Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Haarlem met vrienden

Hoewel ik erg graag in het buitenland vertoef om daar andere culturen te ontdekken, blijft ook ons eigen Nederland interessant om te bezoeken. Soms vergeet je weleens hoe mooi en boeiend ons eigen landje kan zijn. Ik probeer om met regelmaat een stukje Nederland op te nemen in mijn vrij drukke reisagenda. De keuze viel hierbij dit keer op de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem. Dit is voortgevloeid uit de rondreis door Vietnam die we vorige winter maakten. Daarbij leerden we een gezin kennen dat uit Haarlem kwam. Zij zeiden mij dat Haarlem echt de moeite waard is om een keer als onderwerp voor een reportage te gebruiken. Ze noemden de stad ‘Amsterdam in het klein, maar dan zonder de ellende’. Dat maakte mij wel nieuwsgierig.

Begin dit jaar hebben we het weekendje Haarlem al in de agenda gezet en een accommodatie geboekt. We gaan met goede vrienden. Ik vind het tijdens zo’n weekendje weg wel leuk om een ‘bed & breakfast’ te boeken in plaats van een hotel. Via booking.com hebben we B&B 1001 Nacht geboekt. De goede recensies, centrale ligging in het hart van de stad en acceptabele prijs waren de doorslaggevende factoren om deze B&B te boeken. De kamer voldoet aan al onze verwachtingen.

We hebben voor ons dagje in Haarlem geen vooraf samengesteld lijstje van wat we willen zien of doen. Wel heb ik een fietstocht door Haarlem geboekt bij Baja Bikes. Dat doe ik regelmatig. Het is een uitstekende manier om de stad wat te leren kennen en achtergrondinfo te krijgen. Daarnaast is het tussen het vele lopen door wel aangenaam om wat tijd op de fiets door te brengen.



08:30 uur – opstaan

Wie mijn ‘in 12 uur’ verhalen leest die is gewend dat mijn dagen meestal zo ergens tussen 7 en 8 uur in de ochtend beginnen. Dat is als ik alleen reis. Met mijn vrouw erbij is het vaak een heel ander verhaal. Zij vindt uitslapen aangenaam. We kiezen voor vandaag een mooie middenweg: om half negen begint onze dag in Haarlem. We beginnen met een aangenaam kopje koffie op onze kamer. Het Nespresso-apparaat zorgt ervoor dat we in een handomdraai een aangenaam bakkie leut voor onze neus hebben staan.

09:15 uur – ontbijt

Bij deze B&B kun je tussen negen uur en half tien aanschuiven voor het ontbijt. Ook hier komen we vanzelf uit op de gulden middenweg: om kwart over negen zitten we helemaal fris en fruitig aan tafel. Het ontbijt wordt geserveerd in een kleine ontbijtruimte binnen het gebouw waar we overnachten. We krijgen verschillende broodjes met zoet beleg, ham en kaas geserveerd. Ook krijgen we een schaaltje yoghurt met fruit, honing en muesli. Als laatste staat er voor ieder een gekookt ei op het plankje. Wat betreft warme drankjes kunnen we kiezen uit verschillende soorten koffie en thee. Daarnaast kun je ook verse jus d’orange en water krijgen. Al met al een volledig ontbijt dat een prima start van de dag vormt. We nemen er lekker de tijd voor. Pas tegen tienen gaan we van tafel.

09:55 uur – op pad

Het is tijd om Haarlem te gaan ontdekken. De weersverwachting is goed voor vandaag: redelijk wat zon met temperaturen in de middag van 21-22 graden. Prima omstandigheden voor een stedentrip, toch? De voorspellingen waren eerder deze week wat minder gunstig. We zouden zomaar een wisselvallig weekend kunnen hebben. Zoals het er nu naar uit ziet blijft het droog. Op dit moment is het nog redelijk bewolkt, maar dat moet nog veranderen gedurende de dag.

