Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Bier en Unesco in Lviv

Lviv; een stad die misschien niet bovenaan je lijstje staat om te bezoeken, maar wel zeker op je lijst zou moeten staan! De stad ligt in het westen van Oekraïne en telt ruim 700.000 inwoners. Voordat ik vertrok kreeg ik vooral veel de vraag of Oekraïne wel veilig is, maar dit is zeker het geval in Lviv. Je merkt hier niets van de onrust in de rest van het land.
Het historisch centrum van Lviv staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele bevolkingsgroepen die er hebben geleefd of geheerst, hebben allemaal hun sporen achter gelaten in het stadsbeeld. De monumenten in het centrum hebben veel verschillende stijlen; gotiek, barok, classicisme, jugendstil en neostijlen. Naast veel monumenten vind je er een grote hoeveelheid kerken, kathedralen en kapellen. Dit komt omdat het overgrote gedeelte van het land nog katholiek (63,5%) is. Overdag kan je dus heel goed de stad bekijken en op zoek gaan naar de verschillende bouwstijlen, maar ‘savonds is er genoeg gelegenheid om te genieten van een mooie whiskey of een lekker speciaalbier. Er is een overvloed aan mooie horeca om te bezoeken! Nog een ander voordeel van Oekraïne is, dat je geen groot budget nodig hebt om je dagen te vullen.Het is dus de perfecte low-budget stedentripbestemming.

Wie ben ik?

Ik ben Robin, vanaf jongs af aan hebben mijn ouders mee al meegenomen naar verschillende steden en landen, binnen en buiten Europa. Reizen hebben mijn ouders mij dus wel meegegeven. Mijn eerste reis alleen (zonder ouders) was toen ik op mijn 17e met een Marokkaans gezin mee ging naar Marokko en daar verbleef bij hun familie in een klein dorpje. Hier raakte ik zo verwonderd door de cultuur en de gastvrijheid van de familie dat ik nog heel veel meer culturen wil leren kennen. Hier is mijn echte passie voor reizen begonnen en ik ben van plan nog heel veel meer op reis te gaan!

11.00 uur – but first; coffee!

Mijn dag kan niet beginnen zonder koffie, dus ik start rond 11.00 bij een typisch koffiezaakje. Het ziet er redelijk oubollig uit, maar ze hebben veel verschillende koffieblends. Ik zit bij Bilakava, wat white coffee betekent. Dit is een typisch Oekraïense koffieblend die geschonken wordt met melk en karamel. Dit lijkt mij iets te zoet, dus ik ga voor een cappuccino en een Oekraïense cheesecake om de dag mee te starten. Ik blijf hier even om de dag verder voor te bereiden (ik doe alles altijd last-minute). De cheesecake heeft een ontzettend droge, maar toch plakkerige structuur, ik heb er een fles water bij nodig om hem op te kunnen eten. De Oekraïense variant van de cheesecake kan ik niet aanraden! Het wordt ook weer wel tijd om verder te gaan.

11:50 uur – richting de grote markt

Het is tijd om eens door het centrum te lopen, Lviv kenmerkt zich door de mooie straatjes met kinderkoppen. Het sneeuwt, wat een romantisch beeld geeft. Bij Oost-Europa heb ik toch vaak het idee dat de steden vooral uit beton en grijze gebouwen bestaan. Dat vind je hier niet terug. Naast de gezellige straatjes, staat Lviv ook vol met kerken, kappellen en kathedralen. Ik loop als eerst de St. George kathedraal binnen, hier mag ik helaas geen foto’s maken. Als ik in een kerk of kathedraal kom, steek ik altijd een kaarsje aan voor dierbaren die zijn overleden. Dit is hier dus het eerste wat ik ga doen. De kathedraal is prachtig versierd met schilderingen, beelden en een hoop goud. Zeer indrukwekkend!
Ik loop verder door het centrum en kom langs allerlei leuke winkeltjes. Er zitten verschillende zaakjes met likeuren, maar ook met verschillende badbruisballen. Naast deze leuke winkeltjes kom ik ook langs een zaak die de beste chocolade van Lviv maakt; Lviv Handmade Chocolate. Als je de winkel binnenkomt, zie je meteen mensen aan het werk om de chocolade te maken. Het gebouw bestaat uit verschillende niveaus, op het eerste niveau vind je de winkel. Er zijn zóveel varianten met fruit, noten etcetera, dat het moeilijk kiezen is. Ik ben niet iemand die veel om chocolade geeft, meer die ik hier proef is werkelijk goud. Zó ontzettend lekker! Ik ga toch wat chocolade meenemen naar huis, een beetje voor mijn ouders, maar vooral voor mezelf! Dan kan ik Lviv nog een klein beetje herleven wanneer ik terug ben.

13:30 uur – Pravda beer theatre

Ik maak een tussenstop bij een lokale brouwerij; Pravda Beer Theatre. Als je binnenkomt zie je aan je rechterhand een hele wand met alleen maar verschillende bieren. Als je die afloopt kom je bij de bar, waar je bier kan bestellen van tap of fles. Je hebt hier een ruime keuze. Ik bestel een een Batyar van Pravda; een IPA van 7%. Het pand telt drie verdiepingen en een kelder, het is er ontzettend groot. Met mijn bier loop ik naar de eerste verdieping. Wat hier heel leuk is, is dat het echt een theatersetting heeft. Op de eerste en tweede verdieping heb je het gevoel op een balkon van een theater te zitten. Hier drink ik rustig mijn bier op. Wanneer deze op is, loop ik naar beneden om in de kelder te kijken. Hier worden de bieren gebrouwen. Helaas kan ik niemand nu vinden om mij de brouwerij te laten zien. Eenmaal terug boven neem ik nog wat bieren mee voor thuis. Ze zijn hier politiek geëngageerd, ze hebben een bier: Trump; president of the divided states of America. Als ik later op Untappd kijk, zie ik dat ze ook bieren naar Putin en Obama vernoemd hebben. Ik neem de Trump mee vanwege de naam en nog een drietal bieren, tijd om verder te gaan.

15:10 uur – Beer Belly

Het is ontzettend fijn om door de straten te lopen in Lviv, op vrijwel iedere straathoek is een kerk, er zijn veel leuke winkeltjes en er lopen wat mensen rond. Perfect dus om je gedachten leeg te maken en de stad in je op te nemen. Tijdens het wandelen kom ik een klein steegje tegen wat mij naar een pleintje leidt. Er staat niet meer dan een standbeeld van een vrouw, maar als ik me omdraai besef ik me waar ik ben. Op de grond is dé gouden Beer Belly van Lviv. Eerder was ik tegen gekomen dat dit bestaat, maar ik vond het vrij moeilijk om te vinden. Nu begrijp ik waarom, het ligt zomaar op een klein plein, op de grond. Het is niemand duidelijk waarom hier een beeld van is gemaakt, maar het is er. Laat ik maar zeggen; bewijs wát een leuke bierstad Lviv is!

15:35 uur – 36 PO

Intussen heb ik al best een tijd rondgelopen, dus ik ben wel weer toe aan een drankje. Ik kom uit bij 36PO. Het trok mijn aandacht, omdat ik brouwketels zag, maar ze profileren zich als ‘Ukranian Food Art’ zaak. Wanneer ik binnenloop word ik ontvangen door het personeel en wordt het concept uitgelegd. Het is een grote zaak met drie verdiepingen, waarvan iedere verdieping een ander design heeft. Midden in de zaak staat een mega aquarium dat direct de aandacht trekt. Voor ik ergens ga zitten, worden de verschillende verdiepingen getoond. Het is moeilijk een plek kiezen op deze manier, maar ik ga voor de eerste verdieping, deze heeft een gezellige, warme uitstraling. Ik drink de baltic porter van 36PO en neem wat brood met smeersels, want intussen heb ik wel honger. Het bier wordt hier gebrouwen. Het is hier heerlijk zitten en de vissen die rustig rondzwemmen geven me een rustig gevoel. Hier kan ik op mijn gemak schrijven en genieten van mijn bier!

17:10 uur – Boim-kapel

Deze porter komt redelijk binnen, dus het is tijd voor weer wat frisse lucht. Op mijn lijstje staat nog de Boim-kapel; ofwel de Getsemane-kapel. Dit is een belangrijk monument uit de late renaissance in Lviv. De kapel werd in de jaren 1609-1615 als grafkapel gebouwd op de (in de 19e eeuw opgeheven) begraafplaats bij de rooms-katholieke kathedraal van Lemberg. Het beheer van de kapel werd in de tweede helft van de 18e eeuw door de familie overgedragen aan de naastgelegen kathedraal. Een prachtig gedecoreerde kapel die een toonbeeld is van de late Renaissance. De decoraties van het interieur zijn vooral het werk van Hans Pfister.

17:38 uur – House of legends

Na de Boim kapel wil ik door naar de House of Legends. Ik begrijp dat het een bijzondere zaak is, dus ik ga hiernaar op zoek. Het zou in de buurt moeten zijn, maar ik krijg het in eerste instantie niet gevonden. Even later blijkt dat ik er al vier keer voorbij ben gelopen, maar het is heel moeilijk te zien waar je in moet. De deur die je in moet lijkt alleen naar een souvenirszaak te gaan, maar het is écht de deur naar House of Legends! Je gaat een moeilijke trap op, maar heel het pand heeft een charmante uitstraling. Deze zaak verteld het verhaal van de eeuwenoude legendes van de stad. Boven, aan de buitenkant van het gebouw gaat een draak door het pand, verder naar onder is een klok en een tram die op bepaalde tijden van het ene stationnetje naar het andere rijdt. De klok geeft de lokale tijd aan. Binnenin zijn er verschillende foto’s, boeken en andere hints die verwijzen naar de oude legendes. Iedere verdieping vertoont een andere legende. Een hiervan gaat over de leeuwen; deze zouden snachts tot leven komen om de welvaart van de stad te bewaken. Er is hier in het House of Legends dus ook een plek waar je in een leeuwenkooi kan zitten. Hier drink ik een beer mojito, dus een biercocktail. Het is een mojito zoals je hem kent, maar in plaats van bruiswater of sprite gebruiken ze een tarwebier.

19.05 uur – Golden Rose Synagoge

Voor ik doorga naar de volgende kroeg, loop ik eerst langs de Golden Rose Synagoge. Dit was ooit de oudste synagoge in Oekraïne (1582). In 1606 is hij in beslag genomen door de Jesuits, maar na een borgsom in 1609 kreeg de Joodse gemeenschap deze synagoge terug. De naam: ‘Golden Rose’, is te danken aan Rosa bat Ya’akov, die verantwoordelijk is voor de verdienste waardoor de teruggave is gerealiseerd. Helaas is deze synagoge in 1943 verwoest door de nazi’s. Nu staat er alleen nog een monument voor de synagoge. De Joodse gemeenschap zou de ‘Golden Rose’ graag herbouwd zien, maar dit gaat voorlopig nog niet gebeuren.

19:33 uur – Beer Craft

Intussen wordt het voor mij ook tijd om te eten, dus ik ga naar Beer Craft. Ze schenken hier leuke bieren en je kan hier ook eten (ook vegetarisch). Ik loop binnen en word heel vriendelijk ontvangen. Op een groot scherm wordt de wedstrijd Duitsland-Nederland uitgezonden die een paar dagen geleden gespeeld is. Ik bestel een “burger” van kaas en een milk stout van Lemberger. Normaal wordt er gevraagd welke grootte bier ik wil, maar dat is dit keer niet het geval. Ik krijg een halve liter van dit bier, maar gelukkig smaakt het goed!Vervolgens krijg ik het eten, dat geserveerd wordt in een zo’n berenval. Ik twijfel nog even of het wel veilig is om te gaan eten, maar ik heb honger dus het zal vast goed zijn. En dat is het zeker. Wat fijn is aan een burger is dat je lekker vies wordt, als je dit met je handen eet. Ik vraag maar wat extra servetten, gelukkig zijn er geen bekenden die me zien nu. Na het eten ben ik mijn bier nog aan het wegwerken en intussen scoort Nederland het tweede goal wat een gelijk spel geeft. Wat een mooie afsluiting van de wedstrijd!

21.37 uur – Zolotyy Kolos

De avond is nog niet helemaal voorbij (wel bijna), maar ik wil het hier in Lviv nog even mooi afsluiten. Dit doe ik bij Zolotyy Kolos, een café met een mooie taplijst met voornamelijk lokale bieren! Hier drink ik de 710 White Rabbit Milk Stout. In dit café staan geen stoelen, het is de bedoeling dat je blijft staan aan de tafels. Naast bier hebben ze ook een mooie selectie aan whiskeys en eten wat daar goed bij gepaard gaat. Hierna is het voor mij tijd om af te sluiten, want morgen moet ik op tijd opstaan om mijn vliegtuig te halen. Ik heb genoten in deze leuke, mooie en gezellige stad en het is écht een aanrader om eens heen te gaan!

Conclusie

Lviv vind ik echt een aanrader om eens heen te gaan, mede omdat het een stad is die niet als eerste in je opkomt maar vooral verrassend gezellig en mooi is. Er is veel te zien en er is veel leuke horeca om speciaalbier te drinken. Het is een veelzijdige stad, die veel te bieden heeft! Als je nog andere leuke cafés zoekt, zijn de volgende ook aanraders:
– Kraft;
– Bierlig lemberg;
– Pstruh, Khlib Ta Vyno;
– Tsypa;
– bShop.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden