Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Chocolade, koffie en meer in Antwerpen

Antwerpen is mijn tweede thuis. Als ik niet op reis ben dan ben ik thuis of in Antwerpen te vinden. Net als ieder ander heb ik daarbij meestal wel mijn vaste patronen en bezoek ik veelal dezelfde zaken. Door het werken aan mijn Antwerpen sites word ik ook uitgedaagd om ook nieuwe plekjes in Antwerpen te ontdekken en zo stap voor stap de stad beter te leren kennen. Dit keer ben ik speciaal naar Antwerpen gegaan om de wondere wereld van chocolade en koffie te ontdekken. Het is de dag dat de vierde editie van de Antwerp Chocolate Week begonnen is. Een week waarin iedereen laagdrempelig kennis kan maken met wat Antwerpen op het gebied van chocolade en koffie te bieden heeft. En dat is veel meer dan ik dacht!Zo ga ik vandaag ontdekken dat niet Brugge of Brussel de chocoladehoofdstad van de wereld is, maar Antwerpen. Natuurlijk geheel subjectief, maar wel te onderbouwen met argumenten. Die lees je aan het einde van dit verhaal. Wat ik tot vandaag niet wist is hoe belangrijk koffie voor Antwerpen is en dat de bijnaam ‘Koekenstad’ een trots verdiende naam is die gebaseerd is op een lange traditie van koekenindustrie in Antwerpen.

antwerpen-0000-chocoladeweek

Wat is de Antwerp Chocolate Week?

De Antwerp Chocolate Week is een evenement waarbij je tijdens een ‘do it yourself’ chocoladewandeling kennis kunt maken met wat de Antwerpse chocolatiers en koffiehuizen aan lekkernijen te bieden hebben. Dit doe je met een zogenaamde chocoladepas die je voor 10 euro aan kunt schaffen bij Dienst Toerisme (op de Grote Markt en op het Centraal Station). Deze chocoladepas bestaat uit tien coupons die je bij de deelnemende bedrijven in kunt leveren tegen bonbons, paaseitjes, chocolade, koffie of een andere lekkernij.

Bij de chocoladepas ontvang je tevens een boekje waarin het verhaal achter de chocoladeweek en informatie over alle deelnemers beschreven staat. Je kunt hierin ook zien wat je per deelnemer krijgt voor de bonnetjes en op een plattegrond kun je zien waar de deelnemers gevestigd zitten.

Als bonus krijg je een gratis entreekaartje voor de tentoonstelling “Op de koffie bij Nottebohm” in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Deze expo zal ik dan vandaag ook opnemen in mijn route.

antwerpen-bonbons

09:15 uur – aankomst op het station

Omdat ik vandaag ook van plan ben wat biertjes te drinken, reis ik dit keer met de trein naar Antwerpen. Het is een schitterende ochtend. Er is dus geen enkele belemmering voor de trein om niet op tijd te rijden. Om kwart voor negen vertrek ik met de internationale intercity naar Antwerpen, waar ik exact een half uur later arriveer op wat volgens mij één van de mooiste stations ter wereld is. Antwerpen-Centraal is een architectonische mix van een oud stationsgebouw met een enorme overkapping van glas en staal een moderne manier van het construeren van perrons verdeeld over verschillende verdiepingen. Iedere keer als ik het stationsgebouw zie geniet ik van de schoonheid van het gebouw.

SAMSUNG CSC

09:35 uur – koffie bij Barnini

Om 10 uur heb ik een afspraak staan met Cynthia Hurssel en Jana Clement. Deze twee dames zitten in hun derde en laatste jaar van hun studie marketing aan de Antwerpse Karel-de-Grote-Hogeschool. De Antwerp Chocolate Week is het afstudeerproject van hen en een paar medestudenten. Via hun docent Piet De Lombaerde heb ik een afspraak met de dames om een paar chocolatiers en een koffiehuis te bezoeken. Zij zullen me kennis laten maken met het project ‘Antwerp Chocolate Week’ en wat chocolade en koffie voor de stad betekent.

