Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Madrid op de fiets

Als je graag stedentrips maakt of graag naar Spanje reist, dan komt Madrid vanzelf een keertje als bestemming naar boven. Deze Spaanse hoofdstad is onder Nederlanders niet de allerpopulairste stedentripbestemming, want dat is Barcelona. Wel staat Madrid in de top-5 van best bezochte Spaanse steden. Madrid ligt centraal op het Iberisch schiereiland en heeft daarom te maken met hoge temperaturen in de zomermaanden. Ik heb daarom tot het einde van september gewacht om Madrid te bezoeken. De middagtemperatuur ligt deze dagen zo rond de 28 graden Celsius en het belooft heerlijk zonnig te worden.

Om de stad te leren kennen heb ik ervoor gekozen om in de ochtend deel te nemen aan een fietstocht door Madrid. Bij Baja Bikes heb ik de fietstour ‘Highlights van Madrid’ geboekt die me in 3 uur tijd langs de hoogtepunten van Madrid moet brengen onder begeleiding van een Nederlandse gids. Aan de hand van de tips die ik tijdens de fietstocht krijg zal ik kijken wat ik later op de dag ga doen. Ik heb daarvoor nog geen concrete planning gemaakt.07:45 uur – de stad ontwaakt

Ik verblijf in het EXE Plaza hotel. Dit hotel ligt niet in het centrum, maar op zo’n 20 metro minuten van het hart van Madrid. Hierdoor betaal ik gemiddeld een derde minder dan wanneer ik een vergelijkbaar hotel in het centrum genomen zou hebben. Het hotel telt 11 verdiepingen. Ik verblijf in kamer 11 01, dat dus op de bovenste verdieping ligt. Omdat hoogbouw in Madrid zeldzaam is heb ik een goed uitzicht over een deel van de stad. Helaas naar de noordzijde toe, want ik weet dat aan de zuidkant het uitzicht beter moet zijn. Ik geniet eventjes van het moment dat je de stad ziet ontwaken.

madrid-0745-de-stad-ontwaakt

07:55 uur – ontbijt

Een mens moet nu eenmaal eten, dus ik start mijn dag met een ontbijt. Deze ochtendmaaltijd zit inbegrepen in mijn kamerprijs.  Ik begeef me dus eerst naar de eerste verdieping van het hotel, waar de ontbijtzaal is. Hier staat een volledig ontbijtbuffet klaar. Ik beperk me tot drie kleine broodjes, een kopje espresso en een glas water. Met een te volle maag op pad gaan is niet prettig, vind ik.

madrid-0755-ontbijt

08:20 uur – Torres KIO

Mijn hotel staat bij Plaza de Castilla. Dit plein aan de noordkant van Madrid staat bekend vanwege de Torres KIO. Deze twee torens vormen een bekende architectonische bezienswaardigheid in Madrid. Kenmerkend voor deze twee torens is dat ze allebei in een hoek van 15° gebouwd zijn. De linkertoren helt naar rechts, de rechtertoren helt naar links. Hierdoor hellen ze naar elkaar toe waardoor er een soort van moderne stadspoort ontstaan lijkt te zijn. De torens hebben een hoogte van 114 meter en tellen ieder 27 verdiepingen. Deze hoogte in combinatie met de hellingshoek zorgt ervoor dat bij de westelijke toren de onderste hoek aan de rechterkant en de bovenste hoek aan de linkerkant boven elkaar staan. Bij de oostelijke toren is dit natuurlijk precies omgedraaid. De Torres KIO zijn wereldwijd uniek.

madrid-0820-torres-kio

08:30 uur – met de metro

In wereldsteden kies ik graag voor de ‘urban way of transportation’. Dat is de metro. Ik stap op metrolijn 1 richting Valdecarros om naar het centrum te reizen. Daar begint immers mijn fietstocht die ik voor vandaag geboekt heb. Voor de metro heb ik een 10-rittenkaart aangeschaft voor EUR. 12,20. Het kost me dus iets meer dan een euro per rit. Dat is tegenwoordig een koopje als je naar de prijzen van metroritten in andere steden kijkt.

Wat me opvalt is dat het vrij rustig is in de metro, terwijl het toch nog ochtendspits is. Misschien dat deze route op dit tijdstip minder populair is. Het is immers toch een werkdag vandaag.

