Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Düsseldorf tijdens de kerstmarkt

Nederlanders komen graag in Duitsland en een stad die tot de populairste Duitse steden behoort, is Düsseldorf. Deze in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen stad ligt vrij dicht bij Nederland, waardoor het voor redelijk wat Nederlanders prima te doen is om Düsseldorf in één dag te bezoeken. Dat doet men dan ook massaal. Wie Düsseldorf bezoekt die zal opvallen hoeveel Nederlandssprekende mensen er in de stad rondlopen. Dat is vooral zo in de periode vanaf eind november tot tegen Kerstmis. Dan staat de stad helemaal in het teken van de winterse kerstmarkten.

De winterperiode is niet mijn favoriete tijd van het jaar. Naarmate de dagen korter en koeler worden, verlang ik steeds harder naar zon en warmte. Ik zou dan ook veel eerder voor een winterzonvakantie gaan dan voor een reisje naar koelere oorden. Toch besloot ik gisteren om naar Düsseldorf af te reizen. Om half acht ’s avonds boekte ik een hotelovernachting en nog geen uur later zat ik in de auto. Ik wist dat de kerstmarkten van Düsseldorf vandaag begonnen waren en dat het de volgende dag zonnig en mogelijk wel tien graden zou zijn. Omdat je Düsseldorf samen met Berlijn en Hamburg tot mijn favoriete Duitse steden mag rekenen, zou dit natuurlijk een uitgelezen kans zijn om een dag in Düsseldorf tijdens de kerstmarkten met jullie te delen.

Ik overnacht in hotel Holiday Inn Düsseldorf Hafen. De prijs was hierbij doorslaggevend. In combinatie met een kortingscode voor 15 euro korting betaal ik uiteindelijk 65 euro voor een nacht in dit viersterrenhotel. Daardoor hoef ik ’s morgens niet eerst tweehonderd kilometer door de spits naar Düsseldorf te rijden en kan ik optimaal gebruikmaken van mijn dag in Düsseldorf.07:15 uur – opstaan

Vandaag blijf ik wat langer op bed liggen dan ik thuis gewend ben. Het doel is om zo uitgerust mogelijk aan mijn dagje Düsseldorf te beginnen. Ik moet immers vanavond ook nog zo’n tweehonderd kilometer terugrijden. Nadat ik al meerdere keren wakker ben geworden sta ik uiteindelijk om kwart over zeven op. Daarna spring ik de douche in om lekker fris aan de dag te beginnen.

07:50 uur – ontbijt

Het hotel biedt een ontbijt aan voor 16 euro per persoon. Die kans laat ik graag aan mij voorbijgaan. Het veel te veel betalen voor een ontbijtbuffet vind ik een slechte start van de dag. In een stad als Düsseldorf moet het niet zo lastig zijn om een goede koffiebar of bakker te vinden waar ik een simpel ochtendmaal kan nuttig. En ja hoor: na een paar honderd meter lopen kan ik kiezen uit een bakkerij, een café en een wat hippere koffiebar. Bij deze laatste ga ik naar binnen. De naam Kaffee Piraten staat me wel aan.

Ik bestel een dubbele espresso en een heerlijk broodje met Italiaanse ham, Parmezaanse kaas en rucola. Daarvoor moet ik € 5,90 afrekenen. Het eerste tientje is dus al verdiend voor deze dag.

Terwijl ik van mijn ontbijt geniet zie ik de hoe de stad ontwaakt. Locals komen binnen voor koffie of wat ander lekkers terwijl op straat ieder in zijn of haar eigen tempo op weg is naar werk, school of een andere invulling van vandaag.

08:15 uur – kunst of vandalisme

Streetart kan ik in allerlei vormen waarderen. Vooral graffiti en dan met name complete muurschilderingen vind ik vaak geweldig. Ik leg deze dan ook graag vast op foto als ik in een stad ben. Soms vraag ik me echter af waar de grens ligt tussen kunst en vandalisme, zoals bij deze garagepoort naast de koffiebar. Wat vind jij?

