Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Boedapest, een dag in Pest

Nadat we gisteren Boeda, het deel aan de andere zijde van de Donau, verkend hebben, is het vandaag de beurt aan het stadsdeel Pest. Tijdens onze wandelingen door Boeda werden we al meerdere malen getrakteerd op fantastische uitzichten op Pest. Met name het uitzicht vanaf de Gellértberg, zoals op de foto te zien is en het Vissersbastion gaven een goed beeld van dit deel van Boedapest. Hetgene wat ons het meest opviel, was dat het stadsdeel Pest vanaf boven een heel ander karakter lijkt te hebben dan Boeda.
Dit is natuurlijk niet zo gek als je beseft dat Boedapest oorspronkelijk uit drie steden bestond die in de loop der jaren tegen elkaar zijn gegroeid. Het stadsdeel Pest beslaat ongeveer twee derde van het totale grondgebied van Boedapest en wordt door de Donau gescheiden van de stadsdelen Boeda en Óbuda. Pest staat bekend als het zakelijke hart van de stad. De bekendste bezienswaardigheden zijn het parlementsgebouw, het Heldenplein en de synagoge.


Gisteravond hebben we op onze telefoon een route door de stad uitgezet. De route neemt ons mee langs de bekendste bezienswaardigheden, leuke winkelstraatjes en enkele andere hoogtepunten van Pest. Het is een warme dag in de stad en we zullen gedurende de dag verkoeling gaan zoeken in een van de vele badhuizen in Boedapest.

Tijdens onze dag in Boeda hebben we een Boedapest Citycard gekocht. Deze kaart is ook vandaag nog geldig, waardoor we gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, enkele bezienswaardigheden gratis kunnen bezoeken en bij andere een fikse korting krijgen.

09:05 uur – op weg naar Pest

We slapen in hotel Mediterran aan de rand van de stad. De belangrijkste rede om voor dit hotel te kiezen is het feit dat het een eigen parkeergarage heeft en dat het met de bus slechts op tien minuten rijden van het historische centrum van Boedapest ligt. Vanaf ons hotel hebben we de keuze uit drie verschillende buslijnen die ons naar Pest brengen. Bij de eerste halte over de Elisabethbrug stappen we uit en nemen de tram richting het parlementsgebouw. Tegenover het parlementsgebouw zien we een leuk ontbijttentje en gaan daar op het terras zitten.

09:35 uur – ontbijt bij Szamos Marcipán

Szamos Marcipán is eigenlijk een restaurant dat zich gespecialiseerd heeft in toetjes en desserts, maar in de ochtend worden er gelukkig ook ontbijtjes geserveerd. Dit weerhoudt onze dochter er overigens niet van om een taartje te nemen als ontbijt. Zelf kiezen we voor een wat steviger ontbijt; de Hongaarse versie van een “full English breakfast”. Veel verschilt deze Hongaarse versie niet van het origineel, enkel de bonen in tomatensaus zijn achterwege gelaten, de toast is vervangen door een croissantje en er liggen wat gegrilde paprika’s op het bord. Na een stevige kop koffie is het tijd om Pest te gaan verkennen. Op de eerste verdieping van Szamos Marcipán is het Szamos chocolademuseum gevestigd; wij slaan dit museumpje over, maar mocht je iets meer tijd hebben dan is dit misschien een leuke toevoeging.

10:27 uur – parlementsgebouw van Hongarije

Vanaf het terras kijken we al een poosje uit over het parlementsgebouw van Hongarije. Na het ontbijt gaan we een kijkje nemen bij het parlement. We zien de ceremoniële wacht rondjes om de vlag van Hongarije lopen en drommen toeristen foto’s van het prachtige neogotische gebouw maken. Het parlementsgebouw is zeer beperkt toegankelijk voor toeristen, de belangrijkste reden hiervoor is dat het gebouw nog steeds in gebruik is. Op de dagen dat het parlement zitting houdt, is er een tour per dag, op andere dagen zijn er meerdere rondleidingen te boeken. Wij waren helaas te laat met het reserveren van een rondleiding. Wil je dit wel; dan adviseren wij dit ruim op tijd online te doen. Nu moeten we het doen met een wandeling langs de façade van het gebouw. Tegenover het parlementsgebouw staat het ministerie van landbouw van Hongarije.

10:33 uur – ministerie van landbouw van Hongarije

Op zich is dit niet een heel bijzonder gebouw, ware het niet dat in de zuilengalerij van dit ministerie op 25 oktober 1956 een slachtpartij heeft plaatsgevonden. Tientallen metalen bolletjes tegen de muren van de galerij symboliseren de slachtoffers die in deze galerij zijn gevallen tijdens de Hongaarse opstand. Dit is slechts een van de vele herinneringen aan deze bloederige Hongaarse opstand tegen het stalinistische bewind in Hongarije.

10:37 uur – Imre Nagy

Als we de zuilengang verlaten, zien we een bruggetje met daarop een standbeeld van Imre Nagy, de premier van Hongarije voor en tijdens de Hongaarse Opstand. Het afzetten van Imre Nagy door Nikita Chroesjtsjov was een van de belangrijkste aanleidingen van de Hongaarse Opstand. Nadat de opstand werd neergeslagen door het Russische leger werd Imre Nagy gearresteerd en later ter dood veroordeeld, vanwege hoogverraad en samenzwering tegen de volksdemocratie.
De brug met standbeeld van Imre Nagy is tegenwoordig voor veel toeristen dé plek om een selfie met de voormalig premier te maken.

10:41 uur – Ronald Reagan

We lopen verder richting het Liberty square en tot onze verbazing komen we een standbeeld van Ronald Reagan tegen. Deze voormalige Amerikaanse president dankt zijn plaats op het Liberty square aan zijn rol tijdens de val van het communisme in 1989. De plaatsing van het twee meter hoge beeld van Ronald Reagan is wel bijzonder, het kijkt namelijk uit op de ambassade van de Verenigde Staten en op het monument voor de slachtoffers van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Hongarije is er behoorlijk wat commentaar op het standbeeld, zij vinden dat de president indertijd opkwam voor het Amerikaanse grootkapitaal en niet voor de belangen van de Hongaren.

 

10:43 uur – Liberty square

Nadat we Ronald Reagan een handje hebben gegeven, lopen over het Liberty square richting de Sint-Stefanusbasiliek. Onderweg zien we het monument voor de Russische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse ambassade, het voormalige beursgebouw van Hongarije en de nationale bank. Vanwege de aanwezigheid van de Amerikaanse ambassade wordt het plein behoorlijk bewaakt en is het op een aantal plaatsen niet toegestaan om foto’s te maken. Op het einde van het plein zien we een ander controversieel standbeeld; het monument voor de slachtoffers van de nazibezetting.

10:49 uur – het monument voor de slachtoffers van de nazi-bezetting

Dit beeld waar we de aartsengel Gabriel, het symbool van Hongarije, zien die wordt aangevallen door een Duits adelaar moet de aanval van Duitsland op de bevolking van Hongarije voorstellen. Volgens tegenstanders zou het beeld een te eenzijdig beeld geven van de rol van Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenstanders van het beeld hebben allerlei foto’s en verhalen van Joodse slachtoffers bij het monument opgehangen. Ze hopen op deze manier een beter beeld te geven van de dubieuze rol die de Hongaarse regering innam tijdens de oorlog.

We slaan linksaf bij het beeld en laten met het verlaten van het plein de roerige geschiedenis van Boedapest en Hongarije achter ons. Bij de Ferrari-dealer slaan we rechtsaf en zien de Sint-Stefanusbasiliek in de verte al liggen. Onderweg komen we nog een prachtig streetart kunstwerk tegen van Fat Heat en Bea Pántya. Het kunstwerk “Living Space” kan zelfs tot leven komen als je de bijbehorende app downloadt.

11:00 uur – Sint-StefansBasiliek

Eenmaal aangekomen bij de basiliek valt het op hoe ontzettend druk het er is. Het hele plein is vol met toeristen en om de kerk binnen te komen moeten we even in de rij staan. Na een minuut of tien in de rij te hebben gewacht, kunnen we de basiliek bezoeken. Een bezoek aan de basiliek is gratis, alleen voor de speciale orgelconcerten die er iedere maandag gegeven worden en voor een bezoek aan de koepel betaal je entree.

De Sint-Stefanusbasiliek is een relatief jonge basiliek, de bouw startte halverwege de negentiende eeuw en werd in het begin van de twintigste eeuw afgerond. Het mooiste deel is de met mozaïek versierde koepel. In de verschillende nissen komen we verschillende kerkvaders tegen. De belangrijkste reliek van de basiliek is de rechterhand van de heilige koning Stefanus.

De zon staat ondertussen hoog aan de hemel en de temperaturen in de stad beginnen behoorlijk op te lopen. Een plantsoenwerker staat op het plein voor de basiliek met een spuit de toeristen wat af te koelen. Onze dochter maakt hier dankbaar gebruik van en huppelt vrolijk met de andere kinderen door de stralen heen.

11:29 uur – Hongaarse Opera

Vanaf de Sint Stefans Basiliek vinden we ons een weg naar de Hongaarse Opera. Als we daar aankomen, zien we dat het hele gebouw is ingepakt en dat het een grootscheepse renovatie aan het ondergaan is. We kunnen wel naar binnen, waar ons verteld wordt dat er alternatieve rondleidingen in de opera gegeven worden. We kopen een kaartje voor later die middag en gaan op zoek naar de synagoge van Boedapest.

11:31 uur – wandeling richting de synagoge

Via verschillende de straatjes vinden we een weg naar de Joodse wijk. We nemen zeker niet de kortste weg, maar laten ons leiden door de leuke straatjes en pleintjes die we onderweg tegenkomen. Onderweg komen we langs een rijdende boekenwinkel, de prachtige art-nouveaugevel van de voormalige Turkse bank, gezellige pleintjes, leuke winkeltjes en een kunstgalerie waar ze allerlei handgemaakte spulletjes verkopen.

12:39 uur – Synagoge van Kazinczy utca

We willen de synagoge bezoeken, maar aangezien het zaterdag is, blijkt dat niet mogelijk. We nemen wel een kijkje door de hekken. Het is jammer dat synagoge vandaag gesloten is, de synagoge van Kazinczy utca schijnt tot de mooiste van Europa te behoren. Mocht je synagoge van Boedapest willen bezoeken, en niet net als wij op zaterdag in de stad zijn, dan doe je er goed aan om je kaartjes op voorhand online te bestellen. Zo omzeil je de wachtrijen die er normaal te vinden zijn. Denk er wel aan om gepaste kleding te dragen. (schouders bedekt, geen korte broeken of rokken)
Achter de synagoge nemen we wel een kijkje bij het Holocaustmonument, voor de liefhebbers is ernaast nog een museum te vinden. Bijzonder aan dit museum is dat het museum gevestigd is in een voormalige Duitse bunker.

12:52 uur – lunchen met taartjes bij à Table

Als we iets verder de straat inlopen, komen we langs patisserie en boulangerie à Table. De perfecte plek om even te stoppen voor een lunch. Ze hebben de keus uit verschillende vers gemaakte gebakjes en andere patisserie. We bestellen een L ’Eclair, een taartje met pistache en een chocoladetaartje. De gebakjes zijn bijna te mooi om op te eten. Kleine fijne laagjes cake worden afgewisseld met zachte crème. Het voelt als een feestje. Om de dorst te lessen nemen we er eigengemaakte limonades en ice-tea bij.

13:14 uur – vintage shoppen en de Gozsdu weekend Market

We lopen verder en komen op de Síp u, een toffe winkel met vintagekleding tegen. Wie van vintagekleding houdt, kan in Boedapest goed zijn slag slaan. In deze buurt zijn meerdere winkeltjes te vinden. Dressing Room is een klein, rommelig volgepropt winkeltje met prachtige kledingstukken. De paillettestenen glitters vliegen je rond de oren. Je vindt er vooral kledingstukken uit de jaren 80. De prijzen zijn zoals je dat in Nederland ook van de betere vintagewinkels gewend bent. Onze dochter scoort een leuk gehaakt truitje.


Als we de winkel uitstappen, lopen we bij toeval tegen de Gozsdu weekend market aan. Deze markt is te vinden in een doorgang tussen de Dub u en de Király u. Op de markt vind je kleine kraampjes met antieke spulletjes, mooie sieraden, handgemaakte sjaals en veel meer. Ook zijn er allerlei memorabilia te vinden uit het communistische tijdperk. Medailles voor de beste arbeider, pins ter meerdere eer en glorie van het communisme, je vindt het er allemaal terug. Het is een erg leuk marktje om wat rond te neuzen en een origineel souvenir te scoren.

14:55 uur – drankje bij Dobrumba

We zijn dorstig geworden van het shoppen en besluiten wat te gaan drinken bij Dobrumba. Het is eigenlijk een fusionrestaurant waar je gerechten uit de Kaukasus, het Midden-Oosten en de mediterrane keuken op de kaart vindt. Op dit tijdstip is het ook mogelijk om er een drankje te doen. Net als in de meeste bars en restaurants in Boedapest komen we op de kaart meerdere vers gemaakte limonades tegen. We bestellen alle drie een andere smaak zodat we ze goed kunnen vergelijken, de verse ijsthee met citroen en munt is de favoriet.

14:32 uur – terug naar de Opera

Ondertussen is het tijd geworden om terug richting de Opera te lopen. Onze rondleiding begint om drie uur. Vanaf Dobrumba is het iets meer dan een kwartiertje lopen naar de Opera van Boedapest. Onderweg komen we nog twee steltlopers tegen die reclame aan het maken zijn voor de weekend markt waar we net geweest zijn.

15:00 uur – rondleiding en concert

Vanwege de renovatie van de Opera van Hongarije ziet de rondleiding die wij vandaag gaan krijgen er substantieel anders uit dan een normale rondleiding. Het grootste verschil is dat we de concertzaal van de opera niet te zien gaan krijgen. We krijgen wel de oude foyers te zien waar ooit de adellijke en rijke Hongaarse families in de pauzes hun sigaren rookten en drankje dronken. De versierde foyers, lobby’s en entrees zijn prachtig, maar het maakt de nieuwsgierigheid naar de concertzaal alleen maar groter. We krijgen wel een goed idee van waarom het gebouw terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Hoogtepunt van de rondleiding is een concert door twee operazangeressen dat op de trappen van de opera gegeven wordt. De akoestiek in dit deel van de opera is indrukwekkend.

15:48 uur – met de metro naar de thermale baden

Na bijna een hele dag in de verstikkende hitte van de stad te hebben gelopen, zijn we nu klaar mee en is het tijd om naar een thermaal bad te gaan. De Széchenyibaden zijn de bekendste baden van de stad. Na even googelen, komen we erachter dat we vanaf de opera vrij gemakkelijk met de metro bij de Széchenyibaden kunnen komen zonder over te stappen. Bijkomend voordeel is dat we met Boedapest Citycard gratis gebruik kunnen maken van de metro. Vanaf het metrostation Széchenyi fürdó is het enkele minuten lopen naar het badencomplex.

16:17 uur – Széchenyibaden

Eenmaal aangekomen staat er een behoorlijke rij voor de ingang van de Széchenyibaden. In het begin denken we nog dat we in de rij staan voor de kassa en dat het simpelweg wat langzaam gaat. Als we al een minuut of tien in de rij staan en nog steeds geen stap vooruitgekomen zijn, horen we via een speaker dat de wachttijd nog minimaal een half uur is. We nemen een kijkje door het raam, zien de overvolle baden en kiezen er op dat moment voor om een ander thermaal complex op te zoeken. We zien dat we met onze Boedapest Citycard gratis de Lucasbaden mogen bezoeken. Deze baden staan bekend als de mooiste of hipste thermale baden van Boedapest, maar zullen ook voor de nodige verkoeling zorgen. Wil je naar de Széchenyibaden reserveer dan entreekaarten online

16:25 uur – metro, tram en naar Boeda

Dit betekent wel dat we terug naar de andere zijde van de Donau moeten en even een bezoek gaan brengen aan Boeda. We nemen dezelfde metro weer terug richting het centrum. Nemen bij Deak Ferenc tér de overstap op de blauwe metrolijn lijn en stappen uit bij Nyugati pályaudvar. Na enkele minuten gewacht te hebben pakken we de bus naar de andere zijde van de Donau. We hadden ook de tram kunnen nemen, maar in ons geval kwam de bus iets eerder.

16:56 uur – Sint Lucas baden

Eenmaal aangekomen bij de thermale baden van Sint Lucas valt ons voornamelijk de rust op die in het badhuis heerst. Anders dan bij de Széchenyibaden is het bad niet overvol, maar heb je er alle ruimte om even heerlijk te relaxen en de drukte van de stad te vergeten. Binnen de muren van het badhuis mogen er logischerwijs geen foto’s gemaakt worden. Nadat we eerst wat geluierd te hebben in het zwembad gaan we op zoek naar de thermale baden. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Via een wirwar van deuren, kleedruimtes en gangetjes komen we uiteindelijk toch in het thermale deel van het badhuis. De thermale bron van Sint Lucas zou volgens velen een helende werking hebben, het water heeft een redelijk hoog zwavelgehalte en een temperatuur tussen de 24 en 40 graden Celsius, afhankelijk van het bad. Door de hoge zwavelconcentratie ruiken de baden wel een beetje naar rotte eieren.

19:45 uur – terug naar Pest

Na een uurtje of twee en een half zijn we weer helemaal schoon en rozig en is het tijd geworden om terug richting Pest te gaan. We nemen de tram over de Donau en stappen zo dicht mogelijk bij het centrum, halte Oktogon en gaan op zoek naar een restaurant.

20:10 uur – Diner bij beefheaven

Op het moment dat we goed en wel begonnen zijn aan onze zoektocht naar een restaurant slaat het weer om en worden we getrakteerd op een zomerse onweersbui. We duiken het eerste het beste terras op en nemen plaats op het overdekte terras. We blijken een tafeltje te hebben bij Beefheaven, een restaurant, zoals zijn naam al doet vermoeden, dat bekend staat om zijn vleesgerechten. De kaart staat vol met langzaam gegaarde stukken vlees die soms wel weken in een droogkast verouderd zijn. We bestellen de spareribs en een “red dream burger” beide vergezeld met dikke frieten en een koolsalade. Het vlees is van uitmuntende kwaliteit en de lokale biertjes van de tap smaken er uitstekend bij.


Na het diner bestellen we een koffie met een palinka en als de bui uiteindelijk is overgetrokken, is het tijd geworden om terug richting het hotel te gaan.

Na een ritje met de tram en bus vallen we uiteindelijk moe en voldaan van onze dag op bed in ons hotel.

Na twee dagen Boedapest kunnen we de conclusie trekken dat het een bijzonder veelzijdige stad is die ons gedurende onze dagen geen moment verveeld heeft. Boeda en Pest hebben beide een heel eigen karakter en trekken beide hun eigen publiek. Je zou kunnen zeggen dat Boeda iets toeristischer is en dat Pest het wat hippere deel van de stad is, maar daar doe je beide stadsdelen te kort mee.

Wil je nog meer uit je dag halen of wil je meerdere dagen in dit stadsdeel doorbrengen, dan we nog de volgende tips voor je.

– Bezoek de centrale markt van Boedapest aan de Vaci Utca
– Reserveer online je rondleiding in het parlementsgebouw
– Bezoek in de avonduren de ruïnebars, deze zijn voornamelijk in de Joodse wijk te vinden
– Ben je niet net als wij met de auto naar Boedapest gereden, zoek dan een hip boetiekhotel ergens in het centrum van de stad. Dit zal je een hoop tijd besparen.

Soortgelijke berichten

De highlights van Boeda
25 september 2018
Budapest tijdens Sziget
03 oktober 2016