Na een rit van ongeveer 18 minuten stap ik uit op metrostation Sol. Deze plek wordt gezien als het hart van Madrid. Van hieruit kun je op verschillende andere metrolijnen overstappen, overstappen op de trein of het metrostation verlaten om het centrum van Madrid te verkennen. Ik kies voor het laatste.

madrid-0830-met-de-metro

08:50 uur – Puerta del Sol

Ik ben aangekomen op Puerta del Sol. Dit plein is voor velen de plek waar ze hun tocht door het centrum beginnen. Die komen verschillende metrolijnen en een trein aan. Van hieruit kun je gemakkelijk de verschillende oude wijken van Madrid bezoeken. Het nadeel van een plein zoals dit, is dat het ook de plek is waar de hele matige straatartiesten proberen geld te verdienen, waar bedelaars proberen hun dagelijkse maaltijd bij elkaar te scharrelen en bij zakkenrollers proberen toeristen te beroven. Iedere grote stad heeft wel zijn plek. Je gaat er naar toe, maar wilt er eigenlijk ook niet zijn. Op dit moment staat het plein ook vol met busjes, waardoor de schoonheid die er al is niet goed zichtbaar is.

madrid-0850-puerta-del-sol

Op Puerta del Sol staan twee standbeelden. Eentje staat in de oostelijke punt van het plein. Het is een beer die tegen een boom aan staat. De officiële naam van het vier meter hoge beeld is ‘Oso y Madroño’ wat in vrij Nederlands vertaald ‘beer en meiboom’ betekent. Dit standbeeld is het symbool van de stad Madrid. Wie het wapen van de stad Madrid bekijkt die ziet daar dezelfde afbeelding in terugkomen. Van 1212 tot 1222 stond er alleen een beer in het wapen, sinds 1222 staan de beer en de meiboom in het stadswapen.

Het tweede standbeeld staat centraal op het plein. Het is beeld Karel II uit op zijn paard. Karel III was koning van Spanje en was erg populair in Madrid waar hij zowel geboren als gestorven is.

09:00 uur – Centro

Ik loop door het oude hart van Madrid. Die heeft de toepasselijke naam Centro. Je merkt duidelijk dat het nog vroeg op de dag is. De meeste winkels zijn gesloten, je kijkt vooral tegen gesloten rolluiken aan. De bars en restaurants worden bevoorraad en de straten worden schoongespoten. De bakkerijen zijn wel open. Hun etalages met vooral zoete en enkele hartige lekkernijen zien er aantrekkelijk uit. Het is dat ik al ontbeten heb, anders zou ik de verleiding waarschijnlijk niet weten te weerstaan.

madrid-0900-centro

09:15 uur – Plaza Mayor

Al snel sta ik op het mooiste en bekendste plein van Madrid: Plaza Mayor. Ik heb een beetje pech. Er staat er niet alleen vrachtwagentjes ter bevoorrading, maar ze zijn een podium aan het opbouwen vanwege een grote ballet voorstelling die morgenavond plaats zal vinden op de plein. Deze gratis toegankelijke voorstelling is ter ere van het 400-jarig bestaan van Plaza Mayor. Voor de stad een belangrijke mijlpaal en voor de inwoners een leuk evenement. Voor wie mooie plaatjes wil schieten is dit allemaal wat minder leuk. Mijn ervaring van de afgelopen jaren leert dat je dit soort situaties in vrijwel iedere grote stad tegen komt. In een bruisende metropool is er immers altijd wel iets te doen. Natuurlijk worden hier de mooiste locaties voor gebruikt. Als fotograaf heb je dan gewoon een keertje pech. Ondanks alle verstoringen kan ik wel heel goed zien waarom dit plein als het mooiste plein van Madrid gezien wordt.

madrid-0915-plaza-major

09:35 uur – Gran Vía

De ‘Grote Straat’, dat betekent Gran Vía letterlijk. Het is een prachtige vrij brede straat vol met statige panden. De Gran Vía is een belangrijke verkeersader en een belangrijke winkelstraat in Madrid. Je mag deze straat een beetje vergelijken met de bekende Avenue des Champs-Élysées in de Franse hoofdstad Parijs. Beide straten stammen wel uit verschillende tijdperken. Daar waar de Franse Champs-Élysées al in de zeventiende eeuw aangelegd werd, daar stamt de Gran Vía uit het begin van de twintigste eeuw. Opvallend is dat er veel grote gebouwen staan die in verschillende architectonische stijlen ontworpen zijn.