We lopen vanuit onze B&B het centrum van Haarlem in. Al snel komen we uit op de Grote Markt waar twee opvallende gebouwen staan: het stadhuis van Haarlem en de Sint-Bavokerk. Het zijn niet de enige oude gebouwen die je hier aantreft. Ook de Vleeshal, de Verweyhal, de Hoofdwacht en de Vishal zijn historische bouwwerken die de moeite waard zijn.

Het stadhuis heeft een lange historie. Het in verschillende tijdperken en dus ook verschillende stijlen opgetrokken gebouw staat op een plek waar ooit een jachtslot stond. Later kwam daar een Dominicanenklooster te staan. Het huidige gebouw stamt deels uit 1370. Daar zijn in de loop der eeuwen verschillende onderdelen aan toegevoegd zoals de toren. Die is oorspronkelijk in de vijftiende eeuw toegevoegd en vervolgens in 1772 weer afgebroken. In 1913 werd de toren weer opnieuw opgebouwd.

Vanaf de Grote Markt lopen we naar de plek waar onze fietstocht zal starten. Dat is aan de Drossestraat.

10:30 uur – fietstocht

We voor nu een fietstocht op het programma staan. Wij hebben de ochtendtocht gekozen van de ‘Haarlem Fietstour: de Highlights‘. Tijdens deze twee uur durende fietstocht hopen we een globale indruk van Haarlem te krijgen en een beetje te kijken waar we later die dag nog naartoe kunnen gaan. Om aan zo’n fietstocht deel te nemen is reserveren een verplichting. Dat heb ik begin deze week gedaan. Met het via e-mail ontvangen voucher melden we ons bij de Raaks Halle. Dit is een grote winkel waarin een veertigtal kleine winkels zitten. Dat zijn vooral veel start-ups met een leuk assortiment op het gebied van design, gifts, lifestyle en living. Terwijl de heren in de rij gaan staan voor de fietstocht, snuffelen de dames tussen het aanbod van de winkeltjes.

Onze gids van vandaag is Ruben. Ik schat dat de jongeman ergens voorin de twintig is. Hij zorgt ervoor dat we fietsen krijgen. Het zijn gloednieuwe exemplaren die nog ingereden moeten worden. Mijn vrouw grapt dat ze het zo leuk vindt dat de kleur rood die in de fietsen verwerkt zit zo goed matcht met haar nagellak.

We fietsen eerst het centrum in. Hierbij passeren we eerst vooral winkels en horeca totdat we bij het Klokhuisplein stoppen. Hier staan wat terrasjes, maar dat is niet de reden om hier te stoppen. Onze gids wijst naar een gedenksteen in de gevel van het pand waar we voor staan. Het is een gedenksteen ter ere van het 250-jarig bestaan van Koninklijke Joh. Enschedé. Deze drukkerij was vanaf het jaar 1703 gevestigd hier in aan het Klokhuisplein totdat het in 1980 verhuisde naar een groter pand op industrieterrein Waarderpolder. Mensen die vroeger nog met guldens betaalden moeten de naam Koninklijke Joh. Enschedé wel kennen. De drukkerij heeft tot de invoering van de euro de Nederlandse bankbiljetten gedrukt. Deze biljetten werden wereldwijd geroemd vanwege de vormgeving en de beveiligingstechnieken die in de biljetten gebruikt werd.

Vervolgens gaan we richting het Spaarne. Deze rivier kronkelt al eeuwenlang door Haarlem en is altijd een belangrijke waterweg geweest. Tegenwoordig wordt de Spaarne vooral door recreatievaartuigen gebruikt. We rijden in noordelijke richting langs de Spaarne tot we een molen zien. Deze windmolen heet de Adriaan en stamt uit 1779. Bierliefhebbers die herkennen de naam misschien wel van het Adriaan witbier dat de Haarlemse brouwerij Jopen op de markt brengt. De molen werd oorspronkelijk niet gebruikt voor het malen van graan, maar van bouwmaterialen. Pas in 1865 wordt de molen omgebouwd tot een graanmolen. Die functie heeft het tot in 1930, waarna de molen stil komt te staan. Twee jaar later brak het noodlot toe: op 23 april brandde de Adriaan volledig af. In 1999 startte men met de herbouw, op nadrukkelijke wens van de lokale bevolking. Drie jaar later werd de nieuwe Adriaan opgeleverd. Tegenwoordig is hier een molenmuseum in gevestigd.

