Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Mechelen met kind

Mechelen is een middelgrote stad tussen Antwerpen en Brussel. Net als de meeste andere grote Belgische steden heeft de stad een rijk verleden. Toch trekt de stad Mechelen jaarlijks veel minder toeristen als andere Vlaamse steden zoals Gent, Brugge of Antwerpen. Dit is voor de toeristen die Mechelen wel bezoeken een zegening. De drommen toeristen die je soms door andere steden ziet lopen zal je in Mechelen niet gauw tegenkomen. Toch is het er druk genoeg om gezellig te zijn. Kortom de ideale stedentripbestemming voor toeristen die de drukte een beetje willen mijden.

Veel van de historische bezienswaardigheden in Mechelen zijn vandaag de dag nog steeds in hun oude glorie te bewonderen. Toch was dit niet de belangrijkste rede van ons bezoek aan deze bijzondere stad. Mechelen etaleert zich al jaren als de belangrijkste gezinsstedentrip bestemming in België, Mechelen kinderstad. Dat wilden we weleens gaan testen.

intro

Samen met mijn dochter van negen ga ik tijdens de zomervakantie een dagje Mechelen verkennen.

08:48 uur – met de trein naar Mechelen

Om een beetje op tijd in Mechelen aan te komen nemen we de trein van 08:48 vanuit Roosendaal. Een treinrit die zonder tegenslagen ongeveer vijftig minuten in beslag zal nemen. Op het station kopen we een kop koffie en een flesje ijsthee en beginnen relaxed aan onze stedentrip. Het grote voordeel van in Roosendaal opstappen is dat er een automaat staat van de Belgische spoorwegen. Staat deze nou niet bij jou op het station kun je op voorhand online je kaartjes kopen op de website van ns internationaal.

aankomst-met-de-trein

09:35 uur – aankomst in Mechelen

We komen aan in Mechelen zonder enige vorm van vertraging. Vanaf het station zoeken we de weg naar de Grote Markt van Mechelen waar het bureau voor toerisme te vinden is. Onderweg passeren we de belangrijkste winkelstraat van Mechelen de “Bruul”. Op het moment dat wij door deze autovrije winkelstraat lopen zijn de meeste winkels nog gesloten of net aan het opengaan. De Bruul komt uiteindelijk uit op de Grote Markt van Mechelen. Op het moment dat we de Grote Markt oplopen, gaat de toeristische informatie net open.

lopen-naar-grote-markt

10:00 uur – toeristische informatie

Met de vraag of dat er leuke wandelingen met kinderen in Mechelen zijn krijg ik een enthousiast ja te horen. Ze vraag naar de leeftijd van mijn dochter en komt vervolgens met een op maat gemaakte wandeling in het stadshart van Mechelen aan. We kopen de route voor het bedrag van drie euro. Het bestaat uit een boekje met twee wandelingen en een kaart speciaal gemaakt voor kinderen. Als cadeautje krijgt de dochter een mooie rugtas van Mechelen kinderstad met daarin allerlei spullen om zich vandaag bezig te houden. Zoals kleurtjes, een legopoppetje en een blaadje om zelf allerlei leuke vouwfiguurtjes te maken.

toeristische-informatie

10:10 uur – start wandeling “Van Arend tot Zwaluw”

De wandeling start op de Grote markt van Mechelen. Hier is gelijk de eerste opdracht, zoek de verschillende dieren op de gevels van de historische panden op de markt. Terwijl mijn dochter de verschillende panden afspeurt vertel ik dat deze dieren vroeger dezelfde functie hadden als huisnummers. Zo konden ook mensen die niet konden lezen of schrijven de goede huizen vinden. Na zes verschillende dieren te hebben gevonden lopen we verder richting de Sint Romboutskathedraal. Voor we de kerk binnengaan stoppen we eerst bij de spelprikkel; poppentheater XXL. Levensgrote poppen staan te wachten tot ze ten dans gevraagd worden of onderdeel mogen zijn van een toneelstuk. De spelprikkel is een bedenksel van de dienst van toerisme. Het zijn allerlei grote objecten waar kinderen mee of op kunnen spelen. Ze staan verspreid door heel het centrum van de stad.