madrid-0935-gran-via

09:45 uur – fiets ophalen

Het is tijd om de fiets op te halen om deel te gaan nemen aan een fietstocht. Bij Baja Bikes heb ik de Highlights van Madrid fietstour geboekt. Deze tocht met Nederlandstalige gids moet me in 3 uur langs de hoogtepunten van Madrid brengen. Het is druk vandaag met Nederlanders en Belgen. Ze gaan daarom met twee groepen op pad. Ik mag met de tweede groep mee. We zijn met ongeveer 16-17 personen exclusief de gids.

madrid-0945-fiets-ophalen

10:00 uur – op pad

Gids Michael neemt ons mee naar een rustiger plekje om wat uitleg te geven. Zo vertelt hij dat de fietsen zowel handremmen en een terugtraprem hebben. Dat is omdat heuvelafwaarts de voorrem zou kunnen blokkeren. Hij raadt dan ook met klem aan om vooral op de terugtraprem te vertrouwen als je heuvelafwaarts fietst en af wilt of moet remmen.

Bij het voorstelrondje blijkt dat er veel mensen uit Noord-Brabant komen. Dat heeft veel te maken met de goedkope vluchten met Ryanair van Eindhoven naar Madrid. Deze prijsvechter blijkt een belangrijke leverancier te zijn van Nederlandse toeristen aan Madrid. Ik heb zelf voor KLM gekozen, vooral vanwege de hectiek op dit moment rondom Ryanair omtrent het schrappen van duizenden vluchten.

madrid-1000-op-pad

10:10 uur – loterij

We stoppen bij Doña Manolita. Hier staan mensen in de rij voor een kerstlot. Bij deze loterij waar vrijwel heel Spanje aan mee doet is dit een zaak waar regelmatig hoofdprijzen vallen op loten die door hen verkocht worden. Vandaar dat mensen het er graag voor overhebben om hier in de rij te staan om een lot te bemachtigen. De trekking is pas over drie maanden (op 22 december), maar de vele gelukszoekers kopen nu hun loten al. Het uit te keren prijzengeld ligt dit jaar weer boven de 2 miljard euro. Vandaar dat de loterij El Gordo (‘De Vette’ of ‘De Dikke’) heet.

madrid-1010-loterij

10:20 uur – Chocolateria San Ginés

Michael laat ons een tweede plek in Madrid zien waar vaak een rij te zien is. Op dit tijdstip valt het mee met de drukte bij Chocolateria San Ginés, waardoor er nog amper een rij staat.Vaak staat er echter wel een rij met klanten die de beste churros met chocolade willen eten. Chocolateria San Ginés heeft de reputatie dat ze de beste van Madrid zijn op dit gebied en ze zouden zelfs de beste van Spanje zijn. Het is in ieder geval wel de oudste en meest populaire churros-zaak van Madrid. Al sinds 1894 komen Madrilenen en toeristen uit alle uithoeken van de wereld naar Chocolateria San Ginés om te genieten van deze snack die bestaat uit gefrituurd deeg in een langwerpige vorm. Er zijn wat overeenkomsten met onze oliebollen.

madrid-1020-san-gines

10:30 uur – geschiedenis

Bij de standbeelden vlakbij het paleis legt Michael een stukje geschiedenis van Madrid uit. Zo vertelt hij dat Madrid rond het jaar 900 gesticht werd door de Moren. Daarnaast vertelt hij ook dat de stad eigenlijk tot de zestiende eeuw amper enige betekenis had en vrij klein gebleven is. Pas op het moment dat koning Filips II de kroon van Toledo naar Madrid verhuisde (in 1561) begon Madrid aan haar groei- en bloeiperiode. Ook vertelt hij over de strijd tussen de protestanten in Nederland en het katholieke Spanje. Al met al een boeiend stukje geschiedenisles in een notendop.

