Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Dubai tijdens UAE National Day

Dubai is voor mij geen onbekende bestemming. Ik ben er inmiddels al heel wat keertjes geweest. Daarbij heb ik elk seizoen in Dubai wel meegemaakt. Wat echter nog ontbrak was het bijwonen van UAE National Day in Dubai. Tijdens deze nationale feestdag viert men de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten als zelfstandig land. Dat was op 2 december 1971. Exact 44 jaar later ben ik tijdens de 44e viering van National Day in Dubai en doe hier verslag van hoe zo’n dag verloopt.

Omdat het een dag is waarop een groot deel van het land vrij is en daarbij vooral ontspant, ben ik van plan hetzelfde te doen. Geen vol programma om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien, maar gewoon relaxed wat rondkijken en alles op me af laten komen. Via internet heb ik vooraf wel gekeken wat er te doen is. Wat ik onder andere gevonden had was een kamelentocht ergens, een enorme fietstocht, een botenparade in Dubai Marina en een luchtshow bij JBR Beach. Ik heb besloten dat ik die laatste twee in ieder geval in mijn programma opneem. Daarnaast hoop ik op een Burj Khalifa die in de nationale kleuren (rood, groen, wit en zwart) verlicht is. Op social media had ik al beelden gezien hoe dat er een dag eerder uitzag.08:15 uur – vertrek uit Abu Dhabi

Om mijn dag in Dubai te beginnen moet ik eerst uit Abu Dhabi vertrekken. Ik was hier de afgelopen anderhalve dag en verbleef in het Hyatt Grand Capital hotel. Dit hotel is gevestigd in de toren Grand Capital. Dit gebouw staat bekend als hellende toren van Abu Dhabi. Hij staat 18 graden uit het lood. Omdat ik vanuit Abu Dhabi vanuit het zuiden Dubai zal bereiken, zet ik eerst Miracle Garden op het programma.

dubai-national-day-0815-abudhabi

09:35 uur – Miracle Garden

Op een feestdag zoals deze zijn uitjes als Miracle Garden erg populair onder de mensen die in Dubai wonen. Ik begin de dag dus met een bezoek aan deze bloemenoase in de woestijn. Miracle Garden is een tijdelijke expositie waarin miljoenen bloemen verwerkt zijn. Voor ons Nederlanders misschien iets minder bijzonder dan voor veel andere mensen, maar het is iets anders dan de Keukenhof. In Miracle Garden maakt men objecten die versierd worden verschillende kleurige bloemen. Ieder jaar verandert de opzet. Zo staan er dit jaar bijvoorbeeld drie prachtige pauwen en kun je zowel de Eiffeltoren als Burj Khalifa bewonderen. Deze twee torens zijn echter niet met bloemen versierd, maar hebben hun kleur dankzij citrusvruchten.

dubai-national-day-0935-miraclegarden

Miracle Garden is zo’n vijf tot zes maanden per jaar geopend. Nu was hij nog geen week open. Vanaf een uur of tien begint het al snel drukker te worden. Ik heb het na een uurtje wel weer gezien. Ik zou de bijbehorende vlindertuin ook nog kunnen bekijken. Daar heb ik echter geen zin in.

11:00 uur – Ibn Battuta Mall

Als je de reisgidsen over Dubai openslaat dan zie je daar vooral de Dubai Mall en de Mall of the Emirates in staan als dé winkelcentra die je bezocht moet hebben. Deze twee shopping malls zijn zeker de moeite waard. Zowel het aanbod als de aankleding zijn top. Een winkelcentrum waar veel minder vaak over geschreven wordt is de Ibn Battuta Mall. Dit middelgrote winkelcentrum ligt aan de zuidkant van Dubai. Je passeert het op weg naar Abu Dhabi. De Ibn Battuta Mall dankt zijn naam aan de Marokkaanse reiziger Abu Abdullah Mohammed Ibn Battuta, die in de veertiende eeuw een groot aantal reizen maakte. Dit thema is dan ook terug te zien in het uiterlijk van de Ibn Battuta Mall. Ik loop hier ven rond, maak wat foto’s en drink een lekkere espresso.

dubai-national-day-1100-ibnbattutamall

11:50 uur – auto parkeren

Omdat ik geen idee heb hoe druk het kan zijn tijdens National Day op plekken zoals JBR Beach en Dubai Marina gok ik het er niet op om met de auto dit populaire stukje Dubai in te gaan. Ik parkeer mijn huurauto in de parkeergarage bij metrostation 38 van de rode metrolijn. Dit is station Nakheel Harbour & Tower. Het parkeren is hier (nog?) gratis. Er staan op opvallend weinig auto’s geparkeerd.

