Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Zomers Dubrovnik

Dubrovnik is een van de mooiste steden van de Adriatische kust. Deze prachtige stad in Kroatië is een van de weinige ommuurde vestingsteden die goed bewaard is gebleven. De gebouwen in de stad stammen bijna allemaal uit de 17e eeuw. De stad werd toen grotendeels verwoest door een aardbeving en weer opnieuw in Barokke stijl hersteld. Dubrovnik of Ragusa zoals de stad ook werd genoemd, was vanaf de 7e eeuw een belangrijke havenstad aan de Adriatische kust. Hoewel de stad gedurende de geschiedenis officieel onderdeel was van diverse konink- en keizerrijken behield het een onafhankelijke status waardoor het kon uitgroeien tot belangrijke vrije handelsstad. De prachtige stad is nog steeds in zijn oude glorie te bewonderen en trekt ieder jaar vele toeristen. Dubrovnik staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. We besloten de dag in 12 uur te bezoeken. Wat je op zo’n dag in Dubrovnik allemaal kunt doen lees je hier.

extra

8:00 uur ontbijt met uitzicht op de Adriatische zee

We slapen niet in de oude binnenstad van Dubrovnik, maar in een wijk die Lapad wordt genoemd. Om de oude binnenstad te ontzien zijn hier bijna geen hotels binnen de muren. De meeste hotels liggen op het schiereiland Lapad en zijn verbonden met de oude binnenstad via uitstekende busverbindingen. Ons hotel, Adriatic heeft, net als de meeste hotels hier, een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. Voor de deur, slechts gescheiden door een straat ligt het strand om op warme dagen even af te koelen. We zullen dat vandaag zeker gaan doen. De weersvoorspellingen geven aan dat de temperatuur zal oplopen tot 38°C.

ontbijt

9:15 uur bus vanaf het hotel (Lapad lijn 4) naar Dubrovnik oude stad

Om de wijk Lapad te verbinden met de oude binnenstad is er een buslijn aangelegd. Het openbaar vervoer is prima geregeld. Om het kwartier, in de avond en vroege ochtend om de 20 minuten, rijdt er een bus naar de oude binnenstad toe. De bus rijdt tot diep in de nacht en start ook al in de vroege ochtend. Voor ongeveer 2 euro word je binnen een kwartier naar de oude binnenstad gereden en voor de poort van de stad afgezet.

bus

9:35 uur aankomst Dubrovnik, oude stad

Het is duidelijk, we zijn aangekomen op een populaire toeristische attractie. De bussen rijden hier af en aan en de aanbieders van allerhande rondwandelingen en tours staan je al op te wachten. Omdat de populaire serie Game of Thrones Dubrovnik gebruikt als decor staan er veel touroperators klaar om een toer te geven langs alle belangrijke filmlocaties. Ook worden er tripjes aangeboden in zogenaamde glass-bottom boats, duikboten, kano’s en veel meer. We slaan alle aanbieders over en gaan eerst een Dubrovnik kaart kopen bij het VVV-kantoor wat bij de bushalte zit. Voor 150 kuna kun je een Dubrovnikcard aanschaffen die je voor 24 uur onbeperkt gebruik geeft voor het openbaar vervoer en gratis toegang tot veel van de bezienswaardigheden. Deze kaart kun je ook aanschaffen voor 3 of 7 dagen. Geen zin om in de rij te staan, koop hem dan voor vertrek online.

