Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Highlights van Amsterdam

Amsterdam maakt een enorme groei door als toeristische bestemming. Als je de media de afgelopen tijd leest dan barst onze Nederlandse hoofdstad spreekwoordelijk uit zijn voegen. Waar komt toch die plotselinge belangstelling voor Amsterdam vandaan? Ik begrijp het eigenlijk wel, want zelfs als inwoner van Nederland zie je dat Amsterdam anders dan de rest is. Anders dan veel andere plekken in Nederland en anders dan de andere Europese hoofdsteden. De stad van grachten, tolerantie en vrijheid heeft een uniek karakter waar zelfs ik me als Nederlanders nog echt toerist voel ondanks het feit dat ‘wij’ dezelfde cultuur en historie delen.

Voor mij is Amsterdam een bestemming waar ik van tijd tot tijd kom. Soms ben ik er voor een paar uurtjes, soms een hele dag. Hoewel ik niet durf te beweren dat ik Amsterdam echt ken, is het ook geen onbekende stad voor me. Op het moment dat ik besloten heb om naar Amsterdam te reizen voor een ‘in12uur’-verhaal vroeg ik me af welke insteek ik wilde gaan gebruiken. Ik heb toch gekozen om een aantal hoogtepunten uit Amsterdam te belichten. Daar kun je heel veel kanten mee op, want de stad telt tientallen musea en attracties die de moeite waard zijn. Daarnaast zijn er nog allerlei plekken, straten en pleinen die op het gebied van historie of hedendaagse cultuur wat te betekenen hebben. Eigenlijk kun je wel een hele week vullen met het bezoeken van highlights in Amsterdam. Het is dus vooral keuzes maken tijdens deze zonnige lentedag in Amsterdam.

Ik kies er vandaag voor om met de auto naar Amsterdam te gaan. Dat is vooral uit nieuwsgierigheid. Ik wil zien hoe de stad er om 7 uur ’s morgens uitziet. Heb je dat dezelfde hectiek al die je in wereldsteden zoals Londen of New York City hebt of komt Amsterdam wat langzamer op gang. Met de auto naar Amsterdam rijden betekent veel betalen om te parkeren of gebruikmaken van een P+R parking. Ik ga uiteraard voor optie 2, want ik heb geen zin om vijftig euro voor een dagje parkeren te betalen.05:10 uur – op pad

Ja, je leest het goed. Om tien minuten over vijf stap ik in de auto om naar Amsterdam te rijden. Ik woon op zo’n 135 kilometer van het hart van Amsterdam. Als ik er rond zeven uur wil zijn, dan betekent dat vroeg uit de veren zijn. Mijn navigatiesysteem geeft aan dat ik tegen half zeven bij de Amsterdam Arena moet zijn. Dit is de plek waar ik mijn auto in de P+R parking weg zal zetten.

amsterdam-0630-aankomst

06:30 uur – aankomst

Na een uur en twintig minuten arriveer ik bij de Amsterdam Arena. Via de borden volg ik de weg via de P+R parking die me naar de parkeergarage onder de Arena brengen. Ik parkeer mijn auto op een goed verlichte parkeerplaats, kijk of er geen spullen zichtbaar in de auto achter blijven (je weet het maar nooit waarvoor ze een raam intikken) en sluit hem af. Via de trap ga ik naar niveau ‘0’ waar ik de parkeergarage uit kan lopen richting trein- en metrostation Bijlmer Arena. Ik heb al een OV-chipkaart, maar die moet nog wel even opgewaardeerd worden. Dat doe ik op het station.

06:50 uur – metro naar het centrum

Na enkele minuten wachten kan ik instappen in metro 54 richting het centrum. Wat me verbaast, is dat het nog erg rustig is op het station en in de metrotrein. Na een rit van 15 minuten stap ik uit op het Centraal Station van Amsterdam. Al met al heeft de totale reis van Roosendaal naar Amsterdam Centraal me nog geen twee uur gekost. Als ik met de trein gereisd zou hebben dan had ik dat (inclusief de reistijd van mijn huis naar het station) niet sneller kunnen doen. Ik denk overigens dat als ik met de auto tot in een parkeergarage in het centrum van de stad had gereisd, ik ook niet veel sneller had geweest.

