Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Een andere kant van Oslo

Een dag in Oslo kun je op verschillende manieren invullen. Je kunt gaan voor de belangrijkste hoogtepunten van de stad, je kunt een dagje met een hop-on-hop-off toeristenbus door Oslo rijden of je kunt de focus leggen op plekken en bezienswaardigheden die wat minder druk bezocht worden. Het is mijn tweede hele dag in Oslo en de topattracties van de stad heb ik eigenlijk al grotendeels gezien. Denk hierbij aan de modern vormgegeven opera, de wandelpromenade Stranden, het Akerhus fort, het stadskantoor, het Vigeland sculptuurpark en de verschillende musea die in de wijk Bygdøy te vinden zijn. Voor vandaag wil ik eens een aantal plekken bezoeken waar je als toerist wat minder snel komt of waar je wat meer moeite voor moet doen omdat je met het openbaar vervoer moet gaan reizen.

Het thema van deze dag in Oslo is dan ook ‘een andere kant van‘. Omdat ik ook nog twee musea op mijn verlanglijstje heb staan die wel in het centrum van de stad liggen ontkom ik er niet aan om in de loop van de dag toch het drukker bezochte deel van Oslo in te gaan. Het betekent dat een deel van de dag toch ook wel uit het bezoeken van een aantal meer populaire plekken bestaat.

Ik verblijf in het Citybox hotel dat aan de Prinsens gate 6 in Oslo ligt. Het is een kleine en betaalbare kamer die ik vooral gekozen heb vanwege de gunstige ligging. Ik arriveerde in Oslo met de trein (vanaf de luchthaven van Oslo) en zal ook weer per trein Oslo verlaten. Het hotel heeft op internet overwegend goede reviews, waardoor het voor mij een vrij eenvoudige keuze was. Het is geen charmehotel of leuk boetiekhotel. Zo erg is dat in dit geval niet als je kijkt naar het kleine aantal uren dat ik in het hotel doorbreng.



07:00 uur – opstaan

Vandaag ben ik iets vroeger uit de veren dan gisteren. Ook vandaag was ik eigenlijk al vroeger wakker, maar ben ik tot 7 uur blijven liggen. Het heeft weinig zin om eerder op te staan als je kijkt naar wat ik wil gaan zien en doen vandaag. In de planning staat het Munch Museum als tweede bezienswaardigheid en dat museum opent pas om 10:00 uur zijn deuren. In Oslo is er weinig wat wel voor tienen open is. Net als iedere ochtend werk ik mijn ochtendritueel af om vervolgens geheel okselfris mijn hotelkamer te verlaten.

07:30 uur – ontbijt

Direct naast mijn hotel zit een kleine bakkerij annex koffiebar: Rent Mel. Hier nuttig ik vandaag mijn ontbijt. Als gast van het hotel krijg ik 10% korting over het eten dat ik hier bestel. Ik heb geen zin in zoetigheid, hoewel de zoete broodjes en zeker appetijtelijk uit zien. Ik neem een ciabatta met salami en geitenkaas. Zoals iedere ochtend als ik op reis ben neem ik er een espresso bij. De rekening bedraagt 102 Noorse kronen. Dat is in euro’s iets meer dan een tientje.

08:10 uur – met de tram mee

Vanaf mijn plekje bij Rent Mel houd ik de trams in de gaten die voorbij komen. Tramhalte Dronningensgate ligt recht voor de deur. Ik moet tram 19 hebben. Op het moment dat ik ‘mijn’ tram zie sprint ik naar buiten om de deuren recht voor mijn neus te zien sluiten. Buiten wacht ik op de volgende tram, die tien minuten later arriveert. Ik stap in en check in met mijn dagkaart voor het OV. Die had ik gisteren al aangeschaft en kost 105 kronen. Dat is iets meer dan een tientje. Deze prijs is hetzelfde als drie losse ritten. Je haalt dat er al vrij snel uit.

08:25 uur – Barcode

Vanuit de tram zie ik dat een rij met moderne vormgegeven gebouwen mooi uitgelicht is op dit moment van de dag. Voldoende reden voor mij om de eerst volgende halte uitstappen en eventjes terug te lopen. Bij halte Munkengata stap ik uit om vervolgens in vijf minuten terug te lopen. Ik neem de trap die me naar de brug over de treinsporen leidt. Ik kom er dan al snel achter dat ik vanaf de brug niet het gewenste uitzicht zal gaan hebben op de gebouwen. Jammer, maar helaas.

