Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Bordeaux

Bordeaux is onder Nederlandse toeristen een van de populairste steden in Frankrijk. Dat komt vooral omdat Nederlanders in de zomermaanden massaal richting de Franse kust trekken. De ligging nabij de zuidwestelijke stranden zorgt ervoor dat Bordeaux een gemakkelijk bereikbare stad is om een dagje te bezoeken vanaf een groot aantal vakantiebestemmingen in deze geliefde regio. Het leuke aan Bordeaux is dat het niet overspoeld wordt met toeristen, zoals Parijs. In de hoofdstad van het departement Gironde lijkt een goede balans te zijn tussen lokale bevolking en toeristen.

Ook ik ben deze zomer met mijn vrouw en dochter rond Bordeaux te vinden. Vanwege de COVID-19-pandemie hebben we vliegen dit keer maar uit ons hoofd gezet en is er gekozen voor een autovakantie naar het immer mooie Frankrijk. We hebben hier een ideale accommodatie gevonden in Latresne, een dorpje dat tegen Bordeaux aan ligt. Je hebt hier de rust van het platteland, terwijl je met de auto in 15 tot 20 minuten naar hartje Bordeaux rijdt. We overnachten in Château Coulon Laurensac. Dit optrekje wordt bewoond door een Nederlands gezin. In een bijgebouw hebben ze vier gîtes laten maken. Wij overnachten in een van deze typisch Franse overnachtingsmogelijkheden. Het biedt voldoende privacy en dankzij de volledige keuken zijn we niet afhankelijk van de horeca. We kunnen verder gebruikmaken van een heerlijk zwembad en een grote tuin, zonder dat er interactie hoeft te zijn met medegasten.

We hebben een fietstocht geboekt om direct goed kennis te kunnen maken met Bordeaux. Zo’n georganiseerde tour zorgt ervoor dat je direct wegwijs bent in een stad. De begeleidende gids geeft je de juiste achtergrondinformatie om de stad echt te leren kennen. Zoals altijd boeken we onze fietstocht door Bordeaux bij Baja Bikes. Dit is misschien wel de 15e tocht die we via deze Nederlandse organisatie boeken. We kiezen voor de Bordeaux Highlights Fietstour. Deze tocht wordt in het Engels aangeboden en duurt ongeveer 3 uur. Lang genoeg voor een kennismaking met Bordeaux. Niet voor niets dat deze highlights-fietstochten veel geboekt worden door mensen die echt maar één dag in Bordeaux te spenderen hebben. Voor de fietstocht is een reservering vooraf verplicht. Je hoeft niet vooruit te betalen en je mag altijd gratis verzetten of annuleren, dus het reserveren is zonder risico. Eerder deze week heb ik binnen enkele minuten de reservering via https://www.bajabikes.eu/nl/bordeaux-highlights-fietstour/ gedaan.

07:00 uur – opstaan en naar de bakker

De fietstocht start om half tien. Bijtijds opstaan is daardoor nodig. Het kost mij geen enkele moeite om op tijd de ogen te openen en te starten met de dag. Bij de dames gaat dit iets minder soepel. Slapen is een geliefde bezigheid waar ze niet graag bij gestoord willen worden. Ik spring de douche in en kleed me aan.

Iets na kwart over zeven doe ik wat velen tijdens hun vakantie in Frankrijk doen: naar de bakker gaan. Met de auto rijd ik in enkele minuten naar Boulangerie Marie Blachère aan de rotonde van Latresne. Het is een van de 654 boulangeries van deze keten. Een soort van Franse Bakker Bart, zeg maar. Keten of niet, de producten smaken heerlijk.

07:45 uur – ontbijt

Op het moment dat ik met het verse stokbrood, de croissants en de ‘pains aux raisins’ teruggekeerd ben, heeft mijn vrouw koffie gezet. We genieten van ons Franse ontbijt. Dat doen we binnen, want buiten is het nog net wat te fris. Net als in Nederland is de zomer in Bordeaux minder warm en zonnig dan normaal. Vandaag moet het uiteindelijk nog wel warm en zonnig worden, maar op dit moment is het nog bewolkt en aan de koele kant. Het is niet anders.