Hoewel het wel begrijpelijk is dat mensen weleens vloeken om de parkeertarieven in Amsterdam wordt er wel het goede effect bereikt. Er rijden minder auto’s in het centrum van Amsterdam wat de doorstroming van het wel aanwezige verkeer een stuk beter maakt.

amsterdam-0650-metro-naar-centrum

07:20 uur – een leeg Damrak

Wie Amsterdam weleens bezocht heeft die zal ongetwijfeld weten dat het Damrak, de straat tussen het centraal station en de Dam, vrijwel altijd druk is. Vooral op zonnige middagen in het zomerseizoen kun je hier over de koppen lopen. Hoe apart is het dan dat je hier tegen half acht ’s morgens over een vrijwel leeg Damrak loopt. De stroom met toeristen moet duidelijk nog op gang komen.

amsterdam-0720-leegdamrak

07:30 uur – ontbijt bij Stock

Tijd om te ontbijten. Dat doe ik bij Stock aan het Damrak. Het is de eerste zaak die ik tegenkom die open is en de aanduiding op de gevel ‘fresh coffee & sandwiches’ zijn voor mij voldoende om naar binnen te lopen. De dame van Stock verontschuldigt zich voor het feit dat ze alleen nog maar panini’s en yoghurt kan serveren. De levering van vers brood is vandaag te laat. Geen probleem. Ik ga voor het yoghurtontbijt. Dat betekent yoghurt met rode vruchten en cruesli, een kopje espresso en een verse jus d’orange. Na een half uurtje reken ik een tientje af en vervolg mijn pad.

amsterdam-0730-ontbijt-bij-stock

08:05 uur – een lege Dam

Het is de bedoeling dat ik vandaag met de ‘I amsterdam City Card’ op pad ga. Deze toeristenkaart biedt  gratis toegang tot een groot aantal musea en attracties, korting op verschillende andere attracties, gratis gebruik van openbaar vervoer binnen de stad (met uitzondering van de trein) en allerlei andere voordelen. Ik kan deze kaart pas vanaf 9 uur ophalen bij het I amsterdam Visitor Centre. Wat is dan een betere manier om deze tijd door te brengen met alvast een korte stadswandeling. Het blijft immers altijd fascinerend om een stad te zien ontwaken. Je hebt daarnaast de kans om de straten te bekijken zonder dat je teveel afgeleid wordt andere mensen, verkeer en al het andere dat een stad levendig maakt.

Zo kom ik nu als eerste terecht op een vrijwel lege dam. Er staan wat geparkeerde auto’s, er landt af en toe een duif en een enkele vroege toerist maakt een foto. Ik plaats een foto op instagram van de lege Dam met mijn schaduw er op. Daarna wordt de wandeling door het historisch centrum van Amsterdam vervolgd.

amsterdam-0805-lege-dam

08:35 uur – de Zeedijk

Na een half uurtje lopen kom ik op de Zeedijk uit. Meteen moet ik terugdenken aan mijn jeugd, toen de Zeedijk nog bekend stond als één van de slechtste straten van Amsterdam. De Zeedijk stond toen symbool voor het verderf van Amsterdam. Toen ik als veertienjarig manneke met Tienertoer voor de eerste keer in Amsterdam kwam, moest je vooral de Zeedijk vermijden. Drugs en criminaliteit waren toen de kernwoorden. In de afgelopen drie decennia heeft er een enorme transformatie plaatsgevonden. De Zeedijk is letterlijk en figuurlijk schoongeveegd. Het is nu een straat die bekend staat als het Chinatown van Amsterdam. De panden zijn opgeknapt en toeristen komen graag op de Zeedijk om te genieten van de Aziatische keuken. Dit is één van de vele voorbeelden van hoe Amsterdam zijn reputatie in de afgelopen jaren flink op heeft weten te vijzelen. Dat verdient de stad ook.

amsterdam-0835-zeedijk

08:40 uur – krentenbol

Mijn aandacht wordt getrokken door de vitrine van BBROOD. Een bakkerij met een verhaal, zo lees ik later op hun website. De krentenbollen in de etalage zien er zo uitnodigend uit dat ik mezelf niet kan beheersen en naar binnen loop om er eentje te kopen. Deze ervaring heeft mijn blik op krentenbollen voorgoed verpest. Wat is dit lekker, zeg! Dit is een krentenbol zoals die bedoeld is. Je proeft echt brood en onderscheidt de heerlijke stukjes gedroogd fruit en noten in de bol. Lekker stevig van buiten, heerlijk zacht van binnen en vooral niet te zoet. Als ik in de toekomst elders krentenbollen zie liggen dan zal ik waarschijnlijk alleen nog maar met weemoed terugdenken aan dit moment in Amsterdam.

amsterdam-0840-krentenbol

09:10 uur – I amsterdam City Card

Iets later dan gepland loop ik het toeristenkantoor van de toeristische dienst van Amsterdam binnen om mijn ‘I amsterdam City Card’ op te halen. De vriendelijke dame achter de balie legt me uit hoe de kaart werkt. Ze laat op de bijbehorende plattegrond zien wat ik allemaal met de kaart kan doen.

amsterdam-0910-iamsterdamcitycard

09:30 uur – koffie bij ’t Nieuwe Kafé

De meeste musea gaan pas om 10 uur open. Er is dus tijd over. Hoewel er wel al enkele winkels aan het opengaan zijn is mijn doel niet om te gaan winkelen. Dat is een beleving die niet zo aan mij besteed is. Alhoewel… later op de dag bedenk ik me dat het wel de moeite waard is om een keer een speciale ‘Winkelen in Amsterdam’-versie te maken voor www.in12uur.nl. Het winkelaanbod is zo divers en leuk dat ik er de dames binnen mijn gezin zeker een keer een plezier mee doe om met deze intentie naar Amsterdam te reizen.

Mijn eerste doel is de Nieuwe Kerk. Om de tijd tot 10 uur te doden neem ik plaats op het terras van  ’t Nieuwe Kafé. Het tafeltje staat net in de zon die deze dag lekker aan het schijnen is. Tijd voor een lekker bakkie leut.

amsterdam-0930-koffie-nieuwe-kafe

10:00 uur – Nieuwe Kerk

Laat je niet misleiden door de naam Nieuwe Kerk. Zo nieuw is dit kerkgebouw niet, want bij stamt uit het begin van de vijftiende eeuw. Met de naam Nieuwe Kerk wordt het onderscheid gemaakt met de Oude Kerk, die in de dertiende eeuw gebouwd werd. Dat was de eerste kerk van de stad en is tegenwoordig het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. De Nieuwe Kerk is de tweede kerk die gebouwd is. Oorspronkelijk was het een Rooms-katholieke kerk die voorzien was van alle opsmuk die daar bij hoort. Tijdens de beeldenstorm in 1566 moet ook het interieur van deze kerk eraan geloven en wordt de kerk grotendeels leeggeroofd. Twaalf jaar later werd de kerk na de Alteratie in gebruik genomen als Protestantse kerk. Deze rol bleef het gebouw vervullen tot de ontkerkelijking tegen het einde van de vorige eeuw.

amsterdam-1000-nieuwekerk-interieur

Sinds de jaren tachtig is het gebouw een cultuurcentrum waar afwisselende exposities gehouden worden. Daarnaast kun je als bezoeker nog een aantal historische en nieuwe elementen bewonderen zoals de graftombe van Michiel de Ruyter, het prachtige zeventiende eeuwse hoofdorgel, de preekstoelen en het herdenkingsraam dat ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 geplaatst is.

Op dit moment wordt het schilderij ‘Calvary’ van Marc Chagall tentoongesteld in de Nieuwe Kerk. Dit kunstwerk is geleend van The Museum of Modern Art in New York. Omdat ik het schilderij niet mocht fotograferen en het werk nog tientallen jaren onder het auteursrecht valt kan ik hier niet laten zien. Een reden voor jullie om zelf te gaan kijken. Het schilderij en de expositie er omheen is tot en met 10 april te zien in de Nieuwe Kerk.