Na het verhaal over de molen aangehoord te hebben steken we de straat over. Daar bevindt zich het Hofje van Noblet. Haarlem telde ooit meer dan veertig hofjes, waarvan er nog ruim twintig overgebleven zijn. Dat zijn nu stuk voor stuk rijksmonumenten waar de gemeente Haarlem met recht enorm trots op is. Het Hofje van Noblet is in 1761 gebouwd. Toen waren er twintig huisjes om het binnenplein te vinden. Tegenwoordig zijn de gemeenschappelijke voorzieningen op het binnenplein vervangen door een aangename tuin en is het aantal huisjes tijdens renovaties teruggebracht van 20 naar zestien. Er wonen hier, net als vroeger, alleen maar alleenstaande vrouwen die minstens de leeftijd van vijftig jaar bereikt hebben.

We worden bij de entree aangesproken door één van de bewoonsters. Ze vriendelijke dame vertelt over het leven in het hofje en nodigt ons uit om een kijkje in haar woning te nemen. Dat aanbod slaan we natuurlijk niet af. We volgen haar naar binnen, nemen een kijkje en horen van haar hoe men van de vroegere bedstee een keuken gemaakt heeft en dat de originele interieurkleuren nog steeds gebruikt worden. Uit respect neem ik geen foto’s binnen. We bedanken haar vriendelijk voor haar gastvrijheid en lopen weer naar onze fietsen.

De volgende stops zijn achtereenvolgens bij de koepelgevangenis en de Amsterdamse Poort. De voormalige gevangenis is één van de drie koepelgevangenissen die ooit in Nederland gebouwd zijn. De andere twee staan in Arnhem en in Breda. Alledrie de gebouwen zijn inmiddels n iet meer in gebruik als penitentiaire inrichtingen. Voor de koepelgevangenis in Haarlem is nog geen nieuwe bestemming gevonden.

De Amsterdamse Poort hadden we gisteren al vluchtig gezien bij het binnenrijden van het centrum van de stad. Deze stadspoort is het enige dat nog over is van de vroegere stadspoorten en vestingwerken van Haarlem. Vroeger telde de stad twaalf stadspoorten. De Amsterdamse Poort, die eerst Spaarnwouderpoort heette, is rond het jaar veertienhonderd gebouwd. De gemetselde poort is is prachtige staat. Bovenin zijn twee appartementen te vinden. Dit zijn sociale huurwoningen die enorm geliefd zijn.

Na ongeveer een uur staan we op een plek waarbij we een goed uitzicht hebben op de Bavokerk en de Bakenesserkerk. Vlak voordat we stilstaan zegt mijn vrouw al meteen dat de kerktorens van deze twee kerken vrijwel identiek zijn. Hiermee heeft ze meteen het gras voor de voeten van gids Ruben weggemaaid, want hij wilde hier vragen wat ons opviel aan het uitzicht richting de stad. Mijn vrouw was dus erg scherp dit keer. Hij vertelt ons het verhaal van de tweelingstorens, zoals de twee torens hier ook wel genoemd worden. Om niet alle info van de fietstocht in dit verhaal al te verklappen zal ik verdere info nu achterwege laten.

De zon begint voorzichtig door te breken. Het beloofde weer begint eraan te komen. Al fietsend zijn we in Haarlemmerhout aangekomen. Dit stadsbos staat ook wel bekend als De Hout. Ineens zien we een prachtig gebouw voor ons: Paviljoen Welgelegen. De locatie doet de naam zeker eer aan. Vanuit het neoclassicistische landhuis kijk je diep de Haarlemmerhout in. Het enorme landhuis werd tussen 1785 en 1789 gebouwd. In 1808 kocht Lodewijk Napoleon het pand. De broer van Napoleon Bonaparte was toen koning van Nederland en heeft hier een aantal jaren gewoond. Tegenwoordig is dit het provinciehuis. Je kunt het slechts één dag per jaar bezoeken: tijdens de monumentendag is Paviljoen Welgelegen geopend voor het publiek.

