Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Bergen

Als je een reis naar Noorwegen gaat maken, dan is de kans redelijk groot dat je Bergen bezoekt. Veel cruiseschepen leggen aan in Bergen, veel rondreizen hebben Bergen in hun programma en daarnaast kiezen redelijk wat mensen die naar één plek in Noorwegen reizen ook voor Bergen als bestemming. Dat heeft meerdere redenen. Zo wordt Bergen gezien als de toegangspoort tot een aantal prachtige fjorden. Ook is Bergen het eind- of beginstation van de op één na mooiste treinrit van Noorwegen: die tussen Oslo en Bergen. Ook de mooiste treinrit, de Flåmspoorlijn, kun je in de buurt van Bergen maken. Daarnaast is Bergen als oude Hanzestad op zichzelf een interessante bestemming. Alledrie de redenen waren voor mij aanleiding om Bergen te bezoeken.

Ik ben gistermiddag aangekomen vanuit Oslo. Daar ben ik rond half negen in de ochtend per trein vertrokken om via de op één na mooiste treinrit van Noorwegen naar Bergen te reizen. Sommige stukken waren adembenemend mooi, waarbij vooral het stuk rondom het plaatje Myrdal indruk heeft gemaakt. Ik kwam een uur te laat aan in Bergen, waarna ik vanuit het station in 2 minuten tijd naar mijn hotel gelopen ben. Ik verblijf in het Zander K hotel. Dit is een rustig gelegen comfortabel viersterrenhotel dat leuk ingericht is. Zeker gezien de prijs die ik betaal ben ik erg tevreden met dit hotel. Als ik nog een keer terugkom in Bergen (en dat gaat zeker gebeuren) dan zal mijn voorkeur weer naar dit hotel uitgaan.

De avond na aankomst heb ik alvast wat rondgewandeld in Bergen. Eventjes de sfeer opsnuiven en vooral ook eventjes wat oriënteren voor vandaag. Bij de toeristische dienst in de haven heb ik alvast mijn Bergen Card opgehaald. Met die kaart kan ik de musea gratis bezoeken of krijg ik korting op de entreeprijs. Ik had deze kaart al vooraf via internet besteld, zodat ik hem alleen maar eventjes op hoefde te halen. Vandaag staat de stad Bergen zelf centraal, waarbij ik de hoogtepunten van Bergen ga opzoeken. Vooraf bekijk ik de top 10 bezienswaardigheden van Bergen om een redelijk programma in elkaar te draaien. Waar ik in ieder geval rekening mee moet houden is dat de meeste musea tussen 10 en 17 uur open zijn.07:50 uur – opstaan

Gisteren ben ik vrij laat gaan slapen. Daarom sta ik pas om 7.50 uur op. Sommigen zullen misschien een beetje raar opkijken omdat ik het woordje ‘pas’ gebruik, maar wie mij kent weet dat dit voor mij bijna voelt als uitslapen. Ik heb een prima nachtrust gehad. Het bed ligt uitstekend en ik heb geen last gehad van lawaai op straat of binnenvallend licht. Ik lees het laatste nieuws op mijn telefoon, waarna ik de douche inspring.

08:20 uur – ontbijt

Op het moment dat ik beneden aankom ben ik verrast door de enorme drukte. Het is echt spitsuur bij het ontbijt en de capaciteit van de ruimte is misschien toch iets te klein voor het aantal mensen dat hier tegelijkertijd van het ochtendmaal wil genieten. Bij dit hotel zit het ontbijt in begrepen. Er wacht een uitgebreid ontbijt buffet op mij. Ik ben blij dat ik weer eens een keertje ‘s morgens yoghurt met fruit kan eten. Daarnaast stel ik ook een bescheiden bordje met hartige hapjes samen: een stukje gerookte zalm, drie kleine gehaktballetjes en een stukje kaas. Het smaakt allemaal prima. Het is altijd maar afwachten hoe het ontbijt is bij een hotel, maar in dit geval heb ik behalve de drukte niets te klagen.

08:45 uur – Byparken

Het is een heerlijke zonnige dag. Dat is in Bergen niet zo vanzelfsprekend, als je weet dat het hier maar liefst 266 dagen per jaar regent en dat de jaarlijkse neerslagsom ruim drie keer zo hoog is dan een gemiddelde plaats in Nederland. Ik heb het geluk dat deze week een hogedrukgebied veel invloed heeft op het weer in Scandinavië. Hierdoor hebben depressies geen kans om bergen te bereiken en kan de zon uitbundig schijnen. Regen wordt ook de komende dagen hier niet verwacht. Ik ben inmiddels het stadspark Byparken ingelopen. Dit park wordt gedomineerd door een enorme achthoekige vijver waar een fontein geplaatst is. Wat een neuroot als ik meteen opvalt is dat de fontein niet in het midden staat. Waarom dat is, weet ik niet.

