Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De stranden van Aguilla

Anguilla is een eiland dat in het Caribisch gebied ligt. Het land behoort tot de Bovenwindse Eilanden en ligt op slechts zo’n tien tot twaalf kilometer van Sint Maarten. Natuurlijk ga je niet eventjes vanuit Nederland naar Anguilla om dit eiland in één dag te bezoeken. Vanaf Sint Maarten doe je dat echter wel heel gemakkelijk. Vanuit Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten, kun je per veerboot naar Anguilla varen. Het is geen excursie die door touroperators aangeboden wordt, maar wel een trip die je gemakkelijk zelf kunt maken.

De eerste boot gaat om 08:15 uur heen en de laatste veerboot vertrekt om 18:15 uur weer van Anguilla richting Sint Maarten. Een ideale mogelijkheid dus om Anguilla in een dagje te doen. Anguila heeft een oppervlakte van 91 vierkante kilometer. De rit van het westen naar het oosten van het eiland is ongeveer 20 tot 25 kilometer. Dit is een rit die je binnen een uurtje aflegt. Anguilla in 12 uur ‘doen’ is daarom gemakkelijk en vooral leuk. Hier proef je de echte Caribische sfeer nog en staan de stranden niet volgebouwd met grote hotels. Op Anguilla gaat alles in een lagere versnelling. Dit in combinatie met zon, zee en fantastische stranden maken het een ideale relax-bestemming.07:10 uur – vertrek naar Marigot

De veerboot naar Anguilla vertrekt vanuit Marigot, de hoofdstad van Saint Martin. Ik heb op Sint Maarten een huurauto ter beschikking, dus ik rijd met de auto vanaf mijn hotel aan Maho Beach naar Marigot. Een ritje van ongeveer twintig minuten als het verkeer niet tegenzit. Dat is gelukkig vandaag niet het geval. Na een minuutje of twintig kan ik de auto parkeren op loopafstand van de bootterminal.

anguilla-0710-vertrek

07:35 uur – Frans stokbrood

Het Franse deel van het eiland behoort officieel tot Frankrijk en is zelfs lid van de Europese Unie. Het grappige is dat Saint Martin echt een stukje tropisch Frankrijk is. Dat merk je aan de gendarmes, de Franse kentekenplaten en de Franse bakkerijtjes waar je natuurlijk Frans stokbrood en ovenverse croissants kunt halen. Omdat ik dit wist heb ik het ontbijt in het hotel overgeslagen. Mijn ontbijt komt vandaag van de Franse bakker Le Divin. Voor 5 euro krijg ik een heerlijke baguette met ham en kaas.

anguilla-0735-frans-stokbrood

07:45 uur – registratie voor de boottocht

Omdat je van het ene land naar het andere reist kun je niet zomaar aan boord van de boot stappen. Je moet je hier eerst registreren, waarbij ze je naam, geboortedatum, land en paspoortnummer noteren. Je krijgt dan een ‘boarding pass’ waarmee je aan boord mag. Vervolgens moet je naar een ander loket om de vertrekbelasting te betalen. Die bedraagt vijf euro. Daarna mag je via de paspoortcontrole naar de terminal waar je mag wachten tot je aan boord kunt.

anguilla-0745-registratie-voor-de-boot

08:00 uur – espresso

Geen ontbijt in het hotel betekent ook geen ochtendkoffie. Bij de snackbar in de terminal bestel ik daarom maar een espresso. In de tussentijd geniet ik ook van het heerlijke broodje.

anguilla-0800-espresso

08:25 uur- vertrek naar Anguilla

Het is vandaag zeer onrustig op zee. De voor deze periode van het jaar ongebruikelijk harde wind zorgt ervoor dat er flink wat golven staan. Hierdoor komt de boot later binnen uit Anguilla en vertrekt hij ook tien minuten na schematijd uit Marigot. Ik ga achter op het dek zitten. Voordat de boot vertrekt wordt iedereen die daar zit naar binnen gestuurd onder het motto ‘it’s gonna be a bumpy ride’. Dat is geen understatement merk ik tijdens de boottocht. De boot lijkt wel een speelbal van de golven en wordt alle kanten op geschud. Van tijd tot tijd gaat er een flinke plens zeewater over de boot gegooid. Na een minuut of tien vind ik de overtocht al niet leuk meer. Het lijkt onderhand wel zo’n kermisattractie die ik liever ontwijk. Natuurlijk duurt de oversteek nu dertig in plaats van twintig minuten. Het is verbazingwekkend dat er niemand is gaan kotsen aan boord.

