Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Verrassend Zwolle

Eens per jaar gaan we met een bevriend stel een weekendje weg. Ze zijn een klein beetje gewend dat ik de bestemming kies, het programma een beetje samenstel en alles regel wat er geregeld moet worden. Dit keer hebben we hen de opdracht gegeven om een leuke stedentripbestemming te kiezen die binnen een straal van maximaal 2 tot 3 uur rijden ligt van Roosendaal. Om het ze een beetje moeilijk te maken kregen ze een extra opdracht: ik wil de stad nog niet eerder bezocht hebben. Dit heeft ertoe geleid dat we uiteindelijk naar Zwolle gaan. Deze Overijsselse stad is geen doorsnee keuze voor een citytrip, maar daarom misschien des leuker. Als je met vrienden op stap gaat wil je geen duizenden bezienswaardigheden af moeten gaan.

Wie een plattegrond van Zwolle bekijkt die kan zien dat Zwolle ooit een vestingstad was. Dat is niet wonderbaarlijk als je weet dat Zwolle in de vijftiende eeuw een Hanzestad werd met alle rijkdom en welvaart die daarbij hoorde. Een goed verdedigingswerk was noodzakelijk. Je kunt de middeleeuwse oorsprong duidelijk herkennen in de grachten die rondom de binnenstad. Het kan niet anders zijn dan dat Zwolle een aantal overblijfselen uit lang vervlogen tijden heeft. Ik kies ervoor om mijzelf vooraf niet in te lezen en geheel openminded af te reizen naar deze stad in Overijssel.

We hebben een goed weekend uitgekozen. De maand september loopt al richting het einde, maar de voorspelde temperaturen zijn zomers. De weersverwachting voor Zwolle deze dag: veel zon bij een maximumtemperatuur van ongeveer 24-25 graden. Tijd voor korte broeken en T-shirts. Veel beter weer kun je niet verlangen voor een stedentrip.

De dag start meteen in Zwolle. We zijn gisteravond al gearriveerd in ons hotel, zodat we de dag meteen hier kunnen beginnen. Qua hotel hebben we gekozen voor het Bilderberg Grand Hotel Wientjes. Dit comfortabele viersterrenhotel ligt op een paar minuten lopen van de binnenstad en was op het moment van boeken vrij gunstig geprijsd.



08:45 uur – ontbijten

Rond acht uur staan we op na van een heerlijke nachtrust genoten te hebben. Fris gedoucht melden we ons rond kwart over acht in het restaurant van het hotel voor het ochtendmaal. Het ontbijt zit inbegrepen bij onze overnachting. Zoals op zoveel plekken mag je zelf je maaltijd samenstellen bij het buffet. Koffie wordt door de vriendelijke bediening geserveerd. We hoeven ons hierbij niet te beperken tot ‘gewone’ koffie. De helft van de tafel kiest voor cappuccino.

Het is wel leuk om eens een keer in Nederland in een hotel te ontbijten ter afwisseling. Ik vertoef vooral in buitenlandse hotels. Daar zie je geen hagelslag, Goudse kaas, leverworst of Calvé pindakaas als beleg. Het buffet is sowieso goed verzorgd. Lekkere verse producten waaronder verschillende soorten fruit, Franse kazen en stukjes makreelfilet vullen de keuze aan brood, zuivel en warme gerechten aan.

ontbijten

09:50 uur – koffie bij Maling

Nadat we onze tanden gepoetst hebben gaan we op pad. Al snel beseffen we dat het vrij vroeg is. De musea zijn nog gesloten en ook de winkels hebben hun deuren nog niet geopend. Zwolle is al wel aan het ontwaken. Er is op straat de nodige levendigheid te bespeuren. Zaken die al wel volop klandizie hebben zijn de koffiebars en bakkers. Omdat wij nog tijd over hebben gaan we ons tweede bakkie leut consumeren. Dat doen we bij Espressobar Maling.

Maling is niet zomaar een koffiezaakje. nee, eigenaar Sander Groenink is officieel de beste koffiezetter van Nederland. In maart dit jaar zette hij tijdens de Dutch Brewers Cup de beste filterkoffie, waarna hij een maand later Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens de World Brewers Cup in Boston. Daar behaalde hij een mooie 14e plek. Wij bestellen een Americano, een Latte Macchiato, een Latte en een frisdrank omdat één van ons geen koffie lust. Ik kan niet meer zeggen dan dat we genoten hebben van uitstekende koffie waar we een nette prijs voor betalen. We zijn in totaal € 12,65 kwijt voor ons viertjes. De status van beste koffiezetter van Nederland heeft gelukkig niet geleid tot buitensporig dure kopjes koffie.

koffie bij Maling

10:30 uur – fietstocht

Het is tijd voor onze eerste activiteit van vandaag: de gaan een fietstocht door Zwolle maken. Dat doen we vaak als we een stad bezoeken. We boeken dan een fietstocht met gids zodat we de bestemming eerst leren kennen. Je krijgt dan goede informatie over de stad en vaak ook een aantal goede inside tips. Via Baja Bikes boeken we de Zwolle Highlights Fietstour (Vooraf reserveren is verplicht). Deze fietstocht duurt twee uur, waarbij je onder begeleiding van een ervaren gids de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwolle bezoekt.

We melden ons iets voor half elf bij het meeting point aan de Potgietersingel. De fietsen staan al klaar en gids Ingrid staat ons op te wachten. Na het handjes schudden en het afhandelen van het administratieve gedeelte kunnen we op pad. Dat is wel even wennen. De fietsen hebben een terugtraprem. Volgens mij heb ik al veertig jaar geen fiets meer bereden die geen handremmen heeft. Het went snel. Ik zal hieronder een aantal plekken en bezienswaardigheden toelichten die we gezien hebben en die door de gids besproken zijn, maar niet alles. Ik zou aan willen raden om zelf aan de fietstocht deel te nemen om een compleet beeld van Zwolle te krijgen.

fietstocht in Zwolle

We fietsen eerst naar de stationsbuurt, waar statige negentiende eeuwse huizen staan. Het stationsgebouw stamt uit 1866 en is een belangrijk spoorknooppunt. Op dit moment is het door grootscheepse reconstructies een enorme bouwput rond het station. Het neoclassicistische stationsgebouw komt daardoor op dit moment even wat minder goed uit de verf. Net zo mooi zijn de kapitale herenhuizen die rond het station staan. Met name aan de Stationsweg staan een paar prachtige bouwwerken, waaronder het hotel waar wij in overnachten. Dit statige pand was ooit gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester Jonkheer W.C.Th. van Nahuijs. Tientallen decennia later werd hotelhouder Wientjes eigenaar, die het omtoverde tot hotel.

stationsbuurt

De volgende stop is bij de Sassenpoort. Deze middeleeuwse stadspoort is één van de mooiste gebouwen van Zwolle. De poort werd tussen 1406 en 1409 gebouwd en was onderdeel van het verdedigingswerk van de stad. Nadat het zijn functie verloor werd het een gevangenis. Nu is het een 45 meter icoon van de stad Zwolle. Het is één van de gebouwen die op de lijst van Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten prijkt. Als je wilt kun je een kijkje in de poort nemen. Wij hebben daar nu geen tijd voor, maar doen dat mogelijk later op de dag nog.

Sassenpoort

Niet veel verderop belanden we in de Kromme Jak. Dit pittoreske straatje behoort tot de oudste straten van de historische binnenstad van Zwolle. Ooit was dit de rosse buurt van Zwolle. Wie de ware betekenis van het bekende kinderliedje Kortjakje opzoekt die zal het verband vinden tussen de geschiedenis van dit straatje en de naam Kromme Jak.

Kromme Jak

Stop nummer vier is op de Blijmarkt. Van dit plein word je bijna vanzelf blij. Zodra we aan komen fietsen zien we een prachtig stuk architectuur. Het is het voormalige Paleis van Justitie waar tegenwoordig museum ‘De Fundatie’ in gevestigd is. Het gebouw bestaat uit twee delen. De onderkant is een neoclassicistisch ontwerp dat in1838 gerealiseerd is. De zeven zuilen voor de ingang geven het een statige indruk. Ongeveer zes jaar geleden is er een grote uitbreiding aangebracht op het dak van het gebouw die compleet in contrast staat met de oorspronkelijke bouwstijl. Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten heeft een bolvormige constructie bedacht die de naam ‘de Wolk’ heeft gekregen, omdat de uitbreiding optisch opgetild wordt en boven het gebouw zweeft. De buitenkant bestaat uit 55.000 keramische tegels van Koninklijke Tichelaar in Makkum.

De Fundatie

Aan de overkant van Museum De Fundatie staat het Herman Brood Museum, schouwburg Odeon, en Filmtheater Fraterhuis. Daarvoor zien we één van de vele gezellige terrasjes die Zwolle telt. We krijgen van de gids een vijftal minuten om rond te kijken in de winkel van het Herman Brood Museum. In de tussentijd dat wij tussen de kunstzinnige hebbedingetjes zoals een broodplankje (met schilderwerk van Herman Brood erop) rondlopen, koopt gids Ingrid een ‘broodnodige dorstlesser’ voor ons: een aangenaam koel flesje water met de afbeelding van Herman Brood op het etiket.

broodnodige dorstlesser

De volgende hoogtepunten die we te zien krijgen zijn de Peperbus, het voormalige stadhuis en een luik waaruit de gevangen vroeger naar hun terechtstelling gingen. Dat deden ze via een steegje dat de toepasselijke naam ‘Korte Ademhalingssteeg’ gekregen heeft.

Korte Ademhalingssteeg

Via deze steeg kom je vanzelf op de Grote Markt uit, waar misdadigers naar het schavot geleid werden. De laatste keer dat hier de doodstraf voltrokken werd, was in 1837. Albert Wetterman werd toen opgehangen omdat hij zijn vrouw vermoord zou hebben. Dat geschiedde voor de hoofdwacht. Dit pand stamt uit 1614 en huisvest tegenwoordig een brasserie.

hoofdwacht

Op het oude plein staat een opvallend modern kunstwerk. Het is het in 2010 onthulde beeld “De glazen engel” die door Herman Lamers gemaakt is. Het groene beeld bestaat uit 350 lagen glas van ieder 1 centimeter dik en beeldt de aartsengel Michaël uit, die de beschermheilige van Zwolle is.

De glazen engel

Hierna gaan we een winkel in: het Zwolse Balletjeshuis. Zwolse balletjes zijn een oud-Nederlandse lekkernij die alleen maar in Zwolle bereid worden. Dat gebeurt sinds 1845 in de kelder van het monumentale pand aan het Grote Kerkplein. Tegenwoordig worden de ongeveer 2 centimeter grote snoepjes nog steeds eenmaal per week op ambachtelijke wijze geproduceerd in de kelder van het Zwolse Balletjeshuis, volgens hetzelfde geheime recept waarmee Van der Kolk in de negentiende eeuw ooit begonnen was. De vriendelijke dame van het prachtige winkeltje vertelt ons alles over de Zwolse balletjes en geeft ons ieder zakje mee, zodat we een stukje Zwolle mee naar huis kunnen nemen.

Zwolse balletjes

Via het Hopmanshuis fietsen we naar De Spiegel. Dit in het jaar 2006 geopende theater is uniek in Nederland. Het heeft een beweegbaar plafond, waardoor de akoestiek beïnvloed kan worden. Een geweldig idee, want ieder soort voorstelling vraagt om een eigen geluid. Als het plafond in de hoogste stand gezet wordt dan komt er een derde balkon vrij, wat de zaalcapaciteit uitbreidt van 850 naar 1000 plaatsen.

De Spiegel

Naast De Spiegel zit De Librije. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer heeft sinds 2004 drie Michelinsterren. Zij zijn begonnen in de voormalige bibliotheek (Librije) van het het Dominicaner kloostercomplex. In 2015 verhuisde het restaurant naar de huidige locatie in het gelijknamige hotel, dat zeven jaar eerder geopend werd. Eventjes eten in De Librije doe je niet zomaar. Het budget is niet de grootste drempel. De prijs van 252 euro per persoon voor een tiengangenmenu en voor zes begeleidende wijnen betaal je minstens 100 euro, zodat je met een aperitief en wat tafelwater ben je al snel 800 euro per koppel kwijt. Dat schrikt mensen niet af gezien het feit dat het heel lastig is om een tafel te reserveren in dit toprestaurant.

Librije

We verlaten de binnenstad om naar de gracht eromheen te fietsen. Via het Pelserbrugje komen we op de Thorbeckegracht terecht. Deze gracht is vernoemd naar de grondlegger van ons parlement: Johan Rudolph Thorbecke. Langs de gracht zien we restanten van de oude vestingwerken van Zwolle: delen van de stadsmuur en twee stadstorens. De Pelsertoren is een rondvormige toren die eind vijftiende eeuw gebouwd is en de Wijndragerstoren die ten oosten van de Vispoort staat.

Wijndragerstoren

We fietsen de binnenstad weer in en gaan naar de Broerenkerk. Dit kerkgebouw heeft in 1983 de functie als geloofsgebouw verloren. Na een restauratie werd het een expositieruimte waar ook evenementen gehouden werden. Tussen 2005 en 2013 is de kerk omgetoverd tot één van de mooiste boekenwinkels van Nederland: Waanders In de Broeren. We nemen een kijkje in deze bijzondere winkel waar de boeken een bijzonder plekje gekregen hebben.

Waanders In de Broeren

Waanders In de Broeren

Het laatste deel van de fietstocht begeven we ons naar het water dat de binnenstad omringt. Eerst aanschouwen de de watertoren die vorig jaar helemaal in de oude glorie hersteld is. In de toren zijn nu appartementen aangebracht. Die zitten deel in de nieuwbouw aan de bovenkant van de toren en deels in de oorspronkelijke bemuring, waar nu ramen in aangebracht zijn. De watertoren is nu een mooie bezienswaardigheid binnen het hedendaagse Zwolle.

watertoren

Via Park de Wezenlanden, één van de stadsparken van Zwolle, fietsen we naar de wijk Assendorp. Deze wijk werd eind negentiende eeuw opgezet als arbeiderswijk, waar vooral sociale woningbouw plaatsvond. De enorme vraag naar goedkope woningen leidden tot een snelle groei van deze wijk. Vooral arbeiders van de werkplaats van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen werden hier gehuisvest. Het vertrek van deze werkgever in 1938, gevolgd door bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zorgden voor verpaupering van de wijk. Vanaf de jaren zestig begon de wijk op te leven en tegenwoordig is Assendorp een geliefde volkswijk waar de stad trots op mag wezen. Een leuk detail is dat de overleden muzikant en kunstenaar Herman Brood in Assendorp is geboren.

Assendorp

Na het bezoek aan Assendorp zit de tour er op en fietsen we terug naar het punt waar we twee uur geleden gestart zijn. Het was een leerzame en leuke tocht met een goede gids, die we na afloop dan ook vriendelijk bedanken voor de fietstocht.

12:50 uur – lunch aan het water

Tijdens de fietstocht hebben we al een leuke plek gezien om de lunch te nuttigen: de Hofvlietvilla. De Hofvliet was tijdens de Hanzetijd de plek waar zandsteen vanuit Duitsland opgeslagen werd. De villa is eind jaren twintig van de vorige eeuw op deze plek gebouwd. Nadat het markante pand jarenlang leeg heeft gestaan is er in 2015 een restaurant gevestigd. Het terras van Brasserie de Hofvlietvilla ligt aan het water. Een prima plekje om te vertoeven, dus. De lunchkaart biedt een tweetal soorten sandwiches, een drietal salades en nog een aantal andere gerechten. Wij kiezen voor broodplankjes met beleg.

Je kunt bij een broodplankje 2, 3 of vier soorten beleg nemen, naast de boter en verse tapenade die er standaard bij zit. Ik ga voor het plankje met een balletje gehakt, een seizoenskroketje en gerookte zalm. Om te delen laten we ook een portie verse friet aanrukken. Die wordt standaard geserveerd met mayonaise, curryketchup en gesnipperde uitjes. Het is een waar feestje zo in het zonnetje.

lunch

14:00 uur – Museum de Fundatie

Na het afrekenen lopen we weer terug naar de andere kant van het centrum. We gaan naar Museum de Fundatie. Dit keer om de binnenkant te bezoeken. De Fundatie is een museum voor beeldende kunst. Naast de vaste collectie worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het grappige is dat ik bij het aanschouwen van de vaste collectie moet denken aan het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Wat blijkt achteraf? Dat de voormalig directeur van dat museum verantwoordelijk is voor de verzameling van De Fundatie.

De drie tijdelijke tentoonstellingen zijn ‘Congo Tales’, ‘Jeroen Krabbé – Gedroomde Paradijzen’ en ‘Sticks – Onrust’. De expositie ‘Congo Tales’ maakt veruit de meeste indruk. De Nederlandse portretfotograaf heeft op indrukwekkende wijze de lokale bevolking vast weten te leggen. Dat heeft hij gedaan op uitnodiging van de organisatie Tales of Us. Wat heeft deze man Congo op een geweldige wijze geportretteerd. Ik geniet van de composities, de belichting en vooral de kleuren die voor mij direct het echte Afrika-gevoel oproepen. Ik zou alleen al speciaal voor deze fotoserie een bezoek aan dit museum brengen.

Congo Tales

De schilderwerken van de Nederlandse acteur/kunstenaar kunnen mij ook wel bekoren. De bijzondere interpretatie van de landschappen van Tahiti, Hiva Oa en Martinique zijn kleurrijk. De derde tijdelijke tentoonstelling is Onrust van de Zwolse muzikant Sticks. Hij presenteert hier op unieke wijze zijn nieuwe muziek, die op geen enkele ander platform te beluisteren is.

Een bonus die je krijgt als je het museum bezoekt is het uitzicht vanuit het recent toegevoegde deel. Je kunt van hieruit uitkijken over een redelijk deel van de Zwolse binnenstad. Voor een nog beter uitzicht kun je de Peperbus beklimmen. Om van het uitzicht uit de Onze Lieve Vrouwetoren te genieten moet je wel eerst 263 treden beklimmen. Wij nemen wel genoegen met het beeld dat we vanuit De Fundatie hebben.

uitzicht

15:20 uur – Herman Brood Museum

Vanuit De Fundatie steken we de Blijmarkt over voor de Herman Brood Experience. Dit museum is gewijd aan het leven, de muziek en de kunst van de in 2001 overleden Zwollenaar Herman Brood. Dankzij unieke materialen zoals jeugdfoto’s krijg je een inzicht in zijn leven, hoewel weinigen zullen begrijpen wat er echt in Herman’s hoofd omging. Dit heeft geleid tot unieke muziek, kunst en een unieke man. Herman Brood wordt gezien als de Nederlandse belichaming van het motto ‘sex, drugs en rock ’n roll’. De manier waarop hij letterlijk zelf uit het leven stapte hoort hier ook zeker bij. In het museum kun je natuurlijk allerlei schilderijen, zeefdrukken en andere kunstwerken zien van Herman Brood.

Herman Brood Museum

16:15 uur – ijs bij Salute

De gids wees ons tijdens de fietstocht op IJssalon Salute. Volgens haar is dit veruit de beste ijszaak van Zwolle en komen klanten van heinde en verre om het ambachtelijk bereid ijs te proeven. Ze vinden het niet erg om achter de steevast aanwezige rij met wachtende klanten aan te sluiten. Wij doen dat ook. De thermometer geeft inmiddels 27 graden aan op deze zomerse septemberdag in Zwolle. Dat betekent dat de rij dit keer helemaal tot aan de overkant van de straat reikt. Wie krijgt er tijdens zulke weersomstandigheden nou geen zin in een verkoelend ijsje.

Salute

De rij lijkt erger dan hij daadwerkelijk is. Het vakkundige personeel weet de klanten in snel tempo te voorzien van de gewenste ijsjes. Na ongeveer tien minuten zijn we aan de beurt. Uit het ruime palet van smaken kies ik voor twee soorten die ik nog nooit eerder op heb: cakebeslag en pepernoot-witte chocolade. Nadat ik mijn bakje met zoete verwenning in ontvangst genomen heb weet ik niet hoe snel ik beide soorten moet proberen. Het ijs met witte chocolade en pepernoten is lekker, maar naar mijn smaak iets te zoet. Dat ligt meer aan mij dan aan de ijsmakers, denk ik. De tweede smaak, ‘ciambella’ oftewel cakebeslag, is mijn favoriet. Wat is dit lekker, zeg!

ijsje van Salute

16:40 uur – terras

De ijsjes zijn op, net als onze ambitie om bezienswaardigheden te ontdekken. Op het moment dat we langs Café De Gezelligheid lopen en een tafeltje in de zonnestralen vrij zien komen, twijfelen we geen moment en nemen snel plaats. Lokaal gebrouwen bieren ontbreken helaas op de redelijk breed gesorteerde bierkaart. Wat wel op de lijst prijkt is Brugse Zot van de tap. Dit Belgische blond bier is een frisse, toegankelijke en smaakvolle dorstlesser die zich prima leent voor zomerse dagen zoals deze.

terras

17:45 uur – genieten van de gevels

Op het moment dat de schaduw over het terras gevallen is, is het tijd om af te rekenen en verder te gaan. Onze outfits zijn iets te zomers voor de waarschijnlijk veel koelere avond. We zetten daarom koers richting onze hotelkamers. Onderweg geniet ik van de vele gevels en vooral geveldecoraties die ik zie. Nu de winkeldeuren gesloten zijn en een groot deel van het publiek huiswaarts is gekeerd, komen de vele historische panden in het centrum van Zwolle beter tot hun recht. Het is goed te zien dat er zoveel bewaard is gebleven.

gevels

19:00 uur – eten bij Poppe

Graag hadden we vanavond bij De Librije gedineerd, maar een reservering regelen was helaas onmogelijk. Gelukkig heeft bourgondisch Zwolle veel meer te bieden dan een restaurant met drie Michelinsterren. Deze avond mogen wij de culinaire kunsten van Restaurant Poppe ervaren. Volgens de verschillende recensiesites behoort Poppe tot de top tien beste restaurants van Zwolle. Het etablissement is gevestigd in een voormalige hoefsmederij. Veel historische elementen, inclusief de hoefijzers, zijn nog zichtbaar in het restaurant.

Poppe

We twijfelen even of we het vier- of vijfgangenmenu van de chef nemen. Na de toelichting van wat we zouden krijgen is dit erg aanlokkelijk. We besluiten toch voor a la carte gerechten te gaan. De snacks die we eerder deze dag op het terras op hebben hebben ervoor gezorgd dat we geen grote trek hebben. Het wordt vanavond daarom een voorgerecht en een hoofdgerecht. Ik zal jullie besparen wat iedereen gekozen heeft en alleen mijn gerechten toelichten.

Als voorgerecht geniet ik heerlijk van gerookte coquille met kreeft, wakamé salade, Hollandse garnalen, saffraan crème saus en zoetzuur van wortel. Een prima start van de avond die een uitstekend samenspel vormt met een goed glas Sauvignon Blanc.

voorgerecht

Mijn hoofdgerecht is kalfssukade met risotto, truffel, groene asperges en Madeirajus. Het vlees is erg mals en vol van smaak. De bijgerechten gaan prima samen met het vlees. Restaurant Poppe heeft de verwachtingen wat mij betreft helemaal waargemaakt. Na afloop rekenen we 225 euro af inclusief fooi.

hoofdgerecht

21:00 uur – nog wat drinken

De avond is nog jong, net als wij. Het is zaterdag en dat betekent dat het om negen uur nog lang geen bedtijd is. We zetten de gezelligheid voort in Brasserie – Wijnbar ‘IIn den Hoofdwacht‘. Daar kletsen we onder het genot van diverse drankjes nog lekker door over het leven en andere zaken. Een drankje dat mij goed bevalt en iets met Zwolle te maken heeft is een gin-tonic op basis van GastroGin’s Gin & Jonnie, waar meesterkok Jonnie de Boer aan meegewerkt heeft. De gin wordt geserveerd met ijs, Fevertree tonic, jeneverbessen en schijven komkommer. Een uitstekende afsluiter van een geslaagde dag in Zwolle.

GastroGin Gin & Jonnie

Verrassend Zwolle

Ik heb dit verhaal over één dag in Zwolle de titel ‘Verrassend Zwolle’ meegegeven. Misschien is het wel een inkopper, want een stad waar je vooraf weinig van afweet zal je altijd verrassen, positief of negatief. In dit geval is het absoluut positief bedoeld. Wat is Zwolle leuk! Wat wij vooral niet verwacht hadden is de bourgondische inslag die de stad heeft. Wij als Brabanders passen prima in een dergelijke atmosfeer. Na ons weekendje Zwolle zijn we dan ook dolenthousiast huiswaarts gekeerd met een leuke ervaring en onze zakjes Zwolse balletjes rijker.

Soortgelijke berichten