Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Nantes

Nantes is één van de grootste steden van Frankrijk en de grootste aan de westkust van het land. De stad heeft een rijk verleden en was in de achttiende eeuw de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Een titel die nu als negatief wordt gezien, omdat Nantes zijn geld vooral verdiende met de handel in tot slaaf gemaakten. Op de plek waar ooit de tot slaaf gemaakten verscheept werden, is nu een indrukwekkend monument.

Nu staat Nantes vooral bekend als de culturele hoofdstad van Frankrijk. Overal in de stad is er kunst te vinden, worden er festivals gehouden en is het de thuisstad van de Les Machines de l’île. Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat steeds meer toeristen de weg naar Nantes weten te vinden. We bezochten de stad jaren hiervoor al eens, maar we hadden toen niet de tijd om de stad echt te gaan ontdekken, daar komt nu verandering in.

Dag eerder aangekomen

We (mijn vrouw, puberdochter en ik) bezoeken Nantes als afsluiter van onze zomervakantie in Spanje en Frankrijk. We gebruiken Nantes als stopplaats, maar blijven wel meerdere dagen in de stad. Zo hebben we de tijd om de stad te ontdekken. We komen aan het eind van de middag in de stad aan en parkeren de auto in een van de parkeergarages in het centrum. Als we de tassen in het huurappartement hebben gezet, lopen we naar het bureau voor toerisme waar we Nantes City Cards kopen. Dit was best een langdurig proces met dingen die ingevuld moesten worden. Het is een stuk handiger dit vooraf online te doen.

We nemen nog wat foldertjes mee en de stadsplattegrond daar staat de wandeling; de “Groene Lijn”. De route neemt je mee langs alle hoogtepunten van de stad. Het is een behoorlijk lange route, in totaal misschien wel meer dan 25 kilometer, maar je kunt hem op verschillende plaatsen afsnijden en delen overslaan. Langs deze stadswandeling worden iedere jaar nieuwe kunstwerken geplaatst, sommige van deze kunstwerken zijn tijdelijk, andere blijven staan. De route is ieder jaar een beetje anders en wordt daardoor ieder jaar langer, maar je ziet altijd de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Overnachten

We sliepen in een appartement in het “hypercentre” van de stad. De ligging van het appartement was perfect en de prijs ook. Het appartement zelf liet wat te wensen over, niet op de minste plaats, omdat we eerst door een soort grot met vieze vuilcontainers moesten om in ons appartement te komen. Het appartement had zo goed als geen uitzicht en de schoonmaker had een weekje vrij genomen. We zullen het appartement dan ook niet met jullie delen, maar zoek je een goede plek om te overnachten, dan zijn dit goede opties.

Als we ons appartement uitlopen komen we gelijk één van de tijdelijke kunstwerken tegen. Het European Thousand-Arms Classical Sculpture van Xu Zhen, dit staat niet aan de Groene lijn, maar staat wel prominent in een van de winkelstraten. Het kunstwerk bestaat uit verschillende beroemde beelden uit de westerse cultuur. We herkennen Apollo, Poseidon, het vrijheidsbeeld en Jezus aan het kruis. Dit kunstwerk in de straten van Nantes, is een reproductie van een werk dat in het Long Museum in Shanghai staat.

Als we verder lopen komen we uit op de Place Royal, met zijn prachtige fontein. Deze monumentale fontein is nu rijkelijk versierd met kunstwerken van onderwaterwezens en koraal. Op de Place Royal pakken we de Groene lijn op, die ons meeneemt naar de Place du Commerce, waar we op het terras gaan zitten voor een ontbijt.

09:20 uur – ontbijt bij Café du Commerce

Ontbijten is, voor de meeste Fransen, niet de meest uitgebreide maaltijd van de dag. Dit is te merken aan de keuze op de menukaart van het restaurant. We kunnen kiezen uit een croissant of een stuk met stokbrood met confituur met een kop koffie en jus. We bestellen beide, eten het met smaak op en zijn snel weer op pad.

09:40 uur – de Groene Lijn

We zijn eigenlijk net iets te vroeg op pad gegaan, de meeste winkels zijn nog gesloten. Het grote voordeel is wel, dat het minder druk is in de Passage Pommeraye en we wat meer tijd en ruimte hebben om er foto’s te maken. Voor we de Passage ingaan, lopen we eerst een klein stukje door om een kijkje te nemen bij Micr’ Home, een kunstwerk dat tegelijkertijd dienst doet als huurappartement. Het is een extreem klein appartementje met een totale grootte van 26 vierkante meter en nergens breder dan twee meter. Het idee achter dit appartement is, dat er in de stad genoeg ruimtes zijn waar je gelijkwaardige kleine huizen te bouwen. Altijd al in een kunstwerk willen slapen, hier vind je de vrije data van unieke het appartement.

We wandelen terug naar de Passage Pommeraye en lopen door de negentiende-eeuwse winkelgalerij. De passage is gebouwd naar de voorbeelden van Parijs, maar een belangrijk verschil is dat de winkelgalerij in totaal iets meer dan tien meter hoogteverschil overbrugt. Vanaf de trappen heb je het mooiste uitzicht op de galerij. Boven lopen we via de Rue de Santeuil naar de Place de Graslin.

Belangrijkste bezienswaardigheid op dit plein is het Théâtre Graslin uit de achttiende eeuw. Tegenover het theater, op het terras van La Cigale zien we het standbeeld van Pierre Cambronne op zijn gemak een kop koffie te drinken. Dit is een van de historische kunstwerken in Nantes die deze zomer “vrij” hebben gekregen. Op verschillende plaatsen in de stad zijn er beelden die even van hun sokkel zijn gegaan om iets anders te doen. Het originele beeld staat hier om de hoek in het park Cours Cambronne.

Als we verder de Groene Lijn volgen, komen we op verschillende plaatsen nog wat streetart tegen. Op de route ligt het Natuurhistorisch Museum van Nantes.

10:14 uur – Natuurhistorisch Museum

Het was niet echt de planning om dit museum te bezoeken, maar de puber leek het een goed idee. De entree zit inbegrepen in de Nantes City card, dat maakt de keuze om even een kort bezoekje te brengen makkelijker.

In de eerste ruimte van het museum, zijn allerlei soorten gesteente, mineralen en fossielen te zien. Het is een echt klassiek natuurhistorisch museum met grote glazen vitrines, stalen verdiepingen en veel opgezette dieren. Tussen alle fossielen staat een schedel van een draak. Eerst dachten we dat het een grapje was, maar het bleek onderdeel te zijn van de tijdelijke expositie in het museum. Bij deze expositie worden allerlei beesten, monsters en fabeldieren tentoongesteld alsof ze echt bestaan. We zien er een opgezette Yeti staan, de schedel uit de film Alien en een anatomische schets van Gremlins. Als laatste bezoeken we de grote zaal waar een skelet van een walvis hangt en in de vitrines honderden opgezette exotische dieren staan.

10:50 uur – Cours Cambronne

Als we het museum verlaten lopen we richting de Cours Cambronne. Dit is een klein stadsparkje, in het hoger gelegen deel van Nantes. Het park bestaat uit een plein omringd door bomen, in het midden enkele standbeelden. Langs het park staan statige huizen, waarvan het merendeel een monumentale status hebben. Het standbeeld van Pierre Cambronne, naar wie het park vernoemd is, staat hier trots op zijn sokkel.

Sinds 2018 staat in het park het beeld “Éloge de la Transgression” van Philippe Ramette. Dit beeld toont een meisje dat probeert van haar sokkel af te klimmen of probeert ze er terug op te klimmen? Die bijzondere invalshoek zorgt voor een interessant beeld. We verlaten via het gietijzeren hek het park en komen weer uit bij de Place de Graslin. We slaan uit het park rechtsaf en volgen de Groene Lijn tot we bij de kade van de Loire uitkomen. Daar volgen we de rivier tot we het Memorial de l’Abolition de l’Esclavage zien.

11:03 uur – Memorial de l’Abolition de l’Esclavage

Het Memorial de l’Abolition de l’Esclavage is een monument tegen de slavenhandel op de Quai de la Fosse. Het monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de actieve rol die de stad Nantes speelde in de slavenhandel. Het monument bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er tussen de Anne-van-Bretagnebrug en de Victor-Schoelcherbrug tweeduizend glazen tegeltjes te zien met daarop 1710 namen van slavenschepen en de datum dat ze uit Nantes vertrokken. Op de andere glazen tegeltjes staan de namen van de havens die door deze schepen werden aangedaan. Dit pad leidt naar een trap die je meeneemt ondergronds.

