Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Lausanne

Lausanne is een stad gelegen aan het Meer van Genève, in het zuiden van Zwitserland. De stad ligt op de flanken van een heuvel, die uitkijkt over het meer en de bergen aan de overkant van het meer. Lausanne is een van de populairste toeristische bestemmingen in Zwitserland, bekend om de weelderige natuur, romantische smalle steegjes en een levendige cultuur. Lausanne is al eeuwenlang een belangrijke stad in Zwitserland. De stad dateert uit de Romeinse tijd. De Romeinen hebben de stad gebouwd als een militaire nederzetting. In de loop van de jaren groeide Lausanne uit tot een bloeiende stad met een rijke cultuur en geschiedenis. Lausanne ligt in het Franstalige deel van Zwitserland, toch spreekt ongeveer een derde van de inwoners Zwitserduits. In 1989 werd in Lausanne, dankzij de winst van Celine Dion een jaar eerder, het Eurovisiesongfestival gehouden.

Toeristen die naar Lausanne komen, kunnen genieten van de vele bezienswaardigheden in de stad. Er zijn behoorlijk wat musea in Lausanne, waaronder het Museum, dat gewijd is aan de Olympische geschiedenis. Andere bezienswaardigheden in Lausanne zijn de kathedraal van Lausanne, de oude stadsmuur, de botanische tuin en de vele winkels en restaurants.

De stad Lausanne heeft enkele prachtige parken en tuinen, zoals het Parc de Mon Repos en het Parc de la Grange. In de zomer zijn er veel festivals en evenementen in Lausanne, waaronder het Internationale Filmfestival van Lausanne. Lausanne heeft mooie stranden, waar je een adembenemend uitzicht hebt op het Meer van Genève. Met zijn vele bezienswaardigheden en culturele evenementen is Lausanne de perfecte stad voor een korte of lange ontspannen stedentrip. Het heeft prachtige natuur, een levendige cultuur en een rijke geschiedenis, met veel activiteiten voor het hele gezin. Zelfs het klimaat van Lausanne is uitermate geschikt voor een bezoek in de zomerperiode.

We (mijn vrouw, puberdochter en ik) maken tijdens de zomervakantie een kleine rondreis door Europa. We zijn begonnen aan de Bodensee, zijn daarna naar Liechtenstein, Oostenrijk en Italië gegaan. Vanuit Italië zijn we onderweg naar Frankrijk, maar we willen nog een tussenstop maken aan het Meer van Genève.

Overnachten in Lausanne

Ons oog is gevallen op de stad Lausanne. Normaal verblijven we een groot deel van de rondreis op campings, maar als we een stad gaan bezoeken is het wel zo fijn om in een hotel te zitten. Een paar dagen voor we in Lausanne zouden aankomen, gingen we op zoek naar een hotel. Misschien was het de tijd van het jaar of het simpele feit dat alles in Zwitserland duur is, maar we konden geen hotel vinden onder de 300 euro per nacht. De enige plek die een beetje betaalbaar was, was de jeugdherberg. Hier zouden we voor 50 euro per persoon per nacht op een slaapzaal kunnen liggen. Dàn hebben we toch liever een camping in de omgeving van de stad.

Stadscamping van Lausanne

Als snel vonden we Camping De Vidy, de stadscamping van Lausanne. De ligging van de camping is ideaal. Hij ligt aan het Meer van Genève op ongeveer twee minuten lopen van het stadsstrand van Lausanne. Voor de ingang van de camping stopt de bus naar het centrum en gasten van de camping kunnen gratis gebruikmaken van al het lokale openbaar vervoer. Op de camping is een kleine supermarkt te vinden, waar je spullen kunt kopen voor het ontbijt en een simpel diner. Geen zin om zelf te koken, dan kun je wat halen bij de snackbar of je kunt gezellig op het terras van het restaurant gaan zitten.
We zijn een dag eerder richting Lausanne gereden vanuit Italië, door de Grote Sint-Bernhardtunnel. Op de camping hebben we de tent opgezet, de barbecue aangestoken en met wat reisgidsen en het internet een route gemaakt door Lausanne. De weersverwachting is wisselvallig en aan het einde van de dag wordt er flink wat regen en zelfs wat onweer verwacht. Bij het inchecken op de camping kregen we van de dame bij de receptie drie kaartjes waarmee we gratis gebruik kunnen maken van het OV.

