Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Uitgaan op Ibiza

Ibiza is een héérlijk eiland om te gaan stappen. Als liefhebber van housemuziek van het eerste uur is Ibiza voor mij natuurlijk het walhalla om eens lekker uit te gaan. Dat doe ik dan ook gedurende twee dagen op Ibiza. Via internet heb ik een last minute naar Ibiza geboekt en een huurauto geregeld. Het hebben van eigen vervoer is prettig, is mijn mening. Ik ben er iets langer, maar voor de laatste twee dagen komen er twee van mijn beste vrienden uit Nederland naar Ibiza gevlogen zodat we eens lekker de bloemetjes buiten kunnen zetten op deze fantastische bestemming. We houden ook van wat cultuur en lekker eten, dus dat pakken we er ook bij.

Deze website heet ‘in 12 uur’. Ik kan daarom niet het verslag van de twee dagen in één artikel plaatsen. Daarom lees je hier hoe we de eerste volledige dag op Ibiza samen doorgebracht hebben. Zoals je ziet is deze dag langer dan 12 uur. Hoewel we wel wat later op gang gekomen zijn zorgt het feesten in Pacha ervoor dat we deze dag meer dan twintig uur wakker zijn en we uiteindelijk na het ontbijt zo’n 18 uur op pad zullen zijn.

Deze dag staan Ibiza Stad, de zonsondergang in San Antoni en feesten in Pacha centraal. Met zo’n programma en de wetenschap dat we een dag later weer op stap gaan vond ik het wel verstandig om wat rust in te bouwen. Ik ben immers ook geen tiener meer. Daarom zijn er lekker een kleine twee uurtjes aan het strand er tussen ingelast. Het is immers overdag nog een graad of 29-30.11:25 uur – auto geparkeerd in Ibiza Stad

We zijn na een autorit van zo’n 20 minuten aangekomen op de grote centrale parkeerplaats van Eivissa (Ibiza Stad). Parkeren in de straten van Ibiza Stad is niet de beste oplossing. Vaak zoek je vrij lang naar een geschikt plekje op loopafstand. Als je dan een plekje gevonden hebt en je auto geparkeerd hebt dan is het afwachten of je auto bij terugkomst niet redelijke klem staat. Spanjaarden hebben nogal de gewoonte om de kleinste gaatjes te benutten en ook op Ibiza zie je dat terug. De grote betaalde parkeerplaats is gunstig gelegen. In een paar minuten loop je naar de haven en in 10-15 minuten wandel je naar het oude centrum van de stad.

ibiza-uitgaan-1125-autogeparkeerd

11:30 uur – een jacht van 145 miljoen dollar

Op het moment dat we de haven van Eivissa binnenlopen wordt de aandacht al snel getrokken door de jachten die er liggen. Van dit soort ‘bootjes’ kunnen wij alleen maar dromen. Achter de normale jachten ligt een superjacht. Het 99 meter lange gevaarte valt niet alleen op door de lengte maar ook door de opvallende blauwe kleur. Eventjes zoeken op internet leert me dat de eigenaar een rus is (Andrey Skoch), dat hij een kapitaal bezit van bijna 6 miljard dollar en dat het jacht Madame Gu een geschatte nieuwprijs heeft gehad van ongeveer 145 miljoen dollar. Er zijn dagen dat ik dit niet op mijn bankrekening heb staan, zeg maar.

ibiza-uitgaan-1130-jacht

11:45 uur – het centrum van Ibiza Stad

We lopen door de straatjes van Ibiza Stad. Het zijn de straten die voor het middeleeuwse deel van de stad liggen. Hier is het een aaneenschakeling van leuke restaurants, barretjes en winkels. De winkels lopen nogal uiteen van niveau. Helaas vind je hier van die plekken waar ze allerlei meuk verkopen zoals goedkoop geproduceerde souvenirs, luchtbedden en zeer matige strandkleding, maar er zijn ook voldoende leuke boetieks te vinden waar je de typische Ibiza kledingstijl kunt kopen. Wie van de muziek houdt die hier in de clubs en beachbars gedraaid wordt die kan hier CD’s kopen op basis van genre, DJ of club. De grootste clubs hebben ieder jaar hun eigen CD’s zodat je thuis van dezelfde muziek kunt genieten.

