Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Kölsch, vinyl en kunst in Keulen

Keulen is qua inwoners de vierde stad van Duitsland, het is de stad van Kölsch, eau-de-cologne en de “Maus”. Het is een oude stad die rond het begin van onze jaartelling ontstaan is aan de oevers van de Rijn. Deze rivier heeft ervoor gezorgd dat de stad door de eeuwen heen een rijke en invloedrijke stad is geworden. Nog steeds is de Rijn van levensbelang voor de economie van Keulen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad meerdere malen zwaar getroffen door luchtaanvallen van de geallieerden. Deze zorgden ervoor dat grote delen van de stad hun historische karakter hebben verloren. Toch is een deel van de historische binnenstad van Keulen gespaard gebleven en zijn andere delen in de originele stijl herbouwd. De Dom van Keulen, de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, werd getroffen, maar kwam als een wonder redelijk ongeschonden uit de oorlog.

Het is half oktober als ik samen met een vriend een bezoek breng aan de stad. We hebben ons vooraf niet erg goed verdiept in de stad en wat er allemaal te doen is. Ons gezamenlijke doel is om tijdens ons bezoek aan Keulen enkele platenzaken te bezoeken en wat nieuw vinyl te kopen. Daarnaast moet het een gezellige dag worden met lekker eten en een biertje.

Een dag eerder met de trein naar Keulen

Om zoveel mogelijk uit onze dag in Keulen te halen zijn we een dag eerder met de trein naar Keulen afgereisd. Afhankelijk van je vertrekplaats zul je ergens tussen de 2,5 en 4 uur onderweg zijn. Zeker als je tijdens de spitsuren naar Keulen wilt afreizen is de trein een relaxte en soms zelfs snellere reisoptie. Controleer de actuele prijzen voor de treintickets op NS-internationaal.

Overnachten in het Art’Otel Keulen

We slapen in het Art’Otel Keulen, een modern hotel dat aan de rand van het historische centrum van de stad ligt. In ongeveer tien minuten loop je naar de historische binnenstad van Keulen. Het hotel heeft zijn eigen parkeerterrein en mooie luxe kamers. Het is een modern vormgegeven hotel dat helemaal in stijl is gebouwd van de nieuwere delen van de tegenovergelegen wijk Rheinauhafen. Met een beetje geluk hebt je een hotelkamer die uitkijkt over de Rijn en de Rheinauhafen. Ben je op zoek naar goede tips voor een hotel in Keulen, neem dan een kijkje op waar overnachten in.

8:50 uur – op zoek naar ontbijt

We slaan het ontbijt in het Art’Otel over en gaan op zoek naar en leuk ontbijttentje in de omgeving van het hotel. Nu had ik vooraf bedacht dat in de geheel opnieuw ingerichte Rheinauhafen wel iets leuks te vinden zou zijn. Na het ontbijt zouden we dan een bezoek brengen aan het museum voor Duitse sport en de Olympische Spelen. Jammer genoeg was alles in de Rheinauhafen nog gesloten waardoor we gedwongen werden om ergens anders te ontbijten. Nu was het geen straf om een ochtendwandeling over dit eiland te maken. Een deel van de oude haven heeft plaats gemaakt voor prachtig vormgegeven kantoorpanden, die wel iets weg hebben van oude kranen die er vroeger hebben gestaan. Andere oude gebouwen en loodsen hebben een nieuwe bestemming gekregen waardoor het hele gebied een toffe uitstraling heeft. We lopen nog wel even langs het museum voor Duitse sport en de Olympische Spelen en zien aan de buitenkant oude houten beelden van sporters staan.

We lopen langs de Rijn richting de historische binnenstad van Keulen tot we uiteindelijk aankomen bij de Rheingarten. Dit plein zou zeker niet mijn eerste keus zijn voor een ontbijtje in Keulen, maar het is de eerste fatsoenlijke plek die we tegenkomen. Er zitten verschillende restaurants op het plein die allemaal ongeveer dezelfde ontbijtjes aanbieden.

10:10 uur – ontbijt bij Rheinzeit

Zonder duidelijk reden kiezen we er uiteindelijk voor om bij Rheinzeit te gaan zitten. Een vriendelijk dame brengt ons de kaart, we bestellen een koffie en een simpel ontbijtje. Na een extra kopje koffie lopen we een klein stukje verder langs Rijn om vervolgens linksaf te slaan en de trappen op te lopen richting de Heinrich-Böll-Platz. Daar worden we tegengehouden door enkele beveiligers.