Op het paneel tegenover de trap staat in 47 talen het woord vrijheid. Aan het einde van de trap is een ondergrondse gang met verschillende glazen panelen. Op deze panelen staan beroemde speechen, liedteksten en citaten van belangrijke historische figuren zoals Nelson Mandela en Dr. Martin Luther King Jr. In de laatste ruimte is een duidelijke tijdlijn te zien, die de afschaffing van de slavernij volgt.

Het Memorial de L’abolition de L’esclavage is het grootste monument tegen de internationale slavenhandel in de wereld. Een bezoek aan dit monument is behoorlijk heftig. Vooral in het ondergrondse deel is het, ondanks de drukte, opvallend stil.

11:18 uur – niet naar het Musée Naval en het planetarium

Als we via de trap op de kade komen, wandelen we verder langs de Loire. Hier zit een afkorting in de route, bij de Anne-van-Bretagnebrug kun je de oversteken naar île de Nantes en maak je de route aanzienlijk korter.

We kiezen ervoor om door te lopen en onderweg nog wat bezienswaardigheden en musea te bezoeken. Dat ging natuurlijk gelijk mis, want het eerste museum dat we wilden bezoeken was gesloten. Het Musée Naval heeft hele krappe openingstijden. Het is op maandag gesloten en alle andere dagen geopend tussen 14:00 en 15:30/16:00. Dit drijvende museum kunnen we nu helaas niet bezoeken en dat is jammer, want het is het enige drijvende marine museum van Frankrijk. Vanaf de wal kunnen we wel een kijken je nemen op de Maillé-Brézé, een T47 klasse torpedobootjager.

Aan het einde van de Quai Ernest Reneaud, volgen we de Groen Lijn naar boven en komen uit bij een uitzichtpunt met enkele standbeelden. Dit zijn kapitein Nemo en Jules Verne als kind.

Niet veel verder staat het Musee Jules Verne, maar we lopen eerst naar het Planetarium van Nantes. Eenmaal binnen in het Planetarium, vertelt de suppoost ons dat de ochtendvoorstelling speciaal bedoeld is voor kleine kinderen en dat pas in de middag er een andere te zien is. We besluiten het planetarium over te slaan en lopen richting het Musee Jules Verne.

11:34 uur – Musee Jules Verne

Het Jules Verne Museum werd in 1978 geopend ter ere van de 150ste verjaardag van Jules Verne. Het museum is gevestigd in een groot huis dat uitkijkt over de kades van Nantes. Een bezoek aan het museum is gratis met de Nantes City Card.

Het museum lijkt op het woonhuis van Jules Verne, maar hij heeft hier nooit gewoond. Toch zijn alle kamers in het museum voorgekomen uit de wonderlijke fantasie van deze schrijver. Iedere ruimte heeft zijn eigen thema, ze lijken zo uit één van de boeken van Jules Verne te komen. Zo zien we er de kleurrijke onderwaterwereld van “Twintigduizend mijlen onder zee” en de luchtballon uit “Reis om de wereld in 80 dagen”. Verder zien we er prachtige ingebonden edities van zijn boeken en verschillende kunstwerken en strips die geïnspireerd zijn op zijn boeken.

Het is een klein museum en we staan, voor we er erg in hebben, weer buiten. De uitgang van het museum is op de onderste verdieping, terwijl de ingang op de bovenste is. We staan nu dus halverwege de trappen richting de Quai Marquis d’Aiguillo, we draaien om en lopen terug naar boven. Bovenaan de trappen staat een standbeeld van Sainte Anne et la Vierge, gemaakt door Amédee Menard. Eenmaal boven slaan we linksaf en komen uit bij het Belvédère de l’Hermitage.

11:54 uur ­– Belvédère de l’Hermitage

Dit kunstwerk van Tadashi Kawamata, lijk vanaf de onderkant op een vogelnest dat tegen de rotsen van het Jardin Extraordinaire lijkt geplakt. Vanaf boven, waar we lopen, is het eerder een loopbrug met aan het einde een uitzichtpunt. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een prachtig uitzicht op de Loire, het dorpje Trentemoult en île de Nantes.

11:58 uur – Jardin Extraordinaire

We volgen de route langs de oude steengroeve Nantes. We volgen de afgraving tot we bij het bovenste deel van de Jardin Extraordinaire aankomen. Dit stuk van de route wordt wel de “La promenade des 7 belvédères” genoemd, vanwege de vele prachtige uitzichten onderweg. Eenmaal in de tuin, het bovenste deel wordt het Maurice-Schwob-park, genoemd, kom je in een andere wereld.