ibiza-uitgaan-1145-centrum-ibiza-stad

12:15 uur – Dalt Vila

Dalt Vila is het oude deel van de stad. Letterlijk betekent dit ‘hoge stad’, wat alles te maken heeft met de hogere ligging van dit deel van de stad. Je kunt daardoor de ommuurde binnenstad vanaf Playa d’en Bossa bijvoorbeeld goed zien liggen. Bovenaan staat de oorspronkelijk middeleeuwse kathedraal van Ibiza. Wat je tegenwoordig van de Catedral de Santa María de las Nieves ziet is grotendeels gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. De fortificatie inclusief de mooie toegangspoort is in de zestiende eeuw aangelegd. Dit oude deel van Ibiza Stad staat overigens sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

ibiza-uitgaan-1215-daltvila

We wandelen wat door de hellende straatjes richting de rand van het fort. Van hieraf geniet je van een prachtig uitzicht op Ibiza Stad en op zee. In de verte kun je het eiland Formentera zien liggen. Tijdens het lopen beslissen we dat we vanavond in Sant Antoni de Portmany gaan eten. Niet omdat we dit zo’n geweldig mooie plaats vinden, maar omdat het voor mijn twee vrienden de enige mogelijkheid zou zijn om de zonsondergang vanaf de beroemde sunset strip te bekijken. Ik krijg te horen dat Café Mambo al volgeboekt is voor vanavond. Als ik me echter om 18:15 uur daar meld dan kan ik op de wachtlijst om alsnog aan tafel te mogen. De dame in kwestie vertelt me dat de kans dan vaak groot is dat je alsnog een plekje hebt.

ibiza-uitgaan-1215-daltvila-uitzicht

13:20 uur –  lunch

Als je in Dalt Vila gaat eten dan betaal je vaak serieuze toeristenprijzen. Je zit dan ook beschut. Dus geen verkoelende wind. Wij kiezen er daarom voor om net buiten de muren te gaan kijken. Tussen Dalt Vila en de haven zijn voldoende restaurants waar je uit kunt kiezen. Er zijn wel voldoende ’tourist traps’. Plekken waar bijvoorbeeld ‘piementos de padron’ voor 7 euro als tapa op het bord staat, maar als je diezelfde pepertjes als voorgerecht bij de lunch bestelt ze ineens 18 euro kosten. Op redelijk goed geluk en wat intuïtie kiezen we voor restaurant Guillemis. Het is de uitstraling van de zaak en de manier waarop de ober de waren aanprijst dat we alledrie zoiets hebben van ‘hier gaan we lunchen’. 

ibiza-uitgaan-1300-lunch

We laten eerst wat tapas aanrukken: brood met aioli, Pimeintos de Padron, Spaanse ham en de kroketjes van de dag. Die blijken gevuld te zijn met aangename vulling van gestoofd kalfsvlees. We bestellen ook patatas bravas. Na een kwartier komt de ober zich verontschuldigen dat de aardappelen net aangeleverd zijn en dat het wel even zal duren voordat dit gerecht klaar zou zijn. Of we niet iets anders willen proberen. Op zijn aanraden wordt dat een kleine Spaanse pizza met gekarameliseerde uien, geitenkaas, Spaanse worst en honing. Hier hebben we geen spijt van. Vervolgens hebben we als hoofdgerecht nog spiesen met gegrilde kip en groenten.

Al met al een heerlijk lunch op een prima plekje. Af en toe voel je een zuchtje wind door het straatje. Met het weerbeeld dat nu heerst is dat niet bepaald onaangenaam. 

ibiza-uitgaan-1300-lunch2

ibiza-uitgaan-1300-lunch3

15:15 uur – chillen

Om kwart over drie zijn we terug in Playa d’en Bossa. Ik ga lekker even naar het strand en het zwembad. Lekker eventjes de batterij een beetje opladen voordat we weer op pad gaan. Het is nog steeds vrij zonnig en aangenaam warm. Tegen vijf uur ga ik naar mijn kamer om te douchen en me om te kleden.

ibiza-uitgaan-1515-chillen

17:20 uur – rijden naar Sant Antoni de Portmany

We vertrekken op tijd naar San Antoni. We willen best de gok nemen om op basis van een wachtlijst naar San Antoni te rijden, maar dan willen we er wel op tijd zijn om hoog genoeg op de lijst te komen staan. Om tien over zes melden we ons bij de vriendelijke gastvrouw van Café Mambo. Waarschijnlijk weet ze rond kwart voor zeven of en wanneer we plek hebben. We kunnen wachten voor de zaak of tegen kwart voor zeven terugkomen.

18:15 uur – biertje

We besluiten zo’n tweehonderd meter te lopen. Je bent dan ineens net op de hoek van de ‘sunset strip’. Daar kost een biertje ineens geen 8 tot 10 euro, maar kun je voor gemiddeld zo’n twee euro een heerlijk koud biertje bij een klein supermarktje kopen en die vervolgens opdrinken op hun terras. Met drie Corona’s voor zes euro wordt onze dorst gelest. Rond 18:40 uur zijn we weer terug bij Mambo. Er is nog geen plek. Ons wordt verzocht nog even te wachten. Tien minuten later komt de gastvrouw weer bij ons terug. Ze heeft een tafeltje, maar voor die tafel geldt wel dat er een ‘minimum spend’ van 70 euro per persoon is. Ik ken de prijzen hier een beetje en zie al snel in dat dat geen onhaalbare kaart is. We accepteren het aanbod daarom graag.

ibiza-uitgaan-1815-biertje

19:00 uur – eten en cocktails bij Café Mambo

Het plekje dat ons toegewezen wordt op het terras is prima. We hebben van hieraf een mooi zicht op zee. Er hangen wel wat wolken die de zon in het begin nog even uit het zicht laten. Zo te zien zal de zon vlak voor zonsondergang onder de wolken uit komen. We bestellen verschillende voorgerechten, maar alledrie wel hetzelfde hoofdgerecht: ossenhaas. Dit doen we eigenlijk omdat de prijzen dusdanig meevallen dat het weleens lastig kan worden om boven de 70 euro p.p. uit te komen. Uiteindelijk blijkt dat dat niet nodig was, dankzij een paar cocktails loopt de rekening al snel op.

ibiza-uitgaan-1900-cocktail

ibiza-uitgaan-1900-diner

20:11 uur – zonsondergang

Terwijl we op het terras zitten wordt het steeds drukker aan de Sunset Strip. Ook op het water hebben zich inmiddels een hoop boten verzameld. Zoals verwacht is de zon inmiddels onder de wolken tevoorschijn gekomen. In totaal honderden, nee, misschien wel duizenden mensen kijken we hoe de zon uit het beeld verdwijnt. Vervolgens volgt er geklap en gaat het volume van de muziek omhoog. Ik heb weleens ergens gelezen dat het uitgaansleven op Ibiza echt van start gaat op het moment dat de zon is ondergegaan. We genieten nog wat van onze cocktail voordat we weer richting Playa d’en Bossa gaan.

ibiza-uitgaan-2011-zonsondergang

22:45 uur – wat drinken in Playa d’en Bossa

Na terugkomst in het hotel heb lekker nog even gedoucht omgekleed. Het is nog te vroeg om richting Pacha te gaan. Omdat we geen idee hebben wat er in de buurt van Pacha te doen is op het gebied van barretjes besluiten we om eerst in Playa d’en Bossa nog wat te gaan drinken. We genieten van een koel flesje Isleña bier. Dit bier wordt in opdracht van Cerveza Isleña gebrouwen.

Rond half twaalf nemen we dan toch de taxi richting Ibiza Stad. Daar is Pacha gevestigd: één van de topclubs van Ibiza (en Spanje en eigenlijk de hele wereld). De hostess had me verteld dat er na half één een flinke rij kan staan om naar binnen te gaan. De keuze is wachten in een rij op straat of wachten in Pacha tot het drukker wordt. Wij kiezen voor de laatste optie. Om twaalf uur gaan we dus naar binnen.

ibiza-uitgaan-0000-pacha-paris

00:00 uur – Pacha

Het thema bij Pacha is deze zaterdag ‘Pure Pacha | Paris By Night’. Hoofdact is Bob Sinclar. Deze producer / DJ komt uit Frankrijk. Het thema zal gezien zijn afkomst dus geen toeval zijn. In het begin is de muziek nog erg soft en moet de sfeer er nog duidelijk inkomen. We gaan daarom eerst lekker op het dakterras wat drinken. Na een klein uurtje gaan we weer naar binnen. Ineens is het druk en zit de sfeer er goed in. Wij genieten van de muziek, de danseressen in de kooien en de koele biertjes. De temperatuur binnen is aangenaam. Iets wat je niet in iedere club kunt zeggen.

ibiza-uitgaan-0000-pacha-dj

04:00 uur – Bob Sinclar

Op het moment dat Bob Sinclar achter de installatie plaatsneemt verandert de sfeer. Hoewel die al goed was, wordt die nu uitbundig. Alles wordt uit de kast getrokken om er een topfeest van te maken. Het volume gaat omhoog, op het podium komen extra dansers en danseressen en alle effecten die men in Pacha in huist heeft worden ingezet om de sfeer naar ongekende hoogtes te brengen. Wij gaan uit ons dak!

ibiza-uitgaan-0000-pacha-bobsinclar

05:50 uur – naar ‘huis’

We hebben genoeg gefeest. Omdat je beter op het hoogtepunt vertrekt in plaats van te wachten tot het minder wordt, vertrekken we uit Pacha. Buiten staan de taxi’s al te wachten. We kunnen dus meteen instappen. De taxichauffeur heeft er zin in. Hij scheurt alsof hij Max Verstappen is richting Playa d’en Bossa. Klokslag zes uur stap ik het hotel binnen. Ik denk dat ik nog geen kwartier later lig te ronken in mijn bed.

Deze telt. Dat is iets wat we al snel besloten hebben. Zo noemen we een avond stappen die goed is geweest. Vanavond was beter dan goed. Dit was geweldig. 

Uitgaan op Ibiza – deel 2

Een dag later zullen we weer uitgaan. Het is de bedoeling dat we dan beachclub Blue Marlin en openlucht club Ushuaïa zullen bezoeken. In Ushuaïa zal de Nederlandse top-DJ Armin van Buuren maar liefst 7 uur non-stop draaien. Hoe deze dag op Ibiza verlopen is lees je binnenkort op www.in12uur.nl

Soortgelijke berichten