10:32 uur – Heinrich-Böll-Platz

De Heinrich-Böll-Platz is het dak van de Kölner Philarmonie en het lopen over dit plein zou de akoestiek in het orkestgebouw verstoren. Vandaar dat tijdens repetities en uitvoeringen in het Kölner Philarmonie de Heinrich-Böll-Platz niet betreden mag worden. Er loopt aan de rechterzijde wel een smal paadje waar je het plein kan passeren. Omdat we het plein niet rechtstreeks kunnen oversteken zien we aan de rechterkant de Hohenzollernbrücke liggen.

10:34 uur – Hohenzollernbrücke

Nu dacht ik zelf altijd dat deze brug alleen geliefd was bij fotografen. Op zo goed als iedere foto van Keulen die je online tegenkomt, is deze brug te zien. Meestal ergens in het begin van de avond als de brug verlicht is. Nu valt op dat de brug ook bij stelletjes geliefd is. De hele brug hangt vol met slotjes. Zelden heb ik zoveel van deze liefdesslotjes bij elkaar gezien. We draaien om en lopen richting de Dom van Keulen.

10:36 uur – station van Keulen

Onderweg worden we nog getrakteerd op het uitzicht op het station van Keulen. Toen we hier gisteravond aankwamen was het ons niet opgevallen hoe mooi sommige delen van dit station zijn. Vooral het zicht vanaf de Heinrich-Böll-Platz op de plek waar de treinen het station binnenrollen is mooi.

10:38 uur – Museum Ludwig

We lopen iets verder door en komen aan bij de ingang van het Ludwig Museum. Nu moet ik eerlijk zeggen dat moderne kunst niet altijd aan me besteed is, maar een goede vriend raadde me dit museum aan waardoor het vandaag op de planning staat. We lopen door de hal van het museum en komen enkele bijzondere stellages tegen en kopen een entreekaartje bij de kassa. Een suppoost wijst ons de weg en vertelt dat we het beste op de bovenste verdieping kunnen beginnen. Via het prachtig vormgegeven trappenhuis lopen we naar de bovenste verdieping, we nemen even op het terras een kijkje naar het uitzicht voordat we aan de wandeling door het museum beginnen.

Russische Avant-garde
Als eerste komen we werken van bekende Duitse expressionisten, een indrukwekkende collectie Picasso’s en enkele meesters van de Russische Avant-garde tegen. Vooral deze laatste kom je niet heel veel tegen in musea. Chauvinistisch als we zijn, vinden we het schilderij van Piet Mondriaan het mooiste wat we er tegenkwamen. Wat vooral opvalt, is de vorm van het museum, die overal anders is en zich soms lijkt te buigen naar de wensen van de getoonde kunstwerken.

Popart
Even denken we dat er een kunstinstallatie een enorm kabaal aan het maken is in het museum, maar als we verder lopen zien we dat er verbouwd wordt. Bouwvakkers zijn een enorme steiger uit elkaar aan het halen. Uiteindelijk komen we via verschillende kamertjes en trappen uit op de eerste verdieping waar we een prachtige collectie popart zien. De bekendste namen uit deze kunststroming, Roy Liechtenstein, Andy Warhol en Claes Oldenburg zijn vertegenwoordigd op deze afdeling.

Als laatste brengen we een bezoek aan de kelder van het museum, waar we enkele installaties zien en wat foto’s bekijken. Al met al is het Ludwigmuseum een echte aanrader als je in Keulen bent. Vooral de diversiteit van het museum zorgt ervoor dat je jezelf geen moment verveeld en dat je gemak enkele uren in het museum kan doorbrengen. Dit doen we niet, want we willen de rest van de stad ontdekken.

11:45 uur – de Dom van Keulen

Eenmaal buiten lopen we linksom rond de kerk en gaan via de hoofdentree naar binnen. Het eerste wat opvalt als je de gotische kathedraal van Keulen binnenloopt zijn de enorme glas-in-loodramen. Door deze prachtige gekleurde ramen wordt op zonnige dagen de kathedraal opgefleurd door honderden kleuren die de kathedraal een lieflijk karakter geven. We komen op het verkeerde moment de kathedraal binnenlopen. Over tien minuten begint de mis en moeten alle toeristen uit het schip van de Dom van Keulen verdwenen zijn. Omdat we geen zin hebben om deze mis mee te maken lopen we een snel rondje door de kathedraal. We zien aan beide van zijdes van het schip een koor en in het zuidtransept de nieuwste toevoeging aan de glas-in-loodramen uit 2007. De oudste stamt uit 1260 en is te zien in de kooromgang. In het koor zien we het koningsvenster, dat met 850 vierkante meter het grootste glas-in-loodraam zou zijn dat in deze periode gemaakt is. Na een snel rondje door de kathedraal worden we vriendelijk verzocht de Dom van Keulen te verlaten.