Je betaalt de overtocht zelf pas aan boord. Dat kost 20 Amerikaanse dollars. Van bonnetjes of tickets hebben ze hier nog nooit gehoord.

anguilla-0825-vertrek-naar-anguilla

08:55 uur – aankomst in Anguilla

Na een half uur verwelkomt een bord ‘Welcome to Anguilla’ ons. Het zonnetje schijnt uitbundig en ik ben blij dat we van boord mogen. Net als wanneer je per vliegtuig aankomt moet je ook nu door de immigratie heen. Als je overnacht op Anguilla dan moet je een landingsformulier invullen. Voor mensen die één dag op het eiland zijn is dat niet nodig. Ik krijg een stempel in mijn paspoort erbij waar ook duidelijk opstaat dat ik er voor een dagbezoek ben.

anguilla-0855-aankomst

09:15 uur – een auto huren

Hoewel Anguilla klein is ontkom je er hier niet aan om een auto te huren of een taxi te gebruiken. Ik rijd altijd graag zelf. Op die manier kun je stoppen waar en wanneer je wilt. Daarnaast kun je ook zomaar wat rondrijden en kijken wat je onderweg tegenkomt. Op Anguilla kun je niet kiezen uit tien autoverhuurders. Ik kom terecht bij Monsel’s Car Rental. Zijn kantoor bestaat uit een busje op de parkeerplaats bij de bootterminal. Hij heeft auto’s te huur voor 25, 30 of 35 dollar. Die van 25 dollar heeft hij nu niet staan. Ik mag kiezen uit twee barrels van 30 en 35 dollar. Het wordt de goedkoopste. Voor de verzekering komt er nog 5 dollar bij.

anguilla-0915-autohuren

Daarnaast heb je hier ook nog een Anguilla Temporary Driver’s License nodig. Dit is een lokaal rijbewijs dat je verplicht moet hebben om op het eiland te mogen rijden. Zo’n rijbewijs wordt afgegeven voor drie maanden en kost 26 dollar. Een beetje zuur dat dit bijna net zoveel kost als de auto zelf. Het zij zo.

anguilla-0915-autohuren-rijbewijs

anguilla-0915-autohuren-auto

09:45 uur – Shoal Bay

In toplijstjes van de mooiste stranden ter wereld zie je regelmatig Shoal Bay vermeld staan. Dit strand aan de noordkant van het eiland staat dan ook bovenaan mijn lijstje van te bezoeken plekken op Anguilla. De lijstjes hebben niets teveel gezegd. Wat een mooi strand is dit. Het fijne zandstrand van Shoal Bay heeft alles wat je verwacht van een fraai tropisch strand: licht zand, een felblauwe zee en de nodige palmbomen aan de rand van het strand. Ik maak een flinke wandeling over het strand en door de branding. Het water is al aangenaam warm en het natte zand is zo fijn dat het bijna als satijn aanvoelt.

anguilla-0945-shoalbay-weinig-mensen

Wat mij verbaast is hoe weinig mensen er op het strand te vinden zijn. Dat schijnt vooral te komen omdat er weinig hotels langs het strand staan en dat locals niet zoveel op de stranden komen. Je kunt het je toch bijna niet voorstellen dat men in Nederland bij de geringste zonnestralen in de file richting de Noordzeestranden staat en dat hier de kleine veertienduizend inwoners bij perfect strandweer amper op het strand te vinden zijn?

anguilla-0945-shoalbay

11:00 uur – Red Stripe en Bob Marley

Ruim een uur wandelen over het strand maakt dorstig. Ik loop de strandtent binnen waar ik de auto geparkeerd heb en bestel een Red Stripe. Dit is een Jamaicaans biertje dat bij dit weer heerlijk smaakt. Ondertussen schalt de muziek van reggaelegende Bob Marley uit de speakers. Zon, een perfect strand, reggae en een ijskoud biertje….. meer heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn.

anguilla-1100-redstripe

11:30 uur – Festival Del Mar

De weg heeft me verder oostwaarts op het eiland gebracht. Hier kom ik terecht bij Island Harbour. Dit is zowel de vissershaven van Anguilla als een ander aangenaam zandstrand. Vandaag is het het toneel van Festival Del Mar. Dit is een tweedaags festival dat één keer per jaar gehouden wordt ter ere van de visserij op Anguilla. Dat betekent live muziek, allerlei wedstrijden en genieten van visgerechten die je kunt laten begeleiden door een biertje, een Rum Punch of een ander lekker drankje.

