Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Brugge

De historische binnenstad van Brugge staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat zorgt ervoor dat toeristen de stad massaal weten te vinden. Internationaal gezien is Brugge misschien wel de populairste bestemming binnen België. Dat is ook wel te merken als je als Nederlander door Brugge loopt. Je wordt immers vaker in het Engels dan in het Nederlands aangesproken. Ik heb geen idee of het werkelijk zo is, maar het lijkt erop of er op een drukkere dag meer buitenlandse toeristen dan Brugse inwoners door de binnenstad rondlopen.

Voor ons Nederlanders is België een ideale reisbestemming voor uitjes van één dag. Vanuit Zuid-Nederland steek je zo de grens even over. Vooral Antwerpen plukt hier de vruchten van. Maar ook Belgische steden zoals Gent, Brussel en Brugge zijn populair onder Nederlandse toeristen. Het leuke van deze vier steden is dat iedere stad zijn eigen karakter heeft. Brugge betekent vooral historie. Tijdens de Gouden Eeuw van Brugge was de stad wereldwijd gezien één van de rijkste en belangrijkste steden van Europa. De grandeur uit deze tijd is nog op veel plekken in Brugge zichtbaar.

Bij mij stond een dagje Brugge al lang op het lijstje. Na mijn verhalen over Antwerpen en Gent mocht Brugge natuurlijk niet ontbreken. Het wachten was alleen op een leeg plekje in mijn agenda in combinatie met aangenaam weer. Uiteindelijk was het wachten tot in juni tot het bezoek aan Brugge gebracht kon worden. Hieronder kun je mijn verslag lezen van één dag in Brugge.

brugge-0830-onderweg

09:30 uur – auto geparkeerd

De meeste musea en bezienswaardigheden in Brugge openen pas om 09:30 of 10:00 uur hun deuren. Als je zin hebt om van Brugge te genieten voordat de stroom aan toeristen in beweging komt dan kun je eerder naar Brugge reizen. Anders is half tien in de ochtend een prima tijdstip om je dag in Brugge te beginnen. Voor een gemiddelde Nederlander betekent dat vaak dat je al één tot twee uur in de auto gezeten hebt als je net als ik met de auto naar Brugge komt. Mocht je in Zeeuws-Vlaanderen of de westelijke helft van België wonen dan kan je reistijd korter zijn.

In heel het centrum van Brugge geldt dat je betaald moet parkeren. Dat doe je het beste in één van de parkeergarages die de stad telt. Die zijn relatief goedkoop en er is geen limiet wat betreft het aantal uren dat je aaneengesloten mag parkeren. Ik parkeer mijn auto in Parking Centrum Zand. Deze ligt aan de rand van het historische centrum van de stad en is prima te bereiken via de Koning Albert I-laan.

brugge-0930-autogeparkeerd

09:40 uur – Sint-Salvatorskathedraal

Mijn dag begint met een wandeling door de Zuidzandstraat die me naar het hart van Brugge moet brengen. De Zuidzandstraat mag met de in het verlengde gelegen Steenstraat als één van de belangrijkste winkelstraten van Brugge gezien worden. Zoals wel vaker is winkelen niet mijn doel vandaag, dus ik loop de etalages gewoon voorbij. Wel wordt mijn aandacht getrokken door de Sint-Salvatorskathedraal. Ik schat in dat ik nog wat tijd over heb voordat ik mijn Brugge City Card kan halen (het infokantoor van Toerisme Brugge opent om 10 uur haar deuren) dus wandel de kerk binnen. Er is een verbouwing gaande. Dit stoort echter niet.

Opvallend detail aan deze hoofdkerk van het bisdom Brugge zijn de twee kerkorgels. Grote aandachtstrekker is het barokke Van Eynde-orgel. Op het moment dat ik hier rondloop wordt er net muziek gemaakt op het andere orgel: het Klais-orgel. De melodie doet me eerder denken aan een spannende film dan dat ik er iets religieus in kan ontdekken. Het geluid van het orgel is prachtig.

brugge-0940-salvatorskathedraal

09:50 uur – Simon Stevinplein

Zodra ik de kathedraal buitenloop geniet ik van de historische gevels die rondom het kerkgebouw te vinden zijn. Iets verderop kom ik op het Simon Stevinplein terecht. Dit is een sfeervol plein, zeker op een zomerse dag als vandaag, met bomen en terrasjes. Nu is het er nog erg rustig, maar dat zal in de loop van de dag nog wel veranderen. Luidruchtig of druk is het er echter zelden. Uit ervaring weet ik dat het juist in de decemberdagen hier het drukste is. Dat komt doordat er hier dan een kerstmarkt opgesteld staat.

brugge-0950-simonstevinplein

10:00 uur – Grote Markt

Ik arriveer op de Grote Markt. Dit plein is het epicentrum van toeristisch Brugge. Het is sinds de middeleeuwen het kloppend hart van de stad. Vroeger vanwege de marktfunctie, tegenwoordig omdat vanwege de schoonheid en de verschillende bezienswaardigheden die aan de Markt te vinden zijn. Niet voor niets dat hier overdag altijd wel een gezellige drukte heerst. De paardenkoetsen staan hier klaar om de vele toeristen een gezellig ritje door de stad te bieden, de terrassen zijn net schoongemaakt voor een dag vol bier, stoofvlees, mosselen en andere lekkernijen en de winkels en bezienswaardigheden openen hun deuren. Ik maak wat foto’s van het plein en geniet van de zon die inmiddels de historische gevels in een prachtig licht zet.

brugge-1000-grotemarkt

10:15 uur – Brugge City Card halen

Om kwart over tien meld ik me aan de balie van het toerismekantoor van Brugge aan de Markt. Deze is gevestigd in het Historium. Hier ligt een infomap en een Brugge City Card voor mij klaar. Met de Brugge City Card krijg je gratis toegang tot 27 musea en bezienswaardigheden in Brugge. Ideaal dus als je van plan bent om de highlights van Brugge te bezoeken. De kaart is 48 uur geldig, maar helaas maak ik er slechts één dag gebruik van. 

Naschrift:
Inmiddels is de Brugge City Card niet meer te koop. Vanaf 1 januari 2017 is men gestopt met het aanbieden van deze voordeelkaart.

brugge-1015-bruggecitycard

10:25 uur – Historium

De eerste plek waar ik mijn Brugge City Card ga gebruiken is in het Historium. Als je iets over de geschiedenis van Brugge wilt leren kennen dan is dit interactieve museum een absolute aanrader. De wijze waarop het verhaal van Brugge verteld wordt is zowel voor jong als oud leuk en interessant. Zelfs voor wie weinig kennis van geschiedenis heeft, is het verhaal begrijpelijk. Een extra dimensie wordt gegeven door het toevoegen van een liefdesverhaal aan de tour.

Zeven themakamers zorgen door middel van prachtige decors, film en speciale effecten zoals geur dat je je in het Brugge van het jaar 1435 waant. Hierin wordt het liefdesverhaal vertelt van Jacob en Anna. Een speciale rol is weggelegd voor de groene papegaai die op het beroemde werk ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ van de Vlaamse meester Jan van Eyck staat. De totale interactieve tour duurt om en nabij de 30-35 minuten. Daarna kom je terecht in het expositiedeel van het museum. Door middel van een tijdlijn leer je nog meer over de geschiedenis van Brugge.

brugge-1025-historium

11:00 uur – uitzicht vanaf het panoramaterras

Een voordeel dat je hebt als je het Historium bezoekt is dat je toegang hebt tot het panoramaterras. Dit terras geeft je een geweldig uitzicht op de Grote Markt van Brugge. Ik geniet van het uitzicht en maak wat foto’s. Een van deze foto’s deel ik op mijn instagram account. Het is een mooi tijdstip om hier te staan. De meeste gevels staan nu fraai in het zonlicht en ook op het plein is amper schaduw te zien.