We lopen dit deel van het park door tot de trap en genieten even van het uitzicht. We nemen de “l’escalier de Lusançay” naar beneden. Dit is het mooiste deel van het Jardin Extraordinaire, met een waterval van 25 meter hoog en planten die je eigenlijk alleen in de jungle tegenkomt. We wandelen wat door het park, springen over de stapstenen naar de overzijde van het riviertje en verlaten uiteindelijk via de ingang het park.

Vanaf hier volgen we een wat minder interessant deel van de route langs oude huizen en verlaten industrie. We zijn eigenlijk op weg naar de veerboot richting île de Nantes, maar op de plek waar deze aankomt, zien we het restaurant de Little Atlantic Brewery. Dit ziet er zo leuk en gezellig uit dat we hier op het terras gaan lunchen.

12:33 uur – lunch bij Little Atlantic Brewery

We zoeken een plekje aan één van de grote tafels op het terras. Na het bestuderen van de menukaart, bestellen binnen bij de bar, een inktvissalade met gekonfijte ui en bieten, een tomatensalade met burrata, een caesar salade en wat frietjes. Daarbij drinken we een Gose mangue-passion (een special), een alcoholvrije Hoppy Lager van de Brooklyn Brewery en een proeverij met hun 5 vaste bieren. Dit zijn Spered (blond Pale Ale), Exocet (India Pale Ale), Saint Elme (witbier) Scélérate (dubbelbock Pale Ale) en Sainte Barbe (dark lager). De lunch is echt fantastisch, mooie verfijnde smaken, die prachtig combineren met de verschillende bieren die we proeven.

Op het moment dat we een kopje koffie willen bestellen zien we de veerboot aankomen en slaan de koffie over en lopen naar aanlegsteiger.

13:26 uur – Gare maritime naar île de Nantes

We wandelen de aanlegsteiger af en stappen op de ferry. Daar zien we op een bankje op het achtersteven, een standbeeld dat deze zomer “vrijaf” heeft gekregen. Dit is een beeld dat onderdeel is van de fontein op de Place Royal. Het is een beeld van de rivier “de Loire” afgebeeld als nimf, ze heeft twee urnen vast en draagt een haarband met druiven.

Op de ferry heeft ze haar urnen weggelegd en leunt wat verveelt tegen één aan, terwijl ze uitkijkt over de Loire. Na een minuut of tien komen we aan op île de Nantes. Met de Nantes City Card, kun je gratis onbeperkt gebruikmaken van deze veerboten.

13:35 uur – île de Nantes

Vanaf de veerboot zien we al het industriële karakter van île de Nantes. Vooral de grote hijskranen trekken de aandacht. Als we via de loopbrug aan wal komen, lopen we langs de kade richting de “Les Machines de l’île”. Onderweg komen we allerlei gezellige, sfeervolle en bijzondere winkeltjes, bars, restaurants en zelfs een theatertje tegen.

Bezoek je Nantes met kinderen, dan moet je zeker even stoppen bij “La Cantine du Voyage”. Een leuk pop-up restaurant met speeltoestellen voor de kids.

Rondom dit deel van île de Nantes, zijn opvallend veel grote streetart kunstwerken te zien. We zien grote murials, laarzen, die verloren zijn door een reus en het kunstwerk “Les Anneaux” van Daniel Buren en Patrick Bouchain. Dit kunstwerk bestaat 18 stalen ringen langs de Quai des Antilles, die volgens de kunstenaars symbool staan voor de ringen die de tot slaaf gemaakte, droegen op de slavenschepen die vanuit Nantes vertrokken. De ringen zorgen voor een bijzonder contrast met het uitzicht op de oude stad van Nantes.

13:58 uur – Les Machines de l’île

De bekendste bezienswaardigheid van île de Nantes en misschien wel van heel Nantes zijn de Les Machines de l’île. Dit project van François Delarozière en Pierre Orefice is te vinden op de plek waar vroeger de scheepswerven te vinden waren. Het project Les Machines de l’île is voortgekomen uit de samenwerking tussen het theatergezelschap La Machine en de stad Nantes.
Volgens eigen zeggen vormt Les Machines de l’île het kruispunt tussen verschillende “uitgevonden” werelden. Een kruising tussen de werelden van Jules Verne en Leonardo da Vinci.

Als we het terrein van Les Machines de l’île oplopen, snappen we deze vergelijkingen gelijk. Overal is kunst te zien en in combinatie met het ruwe industriële karakter van het terrein, zorgt dit voor prachtige plaatjes. Om een goed uitzicht te krijgen over het terrein wandel ik een oud lanceerplatform op. Het eerst wat opvalt, is de uitgestrektheid van het terrein en dat er overal wel iets te zien en te doen is.

Als we verder het terrein gaan verkennen, komen we prachtige kunstwerken, gezellige terrassen en verschillende speelhoeken tegen. Onze eerste stop is de Carrousel des Mondes Marins. Deze enorme draaimolen van maar liefst 25 meter, heeft een “steampunk” uitstraling. Met de Nantes City Card mag je één van de attracties op het terrein gratis bezoeken en krijg je korting bij de andere.

We kiezen voor een ritje in de Carrousel des mondes marins. Deze draaimolen bestaat uit drie verdiepingen met ieder een eigen thema en monsters. Als we een paar keer rondom de draaimolen zijn gelopen, kiezen we alle drie een zeemonster uit op de tweede verdieping. De dames kiezen voor de vliegende reuzenmanta terwijl ik plaatsneem in een lantaarnvis. Beide vissen kunnen op allerlei manieren bewegen. Zo kan ik de lamp boven op de kop van de vis bewegen, zijn bek op en dicht doen en met zijn staart zwaaien. De dames, kunnen de vleugels, kop en staart van de reuzenmanta bewegen.

Nadat we zijn uitgestapt gaan we nog even een kijkje nemen op de bovenste verdieping, die gewijd is aan de oppervlakte van de zee. Door de dichte bodem van deze verdieping lijkt dit eerder op een gewone draaimolen. Het zijn geen gewone paardjes, auto’s en koetsen van een gewone draaimolen waar je een ritje op maakt, maar wezen die rond die het wateroppervlakte leven. Je kunt een rit maken op een pad, een vis, of een schelp.

Als we de trappen van de draaimolen afdalen, zien we op het terrein een stalletje waar ijsco’s verkocht worden. Heerlijk softijs in aardbeivanillesmaak.

We wandelen nog wat over het terrein en komen allerlei kunstwerken tegen die voor verschillende kunsttentoonstellingen en exposities over de hele wereld zijn gebruikt of die nog gebruikt gaan worden bij nieuwe projecten. Zo zien we een prototype van een boom en een reiger die gebruikt gaan worden voor het nieuwe project “l’Arbre aux Hérons”. Dit moet het grootste project tot nu toe gaan worden van de Les Machines de l’île. Het project – dat al meer als een decennium in de maak, is – zal uiteindelijk bestaan uit een levensgrote boom die begroeid is met echte bloemen en planten, waartussen mechanische dieren leven. Deze boom zal in de Jardin Extraordinaire komen te staan, waar we eerder doorheen liepen. De eerste dieren voor dit project, zijn nu al te zien in de Galerie des Machines.

We gaan een kijkje nemen bij de Les Terrasses de l’Atelier. Vanaf deze terrassen heb je uitzicht op de werkplaatsen en het laboratorium van de kunstenaars. Hier kun je naar een Franstalige film kijken over de verschillende projecten van Les Machines de l’île. Als we verder over het terras lopen, komen we langs De Olifant en het prototype van de “l’Arbre aux Hérons”. Als we door deze boom heen de trap aflopen, komen we uit recht voor De Olifant. Die over enkele minuten aan zijn wandeling begint. Terwijl we staan te wachten zien we ongeveer 40 mensen op de olifant plaatsnemen.

Dit zijn speciale tickets die je vooraf online kunt boeken. Deze kosten ongeveer 10 euro en daarvoor krijg een rit van ongeveer 30 minuten op de rug van De olifant. Normaal raden we het af om een rit op de rug van een olifant te maken, maar voor deze maken we een uitzondering. Je moet geen last hebben van hoogtevrees want, de rug van De olifant is net zo hoog als de vierde verdieping van een huis, die ook nog eens in beweging is.