madrid-1030-geschiedenis

10:40 uur – Koninklijk Paleis

De volgende stop is bij het Koninklijk Paleis van Madrid. In het Spaans wordt dit achttiende eeuwse bouwwerk Palacio Real genoemd. Het paleis staat op de plek waar Madrid ooit als stad begonnen is. Hier bouwden de Moren in de negende eeuw een fort waarmee het ontstaan van Madrid een feit was. Nadar de islamitische Moren verdreven waren werd er in de elfde eeuw een alcázar gebouwd dat op kerstavond 1734 afbrandde. De toenmalige koning Filips V liet het paleis heropbouwen, maar dan nu geheel uit steen om een dergelijke ramp te voorkomen. In 1755 was het nieuwe paleis gereed. Het paleis is nog steeds een officiële residentie van het Spaanse koningshuis. In de praktijk wordt het paleis vooral voor ceremonies gebruikt. Zo worden vorsten zoals onze Koning Willem-Alexander hier ontvangen. Het grootste deel van de tijd kun je het paleis tegen betaling bezoeken.

madrid-1040-koninklijk-paleis

10:55 uur – drie pleinen

We bezoeken achtereenvolgens drie verschillende pleinen: Plaza de San Nicolas, Plaza Mayor en Plaza Santa Ana. Het Plaza de San Nicolas is voor Nederlanders interessant omdat hier de kerk staat die aan de heilige San Nicolás gewijd is. Jawel, dat is de man waarop de legende van kindervriend Sinterklaas gebaseerd is. Op de gevel prijkt dan ook een beeld dat duidelijke overeenkomsten vertoont met de figuur die bij ons op 5 december voor vrolijke kindergezichten zorgt.

Vervolgens gaan we naar Plaza de Mayor. Ik heb dat plein natuurlijk ook eerder deze ochtend al gezien. Daarna gaan we door naar het Plaza Santa Ana, dat gewoon een gezellig plein is.

madrid-1055-drie-pleinen

11:30 uur – Plaza de Jesus

We gaan weer een rij bekijken in Madrid. Dit keer staat deze voor de ingang van een kerk: La basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli. De reden dat hier een rij staat is dat je op vrijdag de kans hebt om de voeten van Jezus Christus te kussen. Na de mis op vrijdagochtend kan men naar boven om het beroemde beeld El Cristo de Medinaceli te bewonderen en de voeten te kussen. Het beeld staat ook bekend onder als Heer van Madrid. Het is niet bekend door wie het beeld gemaakt is, wel weet men dat het uit de eerste helft van de zeventiende eeuw stamt. Al vrij snel werd het beeld door de troepen van Sultan Muley Ismail meegenomen naar Marokko om daar door de straten van Meknes te slepen zodat de bevolking het beeld kon bespotten. Het terughalen van het beeld naar Madrid in 1682 wordt als een belangrijk moment gezien en met een grote optocht gevierd. Tijdens de processie die jaarlijks op Goede Vrijdag door Madrid gehouden wordt is dit beeld het belangrijkste element van de optocht. Naar schatting komen er zo’n 800.000 mensen op af ieder jaar.

madrid-1130-plaza-de-jesus

11:40 uur – Prado Museum

Wat het Rijksmuseum is voor Amsterdam, het Louvre voor Parijs en het Metropolitan Museum of Art voor New York is het Prado Museum voor Madrid. Dit is één van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Hier is een enorm indrukwekkende collectie te bewonderen van kunstwerken die gemaakt zijn van de veertiende tot de negentiende eeuw. Omdat Nederland en België een tijdje tot Spanje gehoord hebben vind je hier ook verschillende Vlaamse primitieven en niet geheel onbelangrijk ook enkele werken van Jeroen Bosch, die hier El Bosco genoemd wordt. Zo kun je in het Prado de ‘Tuin der Lusten’ bewonderen, dat als één van de belangrijkste werken van Jeroen Bosch gezien wordt. Het is het meesterstuk van het Prado.

Tijdens de fietstocht bewonderen we het Prado alleen maar van de buitenkant. Ik zal tijdens mijn verblijf in Madrid absoluut nog een bezoek aan het museum zelf inplannen.

madrid-1140-prado-museum

11:50 uur – Retiro Park

Retiro Park is het belangrijkste stadspark van Madrid. Gids Michael noemt deze groene oase zelfs zijn favoriete plek in de stad. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. In een stad waar miljoenen mensen vooral tussen stenen en beton leven biedt een dergelijke plek altijd een aangename mogelijkheid om te genieten van de buitenlucht zonder dat je tegen auto’s of gebouwen aankijkt. Het park betekent een stukje rust binnen een hectische metropool. We fietsen door het park en zien zo een deel van dit 1 bij 1 kilometer grote park.

Na een minuut of tien is het tijd voor een pauze. We stoppen bij één van de bars in het park waar we gezamenlijk wat drinken. Ik praat wat bij met andere deelnemers aan de fietstocht en we wisselen wat tips uit.

madrid-1150-retiro-park

12:35 uur – kristallen paleis

Voordat we het Parque del Buen Retiro verlaten fietsen we eerst nog naar het Palacio de Cristal. Dit kristallen paleis is een prachtig stukje architectuur, vooral vanwege de weerspiegeling in het water. Het is in 1887 gebouwd naar een ontwerp van Ricardo Velázquez Bosco die bij het ontwerpen duidelijk inspiratie haalde uit het ontwerp van het Crystal Palace dat in Londen gestaan heeft.

madrid-1235-kristallen-paleis

12:55 uur – Puerta de Alcalá

Vanuit het Retiro Park fietsen we naar de Puerta de Alcalá. Deze granieten stadspoort is volgens velen de mooiste van de stad. Het is een laatbloeiertje: deze Alcala-poort is pas in de tweede helft van de achttiende eeuw gebouwd. Op het moment dat hij in 1778 in gebruik genomen werd was het nog een echt poortgebouw waar het verkeer doorheen ging. Bijna een eeuw later, in 1869, werd de stadsmuur van Madrid afgebroken. Rondom de Puerta de Alcalá werd een plein aangelegd: de Plaza de la Independencia. De Puerta de Alcalá bleef als monument achter op deze drukke rotonde.

madrid-1255-alcala-poort

13:05 uur – einde van de fietstocht

Iets na één uur arriveren we met de fiets terug op de plek waar we ruim drie uur eerder vertrokken zijn. Ondanks de lichte hoogteverschillen was de fietstocht niet zo inspannend. Dat komt mede omdat de binnenstad vrij compact is waardoor je niet zoveel kilometers aflegt. Ik heb het niet bij kunnen houden, maar ik schat dat je uiteindelijk niet meer dan een kilometer of 11-12 aflegt. Ik bedank de gids en lever de fiets in.

13:30 uur – lunch

Op aanraden van gids Michael ben ik naar Mercado de San Antón gegaan. Dit is een kleinere variant van Mercado de San Miguel. Deze overdekte markt is vooral bij locals bekend en een stuk minder druk dan de toeristische Mercado de San Miguel. De markt ligt in de wijk Chueca. Dit is de uitgaansbuurt van Madrid, wat onderweg vrij goed te zien is aan de verschillende bars die ik passeer.

Ik ga vandaag voor de verse kroketten. Eentje met Iberische ham, eentje met kabeljauw en eentje met bospaddestoelen. Daarnaast bestel ik nog een pincho met ham en tomaat. Als drinken bestel ik een alcoholvrije Mahou. Het is immers nog geen weekend. Het smaakt allemaal geweldig. Het eten is naast het klimaat absoluut een reden waarom ik zo van Spanje houd. De kroket met kabeljauw is het lekkerste. Op de een of andere manier leent deze vissoort zich heel goed om als basis voor een kroket te dienen.

madrid-1330-lunch

14:15 uur – Azotea

Een tip die ik van andere Nederlanders kreeg die vanochtend meefietsten was om Azotea te bezoeken. Dit is een rooftopbar in het hartje van Madrid. De bar is gevestigd op de zevende verdieping van de Círculo de Bellas Artes. Om boven te geraken ga je niet het normale museum binnen, maar ga je naar de zijkant waar wen aparte ingang is. Daar betaal je vier euro om met de lift naar boven te mogen gaan.

madrid-1415-azotea-uitzicht

Zodra je de lift uitstapt kom je op een van de mooiste dakterrassen terecht die ik de afgelopen tijd heb mogen bezoeken. Je kunt een groot deel van Madrid zien liggen terwijl je geniet van een heerlijk koel drankje. Ik heb gehoord dat het ’s avonds hier erg druk kan zijn. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je hier in de late uren naartoe wilt gaan. Het mooiste uitzicht overdag heb je zo rond deze tijd. De zon staat dan in het zuiden zodat je niet tegen het zonlicht in staat te fotograferen.

