Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van San Sebastian

San Sebastian, lokaal beter bekend als Donostia, is een grote stad in het centraal noordelijk deel van Spanje, in de autonome regio Baskenland. De stad ligt niet ver van de Franse grens en staat, net als Bilbao, bekend om zijn gastronomische hoogstandjes. Nadat we vorig jaar al een bezoek hadden gebracht aan Bilbao waren we nieuwsgierig wat het Baskenland nog meer te bieden had. San Sebastian was vroeger dé mondaine badplaats van Spanje, oude gebouwen uit de belle époqueperiode herinneren nog aan deze tijd. In het voormalige casino is tegenwoordig het stadhuis gevestigd en de meeste Grand Hotels hebben veel van hun allure verloren. Toch is overal in de stad nog steeds de oude grandeur van San Sebastian te vinden, her en der kom je prachtige art nouveau tegen en op de boulevard lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

San Sebastian is een stad met meerdere gezichten. Zo verrees op de boulevard het prachtige modern vormgegeven Kursaal en kreeg het San Telmomuseum een bijzondere nieuwe entree. Toch staat de stad tegenwoordig voornamelijk bekend om zijn pincho’s. Deze Baskische vorm van tapas kom je er overal tegen en smaken uitmuntend. De pincho’s waren voor ons de rede om een bezoekje te brengen aan San Sebastian.

San Sebastian heeft een eigen vliegveld, maar vluchten vanuit Nederland of België gaan er zelden heen. Wil je naar het vliegveld van San Sebastian vliegen, dan zul je dat in de meeste gevallen via een tussenstop moeten doen. Een makkelijkere optie is om op Bilbao te vliegen en vanuit vanaf het vliegveld de bus naar San Sebastian te pakken. Vanuit Nederland en België ben je ergens tussen de 1,5 en 2 uur onderweg met het vliegtuig. De bus vanaf het vliegveld brengt je in iets meer dan een uur naar het centrum van San Sebastian. De meeste hotels liggen op loopafstand van het busstation. De kaartjes voor deze busdienst kun je vooraf online kopen of gewoon uit de automaat halen op het vliegveld.

We hebben gekozen voor hotel Niza. In verhouding is dit hotel iets duurder dan andere hotels in San Sebastian, maar dan heb je wel een hotel dat qua ligging perfect is. Het la Concha strand ligt voor de deur en binnen tien minuten loop je naar het historische centrum van de stad. De kamers zijn netjes en het trappenhuis van het hotel doet denken aan de oude Grand Hotels zoals ze vroeger te vinden waren in veel Europese badplaatsen. Er moet wel bij gezegd worden dat het hotel een renovatie kan gebruiken.

08:45 uur – een wandeling langs het strand

We kiezen er vandaag niet voor om in ons hotel te ontbijten, maar we starten de dag met wandeling over de boulevard van San Sebastian. Vanuit ons hotel slaan we rechtsaf en lopen de kade af richting de Monte Igueldo. We lopen langs het laatste stukje van het Playa de la Concha zien de prachtige gebouwen uit de Belle Epoque en komen langs het uitzichtpunt; Balcón del Bicentenario. Vanaf dit punt wordt het strand steeds smaller en de muren hoger. We nemen de tunnel onder de Miramar Jauregia en komen uit bij de playa de Ondaretta. Dit is het kleinste van de drie stadsstranden van San Sebastian.

09:10 uur – playa de Ondaretta

Vroeger stond het playa de Ondaretta bekend als het surfstrand van de San Sebastian. Door verschillende aanpassingen zijn alle surfers vertrokken naar playa de Zurriola. Tegenwoordig is het strand vooral geliefd bij een wat jonger publiek en staat het lokaal bekend als informeler en relaxter. Op het strand zijn kleedhokken, toiletten en een snackbar te vinden. Tegenover het strand ligt een klein parkje met beelden van koningin Maria Christina.
Als het strand ophoudt slaan we linksaf en lopen naar het einde van de boulevard.