De gebouwen zijn een fenomeen in Oslo. De verzameling gebouwen staat bekend als het Barcode Project. Het bestaat uit een rij van modern vormgegeven hoogbouwgebouwen die in 2016 allemaal gereed waren. Het Barcode Project heeft de twijfelachtige eer records te hebben gebroken als het gaat om het aantal bezwaarschriften dat bij de stad Oslo ingediend is. Er is een petitie gehouden die meer dan dertigduizend handtekeningen opleverde en uit een onder door Afterposten, de grootste krant in Oslo en heel Noorwegen, bleek dat 71% van de inwoners van Oslo tegen het project was. Inmiddels is de lucht geklaard en is het project een feit. Op dit moment wordt er ook rondom het gebied volop gebouwd en grond bouwrijp gemaakt. De vijf gebouwen van Barcode waren kennelijk nog maar het begin van een nieuw gezicht voor Oslo.

08:45 uur – uitzicht

Ik ben doorgelopen naar de dichtstbijzijnde tramhalte om daar weer in de tram te stappen. Ik vervolg mijn weg naar Ekerbergparken, wat mijn eerste doel van vandaag is. Om kwart voor negen stap ik uit de tram.

Vlak voor aankomst had ik gezien dat er een mooi uitzicht over Oslo was. Ik loop dus eerst even een klein stukje terug waar ik het terrein van de Kongshavn Videregående Skole oploop. Van hieraf heb ik een mooi uitzicht over een deel van Oslo. De beplanting verhindert een goed panoramisch uitzicht.

08:55 uur – Ekebergparken

Ik loop het Ekebergparken in. Dit park ligt op een heuvel aan de oostelijke zijde van Oslo. Het park staat bekend om de vele sculpturen die hier staan. Ik ben erg benieuwd, want na mijn bezoek aan het Vigilantsparken gisteren denk ik dat dit een mooi plekje zou kunnen zijn. Op de plattegrond staat lijst van alle sculpturen die er staan. Hieronder staan bekende namen zoals Salvador Dalí en Auguste Rodin. Het park is dus feitelijk een openluchtmuseum dat geheel gratis toegankelijk is.

Wat opvalt is de enorme rust in het park. Dat zal vooral liggen aan het vroege tijdstip van de dag. Het park ligt niet in een drukke woonomgeving, waardoor je er speciaal naartoe moet reizen om het te bezoeken. Ik hoor de vogeltjes fluiten, ik hoor andere dieren ritselen in de struiken en ik zie heel af en toe een ander mens. Het is vooral rust die overheerst. Een lekker begin van de dag in een grote stad.

09:30 uur – Utsiktspunkt Skrik

Het Ekebergparken heeft een eigen uitzichtpunt dat de naam Skrik heeft. Via een steil paadje loop ik naar beneden om vanaf het bankje van het uitzicht over Oslo te genieten. Dit is een veel betere plek dan waar ik eerder deze ochtend gestaan heb. Hoewel ik in de schaduw zit heb ik het niet koud. De ongeveer 2,5 kilometers die ik in het park gewandeld heb en de nodige hoogteverschillen die hierbij overbrugd zijn hebben mijn lichaam voldoende opgewarmd.

Het uitzichtpunt is vernoemd naar het beroemde schilderij ‘De Schreeuw’ van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. In het Noors heet dit meesterwerk ‘Skrik’.

10:20 uur – Munch Museum

Na het uitzichtpunt loop ik nog wat door het park. Uiteindelijk ga ik terug naar de tramhalte om vandaaruit de tram richting het station te nemen. Daar stap ik op de metro richting Tøven. Vanuit dat metrostation loop ik in vijf minuten naar het Munch Museum. Voor 120 NOK koop ik een entreeticket. Dat is voor Noorse musea een vrij gangbare prijs.

Edvard Munch is de beroemdste Noorse kunstenaar. Hij is vooral bekend vanwege het schilderij ‘De Schreeuw’. De expositie biedt vooral een mooi overzicht van de werken van Munch. Er hangen werken uit verschillende periodes uit zijn leven. Zo kun je een zelfportret zien van toen Munch 18 of 19 jaar jong was, maar ‘Between the Clock and the Bed’ dat een beetje als zijn afscheidsschilderij gezien mag worden. Hij heeft van 1940 tot 1943 aan dit zelfportret gewerkt. Een jaar later overleed hij.