Het eerste dat mij opvalt op het moment dat ik een paar ik binnenloop is het feit dat er sproeiers staan om de beplanting water te geven. Als je weet dat het hier zo vaak regent dan bedenk je dat dit een vrij uniek beeld is voor de stad Bergen.

Ik ga lekker even op een bankje zitten om van het uitzicht te genieten. Omdat het park zo’n open structuur heeft kun je heel goed de gebouwen eromheen zien liggen. Zo valt het me op dat in dit deel van de stad verschillende soorten architectuur toegepast gebruikt zijn. Zo zie ik romantische kerktorens, een kantoor gebouw dat halverwege de vorige eeuw vormgeven moet zijn en aan de rechterkant een afschuwelijk grijze flatgebouw dat je eerder in een voormalig Oostblokland zou verwachten. Deze bonte mix van stijlen is iets wat ik wil van Bergen verwacht had. Enerzijds het romantische havenplaatsje en anderzijds een grote stad die vooral in de afgelopen decennia een flinke groeispurt gehad heeft.

09:10 uur – Fisketorget

Ik ben bij de haven van Bergen aangekomen. Het eerste plekje waar je dan tegen aanloopt is de dagelijkse vismarkt. Dit is dé plek in Bergen om vis en schaaldieren te kopen en te eten. De kraampjes verkopen vooral veel zalm, kreeft, koningskrab, makreel en walvis. De zalm wordt vooral gerookt verkocht. Als je gaat zitten eten dan kun je ook schotels bestellen met gebakken zalm. Waar je in het buitenland vaak een stuk zalmfilet krijgt, zie he hier vooral zalmmoten. Wat me opvalt op het moment dat ik wat sta te fotograferen bij de kraampjes is dat de meeste verkopers Italiaans lijken te spreken in plaats van Noors. Zou het zo zijn dat de Italianen hier de vishandel overgenomen hebben zoals in Nederland steeds vaker Chinezen de Hollandse snackbars aan het uitbaten zijn?

09:25 uur – de haven van Bergen

Ik loop wat verder de haven van bergen in. Hier ligt een grote diversiteit en boten. Zo zie je moderne jachten, gezellige sloepjes en een aantal traditionele houten boten. In de verte zie ik twee cruiseschepen liggen. Bergen is een van de drukste cruisehavens van Europa. Sommige schepen bezoeken meerdere landen tijdens een tocht, maar de meeste cruises varen langs de indrukwekkende kust van Noorwegen, die grotendeels uit fjorden bestaat. Deze kustlijn is vrijwel uniek in de wereld. De enige andere plek die ik zo snel kan bedenken waar je een enigszins vergelijkbaar kust kunt zien is het noordwesten van het continent Amerika. Dan heb ik het over een stukje kust van Canada en van de Amerikaanse staat Alaska.

09:40 uur – Bryggen

De absolute nummer één bezienswaardigheid van Bergen is Bryggen. Hier staan de zo kenmerkende gekleurde houten huizen die al eeuwen lang het gezicht van de stad bepalen. Bryggen staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ik ben te vroeg om mooie foto’s te maken. De zon is nog net niet voldoende gedraaid om deze prachtige panden in het volle zonlicht te zetten waardoor de structuur en de kleuren het best tot hun recht komen. Ik zie Bryggen vanaf het hart van de haven liggen en leg dit vast op de foto.

10:00 uur – Hanseatiske Museum

Mijn eerste museum van vandaag is het Hanseatiske Museum. Dit museum beschrijft de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad en de rol die de visserij daarin gespeeld heeft. Ik betaal 128 Noorse kronen als toegangsgeld. Dit is inclusief de 20% korting die ik met mijn Bergen Card krijg.

Het huis laat vooral zien hoe het leven er hier honderden jaren geleden uitzag. Verdeeld over drie verdiepingen kun je verschillende ruimtes bezoeken. Alles is van hout gemaakt en donker gekleurd. Wat opvalt is dat veel ruimtes schots en scheef lijken te zijn. Als je weet dat er in deze panden op geen enkele wijze vuur gebruikt mocht worden dan kun je je voorstellen hoe donker en koud het hier vroeger vaak geweest moest zijn in de winter. Geen vuur betekende immers geen verwarming!

