Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Een dagje Kefalonia vanaf Zakynthos

Als je een vakantie viert op het Griekse eiland Zakynthos, dan kun je allerlei uitstapjes maken. Er zijn verschillende excursies die op Zakynthos zelf plaatsvinden, maar er zijn ook leuke dagtrips te maken naar andere plekken. Zo kun je de historische stad Olympia bezoeken, waar ooit de Olympische Spelen begonnen zijn. Een andere optie is om met de veerboot het ten noorden van Zakynthos gelegen eiland Kefalonia te bezoeken. Dit kun je als een dagtrip doen. De afstand en daarmee de vaartijd tussen Zakynthos en Kefalonia vallen mee. Kefalonia is het grootste eiland van de Ionische Eilanden. Het wordt minder druk bezocht dan Zakynthos.

De handigste manier om een dagje Kefalonia te doen is door met een georganiseerde excursie mee te gaan. Er zijn verschillende aanbieders waar je zo’n trip kunt boeken. Ik ben via internet terecht gekomen bij Nefis Travel en heb vervolgens via e-mail de dagexcursie ‘VIP naar Kefalonia Tour’ geboekt. Hierbij gaan we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kefalonia bekijken. Dat kost me € 42,-, inclusief de overtocht met de veerboot. De tickets voor de Drogarati grot (5 euro) en de Melissani grot (7 euro) zijn niet inbegrepen.

Het is begin september, wat een geliefde reisperiode is om Griekenland te bezoeken. Dat is te merken op het eiland. Het is gezellig druk zonder te druk te worden. Het weer is bijna perfect. De temperaturen liggen deze week rond de 28 tot 33 graden Celsius. De zon laat zich volop zien. Vandaag belooft het weerbericht voor Kefalonia dat het zonnig en ongeveer 28 graden zou moeten worden. Wat mij betreft prima weer voor een excursie.

06:45 uur – opstaan

Het belooft vandaag een vrij lange dag te worden. Ik moet om half acht klaar staan bij het oppikpunt dat net om de hoek van mijn hotel ligt: bij de rotonde van Kalamaki. Zodra mijn wekker afgaat, sta ik op. Zodra ik de deur naar buiten opendoe, hoor ik dat ik niet de enige ben die al op is. Ik hoor verschillende hanen in de omgeving flink kraaien om aan te kondigen dat de dag eraan komt. De zon is nog niet zichtbaar. Het is nog schemer.

opstaan

07:38 uur – met de bus mee

Drie minuten na de afgesproken tijd stopt de touringcar die mij ophaalt bij het opstappunt. Er zitten op dit moment nog maar tien passagiers in de bus. Met mij komt dat aantal op elf en verlaten we Kalamata. Iets na achten komen we in Tsivili waar we op negen plekken dertig passagiers oppikken. Na een laatste pick-up zet de bus koers naar Agios Nikolaos in het noorden van Zakynthos.

Onderweg passeren we veel olijfbomen. Naast het toerisme is dit een belangrijke bron van inkomsten voor Zakynthos. Op het moment dat we langs de kust gaan rijden hebben we aan de rechterkant van de bus een mooi uitzicht zodra we iets hoger rijden.

met de bus mee

09:30 uur – de veerboot op

Na bijna twee uur in de bus arriveren we in de haven van Agios Nikolaos. De veerboot ligt daar al op ons te wachten. Gids Nikos geeft ons onze veerboottickets, die we direct weer af mogen geven zodra we aan boord gegaan zijn. Ik loop door naar het bovendek. Er is niets aangenamer dan de frisse buitenlucht tijdens een bootovertocht.

09:45 uur – we gaan varen

Klokslag kwart voor tien laat de kapitein de hoorn horen als teken dat we vertrekken en tien seconden later komt de boot in beweging om koers te zetten richting het eiland Kefalonia. Het zonnetje schijnt bij een temperatuur die nu al opgelopen is naar 28 graden. Heerlijk weer om op een boot te vertoeven, dus.

we gaan varen

Tijdens de boottocht meld ik me even bij gids Nikos. In de bus heeft hij ons verteld dat we tijdens de oversteek de tickets voor een tweetal grotten bij hem op kunnen halen: Drogarati en Melissani. Beide grotten zullen we later vandaag bezoeken. De entreeprijzen van 7 en 5 euro zijn niet inbegrepen in de excursieprijs. Ik moet daarom nu twaalf euro in contant geld afrekenen.

tickets

Je kunt Kefalonia vanaf Zakynthos zien liggen. Dit schept de verwachting dat je in pakweg een half uur tot maximaal een uur de overtocht kunt maken. Een knap staaltje van gezichtsbedrog gezien het feit dat we om 11:15 uur op Kefalonia arriveren. De totale tocht duurde dus anderhalf uur.

Kefalonia in de verte

11:25 uur – Kefalonia

Nadat we in Pessada Harbour van de boot gekomen zijn, stappen we dezelfde bus in die ons vanochtend oppikte. Die is op de veerboot met ons meegereisd. Tien minuten na aankomst vertrekken we voor onze rondrit over Kefalonia.

aankomst in Kefalonia

onze bus

De eerste plaats die we van afstand zien is Argostoli. Dit is de hoofdstad en tevens grootste plaats van Kefalonia. Er wonen ongeveer achtduizend mensen. We maken geen stop hier. Omdat Argostoli links van ons ligt en ik rechts in de bus zit, lukt het niet om een goede foto te maken.

11:55 uur – Farsa

Onze eerste stop is bij het dorp Farsa. Dit is een schattig dorpje met mooi uitzicht op het water en Lixouri, wat de op één na grootste plaats van het eiland is. We stappen uit bij de fraaie kerk van Farsa. Het is het hart van het nieuwe dorp, dat na de aardbeving van 1953 gebouwd is. Het oude dorp is tijdens deze aardbeving vrijwel geheel vernietigd. De huizen stonden toen hoger tegen de berg aan. Vanwege de lastige logistiek heeft men besloten om niet het oorspronkelijke dorp te herbouwen, maar een nieuw dorp iets lager te bouwen. Dat is het hedendaagse Farsa waar wij nu staan. Het oude dorp is nu een spookdorp.

Farsa

Farsa

Na de uitleg over Farsa en een fotomoment stappen we tegen kwart over twaalf de bus weer in.

12:40 uur – Myrtos Beach

We zijn een aardig stukje doorgereden en inmiddels zo’n beetje in het noordelijke deel van Kefalonia beland. We maken hier een stop langs de weg. Van hieraf heb je uitzicht op het schiereiland Asos en het gelijknamige dorp.

Myrtos Beach

Het hoogtepunt van deze plek is echter Myrthos Beach. Vanaf de hoger gelegen parkeerplaats kijken we uit op het mooiste strand van Kefalonia. Wat een intens blauwe kleuren worden hier tentoongespreid. Het witte zandstrand dat er bij ligt zorgt voor een ongelooflijk fraai contrast. Wat is dit mooi, zeg! Ik heb al redelijk wat stranden in Griekenland gezien en ben van mening dat deze zeker tot de mooisten behoort. Als ik vakantie op Kefalonia zou vieren dan zou ik hier zeker een keer naartoe rijden.

13:15 uur – lunch

Omdat de wachtrij bij de Melissani grot momenteel ongeveer een uur bedraagt, besluit onze gids om eerst te gaan lunchen. Na alleen een koekreep als ontbijt gehad te hebben is een lunchstop wel aangenaam nu. We mogen bij Taverna Kravomylos gaan eten. Dit restaurant ligt prachtig aan zee met uitzicht op het eiland Ithaki. De bries van zee biedt een aangename verkoeling op deze warme zomerdag. Ik moet zeggen dat ze zo een mooi plekje uitgezocht hebben.

mooi plekje

Ik bestel tzatziki vooraf en gegrilde tonijnfilet als hoofdgerecht. De gids gaf dat vooraf als één van de aanbevelingen. Ik ben volgzaam dit keer. Ik vraag me overigens af hoe ze binnen een uur tijd iedereen te eten gaan geven en afrekenen. Maar dat is niet mijn probleem, toch?

gegrilde tonijnfilet

Iets voor twee uur komen voor- en hoofdgerecht tegelijkertijd op tafel. Zag dat eigenlijk wel aankomen. Gelukkig smaakt het allemaal lekker, dus het was het wachten waard. Na het eten moet ik nog afrekenen: € 22,30 euro. Ik rond het af naar 25 euro en haast me naar de bus. Ik behoor tot de laatsten die aan boord gaan.

14:30 uur – Melissani grot

Vijf minuten rijden van onze lunchplek bezoeken we een must-see op Kefalonia: de Melissani grot. De Griekse speleoloog Giannis Petrocheilos ontdekte deze grot in 1951, nadat het dak deels ingestort was. Er zijn twee redenen om deze grot te bezoeken. De eerste is de magische kleur blauw van het water op het moment dat dit door de zon beschenen wordt. Vandaar dat het begin van de middag zo’n populair moment is om de Melissani grot te bezoeken. De tweede reden is de mythe van de god Pan en de nimf Melissani, die hier zelfmoord gepleegd zou hebben omdat Pan haar liefde niet beantwoordde.

Melissani grot

Dak van de Melissani grot

Bij aankomst is er geen rij, maar kunnen we direct naar binnen. Aan het einde van de korte gang naar beneden kun je het meer in de grot al snel zien liggen. Op dit moment is ongeveer een kwart van het water fel blauw door het zonlicht. Zodra we de trap naar de grot afgelopen zijn mogen we op een beetje stappen. Daarmee maken we een rondje van ongeveer tien minuten door de grot.

bootje in de Melissani grot

15:10 uur – Drogarati grot

Ongeveer driehonderd jaar geleden ontdekte men de Drogarati grot. Dit is een druipsteengrot die tot de mooisten in zijn soort behoort. Daarnaast zou de akoestiek in de grot fantastisch zijn. Wij kunnen met onze tickets meteen naar binnen. Hier moeten we een redelijk aantal treden naar beneden lopen om vervolgens lopend de grot in te gaan. Het is hier wel oppassen omdat het glad is. Tapijt zorgt er op veel plekken voor dat je niet uitglijdt.

Drogarati grot

De grot is adembenemend mooi. Ik heb nog nooit zo’n enorme verzameling aan stalagmieten en stalactieten gezien. Wie al eerder dit soort grotten heeft bezocht die weet dat het kunstlicht het praktisch onmogelijk maakt om dit zonder statief goed vast te leggen. Ik bewonder dit fraaie stuk natuur dan maar vooral met mijn ogen.

Drogarati grot

15:35 uur – drankje

We hebben tot 16:00 uur om hier nog wat tijd te spenderen op het terras. Veel busgenoten kopen een koel drankje en vaak ook nog iets van ijs of vers gebak. Ik heb zo kort na de lunch nog geen trek en beperk me tot een koel colaatje. In de tussentijd heb ik contact met het thuisfront over een probleempje dat aan die kant opgelost moet worden.

drankje

16:10 uur – uitzicht

Terwijl we de berg Enos oprijden hebben we gedurende ongeveer een minuut een mooi uitzicht over het landschap en de daarachter gelegen zee. De verduisterde ruiten van de bus maken me het niet gemakkelijk om hier een goede foto van te maken.

uitzicht

De weg naar boven is vrij steil. Omdat de bus hierdoor wat trager gaat zijn er auto’s die niet het geduld hebben om achter ons te blijven hangen. Ik zie meerdere personenauto’s inhaalacties maken op plekken waar ze dat beter niet zouden doen. Het lijken wel kamikaze-acties die ze op deze bochtige weg ondernemen. Gelukkig gaat alles goed.

16:30 uur – Agios Gerasimos klooster

Na een klein half uurtje rijden arriveren we bij het Agios Gerasimos klooster. Het was tot het moment dat wij hier aankwamen heerlijk rustig in het klooster. Onze gids legt ons uit dat ze het rondje op het eiland express in de omgekeerde volgorde doen dan de meeste excursiebussen dat doen. Hierdoor was het al rustig bij de Drogaratigrot en zijn we ook hier nadat de grote massa al geweest is. We krijgen in totaal twintig minuten om het openbaar toegankelijke deel van het klooster te ontdekken. Natuurlijk loopt dit met zo’n grote groep mensen wat uit. We vertrekken uiteindelijk om drie minuten voor vijf.

Agios Gerasimos klooster

Het klooster stamt uit het jaar 1559. Het is dus al bijna vijf eeuwen oud. Het is gesticht door Agios Gerasimos, op de plek waar rond het jaar 1200 ook al een klooster was gebouwd. Het klooster is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Twee zaken vallen mij op hier. Het meest opvallend is de bel die in een oude boom hangt. Maar wat mij vooral opvalt zijn de mooie rozen in de tuin. Prachtig om te zien!

bel

rozen

We rijden door de wijnvelden van Kefalonia. Hier worden robola druiven geteeld waarmee de droge robola wijn gemaakt wordt. Iets verderop passeren we een huis dat in zijn totaliteit, dus met tuin en ligging, tot de mooiste woningen van Kefalonia moet behoren. Helaas had ik geen tijd om dit vast te leggen.

17:05 uur – Troianata

Onze laatste stop op Kefalonia is in het dorp Troianata. We stoppen bij Nikos Place. Dit winkeltje heeft van alles wat, maar is zo klein dat de mensen uit onze bus in kleinere groepen naar binnen kunnen. Onze gids Nikos deelt zogenaamde ‘mantola’ uit die door winkeleigenaar Nikos verkocht wordt.

mantola

Mantola is een lokaal product dat erg lijkt op onze suikerpinda’s die in Nederland bij iedere notenbar en supermarkt te koop zijn. Het grote verschil is dat hier amandel in zit. En toch koop ik een doosje. Al was het alleen maar om Nikos en daarmee de lokale economie te steunen. Voor mij is die 7 euro praktisch niets, voor Nikos betekenen deze doosjes misschien wel het verschil tussen overleven en een faillissement.

