Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Fjorden en zeedieren in Bergen

Mijn verblijf van ruim twee dagen in de Noorse stad Bergen verdeel ik in twee delen. De eerste dag heb ik me gefocust op de hoogtepunten van Bergen. Daarbij heb ik de nodige wandelkilometers gemaakt. Ook de dagen daarvoor heb ik veel gelopen vanwege een bezoek aan Oslo voorafgaand aan de trip naar Bergen. Gemiddeld heb ik de afgelopen vijf dagen bijna twintig kilometer per dag gelopen. Vandaag wil ik het daarom iets rustiger aan doen. Nu ik aan de westkust van Noorwegen ben wil ik in ieder geval een glimp opvangen van de fjorden. Daarna ga ik met de toeristenbus een rondje door de stad Bergen maken. De combinatie van de fjorden met de rondrit zorgt voor een totaalbeeld van Bergen binnen één dag.

Ik heb vrij lang gewacht met het boeken van een fjordenexcursie. Omdat de weersverwachting voor Noorwegen altijd vrij snel kan veranderen, wilde ik niet te vroeg boeken. Ik zou het jammer vinden om nou net een dag met regen uit te kiezen om een flordentocht te maken en dat de andere dag wel zonnig en droog zou zijn. Ik heb eergisteren vanuit de trein gezocht naar excursies. Het aanbod dat ik kon zo snel kon vinden (de internetverbinding was erg instabiel) liep uiteen van korte tochten van een halve dag tot meerdaagse cruises. Mijn voorkeur had uitgegaan naar de excursie ‘Sognefjord in a nutshell’. Je vaart dan ’s morgens eerst het tweehonderd kilometer diepe Sogneflord in om vervolgens bij het dorpje Flåm uit te stappen. Van daaruit neem je de beroemde Flåmtrein om de adembenemend mooie route richting Myrdal te rijden, om daar over te stappen op de trein naar Bergen. Deze dagexcursie zat helaas helemaal vol.

Vandaag wordt het dus de florden-light excursie en omdat ik de middag vrij heb, gebruik ik die om met een zogenaamde hop-on-hop-off bus Bergen te ontdekken. Tijdens die rit zal ik het Aquarium van Bergen bezoeken. Daar had ik gisteren tijdens mijn eerste dag in Bergen geen tijd voor. Het thema van deze tweede dag in Bergen is dan ook toepasselijk ‘fjorden en zeedieren in Bergen’.

Ik overnacht in het Zander K Hotel. Dit comfortabele viersterrenhotel ligt bij het treinstation van Bergen. Dit is een rustige buurt die op ongeveer tien minuten lopen ligt van de haven van Bergen, wat als het hart van de stad beschouwd mag worden.

06:30 uur – opstaan

Ondanks dat het zaterdag is, is het voor mij geen uitslapen geblazen vandaag. Ik moet bijtijds opstaan om op tijd aan boord te gaan voor mijn fjordentocht. Het belooft een warme en zonnige dag te worden. Omdat ik uit ervaring weet dat je gemakkelijker verbrand op het water, smeer ik me na het douchen in met een antizonnebrandmiddel met beschermingsfactor 30. De zon is in Noorwegen niet zo fel als in Spanje of Griekenland, maar bij dit soort omstandigheden verbrand je ook hier vrij snel.07:00 uur – ontbijt

Mijn ontbijt nuttig ik in mijn hotel. Bij de hotelboeking zit het ontbijt inbegrepen. Gelukkig maar, want in Bergen zijn er niet zoveel leuke plekjes waar je kunt ontbijten. Wat dat betreft merk je dan toch dat je niet in een grote wereldstad zit. Het Zander K hotel heeft een aardig ontbijtbuffet. Wat me opvalt is dat het aanbod iets minder uitgebreid is dan gisteren. Dat zal er misschien mee te maken hebben dat het weekend is? Of zou ik gewoon te vroeg zijn en komen de luxe broodjes en smoothies later deze ochtend nog?

