Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Marrakech

Marrakech is een van de mooiste steden in Marokko. Marrakech is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire stedentrip bestemming. Deze exotische stad ligt op slechts een paar uur vliegen van Nederland. Je waagt je in enkele ogenblikken in een sprookje van Duizend-en-een-nacht. Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko. Naast Fez is het de stad die het beste zijn oude Marokkaanse roots heeft behouden. Een bezoek aan het oude deel van de stad is als een stap terug in de tijd. Het centrum van de stad behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een prachtige historische kern. Marrakech werd gesticht in de 10e eeuw na Christus en is altijd een belangrijke handelsstad geweest. Eeuwenlang was Marrakech ook de hoofdstad van het Rijk der Almoraviden.  Vanaf hier vertrokken de karavanen op hun routes door de Sahara. De stad kenden door de bloeiende handel een ongekende rijkdom die nog steeds goed zichtbaar is in de oude paleizen. In de 13e eeuw was Marrakech zelfs een van de grootste steden ter wereld. De beschutte ligging tussen het Atlasgebergte en de Sahara zorgde voor veel vrede en voorspoed. In de 20e eeuw werd Marrakech veroverd door de Fransen en werd het moderne deel van de stad gebouwd. Veel van de termen in Marrakech zijn nog in het Frans en veel inwoners spreken deze taal uitstekend.  Wij bezoeken de stad als onderdeel van onze rondreis door Marokko, maar de stad is ook heel goed te bezoeken als korte stedentrip.

09:00 uur – goedemorgen Marrakech

We slapen in het Hotel Opera Plaza. Dit hotel staat in het nieuwe deel van de stad. Deze moderne wijk is opgebouwd naar Frans voorbeeld met lange brede avenues en een recht stratenpatroon. Hier vind je de hippe bars en cafés van de stad. Alle hippe winkels zijn in dit stuk van Marrakech te vinden. Dit is het moderne Marokko. Hoofddoekjes zie je hier, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het Atlasgebergte, maar mondjesmaat op straat. Het is een hele andere wereld dan het stadsdeel waar we het grootste deel van de dag zullen doorbrengen. We ontbijten in ons hotel. Naast de gewone broodjes en beleg kun je hier ook heerlijke Marokkaanse lekkernijen krijgen zoals Msemem en Baghrir, een soort van kleine pannenkoekjes. De chef-kok staat heerlijke Senfj klaar te maken in een grote koperen pan met olie. Dit zijn Marokkaanse donuts die worden opgediend met veel honing of siroop. Een stevig ontbijtje dus.

10:05 uur- op weg naar de medina, het oude deel van de stad

We nemen de taxi naar de Bab Agnaou, de oude stadspoort. Dit was ooit een van de negentien stadspoorten in de stadsmuren van Marrakech. Vanaf hier duiken we het oude traditionele Marrakech in. Ik heb vooraf, op een kaart in mijn telefoon, de verschillende bezienswaardigheden gezet zodat we er makkelijk naar toe kunnen navigeren. Zo voorkom je dat je door een vriendelijke Marokkaanse jongeman de verkeerde kant uit wordt gewezen en terecht kom bij het winkeltje van zijn oom i.p.v. het jouw gewenste paleis. Wil iemand je de weg wijzen, wijs dit beleeft van de hand. Ook al zeggen ze van niet, ze willen er uiteindelijk altijd voor betaald worden.

10:25 uur- Badi Paleis

Vanuit de oude stadspoort, die nog stamt uit twaalfde eeuw, lopen we zo de koninklijke Kashba in. Het Badi palis is het eerste paleis wat we bezoeken vandaag. Van dit paleis rest slechts nog een ruïne. De hoge rode muren omzomen een grote binnenplaats en enkele torens. In het paleis staat een van de oudste preekstoelen van Marokko. Daarnaast is het paleis de broedplaats voor verschillende ooievaars die de toeristen vriendelijk tegemoet klepperen. In de catacomben van het paleis is een fototentoonstelling van het oude Marrakech te zien.

11:35 uur – Joodse begraafplaats

Vanuit het Badi paleis gaan we op weg naar het volgende paleis. We lopen door smalle steegjes waar amper een kruiwagen doorheen kan. Af en toe duikt er een winkeltje of een werkplaats op. Ondanks de kaart in mijn telefoon lopen we toch verkeerd. Het adres blijkt niet helemaal te kloppen.

