Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Los Angeles met de toeristenbus

Als je een rondreis maakt door het westen van Amerika of alleen de staat California dan is de kans heel groot dat stad Los Angeles ook op het programma staat. Voor een bezoek aan L.A. mag je eigenlijk wel een dag of drie uittrekken, maar ook in één dag kun je vrij veel zien en doen in de ‘City of Broken Dreams’. Omdat de afstanden vrij groot zijn kun je dit eigenlijk alleen maar doen met een auto of met de toeristenbus. Deze laatste optie is vaak het handigste omdat je zo ook onderweg kunt genieten van het uitzicht, langs bezienswaardigheden komt waar je niet persé uit hoeft te stappen en omdat je onderweg veel handige info krijgt over alles waar je langs komt.

Ik heb een mooi periode uitgekozen om naar California te reizen. Op het moment dat het in Nederland grijs en kil is, zijn de weersverwachtingen voor L.A. prima. Via de KLM Werelddealweken heb ik nog snel even een aantrekkelijk geprijsd vliegticket naar San Francisco (en terug vanuit Los Angeles) geboekt, via booking.com heb ik een leuk hotel uitgekozen in Hollywood en via Ticketbar Los Angeles heb ik mijn ticket voor de hop-on-hop-off bus geboekt. Na een kleine elf uur vliegen kan ik genieten van een heerlijke reis in zonnig California.Hop-on-hop-off bus

Een hop-on-hop-off bus is een speciale toeristenbus die één of meerdere routes rijdt waarbij de toeristische trekpleisters en bezienswaardigheden centraal staan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van dubbeldekkerbussen waarbij het bovenste dek vaak open of semi-open is. Tijdens de route kun je onbeperkt uitstappen en weer instappen gedurende de geldigheid van je ticket. Dat is vaak 1, 2 of 3 dagen.

In Los Angeles kun je uit zeven verschillende routes kiezen. Vanwege de grootte van de stad adviseert City Sightseeing Los Angeles (het bedrijf dat de hop-on-hop-off bustochten verzorgt) om maximaal twee routes per dag te doen. De paarse route rijdt naar Downtown Los Angeles. Die wordt vooral gedaan door mensen die een ticket voor twee of drie dagen hebben. De rode route doet Hollywood, West-Hollywood en Beverly Hills. Dit is de meest populaire route. De gele route doet Beverly Hills, Century City en Santa Monica. Deze route is vooral vanwege Samta Monica Beach erg populair bij toeristen. De groene route rijdt door Santa Monica, Venice Beach en Marina del Rey. Daarnaast heb je nog een kleine route die Universal City (o.a. Universal Studios en Warner Bros Studios) doet en twee verbindingsroutes van/naar Los Angeles Airport. Ik ga vandaag de rode en de gele route met elkaar combineren. Op die manier hoop ik een groot deel van de highlights van Los Angeles binnen één dag te kunnen zien.

07:45 uur – auto verplaatsen

Na een heerlijk nachtje slapen in Mama Shelter Los Angeles is het tijd om mijn huurauto te verplaatsen. Na aankomst in Los Angeles gisteravond na een lange rit vanuit San Francisco heb ik de auto voor het hotel op straat geparkeerd. Tussen 20:00 en 08:00 uur kan dat gratis, maar daarna geldt er betaald parkeren voor een maximale duur van 30 minuten per keer. Aangezien ieder half uur geld in de meter gooien geen optie is, verplaats ik mijn auto naar een parkeerterrein dat zo’n tweehonderd meter verderop ligt. Daar betaal ik het voor lokale begrippen zeer acceptabele tarief van 17 dollar voor een hele dag parkeren. Als ik het door het hotel aanbevolen terrein gebruikt zou hebben dan had ik 22 dollar plus belasting betaald en twee blokken verderop moeten parkeren.

los-angeles-0745-autoverplaatsen

08:00 uur – ontbijt

Het is tijd voor koffie en ontbijt. Dat doe ik bij Rise ’n Grind aan Hollywood Boulevard. Deze gezellige zaak ligt op vijf minuten lopen van mijn hotel en ligt tevens op de route naar het opstappunt voor de bus. Ik bestel een dubbele espresso en een sandwich met barbecuekip. Dit is een warme sandwich die redelijk smaakt. De koffie smaakt prima. Na een klein half uurtje wandel ik voldaan verder.

