Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Madrid

Madrid behoort tot de meest interessante steden van Spanje en is steeds geliefder aan het worden als stedentripbestemming onder Nederlanders. Als je een bezoek brengt aan Madrid dan heb je een ruime keuze aan dingen om te zien en te doen. Er zijn volop musea en andere bezienswaardigheden om te ontdekken in de hoofdstad van Spanje. Ook rondom Madrid zijn er nog verschillende plekken die een bezoek waard zijn zoals het Escorial. Maar wat als je echt maar één dag in Madrid te besteden hebt? Hoe zou je die invullen? Ik heb een dag in Madrid beleefd waarbij ik me vooral focus op de belangrijkste hoogtepunten die Madrid te bieden heeft.

Als er in een stad veel te doen is dan moet je keuzes maken. Ik heb gisteren al een aantal highlights van Madrid gezien tijdens de fietstocht door Madrid en de aansluitende wandeling door de stad. Ik laat daarom vandaag de oude binnenstad een beetje voor wat het is, maar als ik echt maar één dag in Madrid zou hebben dan zou ik de tijd tussen pakweg 16:00 en 17:30 uur invullen met een wandeling vanaf Templo de Debod richting het Prado museum. In dat geval kun je net wat leuke straten en pleinen op je route meepakken.

Omdat ik niet van winkelen houd (ik ga winkelen als het nodig is) zie je dat element ook niet terug in deze dag in Madrid. Ik heb voor een leuke mix van allerlei elementen gekozen: moderne architectuur (Quattro Torres), voetbal (Real Madrid station), Spaanse cultuur (Plaza de Toros), lekker eten (Mercado de San Miguel), geloofsgebouwen (Kathedraal van Madrid), het koningshuis (Palacio Real), uitzicht (Teleferico), kunst (Prado Museum) en uitgaan (Chueca). Dus echt voor ieder wat wils en daardoor een uitgebalanceerd dagje in de magische stad Madrid!08:30 uur – ontbijt

Vandaag heb ik lekker uitgeslapen. Het is immers zaterdag en ik heb al twee best vermoeiende dagen op zitten. Daarnaast heb ik ontdekt dat alle bezienswaardigheden die ik vandaag wil bezoeken pas om 10.00 uur opengaan. Er is dus geen enkele reden om te vroeg op pad te gaan. Natuurlijk zou ik ervoor kunnen kiezen om eerst een wandeling door de oude binnenstad te maken. De eerste bezienswaardigheid die ik wil doen is het stadion van Real Madrid en dat ligt in de buurt van mijn hotel. Het heeft dus geen zin om eerst met de metro naar het centrum te gaan om vervolgens na een half uur of zo weer terug te keren.

Mijn ontbijt bestaat vandaag uit fruit en yoghurt. Het lijkt me wel goed om vandaag iets lichter te ontbijten na die portie churros van gisteravond.

highlights-van-madrid-0830-ontbijt

09:00 uur – Quattro Torres

Wat opvalt in Madrid is dat ze er amper serieuze hoogbouw kennen. In het centrum heb je een prachtig uitzicht als je ergens op een zevende verdieping staat. Dat zegt genoeg over de hoogte van de gebouwen in deze stad. En zijn een paar uitzonderingen. De eerste twee zijn de Torres KIO die direct naast mijn hotel staan. Ongeveer 1200 m noordelijker staan er nog vier hoge gebouwen die bekendstaan als Quattro Torres. Omdat ik pas om 10.00 uur naar binnen kan in het stadion van Real Madrid wandel ik op mijn gemak naar deze gebouwen. Wie een prachtig zakendistrict zoals La Defense in Parijs heeft gezien die raakt totaal niet onder de indruk van de bundeltje aan hoogbouw. Ik maak mijn foto en draai weer om richting het Plaza de Castilla. Van hieruit ga ik de metro pakken richting het Bernabeu stadion.