brugge-1100-uitzicht

11:15 uur – Duvelorium

Een verdieping lager vind je het Duvelorium. Het zou het enige café ter wereld zijn dat gewijd is aan het Belgische biermerk Duvel. Er is heel veel aandacht besteed aan het decor. Dit is wat betreft het interieur zeker één van de mooiste cafés die ik ooit bezocht heb. Naast Duvel worden er ook verschillende andere Belgische bieren geschonken. Voor wie geen bier lust of geen mag of wil drinken zijn er natuurlijk ook frisdranken en waters te verkrijgen. Voor mij is het toch iets te vroeg op de dag om aan een stevig biertje te gaan. Thuis heb ik licht ontbeten en hier heb ik nog niet geluncht. Ik laat deze mogelijkheid om een goed glas bier te drinken daarom even passeren. Wel maak ik wat foto’s van het café voordat ik doorga.

brugge-1115-duvelorium

11:25 uur – Dalí expositie

Als je het hebt over surrealistische kunst dan is de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí toch wel een van de allergrootsten. Na het bezoeken van het Dalí-museum in Figueres een jaar of twaalf geleden ben ik voorgoed fan geworden van deze creatieve alleskunner. Omdat de Museum-Gallery Xpo Salvador Dalí die in de Stadshallen gevestigd is in de Brugge City Card inbegrepen is grijp ik mijn kans om eventjes naar binnen te piepen. De expositie laat vooral tekeningen van Dalí zien. Deze grafische werken worden afgewisseld met enkele beelden die door Dalí gemaakt zijn. Kijkend naar de kunstwerken verbaas ik me weer over de creatieve geest die ervoor zorgt dat je de meest aparte combinaties op papier krijgt. Wat me dit keer opvalt is dat er binnen zijn surrealistische werken redelijk wat erotische details te zien zijn. Soms vrij expliciet, soms minder opvallend. Dat was me in Figueres niet opgevallen.

brugge-1125-dali

11:55 uur – het belfort van Brugge

Het hoogste gebouw aan de Grote Markt is het belfort. Deze halletoren heeft net als de andere belforten in België, Nederland (Sluis) en Noord-Frankrijk geen religieus karakter. Een belfort is een stadstoren waar de stadsklokken in gehangen werden. Soms is een belfort als losse toren gebouwd, maar vaak werd deze aan een lakenhal of stadhuis gebouwd. Zo ook in Brugge. Het Brugse belfort stamt uit de dertiende eeuw en werd toegevoegd aan een aantal hallen. Oorspronkelijk was het belfort ban steen met daarop een houten spits. Die is al snel door brand verloren gegaan. Het stenen deel werd hersteld en later, in de vijftiende eeuw, is er een stuk bovenop gezet. Na een brand in de achttiende eeuw is de bovenkant van het belfort in het begin van de negentiende eeuw weer hersteld en meteen aangepast. Het huidige neogotische uiterlijk stamt uit deze periode.

Je kunt de 83 meter hoge toren beklimmen om van het uitzicht over Brugge te genieten. Op een bordje staat dat de trap steil is en nauwe passages kent. Omdat het volgens mij nu een vrij druk tijdstip is, besluit ik om dit later op de dag te doen.

brugge-1155-belfort

12:00 uur – chocolade kopen

Brugge telt om en nabij de vijftig chocoladewinkels. Het is waarschijnlijk het meest gekochte souvenir. Het is voor mij daarom onmogelijk om vanavond thuis te komen zonder chocolade. De dames thuis verwachten toch wel wat lekkers. Ik loop een willekeurige winkel binnen: ‘La Belgique Gourmande’. Volgens mij geen Brugse winkel, maar oorspronkelijk afkomstig uit Brussel. Het voordeel van La Belgique Gourmande is dat ze een enorm groot assortiment hebben. Ik mag wat chocolade proeven en ga met een tasje vol zoete lekkernijen weer naar buiten.

brugge-1200-chocoladekopen

12:15 uur – Books & Brunch

Een dag voor het vertrek naar Brugge heb ik op internet gezocht naar een leuke plek om te lunchen. Ik wilde geen toeristenhap eten en ben op zoek gegaan naar iets hips. Dat is een een stad waar geen studentenleven is wat lastiger dan in bijvoorbeeld Gent. In Brugge is het toch allemaal wat traditioneler. Dat sluit gemiddeld genomen goed aan bij het publiek dat Brugge bezoekt. Ik kwam via een artikel op newplacestobe.com terecht bij Books & Brunch. Een tweedehands boekenwinkel en brunch-room in één. Een leuke setting dus en zoals het hoort werken met dagverse en hoofdzakelijk biologische producten. Voor mij voldoende reden om richting de Garenmarkt te lopen. Binnen vijf tot tien minuten ben ik vanuit het toeristische hart van Brugge naar dit aanzienlijk rustigere plein gewandeld. Het ligt iets uit de toeristische route, waardoor je er hoogstwaarschijnlijk niet zomaar tegenaan loopt. Het schijnt dat Books & Brunch er niet minder succesvol door is. Er is een gezonde mix aan locals en toeristen die hier komt.

brugge-1215-books-and-brunch

Kijkend naar de menukaart is het twijfelen. Wordt het één van de verleidelijke croques (voor de Nederlanders: een tosti) of ga ik voor een belegde broodsnede. Ik besluit voor de bruine broodsnede te gaan met gerookte zalm en guacamole. Een leuke combinatie: Mexicaans en Noors die een culinair duet aangaan. Niet wetende dat ze ook heerlijke verse iced tea’s hebben bestel ik een verse jus d’orange bij het eten. Een volgende keer (en die komt er zeker) vraag ik eerst wat voor drankjes ze die dag hebben voordat ik iets bestel.

brugge-1215-books-and-brunch-lunch

Ik blader wat in een boek over British Columbia. Je kunt de boeken hier gewoon lezen tijdens je ontbijt, brunch of lunch. Je kunt ze natuurlijk ook kopen. Het is en blijft een boekhandel. Een dame die een tafeltje verderop zit besluit het boek te kopen dat ze tijdens haar lunch is begonnen te lezen. Een ideale mix dus eigenlijk als je van lezen houdt. Voor het eten komt raak ik in gesprek met eigenaar Jos Deroo. Hij en zijn vrouw bezaten een hotel. Dat hebben ze verkocht om vooral bezig te zijn met hun passies. Dat heeft geleid tot Books & Brunch en een bed and breakfast net buiten Brugge. Mooi om te zien dat passie en kennis uiteindelijk tot zulke mooie concepten kunnen leiden.

13:00 uur – Brugse godshuizen

Na de lunch loop ik richting het zuidwesten van de Brugse binnenstad. Dat doe ik door de Nieuwe Gentweg. Al snel stuit ik op iets wat typisch voor Brugge en een paar andere Belgische steden is: godshuizen. In Brugge zijn dit kleine complexen, meestal in de vorm van een binnenhof, waar witgeschilderde huisjes omheen staan. De huisjes zijn bedoeld voor bejaarden, een functie die de meeste godshuisjes nog vervullen. Ik bekijk twee van dit soort complexen die eigenlijk vrijwel naadloos in elkaar overlopen: Sint-Jozef uit 1699 en De Muelenaere uit 1613. De godshuizen zijn oorspronkelijk opgericht door rijke burgers of door ambachtsgilden. Tegenwoordig worden de 260 overgebleven godshuizen beheerd en verhuurd door het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

brugge-1300-brugse-godshuizen

13:20 uur – Begijnhof Ten Wijngaerde

Begijnhof Ten Wijngaerde is het enige begijnhof dat tegenwoordig in Brugge overgebleven is. In een begijnhof woonden vroeger begijnen en begarden. Dat zijn alleenstaande vrouwen en mannen die wel een rol binnen de Rooms-katholieke kerk speelden, maar die niet de eeuwige geloften aflegden. Een uitzondering was de gelofte van kuisheid. Het leven in een begijnhof was minder strikt dan in een klooster. Het was echter niet allemaal vrijblijvend. Begijnen woonden normaalgesproken tot hun dood in het begijnhof.

brugge-1320-begijnhof

Tegenwoordig wordt het Brugse begijnhof bewoond en beheerd door een kloostergemeenschap. Bezoekers zijn welkom, maar er wordt wel nadrukkelijk gevraagd om de stilte binnen het hof te respecteren. De huisjes worden nog steeds bewoond. Mocht je willen zien hoe een begijn vroeger leefde dan kun je nummer 1 bezoeken. Dat is ingericht als museum. Ik neem een kijkje en verbaas me over de ruimte die er in zo’n huisje is. Zeker als je in overweging neemt dat het begijnhof in de dertiende eeuw gesticht was en er altijd slechts één persoon in zo’n huisje woonde.

brugge-1320-begijnhof-museum

14:00 uur – bezoek aan de Halve Maan brouwerij

Ooit telde Brugge tientallen bierbrouwerijen. In de middeleeuwen werd er immers meer bier dan water gedronken. Het bier was veilig en bevatte slechts één procent alcohol. Door het brouwproces was bier veiliger om te drinken dan water. Drinkwater was niet zelden vervuild. Zelfs kinderen dronken vroeger volop bier. Dat is iets wat met de steeds strenger wordende alcoholwetten van tegenwoordig lastig voor te stellen is. Comazuipen bestond toen echter niet en kinderen die bier dronken kenden minder gezondheidsrisico’s dan vroeger. Tegenwoordig kent men in Brugge natuurlijk prima leidingwater. Vanuit veiligheid is het daarom allang niet meer nodig om bier te drinken. Voor de smaak en tegen de dorst is bier echter nog steeds enorm populair. Toch heeft dat niet weten te voorkomen dat vrijwel alle Brugse bierbrouwers uit de stad verdwenen zijn. Een uitzondering is de Halve Maan brouwerij die bekend is van de biermerken Brugse Zot en Straffe Hendrik.

brugge-1400-brouwerij-de-halve-maan

Rond kwart voor twee meld ik me aan de kassa. De eerstvolgende mogelijkheid voor een rondleiding is om twee uur. Even wachten dus in de winkel van de brouwerij. Op twee uur worden de bezoekers opgesplitst in drie groepen: Engelstalig, Franstalig en Nederlandstalig. Wij Nederlanders zijn slechts met z’n drieën. Bijna een privérondleiding, dus. Tijdens de rondleiding door de nog steeds in werking zijnde brouwerij wordt ons alles uitgelegd over het brouwproces, over de door Henri Maes opgestarte brouwerij en over de bieren die er geproduceerd worden. Tijdens de tour moeten er zo’n 220 traptreden beslecht worden. Wie slecht ter been is die zou een bezoek beter moeten heroverwegen. Ik vind het een leerzaam bezoek en heb weer wat bijgeleerd. Wel blijkt dat de gids een foutje in zijn verhaal heeft. Hij noemt de Halve Maan brouwerij de enige in Brugge. Sinds kort is echter microbrouwerij Bourgogne des Flandres teruggekeerd in het centrum van Brugge. Aan de Kartuizerinnenstraat 6 wordt het roodbruine bier gebrouwen dat na het brouwproces vermengd wordt met op houten vaten gerijpte lambiek van Brouwerij Timmermans. 

brugge-1400-brouwerij-de-halve-maan2

14:55 uur – genieten van ongefilterde Brugse Zot

Na de brouwerijtour mag je het entreeticket in de brasserie omruilen voor een vers getapt glas Brugse Zot Blond. Met een alcoholpercentage van 6% is dit het lichtste bier dat gebrouwen wordt bij de Halve Maan. Het is vers bier. daarom kan het ongefilterd getapt worden. Normaal is Brugse Zot al een aangenaam en verfrissend biertje. Deze smaakt me echter nog beter. Als bierliefhebber is het eventjes genieten op deze manier.

brugge-1455-brugsezot

15:20 uur – boottocht

Brugge dankte haar welvaart in de middeleeuwen vooral door de directe verbinding met de Noordzee en de goede logistiek in de binnenstad. Een deel van de oorspronkelijke waterwegen die door de Brugse binnenstad liepen is inmiddels gedempt. Wat er nog wel overgebleven is heeft logistiek gezien geen rol meer. De Brugse reien worden nu bevaren door de boten die toeristische boottochten aanbieden. Deze bootjes van Brugge varen van begin maart tot half november rond. Als toerist kun je op vijf verschillende plekken opstappen voor een tocht van ongeveer een half uur. Ik stap op aan de Gruuthusestraat. Normaliter betaal je dan eerst 8 euro per persoon. Ik betaal dankzij de Brugge City Card helemaal niets.

brugge-1520-boottocht

Het is heerlijk weer voor een boottocht. Hoewel ik zeker oog heb voor de omgeving en oor heb voor de gids die tijdens het varen veel te vertellen heeft, merk ik dat ik vooral ook geniet van het relaxmomentje op het water. Het is inmiddels zo’n twintig graden Celsius en het zonnetje schijnt aangenaam op mijn gezicht. Tussen de stroom aan informatie door is het vooral ook lekker om eventjes niet rond te lopen en een dertigtal minuten te genieten van het prachtige weer.

15:55 uur – Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ik ben geen groot liefhebber van kerken. Op de een of andere manier ontkom ik er echter niet aan om van tijd tot tijd een geloofsgebouw binnen te wandelen. Zo ook in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Er zijn toch wel redenen om hier binnen te lopen. Dat is ten eerste omdat er zich hier een beroemd beeldhouwwerk van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo bevindt. Dit sculptuur is in 1514 door de Brugse koopman Jan van Moeskroen aangekocht en aan de kerk geschonken. Omdat het beeld achter het altaar te vinden is kun je hem alleen van een afstandje bekijken.

brugge-1555-olvkerk

Een tweede reden om de OLV-kerk te bezoeken zijn de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. Van de voormalige vorstin van de Nederlanden is het zeker dat het haar stoffelijk overschot is dat hier begraven ligt. In het geval van Karel de Stoute is hier alleen een praalgraf te zien. Zijn stoffelijke resten zijn momenteel nergens traceerbaar. Het vermoeden bestaat dat hij begraven is geweest in de inmiddels verdwenen Sint-Donaaskathedraal die op de Burg stond.

brugge-praalgraven

16:10 uur – Groeningemuseum

Het Brugse stedelijk museum voor Schone Kunsten heeft de naam Groeningemuseum. Het is één van de belangrijkste musea van Brugge en kan daarom niet ontbreken in een dag waarin je de highlights van Brugge behandeld. Wetende dat het museum om vijf uur haar deuren zal sluiten vandaag haast ik me naar de ingang, toon mijn Brugge City Card en loop naar binnen. Daar geniet ik vervolgens van een mooie chronologische expositie van Belgische schilderkunst. Er wordt begonnen met een aantal fraaie Vlaamse Primitieven en uiteindelijk eindigt de tentoonstelling met werken uit de twintigste eeuw.

Hier aanschouw ik onder het andere ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’; het schilderij waarop het verhaal dat in het Historium verteld wordt op gebaseerd is.

brugge-1610-groeningemuseum

16:42 uur – Burg

Na een korte wandeling door het Groeningemuseum haast ik me naar het iets verderop gelegen plein Burg. Dit plein behoort tot de mooiste pleinen van Brugge. In de middeleeuwen was dit een omwalde vesting die alleen maar via toegangspoorten bereikbaar was. Inmiddels is er nog slechts één van deze toegangen zichtbaar. Dat is de toegang tot de Blinde-Ezelstraat. Het plein is het mooiste aan het einde van de dag. Op dat moment staan de belangrijkste gebouwen aan de Burg in het zonnetje. Hiermee is het beste moment aangebroken om foto’s te maken van het plein.

brugge-1642-burg

16:45 uur – Basiliek van het Heilig Bloed

Eén van de gebouwen die aan Burg staat is de Basiliek van het Heilig Bloed. Deze basiliek heeft een opvallende naam en een even opvallende entree. Eerdere bezoeken aan Brugge is het er niet van gekomen om de basiliek te bezoeken. Op het moment dat je de hoogtepunten van Brugge bekijkt en je de kans hebt om even naar binnen te gaan, dan moet je dat doen. Ik ben nog net op tijd, want om vijf uur sluiten de deuren.

brugge-1645-heiligbloed

Een prachtig trappenhuis en een nog fraaiere gotische gevel met goud gekleurde decoraties leiden je naar de bovenkapel: de Heilig Bloedkapel. Hier wordt de enorme reliekschrijn van het Heilig Bloed bewaard dat uit maar liefst dertig kilo aan zilver, goud en edelstenen bestaat. Het zeventiende eeuwse reliekschrijn biedt plaats aan het reliek dat ieder jaar tijdens Hemelvaartsdag centraal staat in de zeer goed bezochte Heilig Bloedprocessie. Jaarlijks komen er tienduizenden mensen af op dit ritueel.

brugge-1645-heiligbloed-relikwie

17:05 uur – het belfort beklimmen

Als je het over de hoogtepunten van Brugge hebt dan mag het letterlijke hoogtepunt natuurlijk niet ontbreken. Ik ontkom er dan ook niet aan om de 366 treden te beklimmen die me tot de top van de toren brengen. Ik heb geluk, want normaal sluit de kassa om 17:00 uur en mag je vervolgens tot zes uur in de toren verblijven. Op vertoning van mijn Brugge City Card mag ik weer gratis naar binnen. De eerdere waarschuwing over steile en nauwe passages vind ik in eerste instantie wat overdreven. Wat ik echter niet weet is dat de eerste stukken wenteltrap aanzienlijk beter te doen zijn dan de rest van de trappen.

brugge-1705-belfortbeklimmen

Op het moment dat je tegenliggers hebt is het even een kwestie van voorrang geven aan de mensen die afdalen. Die hebben het het lastigste op de trap. Gelukkig worden er niet teveel mensen tegelijkertijd tot het belfort toegelaten, waardoor de hoeveelheid tegenliggers meevalt. Omdat ik aan het einde van de dag hier rondloop is het aantal bezoekers nog kleiner. Binnen tien minuten heb ik alle 366 treden dan ook beslecht.

brugge-1705-belfortbeklimmen-uitzicht

Eenmaal boven geniet ik van een mooi uitzicht over de stad. Je kunt de Grote Markt goed zien liggen, je kunt zien hoe de middeleeuwse straten zich door de binnenstad banen en richting het westen heb je een mooi uitzicht op de haven van Brugge. Als je goed kijkt kun je in de verte de Noordzee zien liggen. Ik zorg dat ik voor half zes aan de tocht naar beneden begin. Om half zes zullen de klokken gaan luiden en ik heb geen idee hoe hard dat klinkt als je er recht onder staat. Wegwezen, dus!

17:35 uur – Grote Markt

Ik sta weer beneden, op de Grote Markt. Ik twijfel nog eventjes of ik hier op een terrasje ga zitten. De plekjes in de zon lijken echter allemaal bezet te zijn. Een mooi alternatief wordt gevormd door de bankjes die op het plein staan. Ik neem plaats op een plek waar ik nog mooi in de zon zit en geniet van alles wat er om me heen gebeurt. Nog even de zonnestralen meepakken terwijl ik tegelijkertijd even uitrust. In totaal heb ik er zo’n tien wandelkilometers opzitten op dit moment.

brugge-1735-grotemarkt

18:20 uur – Gran Kaffee de Passage

Inmiddels heb ik trek gekregen. De musea en bezienswaardigheden zijn inmiddels gesloten. Je merkt dan ook dat de aanwezige toeristen op dit tijdstip massaal plaatsnemen bij de uiteenlopende eetgelegenheden. In Brugge kun je kiezen uit echte toeristenrestaurants (stoofvlees, mosselen, steak tartare, garnaalkroketten en andere Vlaamse klassiekers, je kunt er voor een fritterie (snackbar) kiezen of je kunt juist terecht bij de betere gastronomische restaurants waarvan je er in Brugge relatief veel aantreft.

Ik besluit om op zoek te gaan naar de Vlaamse keuken, maar de bekende toeristenplekken te vermijden. Meestal betaal je dan vooral voor de locatie en is de kwaliteit minder dan elders in de stad. Na wat rondgelopen te hebben kom ik terecht bij Gran Kaffee de Passage. in de Dweerstraat 26. Het bord dat buiten staat en de zaak zelf maken een positieve indruk. Voor de zekerheid check ik even de beoordelingen op Tripadvisor. Het restaurant wordt als 23e van de 566 restaurants in Brugge beoordeeld. ‘Bingo!’ denk ik bij mezelf. Voor de zekerheid vraag ik de gastvrouw bij binnenkomst of er verse frieten bij de stoofvlees geserveerd wordt. ‘Natuurlijk meneer en de mayonaise wordt ook vers gemaakt’. Het antwoord is voor mij de bevestiging dat ik hier moet zijn. Nadat ik plaatsgenomen heb bestel ik een Brugse Zot Blond. Die van vanmiddag smaakte zeker naar meer. Bij het biertje krijg ik een gratis mandje geserveerd met stokbrood, smeersels en Amsterdamse uien.

brugge-1820-gran-kaffee-de-passage-voor

Na pakweg een twintigtal minuten wordt de stoofvlees geserveerd met heerlijke Vlaamse frieten en zoals beloofd verse mayonaise. Vlaamse stoof is één van mijn lievelingsgerechten. Ik mag zeggen dat ik zelf ook een aardige stoof kan maken inmiddels. Het stoofvlees hier is anders dan normaal. Het vlees is heerlijk mals en de stoofsaus is lekker dik en krachtig. Er zit echter een opvallend ingrediënt in wat ik niet eerder in een Vlaamse stoofpot geproefd heb: steranijs. De anijssmaak in combinatie met de iets zoetere stoof bevalt me prima. Deze variant is er eentje waarvoor ik zeker nog een keertje terugkeer naar dit restaurant.

Op het moment dat ik afreken blijkt de schade alleszins mee te vallen. Zeker voor Brugse begrippen. Ik moet in totaal 20 euro en 60 cent afrekenen. Vanwege de vriendelijke bediening en het heerlijke eten laat ik 2,60 fooi op tafel achter en ga richting het Zand.

brugge-1820-gran-kaffee-de-passage

19:30 uur – vertrek naar huis

Nog even heb ik getwijfeld: blijf ik in Brugge om de volle 12 uur vol te maken of ga ik naar huis. In Brugge blijven betekent de kroeg induiken. Gezien het feit dat ik nog zo’n 130 autokilometers naar huis voor de boeg heb lijkt het me geen verstandig idee om de bierconsumptie verder te verhogen. En om nu op een frisje in een café te gaan zitten om tijd te rekken, dat vind ook zo wat. Ik besluit daarom te doen wat het gros van de toeristen doet die niet in Brugge overnacht. Ik ga naar huis. Wie kan rekenen die ziet dat de 12 uur in Brugge er in de werkelijkheid slechts tien waren. Wel tien uren die goed volgepropt waren en waarin ik er alles uit gehaald heb wat volgens mij mogelijk was.

brugge-1930-naarhuis

Meer te zien en te doen in Brugge

Hoewel ik de hoogtepunten van Brugge zeker voor een belangrijk deel gezien heb, heb ik wel het gevoel dat er nog een aantal musea zijn die ik nog wel een keertje wil zien. Een dag op één plek betekent echter dat je keuzes moet maken. Net als iedere andere toerist heb ik dat vandaag ook moeten doen. Ik sluit echter niet uit dat ik nog een keer terugkeer naar Brugge om de plekken te bezoeken waar ik vandaag niet aan toegekomen ben.

Soortgelijke berichten

Wintertijd in Leuven
15 december 2015
De hoogtepunten van Namen
07 april 2017
Ieper met het gezin
13 juni 2019