arend-tot-zwaluwpoppentheater-xxl

10:30 – Sint-Romboutskathedraal

Bij de ingang van de kerk is voor kinderen een opdracht te vinden. Scheur het blad af en ga op zoek naar het standbeeld van Sint Rombout. Daarna moeten we de hoogte van de toren berekenen en ga zo maar door. In ons boekje staan nog wat extra opdrachten; we gaan eerst op zoek naar de maker van het glas-in-loodraam. Deze heeft zichzelf als soort van handtekening op het raam afgebeeld. De laatste opdracht die we doen is het vinden van de verschillende beestjes op het houten altaar. Wij konden er vijf vinden.

sint-romboutskathedraal-2sint-romboutskathedraal

Jammer genoeg kun je de toren alleen in de middag beklimmen dus stellen we dit deel van de wandeling uit tot later op de dag.

10:45 – spelprikkels en vervolg van de wandeling

Recht voor de ingang van de kathedraal is nog een spelprikkel te vinden; een reusachtig geel standbeeld van het Opsinjoorke. Dit is een typisch legende uit Mechelen. Het Opsinjoorke stelt een klein dik mannetje voor dat erom bekend staat zijn vrouw te slaan. Om hem hiervoor te straffen wordt hij door zijn buren in de lucht gesmeten. Na een aantal keren op het beeld te hebben geklommen lopen we verder en komen gelijk de volgende spelprikkel tegen. Een aantal ijzeren riethalmen die je het gevoel geven dat je door de wind wordt meegevoerd als je erop staat en ijzeren palen die langzaam in de grond zakken als je erop gaat staan. Sommige zakken wel andere weer niet. Via het geboortehuis van de grootvader van Ludwig van Beethoven lopen we richting de Wollemarkt, kijken even naar het aartsbisschoppelijk paleis en lopen naar “‘t groen waterke”. In het boekje wordt, tot grote hilariteit bij mijn dochter, uitgelegd dat de nonnen deze gracht vroeger gebruikten als toilet en dat kwajongens vanaf bootjes probeerden de billen van de nonnen raak te schieten met hun blaaspijpen.

spelprikkels-opsinjoorkespelprikkels-opsinjoorke-2 groen-waterke

De route neemt ons verder mee langs de Refugié van de Abdij van Sint-Truiden, de Refugié van de Abdij van Tongerlo en het Klein Begijnhof.

refugie

11:20 uur – zoektocht door Mechelen

Vanaf het Klein Begijnhof lopen we door naar de Sint Katelijnekerk. Voor de kerk is een andere spelprikkel te vinden. Het doolhof zelf is niet erg boeiend maar in het boekje krijgt mijn dochter de opdracht de kaart goed te bestuderen en dan zonder kaart de weg te vinden naar het Hof van Busleyden. Met de nodige sturing lukt dit zonder dat we al te veel omlopen. Het Hof Van Busleyden wordt momenteel verbouwd tot het stadsmuseum van Mechelen. Na een korte stop in de binnentuin vervolgen we onze weg richting de Veemarkt. Daar kijken we nog even naar het standbeeld van Neptunus voordat we afwijken van onze route en richting het speelgoedmuseum lopen.

doolhof neptunes

11:50 uur – speelgoedmuseum

Een bezoek aan Mechelen met kinderen is natuurlijk niet compleet zonder het speelgoedmuseum te bezoeken. De entree van het museum is veelbelovend, in de vitrines is speelgoed uit verschillende tijdsperiodes te zien. In de vitrine van de jaren tachtig zie ik mijn halve jeugd voorbijkomen. Na een korte blik in de verschillende vitrines gaan we naar de kassa op de eerste verdieping. Het museum heeft een indrukwekkende collectie speelgoed van alle tijden. Prachtige oude speelgoedwinkels, poppenhuizen en teddyberen staan opgesteld over drie verdiepingen. Op sommige plaatsen zijn knoppen te vinden die ervoor zorgen dat er lichten aangaan of dat er van alles gaat bewegen en er muziek gaat spelen. Naast het oudere speelgoed is er ook lego, barbiepoppen en star wars speelgoed in het museum terug te vinden. Op de bovenste verdieping is een deel ingericht voor speelgoed uit andere landen. Hier is zelfgemaakt speelgoed uit derdewereldlanden te zien en een leuk filmpje van spelende kinderen uit Afrika.

