Ieper ligt in Zuid West-Vlaanderen in de Westhoek. Het is een klein stadje met ongeveer 35.000 inwoners. De stad heeft een rijke historie, maar is vooral bekend vanwege zijn ligging aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Ieper werd in de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Hier zie je nu nog maar weinig meer van. De stad werd in zijn geheel in oude glorie hersteld. Als je niet beter weet lijkt het alsof je in een middeleeuwse stad loopt. In de 12e eeuw kwam de stad tot bloei als centrum van de lakenhandel. De stad werd versterkt, er kwamen muren en stadspoorten. Niet onnodig gezien de handelsoorlogen die er regelmatig woedden met Engeland. In de 17e eeuw werd het gebied veroverd door de Fransen. De Franse koning zorgde ervoor dat zijn meester bouwer Vauban de stad voorzag van een uitgebreid verdedigingssysteem. Een deel van deze wallen en grachten bestaan nu nog steeds en geeft Ieper zijn kenmerkende vorm. Tegenwoordig is er van Lakenhandel weinig meer te merken, en is Ieper een rustig provinciestadje.
Als fervente Ardennen liefhebbers komen we regelmatig in België. We houden van het bourgondische leven bij onze zuiderburen, de mooie natuur en sfeervolle steden. Vaak overnachten we dan in de provincies Luik, Belgisch Luxemburg of Namen. Dit weekend wilde we wel eens een andere hoek van België ontdekken; de Westhoek. Dit deel van België staat vooral bekend vanwege de Eerste Wereldoorlog. Niet bepaald een onderwerp wat direct uitnodigt tot een gezellig familieweekend met jongere kinderen. We hebben echter via de toeristische dienst een hele hoop leuke tips gekregen voor een dagje Westhoek met kinderen. We gaan lekker crossen door de bossen, een speciaal voor kinderen gemaakte fietstocht, we gaan op kattenjacht in de stad Ieper, op speurtocht door de Palingkreek en het Iepermuseum bezoeken. Vooral dat laatste schijnt voor kinderen erg “plezant” te zijn.
Overnachten in b&b Bike & breakfast
Omdat we het maximale uit onze dag willen halen, zijn we op vrijdagavond al aangekomen in onze B&B, “Bike & breakfast” midden in het centrum van Ieper. Deze charmante B&B wordt gerund door Jimmy die alles weet over Ieper en omgeving. Hij heeft een enorme kennis van de stad Ieper en kan je alles vertellen over de historie van de stad. Zo komen we er direct achter wat Ieper nu eigenlijk met katten heeft. Jimmy vertelt dat er ieder jaar een kattenstoet is. In de Middeleeuwen, toen Ieper nog een bloeiende lakenstad was had men de katten nodig om muizen te vangen die anders gaten in de stoffen zouden maken. Er kwamen zoveel katten dat men ze traditioneel op kattenwoensdag, de tweede woensdag van de vastenperiode, van de Lakenhal toren afgooide. Deze macabere traditie wordt eens in de drie jaar tijdens de Kattenstoet herhaald, gelukkig worden er tegenwoordig pluche katten van de toren gegooid.
Onze kamer in de B&B is sfeervol ingericht met vintagemeubels. Er is zelfs een platenspeler in de vorm van een oude radio. Onze dochter slaapt in onze kamer op de vide. Dat is natuurlijk superspannend en erg leuk. Zo’n hele hoge “hoogslaper”. De badkamer is erg mooi met oude tegeltjes. Jimmy heeft duidelijk zijn best gedaan de sfeer van het oude pand te behouden.
08:20 uur – ontbijt
Tijdens het uitgebreide ontbijt aan de keukentafel verteld Jimmy ons het een en ander over de stad. Hij geeft ons wat tips voor op onze fietstocht en laat ons historische plaatjes zien die alvast wat verduidelijken onderweg. Hij heeft vandaag geen tijd, maar normaliter kun je van hem op de fiets een rondleiding krijgen door de omgeving. Onze fietsverhuurder is een goede vriend van Jimmy en Jimmy laat hem alvast weten dat we onderweg zijn.
09:30 uur – fietsen ophalen
Onze fietsen huren we bij Bike en Box. Deze fietsen verhuur zit in de Meenestraat op enkele minuten lopen van de B&B. Er staan drie witte fietsen met rode klaprozen op ons te wachten. Bike en box is een wielercafé. De tuin wordt momenteel omgebouwd tot terras en binnen in het café zelf is allerlei wieler memorabilia te vinden. De eigenaar is erg enthousiast over zijn Bike en Box en legt ons nog even uit welke route we kunnen nemen. Wij hebben onze route en de speurtochten de vorige dag al opgehaald bij het bureau voor toerisme van Ieper. We maken een klein testrondje op de fietsen en gaan op pad in de vroege ochtendzon.