08:25 uur – naar Bordeaux

Op het moment dat we alle drie gereed zijn, stappen we in de auto en stel ik mijn navigatie in op de door Baja Bikes aanbevolen parkeergarage: Parcub Parking République. Op dit tijdstip zou je nogal wat verkeer verwachten in een stad als Bordeaux. Dat valt hartstikke mee. In ongeveer 25 minuten rijden we naar deze parkeergarage in het hart van de stad. Goed om te weten is dat je hier niet in kunt rijden als je een dakkoffer op je auto hebt of met een te hoge auto (hoger dan 1 meter 80) rijdt. Je zult dan op straat moeten parkeren.

09:10 uur – op het verzamelpunt

We zijn mooi op tijd op de plek waar de fietstocht start. Het was ruim tien minuten lopen vanaf de parkeergarage. Gids Loïc stelt zich voor en deelt de fietsen uit. Het zijn Franse fietsen van het merk Peugeot. Dit bekende Franse automerk maakt meer dan personenauto’s. Velen zullen weleens een pepermolen van Peugeot gezien hebben. Verder worden er onder andere brommers, motorfietsen, kurkentrekkers, bestek en allerlei tafelgerei door Peugeot gemaakt. Behalve een fiets ontvangen we een flesje water en een plattegrond van Bordeaux.

09:30 uur – begin van de fietstocht

Om te voorkomen dat mensen die de fietstocht na mij gaan doen alles al gehoord hebben, zal ik vooral verslag doen van de tocht zelf. De details van wat gids Loïc vertelt, worden grotendeels achterwege gelaten in dit ‘Bordeaux in 12 uur’-verhaal. Zo heeft de gids nog iets te vertellen wat je nog niet eerder gelezen hebt. Het gezelschap is vandaag op de gids na geheel Nederlandstalig. Behalve wij drietjes nemen er twee Nederlandse gezinnen en een Belgische gezin deel aan de fietstocht.



09:40 uur – de oude binnenstad

Tijdens het eerste deel van de fietstour bezoeken we een aantal bezienswaardigheden in de historische binnenstad van Bordeaux. De eerste stop is bij het Tribunal Judiciaire de Bordeaux. Dit paleis van justitie is ontworpen door de Britse architect Richard Rogers. Deze man is ook verantwoordelijk voor bekende gebouwen zoals het Centre Pompidou in Parijs, de Millennium Dome in Londen en het moderne gerechtsgebouw in Antwerpen. Het Tribunal Judiciaire staat tegen het oude gerechtsgebouw aangebouwd. Hierin is nu het Ecole Nationale de la Magistrature gevestigd. Hier worden advocaten en rechters opgeleid.

De volgende stop is op de Place Pey Berland. Hier staat de kathedraal van Bordeaux en het Hôtel de ville de Bordeaux. Dit zijn twee van de belangrijkste gebouwen van de stad. De gids vertelt honderduit over de kerk en de reden waarom de later toegevoegde klokkentoren los staat van de kerk.

Na een stop bij de Grosse Cloche (een prachtig belfort) fietsen we door naar de wijk Saint-Michel. We stoppen daar op de Place Meynard. Op dit plein staat de gotische basiliek Saint-Michel. Ook dit religieuze gebouw heeft een losstaande kerktoren. Op het plein wordt er een brocantemarkt gehouden. Volgens de gids staat er ieder dag van de week een andere markt.

10:40 uur – naar de overkant

We fietsen over de Pont de pierre naar de andere kant van de Garonne. Deze rivier is een belangrijke levensader voor de stad. De verbinding met zee zorgde er eeuwen geleden voor dat Bordeaux uit kon groeien tot een belangrijke haven- en handelsstad. Tot het begin van de negentiende eeuw bestond er binnen de stad Bordeaux geen brugverbinding tussen de linker- en rechteroever van de Garonne. Op bevel van Napoleon, u kent hem waarschijnlijk wel, is de Pont de pierre gebouwd. Deze stenen brug wordt tegenwoordig tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Bordeaux gerekend.

Vanaf de rechteroever genieten we van het uitzicht op de andere kant. Gids Loïc zegt ons dat dit de beste plek is om te begrijpen waarom het oude centrum van Bordeaux zo mooi is. Ik begrijp helemaal wat hij bedoelt.