Ik ga voor een gezonde mix: fruit en vis. Ik eet een schaaltje met watermeloen. Daarna pak ik wat gerookte makreel en gerookte zalm. Geen stevig ontbijt, maar wel lekker.

07:30 uur – vouchers uit laten printen

Voor vandaag heb ik twee vouchers in mijn mailbox zitten. De eerste is voor de boottocht door de fjorden en de tweede is voor de hop-on-hop-off bus van Bergen. Ik ga naar de receptie van mijn hotel om de vouchers uit te laten printen. Het is vrij rustig aan de balie, waardoor ik binnen een paar minuten de gewilde prints heb.

07:40 uur – rustig op straat

Het is nog erg rustig op straat. Ik loop via de autovrij straat Marken richting de haven en kom alleen een jogger tegen en twee toeristen die met hun rolkoffers op weg zijn richting het station. Een vogel is een vuilnisbak aan het overhoop halen in de hoop eetbare dingen te vinden. Hij maakt er een zooitje van. De supermarkt is al wel open, maar klanten zie ik er nog niet rondlopen.

07:50 uur – aan boord

Ik ga aan boord van de expressboot MS Vingtor richting Skjerjehamn. Het is dus geen echte toeristenboot waar ik op zit, maar een reguliere veerboot. Het is de bedoeling dat ik in Skjerjehamn weer met een andere boot mee terug ga. Deze boot zal vanaf Skjerjehamn verder doorvaren.

08:00 uur – vertrek

Klokslag acht uur vertrekt de boot uit de haven van Bergen. In het begin is de snelheid nog laag. We passeren een Frans marineschip waarvan de bemanning bovenop het dek staat. Vervolgens passeren we de drie cruiseschepen die deze ochtend bij Bergen aangemeerd liggen. Zodra we de havenmond uit zijn gaat de snelheid omhoog.

Hoewel het vandaag zonnig en warm is, is het water nog erg koel. Als je buiten op het dek staat dan merk je dat wel. Het koude water zorgt ervoor dat het in de wind koel aanvoelt. Ik sta voor op het dek waar je de wind vol opvangt. Ik trek al snel de meegebrachte jas aan. Die is winddicht, waardoor het een heel stuk aangenamer aanvoelt. Na vijf minuten vertrek ik toch richting het achterdek waar ik enigszins uit de wind kan staan.

08:30 uur – Alverstraumen

We minderen vaart omdat we langs het plaatsje Alverstaumen varen. Als je ziet wat de kracht van de boot met het water doet dan snap je dat wel. De boot veroorzaakt een aardige golfslag. Op het moment dat we de woningen passeren vraag ik me af hoe het is om hier te wonen. Aan de ene kant is het natuurlijk lekker rustig, maar aan de andere kant woon je zo al vrij geïsoleerd.

Nadat we Alverstraumen gepasseerd zijn komen we door een stuk waar je aan stuurboord een flink stuk de verte in kunt kijken. Je ziet verschillende kleurschakeringen van de fjorden door het nog vrij diffuse ochtendlicht.

08:50 uur – tussenstop

De boot meert kort even aan bij Lygra. Hier stapt één nieuwe passagier op. Huizen zie ik verder niet. Je zou je bijna afvragen waarom de boot hier stopt. Een kwartier later wordt er nog een tussenstop gemaakt. Hier komen maar liefst vier nieuwe passagiers aan boord en er gaat niemand van boord.

09:10 uur – veranderend landschap

Het valt mij op dat het landschap verandert. Het aantal bomen neemt drastisch af en het wordt rotsachtiger. Het wordt ook allemaal wat vlakker. Je kunt hier goed zien dat deze eilanden vooral uit rotsen bestaan.

09:30 uur – Skjerjehamn

We arriveren in Skjerjehamn, ongeveer tien minuten later dan de geplande aankomsttijd. Mij maakt dat niet zoveel uit, want veertig minuten is genoeg om eventjes van dit rustige plekje te genieten. Samen met mij stappen ongeveer 15 tot 20 andere passagiers uit. Zodra de boot vertrokken is, is het vooral de rust die me hier opvalt.