We fietsen langs nog wat mooie plekjes in Haarlem. Ik zal ze niet allemaal benoemen. Er is er eentje die ik nog wel uit wil lichten en dat is de Kathedrale basiliek Sint Bavo. Haarlem heeft niet alleen een protestantse Sint-Bavokerk, maar ook een katholieke Sint-Bavokathedraal. Ook deze kerk is gewijd aan de Heilige Bavo die de patroonheilige van de stad Haarlem is. Voor de katholieken is dit een belangrijk gebouw. Het is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Wat ons vooral opvalt is hoe groot de kerk is en dat er een fraaie mix van verschillende stijlen gebruikt is. Zo zie je ook gotische elementen terug. We boffen overigens, want de steigers van de ruim veertien jaar durende restauratiewerkzaamheden zijn zeer recent weggehaald.

Na exact twee uur zit de fietstocht er op. We zijn terug bij het beginpunt. Daar zetten we onze fietsen op slot en overhandigen de sleutels aan gids Ruben. Hij heeft ons een leerzame tocht bezorgd.

12:45 uur – Frans Hals Museum

Het is tijd voor een museum. Op de site met top 10 bezienswaardigheden van Haarlem staat het Frans Hals Museum op de eerste plaats. Dat maakt onze keuze vrij gemakkelijk. Frans Hals behoort tot de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij is vooral bekend vanwege de kleurrijke schutterstukken. Nadat we onze entreekaarten gekocht hebben gaan we naar binnen. Tot onze verbazing zien we een collectie die vooral bestaat uit moderne kunst. De link naar Frans Hals is wat ons betreft vaak ver te zoeken. Wel zien we een kopie van een zelfportret van de oude meester. Achteraf blijkt dat de schilderijen uit de Gouden Eeuw, waaronder een aantal werken van Frans Hals, te aanschouwen zijn op de andere locatie: ‘Hof’. Door onze teleurstelling met dit deel van het museum, dat ‘Hal’ genoemd wordt, zijn we niet meer in het andere deel gaan kijken. Dom van ons. Dit kan gebeuren als je je niet goed voorbereid op een reis. Ik ben overigens ook van mening dat goede voorlichting bij de kassa natuurlijk ook handig had geweest.

13:25 uur – lunch bij Zuidam

De zon is inmiddels goed doorgebroken. De temperatuur is aangenaam en het weer nodig daarom uit om heerlijk buiten te eten. Dat willen we bij Zuidam doen. Deze voormalige scheepswerf ligt naast de Adriaan molen en doet tegenwoordig dienst als restaurant. Omdat in de stad veel terrassen aardig vol zitten bel ik voor de zekerheid even om te reserveren. Dat kan niet. Wel zegt men dat er op dit moment plek is. In tien minuten tijd lopen we naar Zuidam. Het terras blijkt nu toch wel vol te zitten.

Geen probleem: we gaan binnen zitten. We hebben de tafel die direct bij de openslaande deuren staat. Hierdoor zitten we binnen, maar voor ons gevoel toch ook wat buiten. Vanaf deze plek zien we de vele sloepjes en andere boten in rustig tempo passeren over het water.

De lunchkaart biedt voldoende opties om alle vier iets naar onze zin te kunnen laten kiezen. Het worden vier verschillende gerechten. Ik ga voor de sandwich met Thaise biefstukreepjes, mangochutney en koriander. Een heerlijke combinatie. Als drankje houd ik het simpel: gewoon een flesje koel water.