speelgoedmuseum speelgoedmuseum-2

We zouden nog wel een paar uur in het museum kunnen rondlopen, maar de honger begint op te spelen en besluiten terug richting de Grote Markt van Mechelen te lopen. Onderweg komen we in de befferstraat het Italiaanse restaurant l’Osteria tegen.

lunch

13:30 uur – lunch

Anders dan veel andere restaurants in Mechelen heeft dit restaurant geen uitgebreide kinderkaart maar na overleg met de ober is het geen probleem om van de meeste dingen een halve portie te bestellen. We bestellen een salade met scampi’s en de inktvis in tomatensaus met pasta. Zelf neem ik daar een gouden Carolus bij, het bekendste bier dat in Mechelen gebrouwen wordt. Na de stevige wandeling en de vele indrukken laten we het eten ons goed smaken. We buiken nog wat uit en bereiden ons voor op het letterlijk hoogtepunt van de dag, de beklimming van de Romboudstoren.

lunch-2

14:30 uur – beklimming van de Romboutstoren

Eenmaal terug bij de kathedraal kopen we een kaartje, leggen onze spullen in de kluis en gaan door de poort. De beklimming van de 538 treden kan beginnen. Na de eerste honderd treden begin ik mezelf al af te vragen waarom er geen lift is. Gelukkig zijn er onderweg verschillende kamers waar je even bij kunt komen van het traplopen en je meer te weten komt over de geschiedenis van de toren en de beiaardiers van Mechelen. De eerste kamer die je tegenkomt is de kraankamer. In deze kamer is een reusachtig rad te zien dat vroeger gebruikt werd om zware materialen in de toren omhoog te krijgen. Andere kamers waar je op adem kunt komen zijn de smidse, de klokkenkamer, de oude beiaardkamer, de uurwerkkamer, de nieuwe beiaardkamer en de askelder. In iedere kamer zijn er verschillende borden te vinden die je iets meer vertellen over het verleden van de toren, de kathedraal en de stad Mechelen.

romboutstoren romboutstoren-2

14:55 uur – nog 150 treden

Vanaf de laatste kamer is het nog ongeveer 150 treden naar de top van de toren. De benen nu beginnen nu echt pijn te doen en het traplopen gaat al een stuk minder soepel. We laten ons natuurlijk niet kennen en denderen door richting de top van de toren. De top is overigens niet op het dak van de Romboudstoren, maar op de recent gebouwde skywalk.

romboutstoren-3 skywalk

15:05 uur – boven en even genieten van het uitzicht

Na de laatste trappen lopen we het glazen platform op waarna we getrakteerd worden op het prachtige uitzicht over Mechelen. In de verte zien we Brussel met het Atomium liggen en als je goed kijkt kun aan de andere zijde Antwerpen zien liggen. Lang blijven we niet staan om van het uitzicht te genieten. Net op het moment dat wij bovenop de toren staan is er een plaag van vliegende mieren. We lopen een snel rondje over het platform en gaan snel op het dak van de toren staan weg bij de vliegende mieren. Eenmaal bijgekomen van de klim gaan we op het gemak terug naar beneden. Anders dan bij veel andere torens zijn er in de Romboutstoren twee trappen dus hoef je niet op elkaar te wachten en staan we een minuut of tien later weer met onze beide benen op de grond.

romboutstoren-4

15:15 uur – via de Bruul naar het Dijlepad

We hebben geen zin meer om de andere wandeling in ons boekje “met natte voeten” helemaal te lopen, maar willen wel over het Dijlepad wandelen. Via de bekendste winkelstraat van Mechelen lopen we naar de start van dit pad. Onderweg stoppen we even bij stripwinkel “De stripkever” en kopen een ijsje in het poortgebouw van de kruidtuin. Op een bankje uitkijkend over de Dijle bekijken we op de kaart alvast  het pad dat we gaan lopen.

bruul

15:25 uur – het Dijlepad

Dit prachtige pad op de rivier de Dijle begin voor ons net achter de Fonteinbrug en loopt via de Zoutwerf, de Hoogbrug en komt uiteindelijk uit op de Haverwerf. Onderweg wordt je getrakteerd op een unieke kijk op de achterzijde van de historische panden van Mechelen en de vele stijlvolle lofts die ertussen gebouwd zijn. Met een beetje geluk kom je bijzondere watervogels tegen. We verlaten het Dijlepad op de Haverwerf steken de brug over de Dijle over en zoeken een plaatje op een terras op de vismarkt.

