Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Nijmegen

Het is de oudste stad van Nederland, bekend van de “Vierdaagse van Nijmegen” en de grootste stad van de provincie Gelderland. De Romeinen wisten 2000 jaar geleden al dat Noviomagnus de moeite waard was om te bezoeken. Met zijn gunstige ligging aan de Waal is het door de eeuwen heen, van Romeinse nederzetting Noviomagnus – wat nieuwe markt betekent – gegroeid naar de bruisende stad Nijmegen. De aanwezigheid van de Radboud Universiteit zorgt ervoor dat het een echte studentenstad is, met een levendig uitgaansleven en de cultuur die daarbij hoort. Toch is Nijmegen niet de eerste stad waar je aan denkt als stedentripbestemming in eigen land. Want waar staat Nijmegen nou echt bekend om? Is het alleen de vierdaagse en de feesten die erbij horen? Of heeft Nijmegen nog meer te bieden.

Het is een zomerse dag in juni en ik pak de trein naar de stad, om Nijmegen beter te leren kennen. Onderweg krijg ik gezelschap van Eefke Boelhouwers, die mij al eens meenam om “haar” Eindhoven te laten zien. In de trein zoeken we nog wat laatste dingetjes uit over de stad Nijmegen. Eerder hadden we al op de website van “Into Nijmegen” een stadswandeling gevonden die ons langs verschillende kunstwerken en de leukste bezienswaardigheden van Nijmegen zal loodsen. Heb je geen zin om Nijmegen met de trein te bezoeken, dan zijn er in en rond het historische centrum van de stad genoeg parkeergelegenheden te vinden. De wandeling die we vandaag volgen, maakt een achtje door de stad en kan overal worden opgepikt.

09:57 uur – aankomst op station Nijmegen

Vanmorgen om 08:22 de trein in Roosendaal naar Nijmegen genomen. Een treinrit die normaal iets minder dan anderhalf uur duurt. In Den Bosch stapte Eefke in de trein en samen komen we aan in Nijmegen. Net als veel andere gebouwen in de stad is het historische station van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Het huidige gebouw stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Het station is geïnspireerd op een Italiaans plein. Je ziet een Campanile, arcaden en pilaren in het ontwerp van het station terug.

10:00 uur – richting de Groene Lijn

Vanaf het station lopen we richting het historische centrum, op zoek naar de Groene Lijn. Deze Groene Lijn is een stadswandeling van ongeveer zeven kilometer door het historische centrum van Nijmegen. Makkelijk te herkennen aan een groene streep geschilderd op de straat.

10:09 uur – Walk the Town

Het toeval wil dat we de route precies oppikken op een plek waar een routebord van de wandelroute staat. Volgens dit bord “kronkelt, danst, leeft en leidt” deze belevingsroute je langs de culinaire en culturele hotspots van Nijmegen, terwijl je onderweg de vele iconische en historische bouwwerken bekijkt. Deze route leek ons een prima basis voor een bezoek aan Nijmegen. Als we de eerste meters langs de Groene Lijn lopen, stoppen we gelijk voor koffie en iets lekkers bij “Puck”.

10:11 uur – koffie bij Puck

Puck is een prachtig koffietentje, waar je ook een ontbijt of lunch kunt krijgen. In de taartvitrine zoeken we alvast een lekker taartje voor we een plekje uitzoeken op het terras. We bestellen een flat white, een americano en twee stukjes van de frambozen-rabarbercrumble. De ober legt ons uit dat ze twee verschillende soorten koffie hebben op de bonenmalers: een Keniaanse boon met tonen van frisse bessen en citrus en een boon uit El Salvador met chocolade en nootachtige tonen. We kiezen allebei voor een andere koffie en we zijn beiden blij verrast door de bijzondere smaken. De crumble was vers en huisgemaakt.

10:39 uur – de museumwinkel

Na de koffie gaan we verder met het volgen van de Groene Lijn, al snel komen we in de van Welderenstraat de Museumwinkel tegen. Deze winkel is gespecialiseerd in taxidermie (het opzetten en prepareren van dieren). In de etalage staan prachtige opgezette vlinders, die onze aandacht trekken. Eenmaal binnen zien we dat de collectie bijzonder groot en divers is. Op een bordje bij de ingang lezen we dat alle dieren die er geprepareerd worden een natuurlijk dood zijn gestorven. In de winkels zien we een opgezette leeuw, een ijsbeer, een bruine beer en vanaf de muur kijkt een zebra ons aan. De preparaten zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Het bizarste zien we in een vitrine achter in de winkel; een gekrompen mensenhoofd en andere versierde menselijke schedels.