highlights-van-madrid-0900-quattro-torres

09:45 uur – Real Madrid stadion

Bij de tweede metrohalte van lijn 10 stap ik uit bij het Estadio Santiago Bernabéu. Dit is de voetbaltempel waar Real Madrid zijn thuiswedstrijden speelt. Je mag de stadion op dit moment wel het stadion van de beste club van Europa noemen. Dit is niet omdat ik een Real Madrid fan zou zijn, maar puur gebaseerd op het feit dat deze roemruchte club de laatste twee edities van de Champions League heeft gewonnen. Ik heb zelf geen persoonlijke voorkeur voor Barcelona of Real Madrid. Wel vind ik dat als je de kans krijgt om zo’n stadion te bezoeken dat je deze moet nemen. Ik heb dit al eerder gedaan in Barcelona en Milaan. Het is prachtig om te zien in wat voor professionele atmosfeer grote voetbalhelden zoals Cristiano Ronaldo een balletje mogen trappen.

highlights-van-madrid-0945-real-madrid-stadion

Ik ben iets te vroeg, want het stadion gaan pas om 10.00 uur open voor bezoek. Ik moet dus een kwartiertje wachten. Mijn entreeticket heb ik al vooraf via internet gekocht. Hierdoor zal ik als het goed is vrij snel naar binnen kunnen. Als je nog geen kaartje hebt moet je naar poort 7 waar de kassa’s zijn. Ik kan wachten bij Toren B waar ik direct naar binnen kan.

highlights-van-madrid-0945-real-madrid-stadion-kaartje

Op het moment dat de poort open gaat ben ik als eerste naar binnen. Het werkt dus perfect om je kaartje alvast via internet te kopen en snel naar binnen te gaan. Eerst ga je met de roltrappen een heel stuk omhoog in Toren B.

Het eerste dat je te zien krijgt is het stadion zelf. Vanaf een van de hoogste ringen kijk je neer op de heilige grasmat van het stadion. Dit is de arena waar 22 moderne krijgers hun gevechten strijden.

highlights-van-madrid-0945-grasmat

Het tweede stuk van de tour brengt je langs de enorme prijzenkast vol met prijzen die Real Madrid in haar historie heeft weten te winnen. De hoeveelheid trofeeën is enorm indrukwekkend. Er zijn maar enkele clubs in Europa die een dergelijke verzameling aan overwinningsbekers kan tonen aan haar fans.

Door de VIP-ruimte kom je op een plek waar spelersshirts van de huidige A selectie te zien zijn. Dit zijn de mannen die ook dit jaar weer moeten gaan presteren voor een fans maar natuurlijk ook voor hunzelf. Voetballers blijven immers jongetjes die graag een potje voetballen winnen. Bij de prijzen die gevonden zijn horen ook grote schoenen van individuele spelers. Zo kun je hier de gouden schoenen van Ronaldo bewonderen, maar ook de gouden schoenen van de Nederlandse toppers van Nistelrooy en Huntelaar die in Madrid erg succesvol waren.

highlights-van-madrid-0945-spelersshirts

Meest indrukwekkend is om de rij aan Europa cups te zien die Madrid in de afgelopen decennia heeft gewonnen. Ze staan in de glazen vitrine naaste elkaar opgesteld met daar achter een gouden regen. Als je een echte Real Madrid fan bent moet je dit gezien hebben.

highlights-van-madrid-0945-europacups

Na nog een keer het grasveld gezien te hebben maar nu vanaf de lagere positie loop ik door naar de kleedkamer van Real Madrid. Er hangen foto’s bij de plekken waar de spelers zich voorbereiden op hun wedstrijd en wijzen naar de wedstrijd douchen en de overwinning vieren of samen gefrustreerd zijn als ze niet gewonnen hebben. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak.

highlights-van-madrid-0945-kleedkamer

Via de spelerstunnel ga ik richting de dug-outs. Opvallend is dat het een gescheiden spelerstunnel is. Beide teams staan dus niet echt naast elkaar in een tunnel, maar zijn door middel van metalen hekken van elkaar gescheiden. Psychologische oorlogsvoering voor de wedstrijd is dan wel mogelijk, maar fysiek contact is uitgesloten. Dat is bij beladen duels zoals die tegen Atlético Madrid of Barcelona maar goed ook denk ik.

highlights-van-madrid-0945-spelerstunnel

Na een bezoek aan de kleedkamer van de tegenpartij, de perskamer en het zien van een soort van 4D-film vanuit de spelersbus sta ik naar een uur weer op straat. Oh, ik vergeet bijna te melden dat de Tour natuurlijk eindigt in de shop waar je spelers tenues, fan sjaals en andere Real Madrid producten kunnen kopen.