15:00 uur – de wandeling van De Olifant

Een paar keer per dag op gezette tijden loopt De Olifant van Nantes zijn rondje op het terrein van Les Machines de l’île. We hebben de dag zo getimed dat we rond 15:00 hier zouden zijn, om dit spektakel mee te maken. De gasten hebben plaatsgenomen op de rug van de olifant en nu komt hij langzaam in beweging. Het is prachtig om te zien hoe dit kolossale kunstwerk van hout en ijzer langzaam uit zijn “hok” loopt. Dan gaat ineens zijn slurf omhoog en spuit hij liters water over toeristen die rijen dik naar hem staan te kijken. Hij maakt zich gelijk klaar om nogmaals een stoot water uit zijn slurf te spuiten. Al gillend lopen de mensen die geen nat pak willen krijgen weg. Ik was te laat en drijfnat.

Als we een stukje met de olifant meelopen herhaalt dit zich een paar keer, tot grote hilariteit van de toegestroomde toeristen. We lopen nog een klein stukje met De Olifant mee, worden nogmaals natgespoten en lopen dan terug naar de Galerie des Machines.

15:25 uur – Galerie des Machines

We hebben ons “gratis” kaartje al gebruikt voor de Carrousel des Mondes Marins, dus moeten we voor deze attractie wel een kaartje kopen. Met de Nantes City Card krijg je wel een beetje korting. In de Galerie des Machines zijn allerlei kunstwerken te zien, die uiteindelijk een plekje gaan krijgen in de l’Arbre aux Hérons. We zien kolibries, rupsen, een luiaard en nog tientallen andere dieren, die op een of andere manier mechanisch kunnen voortbewegen. Sommige van de kunstwerken zijn interactief en kun je zelf laten bewegen. Een gids demonstreert hoe sommige van de dieren bewegen. Terwijl we hiernaar staan te kijken, komt er een gigantische mier voorbijlopen.

Tot slot nemen we nog een kijkje bij het schaalmodel van de l’Arbre aux Hérons. Hier lees je alles over dit bijzondere project.

15:54 uur – terug naar het centrum van Nantes

Als we het terrein van de Les Machines de l’île verlaten, steken we een stuk van de Groene Lijn af. We lopen terug naar de Anne-van-Bretagnebrug, steken die over en slaan rechtsaf. Iets verderop pikken we de route weer op en die neemt ons mee langs de Passage Jean-Pierre Kernéis en de Rue de Bais.

Na een korte wandeling komen we aan op het Île Feydeau, een eiland op het droge. Dit voormalige eiland, is nu een van de mooiste delen van de stad. Statige huizen staan er aan brede lanen, wat een uitzonderlijk ruimtelijk gevoel geeft. Één van de belangrijkste redenen dat er geen huizen zijn bijgebouwd, is dat de grond er te instabiel is. Als je goed naar de huizen kijk, dan zie je dat ze allemaal een beetje zijn weggezakt.

16:22 uur – drankje op het terras

Iets verderop zien we een terrasje. We vinden er een tafel in de schaduw en bestellen wat fris en een biertje. Je zit hier gezellig. Er komen continu mensen voorbij en is dus altijd wat te zien. Als we weer een beetje zijn afgekoeld en uitgerust zoeken we de Groene Lijn weer op.

16:51 uur – verder met de Groene Lijn

De route neemt ons mee door het uitgaansgebied van Nantes. Hier komen we allerlei leuke pubs, kroegen en cocktailbars tegen. We moeten hard lachen om een grote gele eend met een voetpomp, die op de hoek van de rue de Leon Maitre en de rue de Bon Secours hangt.

Vanaf hier volgen we de lijn naar de Place du Bouffay, waar in het midden het standbeeld Éloge du Pas de Côté van Philippe Ramette staat. Net als het eerdere beeld dat we vandaag van hem tegenkwamen, is ook hier de positie van het beeld, wat het beeld bijzonder maakt.

We wandelen verder door de smalle straatjes van het historische centrum van Nantes. We lopen door de Passage Cultuur, – een expositieruimte voor moderne kunst – de Eglise Sainte Croix en komen een rommelmarkt tegen. Daar moeten de dames natuurlijk even snuffelen.

Iets verderop zien we weer een standbeeld dat vrijaf heeft gekregen. Het is het standbeeld Éloge du Pas de Côté van Philippe Ramette, dat we net zagen staan op de Place du Bouffay. Deze versie is zijn sokkel aan het voortduwen. Het beeld is op reis door de stad, het grappige hiervan is dat de gemeente het beeld iedere paar dagen verplaatst, zodat je het beeld echt overal langs de Groene Lijn kunt tegenkomen.