10:35 uur – de andere kant van Bryggen

Als je in de haven bent dan krijg je de verkeerde indruk dat Bryggen bestaat uit een rij met houten en stenen woningen. Op het moment dat ik de straat Øvregaten doorloop zie ik aan mijn linker kant nog meer houten woningen staan. Bryggen is dus groter dan ik dacht! Ik loop een stukje naar beneden om ook dit stuk van de historische wijk te ontdekken. Ik ben duidelijk niet de enige die rond loopt. Het barst van de toeristen die meer oog lijken te hebben voor de winkeltjes dan voor het unieke karakter van dit historische deel van Bergen. Ik geniet van de bijna chaotische lijnen die door de oude panden gevormd worden.

11:00 uur – Schøtstuene

Bij het entreebiljet van het Hanseatiske museum hoort ook entree tot de wat verderop gelegen Schøtstuene. Dit waren verzamelgebouwen waar de Duitse handelaren in Bryggen hun warme maaltijden aten, feestjes vieren, waar ze hun processen hielden, waar ze spelletjes speelden en waar religieuze ceremonies gehouden werden. Dit was de plek waar wel vuur gestookt mocht worden, in tegenstelling tot de houten huizen waar men sliep.

Het museum is een combinatie van originele gereconstrueerde gebouwen aangevuld met enkele replica gebouwen.

11:25 uur – Bryggens Museum

Ik loop om de Mariakerk heen en kom dan al meteen aan bij het volgende museum: het Bryggens Museum. Normaal betaal je 90 kronen om naar binnen te gaan. Met de Bergen Card is de toegang gratis.

Dit museum is gewijd aan de middeleeuwse periode van Bryggen. Toen werd feitelijk de basis gelegd voor de stad. Je ziet restanten van wat de eerste huizen van Bergen waren. Een deel is in de oudste fase gebouwd (1159-1170) en een deel in de jongere fase (1171-1198). Kleine maquettes tonen hoe de huizen eruit gezien moeten hebben in de twaalfde eeuw. In vitrines worden archeologische vondsten getoond die uit de middeleeuwen afkomstig zijn.

11:50 uur – Bergenhus Festungsmuseum

Het vestingsmuseum is voor iedereen gratis toegankelijk. Het is een militair museum dat verschillende elementen van het Noorse leger en de militaire geschiedenis van Noorwegen laat zien. De exposities hebben Noorse teksten, maar er zijn boekjes in het Engels, Frans, Duits en Spaans waarin alle uitleg per onderdeel te lezen is. Op de begane grond kun je zien aan welke missies van de Verenigde Naties Noorwegen deelgenomen heeft. Bij de entree word ik netjes welkm geheten door een militair (een veteraan?) die me op vriendelijke en ongehaaste wijze uitleg geeft over het museum en hoe het hier werkt. Ook verontschuldigd hij zich voor de aanwezigheid van een grote klas pubers die mogelijk wat meer geluid dan de gemiddelde bezoeker produceren. Ik heb weinig last van de jongeren die op mij vrij geïnteresseerd overkomen.

De eerste verdieping gaat over de Tweede Wereldoorlog zoals die zich in en rond Bergen afgespeeld heeft. Strategisch gezien was Bergen van groot belang, omdat het een toegangspoort kon zijn voor de Britten om Noorwegen te bereiken. De Duitsers was er daarom alles aan gelegen om Bergen in handen te krijgen en te houden. Het tweede deel van deze verdieping behandelt de Noorse strijdkrachten die na 1947 in het buitenland actief waren.

De bovenste verdieping gaat over het Bergenhus zelf en vooral over de militaire rol die de vesting door de jaren heen gespeeld heeft.

12:25 uur – langs het Bergenhus

Ik loop langs de buitenkant van het Bergenhus. Op de een of andere manier ben ik niet helemaal goed gelopen, waardoor ik bij de cruise terminal aankwam. Ik loop daarom tussen de vesting en het water terug richting de stad zoekend naar de ingang. Uiteindelijk heb ik een compleet rondje om de vesting heen gemaakt.

12:45 uur – Bergenhus

Uiteindelijk heb ik dan toch de binnenkant van de vesting bereikt. Ik sta op het centrale plein van het Bergenhus. Wat direct opvalt is dat niet alles tegelijkertijd gebouwd is. De drie witte panden op het plein stammen duidelijk uit een andere periode dan het hoge gebouw dat uit zichtbare stenen opgebouwd is. Ik loop een rondje door de vesting.