los-angeles-0800-ontbijt

08:35 uur – Walk of Fame

Zodra ik naar buiten stap sta ik direct op de meest bekende bezienswaardigheid van Hollywood en misschien wel heel Los Angeles. Ja, je leest het goed: stap op. Het is de Hollywood Walk of Fame. Dit trottoir bevat meer dan 2500 tegels waarop een ster is afgebeeld. In deze sterren staan de namen van beroemdheden uit de entertainmentindustrie. Door middel van een embleem wordt de categorie die bij de betreffende ster hoort aangeduid. Dit is film, televisie, muziek, radio of theater. Al wandelend kijk ik naar de sterren om te zien welke namen ik ken. Het valt me op dat er aardig wat sterren tussen zitten die bij mij niet meteen een belletje doen rinkelen. Ligt dit aan mijn parate kennis of zitten er veel sterren tussen die van voor ‘mijn tijd’ zijn? Het zal een combinatie van deze twee factoren zijn, denk ik.

los-angeles-0835-walk-of-fame

08:45 uur – filmopnames

Je bent in Hollywood: het episch centrum van de film- en entertainmentindustrie. Natuurlijk heb je dan kans dat je een filmset aantreft op straat. Zo ook vandaag: de entree van een bar is omgetoverd tot filmset. Ze zijn de voorbereidingen aan het treffen om te gaan filmen. Ik heb geen zin om te kijken of er misschien een bekende ster tevoorschijn zal komen. Voor hetzelfde geld wacht je een half uur en gebeurt er helemaal niets.

los-angeles-0845-filmopnames

09:00 uur – start rode route

De eerste toeristenbus vertrekt om 9 uur ’s morgens vanaf het vertrekpunt bij het Dolby Theatre. Ik meld me netjes een paar minuten eerder bij de chauffeur met mijn via internet aangeschafte ticket, pak een oortelefoon mee en ga op het bovendek zitten. Het is al aangenaam zonnig en als het goed is wordt het alleen maar warmer. We rijden in westelijke richting Hollywood Boulevard af om vervolgens Sunset Boulevard op te rijden. Die brede weg is vooral bekend vanwege het uitgaansleven dat hier iedere avond zeer levendig is.

los-angeles-0900-start-rode-route

09:15 uur – Chateau Marmont

We passeren Chateau Marmont. Dit hotel ligt deels achter bossen en bomen aan Sunset Boulevard. De vormgeving van het historisch hotel is deels gebaseerd op het prachtige Château at Amboise dat in de Loirestreek ligt. Het opende in 1927 voor het eerst zijn deuren en heeft sindsdien al aardig wat gasten over de vloer gehad. Daar zitten niet zelden bekende artiesten, schrijvers en scenaristen tussen. Menig script is binnen de muren van dit luxe hotel geschreven.

los-angeles-0915-cheateau-marmont

09:25 uur – The Comedy Store

We passeren weer een icoon langs Sunset Boulevard: The Comedy Store. Dit is de bekendste comedy club van Los Angeles. Menig komiek heeft hier op het podium gestaan, zowel bekend als minder bekend. Opvallend is dat zelfs mensen die allang hun sporen hebben verdient als komiek nog steeds af en toe hier op de bühne staan om het publiek te vermaken met hun grappen. Onder de lange lijst met namen die hier opgetreden hebben horen onder andere ook Roseanne Barr, Jerry Seinfeld, Robin Williams, David Letterman, Arsenio Hall, Chevy Chase, Tim Allen en Jim Carrey.

los-angeles-0925-comedy-store

10:00 uur – overstappen op de gele route

We zijn in Beverly Hills aangekomen. De bus rijdt hier door een aantal straten, maar helaas niet langs de immense villa’s die in de zijstraten van Santa Monica Boulevard staan. Om deze straten te bewonderen moet je uitstappen bij één van de stopplekken en er dan te voet doorheen lopen. Ik kies ervoor om dat niet te doen. Bij halte 7 (Beverly Hills / 3rd Street) stap ik uit de bus en stap meteen over op de bus van de gele route die al klaarstaat. Deze bus rijdt verder door in westelijke richting naar Santa Monica.  We rijden een stuk door Century City. Deze plek is vernoemd naar filmstudio 20th Century Fox, die hier ooit hun backlot hadden. Tegenwoordig is het een wijk die gedomineerd wordt door hoogbouw kantoorgebouwen. Soms is er sprake van prachtige staaltjes van moderne architectuur zoals het opvallende 2000 Avenue of the Stars gebouw waar een gat in verwerkt is.

los-angeles-1000-overstappen-op-gele-route

10:30 uur – Fox Studios

We passeren Fox Studios. Dit is één van de grootste filmstudio’s in Los Angeles en is eigendom van filmmaatschappij 20th Century Fox. Het enorme complex doet je weer beseffen dat je in het hart van de Amerikaanse filmindustrie terecht gekomen bent. Menig kaskraker is hier (deels) opgenomen. Deze studios kun je alleen maar vanaf de buitenkant bekijken. Er worden geen studiotours georganiseerd.

los-angeles-1030-fox

10:55 uur – Santa Monica

Na een klein uurtje rijden zijn we gearriveerd in Santa Monica. Ik stap uit bij halte 57 die aan Ocean Avenue ligt. Van hieraf zie je de zee goed liggen en ook de entree naar Santa Monica Pier ligt hier vlakbij. Ik kies er echter voor om eerst even een kijkje te gaan nemen aan de Third Street Promenade. Dit is een autovrije winkelstraat die een beetje als het kloppend hart van Santa Monica Beach gezien mag worden.

los-angeles-1055-santa-monica

11:10 uur – Third Street Promenade

Santa Monica is een populaire plek binnen de metropool L.A. om te gaan winkelen, eten en drinken. Hoewel 3rd Street al sinds het einde van de negentiende eeuw al het commerciële hart van Santa Monica was, is het autovrij maken van dit stuk van de straat in 1965 het moment geweest waarop Third Street Promenade definitief veranderd is in dé winkelstraat van Santa Monica. De Third Street Promenade heeft een lengte van ruim zeshonderd meter en beslaat drie blokken.

los-angeles-1110-3rd-street

Ik maak een wandeling over de autovrije Third Street Promenade en geniet van de manier waarop ze deze straat ingericht hebben. Zo staan er struiken in de middenstrook in de vorm van dinosaurussen en is vooral de oude Cineplex Odeon bioscoop een plaatje om te zien.

los-angeles-1110-3rd-street-bios

11:40 uur – het strand

Ik loop over de Ocean Front Walk langs het strand. Het is aangenaam weer. De weerapp op mijn iPhone geeft aan dat het momenteel al 24 graden Celsius is. Voor iemand die uit winters Nederland komt een echte verademing. Wat opvalt is dat het op het strand rustig is en vooral dat je  eigenlijk geen mensen in de zee ziet. Als je weet dat ze gemiddelde zeewatertemperatuur in februari slechts 14 graden Celsius is dan snap je dat wel. Als je de Santa Monica klimaatgegevens bekijkt dan zie je overigens dat het zeewater zelfs in de warmste maand augustus niet warmer wordt dan 18 graden. Geen temperaturen die mij enthousiast maken voor een duik in de zee.

los-angeles-1140-het-strand

De houten strandwachthuisjes zijn exact zoals ik ze me herinner van de film Baywatch. Mooie herinneringen heb ik aan Pamela Anderson die in de rol van C.J. Parker rennend in een rood badpak over het strand van Santa Monica rende in de serie Baywatch. Vandaag zijn er helemaal geen strandwachten aanwezig. Ik kan dus niet checken of de serie enigszins op de waarheid gebaseerd is.

los-angeles-1140-het-strand-huisje

12:20 uur – Santa Monica Pier

De Santa Monica Pier is misschien wel de bekendste pier ter wereld. Deze drukbezochte pier bepaalt al meer dan honderd jaar mede het gezicht van Santa Monica. Jaarlijks bewandelen meer dan zes miljoen bezoekers deze houten pier. Natuurlijk kan ik deze bezienswaardigheid niet overslaan. Op de pier is klein amusementspark gevestigd: Pacific Park. Het reuzenrad is het meest opvallende element van de pier. Zelf vind ik het uitzicht op het strand van Santa Monica dé grote attractie van Santa Monica Pier. Ik heb hier daarom de kopfoto gemaakt voor de website Los Angeles voor beginners.

los-angeles-1220-santamonica-pier

12:55 uur – Thaise lunch

Amerika is het land van hamburgers, spareribs en andere vrij vette vleesgerechten. Als ik op reis ben eet ik liever Aziatische gerechten. Ten eerste ben ik sowieso al een liefhebber van de uiteenlopende Aziatische keukens (vooral Thais, Vietnamees, Japans, Indonesisch en Maleisisch), maar vooral ook omdat het allemaal wat lichter verteerbaar is. Dat is toch wel aangenaam als je vrij veel moet lopen op een dag zoals deze. Ik eet vanmiddag op het terras van Thai Dishes on Broadway. De keuze valt op een rode Thaise curry met kip en basilicum. Daarbij serveren ze een aromatische witte kleefrijst. Heerlijk zo op een zonnige maandagmiddag!

los-angeles-1255-lunch

13:35 uur – verder met de bus

Na een aangename lunch stap ik weer op de bus. Dat doe ik weer bij halte 57 waar ik ook uitgestapt ben en natuurlijk ga ik met dit heerlijke weer lekker op het open bovendek zitten. Na vertrek maak ik snel nog even een foto van het Georgian Hotel. Dit luxe 84 kamers tellende hotel is een fraai architectonisch voorbeeld van de Art Deco stijl die je wel meer in de Verenigde Staten aantreft. Miami Beach staat er bekend om, maar Santa Monica heeft in de vorm van The Georgian ook een fraai staaltje van Art Deco design in huis.

los-angeles-1335-verder-met-de-bus

13:45 uur – Montana Avenue

Als je van winkelen of sfeervol dineren houdt dan is Montana Avenue misschien wel de leukste plek binnen Los Angeles. Deze straat biedt over een lengte van tien blokken heel veel leuke boetiekjes en restaurants. Het leuke aan winkelen aan Montana Avenue is dat je hier geen of amper ketens tegenkomt. Het zijn allemaal lokale winkels die zich vooral richten op het aanbieden van mooie producten. Hier ga je heen als je echt L.A.-style wilt shoppen. Ik stap hier niet uit (ben niet zo van het winkelen) maar zie vanuit de bus wel dat de straat serieus de moeite waard is voor wie wel van winkelen houdt. Hoe het met de prijzen zit weet ik niet, maar ik schat in dat een middagje winkelen in Montana Avenue aanzienlijk betaalbaarder moet zijn dan wanneer je op Rodeo Drive gaat winkelen.

los-angeles-1345-montana-avenue

14:30 uur – Beverly Hills / Rodeo Drive

Na een rondrit van bijna een uur stap ik weer uit bij halte 7. Dit is de plek in Beverly Hills waar je van de gele route op de rode route over kunt stappen. Ik kies er echter voor om een uurtje rond te gaan wandelen. Hier staat immers het opvallende stadhuis van Beverly Hills en kun je iets verderop Rodeo Drive bezoeken dat als dé winkelstraat van Los Angeles beschouwd mag worden. Dit is de plek waar de rich and famous hun inkopen komen doen. Op een doordeweekse dag als vandaag zou je zomaar sterren zoals Jessica Alba, Jessie J, Kim Kardashian, Ben Affleck, Jennifer Aniston, Rihanna of Justin Timberlake tegen het lijf kunnen lopen. Misschien heb ik er geen oog voor, maar ik zie vandaag niet zo snel iemand die ik herken van televisie of het witte doek.

los-angeles-1430-beveryhills-2

Wie de winkelstraat waar merken zoals Armani, Dior, Gucci en Valentino gevestigd zijn door loopt die zal opvallen dat de straat zelf niet zo erg bijzonder oogt. Het zijn de luxe etalages en de soms exorbitant dure auto’s die er geparkeerd staan die de chique uitstraling geven. Duidelijk mooier is Two Rodeo Drive. Dit is een autovrije aftakking van Rodeo Drive waar panden in Europese stijl zorgen voor een chique winkelbelevenis.

los-angeles-1430-beveryhills-auto

15:50 uur – weer verder met de bus

Helaas was ik net iets te laat voor de vorige bus. Rond half vier was ik terug bij de halte, maar de bus was net vertrokken. Gelukkig wordt er met een frequentie van ongeveer twintig minuten gereden. Het wachten op de volgende bus valt dus wel mee. Eenmaal ingestapt ga ik weer meteen naar het bovenste dek van de hop-on-hop-off bus en plug mijn wegwerp oortelefoon weer in de audiogids. Op deze manier krijg ik onderweg de nodige informatie over wat er te zien valt. Dat gebeurt in het Engels. Je kunt ook wel uit een aantal andere talen kiezen, maar Nederlands zit daar niet tussen. Geen probleem, want ik kan me met Engels prima redden.

los-angeles-1550-weer-verder

16:10 uur – John Wayne

De inmiddels al ruim 37 jaar geleden overleden Amerikaanse acteur John Wayne heeft maar liefst twee standbeelden in Los Angeles. Eentje staat er bij de hoofdterminal van John Wayne Airport (zo’n tien mijl ten zuiden van Disneyland), de andere staat voor het gebouw aan 8484 Wilshire Boulevard. Het standbeeld dat hier voor de ingang staat stamt uit de tijd dat de bank Great Western hier gevestigd was. John Wayne was toen het boegbeeld van deze Amerikaanse bank die na een overname verdween. Het standbeeld toont John Wayne zoals hij bekend geworden is: als cowboy met een geweer in de hand op een galopperend paard.

los-angeles-1610-john-wayne

16:30 uur – hip Melrose

We rijden door Melrose Avenue. Dertigplussers zullen de naam Melrose vooral associeren met Melrose Place. Deze zeer succesvolle Amerikaanse soapserie speelde zich af in een fictief woonblok dat de naam Melrose Place had, die op zijn beurt aan Melrose Avenue zou liggen. Melrose Place heeft zeven seizoenen gedraaid tussen 1992 en 1999. Melrose Avenue is in het werkelijke leven één van de hipste plekken binnen Los Angeles. Hier vind je de meer upscale nagelstylisten, allerlei leuke restaurantjes, gave winkels met veel designerspullen en allerlei kunstwinkels. Ik aanschouw het vanuit het bovendek van de toeristenbus en overweeg om hier uit te stappen. De wens om Hollywood Boulevard tijdens het ‘blauwe uurtje’ te fotograferen is echter groter dan om hier te gaan winkelen. Anders had ik zeker even uitgestapt bij halte 12 om verderop bij halte 13 een volgende bus weer op te stappen.

los-angeles-1630-hip-melrose

16:40 uur – het Hollywood Sign

Als je aan Hollywood denkt, dan denk je al snel aan het Hollywood teken. Menigeen denkt dat deze witte letters die samen het woord ‘HOLLYWOOD’ vormen in Hollywood zelf staan. Ze staan echter een stuk ten noorden van Hollywood, bijna op de top van de er achter gelegen heuvels. Je kunt de letters zelfs maar vanaf weinig plekken in Hollywood echt zien. Vanaf het bovendek van de toeristenbus lukt dat gelukkig wel dankzij de hogere positie waar je zit. Al rijdend kan ik daarom een foto maken van het Hollywood Sign dat opduikt op de heuvels achter Hollywood.

Wist je overigens dat deze beroemde letters helemaal niet bedoeld waren als een soort van logo voor de wijk Hollywood? Toen de letters in 1923 geplaatst werden stond er ‘HOLLYWOODLAND’ en dienden ze om reclame te maken voor land dat hier aangeboden werd door een makelaar. Op het moment dat de Kamer van Koophandel van Hollywood het onderhoud van de letters in 1949 overnam kwam de toevoeging ‘LAND’ te vervallen en werd dit het beroemde Hollywood Sign dat wereldwijd bijna net zoveel bekendheid geniet als de logo’s van Coca Cola, Nike en Apple.

los-angeles-1640-hollywood-sign

16:50 uur – Capitol Records

Vlak voordat ik de bus uitstap passeren we een historisch gebouw: de Capitol Records Tower. Deze 46 meter hoge ronde toren stamt uit 1956 en is het kantoor waar Capitol Studios in gevestigd is. Het gebouw is regelmatig te zien in films en series waarbij delen van Los Angeles vanuit de lucht te zien zijn. Soms is de rol van het gebouw wat nadrukkelijker zoals in de televisieserie ‘Life After People’ waarbij het gebouw instort na 175 jaar zonder onderhoud. In de rampenfilm ‘Earthquake’ uit 1974 wordt het gebouw vernietigd door een aardbeving. Recenter speelde het gebouw nog een rol in de film Hancock. Tijdens de openingsscène spietst hoofdrolspeler Will Smith (in de rol van John Hancock) een auto op de pinakel van het gebouw.

los-angeles-1650-capitol-records

17:00 uur – biertijd

Het is nog net te vroeg voor het ‘blauwe uurtje’. Dit is het moment waarop de zon net ondergegaan is en het schemert. De lucht wordt donkerder terwijl de straatverlichting, neonverlichting en andere kunstmatige verlichting aangaan. Op dat moment ontstaat er een mooi contrast om in een stad zoals Los Angeles te fotograferen. De zon moet om 17:22 uur ondergaan. Ik heb dus nog een klein half uurtje te besteden. Het Happy Hour bord van bar 33 Taps lokken mij naar binnen. Van een dag zoals vandaag word je dorstig en hoe les je dat lekkerder dan met een koel biertje? Ik bestel een ‘Blue Moon’ waarvoor ik $ 6,50 afreken inclusief de tax en fooi. Voor lokale begrippen een nette prijs.

los-angeles-1700-happyhour

Wie overigens denkt dat Blue Moon een vruchtenbier of soort van radler is die laat zich misleiden door de schijf sinaasappel die op het glas geserveerd wordt. Blue Moon is een Amerikaans witbier. Net als bij de Belgische witbieren wordt er niet zelden iets van kruiden of vruchten toegevoegd tijdens het brouwproces. Aan Blue Moon worden sinaasappelschillen en koriander toegevoegd. Vandaar dat veel barmannen- en vrouwen menen dat er ook een schijf sinaasappel bij geserveerd moet worden.

los-angeles-1700-bier

17:30 uur – fotograferen aan Hollywood Boulevard

De dorst is gelest en het blauwe uurtje begint. Tijd om de instellingen van mijn fotocamera handmatig in te stellen zodat ik optimaal gebruik kan maken van de mooie mix van natuurlijk licht en kunstlicht. Ik schiet een aantal mooie en soms ook wat minder mooie foto’s. Soms krijg je de compositie net niet zoals je hebben wilt. Het is immers ook vrij druk met het verkeer op straat waardoor je wat beperkt bent in je mogelijkheden.

los-angeles-1730-fotograferen

18:10 uur – ijs van Grom

Tegenwoordig eet ik nog maar zelden schepijs. Als ik tien ijsjes per jaar eet is het veel. Als ik echter een ijszaak van Grom zie dan kan ik me niet bedwingen. Ik ken Grom uit onder andere Verona, Rome en Milaan. Allemaal Italiaanse steden wat niet raar is als je weet dat Grom een Italiaanse keten van ijssalons is. Leuk om er dan ook eentje in Los Angeles aan te treffen. Ik bestel het kleinste bakje met slechts één smaak: vanille. Er gaat wat mij betreft niets boven goed vanille-ijs als je het over Italiaans schepijs hebt. Ik reken maar liefst $ 5,25 (bijna vijf euro) af voor het kleinste formaat ijsje. Hij smaakt er niet minder lekker door.

los-angeles-1810-ijs-van-grom

18:25 uur – nog een keer het Hollywood Sign

Vooral vanaf Hollywood Boulevard is het aantal plekken waar vandaan je het Hollywood Sign kunt zien erg beperkt. Dat komt vooral door de hogere gebouwen die het uitzicht op de heuvels erachter belemmeren. Aan de noordelijke kant van een winkelcentrum op de hoek van Hollywood Boulevard en Highland Avenue kun je in de verte het Hollywood Sign wel zien. Nu het donker is zie je het met het blote oog niet, maar wel met de verrekijker die hier staat. Met mijn fotocamera kan ik het Hollywood Sign ook tevoorschijn toveren. Geen scherpe foto (onmogelijk met deze omstandigheden zonder een statief), maar je kunt het iconische teken wel zien zo.

los-angeles-1825-hollywood-sign-nog-een-keer

18:50 uur – omkleden

Mijn hotel ligt op redelijke loopafstand. Omdat ik de hele dag in korte broek en T-shirt heb rondgelopen ga ik even naar mijn hotelkamer om mezelf om te kleden. Het is immers tijd om te gaan dineren. Om helemaal fris en fruitig te zijn spring ik ook meteen nog maar een keer in de douche. Dit stukje is meteen een kans om een foto van mijn hotelkamer te laten zien met de twee Star Wars lampen aan beide kanten van mijn bed…

los-angeles-1850-omkleden

19:20 uur – sushi bij Blue C

De stappenteller op mijn telefoon geeft aan dat ik inmiddels meer dan 20 kilometer gelopen heb vandaag. Ik heb eigenlijk niet zoveel zin meer om al te veel te lopen op zoek naar een restaurant. Ik loop daarom eigenlijk het eerste de beste restaurant binnen wat me wel aanspreekt. Het is Blue C Sushi geworden. Het blijkt zo’n sushirestaurant te zijn waar de sushi op een loopband voorbij komt en je de sushi af pakt die je op wilt eten. Het aanbod is zeer matig en de smaak eigenlijk ook. Wat blijkt is dat de zaak om acht uur al sluit vanavond vanwege een privéfeestje en dat er eigenlijk geen verse sushi meer bij komt. Een afknapper wat mij betreft. Jammer, maar helaas.

los-angeles-1920-sushi

20:30 uur – rooftop bar Mama Shelter

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de rooftop bar van Mama Shelter. Dit hotel ken ik uit Parijs en toen ik zag dat ze ook een vestiging in San Francisco hadden moest ik gewoon dit hotel boeken. Er heerst een hele relaxte sfeer en ik weet uit Parijs nog dat ze goede cocktails schenken. Met uitzicht op Los Angeles by night drink ik eerst een ‘Midnight Run’ en sluit later af met een Hendrick’s gin met tonic (en natuurlijk een schijfje komkommer). Moe en voldaan ga ik iets na half tien naar mijn kamer om van een heerlijke nachtrust te genieten. Morgen heb ik nog een leuke dag in Los Angeles voor de boeg met o.a. het uitzicht vanaf het Griffith Observatory, een bezoek aan Downtown L.A. inclusief Chinatown en een middag in Venice Beach. Mocht je een tweede dag in Los Angeles te besteden hebben dan kun je die zo invullen.

los-angeles-2030-rooftop

los-angeles-2030-rooftop-gintonic

Los Angeles

Al met al is Los Angeles een boeiende en leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Ten onrechte wordt Los Angeles weleens afgescheept als het lelijke broertje van San Francisco, maar ik ben van mening dat je de stad daar absoluut mee tekort doet. Vooral wie de moeite neemt om de leukere plekjes van L.A. op te zoeken (en dat zijn niet altijd de meest toeristisch plekken) dan zul je ontdekken dat de stad meer inhoud heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. De toeristenbus is een handige manier om je niet druk te maken om het soms hectische verkeer en over het parkeren van je auto. Je kunt op deze wijze in één dag vrij veel zien van deze stad.

Handig om te weten

Los Angeles is prima te bereiken vanuit Nederland. Zo kun je rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar L.A. vliegen en zijn er voldoende andere alternatieven die vaak wel met een overstap zijn. Houd vooral de KLM Werelddeal Weken in de gaten voor de beste ticketprijzen. Zorg er daarnaast voor dat je minstens drie dagen voor vertrek je ESTA voor Amerika geregeld hebt. Zonder die elektronische toelating of een Amerika visum word je waarschijnlijk niet toegelaten om te boarden naar de VS.

Soortgelijke berichten

San Francisco op de fiets
13 februari 2017
New York met kinderen
06 februari 2018
De highlights van Las Vegas
08 december 2017