Als we verderlopen komen we langs kattencafé Balthazar en hebben bijna spijt dat we al koffie op hebben. Voor het raam staan de katten bijna verliefd naar ons te kijken. Niet veel verder zien we aan de overkant de spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken. Een winkel met een enorm assortiment, spellen, puzzels en breinbrekers. We snuffelen even tussen de nieuwste boardgames voor we de route verder volgen.

10:56 uur – kunst

Langs de route van “Walk the Town” zijn acht kunstwerken te zien van de Nijmeegse kunstenaar Niels van Bunningen. De kunstwerken bestaan allemaal uit twee delen, een geroeste stalen achtergrond en een beeld op de voorgrond. Beiden hebben iets te maken met de geschiedenis van Nijmegen. Achtergrond over de kunstwerken kun je krijgen via de website, waar verschillende bekende en minder bekende Nijmegenaren over de kunstwerken vertellen. Op de foto zie je het kunstwerk “Flikkers en Potten”, dat gezien wordt als het officieuze homomonument van Nijmegen.

We hebben tijdens de wandeling door Nijmegen niet heel goed opgelet, waardoor we niet alle kunstwerken met eigen ogen gezien hebben. Wil je ze wel allemaal zien, dan is het slim om de website erbij te houden.

11:00 uur – Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis is een museum waar je op een laagdrempelige manier alles te weten komt over de oudste stad van Nederland. Door verschillende wisselende tentoonstellingen leer je er over de stad Nijmegen, de Nijmegenaren en het rijk van Nijmegen. Helaas is het Huis van de Nijmeegse geschiedenis op dinsdag gesloten en kunnen we het niet bezoeken. Wanneer ze open zijn kun je in het museum de “Canon van Nijmegen” zien. Vijftig verschillende verhalen die samen een belangrijk deel van de geschiedenis van Nijmegen vormen.

Links zien we het Arsenaal liggen, nu een grand café & restaurant, maar in het begin van de negentiende eeuw gebouwd als wapenarsenaal. We lopen over de hoger gelegen delen van de Marikenstraat, over de brug en slaan bij het Raadhuishof linksaf om vervolgens via een smal straatje terug bij het Arsenaal uit te komen.

Op een blinde gevel tegenover het Arsenaal zien we een kunstwerk van Klaas Gubbels. Deze koffiepot, kenmerkend voor Gubbels, hangt hier sinds 2018. Op de koffiepot is een gedicht van K. Schippers te lezen. Dit is niet de eerste koffiepot van Klaas Gubbels dat in Nijmegen te vinden is, tegen een muur in Doddendaal heeft een nog grotere gehangen.

11:18 uur – Stevenskerk & Stevenskerkhof

Als we de Groene Lijn verder volgen, komen we uit bij een trap die ons meeneemt naar het Stevenskerkhof en de Stevenskerk. De kerk wordt als we Nijmegen bezoeken – juni 2022 –, grondig gerenoveerd. De Noorder- en Zuiderkapel worden verduurzaamd en oude elementen worden teruggebracht. Dit betekent helaas dat we de Stevenskerk alleen aan de buitenzijde kunnen bewonderen. We lopen nog wel even door het “wijkje” Stevenskerkhof, misschien wel één van de mooiste en authentiekste delen van de stad. Aan de rechterzijde van de kerk zijn verschillende vintagewinkeltjes en een platenzaak te vinden. Natuurlijk gaan we naar binnen in de Waaghals, een vier verdiepingen tellende platenzaak. In de winkel zien we een mix van nieuwe en oude platen en een hele verdieping met cd’s.

11:28 uur – stadspoort

Voor de Stevenskerk hadden we al één van de kanten van het Stevenspoortje of de Kerkboog gezien. Als we vanaf de Waaghals naar de Grote Markt van Nijmegen lopen zien we de andere zijde van dit bijzondere gebouw. Leuk om te weten is dat het oorspronkelijk niet als poort gebouwd is, maar als onderdeel van de lakenhal van Nijmegen. De huidige boog is pas in de zestiende eeuw aan het pand toegevoegd, de gevel is zeventiende-eeuws.