dijlepad dijlepad-2

15:37 uur – maneblussers en ice-t op de vismarkt

Om even bij te komen van het vele wandelen en het beklimmen van de toren gaan we drinken op de vismarkt. We vinden een plekje bij het café De Cirque dat een deel van zijn terras heeft laten inrichten door de woonwinkel Simple dat naast de deur zit. Deze bijzondere vorm van samenwerking geeft een heel leuk en eigentijds karakter aan dit deel van de vismarkt. Na zeker tien minuten aan de aandacht van de ober te zijn ontsnapt worden we gezien en bestellen we een ice-t en maneblusser, een van de bieren van de Carolus brouwerij. Ik geniet van de bijzondere mensen die op de vismarkt voorbij komen lopen en de dochter leest haar zojuist verworven stripje. Het is heerlijk zitten in het zonnetje en we blijven nog lekker even hangen.

maneblusser

16:25 uur – op naar de Carolus brouwerij en het groot begijnhof

Na de gouden Carolus bij de lunch en de maneblusser op het terras wil ik eigenlijk wel iets meer weten over de brouwerij het anker. Ik overleg met de dochter en we besluiten richting de brouwerij te lopen. Deze ligt in het groot begijnhof, een van de bezienswaardigheden van Mechelen die we nog niet gezien hebben. Na een korte wandeling komen we aan bij het begijnhof en gaan op zoek naar de brouwerij. Nadat we deze gevonden hadden kwamen we er al snel achter dat we voor niets gelopen waren. De brouwerij is slechts tweemaal per dag open voor publiek. Om 11:00 en om 13:00. Wel kun je het café van de brouwerij en de bijbehorende winkel bezoeken. Dit laten we voor wat het is en gaan opnieuw richting de Grote Markt.

begijnhof brouwerij-het-anker

17:15 uur – spelen met de spelprikkels bij de kathedraal

De dochter wil nog even spelen bij de Opsinjoor en bij de andere speelprikkels in de buurt van de kathedraal. Zelf neem ik plaats op het terras wat op deze speeltoestellen uitkijkt en geniet nog even van de namiddagzon. In tegenstelling tot vanmorgen zijn er nu behoorlijk wat kinderen aan het spelen bij deze speelprikkels.

spelprikkels-riet

18:00 uur – pizza

Van al dat spelen krijg je honger, dus is het tijd geworden om een restaurant op te gaan zoeken. De dochter mag kiezen en wil, de tijdens de lunch ingezette Italiaanse dag voorzetten en pizza eten. Na een korte zoektocht op mijn telefoon kom ik erachter dat er op nog geen honderd meter een pizzeria zit. Pizzeria Rosario heeft, zo lees ik, een fijn tuinterras. We besluiten de gok te wagen hier onze pizza te gaan eten. Eenmaal binnen kunnen we zonder problemen plaatsnemen op het tuinterras en komt de ober redelijk snel bij ons de bestelling opnemen. Jammer genoeg bestaat de kinderkaart uit friet met kipnuggets en een kinderportie pasta. Op mijn vraag of het mogelijk was om een kinderpizza te bestellen is het antwoord resoluut nee. Volgens ons een gemiste kans en bestellen twee grote pizza’s; een pizza Napolitana en een pizza salami. Heerlijke vers gemaakte pizza’s waar niets op af te dingen valt.

pizza

Na het eten lopen we op het gemak terug richting het station om terug naar huis te gaan.

aftocht

19:25 uur – de trein terug naar huis

We komen precies op tijd aan op het station van Mechelen en kunnen bijna gelijk instappen in onze trein die ons rond kwart over acht weer zonder problemen thuisbrengt.

station

Mechelen is wat ons de ideale stedentrip bestemming met kinderen. Wij hebben het gevoel nog lang niet alles gezien te hebben in de stad en dat we gemakkelijk meerdere dagen in Mechelen zouden kunnen doorbrengen. Blijf je meerdere dagen in de stad dan zou je een bezoek kunnen brengen aan de dierentuin Planckendael of aan het Technopolis.

Andere hoogtepunten van Mechelen die wij gemist hebben zijn; de kruidtuin, een boottocht op de Dijle en het Vrijbroekpark.

Soortgelijke berichten

De highlights van Brugge
10 juni 2016
Highlights van Gent
06 november 2015
Wintertijd in Leuven
15 december 2015