11:25 uur – metro

De meest efficiënt de manier om je in Madrid te verplaatsen is met de metro. Madrid heeft een groot en efficiënt metronetwerk. Daarnaast is het een goedkoop middel van transport. Ik heb een tienrittenkaart gekocht waarmee ik 10 keer met de metro mee kan. Dit kostte mij € 12,20. Vanaf station Santiago Bernabéu reis ik via een overstap naar station Ventas. Het is zaterdag waardoor de frequentie van metrotreinen wat lager ligt dan doordeweeks. Dat betekent in dit geval dat ik 6 minuten moet wachten voordat ik in kan stappen.

In de metro zie ik aardig wat mensen met een T-shirt aan van Atlético Madrid. Dit andere voetbalteam van Madrid moet vanmiddag om 1.30 uur een wedstrijd spelen tegen FC Sevilla.

highlights-van-madrid-1125-metro

11:45 uur – Plaza de Toros

Na een reistijd van twintig minuten sta ik oog in oog met de mooiste stierenvechtarena ter wereld: Plaza de Toros Las Ventas. Ik ben geen voorstander van stierenvechten omdat ik van mening ben dat het dier altijd onnodige lijdt en eigenlijk vrijwel geen kans heeft tegen de matador. Het aantal keren dat de stierenvechter dood de arena uitgesleept wordt is vele malen kleiner dan het aantal keren dat de stier het gevecht niet overleeft. Ik begrijp echter dat deze vorm van vermaak een belangrijk onderdeel is van de Spaanse cultuur en respecteer dat dan ook. Een bezoek aan de Plaza de Toros hoort dan ook onderdeel te zijn van een stedentrip naar Madrid.

highlights-van-madrid-1145-plaza-de-toros

Het gebouw is weg gezet in de zogenaamde mudéjararchitectuur. Dit is een bouwstijl die de Spanjaarden overgenomen hebben van de Moren nadat die verdreven zijn van het Iberisch schiereiland. Het gebouw is ontworpen door de architect Espeliú en werd op 15 juni 1931 ingehuldigd. Met een capaciteit van maar liefst 25.000 toeschouwers is dit een van de grootste stierenvechtarena’s van Spanje. Die toeschouwers zitten, op de bezoekers in de Koninklijke loge na, op stenen zitplaatsen tenzij dat ze voor een klein bedrag een zitkussentje huren. De plekken in de schaduw zijn duurder dan de plekken in de zon. Wie weleens in de zomer in Madrid geweest is die begrijpt helemaal waarom dat dit is.

Normaal gesproken mag je ook het zand betreden. Vandaag zal het echter een gevecht plaatsvinden, waardoor je dit keer niet centraal in de arena kunnen gaan staan. Misschien een klein beetje jammer, maar geen groot drama.

highlights-van-madrid-1145-plaza-de-toros-binnen

13:00 uur – het centrum

Met de metro ben ik richting het centrum van Madrid gereisd. Ik ben uitgestapt op station Opéra. Het is druk in de stad. Drukker dan afgelopen week op dit tijdstip wat er alles mee te maken zal hebben dat de Madrilenen weekend hebben. Ik loop door de straten van Madrid op zoek naar een geschikt en betaalbaar plekje om te lunchen. Ik zeg ‘betaalbaar’ omdat het eten hier in het hart van de stad beduidend duurder is dan wanneer je net iets verder uit het centrum bent. Ik zie prijzen op menukaart te staan waarvan ik weet dat wilde Spanjaard ze belachelijk zal vinden.