14:15 uur – Teylers Hofje

Voordat we het restaurant verlaten rekenen we eerst af. Daarna steken we de Spaarne over om naar het volgende museum te gaan: het Teylers Museum. Voordat we daar arriveren passeren we nog een hofje: het Teylers Hofje. Jawel, dezelfde naam als het museum waar we naar op weg zijn. De ingang aan de Koudenhorn 64a is geopend. Deze entree valt door de neoclassicistische façade met de enorme zuilen erg op. De toegangspoort is dicht, maar niet gesloten. We kunnen naar binnen om een kijkje te nemen. Omdat een paar bewoonsters in het hofje zitten te ontspannen met een boek of op andere wijze, ben ik terughoudend met het fotograferen. Ik gun ze hun privacy.

14:25 uur – Teylers Museum

De volgende bezienswaardigheid die we bezoeken is het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum. Het museum is in 1778 gesticht vanwege de nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst. Hij had in zijn testament vast laten leggen dat zijn vermogen en zijn verzameling naar de Teylers Stichting zouden gaan na zijn overlijden. Aldus geschiedde en zo had Haarlem de primeur van het eerste museum van Nederland te hebben. Het is een wetenschaps- en kunstmuseum. Het grootste deel van de expositieruimtes wordt aan de wetenschap gewijd.

We lopen van zaal naar zaal. Daarbij zien we een grote verzameling aan fossielen en een enorme verzameling aan natuurkundige instrumenten. Veel indruk op ons alle vier maakt de grote elektriseermachine. Met dit achttiende-eeuwse apparaat kunnen vonken gemaakt worden van 61 centimeter, wat neerkomt op een elektrische spanning van maar liefst 330 duizend volt. Gefascineerd bestuderen we het apparaat en vragen ons af hoe het werkt.

Mijn persoonlijke favoriete ruimte binnen het museum is de Ovale Zaal. De functie van deze zaal was om als bibliotheek te dienen en om experimenten voor te doen aan het aanwezige publiek. Nu is het een expositieruimte waar in de centrale vitrines grote hoeveelheden mineralen in allerlei verschijningsvormen te zien zijn. Ik loop deze vitrines rustig langs terwijl ik de uitgestalde mineralen bestudeer en bewonder.

Na het wetenschappelijke deel van het museum is het tijd voor kunst. Verdeeld over twee zalen zijn landschappen, stillevens, portretten en andere schilderwerken te bewonderen. Na een uur verlaten wij het Teylers Museum. Dat doen we met een goed gevoel. Dit is een leuk museum waar je absoluut naar binnen moet gaan als je in Haarlem bent.

15:30 uur – macaron met ijs

We lopen terug het centrum in. Op het moment dat we langs de Sint-Bavokerk lopen zie ik op een bord ineens iets staan wat mijn aandacht trekt: macarons gevuld met ijs. Dat zijn twee van mijn favoriete zoetigheden gecombineerd in één snack. Wat wil een mens nog meer? We lopen bij Gelateria Bartoli binnen om ijs en macarons met ijs te kopen. Mijn vrouw hoeft niet. Zelf neem ik de bosvruchtenmacaron gevuld met ijs. Wat een zaligheid zo op een zaterdagmiddag, zeg. Vol genot verdwijnt de koele versnapering in een afwisselend patroon van kleine hapjes en grotere happen in mijn mond.

15:40 uur – oude bekenden en bekende Nederlanders

Net nadat ik mijn ijs op heb komen we bekenden tegen. Een stel dat tegelijkertijd met ons in hetzelfde appartementenresort op Bonaire zat vorige maand zit een wijntje te drinken bij wijnbar Viqh. Ze zien eerst mijn vrouw lopen en denken ‘we kennen die vrouw ergens van’. Op het moment dat ze mij ook zien valt het kwartje. We kletsen eventjes bij. Wat een toeval is het eigenlijk, want ook zij wonen niet in Haarlem maar in Zaandam. We hebben tijdens onze dag in Haarlem trouwens ook wat algemene bekende Nederlanders gespot: Dieuwertje Blok, Roel van Velzen en een dame uit het programma ‘Helemaal Het Einde?’ van RTL 4. Ik ken deze dame niet, maar mijn vrouw herkende haar.

