Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Kunstzinnig Florence

Iedere kunst- en geschiedenisliefhebber moet absoluut een keer in Florence zijn geweest. Deze stad stond al een aantal jaren hoog op mijn verlanglijstje. Er zijn maar weinig plaatsen op aarde met zo’n enorm grote hoeveelheid kunstwerken op een paar vierkante kilometer. Florence is de bakermat van de renaissance en wie houdt van deze periode in de Italiaanse kunst kan hier zijn hart ophalen. Het ene na het andere meesterwerk komt aan je voorbij. Prachtige palazzo’s, mooie pleinen, schitterende kerken en musea te over waar je wereldberoemde kunstwerken kunt bekijken.

In onze 12 uur in Florence kunnen we niet alle highlights proppen dus kiezen we een aantal hoogtepunten uit. We hebben slechts één dag en gaan proberen die zo goed mogelijk in te vullen. We hebben vooraf goed gekeken wat we per se willen zien en de voor ons belangrijkste bezienswaardigheden uitgekozen. Lastig kiezen, want als je wilt kun je in Florence wel een week vullen met alle mooie dingen. Thuis hebben we voor onze reis alvast een Firenzekaart gekocht. Deze kaart biedt toegang tot vele musea, geeft je korting en zorgt er bovendien voor dat je de lange wachtrijen snel voorbij kunt lopen en via de speciale Firenzecard-ingang snel naar binnen kan. Je haalt de kaart er wat betreft tijd en geldbesparing dubbel en dwars uit.

firenzepas

8:00 uur – goedemorgen Florence!

We slapen in een airbnb aan de Piazza Dei Ciompi. Dit stukje van Florence is een echte aanrader als je niet tussen de drommen toeristen wilt zitten. Het pleintje met ouderwetse vismarkt kent enkele leuke kleine barretjes en restaurants. Er hangt ’s avonds een gezellig en ongedwongen sfeertje. De straten vullen zich hier met Florentijnen op zoek naar een leuke avond. Overdag is er een kleine rommelmarkt te vinden waar bijzondere curiosa verkocht wordt. We zorgen dat we vroeg ons bed uit zijn, want we willen veel zien vandaag.

piazzadelcompi

8:10 uur – ontbijt

Ontbijten doe je in Florence in een van de kleine koffie barretjes. De Florentijnen springen hier ’s ochtends even snel binnen voor een kopje espresso en een zoete koek. Oude mannetjes drinken er een borreltje om goed op gang te komen en de huisvrouwen uit de buurt komen er hun krasloten halen. We nemen een kopje espresso, cappuccino en een zoete koek. Genoeg om de eerste uren van de dag mee door te komen.

ontbijt

8:30 uur – ochtendlicht op de Duomo

Veruit het mooiste uitzicht van de stad heb je vanaf de Duomo. De koepel van de kathedraal van Florence werd ontworpen door Brunnelleschi. Zijn ontwerp werd in de 15e eeuw de kroon op de bouw van de kathedraal. Je kunt vanaf 8.30u ’s ochtends de koepel beklimmen. De klim naar boven gaat via kleine trappetjes en nauwe gangetjes die zich kronkelen door de structuur van de kathedraal en koepel. Niet echt geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of last hebben van claustrofobie. De Amerikaanse dame voor me steunt, kreunt en klaagt de hele weg lang naar boven over de onveilige en onpraktische trappetjes. Tja, ze hadden in de 15e eeuw natuurlijk best rekening kunnen houden met iets te dikke Amerikaanse toeristen die de koepel beklimmen. Onderweg naar boven loop je ook even langs de binnenkant van de koepel. Hier kun je de prachtige tekening bekijken van Vasari. Hij beschilderde de binnenkant van de koepel met een voorstelling van het Laatste Oordeel. Ook heb je een mooi zicht op de geometrische patronen op de vloer van de kathedraal.

duomo

Boven gekomen heb je een prachtig uitzicht over Florence. Het is erg bijzonder om bovenop deze enorm kathedraal te staan. Vanaf de top van de koepel zie je de Arno door de stad stromen en ontwaar je een hoop bekende gebouwen. Het ochtendlicht zet de stad en de Toscaanse heuvels in de wijde omgeving in een prachtig licht. Wil je de kathedraal volledig bekijken, dan moet je ook nog even beneden de kerk in en de klokkentoren, Campanille, naast de kerk beklimmen. De kerk hebben we van boven al gezien en de klokkentoren is een stukje lager dan de bovenkant van de koepel. We laten het hier dus bij, maar gaan wel langs de doopkapel.