aankomstindubrovnik

10:00 uur op de oude muren

Met onze kaarten in de hand gaan we als eerste de oude stadsmuur op. Jammer is wel dat we alsnog met de Dubrovnikcard langs de kassa moeten om een apart kaartje te halen, maar ach. We verdienen de kaart al bijna terug met de toegangsprijs van de muren. We hadden gelezen dat het op de muren erg druk kan zijn en dus bekijken we deze als eerste. Bovendien is het nu in de vroege ochtend nog niet zo warm in de volle zon. Het beklimmen van de muren is een hele belevenis. Er zijn maar weinig plaatsen waar je een volledige ronde rondom de stad kunt lopen over de muren. Als kennismaking met Dubrovnik is het een prima start omdat je gelijk ook de stad langs diverse kanten bekijkt. Van bovenaf is ook goed te zien hoe de stad getroffen is door het bombardement in de Joegoslavië oorlog van 1991. De daken die hersteld zijn, zijn vol oranje, terwijl de oude daken duidelijk lichter gekleurd zijn door de zon. Ondanks dat het vroeg is, is het toch al warm op de muur. Vooral de wat dikkere Amerikaanse toeristen hebben moeite de smalle trappetjes op en af te klimmen en er ontstaan soms dus wat opstoppingen. Op de muren zit ook een EHBO-post. We kunnen ons er wel iets bij voorstellen dat er wellicht toeristen in de hitte onwel worden. Voorlopig heeft de post niet veel te doen en zijn de verpleegkundige relaxed een potje aan het schaken.

stadsmuur

10:45 uur water bij de Onnofriofontein

Weer beneden aangekomen verfrissen we ons zelf even bij de Onnofriofontein. Door heel de stad vind je fonteinen waar je gratis je flesje water kunt vullen en even je handen en hoofd kunt afkoelen op deze warme dag. Het frisse water komt van de achtergelegen bergen en stroomt daar uit koele bergbronnen. De andere toeristen en wij maken er die dag dankbaar gebruik van.

fontein

11:00 uur verlosserskerk

Naast de Fontein staat de Verlosserskerk. We bekijken de kerk even en nemen gelijk van de koele gelegenheid gebruik om onze route door de stad te bepalen. De Verlosserskerk is een mooie oude Renaissancekerk aan de buitenkant. Aan de binnenkant is de kerk erg barok met veel kleurrijke elementen. De kerk staat bekend om zijn klassieke concerten die hier iedere maandagavond gehouden worden.

orienterenkerk

11:05 uur Franciscanerklooster en apotheek

Naast de verlosserskerk zit het oude Franciscanerklooster en de apotheek. Dit is de volgende stop op onze rondwandeling. Helaas behoort het klooster niet tot de Dubrovnikcard, maar de entree valt mee. De oude apotheek van het klooster mag helaas niet gefotografeerd worden, maar is zeker wel een bezoekje waard. In het ouderwetse witgelakte interieur met grote potten en allerhande medicijnen is de oudste apotheek van Europa. Het klooster wat er bij hoort, vertelt de geschiedenis van de apotheek en het klooster en toont allerlei oude apotheek materialen. De kloosterrondgang met zijn tuin is prachtig en een bijzonder groen rustpunt in de drukke stad.

klooster

11:16 uur Prijeko

Via de oude straatjes, Prijeko (evenwijdig aan de Stradun), lopen we richting het Luza plein. In Prijeko vind je veel restaurantjes en cafeetjes. In de zijstraatjes links en rechts zitten veel toeristen even bij te komen in de schaduw. De straatjes rechts lopen met trappetjes omhoog en we zien aan het einde de hoge stadsmuren weer opdoemen.

straatjes

11:25 uur Luza plein

Op het Luzaplein is het gezellig druk. Er staat een band met straatmuzikanten muziek te spelen onder de bogen van het Sponzapaleis. De akoestiek is mooi onder de bogen en ze kunnen rekenen op heel wat belangstelling. We gaan het paleis in.

luzaplein

11:35 uur Sponzapaleis

Het Sponzapaleis was vroeger een douanekantoor. Boten die aankwamen in de nabij gelegen haven betaalden hier hun tolgelden aan de bestuurders van de stad. Het is een van de weinige gotische gebouwen in de stad. Het Sponzapaleis werd niet verwoest door de aardbeving. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als archief. Je vindt er onder andere een originelen oproep van de paus tot kruistocht, de oude stadsrechtverklaring voor Dubrovnik en andere oude documenten. Op het moment dat wij er zijn is er een fototentoonstelling met prachtige werken in zwart-wit over de stad Dubrovnik. Ook wordt er oud filmmateriaal getoond van de stad. We nemen ook even een kijkje in de aparte kamer voor de gevallenen van de slag bij Dubrovnik. De mensen die hun leven verloren bij de verdediging van de stad in 1991 worden hier geëerd. Je wordt je bewust dat die oorlog voor de inwoners van de stad nog heel vers is.

sponzapaleis

11:51 uur naar de oude haven

Langs het Sponzapaleis lopen we de stadspoort uit richting de kleine haven. Vanaf deze plaats vertrekken allerlei excursies op het water rondom Dubrovnik. De aanbieders van tochtjes roepen om het hardst om de aandacht van de toeristen te krijgen. We lopen door en gaan richting het Sint-Jans fort.

haven

12:10 uur aquarium

We duiken even de hitte uit en bezoeken het Aquarium. Dit is ingebouwd in de oude muren van de stad. Een prachtige locatie waarbij het licht en de beweging van het water een bijzonder schouwspel achter laat op de muren. In de aquaria zitten verschillende vissen die je hier bij het snorkelen onder water ook tegen komt. Je krijgt een goed beeld van de dieren die hier rondom de stad in de zee leven. Het is bovendien wel lekker om even uit de hitte en de drukte te zijn.

aquarium

12:30 uur katten

In het fort boven het Aquarium is het Maritiem museum gevestigd. Dit museum mogen we gratis bezoeken met onze kaart dus beklimmen we de trappen weer richting de muur. Onderweg komen we langs de Dubrovnikse kattenopvang. Op een klein binnenplaatsje heeft een bezorgde inwoner etensbakjes en kattenmandjes weggezet en een busje met de vraag de katten wat te sponsoren. Aangezien we een zwakke plek voor kleine katjes hebben doen we ons kleingeld in de bus. Op naar het maritiem museum.

pussindubrovnik

12:35 uur maritiem museum

Het Maritiem museum is gevestigd in het Sint-Jansfort. Vroeger verdedigde dit fort met zijn mooie uitzicht op zee, Dubrovnik tegen indringers vanaf het water. Nu vertelt het je van alles over het de zeevaart. Dubrovnik is natuurlijk al eeuwenlang een havenstad waarbij de meeste handel over zee gedreven werd. In het Maritiemmuseum vind je voorwerpen uit de geschiedenis die je van alles vertellen over de scheepvaart van lang geleden. Modellen van Griekse oorlogsschepen, amfora’s die vroeger handelswaar vervoerde. Maar ook oude kaarten, schilderijen van zeevaart en modellen van moderne schepen. Er zijn oude ankers, zeekijkers en nog veel meer. Het museum geeft een divers beeld van het leven van de zeelieden die vroeger vanuit Dubrovnik voeren. Een leuke onderbreking van je wandeling door de stad.

martiemmuseum

12:45 uur kathedraal

Vanuit het Museum gaan we weer terug de stad in en bezoeken de kathedraal. Deze ligt op het Poljana Marina Drizea. De kathedraal van Dubrovnik is vrij sober en heeft een Barokke bouwstijl met mooie Korinthische zuilen. Ook deze kathedraal moest het ontgelden bij de aardbeving en werd grotendeels herbouwd. De stijl doet wat neoklassiek aan en is een stuk rustiger in vergelijking met de andere gebouwen in Dubrovnik. Vanuit het paleis van de rector heb je een mooi uitzicht op de kathedraal.

kathedraal

12:50 uur Pulitika galerie

Met onze Dubrovnikcard mogen we ook de kunstgalerie aan de overkant van de kathedraal bezoeken en dus nemen we er een kijkje. De eerste verdieping bevat enkele moderne schilderijen. Mooi en kleurrijk werk wat wel met enige regelmaat wisselt. Op de tweede verdieping is een fototentoonstelling ingericht. De fotograaf heeft op verschillende tijdstippen in de nacht een bepaald beeld gefotografeerd. Door het schijnsel van de maan, de wind en de opkomende zon krijg je steeds een andere beeld en lichtpatroon. In de galerij wisselt de collectie met enige regelmaat.

kunstgallerij

13:00 uur Rectorenpaleis

Schuin tegenover de kathedraal en naast de galerij ligt het rectorenpaleis. We besluiten hier ook eerst nog een bezoek aan brengen voor we gaan lunchen. De rector in Dubrovnik was, ten tijden van de Venetianen en de zelfstandige stadstaat Dubrovnik, de leider van de stad. Het was echter een baan die je slechts één maand deed. Iedere maand was een ander mannelijk lid van de vooraanstaande families van Dubrovnik, of Ragusa zoals het toen heette, een maand lang de pineut. Gescheiden van gezin en huis regelde de rector een maand lang de zaken van de stad. Veel macht had de rector niet. De meeste beslissingen werden genomen door een raad van edelen. In het rectorenpaleis krijg je een glimp in de oude verblijven van de rector, je kunt de oude gevangenis zien en er is een grote collectie draagkoetsen te bewonderen.

rectorenpaleis

13:30 uur lunch!

In de Jezuïetenstraat gaan we op een terras zitten en laten ons verwennen met lekkere Kroatische specialiteiten. Mooie gerookte hammetjes, schapenkaas, olijven en ander lekkers. Het is ondertussen wel echt warm geworden en eigenlijk willen we Dubrovnik by night ook nog wel even zien. We beslissen daarom nog even een kijkje te nemen in het Natuur Historisch museum en dan snel te gaan zwemmen.

lunch

14:20 uur Natuurhistorisch museum

Het Natuurhistorisch museum zit in een zijstraatje van het Jezuïetenstraatje. Hier is het heerlijk koel en het museum is verrassend leuk. Op de onderste verdieping zijn op een speelse manier enkele dieren en hun leefwereld uit de nabije omgeving tentoongesteld. Er is een leuke stellage met zeevissen en een mooie opstellingen met schelpen. Deze lijken in kleine luchtbellen door de lucht te zweven in de ruimte. Vooral de tentoonstelling met macrofotografie van insecten is prachtig.

natuurhistorischmuseum

15:15 uur strand

Inmiddels zijn we wat oververhit geraakt van de stad dus nemen we de bus terug naar Lapad om even naar het strand te gaan en ons op te frissen voor het avondeten. Bij Lapad heb je een klein strand waar het zomers behoorlijk druk kan zijn. Voor de kust liggen enkele grote opblaaskussens waar je voor een paar kuna op mag rondstuiteren. Daarnaast kun je op het strand sups, kano’s en waterscooters huren voor als je iets meer wilt doen dan alleen maar zwemmen en zonnen. Voor wie niet op de steentjes wil liggen zijn er ook bedjes te huur. Omdat we maar even gaan, leggen we onze handdoeken op het muurtje en duiken de zee in. Heel erg afkoelend is deze ook weer niet. Het water in Dubrovnik kan, zeker in zo’n baaitje als deze opwarmen tot 28°C. Heerlijk zwemwater dus. We gaan weer terug naar het hotel om op te frissen en terug te gaan naar de stad.

strand

17:30 uur Lovrijnacfort

We nemen weer de bus terug naar de stad. Vanmorgen hebben we het fort overgeslagen, maar nu gaan we eerst het Lovrijnacfort net buiten de muren bezoeken. Hier zijn veel scenes voor Game of Thrones opgenomen. We herkennen heel wat locaties. Omdat het fort ook hoort bij de Dubrovnikcard hoeven we geen tickets meer te kopen. Via een paar lange trappen komen we bij de ingang van het fort. Het fort is vrijwel geheel in tact, maar alleen de muren en het dak staan overeind. Er is geen inrichting of attributen te zien. Wel hebben we een fantastisch uitzicht over de zee en de stad. Absoluut de moeite waard om de stad ook vanaf dit punt te bekijken.

lovrijen

18:33uur ijsje

Onderweg naar een leuk terras komen we langs restaurant Klarissa. Tijd voor een ijsje. Dubrovnik heeft heel wat Italiaanse invloeden gehad en de vele ijssalons met heerlijk vers gemaakt ijs zijn daar een mooi overblijfsel van.

ijsje

18:48 uur het huis van Martin Drzic

We vervolgen onze weg en omen langs het huis van Martin Drzic. Hoewel dit eigenlijk niet op ons lijstje stond om te doen kijken we er toch even binnen. Met de Dubrovnikcard is de entree immers gratis. Martin Drzic was een toneelschrijver uit de 16e eeuw. Zijn stukken zijn vooral erg bekend in Kroatië. Hij was een van de eerste schrijvers die ook schreef over het gewone volk en erg veel humor gebruikte in zijn werk. In zijn huis is op de bovenste verdieping zijn kamer te bewonderen met bed en bureau. Op de andere verdiepingen worden stukken uit zijn werken getoond, oude versies, poppen die de personages moeten voorstellen en meer.

drzic

19:05 uur terras

Zo! Wij hebben wel genoeg en gezien voor vandaag. Tijd voor een drankje op een terras met geweldig uitzicht. Café Buza kun je vinden achter het Jezuïetenplein in de stadsmuur. Om in het café te komen moet je door een klein poortje in de stadsmuur. Achter de muur zit een geweldig terras op verschillende niveaus uitkijkend over de zee en de eilandjes voor de kust. Een superleuke relaxte plek om even een drankje te doen voor we gaan dineren. Het uitzicht is hier geweldig !

drankje

20:00 uur diner

Na ons drankje gaan we wat eten op het plein voor de Jezuïetenkerk. Hier heb je enkele leuke restaurants. Op het pleintje is het gezellig druk en er komen constant mensen voorbij. Bij restaurant Konoba Jezuite is er een tafeltje vrij. We nemen een visschotel Dubrovnik voor twee en krijgen echt een heerlijke schotel met allerlei gegrilde vis en schaaldieren voor ons. Het is echt heerlijk, de bediening is superattent en erg vriendelijk. Ondanks dat er meerdere mensen zitten te wachten op een tafeltje neemt de bediening de tijd voor je en heb je niet het gevoel dat ze zich haasten om zo veel mogelijk gasten binnen te krijgen. We krijgen zelfs bij ons kopje koffie een gratis grappa. Voldaan gaan we op zoek naar een terrasje om nog een laatste drankje te doen.

diner

21:20 uur terras

Op het Poljana Marina Drizea is het gezellig druk. Er is een jazzbandje aan het spelen en de terrassen zitten er vol met mensen. Echt een gezellig plekje in de stad met verschillende barretjes. We nemen nog een laatste Gin-Tonic om ons dag in Dubrovnik af te sluiten alvorens we langs de hoofdstraat Stradun door de oude stadspoorten weer naar buiten lopen.

jazz

22:00 uur terug naar het hotel

Terug naar het hotel. Dubrovnik is echt een geweldige stad. Prachtig oud, sfeervol, gezellig en met erg vriendelijke mensen. Overal waar je kijkt, zijn er prachtige oude gebouwen. Het is erg bijzonder om in een stad te zijn waar zoveel oudheid zo goed bewaard is gebleven. In Dubrovnik is nog niets verpest door grote reclameborden of neonlichten en andere dingen die soms oude steden zo lelijk kunnen maken. De compleet ommuurde stad geeft een gevoel van knusheid. Je hebt er leuke terrasjes, prima restaurants en barretjes. Kortom een absolute aanrader voor een dagtocht als je in Kroatië bent of gewoon voor een stedentrip van een paar dagen.

straat

Soortgelijke berichten