antwerpen-0935-vintage

Ik ben echter te vroeg. Ik loop vanaf het station richting patisserie en chocolaterie Lints, waar ik met de dames afgesproken heb. Ik passeer hierbij het Theaterplein en kom onderweg op de Oudevaartplaats uit. Dit is het domein waar op zondag de beroemde Vogelenmarkt zich afspeelt. Vanochtend heerst er een heerlijke rust (het is vrijdag). Hierdoor valt het zaakje ‘Barnini’ mij op als geschikte plek om koffie te drinken. Wat ik aan de buitenkant niet direct zie omdat daar gepoetst wordt, is dat dit een heel leuk zaakje is. Je stapt binnen in een vintage interieur dat een al en gezelligheid uitademt. Ik vind het gewoon moeilijk te kiezen waar ik moet gaan zitten. Alles ziet er zo uitnodigend uit. Ik besluit plaats te nemen in een comfortabele oude zetel en bestel een espresso. Voor deze uitstekende koffie met een wafeltje betaal ik slechts één euro en vijftig cent. Ik geniet van de zaak, maak wat foto’s, drink mijn espresso op, laat vijftig cent fooi liggen en vertrek.

antwerpen-0935-barnini

Barnini is naast een koffieshop met een heeeeeeel erg uitgebreide koffiekaart ook een plek waar ze veel lekkere bagels (ook glutenvrij!) op de kaart hebben staan. Voor mij een reden om hier in de toekomst zeker nog een keertje terug te komen voor een ontbijt of lunch.

10:00 uur – smullen bij Lints

Klokslag tien uur arriveer ik bij Lints aan de Vleminckveld 68. Dit is het bedrijf van meesterbakker Eddy van Tittelboom. Buiten ontmoet ik eerst Cynthia en Jana. Na een korte en aangename introductie gaan we patisserie en chocolaterie Lints binnen. Al snel maak ik kennis met de sympathieke Eddy Van Tittelboom, die ons direct een koffie aanbiedt. Eddy is dit jaar de ambassadeur van Antwerpen Koekenstad. Dit is het project waar de Pateekesweek, de Antwerp Chocolate Week en twee exposities rondom koffie onder vallen. Eddy is vooral een man die duidelijk van zijn vak houdt en die gepassioneerd kan praten over zijn producten en vooral ook over wat de koekenindustrie voor Antwerpen betekend heeft.

antwerpen-1000-lints-croc-noisette1

Tijdens het gesprek toont hij me de croc’noisette. Dit gebakje heeft Eddy speciaal voor de Pateekesweek ontwikkeld die enkele weken geleden gehouden is. De croc’noisette is een soort van omgevallen tompouce waarbij een vulling van hazelnootcrème de dominerende smaak is. De croc’noisette is niet te zoek, fijn van structuur en is niet voor niets in het vaste assortiment van Lints terecht gekomen. In de zomerperiode zal er vrijwel zeker een variant met een meer zomerse vulling aangeboden gaan worden.

antwerpen-1000-lints-croc-noisette2

De croc’noisette is overigens wederom een bewijs dat de Belgen vaak slimmer zijn dan Nederlanders. Waar bij ons het eten van een tompouce al snel uitdraait op een knoeierij waarbij handen, gezicht en soms ook de kleding niet schoon blijven, daar is de ‘omgevallen tompouce’ van Lints juist prima te snijden en te eten omdat hij een kwart slag gedraaid is. De krokantheid (en daarmee de snijdbaarheid) van de bodem en het formaat (niet te dik) helpen hier ook aan mee.

Na de croc’noisette komt de lekkernij op tafel die speciaal voor de Antwerp Chocolate Week gemaakt is: de handgemaakte Princekoek. Dit is een hommage aan de bekende Princekoeken die ooit door de Antwerpse koekenfabrikant De Beukelaar bedacht is en die tegenwoordig onder de merknaam LU nog steeds in heel veel huishoudens terechtkomt. De koekjes uit de fabriek zijn zeker een lekker tussendoortje, maar wat Eddy mij hier vandaag voorschotelt… amaai, wat is dat lekker!