13:10 uur – nog een keer Bryggen

Ik loop richting het centrum en kom nu weer langs de houten huizen van Bryggen. De zon is inmiddels wat gedraaid waardoor de kleurrijke voorgevels nu op hun mooist zijn. De terrassen die hier te vinden zijn, zijn redelijk goed gevuld. Het verbaast me dat het met dit perfecte weer de terrassen niet helemaal bomvol zitten op dit tijdstip. Ik heb er misschien wel een verklaring voor. In een havenstad als bergen eet je natuurlijk vooral verse vis. En laat dat nou hetgeen zijn dat je hier niet zomaar overal op de kaart zien staan. Dat is ook de reden waarom ik niet op een terras ga zitten, maar doorloop richting de vismarkt.

13:30 uur – Noorse zalm

Het is lunchtijd. Op de vismarkt loop ik de verschillende kraampjes af om te kijken wat en waar ik ga eten. Het wordt zalm. Ik ben dol op deze vis en als je weet dat deze hier in de Noorse wateren gevangen wordt dan is het een gemakkelijke keuze. Waar ik nog wel tussen twijfel is een broodje zalm, een zalmburger of gewoon zalmsteak met salade. Het wordt deze laatste optie. Ik bestel er een flesje water bij en reken 238 kronen af. Dat is bijna 25 euro.

14:00 uur – Torgallmenningen

Bijna iedere grote stad in Europa heeft wel een groot plein. Vaak is dit een beetje het huis van de stad, waar evenementen gehouden worden of waar de grote winkelketens zitten. In Bergen is Torgallmenningen dat plein. Als je naar de bestrating en de architectuur kijkt dan is de kans groot dat het plein in de huidige aankleding nog niet zo oud is. Ik heb de feiten hier niet bij de hand, maar zie dat een deel van de architectuur in ieder geval uit de vorige eeuw stamt en denk dat er mogelijk ook iets uit de negentiende eeuw stamt.

Natuurlijk zoek ik het achteraf eventjes op internet op. Het plein blijkt zijn oorsprong te hebben in de zestiende eeuw. Een grote stadsbrand in 1916 heeft het hele gebied verwoest, waarna het helemaal opnieuw opgebouwd moest worden. Dat geschiedde tijdens de twintiger jaren van de vorige eeuw, waarbij het classicisme als belangrijkste stijl gehanteerd werd. Mijn gevoel zat er dus niet naast.

14:15 uur – Den Nationale Scene

Vanuit de Torgallmenningen loop ik door naar Den Nationale Scene. Dit prachtige Jugendstil-gebouw is het grootste en belangrijkste theater van de stad. Het is oorspronkelijk gebouwd in het jaar 1909. De Tweede Wereldoorlog heeft ervoor gezorgd dat het theater in 1940 tijdens bombardementen zwaar getroffen werd. Tijdens het herstel werden er de nodige aanpassingen gedaan aan het gebouw. Sommigen meenden dat het karakter van het oorspronkelijke ontwerp daardoor onrecht aangedaan werd terwijl anderen het als verbeteringen zagen die ervoor zorgden dat het theater weer helemaal met zijn tijd meekon.

Voor Den Nationale Scene ligt een klein parkje wat het mooie gebouw beter tot zijn recht laat komen. Het zomerse weer zorgt ervoor dat mensen in dit parkje aan het zonnebaden zijn.

14:40 uur – uitzicht vanaf de Johanneskirken

Ik ben in zuidelijke richting doorgelopen naar de Johanneskirken. Ik ben niet voornemens om deze kerk te bezoeken. De reden dat ik hier naartoe lopen is dat ik vanochtend deze kerk al zag staan. Wat mij opviel is dat deze kerk duidelijk hoger stond dan de plek waar ik op dat moment was. Dat betekent dus automatisch dat je vanaf het plein voor de kerk een mooi uitzicht over een stukje Bergen zou moeten hebben. Nu ik met de zon in de rug kan fotograferen is het wel de moeite om even hier naartoe te lopen. En je weet immers maar nooit wat je onderweg nog ziet. Ik maak mijn foto vanaf deze plek en loop door.

14:50 uur – Maritiem Museum

Ik denk dat het vandaag voor mij een overvloed aan musea wordt. Omdat ik toch gratis naar binnen kan met mijn Bergen Card en ik praktisch in de buurt ben, ga ik toch maar eventjes naar het maritiem museum van Bergen. De geschiedenis van museum ga terug naar 1921. Het gebouw waar het museum nu in gevestigd is, is gebouwd in 1962. Het staat in het hart van de universiteitscampus. De geschiedenis van de Noorse zeevaart gaat terug naar de Steentijd en Bronstijd. Dus lang voordat de Vikingen in de zevende eeuw na Christus uit begonnen te varen. Wat wil je ook in een land dat meer dan 100.000 kilometer aan kustlijn kent? Dat is ruim 2,5 keer de omtrek van de aarde.

Het museum neemt je mee door de belangrijke periodes van de Noorse scheepvaart. Na de Vikingen is dat de handel die in de late middeleeuwen van Bergen de belangrijkste stad van Noorwegen maakt. Vervolgens komt de periode van de ontdekkingsreizen en de daaruit voortvloeiende nieuwe handelsroutes over zee aan bod. Dit is de periode waarin Noorwegen een duidelijk minder belangrijke rol speelt dan bijvoorbeeld Portugal, Spanje, Nederland en Engeland.

De route vervolgt met de introductie van de stoomboot en de grote emigratiegolf vanuit Europa naar Amerika. Tussen 1840 en 1930 emigreerden meer dan dertig miljoen Europeanen naar Amerika. Hieronder waren zo’n 700.000 Noren die vooral vanuit Bergen per boot vertrokken. Sinds 1870 was dit met stoomboten.

Het laatste deel van de expositie behandeld de meest recente periode van de scheepvaart waarin onder andere goederenvervoer en plezierboten aan bod komen. Er staan veel verschillende schaalmodellen opgesteld.

15:35 uur – Kode

Het kunstmuseum van Bergen is verdeeld over vier gebouwen: Kode 1, Kode 2, Kode 3 en Kode 4. Hier kun je meesterwerken bekijken van Noorse kunstenaars en exposities bezoeken over uiteenlopende onderwerpen binnen de Noorse kunst. Met één entreekaartje kun je alle vier de gebouwen bezoeken. Dankzij de Bergen Card bespaar ik de 120 Noorse kronen aan entreegeld en mag helemaal voor niets naar binnen.

Ik bezoek eerst Kode 1. Dit museum heeft wisselende exposities. Op de 1e verdieping is het blingbling-gehalte erg hoog. Hier worden verschillende Bergse zilverwerken tentoongesteld. Op de tweede verdieping is de Singer collectie te bewonderen. Dit Amerikaanse echtpaar reisde veel en maakte van Olden in Noorwegen hun tweede thuis. In het museum is hun oude woonkamer nagebouwd met daarin een deel van de kunst en meubels die ze verzameld hadden.

Na Kode 1 steek ik de weg over naar Kode 2. Het thema hier is ‘Naturens kraft’ oftewel ‘De kracht van de natuur’. De Noorse schilder J.C. Dahl (1788-1857) heeft geprobeerd de Noorse identiteit vast te leggen door landschappen te schilderen die het karakter van Noorwegen weergeven.

Na Kode 2 ga ik eerst naar Kode 4 in plaats van 3. Dat komt omdat Kode 3 als enige tot zes uur open is. De andere drie gebouwen sluiten een uur eerder hun deuren. In Kode 4 is de tentoonstelling ‘Ut av skyggen’ gaande met werken van Nikolas Astrup. Deze Noorse kunstenaar was al van jongs af aan gefascineerd door de natuur en de verschillende gemoedstoestanden die je bij een zelfde setting kunt hebben. Denk hierbij aan de verschillende momenten van de dag, maar natuurlijk ook de verschillende seizoenen.

De tweede verdieping is gewijd aan de oude meesters. Hier hangen de schilderwerken die dateren vanaf de late middeleeuwen tot aan het neoclassicisme. De schilderijen zijn gemaakt tussen 1309 en 1800. Ik loop er in redelijk snel tempo doorheen, omdat dit niet mijn favoriete onderwerp is.

Een ander deel van de tweede verdieping hangt vol met schilderijen van Noorse kunstenaars. Landschappen, het leven in Noorwegen en stillevens passeren de revue. De schilderijen zijn 19e en vroeg 20e eeuws. Een werk dat er voor mij uitspringt is ‘Fra Romsdalsfjorden’ uit 1875, geschilderd door Adelsteen Normann. Het is vooral de sfeer die het schilderij uitstraalt door de geweldige belichting, wat ik zo mooi vind.

Ik verlaat twee minuten voor vijf Kode 4 en loop vijftig meter terug naar Kode 3. Die had ik nog niet gehad.

Kode 3 telt twee verdiepingen. Op de begane grond hangen schilderijen uit de periode 1760-1880 die gemaakt zijn door Noorse schilders. Ook staan hier historische interieurs tentoongesteld. Op de eerste verdieping zijn het Noorse schilderijen uit de periode 1880-1915 die je kunt bewonderen. Hier zijn vijf ruimtes gewijd aan de beroemde Noorse kunstenaar Edvard Munch.

Om een paar minuten voor zes verlaat ik Kode 3. Dat is net voor sluitingstijd.

19:15 uur – eten

Vanuit de musea ben ik eerst even naar het hotel terug gegaan om me om te kleden en meteen mijn e-mails te checken waarvan ik de meest urgente meteen beantwoordend heb. Ondertussen heb ik ook de batterij van mijn telefoon weer opgeladen. De zoektocht naar een leuk plekje om te eten valt niet mee. Het aanbod is vrij beperkt in Bergen. Vis heb ik al op en ik heb geen zin in een buitenlandse keuken vandaag. Ik loop langs een aantal leuke terrassen die in de zon liggen, maar die zitten bomvol en er staan al genoeg mensen te wachten op een tafeltje. Het is immers vrijdagavond, de zon schijnt nog volop en men heeft kennelijk massaal zin om te gaan eten.

Ik strijk uiteindelijk neer op het terras van het Bryggeriet Restaurant & Brewery. Dat zit op de tweede verdieping van een groter wit gebouw aan het begin van de haven. Als ik buiten wil zitten dan moet ik bij de bar bestellen. Het restaurantdeel heeft geen plek meer op het terras. Voor 469 kronen (500 inclusief fooi) bestel ik een biefstuk en een Weizener. Helaas is dit geen eigen gebrouwen bier maar een Duitse Weihenstephan. Geen ramp, want dat is een prima biertje. Ik ga met mijn glas bier buiten zitten en een kwartier later komt de biefstuk. Een prima stukje vlees dat geserveerd wordt met wat gegrilde groentes en een gepofte aardappel met kruidenboter.

Na het eten loop ik wat rond in de stad om foto’s te maken. Hierbij fotografeer ik verschillende onderwerpen. Soms maak ik handig gebruik van het licht dat veranderd is door de lager staande zon op dit tijdstip van de dag. Soms maak ik bepaalde foto’s juist niet omdat de belichting niet optimaal is.

21:30 uur – Fløibanen

Het lijkt me leuk om de zonsondergang te bekijken vanaf de berg Fløyen. De zon zou vandaag iets over half elf onder moeten gaan. Ik koop een retourkaartje voor de kabeltram die mij in pakweg tien minuten omhoog moet brengen. Het ticket kost normaal 95 Noorse kronen. Dankzij mijn Bergen Card betaal ik het gereduceerde tarief van 50 kronen.

De funiculaire doet er uiteindelijk slechts acht minuten over. Onderweg stopt hij twee keer. Omdat ik onderaan bij het raam zit heb ik een goed zicht. Wat opvalt is de steilte van de helling. Ik bedenk me ineens hoe hard we naar beneden zouden gaan als er geen beveiliging op zou zitten. De grootste hellingshoek bedraagt 26°.

Eenmaal boven geniet ik eerst van het uitzicht over Bergen. Van hieruit zie je ineens hoe groot de stad eigenlijk is. Als je in het centrum staat dan denk je dat het een klein havenstadje is, maar hier van bovenaf zie je hoever Bergen zich landinwaarts nog uitstrekt. Tijdens het wachten drink ik een drankje dat ik hier in het restaurant gekocht heb.

Iets na tienen is het mooiste moment om foto’s te maken. Eigenlijk een half uur voordat de zon werkelijk ondergaat. Ik maak de nodige foto’s en ga op tijd terug naar de funiculaire. Als ik zo het aantal mensen zie dat nog boven is dan zal het dringen worden bij de laatste rit van 23:00 uur. Ik pak daarom de voorlaatste tram om half elf.

Einde van de dag

Nadat ik teruggekeerd ben in mijn hotel heb ik nog even contact met mijn vrouw die thuis is en kijk wat voor nieuws er die dag plaatsgevonden heeft in Nederland en wereldwijd. Rond half twaalf ga ik naar bed, waar ik nog even Netflix kijk voordat mijn luikjes dichtgaan. Het was weer een drukke dag vandaag.

Soortgelijke berichten