highlights-van-madrid-1300-het-centrum

13:15 uur – Mercado de San Miguel

Je kunt Madrid niet bezoeken zonder naar Mercado de San Miguel te gaan. Iedere website en reisgids over Madrid zal deze overdekte eetmarkt aanprijzen. Nou weet ik uit ervaring dat het hier erg druk zal zijn en ook vandaag is dat het geval. Dat betekent bij de verschillende kraampjes je lunch bij elkaar sprokkelen en ergens staande opeten. Dat doe ik dus ook. Eerst haal ik een klein broodje met Iberische ham. Onderweg naar mijn plekje om te gaan staan eten zie ik ook nog lekkere seafood tartaar. Daar neem ik er ook eentje van mee. Voor € 7,50 heb ik vandaag geluncht. Drank is hierbij niet inbegrepen. Dat is ook helemaal niet nodig omdat ik voor dat ik de metro inging nog een flesje water gekocht heb. Mijn dorst was al gelest.

highlights-van-madrid-1315-mercado-de-san-miguel

13:30 uur – kathedraal van Madrid

Kerken zijn niet zo mijn ding. Toch vind ik dat als je in het land bent waar het katholieke geloof zo’n belangrijke rol speelt, je niet omheen kunt om de belangrijkste kerk van de stad te bezoeken. Dat is in dit geval de Santa María la Real de La Almudena, oftewel de Kathedraal van Madrid. Dit geloofsgebouw ligt tegenover het Koninklijk Paleis en hoewel daar twee prachtige deuren zitten ga je overdag als bezoeker langs de zij-ingang naar binnen.

highlights-van-madrid-1330-kathedraal1

Officieel hoef je geen toegangsgeld te betalen om naar binnen te gaan. In de praktijk wordt er een vrijwillige bijdrage van een euro gevraagd. En wordt wel op toegekeken dat je die euro ook dat werkelijk doneert zodra je de kathedraal binnenstapt.

De oorspronkelijke plannen voor de bouw van de kathedraal waren er al in de zestiende eeuw. Het zou volgens goed Spaans gebruik een gotische kathedraal moeten worden. Uiteindelijk is men pas in 1883 begonnen met bouwen en is het een kerk in de neoclassicistische stijl geworden. Hierdoor sluit het wel beter aan bij de bouwstijl van het paleis. De Madrilenen zijn echter niet zo blij met de keuzes die tijdens de bouw gemaakt zijn. Pas 110 jaar na de aanvang van de bouw, op 15 juni 1993, werd de kathedraal door de populaire Paus Johannes Paulus II gewijd.

highlights-van-madrid-1330-kathedraal2

14:00 uur – Palacio Real

Na de kathedraal loop ik door naar het ernaast gelegen gebouw. Dit is het koninklijke paleis oftewel het Palacio Real. Je loopt hier niet zomaar even naar binnen. Eerst heb je de vrijwel onvermijdelijke rij voor de kassa, tenzij dat je vooraf al een kaartje gekocht hebt. Dat heb ik dit keer niet gedaan dus het is aansluiten geblazen.

Wachtend in de rij koop ik voor 1 euro een flesje ijskoud water van een straatverkoopster. Heerlijk verkoelend bij het warme en zonnige weer van vandaag. De wachttijd valt mee: ongeveer een kwartier. Toch zou ik een volgende keer wel even de tickets online kopen zodat ik meteen naar binnen kan. De rij is weleens langer zoals ik eerder deze week zag.

highlights-van-madrid-1400-water

Het huidige paleis is op de plek gebouwd waar al in de negende eeuw een door de Moren gesticht fort heeft gestaan. In de elfde eeuw werd er een paleis binnen het fort gemaakt. In 1734 brandde het paleis uit waarna Koning Filips V meteen opdracht gaf om een nieuw paleis te bouwen. In 1755 was dit nieuwe paleis helemaal gereed. Sindsdien is het paleis continu in gebruik geweest, alleen wordt het Palacio Real de afgelopen jaren alleen nog maar voor ceremonies gebruikt.