09:00 uur – het is koud

Ik heb uitgecheckt bij het hotel en heb mijn spullen in de auto gelegd. Die laat ik tot vanavond hier in de parkeergarage staan. De 15 euro aan parkeergeld is immers al betaald voor de afgelopen nacht en ik mag op elk gewenst tijdstip uitrijden vandaag. Dus laat ik de auto hier achter om te voet Düsseldorf in te gaan.

Omdat ik aan de zuidkant van het centrum zit, loop ik eerst naar Medienhafen. Het valt me op dat het koeler is dan ik verwacht had. De autoruiten zijn nog bevroren op dit tijdstip. Dergelijk weer hoort bij een winterse citytrip. Als ik zo naar de blauwe lucht en de weersverwachting kijk dan zit sneeuw er vandaag in ieder geval niet in.

09:15 uur – Medienhafen

Na een klein kwartier lopen arriveer ik in Medienhafen. Dit is mijn favoriete buurt in Düsseldorf. Het is een fraai voorbeeld van een element in een stad dat een nieuwe functie gekregen heeft. Dit was oorspronkelijk havengebied en is tegenwoordig een buurt waar vooral mediabedrijven gevestigd zijn. Tussen oude haven elementen zoals twee kranen en een oud douanekantoor staan prachtige staaltjes van moderne architectuur.

Tot mijn favoriete bouwwerken behoort zeker hotel Innside Düsseldorf Hafen. De strakke lijnen en de vele kleurtjes trekken echt de aandacht tussen de aan de westelijke zijde van Medienhafen gelegen gebouwen. Het ochtendzonnetje zorgt ervoor dat het gebouw nu mooi belicht wordt.

09:45 uur – Gehry gebouwen

Als er architecten zijn waar ik veel bewondering voor heb dan zijn dat vooral Calatrava en Frank Gehry. Vooral het ontwerp van het Guggenheim museum in Bilbao vind ik geweldig. Gehry heeft ook in Düsseldorf drie fraaie kunstwerken op zijn naam staan. Het zijn drie opvallende gebouwen aan de noordzijde van Medienhafen.

Eentje is roodbruin door het gebruik van baksteen, de middelste is van metaal en de derde is wit. In de gebouwen zijn verschillende bedrijven gevestigd. Ze hebben dus verder geen toeristische of publieke functie.

10:05 uur – Rheinturm

Om Düsseldorf vanuit de hoogte te bekijken kun je de Rheinturm bezoeken. Deze toren is het hoogste gebouw van Düsseldorf en een belangrijk herkenningspunt van de stad. Tegen betaling kun je omhoog. Normaliter betaal je hier 9 euro voor, maar op dit tijdstip betaal je slechts 5 euro. Dit is het zogenaamde ‘early bird’ tarief. Omdat er net een bus met Nederlandse scholieren voor me naar binnen gegaan is, duurt het even voordat ik naar boven kan. Het feit dat op dit moment slechts één van de twee lift in gebruik is helpt ook niet mee. Na ruim tien minuten kan ik de lift in. Die brengt mij met flinke snelheid naar een hoogte van 168 meter.

Eenmaal boven mag ik van het uitzicht genieten. Wel door glas, maar dat mag de pret niet drukken. De lucht is zo helder dat je vele kilometers ver kunt kijken. Het mooiste uitzicht is in zuidwestelijke richting. Daar zie je de Rijn en de haven van Düsseldorf. Het uitzicht richting het centrum is ook aardig, maar niet zo boeiend als het zicht richting haven en industrie. Na een kwartier pak ik de lift weer naar beneden, voordat de inmiddels twee busladingen scholieren ook naar beneden gaat.

10:40 uur – oude stadsmuur?

Tegenover de Rheinturm staat een ondergrondse parkeergarage die ‘Stadttor’ heet. Mijn Duits is goed genoeg om te weten dat dit zoiets als stadspoort betekent. Uit nieuwsgierigheid of er nog restanten van een oude poort te vinden is, loop ik het glooiende grasveld op dat zich boven de parking bevindt. Daar zie ik ineens een rij met stenen. Dit lijkt mij de plek waar ooit iets van een stadsmuur gestaan moet hebben. Er staan verder geen informatiebordjes die dit bevestigen.

