De stad Leuven staat bekend als de oudste universiteitsstad van de lage landen. Nog steeds is de universiteit een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Leuven. Toch gaan we bewijzen dat Leuven veel meer is dan een studentenstad en alle clichés die daarbij horen. Vandaag gaan we proberen een andere kant van de stad te laten zien.
Leuven is, ondanks dat het een redelijk grote stad is met heel wat historische bezienswaardigheden, voor veel mensen nog een onbekende stad. Terwijl steden als Antwerpen, Brussel en Brugge tegenwoordig bijna bezwijken onder de grote hoeveelheden toeristen, is Leuven nog een onontdekte parel. Natuurlijk kom je er in het weekend toeristen tegen, maar niet in dezelfde hoeveelheden dan in andere Belgische steden.
Wij hebben voor een nacht een hotel in Leuven geboekt en rijden al vroeg richting België, zodat we een lekkere lange dag in de stad hebben. Zorg ervoor dat je niet te vroeg in Leuven aankomt, de meeste winkels en bezienswaardigheden zijn pas rond een uurtje of tien geopend.
09:45 uur – aankomst hotel Martin’s Klooster
We rijden net iets voor tienen de parkeergarage van hotel Martin’s Klooster binnen. We kunnen natuurlijk nog niet inchecken, maar mogen wel al zonder extra kosten onze auto in de parkeergarage van het hotel zetten. De spullen laten we in de auto liggen en we lopen door de O.L. Vrouwestraat, de Drinkwaterstraat, over de Oude Markt, via de Kiekenstraat naar Toerisme Leuven.
10:00 uur – bezoek toeristische informatie
De toeristische dienst van Leuven opent op zaterdag om 10:00 zijn deuren. Wij zijn een van de eerste toeristen die binnenstappen. We hebben zelf natuurlijk al een planning gemaakt van wat we deze dag allemaal willen zien. De dames vullen onze ideeën aan met leuke tips. We kopen er twee ILUVLeuven XL-tickets en krijgen allerlei boekjes met achtergrondinformatie en routes mee. Met ILUVLeuven XL-tickets kunnen we een bezoek brengen aan het M-museum, de Universiteitsbibliotheek & toren en het stadhuis van Leuven. We reserveren gelijk onze kaarten voor een bezoek aan Stella Artois. De Nederlandse rondleiding van 13:00 was al volgeboekt, bij de Engelse van 15:00 was gelukkig nog wel plaats. Dit heeft wel als nadeel dat we vandaag niet het stadhuis kunnen bezoeken. De rondleidingen in het stadhuis worden in het weekend altijd om 15:00 gehouden. Gelukkig is ons ticket drie dagen geldig.
10:20 uur – Sint-Pieterskerk
Als we uiteindelijk buitenlopen gaan we gelijk richting de Sinter-Pieterskerk. Boven de ingang zien we een goudkleurige jacquemart staan die door de Leuvenaars liefkozend Meester Jan genoemd wordt. Eenmaal binnen zien we dat de renovatiewerkzaamheden van de kerk nog steeds niet voltooid zijn. Wel hebben een groot deel van de kerkschatten al een plaatsje gekregen in de kerk. Als alles volgens planning gaat zijn de verschillende beroemde schilderijen van de kerk vanaf 2019 weer op hun originele plaats te zien. We nemen even een kijkje bij “Het Laatste Avondmaal” van Dirk Bouts uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Andere werken die we zien zijn het “Martelaarschap van Sint-Eramsus” van Dirk Bouts en de “Edelheeretriptiek” van Rogier van de Weyden.
10:35 uur – koffie bij brasserie Gambrinus
Onze volgende stop is het M-museum, aangezien het museum pas om 11:00 zijn deuren opent gaan we eerst nog een kopje koffie drinken. We lopen binnen bij Brasserie Gambrinus op de Grote Markt. Op het moment dat we de brasserie binnenlopen, is het alsof we in een tijdmachine zijn gestapt. De brasserie heeft nog steeds een neorenaissance interieur met eikenhouten lambrisering zoals gewoon was aan het einde van de negentiende eeuw. Er is zelfs sprake dat het interieur van de brasserie Belgisch beschermd erfgoed gaat worden. Tijdens ons kopje koffie kijken we onze ogen uit. Chique madammen komen er met of zonder hondje in hun mooiste kleding een kopje koffie of een glaasje champagne drinken. De ober lijkt ze allemaal te kennen en begroet ze hartelijk.
11:05 uur – M-Museum
Als we de entree van het M-museum binnenlopen zijn we blij dat we onze kaartjes al op voorhand hebben gekocht. Voor de kassa staat een lange rij, maar wij kunnen met onze ILUV Leuven kaartjes zo doorlopen. De vaste collectie van het museum hebben we tijdens ons vorige bezoek aan de stad al bezocht en slaan we vandaag over. Op het moment dat wij het museum bezoeken, is de tijdelijke expositie “macht en schoonheid – de Arenbergs” net geopend. We zien schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten die nu nog steeds of ooit in handen zijn geweest van de familie Arenberg. Terwijl je langs de verschillende objecten loopt krijg je een goed idee van de rijkdom en de invloed die de familie op de geschiedenis van de lage landen heeft gehad. De huidige expositie maakt deel uit van het Arenbergfestival dat tot en met januari 2019 in Leuven te vinden is. Bijzonder zijn de achttiende-eeuwse toneelkostuums die in dekenkisten op de zolder van kasteel Arenberg gevonden zijn. De gerestaureerde toneelkostuums hebben een prominente plaats gekregen in de expositie.
12:15 uur – Universiteitsbibliotheek van Leuven & de uitkijktoren
Vanaf het museum lopen we in minder dan tien minuten naar de universiteitsbibliotheek. Op het Ladeuzeplein voor de universiteitsbibliotheek staat een grappig kunstwerk genaamd “Totem” van Jan Fabre. Een grote groene kever die op een 23 meter hoge naald is gespietst.
In het verschillende ruimtes van de bibliotheek is momenteel de tentoonstelling “Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg” te zien. Je krijgt er een goed beeld van de uitzonderlijke geschiedenis van het Arenbergkasteel, zijn vroegere bewoners en de interieurs. Prachtige prenten en tekeningen, kostbare boeken en historische manuscripten vertellen het verhaal van het Arenbergkasteel. Volgens sommige conservators van de tentoonstelling was het leven op kasteel Arenberg te vergelijken met hoe het geschetst wordt in de serie Downton Abbey.
Nadat we de tentoonstelling bezocht hebben, nemen we nog een kijkje in de bibliotheek en beklimmen natuurlijk even de toren van het gebouw. Terwijl we de smalle wenteltrap naar boven nemen krijgen we op iedere verdieping wat meer uitleg over geschiedenis van het gebouw en zijn rol in de twee wereldoorlogen. Iedere verdieping heeft een eigen thema. Na de vijfde verdieping kom je uit op het balkon van de toren. We hebben geluk, juist op het moment dat wij op het balkon lopen komt de zon vanachter de wolken en worden we getrakteerd op een fraai uitzicht.
13:10 uur – richting de Vaartkom
Vanaf de universiteitsbibliotheek lopen we in ongeveer twintig minuten naar de Vaartkom. De dames van de toeristische dienst Leuven hebben een mooie route voor ons op de kaart uitgetekend. We lopen eerst terug richting het museum om vervolgens via Mechelsestraat, de Jodenstraat en weer de Mechelsestraat op de vismarkt uit te komen. Onderweg nemen we nog een kijkje bij een rommelmarkt die op het Mathieu de Layensplein gehouden wordt en lopen een klein stukje de Schrijnmakerstraat in om even binnen te gluren op nummer 11. In dit pand neemt Jeroen Meus zijn programma “Dagelijkse kost” op. Jammer genoeg is hij niet bezig als wij een kijkje gaan nemen.
