Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Zomers Antwerpen

Antwerpen is een stad die ik misschien wel beter ken dan mijn eigen woonplaats. Als ik niet op reis ben dan ben ik bijna wekelijks in deze Scheldestad te vinden. Waarom? Ten eerste zegt het veel over mijn eigen woonplaats, waar ik weinig tijd besteed. Ten tweede is Antwerpen gewoon een erg leuke stad, die zelfs voor mensen die er regelmatig komen altijd wel weer leuke dingen te bieden heeft om te ontdekken. Vooral de afgelopen jaren is de Stad Antwerpen zeer actief bezig met het organiseren van leuke evenementen, het verbeteren van de stad en met het promoten van de stad via internet en social media. 

De twaalf uur die ik dit keer in Antwerpen doorbreng is een toeristisch uitje. Een lekker dagje Antwerpen met Vincent van der Meer om hem Antwerpen te laten zien. Op die manier zie ook ik Antwerpen op een toeristische manier, zodat ik een reëel verslag kan maken van hoe 12 uur in Antwerpen eruit ziet.

Het zal een tropisch dagje Antwerpen worden. De vooruitzichten geven op dat de maximum temperatuur waarschijnlijk 34 graden Celsius zal bedragen. Omstandigheden die je in Antwerpen niet vaak meemaakt. In het programma zal daarom regelmatig een verkoelend drankje opgenomen worden om het vele zweet dat we verliezen te compenseren.

antwerpen-trein-roosendaal - 1

09:10 uur – aankomst op Antwerpen Centraal

We zijn met het boemeltreintje van Roosendaal naar Antwerpen Centraal gereisd. Dit is de stoptrein die veel door forenzen gebruikt wordt. De totale reistijd bedraagt zo’n drie kwartier terwijl de intercity er slechts 26 minuten over doet. De stoptrein sluit echter beter aan op Vincent’s binnenkomende trein uit de richting Rotterdam. Om tien minuten over negen, exact volgens schematijd, stappen we uit op het prachtige station van Antwerpen.



Het station is een bezienswaardigheid op zich. Midden-Statie, zoals het station ook wel genoemd wordt, is een prachtig bouwwerk. Het oorspronkelijke station stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Een eeuw later heeft er echter een enorme verbouwing plaatsgevonden, waarbij er een prachtige combinatie ontstaan is van strakke moderne lijnen en de oude elementen die al aanwezig waren in het stationsgebouw. Tijdens de ingrijpende verbouwing is het voormalige kopstation getransformeerd tot een normaal station met doorgaande spoorlijnen. Prachtig detail is dat het station de spoorlijnen over drie verdiepingen verdeeld heeft. Hierdoor is het grootste station van Antwerpen nog steeds heerlijk compact.

antwerpen-centraal-station - 1

09:23 uur – Chinatown

In verschillende steden ter wereld zie je zogenaamde Chinatowns. Dit zijn straten of complete wijken waar hoofdzakelijk mensen van Chinese afkomst wonen, waar je Chinese winkels aantreft, waar je Chinese specialiteiten kunt eten en waar de voertaal vaak ook Chinees is. Bekende voorbeelden vind je terug in San Francisco, Londen en New York. Ook Antwerpen heeft een eigen Chinatown. Het betreft op dit moment slechts twee straten: de Van Wesenbekestraat en de Van Arteveldsestraat. De Van Wesebekenstraat is de hoofdstraat.

antwerpen-chinatown

Dat dit hier Chinatown is, wordt bij de entree van deze straat duidelijk herkenbaar door de Chinese toegangspoort. Deze is in China gemaakt en vervolgens in 2010 aan de entree van de Van Wesebekenstraat toegevoegd. Deze Chinatown is op dit moment de enige erkende Chinatown van België.

09:34 uur – Meir

Na een wandeling van enkele minuten over de Keyserlei komen we iets later aan op de Meir. Voor mensen die vaker in Antwerpen komen is dit een begrip. De Meir wordt gezien als dé winkelstraat van Antwerpen. De brede en hoofdzakelijk verkeersvrije straat is een aaneenschakeling van winkels met daartussen een enkele horecazaak waar je bijvoorbeeld verse wafels of ijs kunt kopen. De hoge prijzen voor onroerend goed hebben ervoor gezorgd dat het aantal lokale Antwerpse winkels op de Meir flink afgenomen is. De afgelopen jaren hebben vooral ketens van internationale bedrijven zich hier gevestigd. Dit alles ten koste van de Antwerpse winkels.

antwerpen-meir

Vandaag zou normaalgesproken een zeer drukke dag moeten zijn op de Meir. Het is immers 1 juli, wat de eerste dag van de zomersolden is. De zomersolden is de wettelijk vastgestelde uitverkoopperiode voor de zomercollectie. Die mag in België op 1 juli van start gaan en tot en met 31 juli duren. Dit jaar gaan de zomersolden rustiger van start. De reden: de verwachte extreem hoge temperaturen. Die zorgen ervoor dat de dames (en heren) vandaag voor zwembad of strand kiezen in plaats van het snuffelen tussen de vele koopjes.

Tijdens onze wandeling over de Meir bezoeken we Shopping Center Stadsfeestzaal. Dit prachtige winkelcentrum heeft de hoofdentree aan de Meir liggen. Vincent is onder de indruk van de vele gouden ornamenten en andere decoraties die de Stadsfeestzaal een luxe uiterlijk geven.

antwerpen-stadsfeestzaal

Enkele minuten later brengen we nog even een bliksembezoek aan Chocolate Line. Deze chocolatier behoort tot de absolute top van de Antwerpse chocolatiers. Het blijft dit keer echter bij kijken. Gezien de hoge temperaturen en het feit dat we nog heel wat uurtje te gaan hebben lijkt hebt ons niet verstandig om op dit moment chocolade of pralines mee te nemen.

antwerpen-chocolade - 1

09:58 – het historisch centrum

We brengen een bliksembezoek aan het historisch centrum van Antwerpen. Hoofdreden is dat we de boottocht van 10:30 uur willen halen, maar wij vinden het ook niet nodig om het middeleeuwse hart van de stad uitgebreid te bespreken. We bezoeken eventjes de bierwinkel op de Handschoenmarkt, werpen een blik op de Onze Lieve Vrouwe-kathedraal en bewonderen de prachtige oude gevels op de Grote Markt vooraleer we doorlopen via de Suikerrui naar het Steenplein. Hier zit het kantoor van Flandria, waar we de kaartjes moeten kopen voor de boottocht.

antwerpen-stadhuis

10:18 uur – Velo

We gebruiken vandaag de leenfietsen van Velo Antwerpen. Dit succesvolle fietsleensysteem laat je gedurende een dag of week vrijwel onbeperkt gebruik maken van de duizenden fietsen die op meer dan honderd onbemande stations in Antwerpen staan. Ik gebruik deze fietsen regelmatig. Toch moet ik iedere keer een dagpas of weekpas aanschaffen, omdat de wachtlijst voor de jaarkaarten erg lang is. Ik geloof dat ik ergens op plek 7500 op deze lijst sta of zo.

Als je een dagkaart nodig hebt dan koop je die vooraf online via je creditcard. Een dagkaart kost op dit moment 3 euro en 80 cent. Je kunt dan onbeperkt de fietsen van Velo gebruiken. Voorwaarde is wel dat je iedere keer een fiets binnen 30 minuten weer in een fietsstation plaatst. Anders ga je bijbetalen volgens een progressief systeem: het tarief wordt hoger naarmate je langer aaneengesloten leent. Tussen iedere leenbeurt moet tenminste vijf minuten zitten.

antwerpen-velo

We hebben nu een fiets nodig om nog op tijd bij de afvaart van de Flandria boottocht te zijn. Die vertrekt bij de Londenbrug. Vincent heeft meteen de pech dat zijn fiets een lekke band heeft. Een kwestie van terugzetten, codes invoeren en nieuwe fiets pakken. Iets later dan gepland zetten we het op een fietsen richting de Londenbrug.

10:40 uur – korte havenvaart

Tien minuten na de geplande vertrektijd begint de rondvaartboot van Flandria te varen. De vertraging was te danken aan een grote groep Duitse scholieren die te laat bij de boot arriveerden. Terwijl de zon fel schijnt en het kwik oploopt zien we eerst de Badboot aan de rechterkant en vervolgens de droogdokken aan de linkerzijde van de boot. Tijdens de tocht worden er allerlei feitjes over de Antwerpse haven vertelt. De korte haventocht zou zo’n anderhalf uur moeten duren. Als ik eerlijk moet zijn is dat veel te lang. Na een minuut of twintig heb ik het wel gezien. Vincent en ik praten vooral over van alles en nogwat. Slechts af en toe hebben we nog oog voor de Antwerpse haven.

antwerpen-boottocht

12:20 uur – Burgerij

Nadat we om 12:13 uur van boord van de Flandria rondvaartboot zijn gestapt lopen we het Eilandje op. Deze wijk behoort tot mijn lievelingsbuurten van Antwerpen. Ik ben hier geregeld te vinden om van het uitzicht vanaf het MAS te genieten of om lekker te lunchen. Ook dit keer strijken we hier neer voor de lunch en wel bij de Burgerij. Dit hamburgerrestaurant heeft als motto “burgers voor burgers” en is uitgegroeid tot een begrip in Antwerpen. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen in de stad te vinden van de Burgerij. Ik ga voor de Kukelekurrie, Vincent voor de Dolce Vita. Allebei nemen we de full option versie, dus met frietjes en sla.

antwerpen-burgerij

Belangrijk met het warme weer is goed drinken. Behalve een lekker biertje bestellen we ook een fles plat water erbij (water zonder bubbels). Vincent drinkt er een bolleke bij. Een bolleke is typisch Antwerps. Het is een bol glas waar het in Antwerpen gebrouwen Koninck bier in getapt wordt.

antwerpen-koninck - 1

13:10 uur – naar Park Spoor Noord

We lopen naar het dichtstbijzijnde Velo-station om weer een leenfiets mee te pakken. Die gebruiken we om naar Park Spoor Noord te gaan. De reden waarom we dit bezoeken is simpel: vrijwel iedere grotere stad heeft één of meerdere stadsparken. In sommige gevallen zijn deze parken bijzonder genoeg om ze als toerist te bezoeken. In het geval van Antwerpen is dat voor mij Park Spoor Noord. Dit landschapspark heeft voor mij nou net dat beetje extra in de vorm van de mensen die er komen. Het is een echt recreatiepark geworden. Bomen zie je er amper. Het park bestaat vooral uit grote open stukken gras en uit sport- en recreatiemogelijkheden. Zo kun je hier basketballen, voetballen of skateboarden. In de zomermaanden is de Cargo Zomerbar erg populair. Dat is vooral op deze dag goed te merken. Families zijn massaal naar Park Spoor Noord gekomen om hier de nodige verkoeling te zoeken.

antwerpen-parkspoornoord

13:55 uur – de Diamantwijk

Vanaf Park Spoor Noord fietsen we in flitsend tempo richting de Diamantwijk. Helaas worden we regelmatig afgeremd door verkeerslichten. Uiteindelijk parkeren we onze leenfietsen op de Keyserlei, vlak bij de Diamantwijk. Dit doen we om net binnen de leentijd van een half uur te blijven. We vervolgen onze route te voet, waarbij we op de Keyserlei snel even een flesje water kopen. Het is inmiddels 34 graden Celsius en dat beginnen we serieus te merken aan de hoeveelheid dorst die we hebben. Een hele dag door bier en cocktails drinken om het vochttekort aan te vullen is geen strak plan als we nog serieus iets van Antwerpen willen zien. Vandaar nu een flesje Spa blauw tussendoor.

antwerpen-diamantwinkels - 1

Via de diamant- en goudwinkels in de Pelikaanstraat lopen we naar het diamantkwartier. Hier vind je de joodse gemeenschap. De veelal traditioneel geklede mensen vormen een bezienswaardigheid op zich. Na een korte wandeling stappen we weer op een leenfiets om ons naar de wijk Zurenborg te begeven.

14:15 uur – Dageraadplaats

Het hart van Zurenborg is de Dageraadplaats. Hier komen we dorstig aan na wederom een stukje gefietst te hebben. De Dageraadplaadplaats staat onder vaste Antwerpen-bezoekers bekend als een heerlijk buurtplein waar kinderen spelen en volwassenen vooral bij goed weer de terrasjes bevolken die rondom het plein liggen. Toeristen zie je hier wel, maar die zijn duidelijk in de minderheid. Hierdoor heb je op de Dageraadplaats een totaal andere sfeer dan in de drukke binnenstad van Antwerpen. Dat merk je overigens ook wel aan de prijzen. Voor twee Seef-bier en twee cola hoeven we nog geen tientje af te rekenen bij Café Moeskop. In het toeristische deel van Antwerpen lukt dat niet gemakkelijk meer.

antwerpen-seefbier

14:55 uur – Cogels-Osylei

Na de verfrissingen stappen we weer op de fiets. Reisdoel is de nabijgelegen Cogels-Osylei. Dit is naar mijn mening één van de mooiste straten van Zurenborg en heel Antwerpen. De straat is eind negentiende / begin twintigste eeuw aangelegd. De panden die er toen weggezet zijn vormen prachtige staaltjes van architectuur in bouwstijlen zoals jugendstil, art nouveau en neoclassicisme.

Voor een ieder die enigszins van deze stijlen houdt is een fiets- of wandeltocht door de Cogels-Osylei een must-do. Vincent is dat geheel met me eens en legt een aantal panden vast met zijn meegebrachte fotocamera.

antwerpen-cogels-osylei

15:18 uur – Theaterplaats

We arriveren in de Theaterwijk. Hier stromen op zondag de toeristen massaal toe om de Vogelenmarkt te bezoeken. Vandaag is het een woensdag, dus aanzienlijk rustiger op het Theaterplein. We lopen langs de Stadsschouwburg terwijl ik Vincent vertel over hoe druk het hier de zondag daarvoor was. Toen was ik ook in Antwerpen om onder andere nog wat foto’s van de Vogelenmarkt te maken. Via de Graanmarkt en de Orgelstraat lopen de naar de Bourlaschouwburg. Deze ronde neoclassicistische schouwburg is het domein van het Toneelhuis. Het gebouw stamt uit 1834. Graag had ik Vincent de fraaie binnenkant laten zien, maar ze zijn volop bezig met verbouwingswerkzaamheden waardoor dit niet mogelijk is.

antwerpen-bourla

Ik laat Vincent ook een glimp van de P.C. Hooftstraat van Antwerpen zien. Dit is de Schuttershofstraat. Dit is het domein van de duurdere winkels zoals Gucci, Burberry en Hermès. Omdat winkelen niet ons doel is vandaag (en ook niet op andere dagen overigens) laten we de Schuttershofstraat voor wat hij is en gaan op zoek naar een fiets om een andere populaire wijk in Antwerpen te bezoeken: het Zuid.

15:45 uur – Wasbar

Enkele maanden geleden bezocht ik de Wasbar voor het eerst. Toen was het voor een uitgebreid ontbijt op de zondagochtend, dit keer komen we voor de drank. Ik had toen al een aantal lekkere alcoholische versnaperingen op de kaart zien staan. Een goede reden om een keer terug te keren.

De Wasbar is een vernieuwend concept. Ze hebben een wasserette een omgetoverd tot een horecaconcept. Je kunt er tegenwoordig eten en drinken en ja, ook nog steeds je wasjes draaien. Vincent en ik hebben zin in een verfrissende gin-cocktail. Vincent besteekt de Gin-Tonic Wasbar en ik een Tom Collins. Voor de dorst nemen we er ieder weer een plat watertje bij. Vincent begrijpt me helemaal dat ik hem hier mee naartoe genomen heb. De cocktails smaken overigens prima. Behalve de geweldige inrichting klopt dat stukje gelukkig ook.

antwerpen-wasbar-cocktail - 1

Graag had ik Vincent nog meer van het Zuid laten zien. Deze hippe wijk behoort tot de absolute smaakmakers van Antwerpen. Helaas hebben we vanwege de treinschema’s slechts beperkt tijd in Antwerpen. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Onze voorkeur gaat op dit moment uit naar het strand van Antwerpen.

16:30 uur – Sint-Annatunnel

Het strand van Antwerpen ligt op Linkeroever. Dit is het deel van Antwerpen dat ten westen van de Schelde gelegen is. Er liggen geen bruggen over de Schelde. De enige manier om Linkeroever te bereiken is de tunnel. Voor voetgangers en fietsers is er de Sint-Annatunnel. Eigenlijk is het een voetgangerstunnel waar fietsers met lage snelheid ook gebruik van mogen maken. De tunnel heeft een lengte van 572 meter en ligt op een diepte van 31,57 meter. Dit is voldoende om onder de Schelde door de lopen of fietsen.

antwerpen-sintannatunnel1

Je bereikt de tunnel via authentieke houten roltrappen of via de lift. Omdat wij de leenfietsen bij hebben kiezen we voor de lift.

antwerpen-sintannatunnel-roltrap

Op deze hete dag is de voetgangerstunnel een verademing. Door de ligging op tientallen meters onder de grond heeft de hitte van buiten geen vat op de tunnel. Voor ons gevoel is het in de tunnel zeker tien tot vijftien graden koeler dan buiten. Op een dag als vandaag is deze natuurlijke airconditioning heerlijk.

antwerpen-sintannatunnel2

16:43 uur – prachtig uitzicht

Er zijn een paar plekken die een mooi uitzicht op Antwerpen bieden. Linkeroever is één van die plekken. Vanaf de oever direct aan de noordkant van het entreegebouw van de voetgangerstunnel heb je een prachtig uitzicht op de oostelijke oever van Antwerpen. Je onderscheidt duidelijk de kathedraal, de Boerentoren, de dokken en wat verderop het MAS. We genieten even van dit uitzicht voordat we doorfietsen.

antwerpen-uitzicht

16:55 uur – het strand van Antwerpen

Antwerpen heeft in de vorm van het Sint Anna-strand een permanent stadsstrand. Het strand ligt aan de rivier de Schelde. Het strand bestaat grotendeels uit zand. Hoewel het water van de Schelde er bij zomers weer zeker uitnodigend uitziet, is zwemmen hier verboden. Mensen die willen zwemmen doen dat in het ernaast gelegen openbare zwembad.

We wandelen lekker eventjes over de Wandeldijk vooraleer we weer gaan zitten voor een verkoelend biertje.

antwerpen-wandeldijk

17:10 uur – Plaasj Kaffee

We gaan zitten bij Plaasj Kaffee. Dit is de populairste strandbar aan het strand van Antwerpen. De grote dorst doet ons ertoe besluiten om een halve liter Maes bier te bestellen. Die gaat er met gemak in vandaag. Het is nog redelijk rustig op het terras van Plaasj Kaffee. De meeste gasten liggen nog op het strand of aan het zwembad.

antwerpen-36-graden

17:33 uur – 36 graden Celsius

De officiële temperatuur heeft haar hoogtepunt voor vandaag bereikt. Het is maar liefst 36 graden Celsius. De voorspelde maximumtemperatuur van 34 graden is daarmee zelfs met twee graden overschreden. Het is goed voelbaar ook. Serieuze inspanning komt je op bezwete oksels te staan en de dorst slaat steeds vaker toe.

17:40 uur – Vlaamse stoof

Het ontbreken aan een definitief plan van waar te gaan dineren doet ons ertoe besluiten om maar lekker op het terras van Plaasj Kaffee. Ik ben bekend met hun keuken en vind het geen straf om hier te blijven zitten. Het wordt dus ‘dinner at the beach’. Na een aangenaam voorgerecht eten we allebei Vlaams stoofvlees met frieten. De stoof is heerlijk. Ondanks het warme weer eet ik mijn portie helemaal op. Vincent redt dat niet.

antwerpen-stoof

We nemen nog een espresso na voordat we weer een fiets pakken. Reisdoel is het historisch centrum. We fietsen weer door de Sint-Annatunnel waarbij we wederom genieten van de koele tunnelruimte.

19:35 uur – Vlaaikensgang

We parkeren de fietsen op het Steenplein. Van daaruit lopen we de Suikerrui op om vervolgens naar de Oude Koornmarkt op te wandelen. We genieten van het uitzicht op de volle terrassen en van de Onze Lieve Vrouwe-kathedraal die prachtig in het zonnetje staat van hieruit gezien. Ik laat Vincent de Vlaaikensgang even zien. Dit steegje stamt uit de zestiende eeuw en is toegankelijk vanaf de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat. In het meestal rustige steegje zit onder andere het Sir Anthony van Dijck restaurant.

antwerpen-vlaaikensgang

19:50 uur – Dogma

We lopen langs de Lijnwaadmarkt. Hier laat ik Vincent drie favoriete plekken om iets te drinken zien: wijnbar la Douce, cocktailbar Cocktails At Nine en Quetzal, waar je heerlijke warme chocolade kunt drinken. We wandelen door naar Dogma, een cocktailbar die vorig jaar haar deuren opende in de Wijngaardstraat. Antwerpen heeft er sindsdien meteen een topper bij. Super bediening, een heerlijke ambiance en cocktails die er mogen wezen.

antwerpen-dogma2

Vincent en ik kiezen allebei de Tall Dragon uit het handgeschreven cocktailmenu. Ik heb deze verfrissende cocktail op basis van gin enkele weken daarvoor ook al op bij Dogma. Hij was zo goed bevallen dat ik hem nu ook weer wil proberen. Veel tijd om cocktails te drinken hebben we niet. We moeten immers om half negen weer op de fiets naar het station zitten om ervoor te zorgen dat Vincent die dag nog met de trein thuis kan komen.

antwerpen-dogma1

20:59 uur – vertrek uit Antwerpen

Het is niet alleen bij de NS kommer en kwel op warme dagen. Ook de NMBS heeft het niet meer helemaal onder controle. Door vertragingen klopt er niets meer van de dienstregeling naar en vanuit Nederland. Op spoor 22 moeten door vertragingen vier treinen vrijwel tegelijkertijd aankomen en weer vertrekken. Iets wat onmogelijk is. Toch blijven de borden aangeven dat de intercity om 20:48 vanaf spoor 22 naar Roosendaal moet vertrekken, terwijl er op dat moment een Thalys richting Lille op het spoor staat die pas om 21:00 uur moet vertrekken. Wij kiezen eieren voor ons geld en nemen het boemeltreintje weer dat op spoor 23 klaarstaat. Zonder airco en met negen minuten vertraging vertrekken we uit Antwerpen.

antwerpen-spoor22

Vijf minuten te laat arriveren we in Roosendaal. Vincent neemt snel de trein richting Amsterdam en ik fiets terug naar huis. Het was een hete, tropische dag in Antwerpen. Hierdoor hebben we toch vooral veel op het terras gezeten. Dat is overigens iets waar de massa uit Nederland voor komt in de zomer.

Soortgelijke berichten

Op stap in Leuven
08 november 2018
Chocolade, koffie en meer in Antwerpen
21 februari 2016
Highlights van Gent
06 november 2015