uitzicht-duomo

9:30 uur – Bapteserium San Giovanni

Wat we zeker niet willen overslaan is het Bapteserium San Giovanni. Deze doopkapel staat voor de kathedraal. De doopkapel is een stuk ouder dan de kathedraal en stamt al uit 1095. De buitenkant heeft dezelfde marmeren platen als de kathedraal. Opvallend zijn echter de drie prachtige bronzen deuren. De bronzen reliëfs op de deuren stellen allerlei Bijbelverhalen voor en werden gemaakt door gerenommeerde kunstenaars, waaronder Donatello en Ghiberti. De grote Michelangelo zelf noemde ze de deuren naar de hemel. Tja, als hij het zegt moet het wel waard zijn. Binnen is het plafond van het Bapteserium een lust voor het oog. Je kan hier rustig en tijdje op een bankje zitten en je vermaken met het bekijken van de prachtige mozaïeken op het plafond. Die zijn erg indrukwekkend. Het gehele plafond is bedekt met glinsterende afbeeldingen van diverse Bijbelverhalen. Het is net een groot stripverhaal.

baptiserium 

10:15 uur – Galleria dell’ Academica

Via de Via Ricasoli lopen we naar de Galleria dell’ Academica. Dit is ongeveer een kleine 10 minuten lopen. We zijn hier direct erg blij met onze Firenzepas. Hoewel we nog steeds een kleine 15 minuten in de rij staan om binnen te komen, is dit niets in vergelijking met de mensen die hun kaartje nog moeten kopen. Die rij is stukken langer en het wachten, had onze dag danig in de war geschopt. De Galleria dell’ Academica is een van de eerste kunstacademies van Europa en werd opgericht door drie Italiaanse schilders waaronder Vasari. De Academie is vooral bekend door de beeldhouwwerken van Michelangelo. De wereldberoemde David is hier te bezichtigen. Daarnaast zijn er diverse schilderijen en is er een afdeling oude muziekinstrumenten te bewonderen. De Academie moest in de vorm van schilderijen, beelden en instrumenten genoeg “ voorbeelden” hebben om zijn leerlingen te inspireren.

gallaria-della-academica

10:50 uur – de billen van David

Wow! Om eerlijk te zijn verwacht ik nooit zoveel van die beroemde kunstwerken. Ze vallen toch vaak, in ’t echt, een beetje tegen. De David maakt indruk! Na een ronde langs allerlei mooie renaissanceschilderijen staan we ineens oog in oog met de David. Hij heeft een prachtige ereplaats in de Galleria en eerlijk is eerlijk; het is een prachtig beeld. Groter dan verwacht en ontzettend sprekend. Dat vinden de andere toeristen ook. David wordt langs alle kanten gefotografeerd. Dames staan lieflijk onder zijn lid te glimlachen voor de camera en er worden heel wat selfies geschoten met David op de achtergrond. Wij hebben genoeg gezien en gaan verder de stad in.

de-david

11:05 uur – San Lorenzo

Via de Via Cavour keren we terug richting het hart van de stad. Dit keer naar de Piazza San Lorenzo. Hier staat de San Lorenzo kerk. Een kerk die in de eerste aanblik wat sober aandoet. De buitenkant ontbeert namelijk het uitbundige marmer wat alle andere kerken van Florence wel hebben. De buitenkant is nooit afgemaakt. Toch is dit een van de mooiste kerken van de stad. De San Lorenzo was de parochiekerk van de rijke de Medici familie en dat is uiteraard te zien. De kerk zelf is prachtig versierd. Ook hier zijn weer enorme renaissance schilderijen te bezichtigen en een erg mooi kansel van Donatello. We gaan via een andere ingang de kloostertuin in en komen zo bij de bibliotheek. In de prachtige bibliotheek van het bijbehorende klooster liggen bijzondere oude manuscripten tentoongesteld en kun je een trap bewonderen die ontworpen is door Michelangelo. Loop vooral op het tapijt, de suppoost is erg boos als je per ongeluk een voet op de oude houten vloer zet en ze kijkt erg streng.

san-lorenzo

11:35 uur – Medicikapel

De ingang tot de aparte Medicikapel ligt om de hoek. Hiervoor moet je de kerk weer uit en via een andere ingang op het Piazza di Madonna degli Aldobrandini naar binnen. Mocht je nog niet in de gaten hebben hoe rijk deze familie was, dan wordt dat je dat hier wel duidelijk. De familiekapel van de Medici is over de top. Vol met groen marmer en prachtige beelden. De kapel en twee van de tombes werden ontworpen door kunstenaar Michelangelo. De beelden die Nacht, Dag, Ochtend en Avond voorstellen behoren de beroemdste werken van Michelangelo. Naast de kapel is er ook nog een schatkamer met verschillende kerkelijke voorwerpen. Ook allemaal even rijkelijk versierd. Aan alles kun je zien dat deze familie in die tijd echt onmetelijk rijk moet zijn geweest.