highlights-van-madrid-1400-palacio-real

Voordat ik het paleis al binnen ga loop ik eerst naar de gaanderij van waaraf je een mooi uitzicht hebt over het buitengebied van Madrid. Nu staat de zon nog gunstig om foto’s zonder tegenlicht te maken. Als ik eerst het paleis zelf doe zouden de lichtomstandigheden zomaar ongunstiger kunnen zijn dan op dit moment.

highlights-van-madrid-1400-uitzicht

Omdat ik nu toch aan deze kant van het paleis ben ga ik eerst het wapenmuseum bezoeken. Gisteren heb ik een fietstocht gedaan door Madrid en de gids raadde ons absoluut aan om dit kleine museum even mee te pakken. Als een gids zo enthousiast is over iets in zijn stad, dan kun je niet anders doen dan gehoorzamen. Ik kan niet anders zeggen dan dat hij gelijk heeft. De manier waarop de paarden met ridders hier opgesteld staan is ronduit indrukwekkend.

highlights-van-madrid-1400-wapemuseum

Vervolgens bezoek ik het paleis zelf. In totaal bekijk je ruim 20 verschillende vertrekken die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de Koninklijke kapel. Helaas kan ik dit niet laten zien, want het is in het paleis niet toegestaan om foto’s te maken met uitzondering van de trapopgang.

highlights-van-madrid-1400-palacio-binnenkant

15:10 uur – Plaza de España

Iets ten noorden van het paleis ligt Plaza de España wat één van de grotere pleinen in Madrid is. Vandaag is het plein vanwege een evenement afgesloten door middel van houten panelen. Als ik de bewaker vriendelijk toestemming vraag of ik even een foto mag maken dan is dat geen enkel probleem.

Plaza de España is één van de lievelingsplekken onder de Madrilenen om elkaar te ontmoeten en om te ontspannen. Op het ruim opgezette plein zijn volop groen, water en zitmogelijkheden aanwezig. Centraal op het plein staat een monument dat weggezet is om de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes te eren. Ook Nederlanders zijn bekend met zijn werk, want de bekende roman ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ is een wereldberoemd boek. Op de voorgrond van het monument staan twee beelden die Don Quichot en Samcho Palza uitbeelden.

Aan Plaza de España staan ook nog twee opvallende gebouwen die tot de hoogste gebouwen van Madrid behoren: Torre de Madrid (142 meter hoog) en Edificio España (117 meter hoog). De twee prachtige gebouwen zijn beide ontworpen door de broers Julián en Joaquín Otamendi. De torens zijn gebouwd in 1957 en 1953. De Torre de Madrid was tot 1967 het hoogste kantoorgebouw van West-Europa. De Zuidertoren (Tour du Midi) nam die rol over in december 1967 met een totale hoogte van 150 meter.

highlights-van-madrid-1510-plaza-de-espana

15:20 uur – Templo de Debod

Al wandelend ben ik gearriveerd bij Templo de Debod. Dit is een zeer opvallend bouwwerk, want wat doet een Egyptische tempen in Madrid? De Egyptenaren hebben deze tempel niet hier gebouwd, maar hebben deze aan de Egyptische god Amon en godin Isis toegewijde tempel in de vierde eeuw voor het begin van onze jaartelling in de Nijl vallei gebouwd. In 1968 werd de tempel overgebracht naar Madrid. De Tempel van Debod was door de Egyptische overheid geschonken als dank voor de hulp van Spaanse ingenieurs die bij een overstroming verschillende oude monumenten gered hadden.

highlights-van-madrid-1520-templo-de-debod

De Templo de Debod is hiermee de enige Egyptische tempel die in Spanje te bewonderen is. De tempel ligt prachtig in het westen van het centrum van Madrid, in het Parque del Oeste.

Om de tempel de bezoeken moet je in de rij gaan staan. Niet om een toegangskaartje te kopen, maar omdat er maar een beperkt aantal  bezoekers tegelijkertijd naar binnen mag. De toegang is gratis, maar er mogen maar dertig mensen tegelijkertijd het terrein op. Dat is vrij begrijpelijk als je ziet hoe klein de tempel is. Ach, het zonnetje schijnt dus is het niet zo erg om even te wachten.

highlights-van-madrid-1520-templo-de-debod-binnen

16:00 uur – Teleférico

Het beste uitzicht op Madrid zou je hebben vanaf Casa de Campo wat een natuurgebied ter grootte van meer dan 1750 hectare ten westen van Madrid is.

Met de kabelbaan reis je naar een hoger gelegen punt binnen Casa de Campo terwijl je onderweg al geniet van een prachtig uitzicht op Madrid. Ik heb vooraf via internet al een kaartje besteld dat ik ter plaatse omwissel voor een entreekaart tot de kabelbaan. Het is zonnig en helder weer, dus het belooft veel goeds voor het uitzicht vandaag. Het is hier vrij druk omdat het zaterdagmiddag is. Dus weer wat wachten, wat ik inmiddels wel gewend ben in Madrid vandaag. Het hoort erbij als je toeristische plekken bezoekt.

De totale tocht duurt ongeveer 10 minuten. Onderweg heb je een fantastisch uitzicht over Madrid. Wat opvalt is dat direct achter het koninklijk paleis er eigenlijk een heel groot bos is. Het is net alsof de stad gewoon abrupt ophoudt. Dat is niet zo, wat je ook zeker ziet als je weer wat verder kijkt. Op het moment dat je aan de andere kant aankomt heb je eigenlijk drie opties: je gaat picknicken of wandelen in het bos, je gaat naar het panoramaterras boven de kabelbaan of je loopt verder naar de dierentuin of een amusementspark. Optie één en drie zijn voor mij geen optie is, maar ook optie twee sla ik over. Het panoramaterras zit vol met gezinnen met hele drukke kinderen en de drankjes worden in plastic bekertjes geschonken aan de zelfbedieningsbar. Hoewel ik zeker wel zin heb in een lekker koel drankje op dit moment wacht ik toch maar totdat ik terug ben in de stad.

highlights-van-madrid-1600-teleferico

17:35 uur – Museo del Prado

Het belangrijkste museum van Madrid is zonder enige twijfel het Prado. Dit kunstmuseum wordt zelfs tot de topmusea van de wereld gerekend. Dankzij de via internet aangeschafte Madrid Art Walk Pass kan ik zo naar binnen.

Het absolute topstuk van het Museo del Prado is de ‘Tuin der Lusten’ van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch. Zo noemen ze hem hier overigens niet. De Spanjaarden hanteren de naam ‘El Bosco’ waardoor veel Spanjaarden denken dat het een landgenoot van hen is.

highlights-van-madrid-1735-prado-museum

Omdat ik toch wel merk dat ik al wat moe begin te raken heb ik niet het voornemen om heel het museum vandaag te zien. Via de plattegrond kies ik de stukken en de schilders uit die ik interessant vind. Ik denk ook dat dat een reële manier is om groot museum zoals het Prado te bezoeken. Met het Louvre in Parijs heb ik precies hetzelfde gedaan. Dat museum heb ik twee keer bezocht, waarbij ik er nooit langer dan anderhalf uur rondgelopen heb. Ik merk gewoon aan mezelf dat het na pakweg anderhalf uur gewoon op is bij mij. Het is wat anders als je alleen maar naar museum gaat en verder die dag weinig plannen hebt.