Het wordt al snel duidelijk dat Skjerjehamn ook met de auto bereikbaar is. Ik zie een parkeerplaats waar wat auto’s geparkeerd staan. Ook zie ik een klassieke blauwe Saab staan: de Saab 96.

De Saab 96 werd in 1960 geïntroduceerd en bleef tot 1980 in productie. Een levensduur van twintig jaar was enorm lang voor een automodel. Saab wist in die tijd meer dan een half miljoen van deze bijna iconische auto te produceren en aan de man te brengen. Voor het Zweedse automerk was de 96 commercieel gezien van groot belang. Met dit model wisten ze toegang te krijgen tot de internationale markten. Hoewel Saab in het buitenland nooit een volumemerk is geworden, waren de Saab 96 en vooral de latere 99 en 900 zeer geliefd onder autoliefhebbers. De wereldwijde kredietcrisis heeft het automerk in 2009 de das om gedaan. Hoewel er wel een soort van doorstart plaatsgevonden heeft, worden er momenteel geen nieuwe auto’s meer geproduceerd onder de merknaam Saab.

Als autoliefhebber moet ik deze natuurlijk even op de foto zetten. Ook stuur ik via Whatsapp een foto van deze Saab door naar een paar vrienden die net als ik ook autoliefhebbers zijn.

Bij het arrangement, dat je in de maand mei voor het speciale tarief van slechts 249 Noorse kronen kan boeken, hoort ook een wafel met koffie (of thee). Ik loop naar waarschijnlijk het enige restaurant dat je in Skjerjehamn kunt vinden. Daar word ik welkom geheten door een vriendelijke dame die geen voucher hoeft te zien. “Hello, good morning. Please take a waffle. It’s for free. Do you want coffee or tea?” zegt de dame. Ik ga voor de koffie. Bij de wafel schep ik wat zelfgemaakte aardbeienjam en ga vervolgens buiten op het terras zitten. Daar geniet ik van het zonnetje, de wafel, de koffie en de rust. Ik hoor het water kabbelen en de vogels fluiten. Heerlijk, zo!

Nadat ik de wafel en koffie op heb maak ik nog een kort wandelingetje. Veel tijd is er niet omdat de veerboot terug om tien over tien verwacht wordt. Er liggen wat pleziervaartuigen aangemeerd, er staan een paar huizen en er staat een groot standbeeld. Dit monument toont de in 1991 overleden koning Olav V. Het beeld is in 2007 gemaakt door de inmiddels overleden Noorse beeldhouwer Knut Johannes Steen.

10:15 uur – weer aan boord

De retourboot is redelijk op tijd. Dit is de MS Frøya. Qua grootte is deze veerboot vergelijkbaar met de vorige, alleen heeft deze een veel groter open achterdek. Het is erg rustig op de boot. Ik ga op het achterdek zitten, met mijn gezicht in het heerlijke zonnetje. Er staat hier wel wat wind vanwege het varen, maar deze voelt aangenaam aan. Ik geniet onderweg weer van het uitzicht.

Net als dat ik het op de heenweg steeds kaler zag worden, zo zie ik het nu alsmaar groener worden. Rotsen en struiken maken plaats voor bomen. Door het relatief koele klimaat zijn dat hoofdzakelijk naaldbomen.

Ongeveer halverwege de tocht zie ik in de verte sneeuw (of ijs?). Dat is wat verder landinwaarts. Als je een dagtocht maakt waarbij je dieper de fjorden ingaat kun je dit van veel dichterbij zien. Voor nu kan ik het alleen maar van afstand aanschouwen.

11:45 uur – aankomst in Bergen

Vijf minuten voor schematijd arriveert de boot in de haven van Bergen. Vanaf het dek heb ik een mooi uitzicht op de cruiseschepen, op het Akershus en op de historische wijk Bryggen. Ik stap bij de Strandkaiterminalen weer uit. Dat is dezelfde plek waar ik eerder deze ochtend aan boord gegaan ben.