11:00 uur – Rijnoever

Via de Rijnoever wandel ik naar het centrum van de stad. De aanleg van deze wandelboulevard hebben ze slim aangepakt. Het is een brede autoluwe boulevard met twee rijen bomen en veel bankjes. Je hebt al wandelend of fietsend een mooi uitzicht over de Rijn. Als je in zuidelijke richting loopt dan valt vooral de Rheinturm op.

Ik loop in noordelijke richting en dat betekent dat ik in de verte het reuzenrad zie staan dat hier altijd staat als het kerstmarkt is in Düsseldorf. Het rad draait al wel rondjes, maar ik zie er amper mensen in zitten. Het is nog vroeg.

11:20 uur – de eerste kerstmarkt

Men heeft het altijd over de kerstmarkt van Düsseldorf. Feitelijk gezien is dat niet correct, want er wordt op verschillende locaties kerstmarkt gehouden. Moet je dan niet van kerstmarkten spreken in plaats van kerstmarkt?

De eerste plek waar ik met dit fenomeen geconfronteerd wordt is op de Burgplatz. De chaletjes zijn al open. Een deel van deze tijdelijke kramen zien er extra mooi uit. Het lijken wel kleine huisjes die zo uit een kerstsprookje lijken te komen.

11:40 uur – warme chocolademelk

Eigenlijk was ik op zoek naar een leuk plekje om koffie te drinken, maar deze plannen wijzigen op het moment dat ik voorbij Gut & Gerne loop. Dat zaakje ziet er leuk uit! Het zou zo uit een of ander magazine weggelopen kunnen zijn. Hun specialiteit: warme chocolademelk. Hier moet ik naar binnen!

Je kunt kiezen uit verschillende soorten vers bereide warme chocolademelk: van wit naar lichtbruin tot aan zeer puur. Voor 50 cent kun je er een smaakje aan toevoegen zoals lavendel, munt of amandelmarsepijn. Mijn extra smaakje wordt sinaasappel. Vaak wordt deze citrusvrucht gecombineerd met pure chocolade, maar ik neem de witte chocolademelk.

Ik ben blij dat ik hier naar binnen gegaan ben in plaats van elders koffie te drinken. Dit is een feestje!

12:10 uur – Marktplatz

Nadat ik 5 euro afgerekend heb (inclusief 60 cent fooi) ga ik weer op pad. Al na pakweg twintig meter stuit ik op de volgende kerstmarkt. Dit is op de Marktplatz waar het stadhuis van Düsseldorf staat. De stalletjes staan hier in een cirkel om het centrale standbeeld. Het is hier al wat drukker aan het worden. Dat komt vooral omdat het inmiddels lunchtijd geworden is en de mensen trek beginnen te krijgen. De lekkernijen die op zo’n kerstmarkt verkocht worden gaan er dan natuurlijk goed in.

12:20 uur – Curry Wurst

Ik zie gefrituurde aardappelkoeken, gebakken champignons, brezels, poffertjes en allerlei soorten worst. De gedachte aan een lekkere Curry Wurst maakt me hongerig. En natuurlijk kan ik de verleiding niet weerstaan! voor € 3,50 koop ik een heerlijke portie Curry Wurst. Dit oorspronkelijk uit Berlijn afkomstige gerecht bestaat uit stukje worst met daar overheen currykruiden en warme currysaus. Inmiddels is het een nationaal Duits gerecht geworden.

12:40 uur – Düsseldorf Card ophalen

Omdat ik vandaag een paar musea wil bezoeken en gebruik wil maken van het openbaar vervoer heb ik via internet de Düsseldorf Card besteld. Voor 9 euro kan ik een hele dag gebruik maken van tram, metro, trein en bus binnen de stad. Daarnaar zijn er meerdere musea gratis te bezoeken en krijg ik kortingen op musea en attracties. Ik moet de kaart alleen even ophalen bij het kantoor van de toeristische dienst. Ik neem daar ook meteen een plattegrond mee waar de kerstmarkten op staan.