08:45 uur – ontbijt op de camping

We startten de dag met verse broodjes en croissants van de campingwinkel en een vers bakje koffie. We ritsen de tent dicht en lopen richting het busstation. Bij de ingang van de camping blijkt dat we tegenover het in 2021 geopende hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité staan. Voor de entree zien we de typische gekleurde ringen staan. Het gebouw – wat niet te bezoeken is – is het werk van het Deens architectenbureau 3XN. Het is een dynamisch gebouw, dat continue van vorm lijkt te veranderen, internationaal wordt het vooral geroemd vanwege zijn duurzame ontwerp.

09:40 uur – bus naar het centrum

Als we aankomen bij de bushalte, zien we op het ledscherm staan dat onze bus – lijn 24 – er over zeven minuten is. Om ons heen verzamelen zich meer mensen met hetzelfde doel.
Eenmaal in de bus volgen we de contouren van het Meer van Genève, tot we aankomen bij de haven van Lausanne waar we uitstappen. We nemen een kijkje in de jachthaven, voor we de weg oversteken en op de metro stappen.

09:52 uur – overstappen op de metro

Het historische centrum van Lausanne is niet heel groot, toch is het gebruik van de metro wel heel fijn. Om vanaf de haven van Lausanne naar het centrum te lopen moet je behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen, de hele lijn van de metro overbrugt in 330 hoogtemeters. Op het plafond van het station Ouchy Olympique, is een parade te zien van olympiërs.

Na wat zoeken vinden we de Nederlandse delegatie tussen de andere landen.

De metro van Lausanne heeft slecht één lijn die Ouchy Olympique, verbindt met Croisettes. De huidige metro is aangelegd in 2004 en diende als vervanging van de oudere tandradbaan Lausanne-Ouchy. Na ongeveer tien minuten komen we aan op station Riponne- Maurice Béjart.

10:05 uur – uitstappen op Place de la Riponne

We verlaten de metro, nemen de trap omhoog en komen uit op de Place de la Riponne. Dit plein lag oorspronkelijk buiten de stadsmuren van Lausanne. Vanaf het begin van de negentiende eeuw werd het plein in gebruik genomen als marktplein en werden er evenementen en tentoonstellingen gehouden; een functie die het tot op de dag van vandaag vervult. Het plein wordt gedomineerd door het Palais de Rumine. Dit paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, nadat een Russische prins geld naliet aan Lausanne voor de bouw van het nutsgebouw. Nu is in het Palais de Rumine het museum voor Natuurwetenschappen gevestigd.
We lopen een klein rondje over de brocante markt die op dat moment aan de gang is op het plein en zien de RTS (de Zwitserse landelijke omroep) die liveopnames aan het maken zijn. Typisch Zwitsers of niet, maar op dat moment begint een dame net live te jodelen.
We verlaten het plein aan de zijkant van het Palais de Rumine. Daar nemen we de trap naar boven, steken de weg over en nemen de volgende trap om uit te komen bij de kathedraal van Lausanne. Voor we de kathedraal ingaan, lopen we eerst nog even naar het uitzichtpunt. Daar hebben we een mooi uitzicht over de daken van Lausanne en de overdekte trappen van de kathedraal.