12:00 uur – lunch

Na zo’n vroeg ontbijt heb ik nu wel zin in lunch. Ik loop de overdekte vismarkt binnen. Bij “Fish Me” bestel ik een vissalade. In een tortilla zit sla, komkommer, paprika en vier soorten vis en schaaldieren: gerookte makreel, koudgerookte zalm, warmgerookte zalm en garnalen. Ik bestel er een flesje plat water bij. Binnen vijf minuten heb ik de bestelling voor mijn neus staan. De salade smaakt heerlijk. Wat ik wel mis is iets van een dressing of kruiden, zodat het geheel wat meer byte krijgt. Ik bestel er daarom maar aioli bij.

Na het eten reken ik 280 Noorse kronen af. Dat is inclusief fooi. In euro’s kost de lunch mij bijna dertig euro.

12:30 uur – Bondens Marked

In de haven staat vandaag een boerenmarkt (Bondens Marked) opgesteld. Ongeveer zo’n vijftien kraampjes bieden allerlei lekkernijen aan zoals kaas, koeken, gedroogd vlees, honing, pannenkoeken en zelfgemaakte drankjes. Het is dat ik net van tafel kom, anders zou ik hier zeker wel wat nemen. Dit keer blijft het bij kijken naar al het lekkers dat ik in de marktstalletjes aantref.

12:45 uur – Bryggen

Ik loop langs de houten panden van Bryggen. Dit is het bekendste stuk van Bergen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn de (grotendeels herbouwde) handelskantoren van het Hanzeverbond. Bergen was één van de vier handelskantoren die er waren, naast Brugge (later verplaatst naar Antwerpen), Novgorod en Londen. Bryggen (vroeger Tyskebryggen geheten) is het enige wat hiervan nog overgebleven is. De panden zijn daarom van belangrijke historische waarden en zijn daarom als beschermd erfgoed aangeduid. Het is zonnige weer lokt mensen naar de terrassen die voor een aantal pande staan. Het is prima weer om van een drankje of maaltijd in de buitenlucht te genieten.

13:00 uur – hop on, hop off

Via internet had ik alvast een ticket voor de hop-on-hop-off gekocht. Het voucher dat ik hiervoor ontvangen heb is vanochtend door de receptie van mijn hotel uitgeprint. Bij de Skolten cruiseterminal ruil ik deze om voor een ticket en ik stap de bus in. Ik ga op het bovenste dek zitten, lekker in het zonnetje. Iets na enen vertrekt de bus. Hij rijdt eerst langs Bryggen om een rondje door de haven te maken. Tijdens de rit luister ik naar de Engelstalige audiogids die onderweg van alles vertelt over Bergen en de bezienswaardigheden die we passeren.

Op de weg richting het aquarium komen we een aantal mooie traditionele woningen tegen. Een rijtje huizen doet me zelfs denken aan de Painted Ladies in San Francisco, met het grote verschil dat deze huizen hier niet op een helling staan. Het zijn vooral de kleuren en de houtstructuur die zorgen voor de associatie met het beroemde rijtje huizen in Amerika.

We passeren het Fredriksberg fort. Het fort heeft nooit gebruikt hoeven worden bij een gevecht, maar zou wel uitstekend dienstgedaan hebben bij de brandbestrijding. Op deze zomerse dag in mei wordt vooral het grasveld naast het fort volop gebruikt om lekker te zonnebaden.

Onderweg komen we langs verschillende hoogtepunten van Bergen zoals het oude theater, de kunstmusea, de Akershus vesting en de vismarkt. Ik maak het hele rondje af tot we weer terug zijn op de plek waar we begonnen waren. Het hele rondje heeft 55 minuten geduurd.

