Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Historisch Granada

Als je op een gegeven moment Barcelona, Valencia, Sevilla, Alicante, Madrid, Bilbao, San Sebastian en Malaga al een of meerdere gezien hebt en je wilt een andere Spaanse stad bezoeken dan komt Granada eigenlijk al vrij snel op de radar. Deze vrij grote stad in de regio Andalusië barst van de historie en is de plek waar de drukst bezochte bezienswaardigheid van Spanje te vinden is: het Alhambra. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,5 miljoen mensen deze eeuwenoude fortificatie in Granada. De stad zelf heeft natuurlijk meer te bieden dan dit middeleeuwse fort. De oude Arabische wijk Albaicín is absoluut de moeite waard en de stad telt voldoende bezienswaardigheden om je een dag of twee tot drie zoet te houden. Ik ga echter mijn best doen om in één dag vooral de historische bezienswaardigheden en bekende plekken van Granada te bezoeken.

De gunstige klimaatcijfers voor Granada voor de maand april deden mij ertoe besluiten om de stad in april te bezoeken. Waar ik echter geen rekening mee gehouden had was de Goede Week, de Semana Santa. In het sterk katholieke Spanje wordt deze week voorafgaand aan en eindigend met Pasen op redelijk veel plekken gevierd. Vooral in Andalusië gaat dit gepaard met veel processies op de dagen voor Pasen. Dat betekent dat het dagelijks leven zo halverwege de middag als het ware stil komt te liggen en dat een groot deel van een stad zoals Granada de rest van de dag grotendeels in het teken van de processies staat. Straten worden afgezet en inwoners die zelf niet meelopen in een processie komen over het algemeen wel massaal af op deze evenementen. Voor toeristen zoals ik een ideale kans om ook deze kant van Granada en de Spaanse cultuur te zien.

Ruim voordat ik naar Granada afgereisd ben heb ik vooraf een Alhambra Card via internet aangekocht met skip-the-line toegang tot het Alhambra inclusief de Nasridische paleizen. Wil je op de bonnefooi naar Granada reizen en het complete Alhambra met de paleizen zien dan is de kans heel erg groot dat je dat niet lukt omdat het uitverkocht is. Vooraf via internet reserveren waarbij je een vaste toegangstijd krijgt voor de Nasridische paleizen is daarom een must. Je kunt een losse entreekaart voor het Alhambra reserveren. Wat eigenlijk een betere deal is, is het reserveren van een Alhambra Card inclusief complete toegang tot het Alhambra. Deze is vergelijkbaar in prijs en biedt je naast het Alhambra ook toegang tot andere bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Granada, het Science Park met het bijbehorende museum, het Museo Caja Granada en geeft recht op vijf gratis ritten met de bus in Granada. Het enige wat bij deze optie ontbreekt is de audiogids voor het Alhambra.07:30 uur – opstaan

De vorige dag was een best vermoeiende en lange dag, waarbij ik ’s morgens al om 4 uur op moest staan om op tijd richting Malaga te vliegen. Rechtstreeks naar Granada vliegen kan niet vanuit Nederland, dus ik heb voor een Transavia-vlucht vanaf Eindhoven Airport naar Malaga gekozen. Van daaruit is het nog geen anderhalf uur rijden naar het centrum van Granada. Mijn overnachtingshotel in Granada is Marquis Hotels Issabel’s. Dit designhotel ligt midden in het centrum van Granada en is daarmee een ideale uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Na het opstaan zorg ik voor een scheerbeurt, spring ik de douche in en kleed me vervolgens aan. Gewapend met een plattegrond van de stad, de Alhambra Card, mijn fotocamera en een extra batterij ga ik op pad.

granada-0730-opstaan

08:00 uur – ontbijt

Voordat ik het hotel verlaat is het eerst tijd om te ontbijten. Bij de hotelboeking zit het ontbijt inbegrepen en dat is in dit hotel een waar feest. Je hebt geen ontbijtbuffet waar je zelf je ontbijt bij elkaar moet scharrelen, maar een a la carte ontbijt waarbij je vier elementen van de kaart mag kiezen: koffie of thee (keuzen uit veel verschillende soorten), verschillende variaties op fruit of yoghurt, verse vruchtensappen smoothies en als laatste een brood- of eiergerecht. Ik heb vandaag zin in vitamientjes dus ga voor yoghurt met vers fruit en granen, een dubbele espresso en een halve liter water in plaats van een sapje.

