Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Madrid met de toeristenbus

Dit is mijn derde hele dag in Madrid. De eerste dag stond een fietstocht met Nederlandse gids door Madrid centraal en heb ik verder die dag een aantal bezienswaardigheden en musea van Madrid bezocht. Voor de tweede dag had ik een paar totaal verschillende hoogtepunten van Madrid uitgezocht en die binnen een dag bezocht en bekeken. Deze derde dag doe ik het iets rustiger aan. Ik heb immers de vorige twee dagen al enorm veel gelopen en mijn voeten geven aan dat het vandaag wel ietsjes minder maken. Voor vandaag heb ik eigenlijk weinig gepland.

Op zondag is er altijd de enorme vlooienmarkt El Rastro, dus die ga ik in ieder geval bezoeken. Daarnaast heb ik een dag ticket gekocht voor de hop on hop off bus die door Madrid rijdt. Ik ga eigenlijk maar gewoon kijken wat deze tocht mij naartoe brengt zonder vooraf te veel bedacht te hebben. Dat is soms ook een manier waarop je een dag tijdens een stedentrip kunt besteden. Geen verplichte lijstjes afwerken van monumenten, musea en andere bezienswaardigheden, maar gewoon lekker kijken wat de dag je brengt.08:30 uur – ontbijt

Het is vandaag zondag, dus ik heb een beetje uitgeslapen. Ik ben pas om 7.45 uur mijn bed uit gekomen, ben daarna de douche gesprongen en heb eventjes op internet gelezen dat er in Nederland allemaal gebeurt. Ik slaap in het EXE Plaza Hotel dat ongeveer 20 metrominuten van het centrum af ligt. De reden om voor dit hotel te kiezen is heel simpel: geld. Ik betaal hier voor vier nachten ongeveer  driehonderd euro minder voor vier nachten dan wat ik voor een vergelijkbaar hotel in het centrum betaald zou hebben. In steden zoals Madrid houd ik ervan om in een lokale bar te gaan ontbijten. In dit geval wat minder praktisch omdat ik eerst met de metro moet. Het ontbijt was in dit geval bij de kamerprijs inbegrepen, vandaar dat ik mijn dag begin met een ontbijt in het hotel.

madrid-toeristenbus-0830-ontbijt

09:00 uur – met de metro

De metro is veruit de meest efficiënte manier om je in Madrid te verplaatsen. Dat doe ik dan ook. Voor 1 euro en 80 cent koop ik een metrokaartje uit de automaat om vervolgens lijn 1 richting de stad te pakken. In de metrotrein kun je merken dat het zondagochtend is. Het is rustig waardoor er meer zitplekken dan passagiers zijn. Dat maak je niet zoveel mee in de metro van Madrid. Na pakweg twintig minuten stap ik uit op metrostation Sol. Dit station ligt onder het plein Puerta del Sol wat als het middelpunt van Madrid beschouwd wordt. Ik zou ook nog over kunnen stappen op een andere metrolijn die naar station Latina gaat, maar ik geven de voorkeur aan om wandelend naar El Rastro te gaan. Je weet immers nooit wat je onderweg nog ziet.

madrid-toeristenbus-0900-met-de-metro

09:30 uur – verzamelaarsmarkt

Onder de gaanderijen op Plaza Mayor is een markt voor verzamelaars gaande. Je ziet hier vooral munten, postzegels en andere objecten die je kunt verzamelen. Zo is er een kraampje dat verschillende soorten wekkers heeft staan en een ander kraampje heeft alleen maar tweedehands horloges. Ik heb de grote rommelmarkt nog niet bereikt, heb eigenlijk al verschillende leuke kraampjes gezien zo.

madrid-toeristenbus-0930-verzamelaarsmarkt

09:45 uur – El Rastro

Ik heb de grootste vlooienmarkt van Madrid bereikt: El Rastro. Ik begin op Plaza de Cascoro. Het is voor dit tijdstip al redelijk druk. Ik kan me er wel wat bij voorstellen hoe het hier rond het middag uur moet zijn. El Rastro duurt tot een uur of drie. In de praktijk schijnt dat de meeste markt kraamhouders hun kraampjes al vanaf een uur of 2 af beginnen te breken. Het beste is dus om niet te laat te vertrekken naar El Rastro. Ik denk dat zo tussen 9.30 uur en 10 uur inderdaad een mooi moment is om aan je tocht over de markt te beginnen.

De Calle de la Ribera de Curtidores is het hart van de markt. Ik loop deze straat op mijn gemak af. Wat me opvalt is dat ik toch vooral veel handelswaar zie. De producten hebben vaak wel wat te maken met Madrid of Spanje. Ik mis hier echter de antiek, rommel en rariteiten zoals ik die bijvoorbeeld op de grootste vlooienmarkt van Parijs wel zag.

madrid-toeristenbus-0945-el-rastro

Op Plaza del Campillo del Mundo Nuevo heb ik meer geluk. Hier zie je al wat meer tweedehands spullen zoals boeken, meubels, gebruikt speelgoed en andere meuk. Ook in de verschillende zijstraten is het aanbod interessanter. Al met al denk ik dat voor wie van markten houdt dit zeker wel een leuke kant van Madrid is om te zien. Ik houd het na een veertig minuten voor gezien zonder iets gekocht te hebben.

madrid-toeristenbus-0945-el-rastro2

10:30 uur – Puerta de Toledo

Na El Rastro ben ik in westelijke richting gelopen. Ik be uitgekomen op de Glorieta de Puerta de Toledo waar de oude stadspoort Puerta de Toledo staat. Deze triomfboog is tussen 1812 en 1827 gebouwd. Opdrachtgever was oorspronkelijk de toenmalige koning José I (de Fransman Joseph Bonaparte). Op het moment dat de poort voltooid was moest hij opgedragen worden aan Fernando VI. De Puerta de Toledo was op dat moment één de negentien poorten in de stadsmuren die Madrid tot aan 1868 omsloten. Na het slopen van de stadsmuren is de Puerta de Toledo als een van de weinige oude stadspoorten blijven staan.

madrid-toeristenbus-1030-puerta-de-toledo

10:45 uur – hop on, hop off

Het is tijd om een toeristisch busritje door de stad te gaan maken. Via Ticketbar heb ik online een kaartje met 2 euro korting gekocht voor de Madrid City Tour. Dit zijn speciale toeristenbussen die via twee verschillende routes door de stad rijden en op verschillende plekken stoppen bij toeristische bezienswaardigheden. Je kunt gedurende de geldigheid van je ticket onbeperkt instappen en weer uitstappen.

madrid-toeristenbus-1045-hop-on-hop-off

Heel bijzonder: de eerste bus die er aankomt rijdt gewoon vrolijk door, ondanks dat er meerdere mensen hier staan die in willen stappen. Hij was blijkbaar vol. Na een tweetal minuten komt de volgende bus er al aan waar ik wel in kan stappen. Ik ruil mijn voucher in voor een ticket en ga op het bovenste dek zitten.

De bus rijdt langs verschillende bezienswaardigheden zoals de Real Basilica de San Francisco el Grande, de Catedral de Santa María de la Almudena, het Plaza de la Villa, de Plaza de Cibeles, het Atoche station en het Prado Museum.

madrid-toeristenbus-1045-hop-on-hop-off-2

11:10 uur – Retiro Park

De eerste plek waar ik uit de bus stap is bij Retiro Park. Dit is het grote stadspark dat het groene hart vormt van de metropool Madrid. Het park is ongeveer 1 × 1 km groot, waarmee het ongeveer een derde in oppervlakte is van Central Park in New York City. Dit om je enige indruk te geven hoe groot dit park is. Voor zowel de Madrilenen als de resten is dit een geliefde plek om in de buitenlucht te vertoeven zonder dat auto’s, bussen en andere stadsgeluiden de rust teveel verstoren. Dit is een heerlijke plek waar je kunt genieten van de natuur en even aan de waan van de dagelijkse dag kunt ontsnappen.

madrid-toeristenbus-1110-retiro-park

Wat opvalt is dat de bomen nog vrij groen zijn en de bloemen nog volop hun kleur hebben. Hoewel het al eind september is lijkt het erop dat de herfst hier pas net begonnen is.

Erg populair onder gezinnen en verliefde stelletjes is om met een roeibootje te varen op het meer voor het Monumento a Alfonso XII. Dit is waarschijnlijk de bekendste plek van het hele park.

madrid-toeristenbus-1110-retiro-park-bootje

Tijdens deze zonnige zondagochtend zijn er op verschillende plekken muzikanten muziek aan het maken. Ik geniet van de klanken van klassieke muziek die door een trio aan zeer begaafde straatartiesten ten gehore wordt gebracht.

madrid-toeristenbus-1110-retiro-park-muzikanten

Ik breng ook een bezoek aan het Centro Cultural Casa de Vacas. Dat doe ik eigenlijk omdat ik hoop dat hier binnen een toilet is. Ik heb ongeveer 2,5 km door het park gelopen en geen openbaar toilet gezien. Dat gebeurt natuurlijk altijd op het moment dat je blaasvol is een sanitaire stop toch echt wel eventjes gewenst is. In het gebouw bewonder ik eerst de schilderijen die gemaakt zijn met het Retiro Park als enige onderwerp. Zo zie je hoeveel inspiratie zo’n mooi park kan bieden aan mensen die wel schilderen houden. Gelukkig voor mijn gemoedstoestand is er in de kelder ook een toilet waar ik eventjes gebruik van kan maken.

madrid-toeristenbus-1110-retiro-park-expositie

12:25 uur – weer met de bus mee

Nadat ik een drankje heb gedaan in het park vervolg ik mijn reis met de bus. Ik stap in bij halte twee van de historische route. Deze halte bevindt zich vlakbij de Puerta de Alcala. Ik neem weer plaats op de bovenste verdieping. Het zonnetje schijnt en van hier af heb je veruit het beste uitzicht. Ik doe de plug van de gratis oortelefoon in het daarvoor bestemde gaatje en zoek de Nederlandstalige audiogids op. Op die manier kan ik onderweg alles horen wat ze te vertellen hebben over de bezienswaardigheden die we tegenkomen.

We rijden onder andere over de Gran Vía. Dit is niet alleen de belangrijkste winkelstraat van Madrid, het is ook de straat waar je de mooiste mix van allerlei soorten architectuur kunt bewonderen. Gran Vía is op dit gebied het visitekaartje van Madrid. Vervolgens komen we onder andere langs de Plaza de España en de Templo de Debod.

madrid-toeristenbus-1225-weer-met-de-bus-mee

13:00 uur – uitstappen

Het is tijd om te lunchen, dus stap ik uit bij busstop nummer 11. Dit is de halte ter hoogte van het koninklijk paleis in Madrid. Wat me opvalt is dat ik de enige ben die bij deze halte uitstapt en dat terwijl het paleis één van de top bezienswaardigheden van Madrid is. Ik zou verwachten dat er hier wat meer toeristen uit zou stappen om een bezoek aan het paleis te brengen. Ik loop richting de stad op zoek naar een leuk of lekker plekje om iets te gaan eten.

Verdeeld over twee stukken heb ik route 1, die historische route door Madrid, nu eigenlijk helemaal afgelegd.

Al wandelend kom ik al snel uit op de Calle del Arenal. Ik denk dat dit de drukste autovrije winkelstraat van Madrid is. Op dit moment zijn de winkels open en de mensen zijn vrij. Het is immers zondag. Dat betekent voor deze straat dat het al vrij vroeg op de dag druk. Doordeweeks komt de drukte meestal pas aan het einde van de middag op gang.

madrid-toeristenbus-1300-uitstappen

13:30 uur – lunch

Al wandelend ben ik veel plekken waar je kunt eten voorbij gelopen vanwege prijzen die niet realistisch zijn. Dat weet je als je het hart van een grote stad zoals Madrid begrijpt. Door opgeven moment zijstraatjes in te slaan kom je ook meer interessante plekken uit. Ze wordt mijn aangetrokken door de prachtige gevel van Cerveceria La Cruz de Malta. De prijzen die ik hier op de borden zie kloppen een beetje met wat ik elders in Spanje betaal. Hier ga ik zitten voor de lunch. Ik bestel een ‘agua sin gas’ en krijg direct een schaaltje bij met twee soorten worst.

madrid-toeristenbus-1330-lunch

Ik bestel drie verschillende soorten tapas: patatas bravas con dos salsas, albondigas en kroketten van ossenstaart. Op de kaart heet het geen ’tapas’ maar halve porties. Het zijn niet de beste tapas die ik ooit op heb. De kroketten zijn melig en te zout, de knoflooksaus over de patatas is ook te zout en de albondigas hebben weinig smaak. Dit is het risico als je niet eerst TripAdvisor check voordat je ergens gaat zitten. Achteraf blijkt deze zaak ergens op plek 7349 van de pakweg tienduizend zaken in Madrid te staan. Geen goede score dus.

madrid-toeristenbus-1330-lunch-albondigas

Oh, was ik vergeten te melden dat ook de gehaktballetjes vreselijk zout smaken? Als je hier dag in dag uit zou gaan eten dan is een nieraandoening volgens mij gegarandeerd. Ik laat dan ook de helft van het eten staan. Dat is niet alleen omdat de kwaliteit matig is, maar ook omdat de porties te groot zijn voor één persoon. Ik had graag een goede tip gegeven van een geweldige plek in Madrid om te gaan lunchen. In dit geval kan ik alleen maar aanraden om deze zaak vooral voorbij te lopen.

Hoewel de prijs niet hoog is voor Madrileense begrippen, is in dit geval elke cent er eentje teveel. Ik reken 18 euro af inclusief de fooi.

madrid-toeristenbus-1330-lunch-rekening

14:20 uur – route 2

Ik ben naar Plaza de los Cortes gelopen. Daar vind je halte 17 van de andere hop on hop off busroute: Madrid Moderno. Deze route brengt je langs de wat modernere delen van Madrid. Ik mis net een bus en moet pakweg tien minuten wachten op de volgende bus. Dat is het voordeel van een bestemming als Madrid: de frequentie van de hop on hop off bussen ligt in het zomerseizoen (mei t/m oktober) hoog. Vaak hoef je maar vijf minuten te wachten op een bus.

Vanwege een evenement rijdt de bus iets om. De Paseo de Prado is vanmiddag deels afgesloten. Via de omweg komen we uit op Plaza de Cibeles van waaruit de oorspronkelijke route weer vervolgd wordt.

madrid-toeristenbus-1420-route2

We passeren het monument dat ter ere van de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus en iedereen die met hem heeft meegevaren is opgericht. Dit monument staat centraal op de Plaza de Colón. Het plein heette voorheen Plaza de Santiago maar werd enkele jaren na het plaatsen van het Columbus-monument hernoemd is naar Plaza de Colón. In het Spaans wordt de naam Cristóbal Colón gebruikt voor de van oorsprong Portugese ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Na een minuut of tien komen we voorbij wat moderne hoogbouw. Dit is het zakenhart van Madrid dat hier in de jaren 70 van de vorige eeuw gebouwd is. Het ligt in de wijk Chamberí waar ook verschillende ministeries gevestigd zijn.

madrid-toeristenbus-1420-route2-hoogbouw

Meteen daarna komen we aan bij het stadion van Real Madrid. Normaal zou ik hier nu uitstappen om de stadion tour te doen. Omdat ik dat gisteren al gedaan heb blijf ik nu zitten. Ik zou iedereen die enigszins affiniteit met voetbal hebben aanraden om deze tour te doen.

Via de Calle de Serrano rijden we terug in zuidelijke richting. Calle de Serrano is een aanzienlijk rustigere grote straat waaraan onder andere statige huizen staan die tegenwoordig vaak in gebruik zijn als ambassade. Tussen de herenhuizen zijn bekende en soms dure winkels zoals Cartier en Emporio Armani gevestigd.

Vanuit de bus heb ik een mooi uitzicht op Puerta de Alcala. Deze granieten stadspoort wordt als de mooiste overgebleven stadspoort van Madrid gezien. Het grijze natuursteen zorgt voor een mooi contrast met de blauwe lucht. De Puerta de Alcala is van oorsprong een echte stadspoort waardoor men de stad binnen kon komen of kon verlaten. Het heeft die rol bijna negentig jaar vervuld totdat in 1869 de stadsmuur van Madrid afgebroken werd.

madrid-toeristenbus-1420-route2-puerta-de-alcala

15:20 uur – agua

Ik ben uitgestapt bij Puerta del Sol. Wie een beetje opgelet heeft die heeft deze naam vaker voorbij zien komen. Niet gek want dit is immers het hart van de stad Madrid. Voor veel bestemmingen in het centrum begin je op dit drukke plein. Ik heb inmiddels dorst gekregen dus loop ik even een winkel in om voor een euro een flesje koel water te kopen. Op tijd wat drinken zorgt ervoor dat je niet uitdroogt tijdens je stedentrip.

madrid-toeristenbus-1520-agua

15:35 uur – Plaza Mayor

Het mooiste plein van Madrid is Plaza Mayor. Omdat de afgelopen drie dagen er continu een podium en tribunes op het plein hebben gestaan kun je de echte schoonheid niet zo goed zien en zeker niet fotograferen. Nu ik terugkom op dit plein blijkt dat het grootste deel van al die zooi opgeruimd is. Centraal staat er nog wel wat normale dranghekken en wordt nog wat schoongemaakt. Toch is grotendeels de sfeer weer terug en ben ik in staat om het mooiste gebouw op foto vast te leggen. Als je een stedentrip naar Madrid maakt dan mag je dit plein eigenlijk niet overslaan. Weet je wel gewaarschuwd voor als je gaat eten of drinken. De prijzen liggen hier beduidend hoger dan elders in Madrid en de kwaliteit is niet per definitie beter.

madrid-toeristenbus-1535-plaza-mayor

Andere kant van het plein zitten tekenaars en schilders hun werk te doen. Een of andere slecht geklede lulhannes die de hulk voor moet stellen heeft weinig succes bij de toch ruimschoots aanwezig hoeveelheid mensen. Je moet tegenwoordig toch wat beter je best doen om je centen bij elkaar kunnen scharrelen. Ook staan er onthoofde flamencodanseressen en matadors op het plein opgesteld. Hier kun je elkaar tegen betaling laten fotograferen waarbij je … je raadt het al… eruitziet als een flamencodanseres of een stierenvechter. Leuk voor je Instagram op Facebook natuurlijk.

madrid-toeristenbus-1535-plaza-mayor-fotomoment

16:00 uur – La Latina

Via verschillende straatjes en pleintjes ben ik de wijk La Latina ingelopen. Dit sfeervolle stukje van Madrid beslaat het zuidwesten van het centrum van de stad. Je hoeft hij niet naartoe te gaan voor grote musea of belangrijke bezienswaardigheden. Hier ga je gewoon naartoe om te genieten van de sfeer en op zijn tijd eventjes een hapje en een drankje te doen op een van de vele terrassen die je tegenkomt. Let ook eens op de kracht rustieke balkonnetjes en de soms fraai gedecoreerde gevels van de tabernas en cervecerias.

madrid-toeristenbus-1600-la-latina-calle-cava-baja

In de Calle Cava Baja barst het op een gegeven moment van de gezellige eet- en drinklokalen. Hier geen terrasjes op straat maar veel drukte en gezelligheid binnen.

madrid-toeristenbus-1600-tapa

Ik stap binnen bij Cava Baja 17. Dit is een gezellige cerveceria waar volgens mij alleen maar Spanjaarden zitten. Ik bestel een caña (biertje) en een pincho met pollo. Dit smaakt veel beter dan de lunch van vanmiddag. Deze straat is gewoon zo leuk dat het waarschijnlijk mijn stamplek zou worden als ik in Madrid zou wonen. Ik loop maar snel door voordat deze dag uitmondt in een kroegentocht.

madrid-toeristenbus-1600-bar

16:45 uur – Plaza de Puerta de Moros

Centraal in de wijk La Latina ligt het Plaza de Puerta de Moros. Het deels verhoogde plein behoort tot de mooiere pleinen van Madrid door de fonteintjes, de gezellige hoekjes om te zitten, de verschillende terrasjes en de Real Iglesia de San Andres. Vooral de rijkelijk gedecoreerde koepel is nadrukkelijk aanwezig hier in het straatbeeld. Naast de kerk staat het Museo de San Isodoro. Ik besluit dit museum te gaan bezoeken.

madrid-toeristenbus-1645-plaza-de-puerta-de-moros

16:50 uur – Museo de San Isodoro

Het Museo de San Isodoro is een archeologisch- en historisch museum van de stad Madrid. Aan de hand van archeologische vondsten uit verschillende periodes  en duidelijke informatieborden laat men zien wie er vroeger in en vooral rondom het tegenwoordige Madrid geleefd hebben. En dat zijn meer volkeren en mensensoorten dan je zou denken. Laat je niet foppen door het feit dat Madrid pas na het verhuizen van de kroon in het jaar 1561 uitgroeide tot een stad. Ook de neanderthalers en de Romeinen hebben hier ooit geleefd.

madrid-toeristenbus-1650-museo-de-san-isodoro

Bij verschillende gebruiksvoorwerpen laat men door middel van video zien hoe dat die gemaakt en/of gebruikt worden. Wat erg positief is, is dat alles ook in het Engels uitgelegd wordt. Ik spreek wel wat Spaans inmiddels, maar de teksten on een museum in het Spaans lezen en begrijpen gaat me wat te ver. Nog een ander positief punt aan dit museum: de entree is gratis. Dat is altijd en voor iedereen.

Al met al een prima gedocumenteerd en interessant museum waar ik ondanks het vrij compacte formaat toch een veertigtal minuten spendeer.

madrid-toeristenbus-1650-museo-de-san-isodoro2

17:30 uur – wandeling door Madrid

Het is lekker weer om te wandelen, dus ik loop in noordelijke richting op mijn gemak La Latina uit richting het centrum en zie wel wat ik onderweg tegenkom. Zoals heel de dag heb ik ook nu geen plan. Ik zie vooral veel drukke gezellige terrassen.

Ineens zie ik in de rij staan bij het Palacio de Gaviria. Hier wordt een tijdelijke expositie gehouden met de werken van MC Escher. Vandaag is het allerlaatste dag dat je deze unieke kunstwerken kunt bewonderen in Madrid. Vandaar dat er best wel een lange rij staat om naar binnen te mogen gaan. Ik heb daar nu eventjes geen trek in. Ik moet er wel bij vermelden dat ik vorig jaar in januari al naar het Escher museum in Den Haag ben geweest. Als dat niet het geval was geweest had ik nu hoogstwaarschijnlijk wel aangesloten in de rij.

madrid-toeristenbus-1730-escher

Op het moment dat ik namen als Lush, Springfield en zelfs HEMA tegenkom weet ik dat ik in het verkeerde stuk van Madrid aanbeland bent. Dit is het domein van de shoppende dames en heren. Dit is de plek waar de duivelse winkelconcerns proberen ons geld uit de zakken te kloppen. Dit zijn de plekken die ik graag vermijd als ik in een stad ben. De dames zijn er vandaag gelukkig niet bij dus ik zoek de snelst mogelijke route hiervandaan.

madrid-toeristenbus-1730-hema

Ik kom hierbij om de Gran Vía uit. Ja, weer een grote winkelstraat. Maar ook een straat waar ik tenminste kan genieten van de fraaie architectuur.

madrid-toeristenbus-1730-granvia

18:40 uur – weer met de bus mee

Ik ben het lopen een beetje zat en heb een hop on hop off ticket op zak. Op Gran Vía stap ik dus weer op de bus. Dit keer is het de ‘extended version’ van route 1. Hierbij wordt er een extra groot rondje gemaakt. Ik zie wel waar de bus me heenbrengt en waar ik uiteindelijk uit zal stappen. Hoewel ik weer op het bovendeks zit, pak ik nog amper zon mee. De zon staat inmiddels dermate laag dat Madrid grotendeels schaduw kent op dit tijdstip. Koud is het allerminst. De weerapp op mijn iPhone geeft een actuele temperatuur van 28 graden Celsius aan.

madrid-toeristenbus-1840-weer-met-de-bus

Na veertig minuten rijden hebben we een mooi uitzicht op het koninklijk paleis vanaf de oostelijke kant van Madrid. De uitgebreide route heeft ons aan de andere kant van de rivier Rio Manzanares gebracht.

madrid-toeristenbus-1840-uitzicht-op-paleis

20:00 uur – einde van de tour

Bij halte 1 die gelegen is voor het Prado museum stopt de tour. Het was zeker de moeite waard om de extra ronde te maken. Ik heb dingen gezien die ik eerder deze reis nog niet gezien had zoals het stadion van Atletico Madrid. Als ik wil kan ik nog overstappen op één van de twee bussen die hier staat om de normale ronde te vervolgen. Ik heb voor vandaag genoeg bus gezien en ga te voet verder over de Paseo del Prado.

20:15 uur – Plaza de Cibeles

Het blauwe uurtje is het beste moment om op Plaza de Cibeles te fotografen. De fontein en het stadhuis zijn dan prachtig uitgelicht. Ik ben iets te vroeg. De zon is net ondergegaan maar het is nog te licht. Ik wacht op het moment dat de balans tussen natuurlijk licht en kunstlicht optimaal is totdat ik tegen de regels in de drukke weg oversteek om naar het hart van de rotonde te lopen. Na een minuut of 7-8 is het zover en kan ik mijn foto’s maken.

madrid-toeristenbus-2015-plaza-de-cibeles

20:40 uur – diner

Ik ben de wijk Chueca ingelopen. Gisteravond was ik hier ook en toen zag ik allemaal leuke restaurants en bars. Op goed geluk ga ik gewoon het eerste de beste restaurant in dat er wel gezellig uitziet. Niet te chique maar lekker casual. Het kleine zaakje (pakweg 12 tafels) heet Ola La. De naam alleen al is leuk.

madrid-toeristenbus-2040-diner-zaak

De menukaart biedt van alles wat: Spaans, Aziatisch, Amerikaans en internationaal. Ik bestel de zalmfilet omdat ik de afgelopen drie dagen al vlees op heb als avondeten. De maaltijd smaakt prima: niet subliem, maar ook zeker niet slecht. Gewoon een goede hap avondeten. De rekening bedraagt € 19,70 inclusief een drankje en het kennelijk verplichte brood dat ik pas kreeg bij mijn maaltijd.

Ik ga op weg naar het metrostation om terug te gaan naar het hotel om een einde aan deze dag in Madrid te maken.

Soortgelijke berichten