11:05 uur – Darwin Eco-système

In steeds meer grote steden ontstaan van die plekken waar afgedankte gebouwen, complexen en fabrieken een nieuwe functie krijgen. Bordeaux kent meerdere van dit soort plekken. Tijdens de fietstocht bezoeken we Darwin Eco-système. Dit is een van de hipste plekken van Bordeaux. Oude legerbarakken zijn omgetoverd tot een verzamelspot van ontspanning en horeca, waarbij het hergebruik van spullen en milieubewust leven centraal staan. Dit zorgt voor een unieke inrichting en sfeer.

Op en rond het complex zie je de meest prachtige uitingen van streetart. Ik ben vooral gefascineerd door de portretten van de acteurs Robert de Niro en Al Pacino. Bij het complex hoort een groot indoor skatepark. We krijgen van de gids tien minuten om op ons gemak wat rond te kijken in Darwin. Uiteindelijk worden dat 20 minuten, omdat een deel van de groep een drankje en snackje aan het nuttigen zijn op het terras. No stress, we zijn op vakantie.

11:40 uur – de noordelijke kant van het centrum

Via het Parc aux Angéliques gaan we verder in noordelijke richting. We volgen de natuurlijke bocht van de Garonne totdat we de Pont Jacques Chaban Delmas op fietsen. Deze brug heeft een opvallend ontwerp, dat je pas snapt op het moment dat je weet wat voor brug het is. Het is een hefbrug. Hierbij wordt het brugdeel recht omhoog getild. Dit verklaart de vier enorme pijlers die zo nadrukkelijk aanwezig zijn. In totaal kan het beweegbare brugdeel tot 53 meter boven het wateroppervlakte getild worden. Dit is voldoende om grote cruiseschepen toegang te bieden tot het centrum van Bordeaux.

11:55 uur – Chartrons

Nadat we de brug verlaten hebben fietsen we langs de linkeroever van de Garonne een stukje zuidwaarts. We passeren hierbij de oude hangars die inmiddels omgetoverd zijn tot horecazaken en winkels. De volgende stop is bij de Bordeaux Ynov Campus. Deze plek is een toegang tot de wijk Chartrons. De gids laat ons stukken muur zien waar de afdrukken van wijnvaten in te zien zijn. Dat is het resultaat van jarenlange overslag van wijn en andere producten in dit gebied dat de vroegere haven van Bordeaux vormde.

In Chartrons laat Loïc nog even ‘Le M.U.R. de Bordeaux’ zien. Deze muur wordt iedere maand van een andere graffiti voorzien. Op dit moment prijkt er een muurschildering van de Peruaanse straatkunstenaar Elliot Tupac. Deze in Lima geboren artiest staat bekend om zijn in heftige kleuren aangebrachte woorden. De zwarte achtergrond versterkt het effect van de neon-achtige letters. Ik vind het mooi. Het is een geheel eigen stijl die afwijkt van wat je vaker ziet.

12:10 uur – nog een paar laatste bezienswaardigheden

Mijn horloge vertelt me dat het einde van de fietstocht in zicht komt. We bezoeken onderweg nog drie plekken. Als eerste laat de gids ons in de Cours Xavier Arnozan zien hoe verschillende architectuurstijlen een straat twee verschillende gezichten kunnen laten zien. Aan de zuidkant Britse architectuur en aan de noordelijke zijde een duidelijk Frans karakter. Daarna fietsen we naar en door het grootste stadspark in het centrum van Bordeaux: de Jardin Public. We stoppen bij een bijzondere boom. Het verhaal van deze boom laat ik over aan de gids, mochten jullie besluiten om deze fietstocht ook te gaan doen. De allerlaatste bezienswaardigheid die we bezoeken is bij het Palais Gallien. Deze ruïne is het laatste overgebleven bewijs dat de Romeinen hier zo’n twee millennia geleden gewond hebben. Het zijn de restanten van een Romeins amfitheater dat in zijn gloriedagen ongeveer 17.000 mensen kon herbergen.

12:45 uur – einde van de fietstocht

Om kwart voor één zijn we terug op de plek waar we eerder deze ochtend de tocht door Bordeaux startten. Een kwartier langer dan gepland. Geen enkel probleem, natuurlijk. We zullen er wel voor moeten zorgen dat we op tijd een plekje gevonden hebben om te lunchen. De meeste restaurants in Frankrijk bieden hun lunches aan tussen 12:00 en 14:00 uur. Ben je later, dan ben je ‘veroordeeld’ tot de echte toeristenrestaurants of tot fastfood.

De fietstocht is goed bevallen. De gids spreekt goed Engels, de tocht wordt op een goed tempo uitgevoerd en je krijgt een vrij gevarieerde indruk van Bordeaux. We hebben in totaal ongeveer 15 kilometer gefietst. Gids Loïc geeft ons nog 3 restauranttips voor de lunch. Na een snelle check op TripAdvisor besluiten we het advies van hem op te volgen en richting twee van de geadviseerde restaurants te lopen. We kijken ter plaatse wel of er plek is.



13:00 uur – lunch bij Le Grill Bordelais

We hebben geluk. Bij onze eerste keus, Le Grill Bordelais, is precies een tafel vrij waar we met z’n drietjes aan kunnen zitten. Voor de lunch kiezen we voor het ‘menu du midi’. Veel Franse restaurants hebben zo’n voordelig lunchmenu op de kaart (of beter nog: krijtborden) staan. Bij Le Grill Bordelais kun je voor € 13,50 een hoofdgerecht eten met de keuze tussen een voorgerecht of dessert. Voor € 17,00 krijg je een driegangenmenu geserveerd. Je krijgt dan over het algemeen goed eten voor relatief weinig geld.

Ik ga voor alle drie de gangen. Als voorgerecht kies ik voor de ‘Grenier Médocian’. Het is een regionale charcuterie die gemaakt is van pens, kruiden en knoflook. Het resultaat wordt koud en in dunne plakjes geserveerd. Het hoofdgerecht is voor mij (net als voor de dames) een stuk bief met verse frietjes en salade. De friet wordt in eendenvet gebakken, wat leidt tot een heerlijk resultaat. Hier heb je echt geen mayonaise bij nodig! Het vlees is een stuk bavette. Dit is duidelijk te herkennen aan de lange grove draad. Door het vlees in vrij platte stukken te snijden en vervolgens niet te lang boven het haardvuur te grillen krijg je een smaakvol en mals resultaat.

Bordeaux ligt in een van de beste wijnregio’s ter wereld. Het kan dan ook niet anders dan dat we naast het gratis tafelwater ook een glas heerlijke rode Bordeauxwijn drinken bij het eten.

Er is nog net wat plek voor een toetje. Dat komt vooral omdat er tarte tatin op de kaart staat. Deze omgekeerde appeltaart eet ik eigenlijk alleen maar als ik in Frankrijk ben. Ook dit keer kan ik de verleiding niet weerstaan. De zoete lekkernij wordt warm geserveerd met twee toefjes slagroom erbij. Aan het einde van de maaltijd reken ik zestig euro af. Dat is inclusief de fooi. Een prima prijs voor een heerlijke lunch.

14:15 uur – Place de la Bourse

Vanuit het restaurant lopen we in een paar minuten tijd naar de Place de la Bourse. Dit is de meest gefotografeerde plek van Bordeaux. Dat komt vooral door de manier waarop het plein opgezet is. Het open karakter met daarachter de vrij uniforme gebouwen die een symmetrisch opgesteld staan is vrij uniek. Dat komt vooral omdat je vanaf de oever van de Garonne een vrij zicht hebt op dit plein. Het Mirioir d’Eau versterkt de kracht van de compositie. Dit watervlak weerspiegelt de gebouwen en het fontein op het plein, waardoor de symmetrie als je op het juiste punt met het juiste licht kijkt ineens twee kanten uit werkt. Dit tijdstip is qua zonlicht daar niet het beste voor. De drukte op de waterpartij overigens ook niet. Vandaag worden de unieke eigenschappen van het plein verziekt door een enorme reclame voor een nieuw model van autofabrikant Bordeaux. Het zorgt ervoor dat je het linkerdeel van het plein gewoon niet meer op de foto wilt zetten. Gelukkig is deze situatie slechts tijdelijk. De reclame hangt hier vanwege onderhoudswerkzaamheden die achter de doeken plaatsvinden.

14:30 uur – Place de la Comédie

Via de Rue Saint-Rémi, waar vooral restaurants met hun terrasjes te vinden zijn, lopen we naar de Place de la Comédie. Dit plein hoort wat mij betreft tot de mooiere plekjes van Bordeaux. Het is niet zozeer de inrichting van het autovrije plein zelf dat me aanspreekt. Het is meer het zicht op de gebouwen er omheen in combinatie met de straten waar je in kijkt vanaf deze plek, dat me aanspreekt. Het meest dominant aanwezige gebouw is het Grand Théâtre de Bordeaux. Dit theatergebouw stamt uit het einde van de achttiende eeuw. De rij van twaalf Korintische zuilen met daarboven twaalf beelden zijn imposant. Een ander woord kan ik er niet voor verzinnen.

Recht tegenover het theatergebouw staat het meest luxe hotel van Bordeaux: het Intercontinental Bordeaux Le Grand Hotel. Wie hier wil overnachten die mag minstens een paar honderd euro per kamer per nacht neertellen. Je verblijft dan wel op een van de beste plekken van de stad. De comfortabele kamers zijn ingericht met negentiende-eeuws meubilair dat bijdraagt aan de luxe beleving die je ongetwijfeld zult hebben in dit vijfsterrenetablisement.

Vanaf de Place de la Comédie kijk ik in zuidelijk richting de Rue Sainte-Catherine in. Dit is de langste en belangrijkste winkelstraat van Bordeaux. Met een lengte van 1250 meter mag deze straat zich tot de grootste winkelstraten van Europa rekenen. Dat is te zien aan de hoeveelheid publiek dat hier rondloopt. Dit is zonder enige twijfel de drukste straat (wat betreft mensen) van Bordeaux.

Als ik vanaf de Place de la Comédie in noordelijke richting kijk, dan valt mijn oog vanzelf op een monument. Die ga ik zo bezoeken. Eerst nog eventjes binnenlopen bij misschien wel de bekendste wijnwinkel van Bordeaux: L’Intendant. De officiële naam luidt L’Intendant Grands Vins De Bordeaux. Daarmee wordt meteen hun specialiteit aangeduid: de grote wijnen uit de Bordeaux-streek. Het is niet alleen het zeer ruime assortiment waar deze wijnzaak indruk mee maakt. Het is ook de manier waarop ze de wijnen presenteren. Dat doen ze door schappen die rondom een wenteltrap aangebracht zijn, die maar liefst vijf verdieping omhoog gaat. De wijnen liggen per gebied en chateau op de fijnproevers te wachten.

14:45 uur – het grootste plein van Frankrijk

Ik loop zo’n honderd meter noordwaarts, waar ik op de Esplanade des Quinconces uitkom. Dit is verreweg het grootste plein van Bordeaux en heel Frankrijk. De totale oppervlakte beslaat ongeveer 25,6 hectare. Om je een indruk te geven: dat is ongeveer 37 voetbalvelden groot. De enorme oppervlakte van de Esplanade des Quinconces valt niet direct op. Dat komt doordat ongeveer twee derde van het plein beplant is met bomen. Die staan in een zogenaamd quincunx-patroon. Dat verklaart meteen de naam van het plein. Het open middenstuk wordt vooral gebruikt voor evenementen zoals jaarmarkten, kermissen en festivals.

Nu staat er een reuzenrad aan de ene kant en een enorm monument aan de andere kant. Dit ‘Monument aux Girondins’ is gebouwd tussen 1894 en 1902. Het is bedoeld als eerbetoon aan de girondijnen die tijdens de Franse Revolutie een eeuw eerder vermoord zijn. De enorme zuil met daarop een bronzen beeld is hetgeen dat van afstand het meest opvalt. Ik ben vooral onder de indruk van de twee fonteinen die aan twee zijden van het monument staan.

15:00 uur – Chartrons

Vanaf het Esplanade des Quinconces trekken we verder in noordoostelijke richting. We lopen de wijk Chartrons in. Begin deze eeuw was dit een wijk waar weinig te beleven viel. Wonen was hier redelijk goedkoop en verpaupering was op verschillende plekken zichtbaar. Op het moment dat de stadsvernieuwingen op gang kwamen, zorgde dat voor een flinke impuls voor deze wijk. Nu behoort Chartrons tot de geliefdste vestigingsplekken van Bordeaux. Wij lopen via de Rue Notre Dame door deze wijk. We bekijken de etalages van de leuke winkeltjes die hier te vinden zijn, bewonderen de Eglise Saint-Louis des Chartrons en ruiken de geuren van de verschillende keukens van de restaurants die hier in de loop der jaren gevestigd zijn.

15:30 uur – Bassins à Flots

Uiteindelijk brengt de wandeling ons de buurt Bassins à Flot. Dit district bevindt zich aan de noordkant van het hedendaagse centrum van Bordeaux. Dit is de plek waar vroeger de zeelieden vanuit heel de wereld rondliepen en waar de Duitsers tijdens de Tweede Oorlog hun onderzeebootbasis gebouwd hadden. Waar vroeger de duikboten onderhouden werden, daarin is nu Les Bassins de Lumières gevestigd. Wij besluiten dit kunstzinnige spektakel voor een andere keer te bewaren. Wel wandelen we langs het water en zien hoe dit stukje Bordeaux uitgegroeid is tot het hipste gebied van de stad. Prachtig hoe de oude elementen omgetoverd zijn en nieuwe bestemmingen gekregen hebben. Gaaf hoe ze nieuwbouw en kunst op zo’n manier in het stadslandschap verwerkt hebben dat je het gevoel hebt dat het allemaal bij elkaar hoort.

Aan de overkant, in de wijk Bacalan, staat een opvallend bouwwerk. Het is het Cité du Vin. Dit in 2016 geopende museum vertelt het verhaal van de wijn en de wijnbouw in de regio Bordeaux. De toegangsprijs is stevig: 20 euro per persoon. Omdat onze minderjarige dochter toch niets mag proeven behalve alcoholvrij druivensap, besluiten we om voor nu alleen van de moderne architectuur aan de buitenkant te genieten. Deze bezienswaardigheid bewaren we om de komende week een keertje met z’n tweetjes te bezoeken.

16:20 uur – Musée d’Aquitaine

Met de tram reizen we in tien minuten tijd terug naar het hart van Bordeaux. Dat kost ons € 5,10 aan tramtickets. Hierdoor redden we het om nog een bezoek aan het Musée d’Aquitaine te kunnen brengen, dat om 18:00 uur de deuren zal sluiten. De tram stopt direct voor de deur van het museum. Voor de entree betalen we een tientje in totaal. Vijf euro per volwassene en ons kind mag gratis mee naar binnen. Het Musée d’Aquitaine vertelt de geschiedenis van Bordeaux en de inmiddels voormalige regio Aquitanië. Je wordt vanaf de prehistorie meegenomen door de historie en ontdekt hoe de regio zichzelf gevormd heeft tot wat het nu is.

17:20 uur – drankje

Al dat wandelen maakt dorstig. We besluiten om even een drankje te doen op een van de vele terrassen die Bordeaux rijk is. We zijn niet de enigen. Op de meeste terrassen is er sprake van een gezellige drukte.Toch hoeven we niet veel moeite te doen om een plekje te vinden. We kiezen alledrie voor een frisdrankje. Dat lest de dorst en zorgt voor de nodige suikers in ons lichaam.

17:45 uur – winkelen

Winkelen is niet mijn grootste hobby. Mensen die mij kennen weten dat dit nog maar een understatement is. Ik heb de dames echter beloofd dat er nog wat tijd ingeruimd kon worden om te gaan shoppen. Er zijn twee winkels die ze op hun lijstje hebben staan: Stradivarius en Sephora. Mode en cosmetica dus. De zaak van de Franse winkelketen Sephora is gevestigd in de Rue Sainte-Catherine. Juist ja, de grootste en drukste winkelstraat van heel Bordeaux. Ik wacht buiten totdat de dames twintig minuten later met een tasje naar buiten komen. Vervolgens gaan we naar de Promenade Sainte-Catherine. Dit is een openluchtwinkelcentrum dat net naast de Rue Sainte-Catherine ligt. Hier zit een vestiging van het Spaanse modemerk Stradivarius. De dames weten daar vrijwel altijd te slagen in hun zoektocht naar nieuwe kleding. Ook nu lukt dat. De veertig minuten die ze binnen gespendeerd hebben (‘het was druk bij de pashokjes’), heb ik doorgebracht op een bankje in het winkelcentrum.

18:55 uur – nog een drankje

Ik heb het wel gehad zo met het winkelen. Tijd voor nog een drankje. Onze restaurantreservering is op half acht gezet, waardoor er nog wat tijd overgebleven is voor een aperitiefje. Die nuttigen wij op een terras op de Place Saint-Pierre. Het ontbreken van auto’s en een gezellige drukte zorgen ervoor dat ons drankje hier extra goed smaakt. De naam van de horecazaak is overigens erg origineel: La Terrasse Saint-Pierre. De inspiratie ontbrak waarschijnlijk bij het verzinnen van een naam.



19:30 uur – Aziatisch tafelen

Voor ons diner hebben we ervoor gekozen om Aziatisch te eten. Ik weet het: de Franse keuken behoort tot de beste keukens ter wereld. Maar als je hart uitgaat naar de diverse Aziatisch keukens (van het Midden-Oosten tot Zuid-Korea en Japan), dan is ook het zoeken naar de beste Aziatische eetgelegenheden in het buitenland een leuk bezigheid. We zijn terechtgekomen bij Nyam Baï. Dit is een klein Cambodjaans familierestaurant. De reviews op internet zijn lovend en de ligging is voor ons heel goed in te passen in ons programma van vandaag. Nadat we onze digitale ‘Passe Sanitaire’ hebben laten controleren om aan te tonen dat we volledig tegen COVID-19 ingeënt zijn, mogen we plaatsnemen in het restaurant.

Als voorgerecht bestellen we de verse loempia’s. Deze gebakken lekkernijen zijn gevuld met varkensvlees en worden geserveerd met een lekker huisgemaakt sausje. Als hoofdgerecht gaat mijn dochter voor de Bo Bun met kip. Dit is een noedelgerecht. Mijn vrouw en ik kiezen voor de Baï Tcha: gebakken rijst met groente en zeer malse stukjes bief en kip er doorheen. Het is smullen geblazen. Als dit restaurant in mijn woonplaats gevestigd zou zijn, dan zou ik ongetwijfeld vaste gast worden. Zeker als je weet dat we alles bij elkaar vijf tientjes kwijt zijn. Dat is inclusief een drankje per persoon.

20:50 uur – wandelen over de kaaien

Via de Porte Cailhau verlaten wij de oude binnenstad. Deze in het jaar 1495 gebouwde poort was ooit de belangrijkste stadspoort van Bordeaux. Nu is het een van de prachtige bezienswaardigheden die de stad rijk is. We besluiten om nog iets langer van Bordeaux te genieten. De zon is net ondergegaan. Dat betekent dat het zogenaamde ‘blauwe uurtje’ aanbreekt. Dit is het moment dat het daglicht verdwijnt en het kunstmatige licht verschijnt, zonder dat het al helemaal donker is. Een mooi moment voor fotografen en een uitstekend moment om Bordeaux nog even van een letterlijk in een ander licht te bekijken. We wandelen een klein half uurtje langs de Quai Richelieu, de Quai de la Douane en de Quai Louis XVIII en keren daarna om.

21:15 uur – Pont de pierre

Voordat we teruggaan naar de auto lopen we nog naar de Pont de piere. Die is nu de zon ondergegaan is nog mooier dan overdag. De lampen die onder en op deze historische brug branden zorgen voor een bijna sprookjesachtige sfeer. We wandelen de brug af richting de wijk La Bastide. Dat doen we om te kunnen genieten van de blik op de skyline van Bordeaux by night. Nu het daglicht is verdwenen ziet de stad er op een geheel andere manier evengoed zeer mooi uit. Opvallend detail is de verlichte klokkentoren van de Saint-Michel basiliek. Die torent met zijn 114 meter hoogte nu nog duidelijker boven Bordeaux uit dan anders.

Bij de auto aangekomen moeten we eerst 20 euro aan parkeergeld betalen voordat we de parking kunnen verlaten. We keren met een heerlijk gevoel terug naar onze accommodatie net buiten Bordeaux. Wat was dit een heerlijke dag in een geweldige stad!

Soortgelijke berichten

De highlights van Nantes
07 februari 2024
De highlights van Nancy
30 augustus 2019
De highlights van Metz
21 juni 2022