10:50 uur – ijsthee

Na een half uur ben ik door het vrij kleine museum heen. Voor je buiten staat loop je eerst door de winkel/bar. Daar zie ik bekers met verschillende soorten verse ijsthee staan. Voor 36 kronen koop ik een beker groene ijsthee met gember om die vervolgens op het terras van het museum op te drinken. Lekker!

Als ik zou willen dan kan ik hier ook nog de botanische tuin van Oslo bezoeken. Ik heb daar vandaag geen zin in. Daarom reis ik met de bus richting het noorden. Eerst met buslijn 20 naar de Københavngata om daar over te stappen op buslijn 21 naar halte Sannergata.

11:20 uur – waterval bij Mølla

Dankzij een tip die ik gisteren kreeg van een dame van de toeristische dienst van Oslo ben ik nu bij de waterval bij Mølla. Vanaf het busstation is dit nog geen tien minuten lopen. Je moet wel een stukje omhoog om de waterval van alle kanten te zien. De waterval is een logisch gevolg van het hoogteverschil dat de rivier Akerselva hier moet overbruggen.

Ik ga even op een bankje zitten om van het uitzicht en het geluid van het kletterende water te genieten voor ik weer verder loop. Naast de brug die hier bij de waterval ligt staat een schattig houten huisje. Het is ruim tweehonderd jaar oud en doet tegenwoordig als cafetaria dienst.

11:45 uur – Grünerløkka

Ik ben een stukje in zuidelijke richting terug gelopen. Dat heb ik deels langs de rivier Akerselva gedaan. Via de Thorvald Meyers Gate loop ik de wijk Grünerløkka in. Dit is op dit moment de hippe wijk van Oslo. Hier vind je de vintagewinkels en de beste koffiezaken van Oslo. De eetgelegenheden in deze wijk verkopen vooral biologische en verantwoorde producten. Hier ga je niet zomaar een vette bek halen, maar doe je je tegoed aan allerlei soorten superfood. Wie wel van fastfood houdt die kan ook in Grünerløkka de McDonalds binnenstappen.

Ik maak een wandeling door de wijk. Onderweg maak ik wat foto’s terwijl het zonnetje uitbundig schijnt. Het is zomers warm en lunchtijd, dus de terrassen stromen langzaam vol.

12:30 uur – Mathallen Vulkan

Oslo heeft zijn eigen Markthal: de Mathallen Vulkan. Deze plek is geïnspireerd op de verschillende markthallen die je verspreid door Europa ziet. Hier is het concept vergelijkbaar. Verspreid over meer dan dertig gespecialiseerde winkels, bars en eetgelegenheden kun je genieten van lekkere hapjes en drankjes, Ik ben vanuit Grünerløkka naar deze markthal gelopen die volgens de toeristische dienst van Oslo beschreven wordt als een paradijs voor foodies.

Wat mij opvalt is dat er voor de invulling vooral gekozen is voor internationale lekkernijen uit verschillende windstreken. Zo kun je hier genieten van Italiaanse, Spaanse, Portugese, Franse, Chinese en zelfs Hongaarse specialiteiten. Sommige eetgelegenheden hebben hun eigen zitgelegenheid. Anders kun je altijd nog in het centrale zitgedeelte in het hart van de Mathallen Vulkan plaatsnemen.

Het is vrij rustig. Dit zal vooral te maken hebben met het schitterende weer van vandaag. Mensen eten vooral buiten vandaag. Ook is het een doordeweekse dag, wat ook zeker invloed zal hebben op de toeloop.

12:50 uur – lunch

Het is vrij moeilijk kiezen. Op één viszaak na zijn het allemaal buitenlandse keukens. Ik twijfel lang. Ga ik voor tapas, voor Hongaarse goulashsoep of voor een Japanse bentobox? Uiteindelijk ga ik bij Atelier zitten. Zij bieden Aziatische tapas aan. Het advies op de menukaart is 3 tot 4 tapas per persoon. Ik houd het beschaafd en bestel er drie: loempia’s, Thaise bief-selderijsalade en zacht gegaarde varkenswangen met ei en ui. Drie tapas blijkt echt voldoende te zijn. Gelukkig maar, want met een totale rekening van 329 kronen (350 kronen inclusief fooi) is het geen goedkope lunch. Wel lekker en dat is het belangrijkste.

13:20 uur – langs de oever van de Akerselva

Na het eten wandel ik in zuidelijke richting. Dat doe ik deels langs de oever van de Akerselva. Op een groot grasveld langs de rivier liggen en zitten de lokale jongeren te zonnebaden. Ik geef ze groot gelijk. Wat moet je immers met dit weer in de collegebanken of schoolbanken doen? De thermometer wijst inmiddels 24 °C aan, wat zeer aangenaam is voor de maand mei in Oslo.

13:40 uur – Youngstorget

Inmiddels heb ik het centrum van Oslo bereikt. Ik sta nu op de Youngstorget. Dit grote rechthoekige plein behoort tot de belangrijkste pleinen van de stad. Het wordt gezien als het symbool van de politieke macht in Noorwegen. Dat komt omdat Youngstorget bij het regeringskwartier (Regjeringskvartalet) ligt en omdat de hoofdkantoren van een aantal belangrijke politieke partijen hier gevestigd zijn. Op het moment dat er op politiek gebied iets te doen is, zoals een demonstratie of ander evenement, dan vindt dat bijna altijd hier plaats.
Nu is er geen evenement of manifestatie gaande. Er lopen wat mensen, er staan wat kraampjes met eten en koopwaren en de meeste bankjes zijn bezet met mensen die ook hier wat Vitamine D willen bijtanken.

14:00 uur – Karl Johans gate

Iets verder door ben ik terechtgekomen in de belangrijkste winkelstraat van de stad: Karl Johans gate. Deze autovrije winkelstraat loopt vanaf het Centraal Station van Oslo in westelijke richting dwars door de stad. Voor wie van winkelen houdt is dit niet de allerbeste winkelstraat van Oslo, omdat het vooral de grotere merken zijn die hier een duur winkelpand kunnen veroorloven. Leuke boetiekjes met verrassende spullen zul je hier tevergeefs zoeken. De bekende merken zijn hier wel alom vertegenwoordigd. Als dat is wat je zoekt, dan ben je hier op de goede plek. Ik gebruik de straat alleen maar om naar andere plekken in het centrum te lopen.

14:15 uur – Stortinget

Via de Karl Johans gate kom je vanzelf uit bij het Stortinget. Dit is het parlementsgebouw van Noorwegen. Al sinds 5 maart 1866 komt het Noorse parlement hier bijeen. Het door de Zweedse architect Emil Victor Langlet ontworpen gebouw heeft een eclectische bouwstijl. Ik maak wat foto’s van het gebouw en loop verder in westelijke richting.

14:20 uur – verstopte herten

Ineens zie ik twee herten in het park dat voor het parlementsgebouw. De herten staan verscholen op een eilandje in een vijver. Ik zou er bijna, net als vrijwel iedereen, voorbij gelopen zijn. De twee herten zijn niet echt. Het zijn standbeelden. Echter staan deze beelden, net als echte herten, verscholen zodat de mensen ze niet kunnen zien. Ik vind het wel wat hebben om kunst te verstoppen net als dat echte herten dat ook gedaan zouden hebben.

14:35 uur – Koninklijk Paleis

Aan het einde van de Karl Johans Gate kom je vanzelf uit bij de oprijlaan van het Koninklijk Paleis. Ik loop de weg op naar boven. Daar zie ik nog net de koninklijke fanfare weg marcheren. Ik maak foto’s van het uitzicht op de stad van hieruit en natuurlijk ook van het paleis zelf. Een bezoek aan het paleis zit er verder niet in vandaag. Dat kan alleen maar door middel van georganiseerde tours waar je vooraf een ticket voor aan moet schaffen. En dat heb ik niet gedaan. Ik wilde vandaag voldoende vrijheid qua tijd hebben. Dat lukt niet als je je vooraf aan een rondleiding vastlegt.

15:00 uur – Astrup Fearnley Museum

Er zijn in Oslo veel musea die je kunt bezoeken. De meeste mensen gaan vrijwel automatisch naar musea die direct met de Noorse cultuur of geschiedenis te maken hebben. Of ze bezoeken de Nationale Galerie waar je een aantal eeuwen aan schilderkunst en andere kunsten kunt bewonderen. Ik ga een ander museum bezoeken: het Astrup Fearnley, dat gericht is op moderne kunst. Ik loop daarvoor over de wandelboulevard Stranden richting de nieuwe havenwijk Tjuvholmen. De terrasjes aan Stranden zien er uitnodigend uit. Wie weet ga ik straks nog wel even op de lokroep van de horeca in.

Na een paar honderd meter gaat de buurt Aker Brygge over in Tjuvholmen. Deze waterrijke buurt wordt weleens een stad in een stad genoemd. Je vind hier een mix van modern vormgegeven appartementencomplexen, horeca, enkele winkels en één museum: het Astrup Fearnley.

Het Astrup Fearnley Museet for Moderne Kust is een privaat museum dat sinds 1993 bestaat. In 2012 verhuisde het museum naar het nieuwe gebouw in Tjuvholmen. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Wie die naam niet direct iets zegt…. deze beste man is de ontwerper van beroemde gebouwen zoals het Centre Pompidou in Parijs (samen met Richard Rogers), The Shard in Londen, het NEMO museum in Amsterdam en de wijk Cité internationale in Lyon.

Er is vandaag een beperkte expositie in slechts een deel van het museum. Dat komt omdat het net tussen twee tentoonstellingen in valt waardoor een redelijk deel van het museum nu niet te bezoeken is. Daarom geldt er nu een gereduceerde toegangsprijs van 90 NOK. Normaal moet je 130 NOK betalen om binnen te mogen.

Het eerste kunstwerk dat ik zie is van Damien Hirst: “Moeder en Kind (Gedeeld)” . Het in 1993 gemaakte werk laat een koe en haar kalf zien. Ze staan verdeeld over vier glazen blokken. Huh… twee dieren in vier blokken? Ja, dat kan omdat beide dieren doormidden gezaagd zijn.

Iets verderop hangt een schilderwerk dat mij aanspreekt: “New York Postcard” van Malcolm Morley. De Engelsman wil met dit enorme schilderij als het ware laten zien waar hij allemaal geweest is in New York. Hiermee was hij de huidige trend van social media decennia voor. Dit werk is uit 1971. Het bijzondere is dat een deel van het werk horizontaal en een ander deel verticaal georiënteerd is.

Ondanks het feit dat het een kleinere expositie is, vermaak ik mij prima. Wat er te zien is, is absoluut de moeite waard. Het is vrij divers en van hoge kwaliteit. Ik verblijf dan ook bijna een uur in het museum.

16:00 uur – terras

Al het lopen heeft mij dorstig gemaakt. De teller voor vandaag staat op dit moment op 18 kilometer. Tijd voor een korte pauze. Ik strijk neer op een terras en bestel een Kronenbourg 1664 Blanc. Dit witbier zal prima helpen tegen de dorst. Bij het afrekenen merk ik dat alcoholische dranken in Noorwegen bepaald geen koopje zijn. Ik mag 98 kronen aftikken. In onze valuta is dat ongeveer 10 euro. Voor dat geld krijg ik wel een halve liter bier en het zonnetje is gratis.

16:45 uur – Nobel Vredescentrum

Iedereen heeft weleens van de Nobelprijs gehoord. Zo niet dan kom je van een andere planeet of woon je ergens diep in de rimboe van Papoea Nieuw-Guinea. Alfred Nobel was een Noor, dus dat je het Nobel Vredescentrum in Oslo aantreft moet dan ook geen verrassing zijn. Voor 100 kronen koop ik een entreeticket.

De huidige tentoonstelling is van Lauren Greenfield en heet ‘Generation Wealth’. Ze stelt de vraag of echte vrede en broederschap niet veel waardevoller zijn dan diamanten, zilver en goud. Met andere woorden: verliest de huidige generatie zichzelf niet in het nastreven van rijkdom? Is de wens om rijk, mooi en beroemd te worden een belemmering om de dingen te verkrijgen die echt belangrijk zijn in het leven? Deze expositie houdt ons een spiegel voor. Ze visualiseert hoe de drang naar welvaart ons leven beïnvloedt. Deze trend die in de jaren negentig in de Amerikaanse staat California begonnen zou zijn volgens haar, heeft door de snel toenemende globalisering inmiddels een groot deel van de wereld in zijn macht.

