De belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia zijn gek genoeg niet in het historische centrum van de stad te vinden, maar in de drooggelegde rivierbedding van de Turia. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Turia meerdere malen buiten zijn oevers getreden. Dit zorgde voor behoorlijk wat wateroverlast in de stad. Er werd besloten de rivier om de stad heen te leiden. De eerste gedachte was om in het vrijgekomen deel een snelweg aan te leggen. Gelukkig waren de inwoners van Valencia hierop tegen waarna er een enorm park werd aangelegd. Het park heeft een totale lengte van ongeveer negen kilometer en slingert als een groene rivier door Valencia. Tijdens ons bezoek aan Valencia besluiten we een dagje in dit park met al zijn bezienswaardigheden door te brengen. Om het hele park in één dag te kunnen zien huren we fietsen.
Valencia staat bekend als fietsstad, dat is voor Spanje vrij uniek. Je komt overal in Valencia fietspaden tegen die je naar alle uithoeken van de stad brengen. Niet alleen de toeristen, maar ook de inwoners van Valencia maak veelvuldig gebruik van de fietspaden. Wij huren de fietsen bij ons hotel, maar er zijn in Valencia tientallen bedrijven te vinden waar je een fiets kunt huren. Wil je liever Valencia fietsend met een gids verkennen dan behoort dit ook tot de mogelijkheden.
Het l’Oceanogràfic gaat om tien uur open en daar beginnen we onze dag. We hebben onze fietsen al opgehaald bij het hotel en zijn naar het aquarium van Valencia gefietst. Ben je heel vroeg op en wil je het meeste uit je dag halen dan kun je ook nog voordat het aquarium opengaat naar de jachthaven en het strand Playa de las Arenas fietsen. Dit strand is de plaats om de zon op te zien komen over Valencia. Vanuit het historische centrum ben je ongeveer 15 tot 20 minuten aan het fietsen om bij het strand te komen. Verschillende bordjes wijzen je de weg.
10:00 uur – l’Oceanogràfic
Ondanks het feit dat we braaf om 10:00 voor de ingang van het l’Oceanogràfic staan moeten we toch nog even in de rij staan voordat we een kaartje kunnen kopen. Als je in het bezit bent van de ValenciaCard krijg je wat korting op je entree. Wil je liever niet in de rij staan en gelijk naar binnen koop dan je entreeticket voor het l’Oceanogràfic van te voren online. Het is het goedkoopst om gelijk een combiticket te kopen, voor zowel het l’Oceanogràfic, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en een film in het l’Hemisfèric. Je moet dan wel gelijk beslissen welke film je wilt zien en hoe laat.
Bij het binnenlopen van het aquarium van Valencia is het eerste dat opvalt de geweldige architectuur. Niemand minder dan de in Valencia geboren architect Santiago Calatrava is hier verantwoordelijk voor. Alle gebouwen, bruggen en tuinen in het Ciutat de les Arts i les Ciències zijn van de hand van Calatrava.
Wij gaan het hoofdgebouw binnen om vervolgens via een ondergrondse roltrap bij de tropische aquaria uit te komen. We komen kleine aquaria tegen met clownsvisjes, maar ook compleet nagebouwde mangrovebossen waar grote scholen met vissen rondzwemmen. Via enkele ruimtes en een tunnel komen we weer bovengronds uit. Het nagebouwde mangrovebos is met name vanuit de tunnel erg indrukwekkend
10:25 uur – Humedales Aviario
Eenmaal boven de grond zien we een grote kooi staan met daarvoor een lange rij mensen. We sluiten aan achter in de rij en wachten tot we door een gids worden opgehaald om de wetlands te bezoeken. We krijgen allereerst de waarschuwing dat we goed moeten kijken waar we lopen, dat we de dieren niet aan mogen raken en dat je het risico loopt dat er op je hoofd gepoept wordt. In de Humedales Aviario zijn verschillende vogelsoorten te zien zoals rode ibissen en rode lepelaars, maar ook steuren, schildpadden en karpers. Van de gids krijg je allerlei interessante informatie over de vogels die er leven en hun gewoontes. De luchtvochtigheid in de Humedales Aviario is behoorlijk en de angst om op ons hoofd gepoept te worden groot dus blijven we niet al te lang binnen en gaan op zoek naar de haaien.
11:00 uur – Océanos y Tiburónes
Het Océanos y Tiburónes is het meest indrukwekkende deel van het l’Oceanogràfic. De tank waar verschillende verpleegsterhaaien, tijgerhaaien en roggen rondzwemmen behoort tot de grootste ter wereld en is momenteel de grootste van Europa. Een wandeling door de haaientunnel is dan ook één van de hoogtepunten van je bezoek. In de tunnel zwemmen de dieren over je heen zodat je ze goed kunt bekijken. Het gemak waarmee deze immense haaien door het water glijden is indrukwekkend. Net als hun gebit. Langzaam gaan we onderweg naar de dolfijnenshow, want we willen een goed plaatsje veroveren in het stadion. Op weg naar de tuimelaars komen we door het Ártico y Antártico.