amsterdam-1000-nieuwekerk-chagall

10:25 uur – Amsterdam Museum

Als je Amsterdam wilt ontdekken dan ontkom je niet aan een bezoek aan het Amsterdam Museum. Tot enkele jaren geleden stond dit museum dat gewijd is aan het heden en verleden van de stad Amsterdam bekend als het Amsterdam Historisch Museum. Op een zeer toegankelijke wijze word je door de geschiedenis van de stad geloodst en worden eigenlijk alle vragen beantwoord die gaan over waarom Amsterdam is zoals het is. Je leert alles over het DNA van Amsterdam. Een stukje wijzer stap ik na een aangename drie kwartier weer naar buiten.

amsterdam-1025-amsterdam-museum

11:10 uur – Begijnhof

Op een paar minuten lopen van het Amsterdam Museum ligt het Begijnhof. Dit hofje is een heerlijke oase binnen de verder vrij uitbundige en drukke binnenstad. Het hof is in de middeleeuwen gesticht en is tot ver in de vorige eeuw bewoond geweest door Begijnen. Als je het Amsterdamse Begijnhof bezoekt dan waan je je helemaal terug in de tijd. Ondanks de aanwezigheid van toeristen overdag heerst er hier een ingetogen rust. Ik geniet van het prachtige hof, maak wat foto’s en vervolg mijn pad.

amsterdam-1110-begijnhof

11:20 uur – de Amsterdamse grachten

Als Amsterdam ergens om bekend staat dan zijn het wel de grachten. Met name de hoofdgrachten van de grachtengordel vormen een belangrijke, zo niet de belangrijkste attractie van de stad. De grachten die ooit zo’n belangrijke rol gespeeld hebben bij het transport en de opslag van goederen, worden nu vooral bevaren door rondvaartboten. Ik wandel achtereenvolgens over de Singel, de Herengracht en de Keizersgracht totdat ik bij de Prinsengracht uitkom.

amsterdam-1120-de-amsterdamse-grachten

11:30 uur – De 9 Straatjes

Mijn route loopt door De 9 Straatjes. Dit is een aantal zijstraten van de eerder genoemde grachten die samen tegenwoordig een uniek winkelgebied vormen. Hier geen grote ketens, maar leuke lokale winkels en horecagelegenheden. Als je een dagje gaat shoppen in Amsterdam dan moet je dit geweldige stukje van de stad zeker meepakken. Via de officiële 9 Straatjes website vind je alle info terug over deze negen heerlijke straten.

amsterdam-1130-de-negen-straatjes

11:40 uur – Woonbootmuseum

Dankzij de I amsterdam site had ik ontdekt dat er in Amsterdam een Woonbootmuseum is. Met maar liefst 2500 woonboten in Amsterdam mag je dit echt wel een verschijnsel noemen wat typisch bij de stad hoort. Als je dan de kans krijg om een woonboot te bezoeken dan moet je die grijpen. Dankzij de ‘I amsterdam City Card’ mag ik gratis naar binnen. daarbij raak ik al snel in een gezellig en informatief gesprek met Vincent van Loon, de eigenaar en initiatiefnemer van dit particuliere museum. Als woonbooteigenaar merkte hij dat mensen erg geïnteresseerd waren in hoe het leven op een woonboot is. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het aankopen van de ‘Hendrika Maria’ die hij omgetoverd heeft tot een museum.

amsterdam-1140-woonbootmuseum

Als bezoeker krijg je een mooie indruk van hoe het is om op een woonboot te wonen. Als je de woonoppervlakte van de boot bekijkt dan valt dat absoluut niet tegen. Omdat je tegenwoordig gewoon op gas, water en elektra aangesloten kunt worden ben je van alle gemakken voorzien. In tegenstelling tot een appartement heb je hier echter niet te maken met buren onder, boven en direct naast je.

amsterdam-1140-woonbootmuseum-binnen

12:20 uur – De Hallen

Met tramlijn 7 ga ik op pad richting De Hallen. Dit complex is aangelegd in een voormalige remise is sinds 2014 gefaseerd voor het publiek opengegaan. De Hallen bestaat uit een mengelmoes van onderdelen zoals een bioscoop, winkeltjes, een bibliotheek en een foodmarket onder de naam Foodhallen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Rotterdamse Markthal worden hier alleen maar bereide gerechten verkocht. Er is dus geen sprake van een versmarkt waar je komt om vlees, kaas en fruit te in kopen.

amsterdam-1220-de-hallen-foodhallen

De Hallen bestaat uit twee gebouwen. Door iedere gebouw loopt een passage die je langs de verschillende onderdelen brengt. De stijl die gehanteerd is bevalt mij wel. Ik vind het altijd fascinerend hoe historische elementen in een stad een nieuwe functie krijgen. Het is mooi om te zien hoe fabrieken, pakhuizen en ander erfgoed op die manier behouden blijven.

amsterdam-1220-de-hallen

Het is inmiddels lunchtijd. Waarschijnlijk zullen de plekjes op de terrassen in de stad die in de zon liggen al snel volgeraakt zijn. Daarom kies ik ervoor om hier in de Foodhallen mijn lunch te nuttigen. Ik ben dol op pulled pork, dus wordt het een broodje pulled pork van The Rough Kitchen. Heerlijk!

amsterdam-1220-de-hallen-pulled-pork

13:00 uur – het Vondelpark

Bij een grote stad horen stadsparken. Deze veelal groene oasis brengen leven in een stad, zeker op een zonnige lentedag zoals vandaag. Een belangrijk stadspark in Amsterdam is het Vondelpark. Op weg naar het Van Gogh Museum maak ik daarom een korte wandeling door dit 47 hectare metende park. Het park is nog niet geheel uit de winterstand ontwaakt.

amsterdam-1300-vondelpark1

De bomen zijn nog kaal, het gras heeft duidelijk een boost nodig en je hoort de vogeltjes nog maar amper fluiten. Toch voel je dat het zonnetje warmer wordt, dat de warme periode eraan komt. Samen met de andere parkbezoekers geniet ik van de zonnestralen op mijn gezicht.

amsterdam-1300-vondelpark2

13:20 uur – Van Gogh Museum

Aan het Museumplein liggen drie grote musea: het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Alledrie de musea behoren tot de absolute topmusea van Amsterdam en heel Nederland. Omdat ik zowel het Rijksmuseum als het Stedelijk Museum vorig jaar nog bezocht heb, bezoek ik nu het Van Gogh Museum. Dit museum is geheel gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh en de kunstenaars die hem geïnspireerd hebben of op een andere wijze invloed gehad hebben op zijn leven en werken.

amsterdam-1320-vangoghmuseum-buiten

Mooi is om te zien hoe de in het Brabantse dorp Zundert geboren Vincent zich tijdens zijn carrière ontwikkeld heeft. Triest is aan de andere kant om te zien hoe hij tegen het einde van zijn leven gekweld werd door zenuwinzinkingen en hoe donkere gedachtes hem er waarschijnlijk toe geleid hebben om zelfmoord te plegen. Fascinerend is om te ontdekken hoe andere kunstenaars en de plekken waar hij gewoond heeft invloed gehad hebben op zijn werk. Opvallend is te zien hoeveel verschillende zelfportretten hij heeft gemaakt in het jaar 1887. Persoonlijk vind ik de schilderijen uit zijn laatste twee levensjaren het mooiste door de intensiteit die hij erin weet te aan te brengen.

amsterdam-1320-vangoghmuseum

14:30 uur – biertje

Het biermerk Heineken staat bekend om de geweldige televisiecommercials. Mijn mening is dat Heineken vooral groot is geworden met matig bier en uitmuntende marketing. Een van de favoriete reclames is die van Der Rudi, de skileraar die met de kreet “Heeeey biertje” onsterfelijk is geworden. Het typetje is zelfs zo bekend, dat Der Rudi dit jaar terugkeerde op de buis om skigebied Zillertal Arena te promoten.

Geïnspireerd door de zon, De Rudi en de uitnodigende terrassen op het Museumplein laat ik me meeslepen en geniet van een koel glas Heineken in de buitenlucht.

amsterdam-1430-biertje

14:45 uur – I amsterdam

Over slimme marketing gesproken: de stad Amsterdam kan er ook wat van. Door het inzetten van enorme letters om de slogan ‘I amsterdam’ te promoten weten ze een enorm bereik te behalen. Zo is het rondom de letters die op het Museumplein staan continu druk met mensen die foto’s en selfies maken met de slogan of een deel ervan op de foto. De typisch Amsterdamse kenmerken, creativiteit en handelsgeest, komen zo op fraaie wijze samen.

amsterdam-1450-i-amsterdam

14:55 uur – House of Bols

Vlak bij het Museumplein, aan de Paulus Potterstraat 12, is de ‘House of Bols Cocktail and Genever Experience’ te vinden. Een hele mond vol, zeg maar. Ze hadden het ook gewoon Bols Museum kunnen noemen, wat de lading net zo goed zou dekken. Om toegang te krijgen tot House of Bols moet je tenminste 18 jaar oud zijn. Omdat ik deze grens ruimschoots gepasseerd ben, mag ik na betaling naar binnen. Er wordt 25% korting gegeven op de entreeprijs vanwege de ‘I amsterdam City Card’. Binnen een interactieve tour leer je over de historie van Bols, de ontwikkeling die het merk meegemaakt heeft en wat Bols tegenwoordig te bieden heeft. Wie enigszins kennis heeft van het maken van cocktails die weet dat de likeuren van Bols veel gebruikt worden. Daarnaast is de jenever van Bols een geliefde basis voor cocktails.

amsterdam-1455-bols-verstuivers

Visueel mooi is het deel in het museum waar verstuivers opgesteld staan waar likeuren in zitten. Smaak is vooral geur en dat wordt door deze verstuivers nog eens bevestigd. Wie na dit stukje spontaan zin krijgt in een cocktail (geloof me, dat gebeurt) die aan het einde van de tour een cocktail uitkiezen en deze door een bartender laten maken.

amsterdam-1455-bols-cocktail

15:45 uur – tulpen uit Amsterdam

Vanaf het Museumplein neem ik de tram naar het Leidseplein. Na het uitstappen loop ik naar de Singel waar de permanente Bloemenmarkt te vinden is. Het is de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld. Toeristisch gezien behoort deze markt tot de absolute toppers van de stad. Hierdoor is de verkoop van verse snijbloemen wel steeds meer verdrongen door het aanbod van bloembollen en allerlei souvenirs. Deze zijn immers door toeristen veel gemakkelijker mee naar huis te nemen dan een bos bloemen. Erg populair zijn de tulpenbollen.

Tulpen worden gezien als een typisch Nederlandse en zelfs Amsterdamse bloem. Dat komt door aanwezige de bloembollenteelt in de regio. Halverwege de vorige eeuw is er met het liedje ‘Tulpen uit Amsterdam’ een definitieve koppeling gekomen van deze oorspronkelijk uit Turkije afkomstige bloemensoort en de Nederlandse hoofdstad.

amsterdam-1545-tulpen-uit-amsterdam

15:55 uur – gratis croquet

De kroket en de bitterbal zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Zowel bij de Nederlandse snackbars als thuis uit de frituurpan (of oven tegenwoordig) doet de kroket het erg goed. Onder Nederlanders die in het buitenland wonen staat de bitterbal, de kleine ronde variant op de kroket, zelfs symbool voor de Nederlandse eetcultuur. Grappig detail is dat de kroket net als de tulp oorspronkelijk niet uit Nederland komt. De croquet komt uit Frankrijk!

Een bekende krokettenfabrikant is Van Dobben. Sinds 1945 verkoopt Van Dobben kroketten (of croquetten zoals zij het noemen) in Amsterdam. Omdat je met de ‘I amsterdam City Card’ een gratis kroket kunt halen bij de Eetsalon Van Dobben aan de Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9 is dat voor mij voldoende reden om daar even langs te gaan. Als Nederlanders ben ik wel gevoelig voor de combinatie van eten en gratis. Ik geniet van de op een broodje uitgedeelde kroket. Het feit dat ie gratis is, maakt hem extra lekker.

amsterdam-1555-gratis-kroket

16:10 uur – Rembrandtplein

Het zonnetje schijnt nog prima en mijn voeten beginnen nu wel wat moe te worden. Het ideale excuus om op het Rembrandtplein een plekje op het terras op te zoeken. Dat lukt als snel. Zodra ik zit bestel ik een Wieckse Witte en bel Vincent op. Dit is een vriend waarvan ik weet dat hij nu ook in Amsterdam is. Samen met hem heb ik afgelopen zomer ‘Zomers Antwerpen in 12 uur‘ gedaan. Hij loopt op het moment dat ik bel in de Regulierbreestraat. Drie minuten later zit hij bij mij aan tafel en genieten we samen in de zon van ons biertje. We spreken meteen af om later samen bij Loetje te gaan eten.

amsterdam-1615-rembrandtplein

17:00 uur – dat is pech, boot weg

Na een ritje met de tram ben ik weer bij het Centraal Station aangekomen met het doel om een rondvaart te maken. Je ontkomt er niet aan om de hoogtepunten van Amsterdam te belichten zonder een rondvaart over de grachten en Het IJ te maken. Helaas vertrekt de boot net op het moment dat ik bij de vertrekplaats aankom. De kassière zegt dat de volgende rondvaartboot over 15 tot 20 minuten zal vertrekken.

amsterdam-1700-datispech

17:30 uur – rondvaart door Amsterdam

Pas na een half uur vertrekt de boot van Holland International. Eerst zetten we koers richting Het IJ waar uitleg gegeven wordt over het Centraal Station, de overkant van Het IJ en het nieuwe EYE Filmmuseum. Vervolgens gaan we met de boot de grachten op. Onderweg wordt veel verteld, zowel via de luidsprekers als door de enthousiaste kapitein. Ik merk dat mijn spanningsboog echter ver verdwenen is en neem niet veel meer in me op.

amsterdam-1730-rondvaart

De boot vaart eventjes langzaam ter hoogte van de Reguliersgracht. Hier liggen de ‘zeven bruggen’. Dit zijn zeven boogbruggen die in rechte lijn gebouwd zijn. Dit geeft visueel een fraai effect. De meeste passagiers maken dan ook een massaal foto’s van deze bruggetjes.

Wat tijdens de rondvaart duidelijk wordt is hoe belangrijk de grachten voor Amsterdam vroeger waren en nog steeds zijn. Het unieke karakter van de stad wordt mede bepaald door deze kunstmatige verzameling aan waterwegen en de typische grachtenpanden aan deze grachten staan. Ook passeren we nog het beroemde huis van Anne Frank. Een bezoek aan dit huis aan de Prinsengracht 263-267 is een absolute aanrader. Ook hier ben ik al eerder binnen geweest, waardoor ik deze indrukwekkende bezienswaardigheid vandaag niet meegenomen heb in mijn dagje Amsterdam.

amsterdam-1730-annefrankhuis

18:35 uur – eten bij Loetje

Na een uur rondgevaren te hebben is het tijd geworden voor het avondeten. Dat gaat genuttigd worden bij Loetje. Restaurant Café Loetje is uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam en inmiddels ver daarbuiten. Inmiddels is Loetje niet alleen op vier locaties in Amsterdam te vinden, maar ook in vijf plaatsen buiten de hoofdstad. Loetje is vooral bekend geworden vanwege de biefstuk ossenhaas. Deze wordt door Loetje geserveerd met een overheerlijke jus in plaats van met saus. Een demonstratie biefstuk bakken door eigenaar Jaap en zijn zoon Jeroen in een televisie-uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ zorgde voor landelijke bekendheid van Loetje.

amsterdam-1835-loetje-buiten

Op aanraden van Vincent bestel ik daarom de biefstuk ossenhaas met frietjes erbij. Of het de beste biefstuk van Nederland is dat durf ik niet te beweren, maar lekker is het stukje gebakken vlees absoluut. De combinatie van biefstuk met jus doet in eerste instantie vreemd aan, maar is verrassend lekker.

amsterdam-1835-loetje

21:30 uur – naar huis

Dankzij goed gezelschap en veel gespreksstof duurt het diner bij Loetje langer dan vooraf verwacht. Pas om half tien loop ik naar buiten, neem afscheid en pak de metro naar de Arena. Daar zorgt mijn gebruikte OV-chipkaart voor een magisch wonder. Eerst verschijnt er een bedrag van 24,50 euro op de P+R betaalautomaat, waarna ik de OV-chipkaart voor de reader houd en het bedrag ineens verlaagd wordt tot slechts 8 euro voor een hele dag parkeren.

Soortgelijke berichten