17:12 uur – Chateau des Ducs Bretagne

Ondertussen begint het weer om te slaan. Donkere wolken pakken zich samen boven de stad. Om te schuilen voor de regen gaan we naar het Chateau des Ducs Bretagne. In dit voormalig kasteel van de hertogen van Bretagne, is nu het Historisch Museum van Nantes gevestigd.

De geschiedenis van dit kasteel gaat helemaal terug tot dertiende eeuw. In die periode heette het nog Château de la Tour Neuve. De huidige kasteeltoren zou gebouwd zijn op de fundamenten van dit dertiende-eeuwse kasteel. In de tweede helft van de vijftiende eeuw, werd het kasteel helemaal herbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Na een lange periode van verbouwingen en renovaties, werd in 2007 het museum in het Chateau des Ducs Bretagne geopend.

Het museum is een moderne ode aan de stad Nantes. Een bezoek aan het museum is een virtuele tijdreis door de geschiedenis van Nantes. Deze reis begint met een boeiend filmpje over het ontstaan van de stad en de geschiedenis van het kasteel. In de verschillende zalen en verdiepingen zijn allerlei objecten en kunstwerken te zien, die allemaal direct te maken hebben met de stad Nantes. Alle belangrijke onderdelen uit de geschiedenis van Nantes komen aan bod. Niet alleen de positieve kanten, maar ook de donkere kanten worden uitgelicht. De 32 kamers zijn in chronologische volgorde. In de kamers komen facetten als de twee Wereldoorlogen, de industrialisatie, de scheepsbouw, maar ook de Atlantische slavenhandel en slavernij aan bod.

Dit gebeurt allemaal op een interactieve en moderne manier. Bij veel objecten zijn beeldschermen te vinden, waar filmpjes getoond worden over de verschillende objecten en verhalen te lezen zijn. Het is een prachtig modern museum, waar je makkelijk enkele uren kunt rondlopen. Onze spanningsboog is na de al wat drukke dag niet heel groot meer, zodat we het in een klein uurtje wel gezien hebben.

Ondertussen lijkt het buiten weer wat droger geworden te zijn en verlaten het Chateau des Ducs Bretagne via de achteruitgang.  We wandelen langs over het voetpad tussen de stadsmuren en de omwalling naar de hoofdingang waar we nog een beeld met verlof zien. Op de kade zit, uitkijkend over de slotgracht zit een standbeeld, dat normaal boven de fontein op de Place Royal staat. Het stelt de stad Nantes voor, herkenbaar aan het kasteel dat ze op haar hoofd draagt.

De Groene lijn hebben we ondertussen losgelaten en lopen nu verder langs de kasteelmuren en het Miroir d’eau richting Les Lieu Unique. Hiervoor moeten we een drukke weg oversteken en onder het spoor door. Dit kan langs een pad aan de oever van de rivier de Erdre. Voordat we dat doen zien we de karakteristieke toren van de voormalige LU-fabriek (je weet wel, van de koekjes).

18:10 uur – Les Lieu Unique

De Les Lieu Unique is nu een bar, restaurant en een expositieruimte. Deze expositieruimte en de Tour Lu kunnen we met de Nantes City Cards gratis bezoeken. We lopen eerst even de expositieruimte in. Daar is een expositie te zien met allerlei enorme schermen, waar kunstwerken op getoond worden. Sommige van deze kunstwerken bestaan uit bewegende beelden, terwijl andere een statisch beeld laten zien. We zien schepen langzaam door verstilde landschappen trekken, met op de achtergrond fabrieken. Als we een minuut of tien op een zitzak hebben gelegen, is het tijd om de Tour LU te beklimmen.

Aan de buitenzijde is de toren het mooiste voorbeeld van art nouveau in Nantes, maar tijdens de klim naar boven is hier niets van terug te zien. Het trappenhuis van de Tour-LU is nu een klein museum, dat de geschiedenis van dit bijzondere gebouw verteld en van de koekjesfabriek. Eenmaal boven in de toren heb je een prachtig uitzicht over Nantes. Helaas is het weer beginnen met regen, waardoor het er wat troosteloos uitziet. Er is een klein platform, dat je zelf kunt ronddraaien. Vanaf dit platform, kun je over alle delen van Nantes uitkijken.