12:50 uur – meer kerstmarkten

Op de Heinrich-Heine Allee kom ik op de volgende kerstmarkt terecht. Het is een vrij kleine maar wel sfeervolle kerstmarkt. Room- en moccatinten domineren de kraampjes die allen voorzien zijn van een kerstengel op het dak. Centraal op het plein staat een verhoogd prieel dat nu dienstdoet als pop-up bar in kerstsferen. Omdat dit plekje grotendeels afgeschermd is door plexiglas sta je er lekker beschut tegen de wind.

Als ik in zuidelijke richting de straat oversteek kom ik op het plein Stadtbrücken uit. Hier staat ook weer een kerstmarkt met een totaal eigen sfeer. Hier zijn het zachtblauwe tinten met daken die sneeuwwit zijn die het uiterlijk bepalen. Omdat hoge gebouwen het plein omringen krijg je een vrij intieme sfeer.

13:20 uur – Carlsplatz

Onderweg naar het stadsmuseum kom ik toevallig bij de Carlsplatz uit. Ook hier is het markt, maar geen kerstmarkt. Hier is een permanente semi-overdekte markt waar je verse groenten en fruit kunt kopen, maar ook allerlei delicatessen zoals worst, kaas en andere lekkernijen. Je kunt hier op verschillende plekken wat eten of drinken. Voor nu loop ik hier snel door, maar voor een volgend bezoek aan Düsseldorf houd ik deze plek in mijn achterhoofd.

13:30 uur – stadsmuseum

Het is tijd om de Düsseldorf te gaan benutten. Dat doe ik eerst door het Stadtmuseum te bezoeken. Een los kaartje kost normaal gesproken vier euro. Nu mag ik gratis naar binnen. Het museum behandelt de historie en ontwikkeling van Düsseldorf. Daarbij worden maquettes, historische voorwerpen, plattegronden, schilderijen, tekeningen en video ingezet. Vooral de vele maquettes scheppen een goed beeld van hoe Düsseldorf er vroeger uitgezien moet hebben. Ik herken meerdere gebouwen of delen van gebouwen uit het straatbeeld van de stad.

14:15 uur – Filmmuseum

En meteen door naar het volgende museum: het Filmmuseum. Ook deze plek kan ik nu gratis bezoeken in plaats dat het mij vijf euro kost. Het museum ligt op 220 meter van het Stadtmuseum. Dat betekent pakweg twee minuten lopen. Ze zijn binnen van alles aan het opbouwen voor een filmfestival, maar het museum is wel gewoon toegankelijk.

Wat mijn interesse heeft is de tijdelijke expositie ‘Fantastische Welten; perfekte Illusionen’. Dit is een tentoonstelling die helemaal gewijd is aan de visuele effecten binnen de filmindustrie. Zo kun je zien hoe men in 1933 al in staat was om King Kong als enorme aap in het beeld te laten verschijnen. Ook kun je zien dat modelbouw gebruikt is voor films als ‘The Medusa Touch’, ‘Escape from New York’ en ‘Terminator 2’. Het is een boeiende tentoonstelling die je soms laat verrassen en veel vragen over special effects beantwoordt.

Natuurlijk komen ook hedendaagse technieken zoals het groene scherm en door middel van computers gegenereerde beelden aan bod. Tron, Avatar en Jurassic Park zijn hier goede voorbeelden van.

De permanente tentoonstelling laat vooral filmtechnieken, oude camera’s, kostuums en filmposters zien. De derde verdieping is gewijd aan het Green Screen, maar het Filmfest gooit daar nu roet in het eten. Ach, zo belangrijk vind ik dat ook niet.

15:00 uur – drankje op het terras

Het laatste wat ik verwacht had toen ik deze trip naar Düsseldorf plande was dat ik nog buiten op het terras zou gaan zitten. En ja, toch gebeurt het. De middagzon schijnt op de Rijnoever. Daar staat het terras van Myndos Café in het schrale zonnetje en uit de wind. Voor mij is dat een uitnodiging om eventjes een rustmoment in te lassen. Ik durf het zelfs aan om een koud drankje te bestellen: een colaatje. IJsblokjes ontbreken want die zijn bij een temperatuur van 10 graden niet nodig. Een schijfje citroen ontbreekt echter niet.