09:40 uur – Crossen door de bossen
De route die we vandaag gaan volgen heet Crossen door de bossen. Crossen door de bossen is een speciaal ontwikkelde fietstocht voor gezinnen. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook leuke picknickplaatsen en fijne plekken om even lekker in een speeltuin te spelen. De fietstocht is overal goed bewegwijzerd en via de speciale crossen door de bossen bordjes staat goed aangegeven waar je naar toe moet. Bijna alle wegen op de route zijn autoluw en dus veilig voor ouders met kinderen. De route is ongeveer 29 kilometer lang en onderweg kom je enkele kleine heuveltjes tegen.
09:45 uur – Menenpoort
We verlaten Ieper via de prachtige Menenpoort. Deze stadspoort werd na de Eerste Wereldoorlog volledig hersteld. In de wanden zijn nu alle namen te vinden van de geallieerde soldaten die nooit werden teruggevonden op het slagveld. Veel soldaten zijn nooit meer teruggevonden en liggen ergens anoniem begraven in de Vlaamse velden. Vanavond zullen we hier de Last Post ceremonie meemaken. Deze ochtend heerst er nog een soort serene rust. Na de Menenpoort volgen we de bordjes “crossen door de bossen” en slaan we rechtsaf. Na wat heen en weer slingeren door de buitenrand van Ieper rijden we al snel in het prachtige Vlaamse landschap. Oude boerderijen, groene weilanden en klaprozen vormen het uitzicht. Het is een heerlijke zonnige dag en de rustige boerenwegen nodigen uit voor een fijne fietstocht.
10:20 uur – kraterbosje
De eerste stop is het Kraterbosje. Een kruisteken tussen de koeien verraadt wat er te zien is. In het bos achter het kruisteken is een van de best bewaard gebleven kraterlandschappen te zien uit de Eerste Wereldoorlog. De enorme gaten in de grond zijn ontstaan door ondergrondse bommen. Een groot deel van de oorlog rondom Ieper werd onder de grond gevoerd. Naast de loopgraven werden er ook gangenstelsels gegraven om de vijand letterlijk te ondermijnen. Zo’n tunnel werd volgepropt met springstof en tot ontploffing gebracht. Alles en iedereen bovengronds verwoesten. Tussen de grote kraters zijn kleinere inslagen van mortieren te zien. Wie niet beter weet, ziet alleen een heuvelachtig landschap met mooie groenen bomen en veldbloemen. Zo in de ochtendzon ziet het er vredig uit, het is lastig voor te stellen hoe desolaat en verwoest het landschap er toen moet hebben uitgezien.
We stappen weer op de fiets en vervolgen onze route. In de verte zien en horen we pretpark Bellewaerde. We mogen een paar kleine Vlaamse heuveltjes beklimmen en dalen rustig af richting Zonnebeke.
11:00 uur – koffie en lekkers in Zonnebeke
Zonnebeke is en mooi klein dorp met zo’n 4,5 duizend inwoners. Rondom het dorp is hard gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog kwamen de bewoners er terug en bouwde het mooie plaatsje weer op. Onze fietstocht leidt ons langs naar het kasteeldomein van Zonnebeke. Een prachtig park wat onder meer het Memorial museum Passchendaele huisvest. We slaan het museum over en gaan wat drinken in het restaurantje van het domein, Kokliko. Kokliko heeft een heerlijk terras aan de achterkant van het restaurant uitkijkend op het speelveld van het domein. Er zijn wat speeltoestellen en de kinderen kunnen er lekker ravotten. We bestellen een cappuccino, koffie en verse muntthee. Onze dochter neemt een verse wafel met slagroom en aardbeien. Een echte Vlaamse specialiteit. Het is goed toeven op het terras. Het park van het kasteeldomein is een mooie plek voor een stop op onze fietstocht. Vanuit dit park zijn ook verschillende wandelingen te doen die je kunt verkrijgen via de dienst van toerisme die ook op het kasteeldomein gehuisvest is. Sinds dit jaar is de kerktoren van Zonnebeke geopend voor het publiek. Vanaf de veertig meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Jammer genoeg hebben we daar vandaag geen tijd voor, maar het is zeker een aanrader.