09:25 uur – Peine de Viento XV

Op de plaats waar de boulevard van San Sebastian eindigt staat een kunstwerk van Eduardo Chillida; een beroemde Baskische kunstenaar die in San Sebastian is geboren. Het kunstwerk bestaat uit drie delen die alle drie in zware betonnen blokken zijn geplaatst. De drie delen lijken ooit in verbinding te hebben gestaan met elkaar, maar liggen gebroken en verspreid in de branding. Op dagen dat de wind langs de Baskische kust giert en de golven tegen de kade aan beuken is het een indrukwekkend kunstwerk, vandaag ligt het er vredig bij. Een ander leuk detail zijn de blow-holes in de kade voor het beeld. Tijdens stormachtige dagen spuit het zeewater er soms meters omhoog. We lopen terug richting de boulevard en zien een terras waar ontbijt geserveerd wordt.

09:30 uur – ontbijten bij ñam bar restaurante Donosti

We bestellen bij de bar een stevige kop koffie en wat broodjes die we meenemen en in het zonnetje op het terras opeten. Het harde broodje met gedroogde ham is een typisch Spaans ontbijt dat je overal in de stad kunt krijgen. We genieten nog even van het zonnetje, terwijl we een tweede kop koffie nemen. Vanaf het terras is het nog een klein stukje lopen naar de Funucular de Igueldo.

10:00 uur – de Funicular de Igueldo

Deze kabelbaan is de leukste en makkelijkste manier om op de top van de Monte Igueldo te komen. Eenmaal aangekomen bij de kabelbaan zien we dat we ons vergist hebben in de tijd. We staan voor een gesloten deur, de Funicular de Igueldo zal pas over een uur opengaan. We hebben geen zin om te wachten of om de hele weg naar boven te lopen en draaien om terug richting de boulevard.

De volgende dag gaan we aan het einde van de middag terug naar de Monte Igueldo en worden op dit prachtige uitzicht getrakteerd. Achteraf bleek dit een veel beter tijdstip te zijn, omdat het licht er dan op zijn mooist is.

10:20 uur – Miramar Jauregia

Op de terugweg langs de boulevard gaan we niet door de tunnel, maar lopen via een steil pad naar het Miramar Jauregia. Dit prachtige paleis staat bekend vanwege zijn unieke uitzicht over de baai van San Sebastian. Het paleis is gebouwd in opdracht van koningin Maria Christina die een groot deel van haar tijd in San Sebastian doorbracht. Het paleis kan jammer genoeg niet bezocht worden, maar de tuinen zijn opengesteld voor het publiek. In het voorjaar zijn de grasvelden van het Miramar Jauregia meestal goed gevuld met toeristen die er genieten van het unieke uitzicht. Op het moment dat we een wandeling door de tuinen maken is op een grasveld een yogales bezig. We lopen terug naar beneden en komen uit bij playa de la Concha op ongeveer dezelfde plaats waar we vanmorgen onze wandeling begonnen zijn.

10:35 uur – playa de la Concha

Playa de la Concha is zonder twijfel het populairste strand van San Sebastian. Het strand heeft een totale lengte van 1350 meter en ligt op zonnige zomerdag helemaal vol met locals en toeristen. Het staat bekend om de prachtige balustrade die langs het gehele strand de scheiding met de boulevard vormt. Halverwege staan er twee klokkentorens die dezelfde Belle Epoque uitstraling hebben als de gebouwen die we eerder deze morgen tegenkwamen. De zon schijnt nog vrij fel, maar in de verte beginnen de eerste donkere wolken vanuit het binnenland zich een weg richting de stad te banen.
Dit zorgt ervoor dat de temperatuur wat getemperd blijft. Mocht de zon nu wel al fel aan de hemel staan, dan kun je deze ontvluchten door het pad onder de boulevard te kiezen. Je hebt dan wel een minder mooi uitzicht, maar je loopt wel in de schaduw. In deze met zuilen versierde gang is zelfs een bibliotheek te vinden.

10:50 uur – wandeling door het centrum van San Sebastian

Aan het einde van het strand slaan we de Askatasunaren Hiribidea in en lopen door deze winkelstraat richting de puente de Santa Catalina. Normaal gesproken zouden we nu even een omweg genomen hebben om de kathedraal San Sebastian del Buen Pastor te bezoeken. Jammer genoeg wordt deze op het moment dat we de stad bezoeken grondig gerenoveerd en is hij niet geopend voor het publiek.
De Puente de Santa Catalina is niet de mooiste brug van de stad, maar vanaf de brug heb je wel een uitstekend uitzicht over de rivier de Urumea en zijn met bomen versierde kades. We steken de brug over en vinden ons een weg door de wijk Gros.