Voor de boog zien we een standbeeld van Marieken van Nieumeghen staan. De naam Mariken zijn we vandaag al een aantal keren tegengekomen en komt uit een mirakelspel uit de zestiende eeuw van een onbekende auteur. De moraal van het verhaal is dat iemand, hoe slecht zij ook geleefd heeft, altijd vergiffenis kan krijgen via Maria als zij de biecht aflegt en berouw toont.

De grootste aandachtstrekker op de grote markt is de Waagh. In dit pand uit het begin van de zeventiende eeuw in de Hollandse renaissancestijl, is nu een restaurant gevestigd. Ooit was de Waagh het kloppende hart van Nijmegen en ging alle handel van vis, vlees, koren, eieren en andere goederen via deze Waag. Nu valt het gebouw vooral op door zijn rood-zwarte luiken, het bordes en de twee wapendragende leeuwen.

Via de Burchtstraat lopen we richting het Valkhof, daar zien we aan de rechterzijde het historische stadhuis van Nijmegen staan. Het oudste deel van dit pand – ongeveer midden zestiende eeuw – is te zien in de Burghtstraat. Opvallend zijn de timpanen en bustes aan deze zijde. Iets verderop zien we het huis van de gebroeders Lymborch staan. Deze drie broers worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst in de middeleeuwen. Nu zijn er in dit voormalig atelier van de gebroeders verschillende replica’s van hun werk te vinden. Jammer genoeg is dit museum – het kleinste van Nijmegen – op dinsdag gesloten.

We stappen even binnen bij het duurzame warenhuis “Van Nature”. Deze winkel is levenswerk van Rudie Wijnen, die al in 1985 een biologisch marktkraam had in Nijmegen. Hij was al milieubewust voordat dit een ding werd. De winkel heeft als doelstelling, zo’n klein mogelijke voetprint achter te laten en goed te zijn voor iedereen. Er worden in de winkel uitsluitend biologische eerlijke en duurzame producten verkocht met oog voor mens, dier en de natuur.

Als we weer naar buiten lopen zien we de kleurrijk beschilderde gevel van Hotel Credible. Volgens hun eigen website het leukste hotel van Nijmegen. Ben je eenmaal ingecheckt, bestaat de kans dat je al je plannen omgooit en langer blijft (klinkt bekend… een hotel waar je incheckt, maar nooit meer weg kan.)

11:44 uur – Museum het Valkhof

Aan de rand van het Valkhofpark op het Kelfkensbosplein zien we het museum het Valkhof van Nijmegen liggen. Op deze plek was in Romeinse tijd al een Romeins legerkamp te vinden en Karel de Grote liet er een paleis bouwen. De collectie van het museum bestaat uit drie delen; archeologie, oude kunst en moderne kunst. Daarnaast worden er in museum Valkhof met grote regelmaat tentoonstellingen en exposities gehouden. Als we het museum bezoeken is er de expositie “Moving Stories”, de rijkdom van de Limes te zien. Bij deze expositie worden de parallellen gezocht tussen de eerste mensen die zich in de Romeinse periode in en rondom Nijmegen vestigden en de migratie die nu wereldwijd aan de gang is.

We lopen nog even door de ruimtes waar de vaste collectie van het museum staat. We zien onder andere een Romeinse godenpijler, een Romeinse verzilverde gezichtshelm uit de eerste eeuw – topstuk van de collectie –, een schilderij van Jan Goyen, de Kantharos van Stevensweert en het Nijmeegs Uiltje.

12:28 uur – Valkhofpark

We verlaten het museum en gaan door de poort – die net door een schilder wordt vastgelegd – over de voetgangersbrug het park in.

Dit park is waarschijnlijk de eerst bewoonde plaats in Nijmegen. Er zijn archeologische vondsten gedaan uit de Bronstijd en uit de Romeinse periode. De Romeinen lieten er een Castrum (legerkamp) bouwen, dat zou blijven bestaan tot de vierde eeuw na Christus. Later was het Karel de Grote die een Palts liet bouwen, dit zou later uitgroeien tot de Valkhofburcht. Deze machtige burcht hebben we net op het schilderij van Jan Goyen gezien in het museum. Van dit imposante bouwwerk zijn nu alleen nog de Barbarossa-ruïne, de Sint-Nicolaaskapel en de Bastei bewaard gebleven. We lopen even langs de Barbarossa-ruïne, bekijken het uitzicht over de Waal en zien de Waalbrug.

Als we de Sint-Nicolaaskapel willen bezoeken is er net een fluitensemble bezig met een repetitie. Één van de dames die aan het kijken is, wenkt ons dat we even mogen komen luisteren. De kapel heeft een opvallend mooie akoestiek, maar halverwege het tweede nummer gaan we toch weer naar buiten.

We zoeken de Groene Lijn weer op en volgen het naar de Waalkade. Onderweg komen we museum “De Bastei” tegen. Deze staat hoog op het verlanglijstje, maar we hebben trek en lopen even door op de Waalkade en vinden een plekje op het terras bij grand café de Waterwolf.

12:38 uur – lunch op de Waalkade bij grand café de Waterwolf

De zon schijnt al uitbundig, dus kiezen we voor een plekje onder een parasol. We bestellen twee 0.0 biertjes van Brand, een ipa en een weize. Als lunch bestellen we een broodje pulled jackfruit – de vegetarische variant van een broodje pulled pork – en een 12 uurtje. De bediening is opvallend vriendelijk, vlot en attent. Onze lunch staat binnen tien minuten op tafel en is prima van kwaliteit. Bij het 12 uurtje zit een pittige currysoep, een rundvleeskroket en een broodje carpaccio. De pulled jackfruit wordt geserveerd met coleslaw en bbq-saus. Na de lunch lopen langs het water weer terug richting De Bastei.

13:32 uur – De Bastei

De Bastei is het centrum voor natuur en cultuurhistorie van Nijmegen. Het is een redelijk nieuw museum, dat gevestigd is in de Stratenmakerstoren aan de Lage Baan en de Waalkade. Een bezoek aan De Bastei begint met een wandeling langs verschillende archeologische vondsten. Romeinse funderingen uit de tweede eeuw, muurresten uit de derde en vierde eeuw, delen van de Valkhofburcht en oude delen van de stadsmuur. Dit klinkt saaier dan dat het is, want door de moderne manier van informeren en de interactieve onderdelen blijft het interessant. Overal staan interactieve schermen die het verhaal van De Bastei door de eeuwen heen vertelt.

Ondertussen kom je van alles te weten over de geschiedenis Nijmegen. Tijdens het bezoek zijn we ondergronds de straat overgestoken en uitgekomen in het nieuwere deel van het museum. Daar is het natuurhistorische deel gevestigd. Op de eerste verdieping zien we allerlei opgezette dieren, en de eieren die ze leggen. De verdiepingen erboven zijn gevuld met allerlei milieu-educatieve spellen en filmpjes.

Op de bovenste verdieping is de expositie “Naar het Rijk der Fabelen” te zien. Bekende clichés van de zes veelgebruikte fabeldieren worden ontkracht of juist bevestigd. Is een lammetje wel echt zo mak, een vos sluw en een pauw trots? Via prachtige prenten, grappige anekdotes en leuke gadgets kom je alles te weten over deze multi-zintuigelijke tentoonstelling. Deze expositie is nog te zien tot 29 januari 2023.

We nemen nog een kijkje op het dakterras waar een glazen balkon is met een mooi uitzicht over de Waal. Mensen met hoogtevrees kunnen dit deel beter overslaan.

Eenmaal terug op de Waalkade volgen we een klein stukje de Groene Lijn, maar als we een bord zien van brouwerij “De Hemel”, slaan we linksaf en lopen via smalle straatjes omhoog tot we uiteindelijk uitkomen bij het terras van “De Hemel”.

14:22 uur – De Hemel

Restaurant en brouwerij De Hemel is gevestigd in de oude Commanderie van Sint-Jan in Nijmegen. Dit werd achthonderd jaar geleden gebouwd om reizende pelgrims een plek te bieden om te rusten en terug op krachten te komen. Een functie die het nu weer heeft, alleen zijn de pelgrims nu vervangen door dagjesmensen en Nijmegenaren die hun dorst komen lessen. We vinden op het terras weer een plekje uit de zon en bestellen van de menukaart de Hemelse proeverij en een Brabants bontje. Deze proeverij van zes proefglaasjes, bestaat uit een assortiment van tapbieren die in de Hemel gebrouwen. Nog een grotere dorst? Dan kun je ook de Helse Proeverij bestellen, die bestaat uit tien biertjes. We krijgen de bieren Luna, Godelief, Serafijn, een weizen, Helse Engel en Nieuw Ligt. Persoonlijke favorieten waren de Serafijn en de Mariken.