antwerpen-1000-lints-princekoeken

De artisanale Princekoek is ten eerste veel groter dan de fabrieksvariant die ineens tot een eenhapsvariant gedegradeerd lijkt te zijn. De smaak van de grote Princekoek overtreft het origineel nog veel meer. Het recept bestaat uit twee biscuites op basis hetzelfde deeg waarvan Antwerpse handjes gemaakt worden, waar een crème op basis van witte chocolade tussen zit. Het geheel is overgoten met heerlijke melkchocolade en gedecoreerd met strepen van witte chocolade. Het resultaat is geweldig. Op de vraag hoeveel calorieën er in zo’n Princekoek zitten moest Eddy mij het antwoord schuldig blijven. Misschien is het maar beter om dit niet te weten en gewoon volop te genieten van deze Antwerpse lekkernij.

10:55 uur – wereldse chocolade van Pierre Marcolini

Na het bezoek aan Lints gaan we door naar Maison Pierre Marcolini. Deze chocolatier heeft net als Lints een vermelding in de Chocolade en Patisserie 2016 gids van GaultMillau. Van oorsprong is Pierre Macolini gevestigd in Brussel. Inmiddels zijn er ongeveer dertig chocoladewinkels van deze vooraanstaande chocolatier te vinden in België, Frankrijk, Engeland, Monaco en Japan.

antwerpen-1055-pierre-marcolini

Het unieke aan Pierre Marcolini is dat alle chocolade zelf gemaakt wordt. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle chocolatiers die hun basischocolade vrijwel zonder uitzondering van één van de grote chocoladefabrikanten betrekken zoals Barry Callebaut. Pierre Marcolini gaat zelfs zo ver dat de complete oogsten van cacaoplantages over de hele wereld opgekocht worden. Dit zijn stuk voor stuk kleinere plantages die op verantwoorde wijze cacaobonen telen. Maison Pierre Marcolini verwerkt zelf de cacaobonen tot chocolade. Omdat ze alle controle hebben over de grondstoffen weten ze zeker dat er op basis van fairtrade gehandeld wordt en kunnen ze zelf heel goed het suikergehalte, het cacaogehalte en de smaak van de chocolade beïnvloeden.

antwerpen-1055-pierre-marcolini-purechocolade

Zo krijg ik een stukje chocolade te proeven dat een cacaogehalte heeft van maar liefst 85%. Het betreft een Limited Edition Gran Cru chocolade uit Peru. In plaats van een erg bittere chocolade proef ik ze aangename volle smaak van cacao. Bitterheid is ver te zoeken en omdat de chocolade ook verre van zoet is proef je chocolade in de meest intense vorm die je kunt ervaren. Voor chocoholics die optimaal van chocola willen genieten is dit een geweldig product.

De chocolade is in de vorm van Pierre Marcolini is in de vorm van tabletten te koop in de winkel. Daarnaast woeden er prachtige handgemaakte chocoladeproducten mee vervaardigd zoals natuurlijk pralines (voor de Hollanders: bonbons). In de strak vormgegeven winkel kun je nu ook nu ook al de eerste Paasproducten zien.

antwerpen-1055-pierre-marcolini-pralines

Als je deelneemt aan de Antwerp Chocolate Week dan kun je tegen inlevering van 2 coupons ene zakje krijgen waarin zes pralines zitten. Deze zes zoete lekkernijtjes zijn representatief voor het assortiment van Pierre Marcolini. Het leuke van de chocoladeweek is dat waar de chique winkel voor sommige mensen een drempel vormt, deze mensen nu wel binnenstappen en kunnen ervaren wat deze chocolatier te bieden heeft.

11:20 uur – unieke creaties van BbyB

We zijn een klein stukje doorgelopen om BbyB te bezoeken. Dit is de derde zaak die ik bezoek. Je zou denken dat het dan op een gegeven moment op elkaar gaat lijken. Het tegendeel blijkt waar, want BbyB is een zaak met een totaal andere visie en achtergrond dan de vorige twee die ik vandaag bezocht heb. BbyB is het resultaat van een geweldig samenspel tussen Michelin-chef Bart Desmidt en meester-chocolatier Jan Verleye. Hieruit zijn verschillende unieke creaties ontstaan zoals de zogenaamde ‘boobies’, de squares en de BbyB giftboxes.

