Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Budapest tijdens Sziget

Mijn dag bestaat uit een deel Budapest ontdekken en het festival Sziget verder verkennen. Budapest is de hoofdstad van Hongarije en bestaat uit twee stadsdelen opgesplitst door de rivier de Donau. De stad telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners en dat maakt dit ook gelijk de grootste stad van Hongarije. Aan de Pest-zijde bevindt zich het (zakelijk) centrum, hier vind je gebouwen als het parlementsgebouw en het heldenplein. Aan de Buda-zijde bevinden zich het ‘Castle District’ en is veel meer een woongebied. Ook vind je hier veel meer groen dan aan de Pest-zijde. Het festival Sziget viert dit jaar zijn 24e editie. Het is in 1993 gestart als een 6-daags festival, maar is ondertussen uitgegroeid tot 7 dagen. Het wordt ook wel ‘Island of Freedom’ genoemd, vanwege de vele verschillende nationaliteiten die het festival bezoeken, maar ook om de diversiteit op het festival zelf. De organisatoren van het festival houden zich ook bezig met maatschappelijke thema’s, zoals de vluchtelingendiscussie die op dit moment erg speelt in Hongarije. Er is dan ook een ‘tent without borders’, maar ook is er een ‘mirrorroom’ voor homoseksuelen. Het festival zelf is verder vooral heel kleurrijk en een echte beleving om rond te wandelen.

Wie ben ik?

Ik ben Robin, vanaf jongs af aan hebben mijn ouders mee al meegenomen naar verschillende steden en landen, binnen en buiten Europa. Reizen hebben mijn ouders mij dus wel meegegeven. Mijn eerste reis alleen (zonder ouders) was toen ik op mijn 17e met een Marokkaans gezin mee ging naar Marokko en daar verbleef bij hun familie in een klein dorpje. Hier raakte ik zo verwonderd door de cultuur en de gastvrijheid van de familie dat ik nog heel veel meer culturen wil leren kennen. Hier is mijn echte passie voor reizen begonnen en ik ben van plan nog heel veel meer op reis te gaan!

10.00 uur – opfrissen in het badhuis

Na al een paar dagen vertoefd te hebben op het festival Sziget start ik de dag met een frisse duik in een badhuis. Bij aankomst is het nog vrij rustig, maar na een uur staat er al een flinke rij om naar binnen te komen. Tijdens Sziget heeft het badhuis de meeste bezoekers van het jaar, omdat er een hoop mensen zijn die na een paar dagen festival zich graag even fatsoenlijk opfrissen. Er zijn meerdere baden, sauna’s en een dakterras waar je kan zonnen. Het water van sommige baden vond ik best wel vies, dus ik denk dat er al wat mensen mij voor zijn geweest. Het laatste uur in het badhuis heb ik dan ook besteed op het zonneterras. Het was heerlijk zonnig dus het was prima vertoeven hier en lekker rustig!

badhuis

12.00 uur – eigen lunch koken in de ruïne bar

Na het badhuis ben ik weer helemaal fris en fruitig dus ik kan verder. In een ruïne bar kook ik zelf de lunch met nog wat andere mensen. Het wordt opgedeeld in groepen over twee typische Hongaarse gerechten; goulash of ratatouille. Beiden een stoofgerecht, goulash met gestoofd rundvlees en ratatouille met een hoop groenten. Ik kook vandaag ratatouille. Tijdens het koken heb ik vooral de taak om de groenten te snijden die erin gaan. Dat zijn er best veel, want de Hongaren lijken er graag een potje van te maken. Het koken op zich is niet zo heel moeilijk, want alles wordt in een grote pan gegooid en dan moeten we wachten tot het klaar is. Ik gooi er nog wat kruiden bij, maar voor de komende anderhalf uur is het niet anders dan wachten tot het klaar is.
lunch

13.00 uur – tijdens het wachten

Het eten is nog aan het stoven, waardoor ik de tijd krijg om wat in de omgeving rond te wandelen. Zo loop ik op een marktje uit. Een gezellig straatje met overdag marktkraampjes met wat Hongaarse producten en verschillende leuke restaurantjes en barretjes. Dit is te vinden op de Goszdu Udvar. Er is genoeg keuze voor iedereen en alles is kleurrijk aangekleed. Een zeer gezellig straatje om even wat tijd te verdoen. Het eten is ondertussen bijna klaar en ik heb echt wel honger dus ik ga terug naar de ruïne bar en wacht met smart op het eten!

tijdens-het-wachten

15.00 uur – met de speedboot!

Na het proeven van en de ratatouille en de goulash blijkt wel dat de Hongaarse keuken niet mijn favoriete is, maar op zich smaakte het prima. Ik mag weer terug naar het festival en kan niet wachten, want Sum41 komt straks optreden. Dit keer ga ik met de speedboot de Donau over en dat vind ik echt wel gaaf, want de boot klettert echt over het water. Het gaat best snel en hobbelig, dus foto’s maken is wat lastig. Wel een hele toffe manier om af te reizen naar het festival!

speedboot

15.30 uur – aankomst op het eiland

Omdat de bandjes die ik wil zien wat later beginnen, ga ik eerst de andere stukken van het eiland bekijken, naast de verschillende podia heeft Sziget festival nog veel meer te ontdekken. Zo is er een Sziget beach waar je eventueel met een ‘bucket’ drank kan relaxen met elkaar, een zone waar gehandicapten bijvoorbeeld rolstoelbasketbal met elkaar kunnen spelen, het luminarium en er is een ArtZone waar verschillende artiesten kunst maken en hun kunst verkopen. Ik ga eerst naar het strand, wat best een eindje lopen is. Vanaf waar we aankomen is het nog een half uur en zo’n 40 minuten terug naar het hoofdpodium. Maar bewegen is gezond zeggen ze altijd. Het strand is echt ingericht om te loungen en met elkaar wat te drinken. Ook hier is het weer kleurrijk versierd. Na 20 minuten heb ik het hier weer wel gezien en ben ik vooral benieuwd naar de ‘ArtZone’. Dit kan ik nog mooi doen voor er verschillende artiesten starten die ik graag wil zien.

aankomst-op-het-eiland

16.00 uur – tussen kunst en kitsch

Op het festival is er een ArtZone, hier staan verschillende kunstwerken, maar ook artiesten zelf om workshops te geven of om hun eigen kunst te maken en eventueel te verkopen. Er zijn kunstwerken gemaakt van bloemen in de vorm van dieren. Ik vind het een bijzonder beeld om mensen hier samen te zien komen om te kijken naar verschillende kunstwerken. Het is wederom weer heel kleurrijk aangekleed. Ik vind het leuk dat ze artiesten de kans geven om hier te staan en hun werk te verkopen en te promoten. Goed te zien!

kunst-en-kitsch

18:00 uur – tijd voor wat muziek

Het is tijd om bij verschillende podia naar muziek te luisteren. Onderweg naar het A38-stage kom ik langs het bluespodium waar ik even word afgeleid door een duo op gitaar en mondharmonica. Het klonk heel tof, maar ik moet even door, anders mis ik de Noorse zangeres Aurora. Verrassend goed vind ik Aurora, de muziek en klank van haar stem spreekt me ontzettend aan. Dit is iets wat ik thuis nog op kan zetten! Om 19.00 is het tijd om bij het hoofdpodium een kijkje te nemen bij de rockband Sum41! Toen ik zo’n 14-15 jaar was luisterde ik deze muziek heel veel, dus nu ik hiernaar luister is het alsof ik even die tijd herleef. Ik vind het nog steeds echt wel leuke muziek en dit is de eerste keer dat ik ze live zie. Al is het mij het dan ook weer niet waard om helemaal vooraan tussen de menigte te gaan staan.

muziek

20.30 uur – een hapje in de stad

Ondertussen krijg ik wat honger en ik ben na een paar dagen wel klaar met het festivaleten. Het is intussen donker geworden dus ik pak de ferry terug richting de stad. Alle (belangrijke) gebouwen in de twee stadsdelen zijn goudgeel verlicht, dit is zo ontzettend mooi om te zien! Het geeft echt een feeëriek beeld. Eenmaal in de stad aangekomen pak ik de tram naar het centrum. Het meeste sluit vrij vroeg en de plekjes die waren aangeraden, gingen al dicht. Ik kom uiteindelijk bij een restaurantje uit waar ze ook ontzettend veel verschillende wijnen hebben, lijkt me een goede keus om te gaan zitten! Ik neem een vegetarische burger met sla en tomaat en een soort balsamicodressing. Ik kan niet helemaal plaatsen waar de burger van gemaakt is, maar het smaakt echt ontzettend lekker. Ik heb heerlijk gegeten en het was me het ritje naar de stad zeker waard!

hapje-in-de-stad

23.00 uur – een laatste drankje

Om even uit te buiken maak ik een wandeling richting het prachtige ‘Castle District’. Het is best een eindje wandelen en ik moet ook nog eens een hoop trappen op. Voor iemand die niet sport, vind ik dat het mij best aardig afgaat. Eenmaal boven gekomen is het de wandeling ook echt waard, want het geeft een prachtig uitzicht over de verlichte stad. Nog een laatste wijntje bij Pierrot en dan is het tijd om naar bed te gaan.

01.00 uur – bedtijd!

Een beetje rozig wandel ik terug naar het hotel om op mijn bed te kunnen ploffen. Wat een leuke, maar toch wel een intensieve dag vandaag. Na het prachtige uitzicht vanaf het ‘Castle District’ heb ik genoeg om over te dromen vannacht en wat ligt het bed lekker! Welterusten.

bedtijd

Soortgelijke berichten

Boedapest, een dag in Pest
15 april 2019
De highlights van Boeda
25 september 2018