15:24 uur – verder langs de Groene Lijn

Als hebben afgerekend lopen we terug richting de Waalkade, waar we al vrij snel bij de Lage Markt aankomen. In deze straat, die door grote zware sluisdeuren kunnen worden afgesloten van de Waalkade, staan enkele van de mooiste huizen van de stad. De oudste stammen uit de zeventiende eeuw, andere uit de achttiende en negentiende eeuw. Bij de Priemstraat heb je een mooi doorkijkje naar de Stevenskerk.

Het pand op de hoek heeft een uithangbord van “De Olifant”.

Via een speeltuin en basketbalveld lopen we terug naar de Waalkade en zien daar “Het Labyrint”, een kunstwerk van Klaus van de Locht.

We slaan linksaf een smalle straat in die overgaat in de steeg Glashuis. Daar zien we het vogelhofje, een grote grijze muur vol met vogelhuisjes. Er hangen tientallen rijkelijk gekleurde vogelhuisjes die, naar het schijnt, allemaal bewoond zijn. De eerste huisjes werden er veertig jaar gelden opgehangen en nog steeds komen er nieuwe bij.

Als we de steeg uitlopen, komen we in de Lange Hezelweg, misschien wel de leukste winkelstraat van Nijmegen. Aan de overkant zien we een Gator, een winkel met funko’s, fan merchandise en andere heddedingetjes. Natuurlijk stappen we even binnen.

Terug buiten zien we een bord staan voor de slijterij Versailles, met daarop “1000+ whiskey’s en feestelijke cadeaus”. We gaan naar binnen en raken gelijk aan de praat met de bijzonder vriendelijke eigenaar, die ons van alles vertelt over zijn assortiment en ons uiteindelijk toch weet te verleiden om een flesje mee naar huis te nemen.

Aan de overkant lopen we even binnen bij het Vinylarchief, voor we de Lange Hezelweg via de Nieuwe Markt verlaten.

Vanaf dit plein zien we het Joris Ivensmonument, een monument voor de in Nijmegen geboren filmmaker Joris Ivens. Deze wat controversiële filmmaker en regisseur is met de avant-garde klassieker uit 1929 “Regen” terug te vinden in de Canon van de Nederlandse film.

16:08 uur – Kronenburgpark

De Groene Lijn neemt ons mee in het Kronenburgpark, het bekendste park van Nijmegen. Dit vooral omdat Frank Boeijen er in de jaren tachtig zijn grootste hit mee scoorde. Vroeger was het Kronenburgpark een plek waar junkies en prostituees rondhingen, maar nu is het een plek waar groepen studenten samen op het gras zitten en gezinnen picknicken. Ook vandaag zijn de grasvelden van Kronenburgpark goed gevuld met zonnende. De belangrijkste bezienswaardigheid in het Kronenburgpark is de kruittoren. Dit is een van de overblijfselen van de oude stadswallen van Nijmegen. De toren is gebouw in de eerste helft van de vijftiende eeuw. In de Kruittoren is het “Grootmoeders keukenmuseum” gevestigd, dit museum is alleen op zaterdag en zondag geopend.

Wij volgen het pad tot het einde van het park, lopen de Parkweg op en volgen deze tot we bij de Bloemerstraat aankomen. Onderweg zien we aan de uitpuilende fietsenrekken dat Nijmegen een echte studentenstad is.

16:17 uur – Streetart

Op de hoek van de Bloemerstraat en de Eerste Walstraat zien we een kunstwerk van Super A en Collin van der Sluijs. Dit kleurrijke vogeltje moet de vrijheid symboliseren, in de achtergrond zijn allerlei bekende Nijmeegse gebouwen verwerkt.

Iets verderop in de Eerste Walstraat zien we de tekst “wie bouwt er nooit eens luchtkastelen”.

We lopen verder door de Bloemerstraat en zien in de onderdoorgang naar de Zes Huizenhof een kunstwerk van Vincent William. De hele tunnel is gevuld met een scène uit de tekenfilmserie Spongebob Squarepants.

Als we de route volgen langs de Zeigelhof, Karrengas en de Piersonstraat, zien we overal leuke kleine en grote graffitikunstwerken. Als we terug aankomen in de Eerste Walstraat slaan we linksaf en komen we uit op het punt waar we vanmorgen de route gestart zijn.

16:49 uur – biertje op het terras

We lopen nog een klein stukje door over de route en vinden en plekje op het terras bij café Faber. Na het drankje gaan we op zoek naar het laatste museum dat we vandaag willen bezoeken.

17:23 uur – te laat bij MUzieUM

Jammer genoeg sluit dit museum niet om 18:00 zoals ik dacht, maar al om 17:00. We moeten het dus uitstellen tot een volgend bezoek aan Nijmegen. In MUzieUM, maak je een audiovisuele reis. Je kunt kiezen tussen de “expeditie ribbelroute” waarbij je een Nijmegen door een andere bril ziet en de “donker belevingen”; hoe goed kun je ruiken, horen en voelen. We maken nog wel een foto van het 3D kunstwerk voor de deur. Om de teleurstelling te boven te komen, lopen we nog even naar Grote Markt voor een drankje op het terras van de Waagh.

17:34 uur – biertje bij de Waag

Op het terras bestellen we wat te drinken en gaan op zoek naar een leuk restaurant om te eten. Als we dit aan het doen zijn komen we erachter dat er behoorlijk wat keus is in de stad: van chique sterrenrestaurants tot een simpele daghap. We lezen een aantal recenties en besluiten voor “Why Not” te gaan, waarom ook niet. Dit zit ongeveer op de plek waar we een uur geleden op het terras zaten. Als we naar het restaurant lopen komen we nog deze muurschildering tegen.

18:30 uur – diner bij “Why Not”

In het restaurant worden we vriendelijk ontvangen door de ober die ons laat kiezen waar we willen zitten. In de beschutte binnentuin is het behoorlijk druk, dus kiezen we ervoor om binnen te gaan zitten in de buurt van de openslaande tuindeuren. We krijgen de menukaarten en uitleg over het dagmenu. Op de menukaart zien we staan dat een deel van de gerechten in een “Josper” bereid wordt. Deze houtskool gestookte grilloven is een van de nieuwste trends in de horeca. Als voorgerecht kiezen we voor de asperges met aardbeien en de wijngaardslakken in knoflookboter met soldaatjes.

Als hoofd nemen we de tonijnsteak met risotto en de picanha met gegrilde aardappelen en groente. Daarbij drinken we een flesje Nebbiolo Nativo uit de Langhe. Het eten is mooi op smaak, de borden stijlvol opgemaakt en de bediening attent en vriendelijk. Na de koffie verlaten we vrolijk en voldaan het restaurant.

20:52 uur – terug op het station

Als we terug op het station komen zakken de laatste zonnestralen achter het stationsgebouw. In de trein zijn we het eens dat Nijmegen een verrassend leuke stad is. Er is meer dan genoeg te zien en te doen om jezelf meerdere dagen te vermaken; tenminste we hebben niet het gevoel dat we alles al gezien hebben van Nijmegen en willen zeker een keertje terugkomen. De “Walk of the Town” die ons meenam langs de Groene Lijn van Nijmegen was ook echt van toegevoegde waarde. Hierdoor namen we af en toe een afslag die we anders niet hadden genomen en hebben daardoor dingen van Nijmegen gezien die we anders gemist hadden.

Ook leuk om te doen als je in Nijmegen bent

– Het Hunner park, naast het Valkhof met de toren Belvedère
– De Hortus van Nijmegen
– Het Afrika museum in Berg en Dal
– Wijnproeven in Groesbeek
– Het Nationaal Fietsmuseum Velorama
– De Oersoep Biertuin (voorheen Stoom beer & food Nijmegen)
– Het Goffertpark (vooral bekend van de concerten)

 

Soortgelijke berichten

Haarlem met vrienden
12 juni 2018
Highlights van Amsterdam
18 maart 2016
Een andere kant van Den Haag
12 november 2019