Op het moment dat ik buiten kom staat er een veel langere rij Dan toen ik naar binnen ging. Dat komt omdat je hier ook op zaterdag vanaf 18:00 uur gratis naar binnen mag. Wie op de centen wil letten gaat op zo’n moment het museum binnen. Het kost je helemaal niets en je krijgt het zelfde te zien als wanneer je overdag betaald zou hebben. Het enige nadeel is dat je wat langer in de rij moet staan. Daarmee bespaar je wel € 11 per persoon aan entreegeld die je kunt besteden aan de paar cervezas met lekkere tapas.

highlights-van-madrid-1735-prado-rij

19:00 uur – cerveza y nachos

Het is nog te vroeg om te eten, maar ik heb wel dorst en trek. Ik stap cerveceria 100 Montaditos binnen. Deze keten is een begrip in Madrid vanwege het goedkope bier en de goedkope broodjes die ze in 100 verschillende variaties verkopen. Het is weekend dus ik ga voor mijn eerste glas bier van deze week. Daarbij bestel ik een portie nachos met kassaus en guacamole. Ik moet € 3,50 afrekenen.

highlights-van-madrid-1900-cerveza-y-nachos

19:45 uur – diner

Als je alleen bent heb je niet dat hij behoefte om uitgebreid te gaan dineren. Ook calorie technisch is dat niet altijd de beste oplossing. Ik ga naar mijn TripAdvisor app en kijk wat er in de buurt zit. Op dat moment zit op 300 meter lopen Steakburger. Dit is een hamburgerrestaurant die op dit moment op de 12e plek in TripAdvisor staat van alle restaurants in Madrid. Dat zijn er pakweg 10.000. Het mag dan misschien geen typisch Spaans diner worden vanavond, maar dat hoeft toch niet perse als je Spanje bent?

Op de kaart staat een gevarieerde lijst aan hamburgers. Het is bijna onmogelijk om niet iets te vinden wat bij jou smaak past. Ik bestel de La Pampa burger medium gebakken met coleslaw in plaats van frietjes. De tomaat mogen ze wat mij betreft achterwege laten. Ik snap die sappige rode schijf tussen een broodje hamburger helemaal niet. Ik laat hem daarom standaard achterwege.

highlights-van-madrid-1945-diner

Het broodje is wat onhandig eten zoals dat wel vaker is bij hamburgers. Hij smaakt in ieder geval toe erg goed. Wat vooral opvalt is dat je het vlees zelf nog heel goed proeft en dat is vaak wel anders bij hamburgers.

De rekening voor deze avondmaaltijd bedraagt € 14,50 inclusief een half litertje plat water, exclusief de fooi. Een hele nette prijs voor een diner in Madrid.

highlights-van-madrid-1945-diner-rekening

20:40 uur – Chueca

De leukste uitgaansbuurt van Madrid is Chueca. Ooit was dit een vervallen wijk, maar tegenwoordig is dit de plek in Madrid waar je de allerlaatste mode scoort bij trendy boetiekjes en waar het barst van de leuke restaurants en barretjes. Chueca is helemaal hip wat vooral te danken is aan de gay cultuur die zich hier in enkele decennia tijd flink heeft ingeworteld. Ik wandel door de wijk, maak wat foto’s en ga op zoek naar een plek om een lekker biertje te drinken.

highlights-van-madrid-2040-chueca

21:15 uur – Cerveceria Santa Barbara

Een zaterdag in Madrid moet je eigenlijk afsluiten in een cerveceria. Ik kom onderweg naar de metro langs de 202 jaar oude Cerveceria Santa Barbara. Ik stap dit bierlokaal vol Spanjaarden binnen en bestel een flesje Alhambra Reserva 1925. Leuk om een bierlokaal te vinden waar ze ook wat Spaanse speciaalbieren hebben. Vaak is het aanbod beperkt tot pils, radler en alcoholvrij bier. Dit biertje is een vollere lager met een wat hoger alcoholpercentage en een kleur die naar amber neigt. Ik geniet van mijn biertje terwijl ik het Spaanse gekakel om me heen hoor. Het zal ongetwijfeld over politiek of voetbal gaan. Verwacht hier geen fancy loungesfeer met allerlei LED-verlichting. Hier zit je in rode banken of op houten stoelen onder lampen die extra fel licht lijken te geven. Dit is Spanje in haar puurste vorm!

highlights-van-madrid-2115-biertje

Soortgelijke berichten