Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Uitgaan op Ibiza (2)

Als je het over Ibiza hebt is voor mij uitgaan wel een belangrijke factor. Hoewel het eiland zeker meer te bieden heeft dan clubs vol luide muziek is uitgaan op Ibiza voor mij een hoogtepunt. Al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw ben ik fan van housemuziek (of dance zoals men het tegenwoordig vaak noemt). Voor mij en twee van mijn beste vrienden staat het uitgaansleven op Ibiza voor twee dagen centraal. Na een dag met Mambo Café aan de Sunset Boulevard en volop feest met Bob Sinclar in Pacha is het vandaag de tijd om in de buitenlucht te feesten. We beginnen met een lunch, gaan vervolgens naar een hippe beachclub en sluiten af in openlucht club Ushuaïa.

Hoe zo’n dag op Ibiza eruit ziet lees je hier. Het is een vrij reële daginvulling op Ibiza. We hadden er voor kunnen kiezen om de lunch in Cala de Sant Vincent over te slaan en direct naar Blue Marlin te gaan. We hadden dan echter wel een groter budget uit moeten trekken en eerlijk gezegd is deze mix van drie plekken ook zeker een aanrader.12:00 uur – opstaan

Ik was vanochtend pas om 6 uur ’s morgens terug in het hotel. Dan lukt het je niet om op tijd voor het ontbijt op te staan. In Hotel Garbi Ibiza & Spa kun je van 8 tot 10 in de ochtend ontbijten. Een tijd die gezien het late tijdstip dat ik in slaap gevallen ben niet realistisch is. Ik zet de wekker op mijn smartphone op 12 uur en heb om 12:30 uur afgesproken om mijn vrienden op te halen. Doel is om een uurtje later te kunnen lunchen in Cala de Sant Vincent. Ik heb al eerder gegeten in het restaurant waar ik nu ook een tafeltje voor ons gereserveerd heb. Uit ervaring weet ik dat je zonder reservering er weleens naast kan grijpen.

ibiza-uitgaan-1200-opstaan

13:20 uur – lunch bij restaurant On The Beach

We zijn mooi op tijd bij On The Beach. Het verkeer kan nog weleens tegenzitten op Ibiza, vooral op deze route vanaf Ibiza Stad richting het noorden. Ook kan parkeren in Cala de Sant Vincent weleens lastig zijn. Gelukkig heeft On The Beach een eigen parking waar ook nog plek is.

De reden om voor Cala de Sant Vincent te kiezen is de rust die er aan deze prachtige baai heerst. Het kleine dorpje dat hier eigenlijk ontstaan is ligt aan een door hoge kliffen omringde baai. De zee kleurt ter hoogte van het vrij brede zandstrand prachtig blauw. Dat het hier niet helemaal platgelopen wordt door toeristen kan alleen te maken hebben met het feit dat Cala de Sant Vincent ten opzichte van het drukkere zuidelijke deel van Ibiza wat ongunstig gelegen is. 

ibiza-uitgaan-1320-cala-sant-vincent

On The Beach is een relaxte beach club annex restaurant. De goedlopende zaak is van een Nederlandse eigenaar. Mocht je hem zelf niet tegenkomen in de zaak dan zie je het wel aan de menukaart. Tussen de verschillende lekkernijen (ze hebben hier heerlijke paella!) staan een paar gerechten die bij een Nederlanders meteen herkenning oproepen: bitterballen, Kwekkeboom kroketten met friet en kipsaté. Denk echter niet dat je hier te maken hebt met een matige Hollandse tent zoals je ze in aan de Spaanse costa’s of de Griekse eilanden vaak tegenkomt. Hier geen Nederlandse vlaggen, oranje interieur en klompen aan de muur, maar een heerlijke relaxte beachclub die helemaal past op Ibiza.

ibiza-uitgaan-1320-onthebeach

Ik kan het niet laten en bestel de bitterballen als voorgerecht. Het zijn prima ballen. Niets meer en niets minder. Als hoofdgerecht neem ik de kipsaté. Nee, je krijgt hier geen stokjes met een amper te definiëren vleessoort die in de pindasaus drijft. Hier krijg je drie malse stukken kippenborst (scharrelvlees volgens de kaart) waar een redelijke hoeveelheid pindasaus overheen gegoten is. Daarbij krijg je twee soorten rijst en een lekkere salade. De drukte bij On The Beach is niet voor niets. Het eten smaakt prima, is fraai gepresenteerd en is zeker voor Ibiza-begrippen zeer schappelijk geprijsd.