Ze vertelt met foto’s het verhaal van het streven naar perfectie en geld. Ze laat de Amerikaanse kant zien van hoe de samenleving verpest is door de media en de grote bedrijven. Zelfacceptatie is lastig in een land waarbij steeds meer mensen om je heen succesvoller en/of knapper lijken te zijn. Ik vind dat ze het verhaal op een goede manier overbrengt.

De tweede verdieping heeft een andere insteek. Hier wordt de bekroonde expositie ‘Ban The Bomb’ getoond uit 2017 getoond. Het laat de waanzin van kernwapens zien en de impact die kernwapens en kernproeven hebben gehad. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk het bombarderen van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook bij het grote publiek minder bekende gevolgen worden getoond zoals een visser die in de buurt van de Marshalleilanden brandwonden opliep door een kernproef die de Amerikanen hier hielden.

Aan het einde van de tweede verdieping is een ruimte die gewijd is aan de vele Nobelprijswinnaars die er door de jaren heen geweest zijn. Een mooi eerbetoon aan mensen die op hun manier een steentje bij hebben gedragen aan een betere wereld.

18:00 uur – diner bij Døgnvill

Na een relatief prijzige lunch wil ik mijn budget voor het avondeten wat beperkt houden. Ik ga vanavond daarom eten bij Døgnvill. Dit is een hamburgerrestaurant dat meerdere zaken in Noorwegen heeft. Deze zaak in Oslo staat volgens TripAdvisor op de 35e plaats van meer dan twaalfhonderd eetgelegenheden in Oslo. Dan moet je toch wel iets goeds doen. Kijkend op de kaart twijfel ik tussen The Deep South en The Happy Salmon. Vlees of vis? Het liefst zou ik een halve van ieder nemen, maar dat gaat niet.

Het wordt toch vlees. Bij een hamburgerrestaurant moet je geen kip, vis of vegetarische schijf eten maar koe! Om het geheel toch een lokaal tintje te geven bestel ik een Tøyen Cola. Dit is een lokaal in Oslo gemaakte frisdrank. En een zeer smaakvolle frisdrank als ik het mag zeggen. Heerlijk zo’n koel drankje voor het eten. Straks bij het eten ga ik de fles koud kraanwater aanbreken die gratis op tafel gezet is.

De hamburger is prima. Wel aan de pittige kant door de roomkaas met japalenopepers die er op zit. Dat blus ik met de coleslaw die erbij zit. Al met al een aangename maaltijd die goed vult. Ik krijg niet alles op. Het afrekenen valt mee voor een diner in Oslo: 360 Noorse kronen inclusief de fooi. Voor een hamburger met friet, een salade en een drankje betaal je in Nederland wel een stuk minder.

19:00 uur – met de tram terug

Mijn dag in Oslo zit er op. Bij tramhalte Aker Brygge stap ik op tramlijn nummer 12. Die brengt mij binnen vijf minuten tot voor mijn hotel. Daar ga ik mijn e-mails checken en wat teksten tikken naar aanleiding van vandaag. Later op de avond zal ik nog ergens een drankje doen voordat ik ga slapen. Waarschijnlijk zal ik dan ook nog gebruik maken van het ‘blauwe uurtje’ om nog wat avondfoto’s van Oslo te maken.

Morgenochtend vertrek ik weer uit Oslo. Ik heb er dan ruim twee dagen op zitten. De eerste middag heb ik vooral gebruikt om de Akershus fortificatie te bezoeken en de eerste hele dag in Oslo heb ik met de toeristenbus rondgereden. Daarbij heb ik onder andere een aantal musea in Bygdøy bezocht en een wandeling gemaakt door het Vigeland park. Oslo was geen liefde op het eerste gezicht, maar in deze korte periode heb ik de stad toch zeker weten te waarderen. Als toerist is het een aangename en vrij compacte stad om te bezoeken. En als dan net als nu het weer ook nog eens geweldig mee wil werken dan ben je een geweldige stedentripervaring rijker op het moment dat je Oslo weer verlaat.

Ik vlieg morgen niet naar huis, maar ga met de trein naar Bergen. Dat is de tweede stad van het land na Oslo. Omdat Bergen aan de westkust ligt gaat de treintocht dwars door het landschap van Noorwegen heen. Het zou volgens anderen een geweldige treinrit moeten zijn. Ik ben benieuwd!

Soortgelijke berichten