We lopen door de Kolon Pasealekua, de Zabaleta Kalea en nemen een kijkje op het plaza de Catalunya. Dit is een echt stadsplein met terrassen, speeltoestellen en kinderen die tegen de muur van de kerk aan het voetballen zijn. Op de warme dagen zorgen de bomen er voor de nodige verkoeling.

Vanaf dit plein lopen we richting de boulevard en komen uit aan het einde van het plage de Zurriola. Net voor we een groot hek tegenkomen dat het einde van de boulevard markeert zien een groot beeld staan. Na even googelen komen we erachter dat dit beeld een vredesduif voorstelt, het beeld is van de hand van de kunstenaar Basterretxea Arzadun.

11:33 uur – plage de Zurriola

We gaan even op de rand zitten en kijken naar de vele surfers die proberen de juiste golf te vinden om hun tricks te tonen. Het weer lijkt nu goed te zijn, er liggen misschien wel vijftig surfers in het water, die schijnbaar probleemloos de juiste golven weten te vinden. Na een minuut of tien lopen we terug richting het historische centrum langs plage de Zurriola. De donkere wolken hebben ondertussen de blauwe luchten helemaal verdreven en de meeste mensen beginnen het strand te verlaten. Aan het einde van het plage de Zurriola komen we uit bij het Kursaal.

11:55 uur – Kursaal

Het Kursaal is het congres paleis en auditorium van San Sebastian. Het is zonder twijfel het modernst vormgegeven gebouw in de stad. Door de ligging van het Kursaal tussen het centrum en plage de Zurriola heeft het een prominente plaats in San Sebastian. Het Kursaal is gebouwd aan het einde van de vorige eeuw naar een ontwerp van Rafael Moneo. We lopen een rondje om het gebouw en zien dat vanuit iedere hoek het Kursaal een andere vorm lijkt te hebben. We steken de brug Kursaal zubia over en slaan rechtsaf richting het historische centrum.

12:15 uur – koffie op het Zuloaga Plaza

We volgen de monding van de rivier tot we bij de afslag naar het San Selmo Museum komen en slaan linksaf. Voor het museum is een gezellig plein waar we even stoppen voor een kopje koffie. Vanaf het terras hebben we een goed zicht op het museum en de rest van het plein. Het museum heeft een opvallende entree; een roestvrijstalen gevel met grote en kleine gaten waaruit verschillende kleurige bloemetjes groeien.

12:35 uur – San Selmo Museum

Na de koffie gaan we richting het museum. We zijn aangenaam verrast als we erachter komen dat we vandaag geen entree moeten betalen. Later zien we een bordje waarop staat dat het museum iedere dinsdag gratis bezocht kan worden. Een leuke budgettip.
We beginnen ons bezoek aan het museum met de tijdelijke expositie. “Hello, Robot. Design between human and machine” is de naam van deze expositie, we zien bekende robots uit films en televisieseries en leren over hoe robots en mensen steeds beter samen gaan werken.

We lopen verder en komen bij de entree van een kerk en een kloostergang. We lopen de kerk binnen en komen in een minimaal verlichte ruimte. De muren van de kerk zijn prachtig versierd met religieuze schilderijen uit de zestiende eeuw. In de kloostergangen zien we eeuwenoude grafstenen.

De andere ruimtes van het museum zijn voornamelijk gewijd aan de geschiedenis van San Sebastian en de andere delen van het Baskenland. We zien schilderijen en sculpturen van beroemde Baskische kunstenaars. We komen langs producten die typisch zijn voor deze regio en zien filmpjes over de roerige geschiedenis van deze streek. Het is een museum waar je makkelijk enkele uren zou kunnen rondlopen, als je alle ruimtes en filmpjes rustig zou bekijken. Onze spanningsboog is niet zo groot want we willen richting het historische centrum en pincho’s gaan proeven.

13:50 uur – pincho’s

Een pincho verschilt in basis niet veel van de tapa, die in de rest van Spanje bekend is, maar het is vooral de beleving die het verschil maakt. Een pincho eet je staand aan de bar en zou je in principe in een hap naar binnen moeten kunnen werken, zodat je de andere hand vrij hebt voor een glas wijn. Iedere bar heeft zijn eigen specialiteiten waardoor het de gewoonte is om tijdens de lunch meerdere zaakjes aan te doen. We lopen de eerste bar binnen waar het redelijk druk is en bestellen aan de bar verschillende hapjes. Binnen is bijna geen plaats om te staan, maar buiten vinden we nog een vrije statafel. Hier zien we dat we bij Gandarias zijn beland. Dit zou volgens enkele recensies een van de beste pinchobars in San Sebastian moeten zijn. We drinken er een glaasje Giantza Txakoli bij; een beroemde wijn uit deze streek.

14:25 uur – kuroko Andre Mariaren basilika

Nadat we verschillende pincho’s hebben geprobeerd steken we de straat schuin over en brengen een bezoekje aan de Kuroko Andre Mariaren basilika ook wel bekend als de basiliek van Sint Maria van het koor. Deze rooms-katholieke basiliek is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw. In de basiliek staat een orgel uit de negentiende eeuw en zijn verschillende mooie altaarstukken te vinden. De mooiste zijn te vinden in de gang naast de basiliek. Na een kort bezoek aan de kerk gaan we op zoek naar de volgende pinchobar.

14:35 uur – meer pincho’s

Voor de volgende bar hoeven we niet ver te lopen want hij ligt recht tegenover de basiliek en heet Casa Vergara. Het is er nog drukker dan in de vorige tent, waardoor we het na één hapje al voor gezien houden en onze wandeling door de stad vervolgen.

14:55 – haven van San Sebastian

Vanaf de pinchobar lopen we richting de oude kademuren waarvan we een prachtig uitzicht hebben over de oude haven van San Sebastian. Deze wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt voor de pleziervaart. Er liggen zeiljachten uit verschillende landen en de veerboot naar Santa Clara eiland vertrekt er. We lopen het pad over de oude kademuren af, gaan richting het water en lopen over de kade richting het Aquarium van San Sebastian.

15:10 uur – aquarium van San Sebastian

Het Aquarium van San Sebastian bestaat al sinds 1928, wat het een van de oudste aquaria van Spanje maakt. Aan het einde van de vorige eeuw werd het aquarium helemaal verbouwd waardoor het weer voldoet aan de eisen van deze tijd. In totaal zijn er 37 aquaria te vinden en een enorm bassin met bijna twee miljoen liter water. Dit bassin is logischerwijs het hoogtepunt van een bezoek aan het aquarium van San Sebastian.
Nadat we een kaartje hebben gekocht gaan we met de lift naar de eerste verdieping. Ons bezoek begint met een tentoonstelling over geschiedenis van de Golf van Biskaje en het maritieme verleden van San Sebastian. We zien replica’s van oude boten, gebruiksvoorwerpen uit lang vervlogen tijden en een skelet van een walvis. Als we terug richting de eerste verdieping lopen, komen we de eerste aquaria tegen. De tanks met kwallen worden verlicht met blauwe lampen wat een bijzonder beeld geeft en je de bijzondere structuur van de beestjes nog beter kunt zien. In de andere tanks zien we vissen vanuit de hele wereld, de ene nog feller gekleurd dan de ander. Het bassin met stierhaaien, roggen en schildpadden is het hoogtepunt van ons bezoek. Als we door de tunnel lopen zien we de haaien over ons heen zwemmen, een niet alledaags beeld. Na het bassin komen we nog verschillende aquaria tegen voordat we uiteindelijk uitkomen bij de uitgang.

16:15 – Monte Urgull

Na ons bezoek aan het aquarium is het tijd geworden om het letterlijk hoogtepunt van San Sebastian te gaan bezoeken. Omdat het eerder vandaag niet gelukt was om de top van de Monte Igueldo te bereiken zijn we nu vastberaden om wel naar de top van de Monte Urgull te lopen. Naast het aquarium is een lift die je de eerste twee verdiepingen omhoog brengt, maar de rest van de hoogtemeters zullen we toch echt zelf moeten lopen. We lopen via de Damen Bateria naar Urgull mendiko waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai van San Sebastian en het Santa Clara eiland. We lopen een klein stukje terug en lopen via een steile trap naar het Bateria de Santa Clara Alta. Tot onze verbazing komen we uit bij een terras.