medicikapel

12:30 uur – lunch in de kleine straatjes van Florence

Na al die kunst, pracht en praal zijn we toe aan de lunch. We duiken naar binnen bij een trattoria. Deze vind je overal in de kleine straatjes van Florence. De lokale bevolking koopt er ham, brood en wijn. Vaak zijn er enkele kleine tafeltjes waar je kunt proeven van het lekkers in de winkel. We nemen een bordje met gemengde vleeswaren en kazen uit de regio. Het is een proeverijtje van al het moois wat hier in de omgeving wordt geproduceerd. Onder andere iets waarvan we denken dat het stierenballen zijn. Uiteraard hoort er in Italië een lekker wijntje bij de lunch. Wat is het leven in Italië toch vervelend. De verschillende worsten en hammetjes zij heerlijk en we genieten van de bijzondere smaken.

lunch

13:45 uur – Piazza della Signoria

Na de lunch gaan we naar de Piaza della Signoria. Hier vind je een aantal belangrijke toeristische attracties, het Uffizi, het Palazzo Vecchio en de Loggia dei lanzi. De Loggia is een overkapping met daarin diverse standbeelden uit de renaissance. Je vindt er de Sabijnse Maagdenroof en een beeld van de held Perseus. Op het plein is het altijd een drukte van belang. Dit is echt het toeristisch hart van de stad. Souvenirverkopers verdringen zich tussen de drommen toeristen met gids en koetsiers die een rondritje willen verkopen. We bewonderen even kort de beelden in de Logia en de kopie van de David bij de ingang van het Palazzo Vecchio en gaan dan snel hier naar binnen.

logia-dei-lanzi

14:00 uur – Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio was en is nog steeds het bestuurlijke hart van de stad Florence. Officieel is dit nog steeds het stadhuis van Florence. Het gebouw stamt uit de 14e eeuw en werd in de 16e eeuw aan de binnenkant grondig gerenoveerd. Het interieur ziet er nog hetzelfde uit als in de tijd dat Cosimo de Eerste er rondliep. Vanuit Palazzo Vecchio werd de machtige stadstaat Florence bestuurd. In de zaal van 500 vergaderde eeuwenlang de rijke raadsheren van de stad. Je kunt zien dat de stad Florence erg rijk was. Prachtige fresco’s, houtsnijwerk en schilderingen sieren de muren en plafonds. In de zaal van 500 zoeken we even naar de woorden “Cerca Trova” op de schildering van Vasari. In de bestseller van Dan Brown, Inferno, speelt deze schildering een prominente rol. Uiteraard zoeken we ook het dodenmasker van Dante op voor we verder kijken. We bewonderen de andere ruimtes en beklimmen ook nog even de Campanile voor een mooi uitzicht op de stad. We dalen weer af naar het plein en gaan naar het volgende museum direct om de hoek. Het Uffizi.

palazzo-vecchio

15:30 uur – Uffizi

Het Uffizi is een van de drukst bezochte musea van Florence, maar zo aan het einde van de dag valt het wel mee. Ook hier zorgt onze Firenzecard dat we de wachtrij over mogen slaan en snel naar binnen kunnen. Het Uffizi werd gebouwd in de 16e eeuw en deed dienst als kantoor voor hertog Cosimo de Eerste. De architect Vasari ontwierp het gebouw en al vanaf het einde van de 16e eeuw wordt het gebouw gebruikt om de vele kunstschatten van de Medicifamilie ten toon te stellen. De prachtige “Geboorte van Venus” door Boticelli hangt bijvoorbeeld hier in dit museum. Overal waar je kijkt zie je de bekende namen uit de renaissance opduiken; Raphael, Michelangelo, Vasari, Donatello, Brunelleschi, Leonardo da Vinci. Allemaal hebben ze een of meerdere schilderijen in het Uffuzi hangen. Het is geen erg groot museum, maar de hoeveelheid bekende werken is gewoon enorm. Op de onderste verdieping vind je ook nog een galerij met Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw en er is ook een afdeling met oude Romeinse beelden. Het is erg leuk om al die bekende werken eens in het echt te zien. Het mooie is dat je goed het verschil kunt zien tussen de kunstwerken uit de verschillende periodes. Als je ooit kunstgeschiedenis hebt gehad is dit museum een feest van herkenning. Een beetje alsof je door je schoolboek heen loopt. Zelfs als kunstliefhebber ben ik inmiddels wel een beetje verzadigd. Hoog tijd voor een borrel.

uffuzi

17:00 uur – Miso di Riso

Zo, genoeg cultuur voor vandaag. Tijd voor wat ontspanning. Tijdens het terugwandelen naar de Piazza dei Ciompi komen we dit leuke tentje tegen. De entree valt ons op en maakt ons nieuwsgierig om verder binnen te kijken. Tegen de muur hangen verschillende plantjes in een paar matten en staan oude kratjes opgestapeld. We komen terecht in een superleuk tentje met een mooie groene binnenplaats. Het interieur wordt gevormd door een zorgvuldig samengeraapt rommeltje. Verschillende stoelen, lampenkampen maken samen een gezellig sfeertje. Er worden allerlei biologische en vegetarische producten verkocht en ze hebben er verschillende verantwoordelijk geproduceerde biertjes en wijnen. We genieten van de rust op de mooie binnenplaats alvorens we terug gaan om on op te frissen voor het diner.

misodieriso

18:30 uur – il barbiere di Firenze

Onder ons hotel zit een ouderwetse barbier. Het oude mannetje staat, in een salon die sinds de jaren zeventig niet meer is verandert, van dag tot dauw zijn klanten te knippen en scheren. De hele zaak ruikt naar van die lekkere ouderwetse herenluchtjes. Aan de muren hangen reclames van een aantal decennia geleden en foto’s van de barbier in jongere uitvoering. Mijn reisgenoot kan wel een scheerbeurt gebruiken en neemt plaats in de stoel van de barbier. Hij wordt keurig met het mes gladgeschoren en krijgt uiteraard, zoals dat hoort, na de natte handdoek, een lekker luchtje op. Klaar om uit eten te gaan!

scheren

20:00 uur – Steak Fiorentina

We hebben inmiddels flinke honger en dat is maar goed ook. We eten vanavond in een restaurant wat gespecialiseerd is in steak Fiorentina. Dit is een T-bone steak van ongeveer 1 kg. Met een voorgerecht erbij een flinke maaltijd voor twee personen. De Steak Fiorentina is een t-bone steak van de Chianina koeien. Een ras wat in de heuvels van Toscane leeft. Nadat we de steak hebben besteld bij de ober komt eerste de chef de rauwe steak aan ons tonen en krijgen we voorgerekend hoe zwaar de steak is. Je betaald het gerecht namelijk per kilo. We keuren het mooie stuk vlees goed. Met iets meer dan 1 kg zullen we ons best moeten doen. De steak wordt even kort om en om gegrild en daarna aan tafel netjes van het bot afgesneden. We krijgen er wat salade en aardappelen bij. Het vlees smaakt heerlijk. De steak is slechts op smaak gebracht met peper en zout, maar heeft meer ook echt niet nodig. Het vlees heeft ontzettend veel smaak en ondanks de hoeveelheid kost het geen moeite om de hele kilo (er zit gelukkig veel bot aan) op te krijgen. We hebben een heerlijke avond napratend over al het moois wat we vandaag gezien hebben. We kunnen nog lekker buiten op het terras zitten. Na de maaltijd sluiten we af met een glaasje huisgemaakte limonchello en rollen we rustig terug naar onze airbnb.

steak-fiorentina

limoncello

Prachtige kunst, mooie gebouwen en als afsluiting een heerlijke maaltijd. Florence is echt een geweldige stad. Florence is niet per se een mooie stad. Geen schattige kleine huisjes of leuke pittoreske geveltjes, dit wordt ruimschoots goedgemaakt door alle kerken, palazzo’s en musea. Liefhebbers van kunst moeten de stad zeker niet overslaan.

Meer Florence?

Onze dag in Florence was geweldig, maar eigenlijk veel te kort om echt alle hoogtepunten mee te nemen. Heb je meer tijd in deze prachtige Italiaanse stad ga dan zeker ook naar de Bobolli tuinen en het Palazzo Pitti aan de overkant van de Arno. Beklim in de ochtend de heuvel richting Piazzale Michelangelo en geniet van de zonsopkomst boven Florence samen met een kopie van de David. De verschillende kerken zoals de Santa Maria Novella en de Santa Croce zijn prachtig van binnen en verdienen een bezoek. Rusteloze zielen met veel liefdesverdriet gaan naar de Chiesa Margharita de ‘Cerchi. Hier zag een van de beroemdste schrijvers van Florence, Dante, zijn grote liefde voor het eerst. Zij ligt in de kerk begraven en haar graf is tegenwoordig een schrijn voor mensen met liefdesverdriet. Zo is er nog veel meer te beleven in Florence. Wie wil kan hier makkelijk een week vullen met kunst, architectuur, cultuur en historie en dat bovendien combineren met al het lekkers uit de Italiaanse keuken.

piazzal-michelangelo

Soortgelijke berichten