anguilla-1130-festival-del-mar

anguilla-1130-festival-del-mar-muziek

Het is vooral een festival waar locals op afkomen. Het schijnt zelfs één van de grotere evenementen van het eiland te zijn. Op een barbecue zie ik tientallen kreeften liggen die bijna klaar zijn om op te eten. Het is dat ik door het flinke stokbroodje nog geen honger heb. Anders had ik zeker een kreeft besteld hier.

anguilla-1130-festival-del-mar-kreeften

12:15 uur – The Valley

Ik ben inmiddels in het centrale deel van het eiland aangekomen. Hier ligt The Valley. Dit is de hoofdstad van Anguilla. Het woord stad is een beetje teveel eer voor dit samenraapsel aan bouwwerken binnen een gebied van enkele vierkante kilometers. Er is geen sprake van een centrum of kern. Je merkt wel dat hier verspreid door The Valley wat bedrijven te vinden zijn en een opvallend groot aantal banken. Een gebouw dat er wel duidelijk uitspringt is de St. Gerard’s Catholic Church met haar opvallende façade.

anguilla-1215-thevalley

12:40 uur – Sandy Ground

Na tien minuutjes rijden kom ik terecht in Sandy Ground. Dit is een kleine gemeenschap van enkele tientallen huizen aangevuld met een paar strandtenten waar je wat kunt eten en drinken. De grote attractie hier is het strand. Wederom vraag ik me af waar de mensen gebleven zijn. Naar schatting zijn er niet meer dan zo’n twintig tot dertig mensen op heel het strand te vinden. Het grootste deel daarvan ligt op de strandbedjes. In het water is het ronduit rustig.

anguilla-1240-sandy-ground

13:00 uur – lunch

Inmiddels begin ik wel wat trek te krijgen. Tijd om te lunchen dus. Omdat het bij alle strandtenten rustig is heb ik geen enkele graadmeter die me vertelt waar ik het beste kan gaan zitten. Ik strijk daarom maar neer bij Johnno. Ik zie de cheeseburger die andere mensen daar eten en die ziet er wel goed uit. Met weemoed denk ik echter terug aan zo’n anderhalf uur geleden, toen ik de sappige kreeften op een grote barbecue zag liggen te garen. Die zie ik hier aan Sandy Ground niet. Ik bestel de cheeseburger en een plat water. Nog een biertje lijkt me geen goed idee omdat ik weet dat ik later die dag ook nog een Rum Punch wil gaan drinken.

anguilla-1300-lunch-water

De cheeseburger zag er beter uit dan dat hij nu smaakt. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dit is een lunch die me later behalve de lokatie niet bij zal blijven. Ik laat dan ook de helft staan, reken twintig dollar af en vervolg mijn trip over het eiland.

anguilla-1300-lunch

14:15 uur – Meads Bay

Als je het hebt over de mooiste stranden van Anguilla dan doet het in het noordwesten gelegen Meads Bay zeker een gooi naar deze titel. Het is niet voor niets dat je hier een aantal kapitale villa’s langs het strand ziet staan en dat er ook een aantal goede hotels te vinden zijn. Hier is het iets drukker op het strand wat een direct gevolg is dat hier wat meer toeristen te vinden zijn. Denk niet meteen dat je hier ineens schouder aan schouder ligt op het zandstrand. Het is meer zoiets als dat je af en toe een beetje moeite moet doen om een foto van het strand te maken zonder dat er iemand op de foto staat.

anguilla-1415-meadsbay

anguilla-1415-meadsbay2

14:45 uur – rum punch

Een typisch Caribische cocktail die vanuit Jamaica uitgewaaierd is over de meeste ander eilanden is de rum punch. Nou zijn er verschillende recepten om een rum punch te maken, maar het hoofdingrediënt is altijd rum. Sommigen gebruiken witte rum, sommigen bruine rum. Sommigen gebruiken allebei, zoals de barkeepster van Jacala, de strandtent aan Meads Bay waar ik neerstrijk. Omdat ik dorst heb en je een drankje die voor mijn gevoel voor de helft uit rum bestaat niet ineens leeg moet drinken bestel ik er ook een water bij.

anguilla-1445-rum-punch

Genietend van de rum punch spreek ik met een Amerikaans koppel dat zich inmiddels permanent op Anguilla gevestigd heeft. Ze hebben in hun leven alle Caribische eilanden zo’n beetje bezocht en merkten dat hun hart hen toch regelmatig naar Anguilla trok. De relaxtheid van het eiland en de vriendelijke inwoners zijn voor hen de bonus op de prachtige stranden. Ik geloof ze op hun woord en kan me goed voorstellen dat er een moment in je leven komt dat je je hier wilt vestigen.

15:30 uur – West End

Om mijn rondje Anguilla compleet te maken kom ik terecht op West End. Dit is de zuidwestelijke punt van het eiland, waar wederom een fraai zandstrand te vinden is. De rum punch heeft er toch wel een beetje ingehakt bij mij. Daarom hier geen drankje meer voor mij, maar wel even wat foto’s schieten.

anguilla-1530-west-end

16:15 uur – kaartje kopen

Onderweg naar Blowing Point Harbour kijk ik of ik nog wat interessants tegenkom. Er is niets noemenswaardig wat mijn aandacht trekt. Daarom rijd ik door naar Blowing Harbour om de auto in te leveren en een kaartje voor de retourtocht te kopen. De auto inleveren doe je hier als volgt: je parkeert de auto en stopt de sleutel onder de mat. Daarna doe je de deur dicht zonder hem af te sluiten (dat kan immers niet meer, want de sleutel ligt in de auto).

Het proces lijkt hier op dat op Sint Maarten. Eerst registreren (maar wel meteen je tocht betalen met 20 dollar), daarna de vertrekbelasting betalen die hier 8 dollar bedraagt en vervolgens door de paspoortcontrole. Hier moet je echter ook nog door een veiligheidscontrole heen.

anguilla-1615-kaartje-kopen

16:40 uur – vertrek richting Sint Maarten

Ook de retourboot heeft tien minuten vertraging. In plaats van half vijf vertrekt de boot om 16:40 uur uit de haven van Anguilla. Dit keer besluit ik op het bovendek te gaan zitten.Dan kan ik in ieder geval wel goed zien wat er allemaal gebeurt. Op de heenreis kon ik vanaf het benedendek niet naar buiten kijken wat de ruwe zeetocht nog minder aangenaam maakte voor mijn gevoel. Nu op het bovendek zie ik met eigen ogen hoe de boot van links naar rechts gegooid wordt en weer terug.

anguilla-1640-vertrek-naar-sintmaarten

17:10 uur – voet aan wal

Na iets minder dan een half uur meert de boot aan in Marigot. Omdat ik als één van de eersten van boord ben, ben ik zo door de paspoortcontrole heen. Binnen vijf minuten sta ik bij mijn auto, stap in en rijd richting Philipsburg. Dit is de hoofdstad van Sint Maarten, het Nederlandse deel van het eiland. Ik wil bijna aan de verkeerde kant instappen. Op Anguilla moest ik de hele dag links rijden en was de bestuurderskant in de auto aan de rechterkant.

anguilla-1710-voet-aan-wal

17:45 uur – auto geparkeerd in Philipsburg

Na ruim een half uur ben ik in Philipsburg gearriveerd. Mijn reisdoel is hotel Holland House, waar ik in hun Ocean Lounge wat wil gaan eten. Parkeren is in het centrum van Philipsburg geen makkie. Omdat ik in het donker alleen terug moet lopen naar mijn auto probeer ik hem toch zo dicht mogelijk bij te zetten. Ik mijd de grote parkeerplaatsen aan de rand van de stad en parkeer de auto in de Cannegieter Street.

anguilla-1745-auto-geparkeerd

18:00 uur – diner bij Ocean Lounge

De bediening van de Ocean Lounge geeft me een mooi plekje met uitzicht op de zee. Het sfeervol ingerichte terras is de perfecte plek om mijn dag af te sluiten. Ze hebben een heerlijk driegangenmenu in de aanbieding maar ik moet er eerlijk gezegd even niet aan denken om drie gangen voorgeschoteld te krijgen. Ik weet niet of het aan de twee ruwe boottochten ligt of aan de matige lunch die me wat zwaar op de maag ligt, maar echte eetlust heb ik niet. Jammer, want Ocean Lounge is één van de betere restaurants in Philipsburg. Wie de reviews op Tripadvisor leest die ziet bijna alleen maar lovende kritieken.

anguilla-1800-ocean-lounge-carib

Eigenlijk was het plan om alleen maar een hoofdgerecht te bestellen. Op het moment dat ik gerookte zalm op de menukaart zie staan zwicht ik al snel en bestel deze als voorgerecht. Opvallend detail is dat deze standaard met glutenvrije toastjes geserveerd wordt. Een mooi gebaar naar de groeiende groep mensen die vooral noodgedwongen een glutenvrij dieet volgt. Als hoofdgerecht neem ik de ossenhaas met pepersaus. Geen rare fratsen maar gewoon een mooi stukje vlees. De duidelijk mindere eetlust die ik heb zorgt ervoor dat ik moeite heb om het goed klaargemaakte stuk rundvlees helemaal op te eten.

anguilla-1800-ocean-lounge-zalm

Tijdens het diner raak ik in gesprek met het Nederlandse personeel. Het hotel en het restaurants staan onder Nederlands management en werkt ook met redelijk veel Nederlands personeel. Het valt me op dat ik ook redelijk wat gasten Nederlands hoor spreken. Hotel Holland House is al jaren een begrip onder Nederlandse inwoners en Nederlandse toeristen die hier in Philipsburg verblijven. Als ze parkeergelegenheid bij het hotel gehad zouden hebben dan zou ik hier zeker overnacht hebben.

anguilla-1800-ocean-lounge

Ondertussen merk ik dat ik het koud heb. Ik check de weer-app op mijn iPhone en zie dat het toch 28 graden is. Ik heb het niet snel koud en zeker niet bij dit soort temperaturen. Ik heb dan eerder het zweet op mijn voorhoofd staan dan de rillingen over mijn lijf. Dit betekent niet veel goeds en ik begrijp nu ook ineens waar de verminderde eetlust vandaag komt. Ik heb een virussen te pakken. Dat blijkt later die avond wel als ik het zelfs onder een warme douche niet warm krijg. Ik ga vroeg naar bed en wordt twee uur later met een gloeiend heet lijf wakker. Zonder thermometer weet ik dat ik uit het niets een flinke koorts te pakken heb. Hopend dat ik geen noro virus opgelopen heb probeer ik zonder medicijnen de koorts eruit te slapen. Dat blijkt de volgende ochtend goed geholpen te hebben. Zo snel als dat de koorts op kwam zetten is hij ook weer verdwenen.

Zelf naar Anguilla reizen in één dag?

Wie goed oplet die ziet dat ik geen 12 uur op Anguilla doorgebracht heb. Als ik de laatste veerboot terug genomen zou hebben (die van 18:15 uur) dan zou de totale dag vanaf het hotel tot terug in het hotel wel ongeveer twaalf uur zijn. Omdat mijn doel was om het eiland te verkennen en ik daar om vier uur wel mee klaar was heb ik er in dit verhaal voor gekozen om de dag af te sluiten in Philipsburg. Door een uur of twee uur langer op een strand te blijven had ik de dag op kunnen rekken. Als je met gezelschap bent dan zou je dat veel sneller doen en eerder nog tijd tekort komen.

anguilla-2222-zelfnaaranguilla2

Als je mij achteraf vraagt waarom je als toerist een dagje naar Anguilla zou moeten reizen dan zou het antwoord “strand” zijn. Zeker Shoal Bay en Meads Bay zijn twee pareltjes waar je heerlijk een hele dag zou kunnen vertoeven. Je zou daarop kunnen antwoorden dat Sint Maarten ook prachtige stranden heeft. Dat klopt grotendeels wel. Toch zijn de stranden op Anguilla net wat anders en is het eiland veel rustiger. Ik ben nog nooit op Jamaica geweest maar kreeg door de stranden, de rum en de veelal aanwezige muziek van Bob Marley bijna het gevoel dat Anguilla een soort van satelliet-eiland van Jamaica zou moeten zijn, maar dan veiliger en rustiger.

Mocht je zelf naar Anguilla gaan dan kun je er voor kiezen om één strand te pakken. Je kunt ook net als ik een auto huren (of een taxi inhuren voor een dag) en het eiland verkennen. Wie iets anders wil zien dan stranden die heeft op Anguilla weinig te zoeken. Hier geen musea, shopping malls of drukke uitgaansbuurten. Hier gaat het leven een versnelling lager en dat is toch hetgeen waar het op een relaxvakantie om draait?

anguilla-2222-zelfnaaranguilla

Ik zou een volgende keer als ik op Sint Maarten ben geen moment twijfelen en weer een dagje naar Anguilla gaan. Sterker nog, ik zou sterk overwegen om voor een weekje rust voor een hotel aan Meads Bay te kiezen in plaats van op Sint Maarten te verblijven. Sint Maarten is leuk, maar Anguilla is nog net een beetje meer authentiek Caribbean.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden