Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Streetart, uitzichten en highlights in Porto

Porto is na Lissabon de grootste en belangrijkste stad van Portugal. Met de komst van verschillende prijsvechters op het vliegveld van Porto is de stad in enkele jaren uitgegroeid tot een van de populairste weekendbestemmingen in Europa. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal toeristen dat Porto bezoekt verveelvoudigd en volgens sommige bronnen zal het aantal toeristen in de stad nog jaarlijks met tientallen procenten toenemen. Je zou verwachten dat Porto ondertussen wordt overlopen door de toeristen, maar tijdens onze dag in Porto hebben we hier weinig tot niets van gemerkt. Alleen bij de bekendste toeristische trekpleisters was het redelijk druk.

Mijn dag in Porto begint officieel niet in Porto, maar aan de andere zijde van de Duoro in het vissersplaatsje São Pedro da Afurada. Een dag eerder ben ik met het vliegtuig aangekomen en heb een taxi genomen naar de Marina de Afurada waar een vriend met zijn zeiljacht ligt. Ik ben aangemonsterd om een aantal dagen met hem te gaan zeilen, maar eerst gaan we een dagje Porto verkennen. Na deze dag zullen we via een aantal plaatsen in Portugal en Spanje uiteindelijk de oversteek maken over de Golf van Biskaje richting Brest. Wil je meer over de avonturen van Pieter en de Calypso te weten komen neem dan een kijkje op de website van de zeiljacht Calypso.

jachthavenWil je net als ons de dag beginnen in het vissersplaatsje São Pedro da Afurada dan kun je bij booking.com een jacht huren.

10:00 uur – wandeling langs de Douro

Na een simpel ontbijt op de boot starten we de dag met een wandeling langs de rechteroever van de Douro. S ‘nachts zijn er dikke mistbanken vanuit de Atlantische Oceaan over de Douro getrokken waardoor Porto en sommige bruggen nog steeds in de mist zijn gehuld. Tijdens onze wandeling trekt de mist langzaam op en onthuld de stad zijn schoonheid.
wandeling

10:10 uur – wasplaatsen

De eerste bezienswaardigheid komen we al na enkele tientallen meters lopen tegen, de openbare wasplaatsen São Pedro da Afurada. Het lijkt een beeld uit een ver verleden, maar vandaag de dag komen de vrouwen uit het vissersdorp nog steeds naar de wasplaats om hun kleren en met name gordijnen te wassen. De kleding wordt vervolgens op grote droogpalen langs de Douro te drogen gehangen. Het wapperende wasgoed zorgt voor bijzondere foto’s.
wasplaats wasplaats-2

Terwijl we onze weg langs de rivier vervolgen zien we Porto langzaam tot leven komen. We spotten de eerste toeristische trams aan de overzijde en de rondvaartboten op de Douro loodsen de toeristen langs de verschillende bruggen van de stad. Dit alles onder het toekijkende oog van de vele vissers die langs het water te vinden zijn. Hoe dichter we in de buurt van Vila Nova de Gaia komen hoe drukker het wordt op de boulevard. Onderweg komen we nog een dame tegen die waarschijnlijk onderweg is naar de wasplaatsen. Ze draagt een grote wasmand op haar hoofd terwijl ze aan het bellen is.
mand-op-hoofd

10:55 uur – koffie in Vila Nova de Gaia

Eenmaal aangekomen in Vila Nova de Gaia zoeken we tussen de porthuizen een plekje om een kop koffie te drinken. We vinden een mooi terras met uitzicht op de historische binnenstad van Porto. Niet ver van onze koffietent is het begin van de Teleférico de Gaia die de beneden- en bovenstad van Gaia met elkaar verbindt. Aangezien dit ons perfect alternatief lijkt voor de vele trappen, lopen we na de koffie richting de kabelbaan.
koffie 

11:15 uur – de kabelbaan naar de bovenstad

Voor zes euro per persoon kopen we een enkeltje en nemen plaats in de gondel. Vanuit de gondel hebben we een prachtig uitzicht over de oude Porthuizen van Vila Nova de Gaia, de Douro en het historische deel van Porto. Het ritje duurt jammer genoeg maar enkele minuten. Eenmaal boven mogen we nogmaals genieten van het geweldige uitzicht over de rivier en de historische centrum van Portoen we zien het Klooster Serra do Pilar liggen. Enkele billboards verraden hoe het klooster er aan de binnenzijde uitziet. Nieuwsgierig lopen we iets verder de berg op en brengen het klooster een bezoek. Overigens niet voordat we weer het geweldige uitzicht bewonderen.
kabelbaan

11:30 uur – bezoek aan het Klooster Serra do Pilar

Het Mosteiro da Serra do Pilar is samen met het historische centrum van Porto en het omliggende gebied in Gaia in 1996 toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De bijzonder ronde kerk is een replica van de Santa Maria la Redonda in Rome. De bouw van de kerk startte in de zestiende eeuw, door geldgebrek en andere problemen zou het 72 jaar duren voordat de kerk voltooid werd. Later werd het klooster vanwege zijn strategische ligging omgebouwd tot een militaircomplex. Deze functie vervult het klooster vandaag de dag nog steeds.
Na het betalen van een kleine entree lopen we het klooster binnen. Er is een zaal waar een film getoond wordt en in een andere zaal zijn foto’s en beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden in Noord-Portugal te zien. Hoogtepunt van ons bezoek is de indrukwekkende ronde kloostergang. Jammer genoeg kan de kerk van het klooster slechts eenmaal per dag onder begeleiding van een gids bezocht worden. Deze tour is pas om 12:30 en we hebben geen zin om te wachten.
Loop bij de kloostergang even het toilet binnen, dit is waarschijnlijk het toilet met het mooiste uitzicht van heel Porto.
klooster

12:00 uur – Ponte Luis I

We vervolgen onze weg naar de andere zijde van de Douro en gaan nu pas echt Porto binnen. We steken de Douro over via de Luis I-brug. Deze brug is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, niet zoals veel mensen denken, door Gustafe Eiffel, maar door een Théophile Seyrig voormalig compagnon van Eiffel. De brug bestaat uit een boven en een benedendek. Het bovendek wordt gebruikt door metro’s en voetgangers, het benedendek door auto’s en voetgangers.
Vanaf de Ponte Luis I heb je wederom een prachtig uitzicht over de Douro, Porto en Vila Nova de Gaia. Kijk wel uit want de metro rijdt vrij dicht op de stoep. Vanaf de brug lopen we de Av. Vimara Peres op en zien al enkele van de streetart kunstwerken waar Porto zo bekend om staat. We slaan rechtsaf en lopen richting de Igreja de Santa Clara
luis-i-brug
streetart-luis-brug

12:15 uur – Igreja de Santa Clara

De Igreja de Santa Clara is een kleine ietwat verstopte kerk in Porto. Om bij de kerk te komen moet je eerst een poort door en zelfs dan moet je even goed kijken waar de ingang van de Santa Clara is. Op het moment dat wij de kerk binnen gaan komt er ook net een groep toeristen met een gids aanlopen. Na een vluchtige blik in de kerk, waarbij het overvloedige gebruik van bladgoud gelijk opvalt, maken we plaats voor de groep. Normaal zou je achter de kerk de Muralha Fernandina, de oude stadsmuren van Porto, kunnen bekijken. Nu was de poort afgesloten vanwege herstelwerkzaamheden.
santa-klara

12:25 – Sé do Porto en uitzicht

Vanaf de Igreja de Santa Clara lopen we naar de Sé kathedraal van Porto. Deze kathedraal torent hoog boven het historische centrum van Porto uit. Vanaf het plein voor de kathedraal heb je een mooi uitzicht op de achterzijde van de Ribeira, de oudste wijk van Porto. Overal zie je smalle weggetjes en trappen. Voor de kathedraal staat een beeld van Vimara Peres te paard, een van de eerste graven van Portugal. De verwarrende jaartallen op de sokkel zijn de datum dat Vimara Peres aan de macht kwam en de datum dat het beeld geplaatst is.
De kathedraal zelf is een mengeling van verschillende bouwstijlen die je op meerdere plaatsen in Porto tegenkomt. De voorgevel van de kathedraal is gebouwd in de Romaanse stijl en de zijgevel in barok. Wie goed kijkt zal nog wat Moorse invloeden ontdekken. De binnenzijde van de kathedraal is vergeleken met de Igreja de Santa Clara vrij sober, de altaarstukken daarentegen bestaan uit weelderig gesneden houten figuren en organische vormen die bedekt zijn onder dikke laag bladgoud.
se-kathedraal se-kathedraal-2Tegenover de kathedraal staat een bijzonder lelijk modern gebouw waar het bureau voor toerisme in gevestigd is. We nemen er een plattegrond van Porto mee die gemaakt is door locals en bedoeld is voor jonge reizigers. Nou behoren wij niet helemaal meer tot die categorie maar laten ons deze dag toch gedeeltelijk leiden door deze tips

12:45 uur – lunch in Retiro da Sé

In een van de straten naast de kathedraal tegenover de vismarkt Mercado de S. Sebastião zien we een klein restaurantje; Retiro da Sé. In dit restaurant zal je weinig tot geen toeristen tegenkomen. We vinden een tafeltje in de hoek, kijken om ons heen en zien bouwvakkers, straatvegers en lokale zakenlui aan de tafels om ons heen zitten. Een echte kaart is er niet maar het bord dat buiten hangt wordt naar binnengehaald en bij ons op tafel gelegd. Door het slechte handschrift in het Portugees weten we niet echt wat we bestellen. Het enige wat we wel weten is dat we iets met bacalhau krijgen, hierbij nemen we een karafje witte huiswijn. Tot onze verassing blijkt ons gerecht een heerlijk gestoofd stukje gedroogde vis te zijn gecombineerd met groenten en chips. Het is heerlijk en kost slechts vier euro. Als toetje bestellen we beide een espresso waarna we verder gaan met onze wandeling door Porto. De eerste bezienswaardigheid die we tegenkomen is het Station São Bento.lunch

13:50 uur – São Bento station

São Bento is het eindstation van alle lijnen die richting Porto gaan. De stationshal is bedekt met azuljo’s die het verhaal vertellen van verschillende belangrijke Portugese veldslagen en gebeurtenissen. Zo kun je op de noordelijk gelegen muur de veldslag van Valdevez zien en op de zuidelijke muur de verovering van Ceuta. Boven deze indrukwekkende blauwe azuljo’s zijn gekleurde tegeltjes te zien die alle vormen van transport door de eeuwen heen in Portugal laten zien. Let bij het omhoog staren wel een beetje op want het is en blijft een treinstation waar behoorlijk wat gehaaste reizigers door de stationshal heen rennen.sao-bento

14:00 uur – Santo Antonio kerk, Mac Donalds en het stadhuis van Porto

Op het moment dat we uit het station stappen zien we de volgende kerk voor ons opdoemen; de Santo Antonio kerk. Deze lijkt in eerste instantie niet heel bijzonder tot het ons opvalt dat het plafond en enkele van de kunstwerken zogenaamde trompe-l’oeil zijn. Het in eerste instantie zo rijkelijk met gips versierde plafond blijkt gewoon geschilderd, net als de verschillende ornamenten op de zijmuren.
santo-antonio

We gaan de hoek om en lopen langs, volgens sommige, een van de mooiste McDonalds ter wereld. Het schitterende art-nouveau pand is geheel tegen de gewoontes van de fastfoodketen in geheel intact gelaten waardoor je goed moet kijken om te zien dat je echt in een McDonalds bent. Met name het prachtige glas-in-lood achter de kassa’s trekt de aandacht. Snel verlaten we de hamburgertent weer en lopen de Av. Dos Aliados af richting het stadhuis van Porto. Net voor het stadhuis slaan we rechtsaf naar de Mercado do Bolhão.
mcdonalds

14:15 uur – Mercado de Bolhoã

De oude gedeeltelijk overdekte markt is in mijn beleving een van de mooiste in Europa. Gedeeltelijk door zijn prachtige industriële vormgeving, maar vooral door de bijzondere mensen die er hun kraampjes hebben. Op de eerste verdieping staan oudere dames hun eigen gekweekte seizoengroente te verkopen en zijn de slagerijen te vinden. Op de begane grond kom je vishandels, souvenirwinkels en diverse eettentjes tegen. Overal op de markt hangt de geur van vers bereidt eten. Een deel van de markt staat al jaren in de steigers, niet omdat hij gerenoveerd wordt, maar om de oude gewelven te ondersteunen.
mercado-balhao

14:35 – Wandeltocht langs diverse streetart-kunstwerken

We verlaten de markt op de bovenste verdieping en gaan op zoek naar een aantal straten die bekend en beroemd zijn om hun streetart. Via de Rua de Fernandes lopen we langs de Igreja de Santíssima Trindade. Voor de kerk lopen we nog even richting de parkeergarage. Op de achterzijde van deze garage zijn namelijk twee van de mooiste straatkunstwerken in Porto te vinden. De werken zijn van Costah en Hazul twee kunstenaars die samen verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de streetart in Porto.
streetart-2

Via de Rua do Dr. Ricardo Jorge die overloopt in de Rua da Conceição gaan we richting de Rua do Mirante waar een bijzonder luguber kunstwerk te zien is. Onderweg zoeken we nog even een terrasje op waar we een “lokaal” biertje drinken. Vanuit de Rua de Mirante slaan we de Rua de Cedofeita in en lopen richting de Praça de Gomes Teixeira. Als je goed oplet kom je onderweg behoorlijk wat grote en kleine kunstwerkjes tegen. Uiteindelijk kom je uit bij de Igreja do Carmo waar je op de blauwwitte tegels zeventiende-eeuwse streetart kunt zien.
streetart streetart-luguber streetart-oud
Eenmaal op de Praça de Gomes Teixeira zien we de Fonte dos Leões, de universiteit van Porto en lopen door richting boekhandel Lello. Enkele jaren geleden was deze boekhandel, volgens sommige de mooiste ter wereld, nog gewoon te bezoeken. Tegenwoordig moet je entree betalen om deze winkel met zijn unieke trap binnen te mogen. Je krijgt echter wel een voucher met korting op je aankoop. Er staat een behoorlijk rij en besluiten deze bezienswaardigheid te laten voor wat het is.
lello
We zoeken ons een weg naar de Rua das Flores. In deze straat zijn tientallen streetart kunstwerken te vinden. Iedere vrij stukje muur, meterkast of deur is omgetoverd tot een kunstwerk. Van tientallen meters hoge zijgevels tot kleine tags op prullenbakken, alleen als je goed oplet zal het je lukken om ze allemaal te spotten. De kunstwerken hebben een positieve invloed op de Rua das Flores, je ziet namelijk overal straatartiesten. Zangers, gitaristen en poppenspelers zijn op ieder moment van de dag in de straat te vinden. Die op hun beurt weer zorgen dat de toeristen hun weg naar de Rua das Flores weten te vinden.

streetart-3
kunstopstraat kunstopstraat-2
We hebben inmiddels al behoorlijk wat kilometers afgelegd en gaan aan het einde van de Rua das Flores op het terras zitten. We drinken een biertje terwijl een plaatselijk zanger zijn uiterste best doet op een variatie van Ed Sheeran met de hik.
kunstopstraat-3

17:45 uur – de Cais van Porto

Vanaf het terras lopen we op het gemak terug naar de kaaien van Porto. Terwijl de zon zijn laatste zonnestralen over Porto laat schijnen lopen we naar de Luis I-brug. Op de kaaien hebben allerlei mensen zich verzameld. Overal zijn groepjes met jongeren die samen een fles wijn of Port delen en nog even genieten van de zon. Op het laatste deel van de Cais da Ribeira staat een klein marktje waar voornamelijk souvenirs verkocht worden. We steken de Douro weer over, ditmaal over het benedendek van de Ponte Luis I. Als we aankomen in Vila Nova de Gaia zien we dat de meeste porthuizen hun deuren al hebben gesloten. De geplande portproeverij laten we voor wat het is en gaan op het terras van Rabelos zitten.
cais
luis-brug-beneden

19:00 uur – diner bij Rabelos

Het restaurant zit in hetzelfde rijtje waar we vanmorgen koffie hebben gedronken. We hebben wederom vanaf het terras een prachtig uitzicht op Porto alleen nu met ondergaande zon. Als voorgerecht bestellen ik de Amêijoas à Bulhão Pat, venusschelpen gekookt in de witte wijn met wat knoflook, olijfolie en peterselie. Een heerlijke klassieker uit de Portugese keuken, die je eigenlijk in alle landen aan de Middellandse Zee tegenkomt en overal als de lokale specialiteit gezien wordt.
voorgerecht

Als hoofdgerecht neem ik de op de huid gebakken zeebaars met gegrilde groenten en aardappelen. De vis wordt geserveerd met wat olijfolie, peterselie en knoflook. De tomaten, verse bladspinazie en paprika maken het geheel af.
Geheel tegen mijn gewoonte in bestel ik een dessert. Dit voornamelijk omdat ik de ober iedere keer met kleine wekpotjes zie rondlopen en benieuwd ben wat erin zit. Ik kies degene met advocaat, panna cotta en nootjes. Een aangename afsluiter van de maaltijd.
dessert

Na het eten besluiten we langzaamaan terug richting de boot te lopen. Al met al hebben we vandaag al behoorlijk wat kilometers gemaakt en gaan op zoek naar een taxi. Tijdens deze zoektocht komen we langs de Mercado Munipal da Beira Rio

 20:45 uur – Mercado Munipal da Beira Rio

Deze gezellige foodmarket kunnen we niet voorbijlopen en gaan een kijkje nemen. Binnen is het gezellig druk, overal zijn er kleine winkeltjes waar je eten en drinken kunt kopen. We sluiten de dag af met een glaasje port en wat lokaal gedroogde hammen voordat we de taxi terug naar de jachthaven nemen.
mercado-municipal
Porto is een leuke en afwisselde stad die zich uitstekend leent voor een korte of langere stedentrip. Wij hebben tijdens onze 12 uur in Porto slechts een klein deel van de stad gezien en het merendeel van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties links laten liggen. Er zijn een aantal dingen die je tijdens je bezoek aan Porto eigenlijk niet mag overslaan. Denk hierbij aan een vaartocht op de Douro, een Portproeverij in Vila Gaia Nova en in de zomermaanden een bezoek aan het strand van Porto. Kortom Porto heeft nog geheimen voor ons om nog een keer een bezoek te brengen aan deze bijzondere Portugese stad.
ondergaande-zon

Soortgelijke berichten

Een dagje Belém
04 januari 2018
Lissabon en Sintra
04 januari 2018
Funchal
27 juni 2017