Wel komen we vlak voor de Joodse begraafplaats uit. En nu we er toch zijn, gaan we ook even naar binnen. De Joodse begraafplaats in Marrakech bestaat al sinds de 16e eeuw. In die periode vluchtten veel Joden voor de Spaanse Inquisitie en vestigde zich in Marrakech en Fez. Ze werden getolereerd en woonden bij elkaar in de Joodse wijk, de Mellah. In de Mellah ligt nu, achter hoge muren, nog steeds deze begraafplaats. De Joden zijn zo goed als verdwenen uit Marrakech. Na de oprichting van de Staat Israel zijn velen geëmigreerd. De begraafplaats in Marrakech is voor de Joden nog steeds belangrijk. Er liggen enkele belangrijke geestelijken begraven. We lopen een rondje langs de oude graven en vragen de weg naar het Bahia paleis. Het is vanaf hier slechts een klein stukje lopen.

12:15 uur – Bahia paleis

Het prachtige Bahia paleis is een van de mooiste bezienswaardigheden van Marrakech. Dit negentiende-eeuwse paleis is zo’n acht hectare groot. Midden in de middeleeuwse medina is het een oase van rust. Het Bahia paleis is een prachtig voorbeeld van de Marokkaanse architectuur. Rondom een groot aantal binnenplaatsen en tuinen zijn verschillende vertrekken gegroepeerd. Om van de ene tuin in de andere te komen moet je door de kamers en rijk gedecoreerde gangen lopen. Overal vind je prachtige mozaïeken en bijzondere tegelwerken. Geen centimeter van het paleis is onversierd gelaten. De plafonds zijn prachtig gedecoreerd met gipswerk. In reliëf zijn de meest magische geometrische vormen uitgewerkt. De kozijnen en deurposten zijn versierd met ingewikkelde houtsnijpatronen en de ramen zijn gemaakt van veelkleurig glaswerk.  In de tuinen vind je sinaasappelbomen. Het paleis werd gebouwd door de grootvizier van de Sultan Si Moussa. Deze heette Abu Ahmed. Deze Abu was ooit een slaaf, maar werkte zich op tot de belangrijkste ambtenaar van het Sultanaat. Hij had vier vrouwen en vierentwintig concubines die allemaal in het paleis woonden en uiteraard hun eigen vertrekken hadden. Abu liet de beste ambachtslieden uit Fez overkomen om het paleis te versieren. Het is een van de mooiste paleizen van Marokko.

13:30 uur – thee tijd

We gaan op weg naar het grote plein in de stad, maar niet voor we eerst een kopje Marokkaanse thee hebben gedronken. Overal in de medina vind je kleine cafétjes. Ons terrasje ligt op een kruispunt van de kleine steegjes in de Medina. Het is een komen en gaan van toeristen, handelaren, schoolkinderen, brommers en handkarren. We genieten van de drukte voor ons neus en drinken een lekker kopje muntthee.

In de kleine steegjes op weg naar het grote plein zijn vele winkeltjes te vinden. Ben je op zoek naar souvenirtjes dan is dit de plek om te zijn. Niet te dicht bij het plein, want daar liggen de prijzen een stuk hoger, maar dichtbij genoeg om voldoende keus te hebben uit de vele winkels. Onze dochter heeft haar zinnen gezet op een kleurrijke harembroek. Na een korte onderhandeling kopen we voor een paar euro een broek. Op plaatsen waar geen prijzen zijn aangegeven is het altijd de bedoeling dat je onderhandelt en afdingt. Alleen als er al een vast prijs staat aangegeven is dit niet gebruikelijk.

14:10 uur Djemaa el Fna

Na een korte wandeling door de kleine middeleeuwse straatjes van Marrakech, komen we uiteindelijk aan op Djemaa el Fna. Vroeger werden hier openbare executies gehouden, vandaar de naam “Plein des doods”. Dit is het toeristisch hart van het oude Marrakech. Op dit plein bruist het van het leven. In de ochtend zijn er kraampjes met bloemen en allerlei soorten fruit. Je kunt henna op je handen laten zetten en je schoenen laten poetsen. Er zijn verschillende straatartiesten die acrobatische trucen uithalen of afgrijselijke muziek maken. Overal staan mannen met aapjes en slangen waarmee je op de foto kan. Uiteraard tegen betaling. Dat geldt ook voor de mannen in traditioneel waterverkopers kostuum. Maak je hier een foto van dan wordt een kleine bijdrage gevraagd. We besluiten eerst het plein over te steken om een kijkje te nemen bij de grote toren.

Deze toren hoort bij de Koutoubia Moskee. Dit is de grootste moskee van Marrakech. Hij is genoemd naar de manuscript verkopers die in het verleden hier hun boeken aan de man brachten. De Moskee is zo’n duizend jaar oud en is prachtig versierd. De buitenkant heeft ingewikkelde patronen van Marokkaans stucwerk. De toren van Rabat en de Giralda in Sevilla werden op dit gebouw geïnspireerd. Op de toren staan enkele gouden bollen. De legende vertelt dat een van de gouden bollen is gemaakt van het goud van de vrouw van de Sultan. Zij had geen enkele dag gevast tijdens de ramadan en deed zo boete voor haar zonden. Naast de moskee is een prachtig plein waarop nog de constructie van de eerste bouw te zien is. De moskee was in eerste instantie niet goed op Mekka gericht en werd daarom opnieuw gebouwd.

Nadat we rondom de toren gelopen hebben gaan we terug richting Djemaa el Fna. Het wandelen over dit plein is een kunst op zich. Het kost heel wat moeite de verkopers en charlatans van je lijf af te houden. Nors kijken en gedecideerd nee schudden helpt. Toch lukt het niet helemaal om zonder kleerscheuren het plein over te steken. Onze dochter krijgt ongevraagd een henna tatoeage. Voor dat ik nog maar nee kan zeggen heeft een dame al henna op de hand van mijn dochter gesmeerd, een hand die ze stevig vastheeft. De maakster is boos als ik er niet voor wil betalen. We laten de briesende dame snel achter ons en gaan op hoogte het plein rustig bekijken.

14:40 uur – lunch

Tijd voor de lunch! Een rustige manier om te genieten van het schouwspel op het plein is een tafeltje op het dakterras bij een van de restaurants. Toegegeven dit is wat betreft eten niet de beste plek in Marrakech, de restaurants zijn erg toeristisch, in verhouding duur en kwalitatief matig, maar het uitzicht hier maakt alles goed. We nemen een gerecht met gegrilde lamsspiezen wat oké is. Het uitzicht vanaf ons plekje is echter fantastisch. Het plein is net een film die aan je voorbijtrekt. Verkopers die luidkeels hun waren aan de man brengen. Straatschoffies die samen kijken of ze ergens wat fruit kunnen jatten, acrobaten die hun trucs uitvoeren. Hierboven kun je alles op je gemak bekijken zonder om de twee meter te worden lastiggevallen.

15:45 uur – op zoek naar een fontein

Na een heerlijke lunch en een kopje muntthee gaan we weer de drukte van de medina in. Volgens mijn bronnen moet er ergens nog een prachtige oude waterfontein zijn die op de Unesco werelderfgoedlijst staat en is er een oude Koranschool die de moeite waard is van het bezoeken. De fontein is na een minuut of tien lopen gevonden. De Chrob ou Chouf fontein is al eeuwenoud en stamt uit de 16e eeuw. Deze waterplaats bestaat uit een groen pannendak en een prachtige houten honinggraat structuur. De tekst die er op staat in het Arabisch, Chrob ou shouf, betekent kijk en drink. Helaas is de waterplaats wat vervallen. We gaan verder naar de Koranschool. De Ali Ben Yousef Masdrassa ligt enkele straatjes verder. Helaas ontdekken we dat ze de Koranschool aan het verbouwen zijn. Hij is dus niet toegankelijk voor het publiek en zal nog tot 2020 gesloten blijven. Jammer, want de plaatjes beloofden een prachtig bouwwerk.

16:20 uur – Musee du Marrakech

Gelukkig is het Musee du Marrakech wel geopend. Dit prachtige paleis uit de 19e eeuw behoorde ooit toe aan Mehdi Menebni. Een zeer rijke heer die een prachtig paleis midden in de oude Medina liet bouwen. Het is een bijzonder voorbeeld van klassieke Moorse architectuur. Overal zijn wonderschone tegels en stucwerk te zien. De grote binnenplaats is tegenwoordig overdekt met zeil en heeft een gigantische Marokkaanse kroonluchter uitgevoerd in gegalvaniseerd staal. Het ding is enorm en vult heel het plafond. De collectie van het museum is erg divers. Er is moderne kunst en traditionele Berber kunst te zien. Ze hebben een collectie historische Arabische handschriften en een groot aantal stukken die een luisterrijk overblijfsel zijn van de Joodse cultuur in Marrakech. Het is een leuk afwisselend museum en het gebouw zelf is de moeite van het bezoeken waard.

17:00 uur – shoppen in de soek

We duiken terug de soek in om nog wat te winkelen. De kraampjes in de soek zijn vaak gegroepeerd per product. Wij lopen per ongeluk het deel van de gevogelte markt op. Dit is wel even wat anders dan bij ons in Nederland. In grote kooien zitten de verschillende kippen, ganzen en eenden opgesloten. Wie een kip wil kopen, wijst er een aan en ter plekke wordt de kop eraf gehakt. De geur hier is minder prettig en we lopen snel door. Leuker is de hoek in de soek met alle kruiden, zeepjes en oliën. Verkopers proberen je van alles aan te smeren en te verkopen. Er zijn eindeloze kraampjes met Marokkaanse slofjes, sjaals en jurkjes. Gangen vol met kleurrijk aardewerk. Het moeilijk om hier niks te kopen.

18:10 uur – terug richting hotel

Na een dag door de medina heen wandelen, nemen we de taxi terug naar ons hotel. Even opfrissen voor we het hippe deel van Marrakech induiken. Het moderne Marrakech lijkt in niets op het oude. Moderne winkelcentra en hippe boetieks met alle belangrijke ketens en merken vertegenwoordigd. Geen traditionele koffiebarretjes, maar hippe tenten waar je cappuccino en ijskoffies kan krijgen. Wie wil stappen in Marrakech moet in dit deel van de stad zijn.

We gaan te voet naar ons restaurant voor vanavond. Het is slechts en paar honderd meter lopen en de avond is zacht. Het is nog aangenaam warm. Ons hotel ligt naast het prachtige moderne treinstation. Deze is in de avond mooi verlicht. Het is een modern bouwwerk, maar onmiskenbaar Marokkaans door alle mooie geometrische versieringen en de grote toegangspoort. Wie wil kan hier de trein nemen naar Casablanca of Fez.

Met een kleine omweg komen we ook langs het Care Eden. Dit is een van de grootste winkelcentra van Marrakech. Als je wil shoppen moet je zeker hier even kijken. Het ligt aan de Avenue Mohammed V. Een van de brede avenues. Het is er ’s avonds gezellig druk. Ons restaurant ligt aan een zijstraat van een andere avenue.

20:00 uur- restaurant Azar

Op de Rue de Yougoslavie, zijstraat van de boulevard Moulay Rachid, vinden we restaurant Azar. Een mooie tent waar het moderne en traditionele Marokko samen komt. De inrichting is warm en modern met een Arabisch tintje. We beginnen onze avond met een cocktailtje. Alcohol is niet overal in Marokko zomaar te verkrijgen. Je moet er een speciale vergunning voor hebben en niet alle restaurants kunnen of willen deze krijgen. Bij Azar is dat geen probleem. Na het cocktailtje komen ze snel met onze kleine voorgerechtjes. We hebben een voorgerecht met allemaal kleine hapjes om te delen. Dat ziet er niet alleen heel erg feestelijk uit, maar smaakt ook nog eens erg goed. De meest fantastische smaakcombinaties komen voorbij. Voor ons hoofdgerecht hebben we wederom gekozen voor iets van de gril. De heerlijke gekruide spiesen zijn geen vergelijking met wat we eerder op de dag op hebben. Dit is eten van een ander kaliber. Na de gebruikelijk muntthee nemen we afscheid en gaan we terug naar ons hotel.

Marrakech is een heerlijke exotische bestemming. De moskeeën met hun oproep voor het gebed, de markt in de Medina waar alles nog ouderwets wordt aangeprezen. Het is echt een andere wereld en cultuur die je induikt. Het is een grote explosie aan indrukken, beelden en geuren die je voorbijgaan en zo anders zijn dan thuis. De stad is echt de moeite waard voor een bezoek.

Wie langer in Marrakech verblijft moet zeker in de avond terug naar het Djemna el Fna. Dit is in de avonduren het grootste openluchtrestaurant ter wereld. Overal duiken ineens kraampjes op met de heerlijkste gerechten.

Ook leuk is het volgen van een kookworkshop, dit kan op diverse plaatsen in de stad. Via je hotel of reisorganisatie wordt dit vaak ook aangeboden.

Hamman, na een dag in de drukke stad is een bezoek aan de Hamman een must. Veel hotels hebben zo’n plek waar je heerlijk kunt ontspannen.

Heb je behoefte aan meer avontuur, vanaf Marrakech vertrekken veel excursies voor een nacht naar de woestijn. Op een kameel word je dan vervoerd naar een oase om daar de nacht door te brengen onder de sterren. Vaak wordt er overnacht in traditionele berbertenten.

Soortgelijke berichten

De highlights van Fez
22 januari 2019