10:20 uur – kathedraal van Lausanne

De Cathédrale Notre-Dame de Lausanne is het belangrijkste geloofsgebouw van de stad. De bouw van de kathedraal startte aan het eind van de twaalfde eeuw en werd honderd jaar later voltooid. De kathedraal is gewijd aan de “Gouden Maagd” wat het een geliefd bedevaartsoord maakt. Tijdens de reformatie verloor de kathedraal een groot deel van zijn beelden en schilderijen. In de achttiende eeuw werden er nieuwe ornamenten op de kerk aangebracht. Aan de zijkant van de kathedraal is een beschilderd portaal, wat gezien wordt als een van de belangrijkste religieuze kunstschatten in Zwitserland uit deze periode. Na een lange periode van restaureren – meer dan 40 jaar – is het portaal nu weer toegankelijk voor publiek. De glas-in-loodramen stammen uit de achttiende en negentiende eeuw, het roosvenster zelfs uit het begin van dertiende eeuw.
We lopen de kerk binnen via het de hoofdingang; via een zware eiken deur. Eenmaal binnen zien we een prachtig gerestaureerde kerk. Als je goed kijkt, kun je zien welke elementen er door de eeuwen heen allemaal aan de kerk zijn toegevoegd. Bij entree zien we in één van de koepels prachtige muurschilderingen. We bekijken de kerk en het gerestaureerde portaal en gaan we richting de toren.

10:30 uur – beklimming van de toren van de kathedraal van Lausanne

De kathedraal van Lausanne kan gratis bezocht worden, om de toren te beklimmen moet je een klein bedrag betalen.  De kathedraal heeft twee torens, de belforttoren en de lantaarntoren. Hiervan is de lantaarntoren met bijna tachtig meter de hoogste, de iets kleinere Belforttoren van 67,5 meter kan beklommen worden. Je neemt een brede spiraaltrap tot de eerste verdieping, daar steek je over naar een andere wenteltrap om die vervolgens te volgen tot het eerste uitzichtpunt. In totaal kun je drie verschillende verdiepingen bezoeken, die alle drie min of meer hetzelfde uitzicht bieden. Natuurlijk heb je vanaf het hoogste plateau het mooiste uitzicht, al was het maar omdat je dan ook tegen de daken van de torens aankijkt.
We dalen de trappen weer af, gaan de kathedraal uit en slaan linksaf. We komen langs het historisch museum en het “Le Petit Theater” en gaan via het smal straatje naar de rue Cité-Derrière.

In een van de zijstraatjes zien we wat toffe muurschilderingen. Het zijn niet de typische kleurrijke muurschilderingen, maar het lijken beelden in uit een ver verleden, in sepiakleuren.

10:49 uur – Château St-Maire

We blijven de rue Cité-Derrière volgen tot we uitkomen bij het Château St-Maire. Het kasteel is gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, maar heeft sindsdien redelijk wat veranderingen ondergaan. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als het bisschoppelijke paleis van Lausanne. Het vorige voldeed niet meer, de bisschoppen van Lausanne hadden een betere en veiliger onderkomen nodig. Het kasteel werd vernoemd naar Marius d’Avenches, een zesde-eeuwse bisschop. Nu wordt het Château St-Maire gebruikt door de Raad van State van het kanton Vaud en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kasteel kan niet bezocht worden, wel kun je de trappen bij het kasteel beklimmen en het uitzicht bekijken (al is dit niet het mooiste uitzicht dat Lausanne te bieden heeft). Tegen de zijkant van het kasteel zien we een groot bronzen beeld van Majoor Davel; soldaat en patriot.
Via de rue Cité Devant lopen we terug naar de kathedraal van Lausanne. Daar nemen we de overdekte trap terug naar beneden, steken de weg over en voor we verder afdalen, gaan we eerst even zitten op het terras van Le Barbare.

11:10 uur – koffie bij Le Barbare

Het terras bevindt zich op één van de mooiste plekjes in Lausanne, direct onder de historische stad, naast de overdekte markttrappen uitkijkend over de lagergelegen delen van de stad. Het terras van Le Barbare is niet heel groot, maar de eigenaar heeft er behoorlijk wat stoeltjes op gekregen. Dit zorgt ervoor dat het terras wat krap aanvoelt. De sfeer is relaxed en de koffie uitstekend. We krijgen de koffie en cappuccino geserveerd in vintage kopjes.

11:34 uur – verder wandelen en een beetje winkelen

Na de koffie lopen we langs de overdekte markttrappen naar beneden. We belanden op de place de Palud, waar een enorme Zwitserse vlag boven het hele plein gespannen is.

We lopen langs de “Fontaine de la Justice” en nemen het tunneltje onder het Hôtel de Ville de Lausanne. Via de place de la Louvre en rue de la Louvre lopen we naar Mix-Image – een spellen, game en stripwinkel – op de verschillende etages worden funko’s manga’s en allerlei andere verzamelobjecten verkocht, een aanrader voor de liefhebber. De bovenste verdieping van de winkel is gereserveerd voor verschillende role playing games. Hier vind je alles om je Dungeons & Dragons set compleet te maken of ideeën op te doen voor een eigen maquette.

Eenmaal terug buiten zien we een mooi kunstwerk op de muur staan, het heet “Theatre des Lutins”.
We lopen de rue de la Louvre uit, steken de weg over en komen via de rue Pépinet uit op de place Saint-François. Dit plein wordt gedomineerd door de dertiende-eeuwse Église réformée Saint-François. We kijken even binnen in de kerk en gaan weer door.

Via verschillende straatjes en een tijdelijke brug (een deel van het centrum van Lausanne staat in de steigers) komen we uit op de rue de Grand Pont.

Die volgen we tot de Place de Bel Air en zien daar de Tour de Bel-Air staan. Dit wat saai ogend kantoorgebouw, is de oudste wolkenkrabber van Zwitserland. Het gebouw is negentien verdiepingen hoog en is vanaf de rue de Genéve 68 meter hoog.
Voor het gebouw nemen we de trap naar beneden en gaan richting de wijk Le Flon. Bij de trappen zien we een mooi kunstwerk.

12:06 uur – Le Flon

De wijk Le Flon is het kloppend hart van het moderne deel van de stad Lausanne. Oude pakhuizen zijn omgebouwd tot woonhuizen, winkels en restaurants. In de wijk zijn er opvallend veel moderne gebouwen en pleinen met kunstobjecten. Hierdoor heeft Le Flon een hele andere uitstraling als de rest van Lausanne. Moderne gebouwen, ruime straten en opvallend veel streetart zijn slechts een paar van de steekwoorden die bij deze wijk horen.
Als we de Le Flon binnenlopen, zien we MANIAK Lausanne. Een metal en vintagewinkel, waar voornamelijk wat stoerdere tweedehandskleding verkocht wordt. Natuurlijk gaan we even binnenkijken, trekken we de vreemdste kleding uit de rekken en verlaten we de winkel uiteindelijk met een T-shirt van de Wu-Tang-Clan.

We lopen via de Voie du Chariot verder de wijk in en zien om ons heen prachtige moderne gebouwen en behoorlijk wat streetart. Als we voorbij Officine lopen, zien we een plekje op het terras en gaan zitten voor de lunch.

12:20 uur – lunch bij Officine

Officine heeft een uitgebreide kaart en staat bekend om de bieren die er geserveerd worden. Ik bestel de Pale Ale van Valaisanne voor bij de lunch. De lunch bestaat uit verschillende voorgerechten die we samen kunnen delen. We bestellen in totaal vier voorgerechten, gamba’s met curry, de minihamburgers, de rosbief met tartaarsaus en zoete aardappelfrietjes. Meer dan voldoende voor een lunch voor drie personen. We krijgen alles gereserveerd als fingerfood.
Als we afgerekend hebben, stappen we eerst binnen bij het pand naast Officine, galerie Port Franc. De hele lunch hebben we naar de bijzonder beschilderde gevel van de winkel zitten kijken en zijn benieuwd naar wat de winkel te bieden heeft.