We stappen weer op de fiets en vervolgen onze route over het kasteeldomein. Eerst komen we langs de “poppygardens”. Dit deel van het kasteeldomein heeft zeven tuinen die de vorm van een klaproos hebben. Iedere klaproos is aangelegd door een land wat meevocht tijdens de slag van Passendale, een van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Ieder land verwoord op zijn eigen manier de herinneringen aan deze slag. Bij de klaprozen zien we kleine wandelpaden, gedenkkruizen, kunstwerken en gedichten. We rijden verder via een klein grindpad het domein af.
Onderweg komen we regelmatig informatieborden tegen die iets meer vertellen over het landschap en de Eerste Wereldoorlog. Dit deel van de fietstocht is erg leuk en afwisselend. Op het grintpad is geen ander verkeer, het is heerlijk rustig rijden door de velden.
11:40 uur – CWGC Buttes New British Wood Cemetery
Na enkele kilometers komen we bij één van de grotere begraafplaatsen rondom Ieper. Op deze begraafplaats liggen soldaten uit de Australische, Canadese en New Zeelandse divisies van het geallieerde leger. Het is een indrukwekkend en tegelijkertijd droevig zicht. Al die jonge jongens, mijlenver van huis, die gestorven zijn in de modder van Vlaanderen. En voor wat? De begraafplaats geeft nog maar eens aan wat voor een onzinnige bezigheid deze oorlog was.
11:55 uur – De Dreve
Tijd voor wat Vlaamse “boterhammen”. De Dreve is een klein Vlaams café met, tot grote vreugde van onze dochter, een speeltuin. Het café herbergt een klein museum. Terwijl onze dochter zich vermaakt in de speeltuin gaan we een kijkje nemen in het museum. Op de eerste verdieping zijn allerlei spullen te vinden uit de Eerste Wereldoorlog die voornamelijk te maken hebben met de zogenaamde “tunnelers”. Dit waren soldaten die lange tunnels groeven onder de vijandelijke linies om zo de vijand van onderen uit de grond de lucht in te blazen. Het was een van de zwaarste taken die je in het leger kon krijgen. Naast de gebruikelijke gevaren van het werken in een mijn, kon je ook opgeblazen worden door een vijandelijke tunneleenheid en vast komen te zitten onder de grond. Op de zolder van de Dreve wordt uitgelegd hoe de tunnelers te werk gingen en zijn allerlei spullen te bewonderen die hier in de buurt in de grond bij opgravingen gevonden zijn. Achter de Dreve ligt tegenwoordig het Brothers in Arms monument. Hier worden alle broers geëerd die in de oorlog gestorven zijn. Het café de Dreve zamelt geld in voor het project door een eigen biertje. Dat moeten we uiteraard proeven. Het Brothers bier van brouwerij Vanuxeem is een Belgisch blond dat speciaal voor de Dreve is gebrouwen.
13:15 uur – lunch bij Hill 60
Met iets zwaardere benen gaan we weer op de fiets. De zon laat zich af en toe goed zien en er waait een licht briesje; heerlijk fietsweer. We vervolgen onze Crossen door de bossen tocht langs boerderijen, weilanden en bossen. Af en toe moeten we bij een klimmetje een klein stukje flink op de pedalen, maar niets al te stevigs. Onze dochter kan het goed aan. Van al dat fietsen hebben we een stevige trek gekregen.
Bij het restaurant Hill 60 stoppen we voor de lunch. Het restaurant is vernoemd naar de kunstmatige heuvel die er tegenover ligt. Hill 60 heeft een prima terras, waar we dankbaar op neerploffen. We bestellen een salade geitenkaas, frikandellen met friet & ketchup en een portie stoofvlees. De gerechten worden vlot geserveerd. Het is een smaakvolle lunch waarbij we voldoende krachten opdoen voor het volgende deel van de fietstocht.
13:55 – Hill 60
Na de lunch is het tijd om de beroemde heuvel te verkennen. We laten de fietsen even bij het restaurant staan en lopen de houten vlonders van Hill 60 op. Hill 60 is een kunstmatige heuvel in het dorpje Zillebeke, vlakbij de spoorweg Ieper-Kortrijk. De heuvel is een zwaarbevochten plek uit de Eerste Wereldoorlog. Overal zie je nog bunkers, krater en mortier gaten. Dit is een van de plaatsen waar ondergronds zes bommen zijn ontploft. Dat is aan de enorme kraters nog goed te zien. De heuvel werd diverse malen over en weer door de Duitsers en Engelsen veroverd. Op het pad zijn verschillende koperen markeringen aangebracht, die de frontlinies van de Duitsers of geallieerden aangeven. Je krijgt hierdoor een goed idee hoe vaak het front enkele meters heen en weer schoof.
14:30 uur – speurtocht in de Palingbeek
Vanuit Hill 60 is het maar een klein stukje fietsen naar de Palingbeek. Dit provinciale domein is een prachtig bosgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er is een sterrenwacht en biologische kinderboerderij. We hebben vooraf een speurtocht opgehaald bij de toeristische dienst van Ieper voor de Palingbeek. Deze kun je ook bij het bezoekerscentrum kopen voor maar 1 euro.
We parkeren onze fietsen bij het cafetaria van het domein en starten onze speurtocht die heet “Zit er een vliegend konijn in het domein?” Via de kaart loop je een route door het Palingbeek domein. Bij ieder stopteken op de kaart is een dier waarvan je het hokje op de kaart mag openmaken. Hierachter zit een hint die je helpt het dier te vinden wat verstopt zit in het domein. Uiteraard is dat geen vliegend konijn. Onderweg zijn er verschillende speltips te vinden op de kaart. We komen een mooi uitzichtpunt tegen en knuffelen even met de ezels van het domein. Voor de speurtocht is onze dochter van elf net iets te oud, maar de kleintjes zullen er veel plezier aan beleven. Overigens zijn er bij de toeristische dienst nog acht speurtochten te verkrijgen, die allemaal in de buurt van Ieper te doen en beleven zijn. Een erg leuke manier om de omgeving te verkennen.
Laatste stuk terug naar Ieper
We pakken onze fietsen en gaan weer op weg naar Ieper. Het laatste stukje is bijna helemaal heuvelaf. Dit fietst lekker door. Onderweg passeren we enkele oude bunkers en verdedigingswerken rondom de stad. Nu inmiddels helemaal overwoekerd en groen. Via een tunnel door de oude stadswallen fietsen we Ieper weer in.
Inleveren fietsen
Bij Bike in Box leveren we onze fietsen weer in. De helling maakt het mogelijk zo naar binnen te rijden. Het is een echt wielrennerscafé. Je mag er namelijk met je racefiets naar binnen en hem achter in de tuin veilig parkeren, terwijl je in het café van een biertje kunt genieten. We hebben jammer genoeg geen tijd voor een biertje en gaan door naar de markt waar we het Yper museum vinden.
15:45 uur – Ieper museum
Op naar het Yper museum. Dit is, net als het Flandersfields museum, gevestigd in de oude lakenhal. Bij binnenkomst krijgen we allemaal en armband met een kattenpootje erop. Dit armbandje kun je gebruiken om verschillende opdrachten en spelletjes te doen in het museum. Voor onze dochter is er een extra opdracht. Ze moet de katten vinden die verstopt zijn in het museum.
Op zoek naar de katten en de historie van Ieper in het Ieper museum. Wat is dit een leuke plek! Onze dochter is op heel wat plaatsen en musea geweest in de wereld, maar deze krijgt een dikke tien. De expositie is mooi vormgegeven, heel kleurrijk en speels en erg uitnodigend. De bandjes zorgen ervoor dat je leuke en leerzame spelletjes doet, zodat je ook echt iets leert. Tof is een van de reuzenpoppen waar je zelf in mag kruipen. Je kunt onder een stadsplattegrond kruipen en je hoofd in de stad steken en veel meer. Op de eerste verdieping komen we alles te weten over de vroege geschiedenis van Ieper tot en met de middeleeuwen. We voelen aan de stoffen, onbewerkte wol en proberen op oude kaarten allerlei mooie tafereeltjes te vinden. Onderweg zijn we natuurlijk op zoek naar de verstopte katten.
Op de tweede verdieping start de expositie met een supergrappige film over Ieper en de vestingwerken. Door een cartoon en stop motionfilmpje krijgen we een goed beeld van de vesting en waarom hij geworden is zoals hij nu is. In tegenstelling tot andere musea, waarbij dit toch vaak een beetje suffe documentaires zijn, is dit echt heel leuk gedaan met veel humor. Je zou hem voor de lol nog een keer kijken. Na de film komen we in de zaal met beroemde kunst uit Ieper en zijn we in de Belle epoque beland. We komen op de foto te staan in een oude fotostudio en lopen zo weer de 21e eeuw binnen met alle belangrijke en bekende figuren uit de stad Ieper.
Het Ieper museum is een erg leuk museum. Er zijn maar weinig musea die zo leuk interactief zijn voor kinderen. We hadden er nog uren rond kunnen lopen, maar willen nog wat van de stad zien en gaan weer terug naar de uitgang. We leveren de bandjes in en onze dochter krijgt een aardigheidje omdat ze alle katten in het museum heeft gevonden!
17:30 uur – terras van het museum
Op het terras van het museum nemen we eerst even een drankje en downloaden ondertussen de kattenjacht app. Met deze app ga je op kattenjacht door de stad. Met je telefoon loop je van kat naar kat. Het rode katje geeft aan waar je naar toe moet en een pijl wijst je de weg. Bij iedere kat zijn er leuke weetjes en een opdracht. Als de app gedownload is gaan we op pad.
17:40 uur – Kattenjacht
Omdat de speurtocht speciaal bedoeld is voor kinderen laten we onze dochter ons gidsen. Ze tikt de eerste kat aan en komt direct de herkomst van Ieper als kattenstad te weten. Op naar de volgende kat. We moeten een beetje speuren, maar dat maakt de tocht wel zo leuk. Met de kattenjacht app is de stadswandeling ineens een stuk interessanter. Bij iedere ”kat” leren we wat meer over het verleden van Ieper, onze dochter loopt enthousiast met de telefoon in de hand van het ene naar het andere routepunt. We lopen via de lakenhal en de Sint Maartenskathedraal richting de oude stadswallen, deze klimmen we op en we doorkruisen voor de tweede keer vandaag de Meenenpoort. Boven op de wallen is het leuk wandelen. Je hebt en mooi zicht over de stad en omgeving. We duiken via een klein gangetje de wallen onderdoor. Zo komen we weer in de oude straatjes van Ieper terecht. We maken van de gelegenheid gebruikt onze tassen even af te geven bij de B&B en vervolgen onze tocht richting de markt. De tocht is zo’n 3 km lang, precies lang genoeg zo op het einde van de dag.
Als traktatie voor ons harde werken mogen we een lekker ijsje bij T’Hemelrijck in de Meenestraat. Ze hebben heerlijk zelfgemaakt ijs. Dat hebben we na alle activiteit van vandaag wel verdient.
19:30 uur – Last post
Gisterenavond hebben we gezien hoe druk het kan zijn bij de last Post ceremonie. We lopen al om half 8, onder genot van ons ijsje, naar de Meenenpoort toe. Mocht je denken dat je dan vooraan staat, dan heb je het mis. Onder de poort is het al een drukte van belang. Het staat het al helemaal vol met belangstellende. We gaan aan de zijkant bij de poort staan. Straks wordt de poort afgesloten voor het verkeer en kunnen we op de weg gaan staan. Zo hebben we een redelijk uitzicht op wat er gaat gebeuren. De ceremonie in de Meenenpoort wordt gehouden sinds 1928. Iedere avond klokslag acht uur wordt de last post geblazen als herinnering aan zij die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er is een koor wat enkele liederen ten gehore brengt, er is een toespraak en er worden kransen gelegd.
Geen enkele avond wordt overgeslagen, alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ceremonie niet uitgevoerd.
Als om kwart voor acht de straat wordt afgesloten staan we inderdaad vooraan. We zijn duidelijk niet de enige belangstellende. Veel jongeren wonen vanavond de ceremonie bij en overal om me heen hoor ik andere talen. Veel Engelsen, maar ook een groep Fransen en zelfs enkele Australische dames. Klokslag acht uur komen de vaandeldragers aan gelopen en komen de trompettisten van de plaatselijke brandweer naar voren. Ze blazen traditioneel altijd de last post. De ceremonie is plechtig en indrukwekkend. Bijzonder om te zien hoe de Grote Oorlog en de gesneuvelden nog steeds worden herdacht. Na de ceremonie lopen we richting de Fonderie, het restaurant voor vanavond.
20:30 uur – diner bij de Fonderie
De Fonderie is gevestigd in een oud fabriekspand, in vroeger tijden werden er de weefgetouwen gemaakt die belangrijk waren voor de lakenindustrie van Ieper. Dat het een oud fabriekspand is, zie je nog aan de hoge muren en de zwarte balken aan het plafond. Het is er gezellig en sfeervol.
We nemen alle drie het menuutje met seizoensproducten uit de streek. Ons voorgerechtje bestaat in deze tijd van het jaar natuurlijk uit asperges. We krijgen de asperges geserveerd met gerookte zalm en een lichte botersaus. Als hoofdgerecht krijgen we een heerlijke roggevleugel met gebakken krieltjes en een salade. Voor onze dochter, die erg graag vis en asperges lust, wordt het menuutje gewoon iets aangepast en de porties verkleind. Het eten is heerlijk en we krijgen er een prima bijpassend wijntje bij geserveerd. De bediening is zeer attent en vriendelijk. Precies wat we nodig hadden na zo’n lange dag. Met een volle buik gaan we moe maar voldaan weer terug naar onze B&B
Ieper helemaal los zien van de Eerste Wereldoorlog is zo goed als onmogelijk. Waar je gaat of staat in de omgeving je komt overal overblijfselen uit die tijd tegen. Toch is er ook nog meer dan genoeg te beleven wat hiermee niets te maken heeft. Ook voor de oorlog had de stad al heel wat meegemaakt. De omgeving van de stad is prachtig en ook de stad zelf is erg sfeervol en gezellig.
Nog enkele tips:
Dépot
Een van de leukste plekken in Ieper om iets te gaan eten. Dépot is een mix van winkel en restaurant. Of, zoals ze zelf zeggen, alles is te koop behalve het personeel. De keuken van Dépot biedt een keur aan eigentijdse gerechten en Vlaamse klassiekers. Erg leuk is het shared dining concept. Je kunt per tafel verschillende gerechtjes bestellen en samen delen. Zeker leuk als je met je gezin wat gaat eten. Naast heerlijke gerechtjes kun je hier ook terecht voor een drankje met wat lekkere tapas. Er wordt veel gewerkt met biologische producten,
Bellewaerde
Bellewaerde is een attractiepark net buiten Ieper. Het ligt op een oud landgoed en is een van de oudste attractieparken van België. Er zijn attracties voor jong en oud, groot en klein. Tussen de attracties door zijn verblijven met wilde dieren. Het park staat bekend om zijn koning leeuw mascotte en de prachtige natuur.
Speuren met Siper
Wil je de stadswallen ontdekken, haal dan bij de toeristische dienst de speurtocht “Speuren met Siper”. Met deze leuke speurtocht ontdek je alles over de stadswallen van Ieper.
De toren van Zonnebeke
De kerktoren van Zonnebeke is een bijzonder modernistisch bouwwerk van na de oorlog. De kerktoren kun je beklimmen en boven in heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. Je kunt de toren iedere dag beklimmen van 9.00u tot 18.00u. Ze zijn alle dagen open behalve tussen 16 en 31 december. Met de Crossen door de bossen fietstocht kom je er langs. Het bezoek is gratis.
Memorial museum Passchendaele
De slag bij Paschendaele was een van de heftigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Er vielen bijna een half miljoen slachtoffers. Het Memorial Museum Paschendaele is volledig gewijd aan deze slag. Naast een aantal informatieve zalen zijn er ook loopgaven en commandoposten nagemaakt zodat je een goed beeld krijgt van de veldslag.
Kattenstoet
De kattenstoet is een driejaarlijks terugkerend evenement in Ieper. Tijdens de kattenstoet worden er pluche katten van de lakenhal toren geworpen en trekt er een stoet van bontgekleurde katten, wagens en reusachtige kattenpoppen door de straten van Ieper. De stoet eindigt met een verbranding van een heks. De eerstvolgende is in 2021.
In Flanders Field
Dit is een van de belangrijkste musea over de Eerste Wereldoorlog. In een indrukwekkende tentoonstelling krijg je een heel duidelijk en gedetailleerd beeld van de Eerste Wereldoorlog. Er is veel origineel foto en filmmateriaal en veel origineel materiaal van de soldaten zelf. Door dit museum krijg je een heel duidelijk beeld van de ontberingen en ellende die de soldaten in de loopgraven meemaakte.
Ieperboog fietsroute
Wie na het Flanders Fields museum nog niet genoeg heeft gekregen van de Eerste Wereldoorlog is er de Ieperboog fietsroute. Via deze route kom je op de fiets langs alle belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden rondom de Eerste Wereldoorlog. De fietstocht is zo’n 36 km lang en brengt je langs alle dorpjes rondom Ieper.
Astrolab Iris
Astrolab Iris ligt op het Palingkreek domein. Ieder woensdag en zondagmiddag kun je hier terecht voor een uitgebreide uitleg over de sterrenhemel en het heelal.