madrid-1415-azotea

14:45 uur – Plaza de Cibeles

Waarschijnlijk de meest gefotografeerde rotonde van Madrid is Plaza de Cibeles. Centraal op het plein staat een grote fontein. Het belangrijkste gebouw is het stadhuis van Madrid. Zeer actueel blijft de vluchtelingenproblematiek. Het stadhuis van de stad Madrid is duidelijk als je een spandoek ziet dat pontificaal aan de voorkant getoond wordt. ‘REFUGEES WELCOME’ staat er op. Het gebouw ligt nu nog grotendeels in de schaduw. Pas een het einde van de middag zal de zon wat gunstiger staan om goede foto’s te maken. Het mooiste moment is echter vlak na zonsondergang. Dat is het moment dat fotografen het ‘blauwe uurtje’ noemen.

madrid-1445-plaza-de-cibeles

14:55 uur – Paseo del Prado

Madrid telt niet zoveel groene boulevards. Een fraaie uitzondering hierop is de Paseo del Prado. Deze straat is een van de drukste verkeersaders in het centrum van Madrid. Aan beide kanten liggen vier rijbanen waarop het eigenlijk altijd druk is. Het centrale stuk is voor de voetgangers die hier genieten van een heerlijke strook vol groen en bankjes. Het is eigenlijk een soort van stadspark in de vorm van een straat. Op warme dagen zoals deze is het heerlijk vertoeven op de vele schaduwrijke plekken die je hier hebt dankzij de bomen. Aan deze straat liggen ook de drie belangrijkste musea van Madrid.

madrid-1455-paseo-del-prado

15:05 uur – Museo Thyssen Bornemisza

Tijdens mijn stedentrip naar Madrid ga ik drie belangrijkste musea van de stad bezoeken: het Museo del Prado, het Museo Thyssen Bornemisza en het Museo Reina Sofía. Om wachtrijen te vermijden en minder te betalen heb ik vooraf via TicketBar de Madrid Art Walk Pass besteld. Met deze pas heb je toegang tot alle drie de musea en hoef je niet in de rij bij de kassa iets aan te sluiten. Dat is vooral handig op het moment dat ik het Prado museum wil gaan bezoeken. Dat museum is een van de top musea ter wereld, waardoor de belangstelling voor dit museum erg groot is. Voor de Madrid Art Walk Pass heb ik een voucher per e-mail ontvangen. Deze kun je alleen maar bij het Museo Thyssen Bornemisza inleveren. Daarom ga ik vandaag maar meteen dit museum in, omdat ik hier toch als eerste moet zijn. De andere twee musea bezoek ik morgen en overmorgen. Dat is het voordeel van deze kaart: je hoeft de drie musea niet per se op dezelfde dag te bezoeken.

madrid-1505-art-walk-pass

De eerste verdieping is de meest interessante, vind ik. Hier kom ik onder andere twee mooie werken van Van Gogh tegen. Les Vessenots dat in 1890 door Van Gogh geschilderd is spreekt mij het meeste aan.

Op de tweede verdieping hangen vooral werken uit de late middeleeuwen en de Renaissance. Veel van de schilderkunst hier is door Italiaanse meesters gemaakt. Religie is dan vaak het onderwerp en daar heb ik persoonlijk weinig mee. Deze bovenste verdieping doe ik daarom in een hogere versnelling. Onderweg stuit ik nog op een paar werken van Hollandse meesters waaronder een zelfportret van Rembrandt uit 1642 of 1643.

madrid-1505-van-gogh

16:15 uur – Fuente de Neptuno

Na het museumbezoek loop in in zuidelijke richting verder over de Paseo del Prado. Je komt dan vanzelf op het Plaza Cánovas del Castillo terecht. Dit plein is bekend vanwege de Fuente de Neptuno die hier centraal staat. Deze Neptunusfontein toont een beeld van Neptunus die op een wagen staat die door twee paarden voortgetrokken wordt. Ventura Rodríguez is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit uit 1777 stammende beeld. De fontein is ook bekend vanwege de voetbalclub Atletico de Madrid. Op het moment dat deze club een landskampioenschap of een andere titel te vieren heeft dan doen ze dat rond en in deze fontein.