Terug beneden, drinken we nog wat en als het buiten is opgeklaard lopen we terug naar ons appartement.

19:15 uur – even opfrissen en verkleden in het appartement

Als we weer door de grot en langs de containers zijn gelopen en ons appartement hebben bereikt, frissen we ons op en maken ons klaar voor het diner. Net zo snel als het slechte weer kwam opzetten, zo snel is het ook weer verdwenen. Als we richting het restaurant lopen, schijnt de zon weer.

20:00 uur – diner bij La Cigale

We hebben voor vanavond een tafeltje gereserveerd bij brasserie La Cigale op de Place Graslin. Vanmorgen zijn we hier al eens langsgelopen en zagen op het terras een standbeeld een kopje koffie drinken. Het restaurant staat bekend als één van de belangrijkste art nouveau gebouwen in de stad. Aan de buitenzijde zijn wel wat details te zien, maar het vooral het interieur waarom het restaurant geclassificeerd is als historisch monument.

We worden door de ober naar onze tafel gebracht en vanaf dat moment weten we eigenlijk niet waar we moeten kijken. De brasserie is tot op de laatste centimeter bedekt met versieringen. Overal zien we tegeltableaus, glas-in-loodramen, spiegels en houten ornamenten.

We mogen plaatsnemen aan een keurig gedekte tafel met wit linnen. We bestelen een glas champagne en bestuderen de menukaart. Dit was eigenlijk overbodig, want La Cigale staat bekend om zijn fruits de mer. We bestellen het plateau “de La Cigalle”. Dit plateau ligt vol met oesters, garnalen, kreukels, krabben en nog veel meer zeevruchten. Een echt feestje aan het einde van een drukke dag.

We sluiten het diner af met een crème brûlée en een kopje koffie.

22:30 uur – de verlichte fontein op Place Royal en het kunstwerk van Xu Zhen

Na een lange intensieve dag lopen we vol van indrukken terug naar ons appartement. Onderweg komen de prachtig verlichtte fontein op de Grand Place tegen en het kunstwerk van Xu Zhen, waar we vanmorgen de dag mee begonnen zijn.

Nantes heeft ons op alle vlakken in positieve zin verrast. Het is een levendige, kunstzinnige stad met overal unieke projecten en kunstwerken. We hadden vooraf natuurlijk wel al wat gelezen over de stad en wisten dat het de laatste jaren verschillende prijzen heeft gewonnen, zoals de Green City Award en de CIVITAS Award. De creatieve sfeer die de stad uitstraalt zorgt ervoor dat je steeds meer van de stad wil zien. Na onze dag in Nantes weten we in ieder geval, 12 uur is niet genoeg om Nantes te ontdekken, maar je hebt uiteindelijk wel een goede indruk gekregen van de stad.

Wat hebben we gemist?

Nog geen genoeg gekregen van Nantes? We bezochten de volgende dag nog een paar highlights van de stad, die zeker de moeite waard zijn.

Les Jardin des Plants – De botanische tuin, Les Jardin des Plants, is een oase van rust in het soms wat hectische centrum van Nantes. Het is te vinden aan de rand van het centrum op 5 minuten lopen van het Musée d’Arts Nantes. Je kunt er prachtige wandelingen over de schaduwrijke paden maken of op een van de terrassen iets drinken bij de kassen. In het park zijn verschillende kunstwerken te zien.

Musée d’Arts Nantes – Het Musée d’Arts Nantes is het kunstmuseum van Nantes. Het is gevestigd in een prachtig statig gebouw in de beaux-artsstijl. Het museum dankt zijn bestaan aan Napoleon, die een deel van de collectie van het Louvre over vijftien Franse steden liet verdelen. Deze 47 schilderijen vormden de basis voor het huidige museum. Nu zijn er in het museum werken te zien van Bruegel, Rubens, Kees van Dongen, Kadinsky, Renoir en Picasso. Naast de vaste collectie zijn er met grote regelmaat exposities en tentoonstellingen.

Kathedraal van Nantes – Het verhaal van de kathedraal van Nantes is best een triest verhaal. De kathedraal is namelijk meerdere malen vernield geweest door grote branden. De laatste keer was in 2020. Bij de laatste brand, sneuvelden de historische glas-in-loodramen en ging het orgel in vlammen op. Hierdoor kun je de kathedraal nu niet bezoeken en zul je het moeten doen met een blik op de buitenzijde.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden