Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Winters Parijs

Op een winterse dag in de kerstvakantie gaan we naar Parijs. Onze dochter wil al heel lang graag een keer de Eifeltoren zien en beklimmen. Dus grijpen we de schoolvakantie aan om een paar dagen deze stad te bezoeken. Parijs heeft te kampen met een dalend aantal toeristen na de aanslagen in 2015. De stad heeft veel mooie sfeervolle plekken. Er zijn prachtige musea, je kunt er heerlijk eten, er zijn bijzondere monumenten en heeft een fijn sfeertje. Natuurlijk loop je een zeker risico in een grote stad, maar de kans dat je in Parijs overreden wordt door een auto is denk ik nog steeds groter dan dat je omkomt bij een terroristische aanslag.

Het is goed koud in Parijs dus hebben we ook verschillende musea op onze planning staan om af en toe even op te warmen. We hebben een museumpas voor twee dagen zodat we geen kaartjes meer hoeven te kopen. Deze kun je vooraf online bestellen en hoef je alleen maar even bij de toeristische dienst op te halen. Het leuke van zo’n museumpas is dat je nergens in de rij hoeft te staan en dat je wat makkelijker binnenloopt in musea waar je wellicht anders niet naartoe zou gaan. Is het niks dan ben je zo weer buiten, je mag toch “gratis” naar binnen. De pas geldt ook voor een aantal monumenten in de stad.

9:30 uur – metro naar les Invalides

We starten de dag bij Les Invalides. Het idee was: ’s morgen vroeg te starten bij de Eiffeltoren, maar die staat op deze grauwe ochtend verscholen in de mist. Dus is Napoleon eerst aan de beurt. De Dôme des Invalides werd ooit gebouwd als grafkerk voor Koning Lodewijk, maar veranderde na de Franse revolutie van functie. In de bijgebouwen waar vroeger een hospitaal was voor veteranen, is nu een museum gevestigd met oude wapens en harnassen.
We lopen echter eerst de kerk binnen en staan even stil bij het graf van Napoleon. Naast Napoleon vind je er ook het graf van andere belangrijke militairen; militair bouwmeester Vauban en generaal Foch (Eerste Wereldoorlog) liggen ook begraven in de kerk.
les-invalides

Wat een groot graf voor zo’n klein ventje! We gaan door naar het museum. Dit vindt onze dochter erg leuk. De verschillende harnassen, helmen, kanonnen en zwaarden spreken tot de verbeelding. Mooi is ook de opstelling met Japanse Samoerai kleding. Je maakt in het museum, als het ware een wandeling door de krijgsgeschiedenis vanaf de oudheid tot aan de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de Dôme des Invalides lopen we richting de Eifeltoren. Dit is een klein stukje lopen door het koude Parijs en goed te doen.
graf-napoleon

11:30 uur – de Eifeltoren

In het park voor de Eifeltoren, Champs de Mars, lopen we eerst even de kerstmarkt op. Op verschillende plaatsen in Parijs zijn kleine kerstmarktjes te vinden. Hier in de schaduw van de Eiffeltoren kun je schaatsen op een klein schaatsbaantje, een foto maken in een Dickens decor en braadworsten eten. Daarnaast worden er allerlei souvenirtjes, mutsen en etenswaren verkocht. Je kunt hier even opwarmen met warme Glühwein of chocolademelk.

kerstmarkt

Terwijl we op de kerstmarkt lopen breekt de zon langzaam door en trekken de wolken op. We gaan snel richting de Eiffeltoren. Omdat het daarstraks zo mistig was, is het nu niet druk en kunnen we vrij snel de lift naar boven nemen. De lift neemt ons mee naar de tweede verdieping. Met het winterzonnetje op ons gezicht genieten we van het uitzicht vanaf de tweede verdieping. Onze dochter vindt het helemaal te gek hierboven. Het is gaaf om te zien hoe de toren in elkaar zit. Het mooie zit hem wel in de constructie en het uitzicht.

eifeltorenuitzicht-eifeltoren

We besluiten nog een verdieping hoger te gaan en nemen de lift naar de derde etage, helemaal bovenin. Op de derde verdieping kun je alleen met de lift komen. Met uitzicht over Parijs tussen de constructie van Eiffel door kom je uiteindelijk op het hoogste punt. Niet heel tof voor iemand met hoogtevrees, maar gelukkig is alles goed afgezet. Omdat het nog steeds een beetje mistig is kunnen we niet alles zien. We nemen een paar bewijsfoto’s voor onze dochter. Op de derde verdieping zit een champagnebar, we twijfelen aan een glaasje champagne op hoogte. De prijs brengt ons snel op andere gedachte. We nemen de lift weer terug naar beneden en gaan door naar de eerste verdieping. Hier is een tentoonstelling te zien over de toren en de bouw ervan. Ook zie je alle keren dat de toren is gebruikt in diverse speelfilms. In de wintermaanden kun je hier op de eerste verdieping ook schaatsen op het kleine schaatsbaantje. Onze dochter heeft lol met het staan op de glazen vloer en doen alsof ze naar beneden valt. Terug beneden worstelen we ons een weg door de souvenir verkopers en gaan we naar museum Quai Barnly.