11:15 uur – Ártico y Antártico
Als je de Ártico y Antártico binnenstapt word je vriendelijk begroet door een paar immense walrussen die vrolijk rondjes zwemmen in hun verblijf, maar de show wordt er gestolen door de witte dolfijnen. De beloega of witte dolfijn komt van nature voor in arctische en subarctische zeeën en heeft dan ook een behoorlijke speklaag. De twee beloega’s in het Ártico y Antártico werken bijna hypnotiserend. De grote loge witte dolfijnen zwemmen rondjes, lijken je soms aan te kijken om vervolgens schijnbaar lachend weer weg te zwemmen. Via het pinguïnverblijf komen we uit bij het Delfinario.
11:30 uur – Delfinario
De dolfijnenshow wordt gehouden in het Delfinario, een groot stadion waar 2.000 mensen tegelijk van de show kunnen genieten. De show begint met een verhaaltje van één van de trainers over de dolfijnen en het milieu. Door middel van een filmpje proberen ze de bezoekers bewust te maken van het klimaatprobleem en de vervuiling van de aarde. Vervolgens worden de dolfijnen erbij gehaald die samen met de trainers een leuke show geven. Ze maken indrukwekkende sprongen en zwaaien naar het publiek. Ondertussen wordt er verteld dat de kunstjes niet alleen voor de show zijn, maar dat de dolfijnen ook getraind worden voor medische doeleinden.
Jammer genoeg begint het halverwege de show behoorlijk hard te regenen waardoor we, omdat we eigenwijs op onze plekken blijven zitten, al snel erg nat zijn. Al met al duurt de show ongeveer veertig minuten.
Na de show lopen we nog een klein rondje langs de vlinders en het Mediterráneo. In deze laatste zijn hoofdzakelijk vissen uit de Middellandse Zee te vinden. We hadden eerlijk gezegd nog wel een aantal uren willen blijven in het l’Oceanogràfic maar onze tijd in Valencia is beperkt en we willen meer zien van de Turia Tuinen.
12:30 uur – Museu de les Ciències Príncipe Felipe
Van het l’Oceanogràfic is het ongeveer vijf minuten fietsen naar het Museu de les Ciències Príncipe Felipe. Dit schitterende museum van de wetenschappen is te vergelijken met NEMO in Amsterdam of Techopolis in Mechelen. Je kunt er als bezoeker allerlei wetenschappelijke proeven doen. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe statische elektriciteit nu eigenlijk werkt en wat de wet van de communiceerde vaten nu eigenlijk is. Het jammere is dat de meeste proeven en opstellingen alleen in het Spaans of Frans beschreven zijn. Hierdoor is het voor ons lastig om onze spanningsboog vast te houden en besteden we minder tijd in het museum als dat we hadden verwacht. Wat ook niet meehielp is dat een groot deel van de expositie vernieuwd werd en daarom één verdieping in zijn geheel gesloten was.
Het gebouw zelf is echt geweldig. Dit kunststukje van Calatrava lijkt nog het meeste op een immens walvisskelet. De grootsheid van het gebouw is goed te zien aan een straaljager die in een hoekje hangt.
13:45 uur – l’Umbracle
De fietsen laten we staan en lopen te voet naar de l’Umbracle. Deze wandelpromenade en botanische tuin staat vol met kunstwerken van lokale kunstenaars maar geeft je vooral een fantastisch uitzicht op de verschillende bouwwerken van de Ciutat de les Arts i les Ciències. De tuinen zelfs worden gedomineerd grote palmbomen. De ene helft van de tuin is openbaar terwijl de andere helft gebruikt wordt voor feestjes. In de zomermaanden is er zelfs een openluchtdiscotheek.
13:55 uur – Palau de les Arts Reina Sofía
Eenmaal terug bij de fietsen gaan we op zoek naar een leuk eettentje in of om de Jardin del Turia. Terwijl we wegfietsen komen we langs één van de mooiste onderdelen van het Ciutat de les Arts i les Ciències, het Palau de les Arts Reina Sofía. Dit schitterende operagebouw kan onder begeleiding van een gids bezocht worden maar het leukste is natuurlijk om een opera of een concert in het gebouw bij te wonen. Het gebouw is recentelijk weer helemaal schoongemaakt en geschilderd zodat het weer in zijn volle glorie te zien is.
14:05 uur – lunch
We fietsten een klein stukje verder door de Jardin del Turia tot we bij Bar bajo el puente de Calatrava uitkomen. We bestellen een biertje en een broodje. De zon staat ondertussen hoog aan de hemel. Op het terras in de schaduw is het heerlijk zitten. Het broodje met gekruid gehakt, tomatensaus, uien en kaas is simpel maar erg lekker. Het ijskoude biertje smaakt heerlijk.
14:30 uur – Jardin del Turia
Tijd om de rest van het park te verkennen. We fietsen door het park over een fietspad dat voor een tweerichtingsfietspad wel erg smal is. Gelukkig loopt er een voetpad naast en kijkt niemand vreemd op als je hier een stukje overheen fietst. Kijk wel uit, want er zijn ook speciale hardloopparcours. Als je hier overheen fietst krijg je een hoop gemor te horen. Ik merk dat ik tijdens het fietsen bijna vergeet dat we in een grote stad zijn. De rust in dit park is een heerlijke afwisseling met de drukte van het historische centrum. Ondertussen fietsen we langs de Torres Serranos, voetbal- tennis en baseballvelden waar veelvuldig gebruik van gemaakt wordt en komen aan bij het Parque de Cabecera. Dit is één van de mooiste onderdelen van de Jardin del Turia. Het is wat heuvelachtiger en er is een prachtig meer aangelegd. Het was onze bedoeling om er een bootje te huren, maar door het gebrek aan schaduw besluiten we dit over te slaan. We fietsen tot het einde van het park en maken rechtsomkeert. Onze volgende stop is het Museo de Bellas Artes de Valencia maar dat is gesloten tot 16:00 uur vanwege de fiësta. We fietsen terug naar de Torres de Serranos en drinken een biertje op het Plaça dels Furs.
16:10 uur – Museo de Bellas Artes de Valencia
Om vanaf het Plaça dels Furs bij het Museo de Bellas Artes de Valencia te komen moeten we alleen de Pont dels Serrans over steken en rechts afslaan. Voor het museum staan een paar nietjes waar we de fietsen aan vast maken. Als je in het bezit bent van een Valanciacard hoef je geen entree te betalen voor het Museo de Bellas Artes de Valencia. Het museum is gevestigd in een voormalig palazzo en de daarbij behorende kerk. In de voormalige kerk zijn hoofdzakelijk oude religieuze werken te vinden. Ook in de zalen die direct aan de kerk grenzen voeren deze werken de boventoon. Jammer genoeg is de zaal met werk uit de negentiende eeuw gesloten. Met een overkill aan vijftiende- zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen verlaten we het museum. We zien op de kaart dat er achter het Museo de Bellas Artes de Valencia nog een museum ligt. We gaan op zoek.
16:55 uur – Museo de Ciencias Naturales
Via de Jardins del Real or Viveros komen we uiteindelijk aan bij het Museo de Ciencias Naturales. Persoonlijk ben ik groot fan van natuurhistorische musea. De immense skeletten van lang geleden uitgestorven dieren bekijken heeft iets magisch. Het natuurhistorisch museum van Valencia opende voor het eerst zijn deuren in 1907 nadat de stad Valencia één van de grootste en belangrijkste paleontologische verzamelingen van het tijdvak Kwartair in handen had gekregen. Deze collectie omvat hoofdzakelijk Amerikaanse fauna. Het meest indrukwekkende skelet je in het museum tegenkomt is een Megatherium. Een enorme grondluiaard die verdacht veel weg heeft van een immense beer. Ook het zwarte skelet van een Allosaurus is bijzonder. Jammer genoeg zijn de hoogtepunten in het museum dan wel op. Leuk detail is wel dat je op meerdere plaatsen kunt voelen aan een bot of een fossiel.
17:20 uur – terras
De schaduw van het terras op het Plaça dels Furs was ons goed bevallen dus besluiten we daar nog wat te drinken en een tapa’tje te eten voordat we de film gaan bekijken in l’Hemisféric. De terrassen op het Plaça dels Furs zijn de ideale plaats om heerlijk te kijken naar alle toeristen die door de stad aan het sjokken zijn. De Carrer dels Serrans waaraan het plein ligt, verbindt de Jardins del Turia met het historische centrum van Valencia. Tijdens het uurtje dat wij op dit terras doorbrachten hebben we vele nationaliteiten voorbij zien lopen en fietsen.
18:30 uur – l’Hemisfèric
De film begint pas 19:00 uur, maar het is nog een kwartiertje fietsen naar de l’Hemisfèric. Vanmorgen bij de kassa heb ik wat gehaast voor de “Robots” gekozen. Dit niet zozeer omdat de titel mij aansprak maar om het tijdstip. Het is namelijk de laatste film die draait vandaag. We zetten de fiets in de buurt van de bioscoop en lopen via een ondergrondse gang het gebouw binnen. We moeten nog even in de rij staan voordat we binnen worden gelaten. We krijgen een headset zodat we onze taal kunnen kiezen en zoeken een plaatsen. l’Hemisfèric is een zogenaamde IMAX dome waarbij de film op de binnenzijde van een enorme koepel wordt geprojecteerd. Het beeld is geweldig, jammer genoeg is de film dat niet. Na een dagje fietsen door de Jardins del Turia en een biertje is het moeilijk om de ogen open te houden tijdens de film.
20:20 uur – hotel
Als de film is afgelopen zoeken we de fietsen weer op en gaan richting het hotel. We zetten de fietsen terug in de parkeergarage en gaan even terug naar de kamer om te douchen schone kleren aan te trekken en ons op te maken voor het diner. Van de dame achter de receptie krijgen we de tip om niet het historische centrum in te gaan maar naar de wijk l’Example en dan met name Pla del Remei op vijf minuten lopen van het hotel. Volgens haar is dit de plaats waar de inwoners van de stad eten en je bijna geen toeristen tegenkomt.
21:10 uur – Mercado Colon
Na even door de wijk geslenterd te hebben en geen enkel leeg terras gevonden te hebben komen we de Mercado Colon tegen. Deze schitterende markt is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw in de voor die tijd zo typische Art Nouveaustijl. De markt is ontworpen door Francisco Mora Berenguer. Deze architect heeft zich laten beïnvloeden door andere grote architecten van het Catalaans Modernisme zoals Antoni Gaudi. De markt heeft aan het einde van de twintigste eeuw zijn originele functie verloren. Na een grootscheepse verbouwing is de markt heropend maar nu als verzamelgebouw voor restaurants en bars. We vinden een plaatsje bij Turia, een bar restaurant dat schijnbaar zijn eigen bier schenkt. Na wat navraag komen we er achter dat de Cervezas El Turia het lokale bier is van Valencia en dat het biermerk op de Mercado Colon zijn eigen bar restaurant heeft. Het is een amberkleurig biertje dat opmerkelijk verfrissend van smaak is. Het hele terras is gevuld met Valencianen die biertjes, wijntjes en cocktails drinken en zich te goed doen aan de overheerlijk tapas van Turia. Wij blijven niet achter en bestellen verschillende tapas. Met name de sardientjes op toast en de Patatas Bravas zijn er heerlijk.
Het is ondertussen na elven en onze dag zit erop. Moe maar voldaan gaan we terug naar ons hotel terwijl we nagenieten van onze dag in de Jardins del Turia. Het is een bijzondere ervaring om een stad op deze manier te beleven. Met name de rust en het relaxte van het park maken het geheel tot een geslaagde dag.
Wil je tijdens je bezoek aan Valencia het nachtleven nog even gaan verkennen breng dan zeker een bezoek aan de Doce Gin Club. Deze ginbar staat bekend als de kroeg met de meeste soorten gin ter wereld. Een bordje van het Guiness book of records hangt als bewijs aan de gevel. Je kunt er niet de beste gin van Valencia drinken maar je heb er wel de meeste keuze.
Wat een geweldige stad en wat was je een fantastische gids. Probeer niet door de watertjes te rijden op de fiets, daar word je nat van.
Als je wilt eten in de mercado colon kan ik aanraden om te reserveren. Uiteindelijk terecht gekomen in Clectric. Een restaurant van een oorspronkelijke Mexicaan, die je volledig uit je confertzone haalt. De eerste hap is een vraag, die snel beantwoord wordt waarna je eigenlijk nog meer wilt. Hij maakt van een basic burito een feest, maar ook de garnalen in tomaten-ananassaus met avocado, de spinazie-artisjok en de geconfijte eend waren hemels. De toetjes waren jammer genoeg op, maar de koffiesolo was een goede afsluiter. Inderdaad ook nog doce gin club gedaan, daar gingen we na een gezellige avond en wat lekkere gin- tonics volledig voldaan met een behoorlijke dosis zadelpijn naar ons hotel.
Thx
Hallo,
Mooi verslag van Valencia!
Helaas las ik ook het stuk over de dolfijnenshow. Het is echter uit de tijd en ik vind dat we die shows niet mogen promoten door er over te schrijven, laat staan er heengaan. Ik weet niet of het uitleg behoeft maar lijkt mij van niet? Ik hoop ook dat je je hierin kan vinden. Zo ja, misschien is het het overwegen waard om dat stukje te verwijderen? Ik hoop het in elk geval 😉
Verder een mooi verslag waar ik zeker iets aan heb.
Alvast dank.