granada-0800-ontbijt

08:35 uur – kathedraal

Ik kan naar binnen, maar verder dan de entree kom je niet. Ik vraag me af wanneer de kerk dan wel te bezichtigen is, want ook gisteren kon ik niet binnen. Het interieur kenmerkt zich door grote witte marmeren zuilen. Het is opvallend licht in de kathedraal. Ik kan dit helaas niet laten zien, want het is verboden om binnen foto’s te maken. Dat respecteer ik dit keer braaf. De Kathedraal van Granada speelt een belangrijke rol deze week in het dagelijks leven van de lokale inwoners. De heilige week is begonnen, dat is de week voorafgaand aan Pasen. Er worden deze week veel festiviteiten georganiseerd waarbij de kathedraal een belangrijke rol speelt.

granada-0835-kathedraal

08:50 uur – Plaza de Bib-Rambla

Ik kom al wandelend uit op het belangrijkste plein van de stad: Plaza de Bib-Rambla. Op dit moment is het erg rustig. Je ziet in de restaurants die rondom een klein liggen dat we binnen enkele mensen zitten te ontbijten. Verder is er alleen sprake van het getjilp van vogels en de voetstappen van enkele locals op weg naar hun werk. Het plein is nat. Dat komt niet door de regen, want het is al dagen lang droog in Granada. De vierkante tegels zijn nat omdat de schoonmaakploegen net hun werk gedaan hebben in de historische straten en pleinen van Granada.

granada-0850-plaza-de-bib-rambla

09:00 uur – het stadhuis

Ik ben doorgelopen naar het stadhuis. Vanuit dit prachtige gebouw werkt de gemeenteraad van Granada. Een deel van de gemeentelijke diensten is echter in de stad gehuisvest.
Ik vind vooral de prachtige binnenplaats een plaatje om te zien. Dit is zo kenmerkend voor de bouwstijl in deze streek, dit moet je gezien hebben als je Granada bezoekt. Er zijn maar weinig andere plekken die openbaar zijn voor het publiek waar je een dergelijk binnenplein kunt bewonderen.

granada-0900-stadhuis

09:10 uur – toerismekantoor

Een goede stedentrip begint meestal bij het toeristenkantoor. In Granada vind je die in het stadhuis. Het kantoor gaat om 9.00 uur open, dus ik ben mooi op tijd om de nodige informatie over de stad te ontvangen. De vriendelijke dame legt me in goed Engels uit wat ik in de stad kan zien en doen, hoe het zit met de bus maar vooral ook dat de stad deze week anders is. De heilige week heeft duidelijk veel invloed op het dagelijks leven deze week. De vele processies zullen ook de busdiensten dermate verstoren dat ik eigenlijk weinig zal hebben aan deze vorm van openbaar vervoer. Dan kan ik net zo goed overal naartoe lopen, toch? Gewapend met een verse plattegrond vervolg ik mijn dag in Granada.

granada-0910-toeristenkantoor

09:25 uur – Albaicín

Ik loop de wijk Albaicín in. Dit is de mooie historische wijk van Granada. Hier ga je wandelend kriskras door smalle straatjes naar soms prachtige pleintjes en je kunt genieten van alle oude bouwwerken die je onderweg tegenkomt. Dit zijn geen losse belangrijke bezienswaardigheden, maar de wijk in zijn totaal is een bezienswaardigheid op zich. Dit is eigenlijk het mooiste moment van de dag om hier rond te lopen. Je ziet immers nog amper andere toeristen. Die zitten op dit tijdstip vaak nog aan het ontbijtbuffet. Ik moet zeggen dat er gewoon een aangename stilte heerst. Ik besef ook heel goed dat dit later op de dag anders zal zijn. Toch zie je dat toeristen zich vooral op houden in de lage stukken van de stad, waar je veel winkels en restaurantjes aantreft. Hoewel het hier ’s middags zeker drukker is, is het zelden te druk. Dat komt vooral omdat mensen graag de gemakkelijke weg pakken. Als het Alhambra van buitenaf willen zien, Dan kiezen ze als een kudde makke schapen de route die langs de rivier loopt. Je loopt dan eigenlijk langs de wijk in plaats van door de wijk.

granada-0925-albaicin

Vanaf de Calle de la Gloria heb je af en toe al een mooi uitzicht op het Alhambra als je naar rechts kijkt. Met het Alhambra is meteen het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad Grenada genoemd. Deze middeleeuwse fortificatie is de drukst bezochte bezienswaardigheid van het hele Iberisch schiereiland. Dag na dag zijn de tickets voor het Alhambra uitverkocht. Ik ga later op de dag het fort bezoeken en heb mijn entreebewijs hiervoor al maanden geleden geregeld. Via Ticketbar heb ik de Alhambra kaart gekocht waarbij entree inbegrepen is.

granada-0925-albaicin-uitzicht-alhambra

09:45 uur – Placeta de la Victoria

Dankzij de hoge ligging en het vrij uitzicht richting het Alhambra is het plein Placeta de la Victoria een van de betere plekken om het Alhambra vanaf de buitenkant te bewonderen. Helaas staat de zon vanaf deze plek zelden helemaal goed om een fraai belichte foto van het fort te maken. Ook nu word ik geconfronteerd met flinke schaduwpartijen. Het maakt het bouwwerk er echter niet minder fraai of indrukwekkend om. Ik verheug me er al op om tijdens mijn bezoek later deze dag aan het Alhambra kennis te maken met de geschiedenis van Granada.

granada-0945-placeta-de-la-victoria

10:00 uur – Mirador San Nicolás

Wow… dat is het eerste wat ik denk op het moment dat ik op het Plaza San Nicolás arriveer. Het was een aardige klim naar boven. Als je eenmaal hier bent weet je meteen dat het de wandeling waard was. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een adembenemend uitzicht over Granada, het Alhambra en daarachter de bergtoppen van de Sierra Nevada die nu nog besneeuwd zijn.

granada-1000-mirador-san-nicolas

Dat deze plek belangrijk is voor toeristen is te zien aan de handelaren en kunstenaars die nu al spullen aan het verkopen zijn op het plein. Ook zit er twee gitaristen die muziek aan het maken zijn. Ik kreeg eerst een euro op hun gitaartas en vraag vervolgens of ik een foto mag maken. Dit levert een naar mijn eigen bescheiden mening prachtig plaatje op: twee muzikanten die in het fraaie ochtendlicht hun ding doen met het statige Alhambra op de achtergrond.

granada-in-een-dag

 

10:25 uur – Placeta de San Miguel Bajo

Weer een prachtig pleintje in het hart van de oude wijk. Ik ben aangekomen op de Placeta de San Miguel Bajo. Het zonnetje zorgt ervoor dat het plein en schoonheid laten zien. Op het terras zit een groep bejaarde toeristen te genieten van een kopje koffie terwijl er verder vooral rust heerst. Af en toe passeert er een auto die de stilte doorbreekt. Ik geniet van het plekje, maak wat foto’s en loop weer verder.

granada-1025-placeta-de-san-miguel-bajo

 

10:35 uur – Mirador de la Lona

Vijftig meter verderop word ik wederom getrakteerd op een prachtig uitzicht. Vanaf het uitzichtpunt Mirador de la Lona kijk je uit op het lager gelegen deel van Granada. De zon schijnt fel en op dit moment wordt de stad goed belicht. Ik onderscheid duidelijk twee kerkgebouwen, waarbij ik vermoed dat een van de twee de Kathedraal van Granada kan zijn. Ik schiet weer wat foto’s en vervolg mijn pad. Van nu af aan zal het vooral naar beneden lopen zijn. Het hoogste deel van Granada laat ik nu achter me. Tijdens de wandeling blijf ik nog even een vrij uitzicht op de stad hebben.

granada-1035-mirador-de-la-lona

10:45 uur – Puerta de Elvira

De Poort van Elvira, in het Spaans Puerta de Elvira of Arc de Elvira genoemd, was ten tijde van de Moorse overheersing de belangrijkste toegangspoort tot de wijk Albaicín. Deze plek wordt al sinds de negende eeuw als toegangspoort gebruikt. De huidige poort stamt uit de elfde eeuw en is daarmee één van de oudste en fraaiste overblijfselen van het oude Granada. Daar zijn wel een aantal restauraties voor nodig geweest, met name de afgelopen eeuw is er grondig aan de stadspoort gewerkt.

Helaas ligt de poort op dit tijdstip in de schaduw. Zonlicht zou het mooie bouwwerk beter tot zijn recht laten komen. De achterkant ligt wel in de zon. Maar laten we eerlijk wezen, de ware schoonheid zie je aan de voorkant.

granada-1045-puerto-de-elvira

10:50 uur – koffie

Het halve litertje water van het ontbijt heeft zijn weg gevonden naar mijn blaas. Dat betekent dat ik wel toe ben aan een sanitaire stop. Hoe los je dat op als er geen openbaar toilet in de buurt is? Heel simpel! Wat ik altijd doe, is gewoon een café binnen lopen en daar een lekker bakje espresso drinken. Daarna reken je af en bezoek je het toilet. Dat doe ik nu bij Café Bar Kanela. Het kopje smaakvolle koffie in combinatie met het toiletbezoek kost mij 1,50 euro inclusief de fooi.

granada-1050-koffie

11:00 uur – Jardines del Triunfo

Klokslag 11 uur arriveer ik in de Jardines del Triunfo. Ik weet dat het exact 11:00 uur is omdat de fonteinen net aanspringen op het moment dat ik hier aankom. Deze tuinen zijn in 1960 aangelegd op de plek waar ooit een oude arena gestaan heeft. In het park staan 69 banken waar bezoekers op hun gemak kunnen ontspannen.

granada-1100-jardines-del-triunfo

11:15 uur – Monasterio de San Jerónimo

Bij de aangeschafte Granada Card zit een bezoek aan twee kloosters inbegrepen: het Klooster van Hiëronymus of het Klooster van la Cartuja. Twee kloosters op één dag vind ik teveel van het goede, dus ik heb moeten kiezen. Vanwege de wandelroute heb ik voor het Monasterio de San Jerónimo gekozen. Het Klooster van Hiëronymus heeft Hiëronymus van Stridon als patroonheilige. Het klooster is in de zestiende eeuw gebouwd. Ik bezoek de verschillende ruimtes en geniet van de fraaie binnenplaats die door vier kloostergangen omringd is.

granada-1115-monestario-de-san-jeronimo

11:35 uur – de kloosterkerk

De afgelopen jaren heb ik meerdere kloosters bezocht. Een kloosterkerk zo mooi als die van het Monesteria de San Jerónimo heb ik volgens mij nog niet eerder gezien. Het gebouw is van binnen zo enorm fraai gedecoreerd dat het moeilijk voor te stellen is dat al deze pracht en praal jarenlang alleen maar voor de ogen van de kloosterlingen bedoeld was. Vooral het blinkende altaarstuk is een enorm fraai staaltje werk. Door 50 cent in een daarvoor bedoeld gleufje te stoppen wordt het grote altaarstuk verlicht, waardoor je het nog beter kunt bewonderen.

granada-1135-de-kloosterkerk

12:10 uur – lunch

Het lopen heeft me hongerig gemaakt. Ik heb er inmiddels bijna 7 kilometer opzitten. Ik moet er ook voor zorgen dat ik op tijd bij het Alhambra ben. Om 2.00 uur ’s middags is mijn toegang tot het paleis van het Alhambra. Ik moet er dus voor zorgen dat ik ruim voor die tijd klaar ben met de lunch. Als ik te laat ben verloopt mijn recht op toegang. Dan heb ik gewoon vette pech. En dat ga ik me niet laten gebeuren.

Ik ben neergestreken op het plein waar ik vanochtend al was: Plaza Bib-Rambla. Het restaurant waar ik mijn lunch gaan nuttigen heet La Gloria de Bib-Rambla. Helaas een toeristische plek, maar daar ontkom je in het hart van Granada lastig aan. Ik heb eerlijk gezegd ook weinig zin en tijd om uitgebreid te gaan zoeken naar de beste plekjes om te lunchen. Ik bestel een ’tostada’ met plakjes varkensvlees en knoflook. Als dorstlesser kies ik voor een heerlijk glas lokaal bier: Alhambra bier. Vooraf krijg ik stokbrood met aioli geserveerd.

granada-1210-lunch

Het eten getuigt van weinig fantasie, maar helaas ook maar weinig smaak. Het broodje is dik besmeerd met aioli met daarop drie dunne plakjes varkensfilet. Nu is het zo dat de eenvoud van de gerechten en de puurheid van smaken juist datgene is wat ik zo waardeer in de Spaanse keuken. In dit geval hebben ze helaas een gerecht geproduceerd waar ik later niet met warme gevoelens op terugkijk. De smaak van de knoflookmayonaise overheerst alles. Het niet gekruide varkensvlees komt op geen enkele manier tot zijn recht. Jammer.