madrid-1615-fuente-de-neptuno

16:25 uur – agua

Van al dat lopen en fietsen word je dorstig. Dan kan ik er voor kiezen om op het terras te gaan zitten en voor drie euro een flesje water te drinken, ik kan natuurlijk ook voor een euro een flesje water bij een van de stalletjes op straat kopen. Dat is dan ook hetgeen dat ik dit keer doe. Ik reis alleen en heb dus geen gezelschap om mee op het terras te gaan zitten. Dan kan ik net zo goed eventjes op een bankje gaan zitten en daar genieten van mijn koel flesje ‘agua sin gas’.

madrid-1625-agua

16:45 uur – Atocha Station Memorial

Estación de Atocha is het belangrijkste treinstation van Madrid. Van hieraf rijden onder andere de hogesnelheidstreinen naar Toledo, Sevilla en Barcelona. Treinstation Atocha staat helaas ook bekend als de plek waar de eerste aanslag op Europees grondgebied plaats heeft gevonden door moslimextremisten. Toen bestond I.S. nog niet, maar was het Al Qaida die verantwoordelijk was voor deze terroristische aanslag. Bommen aan boord van vier forensentreinen zorgden op 11 maart 2004 voor maar liefst 191 doden en 2050 gewonden.

madrid-1645-atocha-station

Naast het station is een herdenkingsmonument gemaakt ter herinnering aan deze gruweldaad en de vele slachtoffers. Om het memoriaal aan de binnenkant te zien moet ik eventjes geduld hebben. Op het moment dat ik bij de entree aankom zie ik dat hij pas om 17:00 uur opengaat. Ik moet dus eventjes wachten tot ik naar binnen kan.

Om een vijf over vijf kan ik naar binnen. Eerst kom je bij een paneel met de namen van alle slachtoffers. Door al deze namen te zien krijg je wel een beeld van hoeveel onschuldige mensen die vreselijke dag niet overleefd hebben. Je zult maar vrolijk op weg geweest zijn naar je werk, vrienden of een dagje weg en dan in één ruk uit het leven weggerukt worden op zo’n vreselijke manier.

Vervolgens ga je naar de hoofdruimte die in eerste instantie leeg lijkt. Redelijk centraal in de zaal is er een gat in het dak. Daar zie je een stoffen koker waar allerlei uitspraken in verschillende talen te lezen zijn die met de aanslag te maken hebben.

madrid-1645-atocha-memorial

17:15 uur – Museo Reina Sofía

Het is tijd voor mijn tweede museum van vandaag. Eigenlijk wilde ik deze overmorgen doen, maar ik ben toch in de buurt en ik heb er de tijd voor. Dus ga ik met mijn Madrid Art Walk Pass op zak naar het Museo Reina Sofia maar ik dus geen entreeticket meer hoef te kopen.

Museo Reina Sofía is het museum van moderne kunst. Het is gevestigd in een voormalig hospitaal waar begin deze eeuw een nieuw en modern deel aan toegevoegd is om de expositieoppervlakte uit te breiden. De collectie omzet duizenden schilderijen, tekeningen en beelden van uiteenlopende kunstenaars zoals Joan Miró en Pablo Picasso.

Na anderhalf uur heb ik het wel gehad. Ik merk dat het toch een vermoeiende dag is geweest en dat mijn spanningsboog begint te verdwijnen. De tweede verdieping, wat eigenlijk de eerste verdieping is omdat ze de begane grond eerste verdieping noemen, vond ik het meest interessante. Dat komt vooral door de prachtige schilderijen van Salvador Dalí. Als je houdt van surrealistische schilderkunst dat is Dali wat mij betreft toch wel een van de allergrootste kunstenaars die op deze aardbol geleefd heeft.

madrid-1715-museo-reina-sofia

18:45 uur – een rij

Op het moment dat ik het museum buiten loop staat er een lange rij met mensen te wachten die naar binnen willen. Ze zullen echter nog een kwartier wachten, want vanaf 19:00 uur kun je gratis naar binnen. Dat het niet alleen Nederlanders zijn die van gratis houden is te horen aan de verschillende talen die ik opvang terwijl ik de rij passeer. Ik ben blij dat ik al klaar ben met mijn bezoek, want het was zo meteen met al die mensen die naar binnen gaan een heel stuk drukker gaan worden. Eerlijk gezegd vind ik een beetje rust in een museum wel prettig.

madrid-1845-in-een-rij

19:00 uur – diner

Vroeg op voor de Spanjaarden, maar mooi op tijd voor mij, ga ik dineren. Dat doe ik bij Más al Sur. Dat is een klein restaurant op slechts 200 m lopen van het Museo Reina Sofia. Ik ben hier terecht gekomen via TripAdvisor omdat deze zaak op plek 23 van de pakweg 10.000 restaurants in Madrid staat. Het is niet zo dat ik me helemaal door TripAdvisor laat sturen, maar als je tot de top 3% van een stad behoort dan moet je wel iets goed doen.

Ik bestel de Ropa Vieja als voorafje, wat een gerechtje moet zijn van gestoofd vlees op Cubaanse wijze. Als hoofdgerecht neem ik de Secreto de Ternera, wat zoiets moet zijn als geheime bief. Volgens de kaart is dit vlees gemarineerd appelsap en wordt het geserveerd met tartaarsaus.

Het eerste gerecht is een feestje: heerlijk gegaard vlees in een smaakvolle saus die niet overheerst. Dat er versgebakken warme aardappelchips bij geserveerd wordt is een extra pluspunt. Het hoofdgerecht is ook erg lekker. Je proeft het licht zoetige van de appelsap, maar het is niet te zoet.

Ik reken 21,50 euro plus fooi af. Een nette prijs voor een dergelijke maaltijd, zeker in het centrum van Madrid.

madrid-1900-diner

20:00 uur – wandeling

Vanaf het restaurant is het ongeveer 20 minuten lopen naar de plek waar ze de beste churros ter wereld verkopen. Een wandelingetje van pakweg 1,5 km is goed voor de spijsvertering en rechtvaardigt het voor mij om de niet geheel caloriearme churros als nagerecht te gaan nemen.

madrid-2000-wandeling

20:20 uur – Chocolateria San Ginés

Als er een plek is in Madrid waar je churros moet eten dan is het bij San Ginés. Je kunt in heel Spanje churros eten, maar er zijn weinig plekken waar ze continu vers gebakken worden. Hier gaat het 24 uur per dag door en het is vooral midden in de nacht ontzettend druk. Op dit moment zit heel Madrid nog aan de dinertafel waardoor ik niet in de rij hoeft te staan maar direct kan bestellen. Een portie churros kost € 1,40 en de vloeibare chocolade erbij kost € 2,60. Mijn persoonlijke voorkeur is om het zonder chocolade te eten, maar omdat het hier zo bij hoort, besluit ik om de chocolade er toch bij te bestellen.

Ik ben geen churros-kenner, maar dat het smaakt is een feit. Niet te zoet en niet te vet. Dit is duidelijk het goede spul!

madrid-2020-churros

20:50 uur – terug op Puerta del Sol

Ik ben terug waar ik vanochtend begonnen ben naar dat ik uit de metro stappen. Vanaf Puerta del Sol ga ik de metro terug nemen richting mijn hotel. Het plein zelf is vrij druk maar naar mijn mening is er geen gezelligheid. Het ontbreekt hier aan terrasjes of iets anders dat de positieve manier bijdraagt aan de sfeer. Ook nu is het vooral nog het domein van de straatverkopers en tienderangs straatartiesten. Ik ga snel het metrostation in.

madrid-2050-terug-op-puerta-del-sol

21:40 uur – in mijn hotelkamer

Pas ruim 20 minuten nadat ik het hotel binnengelopen ben kan ik mijn kamer in. Eerst was het druk bij de lift, waardoor ik pas na vijf minuten naar boven kon. Eenmaal bij mijn kamer aangekomen werkt mijn sleutel niet meer. Ik probeer meerdere keren om de deur te openen. Iedere keer licht er een rood lampje op. Dus weer naar beneden. Op het moment dat ik aan de beurt ben vertellen ze me dat ik ‘om politieke redenen’ eerst de rekening alvast moet voldoen of in ieder geval de helft. Wat die politieke redenen zijn weet ik niet. Ik heb de rekening alvast betaald en ben toen naar boven gegaan. Tijd om te douchen en een einde te maken aan deze dag in Madrid.

Soortgelijke berichten

De highlights van Barcelona
21 augustus 2016
Hop On Hop Off in Barcelona
24 september 2021
Madrid met de toeristenbus
05 oktober 2017