13:30 uur – verder winkelen en Lausanne verkennen

Gallerie Port Franc is een prachtige designwinkel, waar uitsluitend tweedehands meubelen verkocht worden. Zo goed als alle bekende internationale meubelontwerpers zijn vertegenwoordigd in de winkel. Logisch gevolg hiervan is, dat de prijzen er behoorlijk hoog liggen.

We lopen verder langs de Voie du Chariot, komen over een gezellig plein en zien de bioscoop van Lausanne. Als we deze straat nog verder volgen, stoppen de winkels en terrassen en zien we aan de linkerzijde prachtige streetart.
Aan het einde van de straat slaan we rechtsaf en zien een prachtig bouwwerk staat. Dit bouwwerk uit de vroege jaren zeventig is ontworpen door Roland Willomet en Paul Dumartheray. De buitenzijde van het gebouw is helemaal bekleed met metalen panelen die allemaal een vierkante patrijspoort hebben met daarin koperkleurig glas. De eerste twee verdiepingen van het gebouw hebben begroeide terrassen die lijken af te dalen naar de wijk Le Flon. Achter het gebouw staat de bibliotheek van Lausanne, die hetzelfde uiterlijk heeft.
We slaan rechtsaf bij de Rue de Genève, slaan gelijk weer rechtsaf en nemen de lift naar boven. We steken met een loopbrug de Rue de Genève over en lopen langs de bibliotheek richting de Aveneu de Beaulieu.

Deze wat steil oplopende weg lopen we helemaal af en gaan op het einde linksaf richting het Collection l’Art Brut. Heb je geen zin om te lopen dan kun je gebruikmaken van de bus.

13:55 uur – Collection l’Art Brut

Art Brut is niet echt een stijl of een stroming binnen de kunstwereld. Kunstwerken van de vaak autodidactische kunstenaars, negeren de ongeschreven regels van de “normale” kunstwereld of werken buiten de marges van het bekende. De kunstenaars hebben vaak een geheel eigen thematiek, die continue terugkomt in de kunstwerken. Art Brut heeft soms wel wat overeenkomsten met de naïeve kunst. Opvallend gegeven is dat een groot deel van de kunstenaars die onder de Art Brut geschaard worden, psychische stoornissen hebben of in inrichtingen en gevangenissen gezeten hebben. Voor we het museum binnen gaan zien we aan de zijkant een bijzonder kunstwerk.
In het Collection l’Art Brut komen we geen wereldberoemde kunstenaars tegen, maar wel werken van de bekendste kunstenaars die het label Art Brut hebben gekregen. De bekendste naam die we tegenkomen is de Zwitserse Aloïse Corbaz, bekend om haar grote kleurrijke krijttekeningen. Het museum heeft een grote basiscollectie, die aangevuld wordt met tijdelijke exposities. Toen we het museum bezochten was de expositie ”Zelfportretten in de Spiegel” van Karl Beaudelere te zien. Een van de indrukwekkendste kunstwerken in het museum zien we op de eerste verdieping. Als we op het bankje zitten te kijken naar het kunstwerk “Götter” van August Walla, ontdekken we steeds weer nieuwe symbolen en goddelijke figuren.

We lopen terug zoals we gekomen zijn tot we uitkomen bij het viaduct over de Rue de Genève. We steken het viaduct over en blijven deze weg volgen tot we aan de linkerkant het Park Légende d’Automne zien.

14:50 uur – Esplanade de Montbenon

Eenmaal in het park zien we om de paar meter een klein kunstwerk staan. Op de beelden, die prachtig gedecoreerd zijn, is een tekst te lezen en voelen in braille. De teksten zijn in het Frans, maar het verhaal kun je hier in het Engels teruglezen.

We lopen het Park Légende d’Automne uit en lopen door de tuin van het Casino de Montbenon. In dit voormalige casino is een van de beste brasseries van de stad gevestigd. Vanaf het terras van deze brasserie heb je een prachtig uitzicht over het park, de lagergelegen delen van Lausanne en het Meer van Genève.

Het park voor het casino en het voormalige paleis van justitie, staat bekend als de Esplanade de Montbenon. Het halve kilometer lange stadspark was vroeger in gebruik als het Place d’Armes en is nu het een van de weinige vlakke delen in de stad. Op warme zonnige dagen zijn de grasvelden en wandelpaden van het park gevuld met locals en toeristen die een moment van rust zoeken in de stad. We kijken vanaf de rand van het park over de stad uit en zien in een van de lagergelegen straten gele parasols staan. Via een steile straat en een trap komen we uiteindelijk uit bij het L’Impression Café.

15:05 uur – drankje bij L’Impression Café

De lunch is er net afgelopen, maar we zijn er nog wel welkom voor een drankje. De dames bestellen een vers gemaakte ijsthee en ik een biertje; een Embuscade IPA van La Nebuleuse om precies te zijn.

15:35 uur – we slaan het Musée Cantonal des Beaux-Arts Lausanne over

Na een verfrissend drankje dalen we verder af en komen uit bij het Musée Cantonal des Beaux-Arts Lausanne. Het museum is sinds 2019 op deze plek in een prachtig modern gebouw gevestigd en bestaat uit verschillende delen. Ondanks dat dit misschien wel het belangrijkste kunstmuseum van Lausanne is, slaan we het voor vandaag over. We zijn morgen nog een dag in Lausanne en kunnen dan in alle rust het museum verkennen. Op het plein voor het museum zien we nog wat jongeren skateboarden.

We lopen langs het museum, richting het station. We moeten aan de andere zijde van het station zijn en lopen onder de sporen door naar de Rue de Simplon. Eenmaal voorbij het station gaan we richting het Jardin Botanique de Lausanne.

Weer uit het park lopen we richting de Avenue de l’Elysée, waar we het Grand Savoy zien staan. Een van de duurste en meest luxueuste hotels van de stad.

We lopen verder de straat uit tot we aankomen bij het Parc de l’Elysée, waar we rechtsaf slaan. Dit was al met al best een wandeling, die je, als je geen zin hebt om te wandelen, vrij gemakkelijk met het openbaar vervoer kunt doen. Met de OV-kaart die we op de camping gekregen hadden, was dit gratis geweest. Ondertussen begint het weer om te slaan, de strakblauwe lucht wordt langzaam weggedrukt door dikke bewolking en de vraag is hoelang we het nog droog gaan houden.

16:14 uur – Olympisch Museum

Via het Parc de l’Elysée komen we uit in de tuinen van het Olympisch Museum. In deze tuinen zien we allerlei standbeelden en kunstwerken van Olympisch disciplines en een zestig meter baan waar je zelf je snelheid kunt testen. Voor de ingang van het museum brandt de Olympische vlam. Kaartjes voor het museum koop je voordelig vooraf online.

Een bezoek aan het Olympisch museum begint met de klassieke Olympische Spelen. Deze spelen werden elke vier jaar gehouden bij het Oracle van Delphi en zouden zonder onderbrekingen van 776 voor Christus tot 393 na Christus gehouden zijn.

In het volgende deel wordt het verhaal verteld van de moderne Spelen. Er wordt uitvoerig stilgestaan Pierre de Coubertin, de drijvende kracht achter de eerste moderne Olympische Spelen. Via verschillende interactieve schermen zijn er filmpjes te zien van openingsceremonies en de belangrijkste sportsuccessen die er door de jaren heen behaald zijn. Tussen de schermen door zijn er vitrines met allerlei memorabilia. We zien alle fakkels die gebruikt zijn om de Olympische vlam aan te steken en teddyberen van alle mascottes die op de Olympische Spelen hebben rondgelopen.