17:05 uur – drankje bij Polborina in de bateria Santa Clara Alta

Omdat het een behoorlijk klim is besluiten we onszelf te belonen met een drankje op het terras. Er is geen bediening, maar je mag je drankje zelf ophalen in de voormalige kruitopslag van het bastion. Eenmaal binnen komen we erachter dat ze zich hebben gespecialiseerd als biercafé. Nu zijn we zelf ook liefhebber en zoeken een leuke lokale IPA uit. Het wordt een Baqueland Imparable IPA, een opvallend fruitig bier voor een Spaanse IPA. Later komen er echter achter dat de brouwerij in handen is van Amerikanen wat de smaak verklaard. Nadat we hebben genoten van ons drankje en het fantastische uitzicht vervolgen we onze weg naar de top.

18:15 uur – de top bij Urgulleko Historiaren Etxea

De top van de Monte Urgull wordt gevormd door het kasteel van Urgull met daarbovenop een standbeeld van het Heilig hart van Jezus. Het kasteel en het beeld liggen op bijna negentig meter boven zeeniveau. In het kasteel is een klein museum gevestigd dat normaal gesproken gratis bezocht kan worden. Waarschijnlijk zijn we iets te laat waardoor het nu gesloten is. Nadat we een rondje rondom het kasteel hebben gelopen en op verschillende plaatsen het uitzicht bekeken hebben is het tijd geworden om een weg terug richting het historische centrum te zoeken.

19:10 uur – diner bij Ubarrechena

Toegegeven 19:00 is belachelijk vroeg om in Spanje wat te gaan eten, maar we hebben honger en zijn gelukkig niet de enige toerist die op zoek is naar een restaurant. We laten ons leiden door onze maag gaan een van de eerste restaurants die we tegenkomen binnen; Ubarrechena. Op het eerste gezicht een typisch toeristenrestaurant met dito kaart. We bestellen vooraf de vissoep en als hoofd de gegrilde entrecote met gefrituurde pepertjes en frietjes. De rijk gevulde vissoep wordt geserveerd met stokbrood en olijfolie. Na de soep moeten we even wachten op het hoofdgerecht, maar de dikke perfect gegaarde plakken entrecote, rijkelijk bestrooid met zeezout waren het wachten waard. De frietjes en mini-paprika’s maken het geheel af. Misschien is het omdat we met honger aan tafel gingen, maar we zitten echt te smullen. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar voor een goed bord eten moet je bij Ubarrechena zijn.

21:10 uur – terug richting hotel

Vanuit de oude binnenstad lopen we via de boulevard weer terug naar ons hotel. Als we bij het playa de la Concha aankomen zien we op het strand de resten van een kunstwerk van Calat33. Op zijn instagramprofiel is te zien dat hij bijna dagelijks zandkunstwerken maakt op het strand van San Sebastian om ze vervolgens online te posten.

Net voordat we bij ons hotel aankomen zien we de laatste toeristen uit het water komen bij een ondergaande zon. Het was een bijzondere dag in San Sebastian, we hebben veel gezien van de stad die ons van tijd tot tijd aangenaam heeft verrast. Het leven in de stad dat hoofdzakelijk op en rondom de stranden afspeelt, zorgt ervoor dat er overal in de stad een relaxte sfeer hangt.

Enkele tips

Ben je langer dan één dag in San Sebastian in de zomerperiode zorg er dan zeker voor dat je wat tijd op het strand doorbrengt. De stranden van San Sebastian zijn een onmisbaar onderdeel van het leven in de stad.

San Sebastian heeft behoorlijk wat restaurants van hoog niveau, enkele hebben zelfs een of meerder Michelin sterren. Wil je in een van deze restaurants gaan eten, zorg er dan voor dat je op tijd reserveert want de plaatsen zijn beperkt.

Verken de stad op de fiets met een lokale gids.

Bezoek je San Sebastian met kinderen dan moet een bezoekje aan Monte Igueldo bovenaan je lijstje staan. Dit minipretpark is een leuke afwisseling tijdens je stedentrip.

Maak een boottocht door de baai van San Sebastian en bezoek het eilandje Santa Clara

Wil je nog meer steden in het Baskenland bezoeken zet dan Bilbao hoog op je verlanglijstje

Soortgelijke berichten