15:45 uur – winkelen

Aan het volgende onderdeel spendeer ik niet teveel woorden en gelukkig ook niet teveel tijd in Haarlem: shoppen. De mannen komen er wat dat betreft sowieso goed vanaf tijdens dit weekendje Haarlem. Het is vandaag Haarlem Shopping Night. Dat betekent dat veel winkels in de binnenstad tot middernacht open zijn en ook veel acties hebben, waaronder tot tientallen procenten korting. De koopdrift van de dames is vandaag laag. Hoewel we in Haarlem al heel wat leuke winkels gezien hebben wordt er nu beperkt geshopt. De enige winkel die ik mee naar binnen ga is de Lush om wat presentjes voor onze dochters te kopen.

16:30 uur – boottocht

Het heerlijke weer is aanleiding om een boottocht te doen. Dan kunnen we lekker even genieten van het zonnetje terwijl we onze geest verruimen met informatie over Haarlem. Vanaf het water krijg je vaak toch een totaal ander beeld dan vanaf de straat. Voor 54 euro kopen we vier kaartjes voor een vijftig minuten durende rondvaart van Smidje Canal Cruises. Het is de laatste afvaart van vandaag. We vertrekken met de Bavo (originele naam!) in noordelijke richting over de Spaarne. De Bavo is een elektrische boot zonder dak. Heerlijk zo met dit weer! Het lichte geronk van de motor draagt bij in het comfort van de tocht.

We varen langs de Adriaan en slaan linksaf de Nieuwe Gracht in. We genieten van de grachtenpanden die ons doen denken aan Amsterdam. De mensen die we in Vietnam ontmoet hebben die hebben helemaal gelijk. Haarlem lijkt wel een kleine versie van de grootste stad van Nederland die zo platgelopen wordt door toeristen op dit moment.

Na de Nieuwe Gracht slaan we weer linksaf. We gaan de Leidsevaart op die we in zuidelijke richting volgen tot aan de Kathedrale basiliek Sint Bavo. Nu zien we deze op één na grootste katholieke kerk van Nederland ook meteen van de andere kant. Die is eigenlijk net zo mooi als de voorkant. We varen een klein stukje terug om de Kampersingel in te varen. Onze aandacht begint wat te verslappen. We hebben nu meer aandacht voor de zonnestralen op ons gezicht dan voor de informatie die via de luidsprekers tot ons komt. Na exact vijftig minuten staan we weer terug op de plek waar we de rondvaartboot ingestapt zijn.

17:45 uur – terrasje

We hebben dorst gekregen. Daarom gaan we op zoek naar een terras waar we in de zon nog even kunnen genieten van een drankje. De eerste terrassen die we tegenkomen liggen al in de schaduw of zitten helemaal vol. Uiteindelijk hebben we op de Grote Markt geluk. Een gunstig gelegen tafeltje komt net vrij op het terras van Café Studio. Mark en ik bestellen een Brugse Zot van de tap en de dames houden het bij een lichter biertje. De avond is nog jong. Omdat we al wat trek hebben bestellen we er ook nog iets te knabbelen bij.

Het grappige aan Brugse Zot is dat er een link is tussen dit Belgische bier en Haarlem. Op het moment dat het Haarlemse bedrijf Jopen begon met het op de markt brengen van bier, maakten ze nog gebruik van externe brouwerijen. Dat deden ze onder andere bij brouwerij De Halve Maan in Brugge. Jawel, de producent van onder andere Brugse Zot.

18:45 uur – omkleden

De verwachting is dat het vanavond toch wel wat af zal koelen. De korte broeken en de zomerjurkjes wisselen we in de B&B even om voor outfits die beter passen bij de avond die ons nog te wachten staat. De dames maken meteen even van de gelegenheid gebruik om de lippen te stiften en wat verse parfum op te spuiten.