dubai-national-day-1150-autoparkeren

12:00 uur – metro naar Dubai Marina

Voor omgerekend 75 cent reis ik met de metro naar metrostation Dubai Marina. Deze rite neemt iets van vijf tot tien minuten in beslag. In de tussentijd geniet ik van de gebouwen die we passeren. Hier besef je hoe Dubai de afgelopen jaren gegroeid is. Tien jaar geleden was het hier woestijn, strand en een paar hotels. Nu ligt er een grote jachthaven en staat er een enorme verzameling aan wolkenkrabbers.

dubai-national-day-1200-metro

12:30 uur – de eerste boten

Wandelend langs de Marina Walk spot ik de eerste versierde boten. Volgens de diverse media zou de botenparade in Dubai marina tussen 12 en 17 uur plaatsvinden, maar ik heb ook iets gezien dat de daadwerkelijke parade tussen 14 en 15 uur gehouden zal worden. Uiteindelijk zie ik nu een vier- of vijftal boten passeren. Op de versierde boten wordt er muziek gedraaid en staan mensen met vlaggetjes van de Verenigde Arabische Emiraten te zwaaien. Van een serieuze parade lijkt me nog geen sprake. Dan maar eerst even de tijd nemen om te lunchen.

dubai-national-day-1230-eersteboten

dubai-national-day-1230-eersteboten2

13:00 uur – lunch bij Café Bateel

Café Bateel is één van mijn favoriete plekjes in Dubai om te lunchen. Er zijn meerdere vestigingen in Dubai, maar ‘mijn’ plekje is Café Bateel aan de marina Walk. Ze hebben een uitgebreide lunchkaart met vaal net wat andere gerechten dan wat je elders ziet. Ik bestel gegrilde zalmfilet met een quinoa-salade. Omdat er hier net als op veel terrassen in Dubai geen alcohol geserveerd wordt, is er wel een ruime keus aan verse sapjes en mocktails (alcoholvrije cocktails). Ik neem een verse lemonade met munt. Tijdens het wachten raak ik in gesprek met twee Nederlandse dames die eigenlijk een reis naar Egypte geboekt hadden. Vanwege de huidige situatie in Egypte hebben ze hun vakantie omgeboekt naar een paar heerlijke dagen in Dubai. Ik voorzie de dames van wat tips en geniet daarna van mijn lunch.

dubai-national-day-1300-lunch

14:00 uur – boten deel 2

Nadat ik de rekening heb voldaan bij Café Bateel loop ik de wandelpromenade langs de jachthaven weer op. Ik zie dat er weer versierde boten aankomen. Na er een twee- of drietal op de foto gezet te hebben loop ik door naar de brug. Vanaf de brug heb je een beter zicht op de boten. Van een tientallen boten tellende parade is echter geen sprake. Volgens mij houd het bij tien boten zeker op. Sta ik er op het verkeerde moment of is dit alles? Ik zal er nooit achter komen want het strand roept.

dubai-national-day-1400-boten2

14:10 uur – The Walk

Het is tijd voor een wandeling. Vanaf de Marina Walk loop ik richting hotel Le Royal Meridien Beach Resort & Spa. Van hieraf begint ‘The Walk‘. Dit is een populair wandelgebied die parallel loopt met het strand. Het eerste stuk is het nog vrij rustig met voetgangers. De straat zelf is wel druk met auto’s. Het is hier zelfs aanschuiven geblazen. Waar de drukte voor de auto’s ophoudt (bij de minirotonde ter hoogte van het Hilton Jumeirah Beach hotel), daar begint de drukte op het voetgangersgedeelte juist. Hier begint ook populaire openbare stuk langs het strand dat bekend staat onder de naam ‘The Beach’.

dubai-national-day-1410-thewalk

14:40 uur – The Beach

Zodra je aankomt bij The Beach dan wordt door middel van een paar pilaren duidelijk wat er vandaag allemaal te wachten staat. Zo zijn er paardenshows, zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen en kun je ’s avonds genieten van een vuurwerkshow. Dit allemaal ter ere van National Day. Op het strand is het gezellig druk. DJ’s zorgen op het strand voor een lekker potje muziek. Ik heb het eerlijk gezegd zelden zo gezellig druk op JBR Beach gezien. Ik geniet van het strand en loop wat door de branding terwijl het zonnetje lekker mijn huid verwarmt.

dubai-national-day-1440-thebeach

15:00 uur – virgin mojito

Warm weer maakt dorstig. Tijd voor een lekker drankje dus. Het terras van Real Madrid Café ziet er uitnodigend uit. Ik bestel daar een ‘virgin mojito’. Dat is een alcoholvrije mojito, dus eentje waar geen rum in zit. Aan de prijs is dat overigens niet te merken, want je betaalt hier bijna tien euro voor (omgerekend). Hij is aan de zoete kant, maar smaakt wel.

dubai-national-day-1500-virginmojito

15:15 uur – airshow

Via internet had ik al vernomen dat er bij JBR Beach iets van een airshow zou zijn. Tegen kwart over drie zie ik twee vliegtuigjes allerlei patronen in de lucht maken. Vanaf het terras is het wat minder goed te zien door de parasols. Daarom reken ik snel de mojito af en loop vervolgens het strand op om het schouwspel wat beter te kunnen zien. Natuurlijk wil ik dit ook op foto vastleggen. Zodra ik mijn eerste foto met mijn spiegelreflexcamera gemaakt heb voel ik iemand op mijn schouder tikken. Het was een bewaker die me vertelde dat ik niet mocht fotograferen. Althans niet met die camera. De uitleg dat ik alleen vliegtuigen wilde vastleggen en geen mensen op het strand aan het fotograferen was (wat soms gevoelig kan liggen) maakte hem niet uit. Geen DSLR! Op het moment dat ik met mijn compactcamera verder ging was de show alweer bijna voorbij.

dubai-national-day-1515-airshow

15:40 uur – naar het metrostation lopen

Vanaf The Beach loop ik richting metrostation Jumeirah Lakes Towers. Onderweg kan ik nog even genieten van het uitzicht over Dubai Marina. De wandeling naar het metrostation neemt zo’n 15 tot 20 minuten in beslag. Rond vier uur stap ik de metro in richting Jebel Ali. Om tien over vier zit ik in de auto om koers te zetten richting de wijk Downtown Dubai. Dit nieuwe centrum van Dubai is geconcentreerd rondom Burj Khalifa. Dit is op dit moment de hoogste toren ter wereld en geldt als één van de blikvangers van Dubai.

dubai-national-day-1540-metrostationlopen

16:30 uur – inchecken in Sofitel Downtown Dubai

Vannacht overnacht ik in hotel Sofitel Downtown Dubai. Dit is het derde hotel in Dubai van het Sofitel merk. De reden om dit hotel te kiezen zit hem in goede ervaringen met de andere twee hotels en het feit dat dit hotel vlak bij Burj Khalifa ligt. Ik heb een kamer gereserveerd met uitzicht op Burj Khalifa. Voor mij is het na al die keren in Dubai de eerste keer dat ik een kamer heb die direct uitzicht op dit wonderlijke gebouw biedt. Als ik op de kamer aangekomen ben spring ik de douche in, kleed me aan en geniet vanuit een comfortabele stoel van mijn uitzicht.

dubai-national-day-1630-sofitel-kamer

17:30 uur – cocktailtijd

Het afgelopen kwartier ben ik druk bezig geweest met de vraag of ik vandaag Burj Khalifa vanuit mijn hotel wil fotograferen of vanaf de openbare weg. Reden is dat het zwembad op de vijfde verdieping ligt en dus een laag standpunt biedt. Hierbij zijn de bouwwerkzaamheden van Burj Vista ook wat duidelijker zichtbaar. Ik kan ook vanaf de 31e verdieping fotograferen, maar dat kan dan alleen maar achter glas. Ik loop daarom vervolgens eerst naar buiten om vervolgens toch neer te strijken in Inka Restaurant & Lounge. Het draait in het leven niet alleen maar om de perfecte foto. Het is een feestdag, dus waarom dan niet gewoon lekker even genieten van een lekkere cocktail?

dubai-national-day-1730-cocktailtijd

Ik heb zin in een gin-tonic. Het wordt de ‘Pepino y Rosas’. Dit is een G&T gemaakt van Henrick’s Gin, komkommer, zwarte peper, rozenblaadjes en Fever Tree mediterrane tonic. Ik geniet van het uitzicht en dit heerlijke drankje.

18:10 uur – naar de Dubai Mall

Via de wandelbrug die begint bij metrostation Dubai Mall loop ik richting de Dubai Mall. Dit is momenteel het grootste winkelcentrum van Dubai (en eigenlijk van de hele wereld). Het is erg druk in de bijna kilometer lange wandelbrug. Hier wordt het pas echt duidelijk dat heel veel mensen vrij zijn en daar gebruik van maken door ’s avonds op pad te gaan.

dubai-national-day-1810-naardedubaimall

18:35 uur – Dubai Aquarium

Vanaf de eerste verdieping zie ik het Dubai Aquarium liggen. Dit is één van de grootste aquaria ter wereld. Het voorste paneel is met een afmeting van bijna 33 bij 8,3 meter enorm groot. Hierdoor hebben veel mensen tegelijkertijd een goed zicht op het aquarium waarin enkele tientallen duizenden zeedieren leven. Vandaag is het echter wel heel erg druk. Ik wil niet eens een poging doen om vanaf de begane grond naar deze zeewereld te kijken.

dubai-national-day-1835-dubai-aquarium

Ik vervolg dan ook mijn weg naar de uitgang die leidt naar de Water Promenade. Deze uitgang is ook druk, erg druk. Wie angst voor menigtes heeft die kan zelfs beter een andere uitgang pakken.

dubai-national-day-1835-drukte

18:55 uur – fonteinshow

Normaalgesproken begint de fonteinshow bij Burj Khalifa ieder half uur en ieder heel uur. In plaats van klokslag 7 uur ’s avonds begint de grootste fonteinshow ter wereld om vijf minuten voor zeven. Waar ik op gehoopt had gebeurt niet: Burj Khalifa schittert in de normale kleuren. Ik had zo gehoopt  (en er eigenlijk op gerekend) dat vanwege UAE National Day de nationale kleuren op Burj Khalifa geprojecteerd zouden worden. Gisteren is dat immers wel gebeurd, maar toen zat ik nog in Abu Dhabi. Ik wacht vervolgens nog drie kwartier in de hoop dat de kleuren rood, groen en wit op de toren verschijnen, maar tevergeefs.

dubai-national-day-1855-fonteinshow

19:45 uur – teruglopen naar Sofitel Downtown Dubai

Enigszins teleurgesteld loop ik terug naar mijn hotel. Ik pak hiervoor een andere route dan de wandeling heen. Ik loop nu langs Souk al Bahar richting hotel The Palace Downtown Dubai, vervolgens via Burj Plaza en dan ten zuiden langs Burj Khalifa naar het hotel. In de tussentijd hoop ik nog steeds dat deze immense toren van kleur verschiet. Dat blijkt ijdele hoop te zijn. Ondertussen maak ik nog een paar foto’s.

dubai-national-day-1945-burjhalifa

20:15 uur – diner bij Wakame

Eigenlijk had ik om 20 uur een tafel gereserveerd bij Wakame. Dit is het Aziatische restaurant in het hotel. De reden dat ik vooraf gereserveerd heb is dat ik verwacht had dat het overal ontzettend druk zou zijn bij de restaurants. In Downtown Dubai blijkt dat ook inderdaad het geval te zijn. Bij Wakame is slechts een derde van de tafels gevuld, als dat al gehaald wordt. Waarom dat is dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. De prijzen zouden weleens een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Mijn totaalrekening voor wat sushi vooraf, een stukje zalm, een schaaltje gebakken rijst, een biertje en een cola bedraagt meer dan honderd euro. En dan heb ik één van de goedkopere hoofdgerechten besteld. Bij dergelijke rekeningen zou ik bijna willen dat ik een all-inclusive vakantie in Dubai had geboekt.

dubai-national-day-2015-wakame

21:05 uur – terug op mijn kamer

Eventjes twijfel ik nog of ik een afzakkertje ga doen in loungebar Above. Dan bedenk ik me dat ik niet voor niets een kamer met uitzicht op Burj Khalifa geboekt heb. Ik besluit naar mijn kamer te gaan en geniet vanuit de luie stoel nog van het uitzicht. Helaas zie ik de toren weer niet van kleur verschieten. Ik kijk nog een filmpje op de iPad voordat ik naar bed ga.

dubai-national-day-2105-terugopkamer

UAE National Day

Als ik deze dag nog een keer in zou mogen vullen dan had ik waarschijnlijk ervoor gekozen om een accommodatie aan JBR Beach of in Dubai Marina te boeken. Ik denk dat ik dan eigenlijk dat gebied niet uit zou gaan. Wat chillen op het strand, wat eten, wat drinken en tussentijds kijken naar alles wat daar georganiseerd wordt. Dat bespaart je ook tijd wat betreft het verplaatsen. Dan had ik daar ’s avonds van het vuurwerk kunnen genieten. Rondom Burj Khalifa was er behalve een enorme drukte vandaag niets speciaals meer te zien. Een verkeerde keuze achteraf, dus. Nou is Burj Khalifa en het gebied er om heen altijd bijzonder, maar voor mij voelt het nu als een verspilling van tijd. Ik wilde immers het National Day gevoel ervaren en dit was het normale Dubai-gevoel, maar dan drukker dan anders.

Soortgelijke berichten

Highlights van Al Ain
07 december 2015
Highlights van Dubai
29 mei 2015
Abu Dhabi met de toeristenbus
08 december 2015