14:00 uur – overstappen

Na aankomst bij de cruiseterminal stap ik over op de andere bus die al klaar staat. Ik ga niet het hele rondje opnieuw doen nu. Nee, ik ga naar halte nummer 5. Dat is bij het aquarium van Bergen.

Ter hoogte van Bryggen is het nu filerijden. Dat wordt veroorzaakt door een parade van trommelaren die door Bergen trekt. Ik heb ze vanmiddag al op verschillende plekken gehoord en gezien. Met een onuitputtelijke energie rammelen de trommelaren er op los. Ze trekken enorm veel aandacht van het publiek op straat.

14:20 uur – Akvarit i Bergen

Ik stap nu wel uit bij halte nummer 5. Ik ga het aquarium van Bergen bezoeken. Het Akvarit i Bergen staat in de top 10 bezienswaardigheden van Bergen, dus ik wil nu ook wel zien wat er in de zee rond Bergen leeft. Ik bewonder eerst de pinguïns die vanwege het warme weer vandaag kunnen genieten van een aangelegde douche om wat af te koelen.

Vervolgens bezoek ik de verschillende aquaria die over twee verdiepingen verspreid zijn. De aquaria zien er schoon en verzorgd uit. Natuurlijk is er volop aandacht voor de vissen en zeedieren die in en rond de wateren van Noorwegen leven. Ook kun je verschillende vissen en zeedieren bewonderen die in tropische wateren en elders op de wereld voorkomen.

Tussendoor ga ik nog even naar de zeeleeuwenshow. Ik verbaas me altijd hoe goed die dieren zich laten trainen. De show duurt ongeveer een kwartier. Het is een onderhoudende en vermakelijke show.

Wat me opvalt is de dubbele moraal die het aquarium hanteert. Op de benedenverdieping wordt er veel aandacht besteedt aan de impact van plastic op de oceaan, de zeedieren en de vogels. Er wordt met een vinger gewezen naar de mensen en naar de industrie. Vervolgens wil ik iets gaan drinken in het cafetaria en daar worden vervolgens bijna alle koele dranken in PET-flesjes verkocht. Ik vind dat duidelijk tegenstrijdig. Ze verfoeien de plasticindustrie (helemaal terecht volgens mij), maar verdienen vervolgens zelf wel geld aan de verkoop van consumpties in wegwerpplastic.

16:20 uur – weer met de bus mee

Om vier uur sta ik weer buiten het aquarium. Als ik het goed uitgerekend is de bus net twaalf minuten geleden weggereden. Buiten wacht ik in het zonnetje op de bus. Die komt twintig minuten later. Dit is meteen de laatste bus van vandaag. Dat heb ik dus eventjes goed getimed. Bij halte negen stap ik weer uit. Ik ga eventjes naar mijn hotel om mijn tas met jas te droppen. Die heb ik absoluut niet meer nodig vandaag. Het is een beetje onzin om deze verder nog mee te zeulen. Omdat ik de meeste hoogtepunten van Bergen gisteren al bezocht heb is een bezoek aan één van de musea die hier vlakbij liggen geen optie. Dat heb ik al gezien.

16:35 uur – Byparken

Ik stap uit aan de westelijke kant van Byparken. Dit is een redelijk groot stadspark dat gedomineerd wordt door een enorme vijver. Op het grote plein voor het park is het een drukte van jewelste. Hier verzamelen de korpsen zich die al de hele middag door de stad aan het trekken zijn. Aan veel mannen is te zien dat de warmte en vermoeidheid een tol beginnen te eisen. Ik kan me zo voorstellen dat die blij zijn als ze aan het bier mogen.

Ik loop langs de vijver door het park. Ook hier zie je mensen op allerlei manieren genieten van het zonnige weer: zittend op een bankje of liggen in het gras. Het is een zomerse dag en daar geniet men volop van. Voor deze kant van Noorwegen is het vrij ongebruikelijk dat het dagenlang zonnig is. Men is hier vooral bewolking en regen gewend. Op het moment dat men dan hier wel de ideale combinatie van zon en warmte heeft dan profiteert men daar massaal van.

16:45 uur – tas en jas droppen

Ik ben vrij snel bij mijn hotel. Hier breng ik mijn fototas, waar mijn jas in zit, naar mijn kamer. Eenmaal boven besluit ik ook om mijn camera daar te laten. Ik heb meer dan voldoende foto’s van Bergen. Mijn camera (body + lens) weegt ruim 1,6 kilogram. Ik begin toch wel te merken dat ik deze set al zo’n vijf dagen op rij met me meeneem. Aangezien ik hem de rest van de dag niet meer nodig heb, laat ik hem in mijn kamer achter. Ik kan met mijn telefoon de rest van de foto’s schieten.

Omdat kraanwater hier gratis en lekker is, maak ik meteen even van de gelegenheid gebruik om twee glazen water te drinken. Ik merk dat ik vandaag te weinig gedronken heb.

17:20 uur – Hansa bier

Aan het einde van de dag heb ik wel zin in een koel biertje. Omdat de zon al wat lager staat nu, neemt het aantal plekken met een terras in de zon af. Ik weet dat de terrassen bij Bryggen nu nog wel volop in de zon moeten liggen, dus ik loop vanaf mijn hotel op mijn gemak weer richting dit sfeervolle stukje Bergen. Bij het eerste grote terras zie ik dat er een paar tafels vrij zijn. Ik loop naar de bar en bestel een glas Hansa bier. Dit pils is een local product. Hansa wordt in Bergen gebrouwen door Hansa Borg Bryggerier. Deze brouwerij is in 1997 ontstaan door het samenvoegen van Hansa Bryggeri uit Bergen en Borg Bryggerier uit Sarpsborg. Hansa is het tweede bier van Noorwegen na het in Oslo gebrouwen Ringnes.
Voor een 0,4 liter glas bier moet ik 89 kronen afrekenen. Dat is bijna tien euro. Tja, het is bekend dat alcohol duur is in Noorwegen. Dit is geen ongebruikelijke prijs voor een glas bier op een toeristische locatie zoals deze. Met de zachte avondzon op mijn gezicht geniet ik van mijn Hansa.

18:15 uur – Liverpool fans

Vanavond om kwart voor negen staan de voetbalclubs Liverpool en Real Madrid tegenover elkaar in het NSK Olimpiejsky stadion in Kiev. Inzet van deze wedstrijd is de Champions League. Zal het de Britten lukken om in de finale Real Madrid af te houden van de 3e Champions League titel op rij of gaat de ploeg uit Madrid weer met deze felbegeerde prijs aan de haal? Op het moment dat jullie dit verhaal lezen zal de uitslag al bekend zijn. Op dit moment is de Liverpool fanclub uit Bergen, die zichzelf de Liverbirds noemen, al volop aan het feesten bij Ierse pub Scruffy Murphys.

18:30 uur – diner

Het is weer etenstijd. Ik ben weer op de overdekte vismarkt. Het is mijn laatste dag in Noorwegen en daarom wil ik nog even genieten van vis. Als voorafje neem ik de ‘hot ebi sushi’. Ik ben een liefhebber van sushi en ook al is dit geen Japans restaurant, ik laat de kans om wat sushi te eten niet aan me voorbijgaan. Als hoofdgerecht bestel ik de terriyaki zalm. Toch wel een van mijn favoriete zalmgerechten. Vandaag heb ik ze in het aquarium zien zwemmen, zometeen lekker zalm op mijn bord.

Na afloop reken ik 430 Noorse kronen af. Dat is inclusief de fooi. In euro’s heb ik dan ongeveer 45 euro betaald. Het drinken was gratis omdat ik me tot kraanwater beperkt heb. De dag in Bergen zit er wat dit verhaal betreft op. Ik denk dat ik vanavond de wedstrijd tussen Liverpool en Real Madrid ga kijken. Ik weet nog niet of dit dat ergens in een kroeg ga doen of in mijn hotelkamer.

Soortgelijke berichten