antwerpen-1120-bbyb-boobies

De Boobies zijn een variant op de negerzoenen (tegenwoordig ‘zoenen’) die je in de supermarkt ziet. Echter is hier sprake van een ambachtelijke variant op basis van een zandkoekje, een crèmevulling en een toevoeging zoals framboos, karamel met zeezout of praliné met hazelnoot. De Boobies zijn er in twee varianten: de Small Boobies als kleine variant en de Big Boobies voor wie wat langer wil genieten.

antwerpen-1120-bbyb-boxes

Een product dat mij persoonlijk erg aanspreekt zijn de boxen met pralines in de vorm van een staafje. Deze pralines zijn er momenteel in 22 smaken, die ieder hun eigen kleur (smaaksoort) en nummer (specifieke smaak) hebben. Op basis daarvan kun je een box met 5 of 10 doosjes samenstellen. Ieder doosje op zich bevat 5 pralines. Er zitten verrassende smaken tussen zoals pure chocolade met rabarber en violet of witte chocolade met passievrucht en basilicum. regelmatig hebben ze special editions van hun boxes. Tijdens de chocoladeweek mag je in ruil voor 2 coupons een sleeve met vijf pralines meenemen.

antwerpen-1120-bbyb-special-editions

11:50 uur – koffie bij Cuperus

Na alle zoetigheden is het tijd om één van de koffiehuizen te bezoeken die deelneemt aan de Antwerp Chocolate Week. We bezoeken Cuperus aan de Sint-Katelijnevest. Cuperus is de oudste koffie- en theebar van Antwerpen. De zaak werd in 1823 opgericht en is sinds die tijd op verschillende plekken gevestigd geweest. Ooit is Cuperus begonnen aan de Suikerrui. begin jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde de zaak naar de Boerentoren. Dit is de eerste wolkenkrabber die ooit gebouwd is in Europa. De koffiezaak zat daar op de benedenverdieping en het theehuis was bovenin gevestigd. Dit was tot in 1940, toen de Duitsers de zaken sloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eigenaresse Ellen vertelt tussen haar drukke werkzaamheden door dat menig meisje in de jaren dertig haar huwelijkspartner heeft ontmoet tijdens een kopje thee van Cuperus.

antwerpen-1150-cuperus-zaak

De barista maakt voor mij in de tussentijd een ‘geheime espresso’ klaar. Hij vertelt me vol trots dat ze met deze koffie deel gaan nemen aan een wedstrijd. Om de concurrentie niet te wijs te maken wil hij niet meer vertellen dat de smaak het verhaal moet vertellen. En dat doet het. De met zorg en toewijding geprepareerde koffie is zacht maar toch intens van smaak. Het lichte zoetje dat ik bespeur zorgt ervoor dat ik er, tegen mijn gewoonte in, geen suiker in doe.

antwerpen-1150-cuperus-koffie

Buiten een zaak waar je heerlijke koffie en thee kunt drinken, kun je hier ook ongeveer tachtig theemelanges kopen om mee naar huis te nemen. Ook zijn er een tiental soorten koffiebonen te koop voor thuisgebruik. Al deze producten staan op fraaie wijze geëtaleerd in een hoge wand.

Cuperus zit sinds november 2014 op deze locatie in het centrum van Antwerpen. Er is duidelijk veel tijd, aandacht en geld besteed aan creëren van een mooie zaak waar iedereen zich thuis zal voelen. Met gevoel voor interieurdesign is er een concept weggezet dat zowel modern en strak als warm en sfeervol is. Als ik in de buurt van Cuperus zou wonen dan zou ik mijn dag regelmatig hier beginnen, denk ik.

Tijdens de koffie spreek ik nog verder met Jana en Cynthia over de Antwerp Chocolate Week, reizen, Antwerpen en hun toekomst na de opleiding. Ik complimenteer ze nogmaals met het prachtige concept waar ze mede voor verantwoordelijk zijn en bedank ze voor de genomen moeite om mij een ochtend door de koffie- en chocoladecultuur van Antwerpen te begeleiden. Zodra we Cuperus buiten stappen scheiden onze wegen.

antwerpen-1150-cuperus-thhe-koffie-potten

12:30 uur – Op de koffie bij de Nottebohm

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience wordt sinds 30 januari 2016 de expo ‘Op de koffie bij Nottebohm’ gehouden. In de schitterende Nottebohmzaal wordt het verhaal van koffieboon tot kopje koffie verteld. Koffie neemt een belangrijke plek in binnen de Antwerpse samenleving. Niet alleen is de haven van Antwerpen de belangrijkste koffiehaven ter wereld, ook telt Antwerpen een groot aantal grote en kleinere koffiebranders. Tijdens de expositie ontdek ik dat ik stiekemweg best wel wat namen herken zoals Rombouts en de Roode Pelikaan (tegenwoordig beter bekend onder de naam Pelican Rouge).

antwerpen-1230-koffie-expo

Tijdens de expositie wordt op duidelijke wijze duidelijk wat koffie betekent heeft voor Antwerpen en hoe het product nu nog invloed heeft op het leven in Antwerpen. Als je een chocoladepas koopt voor de Antwerp Chocolate Week dan is de entree voor één persoon inbegrepen.

13:20 uur – soep van Emily

Na de koffie en chocolade is het tijd voor iets hartigs. Aan het Hendrik Conscienceplein, waar de expositie gehouden wordt die ik net bezocht heb, ontdek ik Simply Emily. Het bord buiten dat hier ‘homemade soups’ verkrijgbaar zijn lokt mij al snel naar binnen. Welke soepen ze hebben zal ik pas binnen ontdekken. Emily biedt iedere dag vier verschillende soepen aan.

antwerpen-1320-simply-emily-bord

Ik kies voor harira. Deze maaltijdsoep op basis van tomaat, kikkererwten, komijn en lamsvlees is één van mijn favoriete Marokkaanse gerechten. Met uitzicht op een zonnig plein geniet ik van een merkbaar verse soep met een paar goede stukjes bruin brood erbij. Ik stuur alvast een berichtje naar mijn vrouw dat ik een nieuw leuk plekje in Antwerpen ontdekt heb waar we zeker een keertje samen soep moeten gaan eten.

antwerpen-1320-simply-emily-harira

14:00 uur – bezoek aan de Sint-Carolus Borromeuskerk

Hoewel een kerkbezoek niet op mijn programma stond voor vandaag, laat ik me toch verleiden om een bezoek aan het huis van God te brengen. Niet vanuit religieuze overwegingen (ik ben immers overtuigd atheïst), maar omdat de indrukwekkende gevel van de Sint-Carolus Borromeuskerk mij nieuwsgierig maakt naar de binnenkant. De barokke binnenkant met veel marmer, fraaie voorbeelden van houtsnijkunst en een opvallend gedecoreerde koepel boven het altaar maken zeker indruk op me.

antwerpen-1400-kerk

14:20 uur – chocoladewandeling

Enkele weken geleden heb ik in Antwerpen al een chocoladepas gekocht. Vandaag begint de chocoladeweek. Dit is dus het moment om mijn coupons te gaan verzilveren. Op het plattegrondje dat in het boekje ‘Antwerpse week van de chocolade’ staat heb ik de adresjes aangeduid die ik wil gaan bezoeken. Op die manier loop ik niet kriskras door Antwerpen, maar ga ik op efficiënte wijze van chocolatier naar chocolatier. Ik loop achtereenvolgens binnen bij Château Blanc, G. Bastin en na wat zoekwerk bij Elisa pralines om daar lekkernijen te gaan verzamelen.

antwerpen-1420-chocoladewandeling

14:50 uur – biertje bij Het Bolleke

Al het lopen maakt me dorstig. Voor de tweede keer vandaag wordt ik door een krijtbord naar binnen gelokt. Dit keer staat er op het bord geschreven ‘We have BEER as cold as your ex-girlfriends heart’. Hoewel het heel lang geleden is dat ik een ex-vriendin heb gehad staat de gedachte van een ijskoud biertje mij wel aan.

antwerpen-1450-hetbolleke-bord

Ik loop café Het Bolleke binnen en geniet van een heerlijke Wild Jo. Dit is een Antwerps blond bier dat vrij recent door brouwerij De Koninck op de markt is gebracht. Voor een biertje op zo’n toeristische locatie betaal ik de bijna belachelijk lage prijs van 3 euro.

antwerpen-1450-hetbolleke-wildjo

15:15 uur – vervolg chocoladewandeling

Na een klein half uurtje vervolg ik mijn chocoladewandeling. Ik loop richting de Grand Bazar waar de Antwerp Chocolate Store gevestigd is. Hier ontvang ik een doosje met drie Antwerpse Handjes in ruil voor één coupon. Daarna zet ik koers richting winkelgebied ‘De Wilde Zee’ waar een groot aantal chocolatiers vlak bij elkaar zit. Ik bezoek hier Chocolatier Burie (een begrip in Antwerpen), Neuheus (de uitvinder van de bonbon) en Mary (hofleverancier van chocoladepasta) om uiteenlopende pralines en paaseitjes in mijn tas te kunnen stoppen.

antwerpen-1515-vervolg-chocoladewandeling

16:00 uur – De Koninck Brouwerij

Naast chocolade en koffie is voor mij ook bier iets wat bij België en Antwerpen hoort. Ik heb daarom de taxi genomen richting Brouwerij De Koninck. Deze is gevestigd aan de Mechelsesteenweg nummer 291. Dat is iets te ver lopen naar mijn zin, vandaar dat ik de taxi pak. Na een klein kwartiertje stap ik uit bij de brouwerij. Hier neem ik deel aan de nieuwe brouwerijtour die afgelopen najaar geïntroduceerd is.

Tijdens een interactieve wandeling door de brouwerij leer ik alles over de historie van de brouwerij, de verschillende fases van het bierbrouwen en over de biermerken die De Koninck maakt. Want naast het befaamde ‘bolleke’ kun je ook Triple D’Anvers van De Koninck of Wild Jo drinken. De tour wordt afgesloten met een degustatie waarbij ik geniet van de heerlijke Triple D’Anvers. Vervolgens neem ik de taxi terug naar de historische binnenstad van Antwerpen waar ik van plan ben sushi te gaan eten.

antwerpen-1600-brouwerij-de-koninck

17:30 uur – bierwinkel Abbey No. 8

Op de Handschoenmarkt loop ik bij bierwinkel Abbey No. 8 binnen. Deze bierwinkel heeft een leuk assortiment aan Belgische bieren. Ik loop zo af en toe eens binnen om te kijken of ze nog iets hebben staan wat ik nog niet op heb. Omdat ik te voet ben neem ik dit keer niet teveel mee. Ik kies een viertal bieren die ik nog niet ken, reken af en loop naar buiten.

antwerpen-1730-abbey-no-8

Eenmaal buiten bedenk ik me ineens wat betreft het diner. Ik was van plan om bij Umi of Zaowang sushi te gaan eten, maar herinner me ineens de foto’s die Cynthia me vanochtend liet zien van meesterlijk mooie sushi die ze bij Ko’Uzi op heeft. Ze vertelde hierbij wel dat het een heel klein zaakje is waar je zonder reservering niet snel meer binnenkomt. Ik google toch snel even het telefoonnummer en bel ze. Ik heb geluk: er is nog plek voor één persoon aan de bar. Ik maak een reservering voor half zeven.

17:40  uur – cocktail bij Dogma

Er rest mij nog ruim drie kwartier tot ik ga eten. Ik benut die tijd om Dogma te bezoeken. Dogma is één van mijn drie favoriete cocktailbars in Antwerpen. Uit het handgeschreven cocktailmenu bestel ik de Tall Dragon. Weinig verrassend, want deze op gin, gember, honing en rozenwater gebaseerde cocktail is favoriet bij mij. Genietend van de cocktail beantwoord ik wat e-mails die ik vandaag op mijn telefoon ontvangen heb. Na een half uur reken ik af om wandelend koers te zetten richting de Leopoldplaats.

antwerpen-1740-dogma-menu

antwerpen-1740-dogma-talldragon

18:30 uur – hemelse sushi bij Ko’Uzi

Ko’Uzi staat wat mijn betreft voor sushi van een andere wereld. Dat zag ik al toen ik de foto’s op Cynthia’s telefoon zag en wordt hier bevestigd. Naast de nigiri en maki sushi’s heeft Ko’Uzi een aantal eigen sushispecialiteiten. Dit is een mix van westerse haute cuisine met traditionele Japanse smaken. Er staan in totaal veertien eigen specials op de kaart. Kiezen is moeilijk. Daarom kies ik het het menu van veertien ‘creative sushi’s’. Voor 38 euro krijg je dan één exemplaar van elke speciale sushi op je bord. De sushischotel laat ik begeleid worden door een Japans amber bier: Owa.

antwerpen-1830-ko-uzi-sushi

antwerpen-1830-ko-uzi-sushi2

De verwachting wordt geheel ingelost. Deze sushi is niet alleen schitterend om te zien. Iedere sushi is een smaakbommetje waarbij sojasaus slechts zeer matig (en vaak ook niet) gebruikt dient te worden. Helemaal happy stap ik na afloop naar buiten.

19:40 uur – wandeling richting station, langs Theaterplein

Te voet ga ik richting station Antwerpen-Centraal om de trein naar huis te pakken. Ik weet nu al dat ik de treinen van 19:45 uur en 19:50 uur niet meer ga halen en dat de volgende trein pas om kwart voor negen rijdt. Ik loop daarom nog eventjes een tweehonderd meter om zodat ik de Stadsschouwburg eens in het donker kan bewonderen. Het imposante bouwwerk heb ik al voldoende bij daglicht gezien. Ik ben echter nieuwsgierig hoe de enorme kap ’s avonds belicht wordt.

antwerpen-1940-theaterplein

20:00 uur – laatste biertje bij Bier Central

Op de Keyserlei zie ik Bier Central liggen. Ik kan er op dit moment voor kiezen om nog bijna drie kwartier te wachten op het station of dat ik deze tijd spendeer in een kroeg die meer dan driehonderd bieren aanbiedt. Natuurlijk wint het café deze strijd. Genietend van een Kwak wacht ik tot het tijd is om naar de trein te gaan. Het station ligt op drie minuten lopen van Bier Central.

antwerpen-2000-biercentral

20:45 uur – vertrek naar huis

Om kwart voor negen zit ik in de trein naar huis. Ik kijk terug op een dag waarin ik toch weer nieuwe dingen over Antwerpen geleerd heb. Vooral de historie van koeken, koffie en chocolade vind ik leerzaam. Ik snap nu ook waarom men in Antwerpen vindt dat hun stad de chocoladehoofdstad van de wereld is. Hier zijn niet alleen een groot aantal chocolatiers gevestigd, ze vullen elkaar ook nog eens prima aan. Waar men zich in Brussel vooral lijkt te concentreren op pralines en je in Brugge vooral veel chocoladeproducten ziet die marketingtechnisch zich op de hordes aan toeristen richten, daar heeft Antwerpen het meest brede palet aan chocolade te bieden. Hier zie je naast de traditionele producten veel leuke innovaties, eigen producten en soms opmerkelijke smaakcombinaties die je in vervoering kunnen brengen.

SAMSUNG CSC

Mocht je de komende dagen nog naar Antwerpen gaan dan zou ik zeker aan willen raden om aan de Antwerp Chocolate week deel te nemen. Op dit moment is de chocoladepas nog voldoende verkrijgbaar. De chocoladeweek duurt tot en met zaterdag 27 februari 2016. Mocht je dit artikel pas na die datum lezen, schroom dan niet om één van de Antwerpse chocolatiers te bezoeken en hun producten te ontdekken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Antwerpse koffiehuizen.

Dankwoord

Bij deze wil ik Cynthia Hurssel en Jana Clement bedanken voor de wandeling. Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad en Edith Andriesse wil ik bedanken voor het regelen van de wandeling en de eigenaren van de zaken die ik bezocht heb wil ik bedanken voor hun gastvrijheid en medewerking aan dit verhaal.

Soortgelijke berichten

Brussel in één dag: de highlights van Brussel
De highlights van Brussel
23 augustus 2019
De hoogtepunten van Namen
07 april 2017
Highlights van Gent
06 november 2015