Op de hoek van de Mechelsestraat vismarkt zien we een street art werk gemaakt door de leerlingen van de provinciale school “De Wijnpers”. Het kustwerk heeft een totale lengte van bijna veertig meter. We lopen verder via de Karel van Lotharingenstraat en steken bij de Sint-Geertrui abdij de Dijle over. Via de binnenplaats van de abdij gaan we richting de Geertrui kerk om uiteindelijk uit te komen in het Klein Begijnhof. Dit Begijnhof bestaat al sinds de tweede helft van de dertiende eeuw. Er zijn nog steeds ongeveer dertig huizen van bewaard gebleven. De huizen zijn gebouwd in de traditionele Vlaamse stijl en ogen wat soberder dan de huizen in het Groot Begijnhof. Vanaf het Klein Begijnhof lopen we via de Sluistraat de wijk de Vaartkom in. We nemen nog snel een kijkje bij de Smidse, de voormalige smederij van de brouwerij waar tegenwoordig een foodcourt is.
13:30 uur – lunch bij de Hoorn
Jammer genoeg moeten we gelijk doorlopen naar Grand Café De Hoorn waar we om 13:30 een tafeltje hebben gereserveerd. Het Grand Café is te vinden in het voormalige pand van Brouwerij de Hoorn waar in 1926 de eerste Stella werd gebrouwen en gedronken. Nadat het pand decennialang leeg heeft gestaan is er sinds 2012 het Grand Café De Hoorn gevestigd. Beneden in het cafégedeelte en boven in het restaurant zijn nog veel nostalgische herinneringen uit de tijd dat Stella Artois er zijn bier brouwde. We nemen plaats in het restaurantgedeelte waar je bij het raam, een fantastisch uitzicht hebt over de Vaartkom.
Ik bestel een Kotmadam, een lokaal biertje van brouwerij Broeder Jacob en mijn tafeldame een huisgemaakte limonade. Verder bestellen we een Piccolo (een braadworst met pickelscréme en Leffe-uien) en een Smokey hamburger. Beide gerechten zijn heerlijk, maar voor een lunch wat aan de grote kant. Het is wel een goede bodem voor de biertjes die we later deze middag gaan proeven bij Stella Artois.
14:20 uur – verkennen van de Vaartkom
We rekenen af en hebben nog wat tijd over om de Vaartkom te verkennen voordat we richting de brouwerij gaan. Er zou in de wijk wat toffe street art te zien zijn en het meest authentieke café van Leuven. Als we de deur bij de Hoorn uitlopen zien we gelijk twee legopoppetjes op een oude fabrieksdeur staan.
Om de hoek zien we een werk van Bisser. Dit is waarschijnlijk de bekendste street art kunstenaar van Leuven. Op meerdere plaatsen in de stad zijn prachtige werken van hem te vinden. Op dit elektriciteitshuisje heeft hij het werk ”Kraken gaat door“ geschilderd. De grappige mannetjes lijken zich een weg te zoeken over de deuren en ramen van het gebouw.
We draaien ons om en lopen terug richting de binnenhaven. In dit deel van de wijk kun je goed zien dat het een gebied in aanbouw is. Links staan er al prachtige nieuwe gebouwen of zijn de oude panden omgebouwd voor een nieuwe bestemming. Aan de rechterzijde staan lege fabrieken die voor de helft zijn afgebroken. Aan deze zijde zien we eerst een kunstwerk van Charlie Chaplin en daarna de entree van café de Lantaarn. Dit zou dan het meest Leuvense café van de stad moeten zijn. Misschien waren we er op het verkeerde tijdstip want het hele café is leeg. We slaan een bezoekje over en lopen gelijk verder richting de brouwerij.
In de verte zien we nog een werk van Bisser opdoemen dit keer in samenwerking met Nils Westergard en Hans Geyens. De verschillende werken zijn allemaal gemaakt in opdracht van Straatbeeld vzw, natuurlijk met toestemming van de eigenaar van het elektriciteitshuisje.
14:55 uur – bezoek aan de Brouwerij van Stella Artois
We hadden als waarschuwing meegekregen dat we zeker niet te laat mochten komen voor de rondleiding. Dat zou namelijk wel eens kunnen betekenen dat we voor een gesloten poort zouden staan. Om klokslag 15:00 worden we opgehaald door Romain, waarvan we allemaal een hesje krijgen en een korte uitleg hoe we ons moeten gedragen op het terrein van de brouwerij. Romain doet dit overigens in perfect steenkolen Engels waarbij hij ieder woord waarvan hij de vertaling niet weet, vervangt door de Nederlandse variant. Gelukkig was het verhaal voor ons goed te volgens, maar vraag me af of dat voor de niet-Nederlandstalige deelnemers ook het geval was.
Als eerste worden we meegenomen naar de “koude zone” de plaats waar het bier gebouwen wordt. We zien de vier grote brouwlijnen van Stella Artois en krijgen via een filmpje meer informatie over het brouwproces, natuurlijk aangevuld met wat verhalen van Romain. Nadat we behoorlijk wat te weten zijn gekomen over het brouwen van bier en de specifieke ingrediënten die Stella Artois gebruikt, lopen we verder naar de volgende zaal.
In deze zaal krijgen we een geschiedenisles over bier, de stad Leuven en de oorsprong van Stella Artois. Doormiddel van filmpjes, animaties en een tijdlijn worden we helemaal bijgespijkerd. Na de filmpjes moeten we een behoorlijk stuk over het fabrieksterrein lopen om uiteindelijk bij de bottelarij uit komen. We zien beneden in de hal duizenden flesjes en blikjes over de productielijn gaan. Gelukkig kunnen we in een slow motion filmpje zien wat er precies allemaal gebeurt.
Het is tijd geworden voor het belangrijkste deel van de rondleiding; de proeverij. Voor iedere deelnemer aan de rondleiding staat er een vers getapte Stella Artois te wachten. Als je deze op hebt mag je zelf weten wat je nog meer wilt proeven. De keuze bestaat uit Stella Artois, Leffe Blond, Leffe Dubbel, Hoegaarden, Goose IPA en Jupiler 0.0.
Nadat iedereen uitvoerig de tijd heeft gekregen om de biertjes van zijn smaak te proeven en een bezoek heeft kunnen brengen aan de souvenirshop, lopen we terug naar de uitgang. Voordat we de brouwerij verlaten krijgt, iedere bezoeker een tas mee met daarin drie blikje bier. De rondleiding heeft alles bij elkaar behoorlijk wat tijd in beslag genomen. Het is iets na vijven als we uiteindelijk weer teruglopen richting het centrum.
18:00 uur – inchecken hotel Martin’s Klooster
Halverwege bedenken we dat we nog moeten inchecken bij het hotel en lopen eerst even terug naar hotel Martin’s Klooster. We krijgen te horen dat we in het voormalige kloosterdeel van het hotel slapen. We komen in een modern ingerichte ruime kamer waar alleen de oude glas-in-loodramen herinneren aan het kloosterleven. We frissen ons wat op en gaan op zoek naar een leuke kroeg om wat te drinken voor we uit eten gaan.
19:25 uur – de Fiere Magriet
Uiteindelijk komen we uit bij biercafé de Fiere Magriet. Deze kroeg is vernoemd naar Margaretha van Leuven, beschermvrouwe van de martelaren en het horecapersoneel. We vinden een vrij tafeltje in een hoekje en proberen uit het enorme assortiment een keuze te maken. We bestellen beide “Dad’s Tea” van de lokale brouwerij Hof ten Dormaal. Een Belgische saison gebrouwen met groen jasmijn thee. Geen verkeerd biertje, maar voor mij iets te zoet. Als tweede biertje kies ik voor “Belle-Fleur” van de brouwerij de Dochter van de Korenaar iets minder lokaal, maar nog steeds Belgisch. Het is een Belgische IPA gebrouwen met droge hop. Een erg lekker biertje mits je van hoppig bier houdt.
20:35 uur – diner bij de Domus stadsbrouwerij
Vanaf de Faire Magriet is het een klein stukje lopen naar de huisbrouwerij Domus. Volgens de website zou het naast een huisbrouwerij, een gezellig restaurantje zijn. Eenmaal binnen had het toch net iets meer weg van een vreetschuur. We laten ons niet uit het veld slaan door onze eerste indruk en krijgen het laatste vrije tafeltje toebedeeld. Na een korte blik op de kaart bestellen we het Belgisch bordje voor twee personen en een proefbedje. Het proefbedje bestaat uit drie huisgebrouwen bieren; Con Domus, Nostra Domus en een seizoensbiertje. Eerlijk gezegd waren alle bieren niet bijzonder of smaakvol. Het Belgisch bordje voor twee personen bestaat uit; stoofvlees, vol-au-vent, Dumos bierballetjes en witlof met hesp. Persoonlijke favoriet was de vol-au-vent.
Na het eten maken we nog een klein wandelingetje door de stad. We zien het prachtig verlichte stadhuis van Leuven en lopen over de Oude Markt, beter bekend als de langste toog ter wereld; de plaats waar het nachtleven van Leuven zich afspeelt. Wij lopen een straat verder en nemen nog een afzakkertje bij de Metafoor.
22:10 uur – de Metafoor
Net als de Faire Magriet is de Metafoor een echt Belgisch biercafé waar voornamelijk lokale biertje verkocht worden. Op het moment dat wij het café binnenlopen is het er al behoorlijk druk en zitplaatsen zijn er niet meer te vinden. Aan de bar is nog wel een plekje waar we nog een drankje doen voordat we uiteindelijk teruglopen naar ons hotel.
Het is een lange vermoeiende, maar indrukwekkende dag geweest. We hebben behoorlijk wat bezienswaardigheden van de stad gezien, toch hebben we niet het idee dat we al uitgekeken zijn in Leuven. Als je door de stad loopt zie je overal prachtige gebouwen, gezellige hofjes, parken en pleinen. Door het stratenplan van Leuven heb je nooit het gevoel echt de weg te kennen. Gedurende dag betrapten we ons er meerdere malen op, dat we op de kaart keken omdat we de weg kwijt waren. Wat we vandaag gezien hebben, heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar wat de stad nog meer te bieden heeft.
De route die we vandaag liepen is voor een groot deel opgenomen in een van de stadswandelingen van “Op Stap in Leuven“. Deze routes zijn voor twee euro te koop bij Visit Leuven. Iedere stadswandeling heeft een ander thema en nemen je mee door de verschillende wijken van de stad.
Ben je van plan wat langer in Leuven te blijven dan delen we graag nog deze tips met je.
Zoek je een leuk plekje om te ontbijten ga dan naar LEO Pancakes. De pannenkoeken die ze hier verkopen lijken zo weggelopen uit een instagramfeed.
Heb je behoefde aan wat natuur dan is de Abdij van Park een goede optie. Bij de abdij kun je mooie wandelingen maken rondom een meertje. De wandeling kun je afsluiten met een lunch of diner in het restaurant, wel even reserveren, het is er heel druk.
Een bezoek aan PARCUM. Het dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur.
Tot eind januari 2019 heb je de mogelijkheid om gegidste rondleidingen te maken in het Arenbergkasteel
Breng een bezoek met gids aan het stadhuis van Leuven.
Als je jezelf echt wilt trakteren dan ga je een hapje eten bij Julia en Elias aan de Busleidengang
Het is een prachtig overzicht van Leuven met indrukken en wondermooie sfeerfoto’s zoals ik ze zelf nog niet heb gezien ! Mijn felicitaties !!! vanwege een geboren-en-getogen Leuvenaar.
Beste Johan, Dank u vriendelijk voor het mooie compliment.