Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Kunst & gastronomie in Den Haag

Op het moment dat mijn vrouw aan mij vroeg welke stad we in januari eens zouden gaan bezoeken, kwam ik spontaan op Den Haag terecht. Behalve een keer een zakelijk bezoek of een dagje naar Scheveningen heb ik Den Haag eigenlijk al meer dan twintig jaar niet bezocht. Voor mij aanleiding voor een hernieuwde kennismaking met de stad waar een groot deel van de beslissingen voor ons Nederlanders gemaakt worden.

We zijn van plan om het vrij relaxed aan te doen. De weersomstandigheden nodigen niet uit om teveel tijd buiten te spenderen. Het is de eerste koele dag van deze winter. Wind en winterse buien wisselen een schraal januarizonnetje af. Misschien geen ideaal weer, maar we zullen vrij veel binnen gaan vertoeven.



09:55 uur – inchecken in het Hilton Den Haag

Den Haag telt vrij veel zakenreizigers. Die bevolken op doordeweekse dagen de betere hotels van de stad. Als je dan op een zaterdagavond wilt overnachten dan betaal je vaak heel erg gunstige prijzen. Zo hebben wij voor deze stedentrip een luxe kamer in het Hilton Den Haag geboekt. Een kamer in dit luxe hotel kost vannacht iets meer dan honderd euro inclusief ontbijt. Geen van ons beiden hoeft vanavond rekening te houden met de alcoholconsumptie en we kunnen een dag later lekker nog even uitwaaien op het strand van Scheveningen. Ze voorspellen voor zondag minder wind en veel meer zon. Heerlijke omstandigheden voor een winters middagje aan de Noordzeekust.

denhaag-1000-hilton

10:20 uur – Paleis Noordeinde

Vanuit het hotel wandelen we het centrum van Den Haag in. Het Hilton is wat dat betreft ideaal gelegen. Vanuit de Zeestraat lopen we Noordeinde op, waar het gelijknamige paleis ligt. Dit paleis is al enkele eeuwen in het bezit van de Oranjes. Tegenwoordig doet het dienst als werkpaleis van koning Willem-Alexander. Paleis Noordeinde is niet opengesteld voor het publiek. Je kunt het gebouw dan ook alleen maar vanaf de buitenkant bewonderen. Wat ons meteen opvalt is dat het paleis kleiner oogt dan we verwacht hadden. Dit komt vooral omdat het paleis aan de zijkanten direct grenst aan andere gebouwen, waardoor het enigszins ingebouwd is.

denhaag-1020-paleisnoordeinde

10:30 uur – het Binnenhof

We zijn al wandelend aangekomen op het Binnenhof. Dit is het hart van de residentiestad. Al eeuwenlang is hier de regering van Nederland te vinden. Dit is overigens niet altijd zo geweest, want ten tijde dat koning Lodewijk Bonaparte de baas was in Nederland, werd ons land geregeerd vanuit Amsterdam. het is bijzonder om op het plein te lopen dat je zo vaak op de televisie ziet. De plek waar Rutte op zijn fiets te zien is en waar de verslaggevers van de diverse televisiezenders ministers en andere politici interviewen. Het Binnenhof is een stuk groter dan ik verwacht had. Wat me zo in het echt ook opvalt, is dat de Ridderzaal uiterlijk veel weg heeft van een kerk. Het gotische bouwwerk heeft al sinds de dertiende eeuw een prominente plek op het Binnenhof.

denhaag-1030-binnenhof

10:40 uur – het Torentje

We verlaten het Binnenhof via de Mauritspoort, aan de oostelijke kant van het Binnenhof. Dat het een winterse dag is met onvoorspelbaar weer wordt nu duidelijk. We worden getrakteerd op een flinke hagelbui met de nodige windstoten erbij. Zodra we door de poort door zijn, zien we aan de linkerkant het Torentje. Dit is de werkkamer van de Nederlandse minister-president. Op dit moment is deze hoektoren dus het Torentje van Rutte. Dit is de plek waar de nodige politieke deals gesloten zouden worden, die niet eerst in het openbaar in de Tweede Kamer besproken worden. De term ‘achterkamertjespolitiek’ zou veelvuldig van toepassing zijn op het Torentje.

denhaag-1040-torentje

10:45 uur – het Mauritshuis

Het is tijd voor het eerste museum. We gaan meteen voor het bekendste museum van Den Haag: het Mauritshuis. De grote reden om het Mauritshuis te bezoeken is de grote collectie van Nederlandse Schilderkunst die afkomstig is uit de Gouden Eeuw. Hier hangen een aantal stukken die nog op mijn wensenlijstje ontbraken zoals het ‘Meisje met de parel’ en ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer, ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius’ en ‘Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt van Rijn.

denhaag-1045-meisje-parel

Ook zijn zelfportret uit 1669 is prachtig geschilderd. Het is net alsof je door zijn verlegen ogen rechtstreeks de ziel van de kunstenaar in kijkt.

denhaag-1045-mauritshuis-rembrandt

Tijdens het bezoek aan het museum ontdek ik nog meer werken die ik indrukwekkend vind. Ten eerste het ‘Gezicht op Haarlem met bleekvelden’ van Jacob van Ruisdael. Op dit schilderij is op prachtige wijze het Hollandse landschap rondom Haarlem vastgelegd. Fraai detail is de wijze waarop hij werkt met zon- en schaduwpartijen die ontstaan door de bewolking.

Ronduit imposant is het in 1647 door Paulus Potter gemaakte schilderwerk ‘De stier’. Het schilderij valt op door het enorme formaat. Op het doek staat geen Bijbels tafereel, een veldslag of een voor die tijd gebruikelijk onderwerp, maar een doodgewone stier. De wijze waarop het schilderij gemaakt is, met veel oog voor detail, en de combinatie van het formaat en onderwerp maken het een bijzonder werk.

denhaag-1045-mauritshuis-de-stier

Tussen de collectie van het Mauritshuis ontdek ik nog een bijzonder schilderij. Het is een ‘Rembrandt’ die je niet zo snel als dusdanig zou herkennen. Het gaat om de ‘Twee Moren’. Het is één van de weinige Nederlandse schilderijen uit de zeventiende eeuw die ik ooit gezien heb waarop negroïde mensen afgebeeld staan. Daarnaast vind ik de stijl niet iets wat typerend voor Rembrandt is. Bruintinten overheersen en het schilderij is vrij los geschilderd. Dit is iets wat je bij latere werken van Rembrandt wel meer terug ziet, maar wat je bij dit schilderij op een dwaalspoor kan zetten.

Na iets meer dan een uur houden we het voor gezien in het Mauritshuis. Het museum is compact genoeg om er niet veel meer tijd aan te besteden en toch het gevoel te hebben alles gezien te hebben.

denhaag-1045-mauritshuis

12:00 uur – Escher in het Paleis

Van het ene museum naar het volgende. Mensen die mij kennen die weten dat ik hier niet vies van ben. Nummer twee staat ook al heel lang op mijn verlanglijstje: Escher in het Paleis. Dit museum is gevestigd in Paleis Lange Voorhout en is geheel gewijd aan het werk van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (vaak beter bekend als MC Escher). Zijn gravures zijn onnavolgbaar. De man had zo’n indrukwekkende manier om door middel van in elkaar passende patronen vormen te laten veranderen. Ook staat hij bekend om de diverse optische illusies zoals die te zien zijn in de litho ‘Klimmen en dalen’ en ‘Relativiteit’. Behalve de vele werken van Escher is vooral ook de video interessant waarin het levensverhaal van de kunstenaar/lithograaf te zien is.

denhaag-1200-escher-in-het-paleis

Als je ziet met hoeveel oog voor perfectie en wiskundige precisie Escher gewerkt heeft, dan kun je niet meer dan enorme bewondering voelen voor deze unieke kunstenaar. Het hoogtepunt is voor mij Metamorfose III: een zeven meter lang werk waarop verschillende patronen naadloos in elkaar overlopen.

Behalve een museum is Paleis Lange Voorhout ook het enige paleis in Den haag dat te bezoeken is. Het gebouw was een winterpaleis voor Koningin Emma en de latere Koningin Wilhelmina. In de Emma zalen zijn nog meubels te zien uit de periode dat Koningin-Moeder Emma hier vertoefde.

denhaag-1200-escher-in-het-paleis-emma-meubels

Als je het paleis gaat bezoeken dan moet je vooral ook aandacht schenken aan de kroonluchters. Deze bijzondere lampen zijn ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem. Ik vind ze waanzinnig mooi. Het is een leuke extra dimensie aan een bijzonder museum.

13:05 uur – Panorama Mesdag

Het derde en laatste museum voor vandaag is het Panorama Mesdag. Het museum zit vrijwel naast ons hotel en toont het werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten. Het hoogtepunt van het museum is het cilindervormige schilderij Panorama Mesdag. Dit panorama heeft een hoogte van ongeveer veertien meter en een omtrek van 120 meter. Je bekijkt het schilderij vanuit het middelpunt. Je staat dan als het ware op dezelfde plek in de Seinpostduin waar Mesdag de basis legde voor het schilderij. Op wikipedia staat precies uitgelegd hoe hij dit gedaan heeft.

denhaag-1305-panoramamesdag1

Eerlijk gezegd had ik niet zoveel verwacht van het kunstwerk. Wat een misser van mij, zeg! Het panorama is door het gebruik van echt duinzand en attributen zoals vissersnetten zo realistisch, dat het net is alsof je echt op de duin staat waar Mesdag gestaan heeft. Door de lichtval is er zo’n enorme dynamiek ontstaan dat het panorama tot leven lijkt te komen. Hekjes lijken echte hekken en de mensen die op het wandelpad langs het strand van Scheveningen lopen lijken zo levensecht. Als je foto’s van het Panorama Mesdag bekijkt dan wordt het kunstwerk serieus tekort gedaan. Je moet dit met je eigen ogen aanschouwd hebben.

denhaag-1305-panoramamesdag2

13:45 uur – Flying Tiger

We gaan de binnenstad in, waar het barst van de leuke winkeltjes. Zo komen we onderweg de winkel Flying Tiger tegen. Niet typisch Haags, maar wel een winkel met een enorme aantrekkingskracht. Men noemt Flying Tiger weleens de ‘Deense HEMA’. Ik zie het als een soort van heel erg betaalbaar design- en snuisterijenwinkeltje vol hebbedingetjes. Het bestaat bijna niet dat je hier naar binnen stapt en vervolgens zonder aankoop naar buiten loopt. Flying Tiger is een concept dat inmiddels naar meer dan twintig landen uitgewaaid is en bijna zeshonderd vestigingen telt. Kenmerkend is dat ze alleen maar producten van eigen merk verkopen, dat alles zeer betaalbaar is en dat het Scandinavische design de boventoon voert.

denhaag-1345-flying-tiger

14:10 uur – Hoender en Hop

Het is lunchtijd! We hebben inmiddels serieuze trek gekregen en hadden vooraf een reservering gemaakt bij ‘Hoender en Hop’. Waarom een plekje om te lunchen vooraf reserveren, zou je denken. Dat heeft als belangrijkste reden dat mijn vrouw een glutenvrij dieet volgt. Bij een restaurant waar het vooral gaat om gegrilde kip is het iets gemakkelijker glutenvrij eten dan op plekken waar vooral met brood gewerkt wordt. En om nou altijd terug te vallen op salades dat wordt op een gegeven moment ook saai.

denhaag-1410-hoender-en-hop

We bestellen de pulled chicken met frietjes erbij. Mijn geplukte kip zit tussen twee heerlijke sneden volkorenbrood, bij mijn vrouw is het brood achterwege gelaten. De huisgemaakte barbecueketchup maakt het gerecht af. Natuurlijk wordt mijn gerecht begeleid door een heerlijk glas bier. Mijn vrouw houdt het bij de verse muntthee. Hoender en Hop stelt absoluut niet teleur. We kunnen terugkijken op een geslaagde lunch aan de Haagse Grote Markt.

denhaag-1410-hoender-en-hop-biertje

15:20 uur – Stanley & Livingstone Reisboekhandel

Na de lunch gaan we nog wat winkelen in Den Haag. Het leuke aan de hofstad is dat je er naast de bekende ketens ook nog veel zelfstandige winkels ziet. Omdat het centrum redelijk compact is liggen deze winkels op een niet al te grote loopafstand van elkaar. Shoppen in Den Haag is dan ook meer een leuke ontdekkingsreis met een grote variatie aan winkels dan dat je naar een all-inclusive hotel gaat waar je van tevoren al een beetje weet wat je voorgeschoteld gaat krijgen. Hoewel ik zelf niet zo van winkelen houd, vind ik het hier absoluut geen ramp om een uurtje of anderhalf wat winkels af te struinen.

denhaag-1520-stanley-en-livingstone-buiten

Als reizen je beroep en je grootste hobby dan is Stanley & Livingstone Reisboekhandel een must-visit. Deze boekhandel is gespecialiseerd in reisgidsen, landkaarten en reisverhalen. Natuurlijk kun je tegenwoordig gemakkelijk via internet een reisgids bestellen, maar deze winkel biedt meer. Op het moment dat je hier binnenstapt ben je al een beetje op reis. En behalve direct naar het deel van de winkel te lopen waar de reisgidsen staan over jouw volgende reisbestemming, kun je hier vooral ook gewoon even rondsnuffelen en leuke reisboeken ontdekken die je nog niet kende en zeker de moeite waard zijn. Zo zie ik het boek ‘De wraak van de geografie’ staan. Dit boek van Robert D. Kaplan legt de relatie tussen geografie en (politieke) gebeurtenissen in de wereld. Een interessant gegeven waar ik zeker meer over wil lezen. Ik twijfel dus geen moment en reken het boek af. Deze wordt in postpapier verpakt met daarop een Stanley & Livingstone poststempel.

Mocht je trouwens je reisboeken via internet willen bestellen dan kun je ook bij Stanley & Livingstone terecht. Via hun webshop kun je alles uit hun assortiment bestellen en thuis laten bezorgen.

denhaag-1520-stanley-en-livingstone

15:45 uur – Drogisterij Van der Gaag

We lopen over de Dagelijkse Groentemarkt (ik denk dat hier vroeger iedere dag een groentemarkt gehouden werd 😉 ) als we een drogisterij passeren. het is Drogisterij Van der Gaag. Normaalgesproken heb ik niets met dit soort winkels, maar de gevel trekt mijn aandacht. Het is een oude drogisterij, die al sinds 1796 bestaat. Dat is de tijd dat Napoleon hier de baas was. Daarnaast is deze drogisterij hofleverancier en kennelijk ook een begrip in Den Haag.

denhaag-1545-drogisterij-binnen

Hoewel de winkel inmiddels al wel een stuk moderner geworden is, kun je hier nog wel de sfeer van vroeger opsnuiven. Zo staan er nog veel oude putten, hangt de oud weegapparatuur aan het plafond en kun je hier nog snoepgoed kopen uit grote glazen potten. Wij kijken wat rond en gaan vervolgens naar buiten met een blik Haagse Hopjes. Deze snoepjes hebben een smaak waarin vooral karamel en koffie naar boven komen. We kunnen niet naar huis gaan zonder deze lokale lekkernij gekocht te hebben. Het snoepje is overigens bijna net zo oud als de drogisterij waar we hem kopen.

denhaag-1545-drogisterij-hopjes

16:00 uur – Passage

We komen terecht in de Passage. Dit is het oudste winkelcentrum van Nederland en mag als een absoluut pareltje in de Haagse binnenstad gezien worden. Niet voor niets dat de Passage in de “Top 100 van de Nederlandse monumenten” staat. De Passage stamt uit het jaar 1885. Begin deze eeuw heeft er een grootscheepse renovatie plaatsgevonden die in 2007 gereed was. Het resultaat is een schitterend overdekt winkelgebied die helemaal in de oude glorie hersteld is. In de Passage zitten uiteenlopende winkels waarbij je niet alleen de grote merken terugziet. Zo heb je hier nog een echte postzegelwinkel die al sinds 1897 in de Passage zit (G. Keiser & Zoon), kun je pijpen en tabak kopen bij Hamilton Tobacco & Gifts en heeft het winkelcentrum met Simon Lévelt een prachtige koffie- en theespecialist in huis.

denhaag-1600-de-passage

denhaag-1600-de-passage2

In het jaar 2014 is er nog een stuk aan de Passage toegevoegd. Onder de naam Nieuwe Passage is aangelegd in een voormalig winkelpand waarin zowel Marks & Spencer als V&D gevestigd zijn geweest. De Nieuwe Passage is ontworpen door Bernard Tschumi en is duidelijk moderner van karakter. Toch past het goed in het verlengde van de Passage. Het zorgt voor een mooie verbinding tussen de Grote Marktstraat en de oude Passage.

denhaag-1600-de-nieuwe-passage

16:35 uur – Chinatown

Na het winkelen lopen we de Wagenstraat in. Je komt al heel snel een Chinese poort tegen. Hierdoor is het al snel duidelijk dat je in Chinatown terecht bent gekomen. Deze buurt bestaat naast de Wagenstraat uit nog uit negen andere straten. In Chinatown wonen vooral Chinezen. Er wonen echter ook mensen die oorspronkelijk zijn uit andere Aziatische landen, maar ook niet-Aziaten. Chinatown betekent voor bezoekers natuurlijk dat je kunt genieten van de authentieke Aziatische keuken, dat je in de winkels traditionele Chinese en Aziatische producten kunt kopen en dat je hier terecht kunt voor een massage of een acupunctuurbehandeling. Tijdens het Chinese Nieuwjaar komen er duizenden bezoekers naar Chinatown om de festiviteiten rondom het nieuwjaarsfeest bij te wonen.

Wij wandelen door Chinatown heen zonder iets te kopen of te eten. We willen gewoon een glimp opvangen van dit stukje China binnen de Haagse stadsgrenzen.

denhaag-1635-chinatown

16:55 uur – biertijd

Als je aan bier denkt, dan denk je al snel aan België. Toch vind je ook in Nederland redelijk veel mooie bieren, uiteenlopend van pils via witbieren naar prachtige volle trappistbieren. In Den Haag kun je bij Bierspeciaal Café De Paas genieten van 179 verschillende bieren uit fles en 11 verschillende tapbieren. Als bierliefhebbers laten we ons de gelegenheid om De Paas te bezoeken dan ook niet aan ons voorbijgaan. Het bierassortiment van De Paas is internationaal. Naast een redelijk groot aantal Nederlandse bieren kun je hier ook Schotse, Engelse, Amerikaanse, Scandinavische, Duitse en natuurlijk ook Belgische bieren krijgen.

denhaag-1655-de-paas

Ik ga eerst voor de Witheer. Dit is een tarwebier dat gebrouwen wordt door De Scheldebrouwerij. Van oorsprong is dit een huisbrouwerijtje uit het Nederlandse Bergen op Zoom, maar inmiddels is de brouwerij naar het plaatsje Meer in de Belgische provincie Antwerpen verhuisd. Hierna drink ik een Duitse hefenweizen: de Weihenstephaner. In een half liter glas, zoals het hoort!

denhaag-1655-de-paas-witheer

18:10 uur – opfrissen in het hotel

We hebben om half acht een dinerreservering staan. Omdat we daar toch wat meer ‘gekleed’ naartoe willen gaan we eerst terug naar het hotel. In een kwartiertje tot twintig minuten wandelen we terug naar het Hilton waar we douchen en ons omkleden. daarna zijn we helemaal fris en fruitig voor een culinair avondje in Den Haag.

19:30 uur – aangenaam tafelen bij HanTing

Lekker tafelen staat bij ons heel hoog op het verlanglijstje als we een stedentrip maken. Zo willen we dit keer kennismaken met de culinaire kant van Den Haag. Dat begint met een duik in de Lekker-gids van 2016 waar de 500 beste restaurants van Nederland in staan. Zoekend naar lekkere plekjes in Den Haag kwamen we al snel uit bij HanTing Cuisine.  Dit fushionrestaurant is geïnspireerd op de Chinese keuken, waar Westerse smaken en technieken op losgelaten zijn. HanTing staat op de 73e plek in de top 100 van beste restaurants van Nederland (volgens ‘Lekker’). Daarnaast heeft het restaurant van chefkok Han één Michelin-ster. Voor de trip naar Den haag Hebben we al een reservering gemaakt bij HanTing, want bij dit soort restaurants kun je op een zaterdagavond niet zonder reservering gaan tafelen.

denhaag-1930-hanting2

Wij willen ons graag laten verrassen en kiezen voor het zesgangenmenu van de chef. Hierdoor hebben we vooraf geen idee wat ons te wachten staat. Dat geeft toch een extra dimensie aan zo’n zo’n gastronomische avond. Bij het menu bestellen we allebei de Bob-variant van het wijnarrangement. Op deze manier kun je wel genieten van de zorgvuldig gekozen wijnen bij iedere gang, maar kom je niet zwaar aangeschoten van tafel. Zes volle glazen wijn en een glas champagne vooraf als aperitief zouden zomaar dat effect kunnen hebben.

denhaag-1930-hanting3

HanTing vervult op alle manieren onze verwachting. Het personeel is kundig en weet de juiste verhalen te vertellen over de gerechten en de daarbij geserveerde wijnen. Het is allemaal niet te formeel, maar wel correct. Het personeel vormt zeker een toegevoegde waarde bij de zeer smaakvolle gerechten die de revue passeren. Ik wil niet te veel kwijt over de verschillende gerechten die we voorgeschoteld krijgen. Als anderen hier willen gaan eten dan wil ik het verrassingselement niet bederven. Wat ik er wel over wil vertellen is dat iedere gang geslaagd is. We kunnen absoluut geen enkel gerecht aanduiden als smaakvoller of juist minder lekker dan de rest. Wat wel leuk is om te weten is dat ieder bord dat op tafel komt meerdere smaakcombinaties bevat. De avond is daardoor een ontdekkingsreis geworden door de culinaire belevingswereld van een geweldige chef.

22:40 uur – G&T

In plaats van bij HanTing een koffie achteraf te nemen, lopen we terug naar het hotel. We hadden de drankenkaart van bar Spark gezien die in het Hilton Den Haag gevestigd is. Er staan naast klassieke en een aantal eigen cocktails ook een aantal verleidelijke gin-tonics op de kaart. Voldoende reden om te kiezen voor een afzakkertje in deze bar. De wandeling laat het eten een beetje zakken. De frisse lucht is lekker na een paar uurtjes aan tafel gezeten te hebben. We passeren onderweg verschillende plekken waar het volgens ons ook zeker gezellig moet zijn. We lopen echter door naar ons einddoel: het Hilton.

Er heerst in Spark een gezellige sfeer. Een DJ draait muziek en het publiek wijkt duidelijk af van het doorsnee barpubliek in een zakenhotel. We genieten nog van een ‘Hendricks & Fever Tree’ en van de muziek voordat we onze kamer opzoeken.

denhaag-2240-gintonic

We willen meer Den Haag

Deze dag smaakt naar meer Den Haag. Zo hebben we geen tijd meer gehad om het Gemeentemuseum, Het Haags Historisch Museum en Madurodam te bezoeken. Ook hebben we door het relaxte tempo geen bezoek meer gebracht aan de stranden van Scheveningen en Kijkduin. Na deze dag weten we dat we zeker nog een keertje terug willen keren naar Den Haag. De stad is verrassend leuk. Ik vind het zelfs bijna merkwaardig dat ik in mijn omgeving wel mensen hoor die wel regelmatig een dagje naar Amsterdam gaan maar nog nooit een dagje Den Haag gedaan hebben. Ik durf het absoluut aan te raden!

BN-ers

Mij interesseert het niet zoveel, maar voor wie into celebs is, is dit mogelijk wel handige info. In het Hilton hotel hebben we nog drie bekende Nederlanders gespot. Bij het inchecken zag ik Tatjana Šimić lopen. Deze Kroatisch-Nederlandse model/zangeres/actrice is vooral onder de Nederlandse mannen zeer bekend. Vlak daarna zien we trendwatcher Lieke Lamb lopen die een hier genomen foto later op haar Instagram account plaatst.

Na een goede nachtrust spotten we de derde BN’s in het restaurant van het hotel. Terwijl we aan het ontbijt zitten stapt Prinses Laurentien met een handvol kinderen binnen om hier ook te komen ontbijten. Zo zie je maar dat er een redelijke kans is dat je in Den haag celebs in het wild spot.

Soortgelijke berichten

De highlights van Nijmegen
20 december 2022
Haarlem met vrienden
12 juni 2018
Verrassend Zwolle
23 september 2019