Wil je nu wel de mis bijwonen in de Dom van Keulen, dan heb je gelijk de kans om de belangrijkste bezienswaardigheid van de kathedraal te bewonderen. In de Dom van Keulen worden namelijk de relikwieën van de Drie Koningen bewaard en na de mis mag je de priester volgen voor een wandeling langs de schrijn. Deze relikwieën werden door de toenmalige bisschop uit Milaan gehaald om ze in Keulen te bewaren. Dit zorgde voor een grote toestroom van pelgrims. De oude kerk werd al snel te klein en de bouw van de huidige Dom van Keulen startte halverwege de dertiende eeuw. Het zou nog tot 1880 duren voordat de kathedraal helemaal af zou zijn.
De schrijn waar de relikwieën van de Drie Koningen bewaard worden, wordt gezien als een van de mooiste stukken edelsmeedkunst uit de twaalfde en dertiende eeuw. Er wordt wel sterk getwijfeld of de resten in de Dreiköningenschrein wel echt van de drie koningen zijn. Omdat recentelijk dateringen hebben aangetoond dat de kleding in de schrijn uit de tweede of derde eeuw na Christus zouden komen.

12:05 – de Domtoren

Terug buiten slaan we linksaf en lopen de toren van de Dom van Keulen binnen. Hier kunnen we kaartjes kopen voor de toren van de kathedraal en de Domschatzkamer. De schatkamer slaan we over, maar het uitzicht vanaf de toren willen we wel zien. Het is een stevige klim waarbij we in totaal 533 traptreden moeten overwinnen. Het eerste deel van de klim bestaat uit een smalle wenteltrap die door stijgend en dalende bezoekers gebruikt wordt. Dit zorgt soms voor opstoppingen en smalle passages. Na iets meer dan driehonderd treden kunnen we even uitrusten voordat we aan het laatste deel van de klim beginnen. Het laatste deel van de klim bestaat uit een gewone trap die gebouwd is in het midden van de toren op de plaats waar je normaal de klokken zou verwachten.

Eenmaal boven worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de stad Keulen en op de Rijn. Het is behoorlijk druk boven waardoor het soms wat lastig is om een goed plekje te bemachtigen tussen de toeristen met selfiesticks. We lopen een rondje rondom de toren en nemen een smalle wenteltrap terug richting het eerste plateau waarna we proberen een weg te vinden tussen de stijgende toeristen terug naar beneden.

12:47 uur – wandelen naar het Belgisches Viertel

Eenmaal buiten stuitten we op het oude gebouw van 4711, niet het oorspronkelijke gebouw waar het zijn nummer aan te danken heeft, maar het gebouw waar het later naartoe trok. Deze beroemde Kölnische Wasser Fabrik vervaardigt al sinds 1794 de beroemde eau-de-cologne in het typische flesje. In een klein winkeltje om de hoek kopen we een klein flesje als souvenir.

Via verschillende winkelstraten vinden we ons een weg naar het Belgisches Viertel, een wijk die behalve dat de straten vernoemd zijn naar Belgische steden en provincies niet veel met het land te maken heeft. Het staat wel bekend als een van de hipste wijken van de stad. In het Belgisches Viertel kom je verschillende unieke winkeltjes, bijzondere street art en hippe bars tegen.

14:10 – lunch bij Herr Pimock

We startten onze verkenningstocht door het Belgisches Viertel bij Herr Pimock. We hebben al eventjes door de wijk gelopen als we langs Herr Pimock komen. Eenmaal binnen worden we verrast door het hippe interieur van het eetcafé. Herr Pimock heeft een groene bar een en wirwar van verschillende tafeltjes en stoelen. We gaan zitten aan een oud schooltafeltje bij het raam. We hebben ondertussen al de nodige kilometer gelopen en een toren beklommen, dus als de serveerster de kaart komt brengen bestel ik een Herr Pimockburger en een biertje. De Herr Pimockburger is een hamburger met spek, rode uien, kaas en een gebakken eitje geserveerd met salade en frietjes. Een heerlijke en stevige lunch.

Als we bij Herr Pimock terug naar buiten lopen zien we een van de vele street art kunstwerken die in het Belgisches Viertel te vinden zijn.

15:05 uur – Groove Attack

Ondertussen is het tijd geworden om wat tijd te besteden aan ons hoofddoel van onze stedentrip naar Keulen; het scoren van nieuwe platen. Als eerste bezoeken we Groove Attack. Dit is de oudste nog steeds bestaande platenwinkel van Keulen en is te vinden in de kelder van een kledingwinkel aan de Maastrichter Straße. Groove Attack is niet een standaard platenwinkel en muziek uit de top 40 zul je er niet snel tegenkomen. Wel kun je er oude hip-hop, samples, jazz, funk en soulplaten kopen. Mede door deze sortering wordt Groove Attack in meerdere top honderd lijsten van beste platenzaken ter wereld genoemd.
We struinen wat door de bakken en kopen een heruitgave van oude moeilijk te vinden plaat en gaan op zoek naar de volgende platenzaak.

15:37 uur – Paralell Schallplatten

Deze ligt gelukkig niet al te ver hier vandaan en binnen enkele minuten lopen komen we aan bij Paralell Schallplaten. Vroeger was Paralell Schallplatten een krappe platenzaak waar je moeilijk kon zoeken. Sinds de verhuizing is het een ruim opgezette platenzaak met een indrukwekkende collectie jazz-, funk-, rock-, wereld- en popmuziek. We struinen door de bakken met platen en komen de ene na de andere toffe plaat tegen. Ons budget staat het helaas niet toe om alle gevonden platen mee te nemen, maar uiteindelijk lopen we met een leuke selectie de deur uit. We hadden eigenlijk ook nog een bezoek aan Early Bird records gepland, maar het budget laat dat niet meer toe, dus besluiten we langzaam terug te lopen naar het historische centrum van de Keulen. Early Birds records is gespecialiseerd in hip-hop.

16:10 uur – Hanhentorburg

We lopen vanuit het Belgisches Viertel terug richting het historische centrum van Keulen. We lopen via een andere route dan dat we op de heenweg gelopen hebben. Onderweg komen we de Hanhentorburg tegen. Deze torens en stadspoort waren onderdeel van de acht kilometer lange stadsmuren van Keulen. Deze stadsmuren werden in de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd. Op verschillende plaatsen in de stad kun je nog delen van de stadsmuur van Keulen tegenkomen, maar de Hanhentorburg op de Rudolfplatz hoort tot de best bewaarde delen van de ooit zo imposante stadsmuur van Keulen.

16:28 uur – Antonieterkerk

We lopen via de Hahnenstaße, de Neumarkt, waar we enorm ijsje bovenop het dak van een winkel zien liggen en de Schildergasse richting de winkelstraten.

Onderweg komen we de Antonieterkerk tegen en lopen even naar binnen. Deze protestantse kerk is na de Dom van Keulen de drukstbezochte kerk van Keulen. De gotische kerk is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en is een typische bedelorde kerk. Een belangrijk kenmerk hiervan is het ontbreken van een kerktoren en de sobere inrichting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de kerk tijdens een luchtaanval verwoest. Na de oorlog werd de kerk herbouwd volgens de bouwplannen uit het begin van de negentiende eeuw, toen de kerk geschikt werd gemaakt voor de protestantse erediensten. De belangrijkste bezienswaardigheden van de kerk zijn enkele kunstwerken van Ernst Barlach, met als absolute hoogtepunt “Der Schwebende”.

16:39 uur – Legostore

Via de winkelstraten lopen we verder het historische centrum van Keulen. Onderweg komen we de Lego Store van Keulen tegen. Natuurlijk stappen we even binnen en kwijlen bij het zien de “Millennium Falcon”, de enorme “Imperial Star Destroyer” en de “Hulkbuster”.

16:51 uur – Grote Sint-Martinuskerk

Ondertussen zijn we terug aangekomen in het historische deel van de stad, maar voordat we een van de bekendste exportproducten van Keulen gaan ontdekken brengen we eerst nog een bezoek aan de Grote Sint-Martinuskerk. Op de plaats van de Grote Sint-Martinuskerk zijn al sinds de zevende eeuw geloofsgebouwen te vinden. Door branden en andere rampspoed is de kerk in de loop van de eeuwen meerdere malen verbouwd en herbouwd. De laatste verwoesting vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zou bijna veertig jaar duren voordat de renovatie en wederopbouw van de kerk voltooid werd. Sinds 1985 is de kerk weer open voor het publiek en wordt het sinds 2009 weer gebruikt als kloosterkerk. De kerk is zijn herbouwd in de originele stijl met een dertiende-eeuwse doopvont en verschillende kunstwerken uit de vijftiende en zestiende eeuw. Via een binnenplaats lopen we naar de Alter Markt.

16:57 uur – Tünnes und Schäl

Op dit pleintje zien we de beelden van Tünnes und Schäl, dit zijn twee legendarische figuren uit het poppentheater Hänneschen. We lopen verder en komen uit op de Heumarkt bij Brauerei Pfaffen.

17:01 uur – Brauerei Pfaffen

De zon schijnt nog een beetje en vinden een plekje buiten aan een statafel. We bestellen een Kölsch. Dit is een biersoort die alleen in Keulen en omgeving gebrouwen mag worden. Het is een bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 4,8%. Net als alle bieren in Duitsland wordt het volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.
Het drinken van een Kölsch in Keulen gaat gepaard met enkele speciale gebruiken. Zo wordt het bier gedronken uit smalle rechte glazen die “Stange” genoemd worden. Het bier wordt gebracht door de “Köbes” met een Kranz. Een Kranz een bijzonder gevormd dienblad met een hengsel aan de bovenkant. Op de meeste plaatsen wordt het Kölsch nog geserveerd vanuit houten vaten die los op de tap staan. Staat het biertje voor je neus, dan wordt er een streepje op je viltje gezet. Zo gauw je glas weer leeg is komt de “Köbes” je een nieuw glas brengen en zet hij er een streepje bij. Dit ritueel blijft zich herhalen tot je het viltje op het glas legt, dan weet de “Köbes” dat het tijd is voor de rekening.

Na een paar biertjes lopen we langs de Rijn terug naar ons hotel waar we nog even chillen voor we gaan eten.

19:30 uur – diner bij Sünner im Walfisch

Een van de bekende kleine kölsch brouwerijen in Keulen is Sünner im Walfisch. De huidige brouwerij is pas sinds 1996 in dit pand te vinden, maar er wordt al sinds de vijftiende eeuw bier in dit brauhaus gebrouwen. We hadden niet gereserveerd en mochten na een kwartiertje wachten bij een paar andere mensen aan tafel plaatsnemen. Wil je zeker weten dat er plek is dan is het verstandig om te reserveren. Op de kaart staan voornamelijk klassiek Duitse gerechten, schnitzels, bratwursten und haxenfleisch. Zelf bestel ik de brauhauskotelette, een enorm stuk vlees geserveerd met gebakken aardappelen en uien. Natuurlijk drinken we er een sünner-kölsch bij. Na het eten is het tijd om enkele van de andere kölsch brouwerijen in het historische centrum te bezoeken.

21:45 uur – kroegentocht

Er worden in Keulen stadswandelingen langs de verschillende kölsch brouwerijen in Keulen aangeboden. Tijdens deze stadswandelingen breng je een bezoek aan de bekendste stadsbrouwerijen van Keulen en krijg je iets te horen over de geschiedenis van de brouwerij en de kölsch. We hebben een eigen route uitgestippeld langs enkele brouwerijen in het centrum van de stad. Tijdens onze tocht brengen onder andere een bezoek aan Brauhaus Sion, Bierhaus in de Salzgass, Brauerei zur Malzmühle en Gilden im Zims. Nadat we de nodige streepjes op onze viltjes hebben verzameld, lopen we terug naar het hotel.

Keulen is een verrassend leuke stad, ondanks dat een groot deel van de stad ingenomen is door de toeristen heeft de stad zijn eigen gezicht weten te behouden. Het historische centrum is leuk om even door heen te lopen en de bekendste bezienswaardigheden te bezoeken. Veel van de andere wijken in de stad hebben een heel andere uitstraling. We bezochten het Belgisches Viertel, een wijk die bekendstaat als de hippe deel van Keulen, maar ook andere delen van de stad zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Denk hierbij aan het Kuturquartier, het mediapark, de Südstadt en de rechteroever van de Rijn. Kortom nog genoeg te beleven om nogmaals en bezoek aan Keulen te brengen.

Soortgelijke berichten