19:15 uur – eten bij Jopen

Voor vanavond heb ik een tafel gereserveerd in de Jopenkerk. Bierliefhebbers die enigszins op de hoogte zijn van de Nederlandse bieren die begrijpen waarom wij hier gaan eten. Haarlem heeft een eeuwenoude traditie van bierbrouwen. Haarlem kende in de hoogtijdagen van de bier meer dan honderd brouwerijen. In de loop der tijd zijn veel bieren verdwenen. In 1992 werd de Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht met als doel om de traditionele Haarlemse bieren weer op de markt te krijgen en om deze te promoten. Na vier jaar werd de stichting omgezet in een bedrijf: Jopen BV. Onder de merknaam Jopen werden oude en nieuwe bieren op de markt gezet, die eerst nog bij andere brouwerijen gebrouwen werden. Met de aankoop van de voormalige Vestekerk had Jopen een pand in het bezit dat omgebouwd kon worden tot brouwerij, café en restaurant. Het gebouw kreeg meteen een nieuwe naam: de Jopenkerk. Er is sinds 2015 overigens een tweede Jopenkerk geopend in Hoofddorp.

Het restaurant van Jopen bevindt zich op de eerste verdieping. Die is hier gecreëerd nadat het gebouw zijn kerkfunctie definitief verloren had om als bierbrouwerij verder te gaan. Op het moment dat we boven arriveren zien we dat we geluk hebben. Zoveel tafels zijn er niet in het restaurant, dus het is maar goed dat we gereserveerd hebben.

De gerechten op de kaart zijn soms met bier van Jopen gemaakt en soms niet. In ieder geval staat er wel bij ieder gerecht een biersuggestie. Dat is enorm handig, want op deze manier kun je snel een goed bijpassend bier vinden. Natuurlijk ben je ook vrij om een andere keuze te maken. We dineren vanavond in drie gangen. Vooraf wordt er steak tartaar, rundercarpaccio en gepekelde en gerookte zalm besteld. Als hoofdgerechten zijn het de entrecote, de saucijs met citroentijm met zacht gegaard buikspek en het Jopen stoofpotje die geserveerd worden. Als nagerechten bestellen we de Chocolade Nemesis en de geroosterde ananas gemarineerd in Jopen Koyt. Bij de voor- en hoofdgerechten bestellen we de bijpassende bieren, die stuk voor stuk in de smaak vallen. Na afloop rekenen we iets minder dan tweehonderd euro af, inclusief de fooi.

21:15 uur – cocktails

De avond is nog jong, dus we gaan nog niet terug naar het B&B. Het is zaterdagavond. Dat betekent uitgaansavond. Wij lopen vanaf Jopen richting het hart van de stad. Daar lopen we cocktailbar Wigbolt binnen. Op de een of andere manier trekt deze zaak ons aan. Binnen is er nog één tafeltje voor vier personen vrij, de bankjes voor de zaak zitten vol. We gaan dus binnen zitten. We bestellen allemaal een verschillende cocktail die ons lekker lijkt. Ik ga voor een verfrissende Citrus Cooler. Iets zuur, licht zoet en absoluut verfrissend. In vergelijking tot de prijzen die ik in de Antwerpse cocktailbars gewend ben vind ik Wigbolt aan de goedkope kant en kwalitatief goed. een uitstekende plek dus om cocktails te drinken.

Na Wigbolt gaan we nog verder de stad in. Het is nog geen tijd om naar bed te gaan. Mijn ‘Haarlem in 12 uur’-verhaal zit er echter op. De stad is ons erg goed bevallen als stedentripbestemming. Leuk om te zien hoe ook een kleinere stad dan Amsterdam, Rotterdam of Den Haag prima kan dienen als reisdoel voor een geslaagd weekendje weg met vrienden.

Soortgelijke berichten

Verrassend Zwolle
23 september 2019
Leiden in één dag
De hoogtepunten van Leiden
10 september 2021
Rondrit langs Brabantse dorpjes
22 april 2020