15:25 uur – Düsseldorfer Senfladen

Een bekend winkeltje in Düsseldorf is het mosterdwinkeltje aan de Berger Strasse. Daar kun je mosterd in allerlei smaken proeven. Duitsers houden van mosterd. Vooral Düsseldorf mag zich dankzij twee grote mosterdproducenten een mosterdstad noemen. Achterin de winkel is een soort van mosterdmuseum ingericht, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Maar wat hier wel de moeite waard is, is om aan de proeftafel verschillende soorten mosterd te proeven. Dat doe ik dan ook. Hierbij ontdek ik de Kokos-currymosterd. Deze combinatie klinkt misschien een beetje vreemd, maar de smaak is erg aangenaam. Ik besluit voor 1,95 euro een klein potje te kopen om mee te nemen naar huis.

15:45 uur – powerbank kopen

Mijn telefoon is door het vele tikwerk (ik schrijf ‘in 12 uur’-verhalen grotendeels meteen ter plaatse op mijn iPhone) al voor 80% leeg. De powerbank die ik meegenomen heb blijkt toch leeg te zijn, hoewel hij drie van de vier lampjes liet zien gisteravond. Dan kan ik twee dingen doen: ophouden met tikken en daarmee batterijcapaciteit sparen of een nieuwe powerbank kopen. Ik besluit tot dit laatste.

Ik loop de Schadow Arkaden binnen. Dit is een modern overdekt winkelcentrum. Daar moet wel iets van een telecom- of elektronicawinkel te vinden zijn. Na honderd meter loop ik de Vodaphone-winkel binnen. Daar koop ik voor slechts 15 euro een gedeeltelijk volgeladen 8000 Mha powerbank. Hij is zo goedkoop omdat het een Black Friday aanbieding is. Het is vandaag immers ook hier in Düsseldorf Black Friday. Dat is overigens wel te merken aan de drukte in sommige winkels. Na het afrekenen laat ik de verpakking bij de verkoper achter en plug mijn telefoon door middel van mijn kabeltje aan de powerbank. Mijn telefoon heeft voorlopig weer voldoende energie.

16:00 uur – nog een kerstmarkt

Tegenover de Schadow Arkaden kom ik alweer de volgende kerstmarkt tegen. Deze is te vinden op de Schadow Platz. Ook hier heeft de markt weer een geheel eigen uiterlijk. Er is gebruik gemaakt van houten chalets die aan de binnenkant de kleur van onbewerkt hout hebben en van buiten wit zijn met lichtgrijze versieringen. De kraampjes hebben een puntdak. Qua aanbod van handelswaar en lekkernijen wijkt deze kerstmarkt niet af van de rest.

In de erachter gelegen Apple Store is het erg druk op dit moment. Ook dit zal ongetwijfeld met Black Friday te maken hebben. De kortingen bij Apple zijn niet bijster hoog. Bij de prijzen die deze Amerikaanse gigant vraagt is iedere procent korting wel de moeite waard. Het aantal momenten waarop je Apple producten met korting kunt kopen is op jaarbasis vaak op één hand te tellen.

16:25 uur – Altbier

Im Goldenen Kessel, .Zum Schlüssel em Im Fuchsen zijn namen die bij bierliefhebbers en Düsseldorfkenners meteen een belletje doen rinkelen. Dit zijn plekken waar het Altbier gebrouwen en getapt wordt. Dit is een traditionele regionale biersoort die in cilindervormige glaasjes van 25 centiliter geschonken worden. Als je binnen of buiten aan één van de tafels gaat staan dan komt men vanzelf wel met Altbier aanzetten. Op een viltje wordt het aantal glazen geturfd dat je geconsumeerd hebt, waarna je af kunt rekenen.

Ik kies er dit keer voor om bij Im Goldenen Kessel te gaan staan, waar ze Schumacher Alt schenken. Dat doen ze al sinds 1838. Ik laat het me smaken hier in de Düsseldorfse buitenlucht. Vandaag moet ik het wel bij één glad houden, want over pakweg drie uur wil ik naar huis rijden. De alcohol van dit biertje heeft mijn lijf dan alweer verlaten. Ik reken € 2,50 af inclusief een fooi van dertig cent.

16:50 uur – het blauwe uurtje

Het is kiezen: nog een museum, gaan winkelen of nog even fotograferen. De zon is een kwartier geleden ondergegaan en dat betekent dat het blauwe uurtje aangebroken is. Dit is het moment dat de lucht al wat donker is, maar er nog wel blauw te onderscheiden valt in de lucht. Dat is het mooiste moment om avondfoto’s te maken. Omdat ik graag goede foto’s maak ga ik dus even gebruik maken van het blauwe uurtje. De kerstmarkt is dan een goed onderwerp.

Wat ik onderschat heb is de drukte die nu inmiddels wel flink toegenomen is. Dat maakt het lastig om een goede compositie te maken zonder dat er mensen hinderlijk in beeld staan. Je moet ook nog rekening houden met omgevingslicht, bijvoorbeeld door verkeerslichten en etalages. Na dit een half uur heb ik een enkele foto die ermee door kan. Een echte topfoto heb ik niet weten te maken. Ach, het is geen must.

17:35 uur – schnitzel

Al de etensluchtjes missen hun effect niet op mij. Ik heb weer trek. Het is eigenlijk ook wel een mooie tijd om iets te gaan eten. Ik weet al waar ik dat ga doen: bij restaurant Altstadt. Dat doe ik niet omdat dit het allerbeste restaurant van Düsseldorf is, maar omdat ik uit ervaring weet dat dit een plekje is waar je prima van de Duitse keuken kunt genieten. Mits je daar van houdt, uiteraard. Mijn voorkeur ligt normaliter bij de verschillende Aziatische keukens of anders mediterraan eten. Als ik in Duitsland ben dan voed ik mij vooral met varkensvlees. Vanmiddag was de curryworst aan de beurt, nu wil ik schnitzel eten. Voor nog geen veertien euro kun je hier een ‘Paprika Schnitzel mit Pommes’ bestellen. Een gepaneerde varkensschnitzel met paprikasaus dus en frietjes daarbij. Het is erg druk. Na tien minuten wachten heb ik een tafeltje. Weer tien minuten later heb ik het bord al voor mijn neus staan.

19:00 uur – naar huis

Uiteindelijk maak ik net geen hele twaalf uur vol op deze dag. Omdat ik best wel moe ben en ik weet dat ik nog tweehonderd autokilometers voor de boeg heb, besluit ik om na het eten er een eind aan te breien. Met de metro en de tram reis ik terug richting het hotel waar mijn auto nog staat. Daar stap ik in, start rond de klok van zeven uur mijn auto en rijd in twee uur tijd naar huis na een geslaagde dag in Düsseldorf.

Handig om te weten

Als je tijdens deze drukke periode naar Düsseldorf wilt gaan, dan zijn er wel een aantal zaken die handig zijn om te weten:

  • In de populaire restaurants is het erg druk, waardoor vooraf reserveren absoluut aan te raden is.
  • Op zondag zijn de winkels meestal gesloten. Er zijn slechts enkele koopzondagen per jaar. Daarvan vallen er meestal maar eentje of hooguit twee tegelijk met het kerstmarktseizoen. Daardoor is zaterdag over het algemeen de drukste dag om te gaan winkelen in Düsseldorf.
  • Wie niet zelf wil rijden die kan tegenwoordig heel goed met de trein naar Düsseldorf. De rechtstreekse verbinding met Arnhem zorgt voor gunstige reistijden. Kijk op NS International voor de mogelijkheden met de trein naar Düsseldorf.
  • Er kunnen grote prijsverschillen voorkomen tussen de parkeergarages. Als je met de auto gaat, check dan vooraf waar je gunstig kunt parkeren.
  • Op vrijdag, zaterdag en zondag kan het zeer druk zijn in Düsseldorf.
  • Op ‘Totensonntag’ is de kerstmarkt gesloten. Dat is de zondag die tussen 20 en 26 november valt. In 2018 valt dat op 25 november.
  • Als je de auto naar Düsseldorf reist, dan heb je een zogenaamde milieusticker nodig. Deze sticker kost € 12,50 en moet je vooraf regelen, omdat deze gekoppeld is aan je kenteken. Je kunt de Duitse milieusticker online bestellen via Duitsemilieusticker.shop

Soortgelijke berichten