In het tweede deel zijn de pakken, schoenen, fietsen, ballen, schaatsen, speren enzovoort te zien die door olympiërs gebruikt zijn. Vooral het verschil in materiaal door de jaren heen is leuk om te zien.

We sluiten het bezoek in het museum af in ruimte met allerlei verschillende spelletjes, waar je de olympiër in jezelf kunt ontdekken. We testen ons reactievermogen en hoe hard we kunnen rennen of fietsen.

Voor we naar buiten gaan, zien we nog de vitrine met alle medailles die er sinds het begin van de moderne Olympische Spelen zijn uitgegeven.

17:20 uur – drankje aan het Meer van Geneve bij Coté Lac

Via de trappen voor het museum lopen we richting het Meer van Genève. Daar ploffen we neer in de strandstoeltjes van Coté de Lac. We bestellen een ijsthee en twee gin-tonics. Terwijl we dit opdrinken – met een prachtig uitzicht over het meer – zien we langzaam de regenwolken naar ons toe komen.

18:02 uur – terug naar de metro

We drinken ons drankje op en lopen terug richting het metrostation, waar we vanmorgen gestart zijn. Onderweg zien we de stranden en vlonders aan het meer leeglopen. De metro is nu een behoorlijk stuk drukker dan vanmorgen. Als sardientjes in een blik staan we te wachten tot de metro vertrek, maar dan wordt er omgeroepen dat er vertraging is. Omdat alles alleen in het Frans wordt omgeroepen krijgen we niet alles mee, maar twintig minuten later vertrekt de metro alsnog.

18:30 uur – in de regen op Pace de la Riponne

We stappen uit op de Pace de la Riponne, hetzelfde plein waar we vanmorgen onze dag in Lausanne begonnen, met als grootste verschil dat de regen nu met bakken uit de hemel komt. Natuurlijk hebben we geen paraplu’s bij…..dus rennen we zo snel mogelijk naar het restaurant.

18:40 uur – diner bij Pinte Besson

Een bezoek aan Lausanne is, volgens ons, niet compleet zonder een Zwitsers kaasfondue. Een van de beste plekken om dit te doen in Lausanne is Pinte Besson. Nat en verwaaid komen we het restaurant binnen, dat veel weg heeft van een middeleeuwse taverne. Midden in de ruimte is een groot gewelf, overal houten lambrisering en glas-in-loodramen. Na een korte blik op de kaart bestellen we de traditionele kaasfondue met brood en een lokale wijn van de Chasselas druif.

Als de kaasfondue wordt gebracht vallen we alle drie hongerig aan en eten bijna de hele pot leeg. Het is een heerlijke kaasfondue en de wijn smaakt er goed bij.

20:15 uur – terug op de camping

Als we teruggaan naar de camping met de metro en bus regent het nog steeds. Terug bij de tent hebben we gelukkig geen lekkages gehad en spelen nog een paar spelletjes terwijl de regen op het tentdoek tikt.

Lausanne is een onverwacht leuke en veelzijdige bestemming. We hebben na een dag in de stad nog niet het idee dat we alles al in de stad gezien hebben en zijn blij dat we de volgende dag nog meer delen van de stad kunnen gaan ontdekken.

De volgende dag gaan we eerste met de trein naar Montreux, bezoeken, daar “The Queen Experience” en lopen een rondje over de boulevard. Tips over Montreux vind je hier.

Als we terugkomen van Montreux in Lausanne stappen we uit bij het station en gaan naar het Musée Cantonal des Beaux-Arts Lausanne. Het museum bestaat uit verschillende delen, die je allemaal kunt bezoeken met je ticket. We bezoeken op ons gemak alle delen van het museum en zijn hier ongeveer 2,5 uur mee bezig.

Soortgelijke berichten