uitzicht-eifeltoren-2

13:15 uur – Muséé du Quai Branly

Vanaf de Eifeltoren hebben dit bijzondere gebouw al zien liggen. Tussen alle monumentale panden is dit moderne rode gebouw een bijzondere blikvanger. Aan de buitenkant van het museum is een grote begroeide muur gemaakt waardoor het bij de ingang lijkt alsof je een soort groene oase betreedt in de drukte van de stad. Het Muséé du Quai Branly is een etnografisch museum en werd 2006 geopend door president Chirac.

quai-branly

quai-branly-3

Het museum is niet een traditioneel museum met saaie opstellingen. Alleen al de vorm van het gebouw is heel anders. Via een soort rivierbedding kom je de tentoonstellingsruimte binnen. In de rivierbedding stroomt een waterval aan Franse woorden die je als vanzelf naar boven volgt. Het gebouw en de inrichting zijn zo opgezet dat je als een soort natuurlijke route volgt die je figuurlijk over de hele wereld brengt. De collectie is per werelddeel bij elkaar gezet en bevat beelden, kleding, wapens, gebruiksvoorwerpen, kunst en audiovisueel materiaal. Alles samen maakt het tot een kleurrijk en boeiend geheel. We vermaken ons een uur lang prima met de bijzondere kostuums, gekke gezichtsmaskers en bijzondere muziekinstrumenten.

quai-branly-2

14:30 uur – op naar de Arc de Triomph

We zijn weer opgewarmd en duiken weer terug de kou in. We gaan te voet onderweg naar de Arc de Triomph en willen onderweg even wat lunchen. We steken bij de Passerelle Debilly de Seine over en gaan rechtdoor de Rue de Manentation in. Deze eindigt bij een steile trap. We doen een wedstrijdje wie er het eerst boven is. Via de Avenue de Léna lopen we naar de Arc de Triomph. Onderweg halen we even bij een bakkertje een lekkere Eclair en kop koffie. Omdat we dicht bij de Champs Elysee zitten, zijn de prijzen hier aan de hoge kant.

arc-de-triomph

Bij de Arc de Triomph is het zoals altijd een drukte van belang. De auto’s die hun rondjes draaien op de Place de Charles de Gaule, de drukke Champs Elysees en de toeristen die halsbrekende toeren uithalen midden op straat om op de foto te gaan met de Arc de Triomph. We duiken de tunnel in naar de ingang van de Arc en zijn direct heel erg blij met onze museumpas. Heel de tunnel staat vol met mensen die kaartjes moeten kopen en wij lopen deze rij vrolijk voorbij. We bekijken eerst even de eeuwige vlam en nemen dan de trap naar boven om van bovenaf Parijs en de Place de Charles de Gaulle te bewonderen. De lucht is nog steeds wat mistig waardoor het lijkt alsof heel Parijs bedekt is met een zacht donsje. Het is gaaf hier te staan terwijl het verkeer onder langs je heen raast. Dit is het beeld dat je kent van de laatste etappe van de Tour de France.

arc-de-triomph-trap

arc-de-triomph-uitzicht

15:30 uur – het Louvre

Omdat het zo tegen het einde van de middag loopt, begint het al flink af te koelen. We nemen snel de Metro naar het Louvre. Vanaf de Champs Elysee heb je een snelle rechtstreekse verbinding. We stappen vlakbij het Louvre uit en gaan richting de ingang.

metro

Ook hier hebben we weer profijt van onze museumpas. We hoeven slechts even in een korte rij te staan voor de security, onze kaartjes hebben we al. We laten onze jassen achter in de garderobe en gaan een flitsbezoek Louvre doen.

Het Louvre is een van de grootste musea van de wereld en herbergt tal van prachtige kunstschatten. Wie alles wil bekijken is dagen bezig en dat was nu niet onze bedoeling. We willen onze dochter een aantal grote kunstschatten laten zien dus lopen we een gerichte route door het museum. Bovendien is ze zelf heel erg nieuwsgierig naar de Mona Lisa. Bij de infobalie halen we een plattegrondje. Hierop kun je vrij simpel de belangrijkste stukken lokaliseren.

louvre-3

We gaan eerst richting de afdeling Griekse en Romeinse Oudheid en bekijken de Venus de Milo en het hoofdloze beeld van de godin Niké. Op de afdeling met beelden staat en interactief scherm dat je meer vertelt hoe je de verschillende Griekse en Romeinse goden kunt herkennen. Met deze extra info raden we bij ieder beeld wie het is. Onze dochter wil graag ook even kijken op de Egyptische afdeling en dus gaan we op zoek naar mummies en sarcofagen. Het nadeel van het Louvre is dat ze zo ontzettend veel van alles hebben. Er staat niet één sarcofaag, maar wel twintig, niet één beeld ,maar wel honderd. Op den duur zie je door de beelden de kunst niet meer ☺.

louvre-2

Na de Oudheid is het tijd voor de schilderkunst. In het Louvre hangen ook enkele belangrijke werken van Johannes Vermeer en Frans Hals. Bijzonder om die hier te zien. Dan is het eindelijk tijd voor de Mona Lisa. Onze dochter heeft er in een stripverhaal over gelezen en wil nu wel eens dit schilderij in het echt zien. Bijna lijkt het uit te lopen op en deceptie. Bij de Mona Lisa aangekomen staat er een enorm mensenmassa voor het schilderij. We zien niks. Dochterlief probeert zich nog even vooraan te worstelen ,maar dit lukt niet. Ik besluit ze daarom maar op mijn schouders te zetten, maar wordt gelijk aangesproken door een suppoost, dat mag natuurlijk niet. Als ik hem uitleg waarom, is hij uiterst vriendelijk en gebaart ons om mee te komen. Tussen het publiek en het schilderij is een open ruimte van ongeveer een meter. Onze dochter mag hier vooraan gaan staan en heeft ineens een V.I.P. uitzicht op de Mona Lisa. Op haar gemakje krijgt ze de tijd het schilderij te bekijken en foto’s te maken terwijl achter haar de Japanners en Chinezen zich staan te verdringen met hun Iphones.

mona-lisa

18:00 uur – hotel

We verlaten het Louvre en gaan ons even opfrissen voor het diner. Door de kou wandelen we terug naar het hotel. Ons hotel ligt vlakbij Les Halles. In deze levendige buurt zijn verschillende leuke restaurantjes. Vanavond kiezen we voor een klassiek Frans Restaurant. Maar in de buurt zitten verschillende leuke tentjes. Zo eet je bij La Louchebem in een voormalige slagerij heerlijke stukken vlees.

20:00 uur – diner bij Poul au pot

La Poul au Pot ligt aan de Rue Vauvilliers, een zijstraat van de rue Saint Honoré. Het is een klassiek Frans restaurant in alle opzichte. Obers in strakke zwarte schorten en smetteloze witte overhemden. Het interieur heeft kleine tafeltjes, bloemengordijntjes en stamt ergens uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De keuken van La Poule au pot is iedere dag geopend van zeven uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts. Vandaar waarschijnlijk de grote schare aan bekende namen die hier ooit gegeten hebben. Iedere beroemdheid is vereeuwigd met een klein koperen plaatje aan de muur. De kaart staat vol met Franse klassiekers en daar wagen we ons graag aan. We bestellen een Confit de Canard, Steak tartare en de specialiteit van het huis; de poule au pot. Uiteraard nemen we daar een lekker flesje wijn bij.

diner

We genieten met volle teugen. Dit is de klassieke Franse keuken zoals hij bedoeld is. Geen poespas, schuimpjes of krokantjes, maar gewoon goed klaargemaakt eten. De chèf is van de oude stempel en verstaat zijn vak. Dat geldt ook voor de toetjes, enkel klassiekers op de kaart. Zou dat in sommige restaurants wat saai overkomen, hier hoort het er gewoon helemaal bij. En de toetjes zijn heerlijk. Het Amerikaanse stel naast ons is op huwelijksreis en zij is vandaag jarig. Als verrassing wordt de dame toegezongen en wordt het dessert opgediend met vuurwerk. De bediening is uitermate vriendelijk en behulpzaam. Na een heerlijk diner rollen we naar buiten. We hebben een heerlijke dag gehad.

diner-2

Onze dag in Parijs was heerlijk. Buiten was het koud, maar met de zon op je gezicht toch fijn. We hebben een leuke afwisseling gemaakt tussen activiteiten buiten en binnen. Op het nieuws kwam later dat er 100.000 militairen aanwezig waren in Parijs. Wij hebben er amper iets van gemerkt. Natuurlijk staan er bij de grote attracties soldaten ,maar dat zijn we inmiddels (helaas) wel gewend. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld of last gehad van een beklemmend sfeertje. Het was gewoon een hele fijne dag.

louvre-avond

Meer leuke uitjes met kinderen in Parijs:

Parijs is een superleuke stad om met kinderen te bezoeken. De monumenten spreken natuurlijk tot de verbeelding , maar er zijn ook tal van mooie musea te vinden die erg leuk zijn voor kinderen.
De Conciergerie, op het Ilse de la Cité vlakbij de Notre Dame, was in de Franse revolutie de staatsgevangenis. Hier bewonder je oude cellen en leer je over de Franse revolutie. De cellen zijn super spannend voor avontuurlijke kinderen.

conciergerie

Grand Galerie de L’Evolution. Deze galerie is een onderdeel van het natuurhistorisch museum van Parijs. Het ene deel is een prachtige opstelling in een oude tentoonstellingsruimte van de eeuwwisseling. Rijen en rijen met geraamtes en vitrines vol met fossiele en op sterk water gezette dieren. De Grand Galerie de L’ Evolution is het moderne deel van dit museum. Opgezet in een oude loods is dit de moderne versie van het natuurhistorisch museum. Alleen al voor het gebouw de moeite waard om even te gaan kijken.
grand-galerie-de-levolution

grand-galerie-de-levolution-2

Soortgelijke berichten

De highlights van Nancy
30 augustus 2019
De highlights van Nantes
07 februari 2024
De highlights van Metz
21 juni 2022