granada-1210-lunch-broodje

Ik reken 13,04 euro af wat ik veel te veel vind gezien hetgeen dat ik gekregen heb. Zoals ik al verwacht dat wordt het stokbrood ook op de rekening gezet. Dit is kenmerkend voor een toeristenrestaurant waar men probeert het maximale eruit te halen. Ik sla mezelf voor mijn hoofd, want normaal gesproken ben ik prima in staat om dit soort ’tourist traps’ te vermijden. Je merkt het vooral in de prijs van het biertje. € 3,20 is veel te veel voor een kleine glas lokaal bier.

granada-1210-lunch-rekening

12:50 uur – taxi

Wetende dat de wandeltocht naar de entree van het Alhambra alleen maar omhoog gaat en ik vanochtend al een flinke klim gehad heb, neem ik de taxi naar het Alhambra. Voor zeven euro inclusief een euro fooi sta ik binnen 10 minuten bij het Alhambra. Onderweg zie ik hoe steil je af en toe naar boven moet. Niet dat ik te lui ben om te lopen, maar ik ben blij dat ik toch die paar euro voor een taxi uitgegeven heb.

granada-1250-taxi

13:00 uur – Alhambra

Ik sta bij de ingang van dé bezienswaardigheid van Granada: het Alhambra. Het is er erg druk. Om naar binnen te komen valt het echte heel erg mee. Met mijn Alhambra Card sta ik binnen 3 minuten binnen de poort van het Alhambra. Dat is dan zeker het voordeel als je dit vooraf via internet al geregeld hebt. Het kan serieus druk zijn bij de kassa’s en de entreepoort van het Alhambra. Het laatste wat je wilt, is uren in de rij staan voordat je binnen mag. Behalve dat het niet leuk is om te moeten wachten is het ook gewoon doodzonde van je tijd. Die kun je beter besteden, toch?

granada-1300-alhambra

13:15 uur – Generalife

De eerste bezienswaardigheid die bezoek is het Generalife. Voordat ik in dit zomerpaleis aankom moet ik eerst getrakteerd op een prachtige uitzichten over een deel van het Alhambra en Granada. Dit is natuurlijk weer zo’n foto momentje waarbij ik de camera meerdere keren zijn werk laat doen.

granada-1325-generalife

De Jannat al-‘Arif (wat tegenwoordig Generalife genoemd wordt) is aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd. Hoewel het paleis zelf absoluut een mooi gebouw is, zijn het vooral de tuinen die indruk maken. Als je hier rondloopt dan kun je je, ondanks de vele toeristen die hier rondlopen, heel goed voorstellen hoe goed het leven hier geweest moet zijn voor wie dit paleis tot zijn eigendom mocht rekenen. Een deel van de tuinen is vorige eeuw heringericht, waarbij de traditionele stijlelementen gerespecteerd zijn.

granada-1325-generalife-patio

13:50 uur – in de rij

Omdat ik een entree heb op een vast tijdstip (14:00 uur) zorg ik dat ik op tijd ben om in de rij aan te sluiten. Het is een nog vrij korte rij, dus ik zal zo binnen zijn. Het zonnetje schijnt en het is een aangename 21 graden Celsius. Prima omstandigheden om in een wachtrij te staan.

granada-1350-in-de-rij

14:00 uur – de Nasridische paleizen

Exact om 2 uur ’s middags mogen we de Nasridische paleizen binnen. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende bij elkaar gelegen paleizen waar je op fraaie wijze kunt zien hoe de Moorse architectuur toegepast werd. De combinatie van fraai, maar niet te uitbundig gedecoreerde muren, plafonds met subliem uitgevoerde houtsnijkunst en bogen die duidelijk uit de Arabische architectuur afkomstig zijn maken een diepe indruk op me. Wat hebben ze dit mooi gebouwd, zeg. De paleizen zijn ook in opvallend goede staat. Ruimte na ruimte bewonder ik deze plek die men eeuwen geleden gebouwd heeft.

granada-1400-nasridische-paleizen

15:00 uur – Paleis van Karel V

In de zestiende eeuw drukte de toenmalige Keizer Karel V zijn stempel op het Alhambra door een paleis voor hem te laten bouwen. Het resultaat is een in Renaissancestijl opgetrokken vierkanten paleis met in het midden een enorme cirkelvormige patio. De diameter van deze patio is dertig meter. Rondom de patio staat een groot aantal Dorische en Ionische zuilen. Je kunt de galerijen van beide verdiepingen bezoeken. Ik had ook graag het in het paleis gevestigde Museo de Bellas Artes de Granada bezocht, maar dit museum is gesloten op maandag.

granada-1500-paleis-van-karel-v

15:20 uur – Alcazaba

Het westelijke deel van het Alhambra bestaat uit het Alcazaba. Dit is tevens het oudste deel van het Alhambra. Het Alcazaba is in de dertiende eeuw gebouwd als verdedigingsfort. Als je robuuste muren, de stevige torens en de hogere ligging ten opzicht van de stad ziet dan begrijpt je helemaal waarom juist hier een plek gebouwd werd om Granada te verdedigen tegen mogelijke vijanden. Vanaf het Alcazaba heb je een prachtig uitzicht op Granada. Erg leuk is dat je van hieraf ook een heel goed uitzicht hebt op de oude wijk Albaicín en op het Mirador San Nicolás. Je ziet van hieraf de mensen aan de overkant staan kijken richting het Alhambra. Voor mij betekent het bezoek aan het Alcazaba meteen het einde van mijn kennismaking met het Alhambra. Ik moet absoluut toegeven dat dit fort annex paleis zijn verwachtingen helemaal waard gemaakt heeft. Hoewel Granada ook zonder het Alhambra zeker de moeite waard zou zijn is dit toch de extra publiekstrekker waardoor je Granada wilt bezoeken.

granada-1520-alcazaba

15:45 uur – wandelpad naar beneden

Vanaf deze plek is de afstand tot de stad korter en je hoeft niet meer omhoog te lopen. Ik pak daarom het wandelpad naar beneden dat uitkomt bij Plaza Nueva. Zodra je de kleine toegangspoort van het Alhambra gepasseerd bent wordt het in één keer een grote verzameling van toeristenwinkeltjes waar je langs loopt. Tijd om door te stappen dus.

granada-1545-wandelpad

16:10 uur – cerveza y tapa

Tijd voor wat lekkers. Ik loop de eerste de beste bar binnen en bestel een ‘caña’. Dit is in Spanje een klein biertje van de tap. In dit geval is het Alhambra Especial bier, het lokale bier uit Granada. Volgens goed gebruik wordt er een tapa bij geserveerd. In dit geval een klein broodje met een stukje ham, een stukje manchego kaas en een Andalusische saus. Dit smaakt me tien keer beter dan de lunch van eerder vandaag.

Ik reken na afloop het magistrale bedrag van 2,50 euro af inclusief 30 cent fooi voordat ik weer verder ga.

granada-1610-cerveza-tapa

16:30 uur – cerveza y tapa deel 2

Nog geen honderd meter verderop hoor ik de lokroep van een andere bar. Hier hoor ik een hoop Spaans gepraat worden. Een plek dus waar waarschijnlijk locals vertoeven. Ik kan het dus niet laten om ook hier even binnen te stappen. Ik bestel wederom een biertje, en weer Alhambra Especial voor mijn neus. Wederom krijg ik volgens goed gebruik hier een klein hapje bij geserveerd. Dit keer is het een soort van paellarijst met gestoofd kalfsvlees. Het is genieten zo op een normale maandagmiddag. Dat geldt zeker voor een smulpaap zoals ik.

granada-1630-cerveza-tapa-deel-2

17:00 uur – het centrum van Granada

Het is tijd om het centrum van de stad een beetje te gaan ontdekken. Ik heb immers alles wat ik vandaag wilde zien al gezien. Sommige bezienswaardigheden die ik nog wel zou willen doen zijn vandaag gesloten. Dat is of omdat het maandag is, of vanwege de heilige week. Je merkt het zelfs in het centrum, want een opvallend groot deel van de winkels is al gesloten terwijl de siësta nu over zou moeten zijn. Het kan niet anders als dat de festiviteiten vlak voor het paasfeest ervoor zorgen dat winkels hun deuren vandaag eerder sluiten dan anders. Een uitzondering wordt gevormd door de toeristenwinkels waar je lederwaren en souvenirs zoals waaiers en Spaanse jurkjes kunt kopen. Hoewel ik sowieso al niet zoveel van winkelen houd, doet het huidige aanbod me helemaal niets. Ik maak rustig wat foto’s van mooie plekjes die ik onderweg tegenkom.

