Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Historisch New York

New York, The Big Apple, bestaat nog maar sinds de 17e eeuw. Niet direct een stad waarbij je denkt aan heel veel historie. Zeker niet als je bedenkt dat de stad pas in de 20e eeuw echt tot bloei is gekomen. Ondanks de “jeugdige” leeftijd van de stad valt er ontzettend veel historie te vinden. Het waren de Nederlanders die op deze plaats Nieuw-Amsterdam stichten.  De restanten van deze Nederlandse periode zijn nog steeds op veel plekken in dit deel van New York zichtbaar, Broadway (Brede weg) en Wallstreet (de Walstraat) zijn er slechts enkele voorbeelden van. In de loop der eeuwen kwamen er veel immigranten uit Europa hun geluk in de Verenigde Staten beproeven. De eerste verplichte stop van deze immigranten was Ellis Island. Al die mensen die alles achter zich lieten om naar een nieuwe onbekende wereld te trekken. Duizenden mensen die hier een nieuw leven begonnen. Die mensen zijn nog steeds het kloppende hart van New York.

We zijn in de herfstvakantie een paar dagen in New York. Dit is een bestemming die al heel lang hoog op mijn verlanglijstje stond. De stad spreekt enorm tot de verbeelding. Je hebt het gevoel dat je New York al kent, door alle films en series die er zijn opgenomen. We hebben alledrie een dag gepland tijdens ons bezoek aan New York. Omdat ik gek van geschiedenis ben doen we vandaag een dagje historisch New York en dompelen we ons onder in de geschiedenis van deze fascinerende stad.

09:00 uur – op weg naar Ellis Island

Onze dag begint waar voor velen de kennismaking met New York ooit begon; Ellis Island. Dit eiland was eind 19e en begin 20e eeuw het aankomstpunt voor vele migranten vanuit Europa. Hier werd bepaald of ze daadwerkelijk het land in mochten. Vlak bij Ellis Island ligt ook het Vrijheidsbeeld en dit doen we bij ons bezoek ook gelijk aan.

We nemen de metro naar Chamber station, omdat ik gelezen had dat je de boot naar Ellis Island ook bij Rockefellerpark kan nemen. Helaas, aangekomen aan de oever van de Hudson is er in de verste verte geen veerboot te zien. We hadden uit moeten stappen bij South Ferry. Maar ach, het is nog vroeg en het is een mooie ochtend. We besluiten de laatste blokken naar de South Ferry bij Battery Park dan maar te lopen.

09:30 uur – Castle Clinton

Bij het Castle Clinton, een fort aan de oevers van de Hudson, bevindt zich het ticketoffice. Hier kopen we een kaartje voor Elis Island en het Statue of Liberty. Wil je liever niet in de rij staan dan kun je vooraf online je kaartjes reserveren, dit kan vanwege veiligheidsmaatregelen en drukte slechts zeven dagen van tevoren. Helaas zijn de aparte kaartjes voor het bezoeken van de kroon van lady Liberty al uitverkocht. Mocht je dit dus wel willen doen, dan is het verstandig om dit thuis al te reserveren. Dat geldt ook voor kaartjes waarbij je op de voet van lady Liberty mag komen. Ook deze dien je apart, te reserveren.

Castle Clinton is een oud fort dat ooit gebruikt werd ter verdediging van het vroege New York. Ook was het een opvangplaats voor de migranten die naar de VS kwamen. Voor dat Ellis Island in gebruik werd genomen, werden hier de derdeklasimmigranten gescreend op besmettelijke ziektes. Bij eersteklaspassagiers was dat natuurlijk niet nodig, tenminste zo werd er gedacht in die tijd.

Na het kopen van de kaartjes kunnen we achter het kasteel aansluiten in de rij voor de securitycheck en op de veerboot stappen. Deze zal ons eerst naar Liberty Island brengen en daarna naar Ellis Island. We nemen plaats op het middendek van waaruit we een mooi uitzicht hebben op Manhattan. Terwijl we dit langzaam achter ons laten, hebben we fantastisch zicht op de skyline van Manhattan.

10:15 uur – Liberty Island

Het is misschien wel een van de meest cliché attracties van New York, maar toch is het gaaf hier te zijn. Vooral onze dochter van tien vindt het geweldig. Het is tof om het icoon dat je in duizenden films al voorbij hebt zien komen een keer in het echt te zien. Alleen al hier met de veerboot aankomen, geeft je het gevoel op een filmset te zijn beland. Liberty Island ligt in de baai van de Hudson. Vroeger stond er een fort op, maar sinds 1886 is het de plaats waar het vrijheidsbeeld staat.
Lady Liberty is, ondanks haar geringe lengte van 46 meter, ze lijkt kleiner in het echt, toch wel indrukwekkend. Het beeld werd geschonken door Frankrijk om de verjaardag van de onafhankelijkheid te vieren. In 350 kratten werd het beeld over de oceaan gevoerd. Het binnenwerk van het beeld is van de beroemde Gustav Eiffel. De zevenpuntige kroon stelt de zeven continenten en zeeën voor. Wij hebben alleen een kaartje voor het eiland en lopen dus een rondje om het beeld heen. Als je iets meer geld uitgeeft én reserveert, kun je ook op de sokkel komen, of zelfs de kroon bezoeken.

Vanaf het eiland heb je een fantastisch uitzicht op Manhattan en Ellis Island, onze volgende stop. We maken uiteraard enkele selfies met het beeld en gaan weer op weg naar de veerboot. Hier is het weer aansluiten in de rij. Zo ongeveer om de twintig minuten is er een boot die je naar het volgende eiland brengt.

10: 50 uur – Ellis Island

Het is een kort tochtje naar Ellis Island. Dit is wellicht de meest historische plek van vandaag. Toen aan het einde van de 19e eeuw de immigratie naar de Verenigde Staten explosief groeide, verplaatste de regering de screening van de immigranten naar Ellis Island. Zo’n 12 miljoen immigranten kwamen tussen 1 januari 1892 en 29 november 1954 op Ellis Island aan. Ze ondergingen hier een serie van medische keuringen alvorens ze de Verenigde Staten echt binnen mochten. Zo’n 2% van de immigranten werd geweigerd en teruggestuurd naar het land van herkomst. Vaak had dit te maken met chronische ziektes, een psychische aandoening of een crimineel verleden. Op het eiland waren ook voorzieningen voor mensen die in eerste instantie de keuring niet doorkwamen. Een groot aantal immigranten werd eerst opgevangen in het ziekenhuis op Ellis Island om te genezen van eventuele besmettelijke ziektes, voor ze door mochten reizen naar New York of New Jersey.

Bij het bezoek aan Ellis Island kun je de grote aankomsthal bekijken en de verschillende ruimtes die werden gebruikt voor onderzoek. Er wordt gewerkt met een groot aantal historische foto’s die je een goed beeld geven van het proces op het eiland. In verschillende exposities krijg je te zien hoe de reis voor sommigen naar de V.S. verliep en uit welke landen ze kwamen. Wie wil, kan hier ook in de archieven duiken en opzoeken of er wellicht ook familieleden ooit naar de V.S. zijn afgereisd en via Ellis Island zijn binnen gekomen.

12:10 uur – Battery Park

We pakken de boot weer terug naar Manhattan en stappen uit in Battery Park. Vanaf hier lopen we de stad weer in richting Wall Street. Maar niet voor we even gestopt zijn bij het monument met een Nederlandse tekst. Dit monument werd gemaakt door een beeldhouwer uit Haarlem. De Nederlandse overheid schonk het beeld ter gelegenheid van de viering van 300e verjaardag van de aankoop van Manhattan. De Nederlanders kochten in 1626 het eiland Manhattan voor 60 gulden van de plaatselijke indianenstam. Een koopje als je bedenkt dat vier eeuwen later een stukje grond hier een fortuin kost. Het is erg grappig midden in New York ineens dit stukje Nederlandse historie tegen te komen en de Nederlandse tekst hardop voor te lezen aan de zeer verbaasde Amerikanen om ons heen.

12:30 uur – Charging Bull

We lopen Broadway op en stoppen even bij de stier om te kijken hoe tientallen mensen op de foto gaan, terwijl ze de ballen aaien van het beeld van de rennende stier. Toch een beetje een gek zicht. Het aaien van de ballen schijnt geluk te brengen. Tegenwoordig staat er tegenover de aanstormende stier een meisje dat de stier zonder angst in de ogen kijkt en niet voor dit brute geweld aan de kant gaat. Het meisje werd er als stunt weggezet, maar er gaan nu stemmen op haar te laten staan als feministisch tegenwicht tegen al het mannelijke testosterongeweld van Wall Street.

12:50 uur – pizza

Tijd voor pizza. We hebben ondertussen trek gekregen van onze indrukwekkende ochtend en gaan op zoek naar een typische NYC-lunch. Pizza dus. Als je goedkoop wilt eten in NYC is dat geen enkel probleem. Zeker als het niet te gezond hoeft te zijn. Pizzapunten en hamburgertenten te over. Die vind je hier op iedere straathoek wel. Wij duiken een pizzazaak in en bestellen een paar punten. Lekker vet en spicy en gebakken in een houtoven. Om het af te toppen, neemt onze dochter nog even een donut bij de Dunkin’ donut aan de overkant. De lunch is weer binnen.

13:05 uur – 9-11 memorial

Vanaf de pizzatent is het een klein stukje lopen naar het 9-11 memorial. Op de plaats waar ooit de Twin Towers stonden zijn nu twee enorme bassins te vinden in de vorm van de oude torens. De namen van de mensen die overleden zijn, staan genoemd in de randen. In sommige namen steekt een roos ten teken dat die persoon die dag jarig zou zijn geweest. Het is een vreemde plek. Op 11 september 2001 boorde twee vliegtuigen zich voor het oog van de wereld in de Twin Towers. Het was de eerste keer dat Amerika op het eigen continent zo direct werd aangevallen. Manhattan was dagenlang een oorlogszone waar brandweerlieden en politiemensen hun uiterste best deden nog overledenen uit het puin te halen. Iedereen boven de 17 kan zich vast nog wel die dag herinneren. Ik weet dat het nieuws en de beelden van die dag bij mij in ieder geval in mijn geheugen zijn gegrift. De brandende toren en het tweede vliegtuig dat de andere toren in vliegt; ik kan er nog steeds kippenvel van krijgen. Voor mijn gevoel zaten we toen dagen en uren aan de buis gekluisterd om maar geen stukje nieuws te hoeven missen. Iedereen was totaal in shock. Op school, in de kroeg en op het werk was het wekenlang het gesprek van de dag. Het monument is erg indrukwekkend, maar nog lang niet zo indrukwekkend als het museum dat ernaast ligt.

13:25 uur – 9-11 memorial museum

We hebben een New York Pass. Dit is een kortingskaart die je korting geeft op verschillende bezienswaardigheden en tours en in sommige gevallen zelfs gratis entree. Het 9-11 memorial museum is voor ons met deze kaart gratis en bespaart ons zo behoorlijk wat geld, maar ook tijd. We mogen langs de wachtrij lopen en direct naar binnen. Het museum van 9-11 is erg indrukwekkend. In diverse ruimtes wordt het verhaal verteld van die dag. Er zijn uiteraard allerlei gebruiksvoorwerpen, maar ook foto’s, videobeelden, journaaluitzendingen en krantenknipsels. Er liggen ingedeukte brandweerhelmen, er staat een verwoeste politieauto en delen van de stalen constructie die volledig vervormd zijn, zijn te zien. Ook zijn er diverse kunstwerken waar uiting is gegeven aan het verdriet en afschuw van die dag.
In een kamer worden alle namen van de slachtoffers voorgelezen en zijn hun foto’s te zien. Het is geen museum om erg vrolijk van te worden en sommige delen zijn voor kinderen zelfs wat schokkend. Gelukkig word je hiervoor gewaarschuwd en kun je dit makkelijk omzeilen. We verlaten enigszins in mineur het museum. Tijd om iets leuks te gaan doen.

15:05 uur – Top of One World Trade Center

Het One World Trade Centre is gebouwd naast de locatie van de Twin Towers. Hier stond ooit een deel van het World Trade complex, maar dit werd afgebroken na de aanslagen omdat het zwaar beschadigd was. Jarenlang was er getouwtrek om wat er met de locatie moest gebeuren. Een deel van de inwoners wilde juist een toren terug als statement naar terroristen, anderenn wilden dat de plaats sober bleef. Uiteindelijk kozen ze voor dit ontwerp van architectenbureau Skidmore, Owings and Merril. Het gebouw is een symbolische 1776 voet hoog. (Het jaar waarin de Amerikanen de Declaration of Independence tekende.) De hoogte in meters is 546 meter. Daarmee is dit het hoogste gebouw op het Amerikaanse continent. Op 29 mei 2015 werd het One World Observatory geopend. Een bezoek aan de toren is een absolute must in New York. Het is een van de gaafste uitzichten van de stad. We moeten even in de rij om de toren te kunnen, helaas hebben we hier geen skip-the-line kaartje voor. Een bezoekje start al tof in de lift. Terwijl je op duizelingwekkende snelheid naar de bovenste verdieping zoeft, zie je de geschiedenis aan je voorbijgaan. De binnenkant van de lift is een groot videoscherm. Op de onderste verdiepingen kijk je nog uit op New York in de prehistorie en vroege middeleeuwen, maar al gauw zie je de stad die voor je ogen wordt opgebouwd. Als laatste zie je de toren zelf die om je heen wordt gebouwd.
We worden op het observatory opgewacht door een medewerkster van het uitzichtpunt. Voor een paar euro’s meer kun je met een 3D kijker het uitzicht bewonderen. Wij kiezen er echter voor zelf uit te vogelen waar we naar kijken. Met Google Maps is dat niet eens zo moeilijk. Het uitzicht vanaf de toren is fantastisch. Het is een heldere dag en we hebben vrij uitzicht op Brooklyn, het eiland Manhattan en New-Jersey. Onder ons zien we waar we de ochtend hebben doorgebracht. We lopen een rondje, slaan de giftshop over en gaan weer terug naar beneden.

16:30 uur – op weg naar China Town

We zijn wel klaar met alle bezienswaardigheden vandaag. We willen vanavond nog graag naar een musical en besluiten lekker op tijd te gaan eten in China Town. Pekingeend is een van onze favoriet gerechten en dat kun je buiten China nergens beter krijgen dan in China Town New York. Via het prachtige metrostation dat bij het World Trade centrum hoort, gaan we richting Churchstreet. Het nieuwe metrostation is als een soort vogel die opstijgt van de grond en is ontworpen door de bekende architect Calatrava. Net als bij al zijn projecten rezen ook hier de kosten de pan uit. Die waren voor het bouwen van dit metrostation net zo hoog als de kosten van het 104 verdieping tellende gebouw ernaast. Het is echter wel een fantastisch ontwerp. Vooral later op de middag als het licht schuin door het dak valt, is het prachtig.

17:07 uur – China Town Peking eend

Via Broadway, Park Row en Centre street komen we aan in China Town. Onderweg komen we nog langs het gerechtsgebouw dat als decor dient voor de Spidermanfilms die onze dochter gezien heeft.

In China Town geldt vaak hoe rommeliger het tentje, hoe beter het eten. We zoeken naar een restaurant met Pekingeend in de vitrine en Chinezen aan de tafels. Hier kun je vaak het beste eten. Al snel vinden we een plekje en bestellen Pekingeend, twee Chinese biertjes en een Sprite. De pekingeend is prima en wordt traditioneel geserveerd met kleine pannenkoekjes, gesneden lente-uitjes en hoisinsaus. Heerlijk! Naar goed Amerikaanse gebruik staan we snel ook weer buiten.

18:20 uur – musicalkaartjes

We zijn weer opgeladen voor het laatste deel van de dag. We pakken de metro naar Times Square en gaan op jacht naar musicalkaartjes voor die avond. Een van de leuke dingen in NYC is dat er iedere avond van alles te beleven is. Op Times Square gaan iedere middag aan het einde van de middag alle tickets voor die avond, die nog over zijn, in de uitverkoop. In het felrood gekleurde ticketoffice kun je hier dan tegen een redelijk gereduceerd bedrag een kaartje voor een musical kopen. Er speelt altijd van alles en het niveau op Broadway is erg hoog. De keuze is zo vroeg in de avond wel wat beperkt, maar we hebben niet echt een voorkeur. Wij kiezen voor een avond Cats. Dat is tussen de musicals die nog over zijn degenen die ons het leukst lijkt voor het hele gezin. De tijd die we over hebben besteden we op Times Square. Het verkeer, de lichten en de mensenmassa op Times Square zijn een show op zich en we genieten even van de drukte.

19:30 uur – Cats op Broadway

We hebben kaartje voor de musical Cats in het Neil Simon Theater op 52 street tussen 8th en Broadway. Een erg mooi oud theater met mooie roodpluche stoelen. Anders dan in Nederland mag je gewoon je jas mee naar binnen nemen.
Cats is een groot spektakel en onze dochter geniet met volle teugen. Dwars door de jetleg heen blijft ze wakker. In de pauze mag je zelfs even het toneel op lopen om zelf tussen de decorstukken te staan. Ik ben zo dom een paar drankjes te halen en vraag me af waarom er geen rij staat. Daar kom ik al gauw achter. Voor een biertje, een wijntje en een zakje M&M’s betaal ik een klein vermogen. Maar ja, ach, we zijn maar een keer bij Cats in NYC en we krijgen er een leuke beker bij. Een avond naar een musical is absoluut een aanrader.

Onder de indruk maar moe van onze dag lopen we terug naar het hotel en duiken we weer ons bedje in Hells Kitchen in. Dit was wederom een erg toffe dag.

Meer tips in New York :

  • een dagje historisch New York kun je natuurlijk makkelijk uitbreiden met nog veel meer historische bezienswaardigheden, maar we hebben gekozen voor een aantal die op redelijk loopafstand van elkaar gelegen zijn. Niets is zo leuk als gewoon in NYC over straat te lopen. Zo ervaar je de stad het meest.
  • Mocht je geen zin hebben in Ellis Island, maar wel het vrijheidsbeeld willen zien, dan is een rondvaart met de Circle line rondom het eiland Manhattan ook tof. Je hebt dan en het fantastische uitzicht op de skyline van Manhattan en uitzicht op het vrijheidsbeeld.
  • Slapen deden wij in het Rui hotel op steenworpafstand van Times Square. Een hotel met een mooi uitzicht op de stad New York en prima gelegen om het eiland Manhatten te ontdekken.

Soortgelijke berichten