ibiza-uitgaan-1320-bitterballen

ibiza-uitgaan-1320-kipsate

15:15 uur – Blue Marlin

We zijn inmiddels naar de zuidkant van Ibiza gereden. Hier liggen een aantal fraaie baaien die erg populair zijn. Eentje hiervan is Cala Jondal. Dat komt vooral omdat je hier beachclub Blue Marlin vindt. Dit is één van de zaken op Ibiza waar vooral rijk en/of mooi publiek naartoe komt om tijd door te brengen. Maak de grap maar wat ik er dan te zoeken heb…..

ibiza-uitgaan-1515-bluemarlin

We nemen plaats in één van de heerlijke loungebanken, waarna we de drankkaart eens doornemen. Je kunt een bootje kopen met 5 of 10 flessen Moët & Chandon Ice champagne, kiezen uit een vrij lange cocktailkaart of losse flessen champagne kopen waarbij de duurste voor een bedrag van maar liefst 60.000 euro op de kaart staat. Wij proberen een paar cocktails uit zoals The Big Apple, de Havana Mojito, de Peachmond Sour en de klassieker Piña Colada. Het personeel is vriendelijk, het zonnetje schijnt en de cocktails smaken. In de tussentijd worden er door een DJ relaxte beats gedraaid. Onder het genot van onze drankjes kletsen we bij terwijl we af en toe opkijken vanwege de voorbij paraderende fotomodellen. The cocktails are sweet, but life is sweeter.

ibiza-uitgaan-1515-bluemarlin-dj

ibiza-uitgaan-1515-bluemarlin-strand

Tegen vijf uur rekenen we af en gaan naar onze hotelkamers in Playa d’en Bossa om ons om te kleden en te douchen. Het is tijd om naar Armin van Buuren te gaan!

18:00 uur – Armin van Buuren

We betreden Ushuaïa. Naar eigen zeggen is dit de beste openlucht club ter wereld. Nou ben ik geen expert in openlucht clubs, maar op basis van mijn eigen ervaring met Ushuaïa kan ik daar heel goed inkomen. Vandaag is het een oranje feestje in Ushuaïa: top DJ Armin van Buuren draait hier vandaag. En niet zomaar een paar uurtjes. nee, Armin gaat 7 uur non-stop het publiek vermaken met allerlei housebeats. Een uniek evenement die heel wat Armin-fans naar Ibiza trekt. De carriere van Armin van Buuren is er eentje om als Nederlander trots op te zijn. Al zestien jaar lang draait Armin mee in de top van de DJ’s die in de beste clubs ter wereld draaien. Hij is maar liefst vijf keer uitgeroepen tot de beste DJ van de wereld. Hij is de eerste DJ die vijf keer met deze titel aan de haal ging.

ibiza-uitgaan2-1800-armin-bord

Armin staat niet in mijn persoonlijke top drie van favoriete DJ’s. Zijn stijl met veel trance en weinig vocals spreekt me minder aan dan hoe jongens als Carl Cox en Afrojack draaien. Maar ik sta open voor een goed feestje en weet zeker dat Armin in een 7 uur durende set in staat moet zijn om dat mooi op te bouwen.

ibiza-uitgaan2-1800-armin-overzicht

18:30 uur – bonnen kopen

Tijd om wat te drinken. De prijzen in Ushuaïa zijn niet mals. Je betaalt hier 13 euro voor een biertje (en dan helaas ook nog Heineken) en minstens 16 euro voor een longdrink of cocktail. Als je echter vooraf bonnen koopt ben je goedkoper uit. Dan is het 6 drankjes halen en 5 betalen of 13 drankjes voor de prijs van tien. Mijn herinnering aan de veel te zoete mojito’s de vorige keer in Ushuaïa doen me besluiten om dit keer voor bier te gaan. Het dorstlessende karakter van het gerstenat komt ook wel goed uit bij de zomerse temperaturen die hier heersen. 

ibiza-uitgaan2-1830-bonnenkopen

19:00 uur – een thuisfeestje

Het is al heel snel duidelijk dat het een thuisfeestje is. Ik hoor (en zie) vooral Nederlanders om me heen. Opvallend is dat er meer mensen van middelbare leeftijd aanwezig zijn. Ik blend dus goed in dit publiek 😉

Naar schatting zo’n driekwart van de mensen komen volgens mij uit Nederland. Misschien nog wel meer. Ze hoeven geen oranje te dragen om herkenbaar te zijn. Uiterlijk en kleedstijl geven al een hint. Dat je vooral Nederlands om je heen hoort bevestigt het alleen maar.

19:35 uur – sushi eten

Om zes uur ’s avonds op stap terwijl je die dag rond twee uur ’s middags je laatste (en enige) maaltijd van die dag op hebt betekent dat er een moment komt dat je honger krijgt. De enige mogelijkheid in Ushuaïa nadat je de club binnen bent is een kleine versie van Ushuaïa’s Japanse restaurant Minami. Hier kun je sushi krijgen en een aantal kleine snacks zoals mini wagyuburgers. We bestellen de sushischotel ‘chef’s combo’. Vijftig stuks sushi voor 120 euro. Als je kijkt wat je krijgt dan weet je dat je het dubbele betaalt van wat je elders kwijt bent. De sushi is matig, maar gaat er zeker goed in. Het bodempje is gelegd. We kunnen er weer tegenaan.

ibiza-uitgaan2-1930-sushi

20:15 uur – zonsondergang

De kleuren veranderen. De lichten van het podium en elders op het terrein komen al wat beter uit de verf. Armin draait vrolijk door en het publiek danst lekker mee. Door de laag overvliegende vliegtuigen krijg je een bijzondere setting. Deze vliegtuigen komen zo laag over omdat Ushuaïa exact op de route ligt naar de iets verderop gelegen landingsbaan.

ibiza-uitgaan2-2015-zonsondergang

22:00 uur – Armin voert het tempo op

Het mooie als een DJ 7 uur aan één stuk mag draaien is dat hij helemaal zelf het tempo bepaalt en de hoeveelheid energie die hij aan het publiek wil geven. Hier kun je merken dat Armin van Buuren een vakman is die heel goed weet hoe hij moet doseren. Zowel de snelheid van de beats als het volume lijken wat omhoog te gaan. Ook zie je Armin vaker en nadrukkelijker contact maken met het publiek, zonder dat hij het overdrijft.

ibiza-uitgaan2-2200-armin

22:50 uur – BN’ers aan het fotograferen

Ik sta vrij ver vooraan in het publiek, maar ver genoeg aan de zijkant zodat ik nog wel voldoende ruimte om m heen heb. Ineens zie ik een dame naast mij staan met een spiegelfelexcamera. ‘Maar die ken ik toch?’ vraag ik mezelf af. Tien seconden later dringt het tot me door: dit is Paulien Huizinga, presentatrice en de voormalige vice-Miss Universe. Achter haar zie ik een tweede prachtige vrouw staan: Kim Feenstra. Dit zeer succesvolle fotomodel is de winnares van de 2007-editie van Holland’s Next Topmodel. Het grappige is dat ik tijdens de Transavia-vlucht naar Ibiza de film ‘Verliefd op Ibiza’ nog een keer gekeken heb om alvast wat in de sfeer te komen. Kim speelt hier overtuigend de rol van golddigger. In het echt ijkt ze me echter veel leuker. Ook Kim is volop aan het fotograferen. Ze mag zelfs achter de dranghekken komen om Armin op de gevoelige plaat vast te leggen.

ibiza-uitgaan2-2230-kimfeenstra

De reden dat deze BN-ers hier aan het fotograferen zijn is vanwege de opnames voor het nieuwe televisieprogramma ‘Het Perfecte Plaatje’ dat RTL4 dit najaar uit gaat zenden. Hierin gaan BN’ers met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aan. Mededeelnemer Humberto Tan was er kennelijk ook gezien zijn Instagram post een dag later . Tevens heb ik Tijl Beckand zien lopen. Het schijnt dat hij de presentator is van het televisieprogramma dat door Talpa geproduceerd wordt.

Ik was al nieuwsgierig naar ‘Het Perfecte Plaatje’, maar nu helemaal nu ik weet dat er opnames geweest zijn tijdens dit perfecte feestje van Armin van Buuren. Nog een grappig detail: niet alleen Kim Feenstra speelde een rol in ‘Verliefd op Ibiza’, maar ook Armin. Hij heeft zelfs een redelijk deel van de muziek voor de film verzorgd.

23:45 uur – finale

Het einde van de avond is in zicht. Door lokale regels mag Ushuaïa maar tot 0:00 uur draaien. Om 23:59 uur zullen de laatste beats de open lucht in gezonden worden voordat de stilte aanbreekt. Armin heeft er zin in en gooit er nog wat gas bovenop. Het publiek is uitzinnig van vreugde. De massa gaat uit zijn dak. De CO2-kanonnen en andere effecten maken overuren om van de finale het meest bijzondere stukje van de avond te maken.

ibiza-uitgaan-2245-finale

Als toegift kwam er een onverwachte song uit de speakers: een Armin van Buuren remix van het nummer Dominator. De oorspronkelijke hit stamt uit het jaar 1991 en werd door Human Resource op de markt gebracht. Ik heb toen, een kwart eeuw geleden, heel wat afgedanst op deze hit. Voor mij was het feest zo helemaal compleet. Armin die hardstyle draait als finalesong….!

Wil je horen hoe de remix klinkt? Hij valt hier op Youtube te beluisteren.

0:00 uur – stilte

Het is middernacht. Daar waar menig andere club op Ibiza nog op gang moet komen, daar is het in Ushuaïa nu over en uit. Na zeven uur Armin (waarvan wij er zes meegemaakt hebben) is het feestje afgelopen. Naar schatting zo’n vijfduizend mensen zullen binnen een tijdsbestek van zo’n 20-25 minuten uitvloeien over Playa d’en Bossa. Een deel hiervan gaat naar de overkant om verder te feesten in Space, een deel stapt in de taxi of discobus richting clubs elders op het eiland, een deel gaat nog wat eten of drinken in Playa d’en Bossa en de rest gaat terug naar hun verblijfplaats op Ibiza. Wij gaan kijken of we nog ergens wat kunnen snacken. We hebben toch wel trek gekregen inmiddels. Dat een biertje gelijk staat aan twee boterhammen klopt misschien wel wat betreft de calorieën, maar niet wat betreft de hoeveelheid honger die gestild wordt.

ibiza-uitgaan-0000-stilte

00:40 uur – broodje kebab

Het aanbod van eten is matig in Playa d’en Bossa na middernacht. We lopen Subway voorbij en ook Burger King. Deze hamburgerketen zou ik alleen maar binnenlopen als er echt niets anders te eten is. Het wordt een broodje met döner kebab. Ook niet mijn meest favoriete snackvoer, maar je moet toch wat. Na de flesjes Heineken ben ik blij dat ik er een lekker flesje Corona bij kan drinken. Na een half uurtje rekenen we af en gaan richting ons hotel. Het was een heerlijke dag op Ibiza waar we nog regelmatig met blijde gevoelens aan terug zullen denken.

ibiza-uitgaan-0040-kebab

Naschrift

Wat wij eigenlijk gedaan hebben is Ibiza in één weekend beleefd. In dit geval een zaterdag en zondag, waarbij we op maandag teruggevlogen zijn richting Nederland. Het verslag van de zaterdag is hier te lezen. Dankzij de vele vliegverbindingen met Transavia, KLM en Ryanair is het prima om voor 1, 2 of 3 dagen naar Ibiza te gaan. Lekker een paar dagen los op Ibiza in plaats van cultuur snuiven in Rome, Parijs of een andere Europese stad. Waarom niet eigenlijk? Wie een beetje bijtijds boekt die kan voor pakweg 100 tot 120 euro per persoon al retour naar Ibiza vliegen. Een avondje stappen in één van de clubs en vervolgens lekker een dagje chillen aan het strand is daardoor prima betaalbaar te houden. De kosten op Ibiza heb je toch wel een beetje zelf in de hand. Dat kan in de papieren lopen, maar kan ook vrij goedkoop blijven. Alles heeft te maken met de keuzes die je maakt.

Soortgelijke berichten

Valencia op de fiets
26 juli 2016
De highlights van Barcelona
21 augustus 2016
De highlights van Malaga
24 januari 2019