granada-1700-centrum-van-granada

18:00 uur – Carrera de la Virgin

Al wandelend ben ik op de Carrera de la Virgin terechtgekomen. Dit is een weg waarbij er een grote wandelboulevard geflankeerd wordt door twee wegdelen waar auto’s kunnen rijden. In eerste instantie hij moet ik denken aan Barcelona. Het heeft wat weg van de Ramblas daar. Die vergelijking komt vooral omdat er aan het begin van het stuk straatartiesten staan zoals levende standbeelden. Ook duidelijk aanwezig zijn de tweede rijen met bomen waardoor je hier heerlijk in de schaduw kunt lopen. Gelukkig ontbreekt het hier aan winkeltjes op het wandelgedeelte.

granada-1800-carrera-de-la-virgin

18:15 uur – processie

Gisteren is de heilige week van start gegaan in Spanje. Dat merk je niet alleen aan de openingstijden van winkels in musea, maar ook aan de diverse processies die gaande zijn in Granada. Ook nu loop ik weer tegen een stoet aan van verklede mensen die mij in eerste instantie aan de Ku Klux Klan zouden kunnen doen denken. Ik weet echter beter. Het is bij mij bekend dat dit iets met het katholieke geloof te maken heeft, maar het hoe en wat is voor mij een groot vraagteken. Eerlijk gezegd heb ik me hier nooit in verdiept. Dat zal ik bij thuiskomst zeker wel even doen. Ik sla het gade en maak wat foto’s.

granada-1815-processie

granada-1815-processie-2

 

20:00 uur – Naves

Na een uurtje in het hotel om mijn telefoon op te laden, om te kleden en mijn e-mails te beantwoorden ben ik weer op pad gegaan. In eerste instantie loop ik de autovrije straat Naves in. Deze straat doet me denken aan de Rue de Bouchers in Brussel: bijna een aaneenschakeling van terrasjes waar gedronken en vooral gegeten wordt. Er vallen me drie dingen op: obers die je binnen willen praten, menuborden waarop vermeld wordt dat het authentiek eten is en voor zover ik weet vooral toeristen die hier zitten. Ik check voor de zekerheid 3 restaurants in TripAdvisor en dat bevestigt mijn gevoel dat ik hier niet moet zijn. Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar ik neem het risico niet. Ik zoek verder.

granada-2000-naves

20:40 uur – diner

Eventjes overweeg ik om voor een Arabisch restaurant te gaan. In de buurt van mijn hotel zitten redelijk wat Arabische restaurants waar je onder andere couscousgerechten en zo kunt eten. Echter zie ik dat het daar weer stervensdruk is door een processie. Dat is niet relaxed eten. Ik besluit daarom om naar hetzelfde plein te gaan waar ik geluncht heb: Plaza de Bib-Rambla. Hier zit ook Restaurant Gastrobar Sibarius. Het is misschien niet authentiek Spaans wat je hier eet, maar wel weg lekker. Dat weet ik uit ervaring en ook de reviews in TripAdvisor zijn goed.

Als amuse krijg ik een schaaltje met Russische salade. Gewoon lekker, zonder opsmuk. Daarna volgt mijn voorgerecht: een zalm tataki. De dun gesneden plakjes licht aangebakken zalm is op smaak gebracht met een lichte sojasaus en fijngehakte stukjes bosui. Het hoofdgerecht bestaat uit een overheerlijk stuk ossenhaas dat geserveerd wordt met julienne gesneden frietjes en een paar ‘pimientos de padron’. Ronduit heerlijk. Na een zeer matige lunch was het nu ronduit smullen geblazen.

granada-2040-diner

21:45 uur – Einde van de dag in Granada

Om 21:45 uur zit mijn diner en ook het verslag van ruim 12 uur in Granada. Het was absoluut een leuke dag met het Alhambra zonder enige twijfel als hoogtepunt. Als je overweegt om Granada in een dag (of langer) te doen dan hoop ik dat dit verhaal je over de streep trekt. Granada is absoluut de moeite waard. Ik zou echter wel de week van Pasen vermijden als ik nog een keer zou mogen kiezen. De processies zijn natuurlijk wel bijzonder om mee te maken, maar ik heb liever de stad in zijn puurste vorm.

Soortgelijke berichten

Historisch Toledo
07 oktober 2017
De highlights van Bilbao
05 november 2018
De highlights van Malaga
24 januari 2019