Nikos

Het dorp Troianata zelf heeft een prachtig uitzicht over de vallei. In basis is dit een pittoresk dorp waar alle elementen aanwezig zijn om er iets moois van te maken. Toch is ook dit een voorbeeld van het lot dat zoveel Griekse dorpen toebedeeld is: krimp en misschien uiteindelijk een spookdorp worden. Ik zie een bejaard stel op het terras van hun tuin zitten. Wat wonen ze mooi zo. Ik hoop dat de leegloop van Troianata omkeerbaar is. Dat nog vele mensen op deze mooie plek zullen wonen. De realiteit is dat er op de Griekse eilanden vooral geld te verdienen valt in het toerisme. De bevolking trekt daardoor steeds meer in de richting van de plekken waar de vakantiegangers verblijven.

Troianata

Troianata

Om 17:35 uur verlaten we Troianata, tien minuten na de afgesproken tijd. Wetende dat de veerboot om zes uur zal vertrekken moet het ons voldoende tijd geven om die te halen. Google Maps zegt me dat het een rit van een kwartier moet zijn.

18:01 uur – vertrek

Om vijf minuten voor zes zijn we in het haventje. Nikos laat ons uitstappen en overhandigt iedereen een ticket voor de terugvaart van vanavond. Onze bus en nog een andere tourbus moeten ook nog op de veerboot geplaatst worden. Daardoor vertrekken we één hele minuut na schematijd.

vertrek

Het is nog zeer aangenaam buiten. Ik kies daarom weer voor een plekje op het open bovendek. Mocht het onderweg afkoelen dan kan ik altijd nog naar beneden gaan.

bovendek

Vlak voordat we in Agios Nikolaos arriveren zie ik nog de laatste zonnestralen boven het eerste stukje van Zakynthos. Die leg ik nog even vast. Niet veel later, ongeveer anderhalf uur na vertrek, zijn we terug op Zakynthos.

laatste zonnestralen

19:40 uur – onderweg naar huis

Niet lang na aankomst aan wal zijn we alweer onderweg naar huis, waarmee onze tijdelijke verblijven op Zakynthos bedoeld worden. Het ‘slechte’ nieuws van Nikos is dat het afzetten in omgekeerde volgorde geschiedt dan dat we opgehaald zijn. Wie vanochtend het langst in de bus zaten die doen dat nu ook weer. Die busritten vind ik wel veel op zo’n dag als deze. Ik wil het niet bij elkaar optellen. Voor mij zit er nog zo’n twee uur aan te komen in de bus.



21:45 uur – diner

Zoals verwacht is het avondeten een late bedoening. Voor de Grieken overigens niet, die staan er niet van te kijken als je zelfs tegen middernacht nog wilt eten. De bus gooide mij tegen half tien af. Ik heb vervolgens snel mijn camera in de hotelkamer gedropt en een sanitaire stop gemaakt. Vervolgens ben ik naar het meest dichtbij gelopen restaurant gegaan: taverna Lambros. Dit is een Grieks restaurant met een hoop internationale gerechten op de kaart. Ik ga voor Grieks: een gyrosschotel met een kleine varkenssouvlaki erbij. Geen spannend gerecht, maar als het goed klaargemaakt wordt wel lekker.

gyrosschotel

Het is een maaltijd zoals ik hem een beetje verwacht had. Dus niet verrassend in positieve of negatieve zin. Het is niet zo dat ik jaren later met weemoed terug zal denken aan dit diner. Aan de andere kant zou ik hier best een tweede keer eten.

Na afloop mag ik 15 euro afrekenen. Dat is inclusief een grote frisdrank en de fooi. Bij de rekening wordt nog een toetje van het huis geserveerd: een puddinkje met slagroom.

puddinkje met slagroom

Nawoord

Als je op Zakynthos vakantie viert en je wilt een leuk uitstapje boeken, dan is een dagexcursie naar Kefalonia zeker het overwegen waard. Normaliter doe ik dit soort dingen zelf amper. Ik huur vrijwel altijd een auto om zelf op pad te gaan. In dit geval vond ik een georganiseerde excursie de beste oplossing. Het is goed uitgevoerd en strak getimed. Wat mij wel zwaar viel zijn de vele uren in de bus: ik schat dat ik van de 14 uur dat ik op of geweest ben misschien wel de helft van de tijd in de bus gezeten heb. Dat ligt mij minder, maar dat is persoonlijk.

Ik zou de excursie op zich wel aanbevelen aan mensen die op Zakynthos vakantie vieren. Kefalonia is toch wel anders. Het zijn vooral de twee grotten die het de moeite waard maken.

Soortgelijke berichten