Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Highlights van Dubai

Dubai is één van de meest tot de verbeelding sprekende vakantiebestemmingen van dit moment. jaarlijks vliegen duizenden Nederlanders en Belgen richting Dubai om daar enkele dagen tot soms wel enkele weken in het rijke emiraat door te brengen. Maar hoe zou je één dag in Dubai spenderen. Wat doe je als je ’s morgens in je hotel in Dubai wakker wordt en vervolgens één dag te spenderen hebt in deze stad? Ik bezocht Dubai in maart 2015 en heb uit deze reis een willekeurige dag gepakt, die als blauwdruk voor een zeer korte vakantie in Dubai zou kunnen gelden. Om zoveel mogelijk van de cultuur maar ook van het moderne Dubai mee te pakken heb ik een combinatie van het oude en het nieuwe Dubai genomen.

Een niet geheel onbelangrijk feitje is dat Dubai voor mij geen onbekend terrein is. Dit bezoek was mijn 30e bezoek aan Dubai in de afgelopen zestien jaar. Ik heb dus een auto gehuurd, want ik ken de wegen in Dubai bijna nog beter dan de wegen in Nederland. Navigeren is dus geen enkel probleem. Ik reis dit keer met mijn compagnon en goede vriend Jeroen Eckhardt, die hier is om 5 days Dubai te schrijven.07:15 uur – ontbijt

Na een heerlijke nacht in het Sofitel The Palm Resort sta ik rond zeven uur ’s morgens op. Het zonnetje schijnt en de temperatuur ligt al rond een aangename 25 graden Celsius. Fris gewassen en aangekleed verschijn en we in restaurant Manava voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Ik heb al heel wat goede ontbijtjes gehad op reis, maar wat hier gepresenteerd wordt behoort absoluut tot de top. Het Sofitel is sowieso een zeer aangenaam hotel. Het is de tweede keer dat ik hier overnacht en het zal zeker niet de laatste zijn.

dubai-in-12-uur-ontbijt

07:55 uur – zwemmen

Na het ontbijt is het tijd om eventjes het zwembad in te gaan. We kiezen voor het hoofdzwembad, dat verwarmd is tot een zeer comfortabele 28 graden Celsius. Jeroen vindt het water zelfs te warm en kiest voor een frisse duik in zee. Het is nog heerlijk rustig ana het zwembad en op het strand van het hotel. We genieten van het uitzicht op de bebouwing op Palm Jumeirah en de daarachter gelegen hoogbouw. Niet te lang, want we moeten op tijd weer op pad om de rondleiding van de Jumeirah Moskee te halen. Deze rondleiding wordt slechts één keer per dag gegeven en start om 10 uur.

Na een snelle douche en omkleedpartij wachten we vijf minuten totdat de valetparking de huurauto voor de hotelentree parkeert. Het is inmiddels negen uur, dus we zijn nog net op tijd om naar de Jumeirah Moskee te rijden.

dubai-in12uur-zwemmen

09:42 uur – aankomst Jumeirah Moskee

Via de Sheikh Zayed Road overbruggen we in iets minder dan drie kwartier de 32 kilometer die ons van de Jumeirah Moskee scheiden. Ik parkeer de auto op de parkeerplaats die tegenover de moskee ligt. Gelukkig sta ik er bij stil dat ik losse dirhams voor de parkeerautomaat nodig heb. Ik begrijp nog steeds niet dat ze geen creditcards en/of papiergeld accepteren in de parkeerautomaten.

Om tien voor tien melden we ons in het bezoekerscentrum annex café waar we onze entreekaartjes kopen. Het is nog even wachten totdat de rondleiding begint.

dubai-in12uur-jumeirahmoskee

10:08 uur – rondleiding in de Jumeirah Moskee

De dame die de rondleiding verzorgt neemt de groep mee naar buiten. Daar krijgen we te zien hoe een rituele wassing uitgevoerd wordt, zoals die uitgevoerd dient te worden voor het moskeebezoek. Tijdens de demonstratie, waarbij deelnemers aan de rondleiding meedoen met de wassing, wordt uitgelegd waarom de handelingen verricht worden die we te zien krijgen. Na de wassing gaan we richting de moskee. Daar moeten we buiten eerst onze schoenen uitdoen. Daarna kunnen we naar binnen. We nemen in het centrale deel van het islamitische gebedshuis plaats op de grond. De dame legt ons alles uit over de historie van de moskee en over de islam. Er wordt specifiek ingegaan op de vijf zuilen van de islam en op het feit dat de islam een liefdevol geloof is. Moslimextremisme, is net als iedere vorm van extremisme, iets wat zich tot een kleine groep beperkt en waar de gemiddelde moslim uiteraard helemaal niets mee van doen heeft.

Tijdens de het verhaal is er volop ruimte om vragen te stellen. Vragen die dit keer voorbijkomen hebben vooral te maken met het verschil tussen mannen en vrouwen, de kleding die lokaal gedragen wordt en over het vrijdaggebed. Na een klein uur zit de rondleiding er op.

dubai-in12uur-jumeirahmoskee-uitleg

11:20 uur – naar Burj Khalifa

We stappen direct na de rondleiding in de auto om richting de Dubai Mall te rijden. Daar moeten we onze auto parkeren om het observatiedek van Burj Khalifa te bezoeken. We hebben kaartjes gereserveerd voor het observatiedek, waarbij we om 12 uur naar boven kunnen. Na een kwartiertje rijden parkeer ik de auto in de enorme parkeergarage van de Dubai Mall. Ik zet de auto in de Cinema Parking neer, zo dicht mogelijk bij de The Waterfall. Bij binnenkomst in de Dubai Mall bewonderen we eerst The Waterfall. Dit is een prachtig samenspel van water en kunst dat zich over vier verdiepingen van de Dubai Mall uitstrekt.

dubai-in12uur-thewaterfall

Vlak voor twaalf uur melden we ons bij de entree van At the Top – Burj Khalifa om onze entreetickets op te halen. We kunnen daarna aansluiten in de vrij korte rij die ons naar één van de snelste liften ter wereld leidt. Met een snelheid van tien meter per seconde brengt de lift ons naar de 125e verdieping van het hoogste gebouw ter wereld.

12:15 uur – prachtig uitzicht over Dubai

Wow… een ander woord is er niet voor het uitzicht dat we hebben vanaf het observatiedek van Burj Khalifa. De hoogte van maar liefst 422 meter op de 124e verdieping en 456 meter op de 125e verdieping zorgt ervoor dat je een prachtig panoramisch uitzicht over Dubai hebt. Helaas zorgt wat sluierbewolking er op dit moment voor dat het uitzicht niet helemaal optimaal is, maar dat is nou eenmaal het risico dat je hebt door de tickets vooraf te bestellen. Je kunt ook a la minute naar binnen, maar dan betaal je ineens 300 AED (zo’n 75 euro) in plaats van 125 AED (ruim 30 euro) per persoon.

In noordelijke richting kijk je uit op de hoogbouw langs Sheikh Zayed Road, in het westen zie je de eilanden van ‘The World’ liggen en in zuidelijke richting zie je in de verte Burj Al Arab liggen.

We genieten gedurende ongeveer een half uurtje van het uitzicht en maken de nodige foto’s die we voor onze website gaan gebruiken. Daarna gaan we met de supersnelle lift weer naar beneden.

dubai-in12uur-burjkhalifa-uitzicht

12:57 uur – op weg naar het oude Dubai

Omdat vandaag in het teken staat van een mix tussen het oude en het nieuwe Dubai, vertrekken we na het bezoek aan Burj Khalifa richting het oude hart van Dubai. Met de auto rijden we in twintig minuten naar Bur Dubai, waar de historische wijk Al Bastakiya ligt. Het vinden van parkeerplaats kost tien minuten. Dat is een probleem dat je wel vaker in dit deel van Dubai meemaakt.

13:10 uur – Al Bastakiya verkennen

De wijk Al Bastakiya is het mooiste voorbeeld van hoe Dubai er vroeger uitgezien heeft. Tegenwoordig is Al Bastakiya een openluchtmuseum, maar ooit was dit een gewone woonwijk waar de typische woningen met windtorens de eerste vorm van stenen behuizing in Dubai was. In de loop der tijd trad het verval in, maar tien jaar geleden hebben ze een start gemaakt om Al Bastakiya volledig te restaureren. Het resultaat is een prachtige historische wijk die sinds 2007 dé plek in Dubai is om de sfeer van het oude Dubai een beetje te proeven. Er zitten een aantal winkels, restaurantjes en musea verscholen tussen de oude straten. Een grote aanrader volgens mij is het eind 2014 geopende koffiemuseum.

dubai-in12uur-bastakiya

14:30 uur – lunch aan de Dubai Creek

Na een redelijk vroeg ontbijt hebben we nu toch serieus honger gekregen. Tijd voor lunch dus. We lunchen bij Blue Barjeel, een populair Libanees restaurant dat aan de Dubai Creek zit. De Dubai Creek is jarenlang de grote motor achter de economie van Dubai geweest vanwege de handel en de visserij. Hier varen nog steeds de handelsboten (de traditionele dhows) rond.

Bij Blue Barjeel genieten we in de buitenlucht van labneh met brood vooraf. Daarna is het tijd voor een heerlijke kebab van lamsgehakt. Dit gegrilde gerecht wordt geserveerd met ui en peterselie. In de tussentijd kijken we naar de bedrijvigheid op de Dubai Creek.

dubai-in12uur-lunch

15:20 uur – de goedkoopste attractie van Dubai

Na de lunch gaan de naar de overkant van de Creek. Dat doen we met de goedkoopste attractie van Dubai: een abra. Deze houten watertaxi’s zijn hét middel om als voetganger tussen de twee oevers van de Creek te reizen. De prijs hier voor bedraagt 1 dirham per persoon. Dat is omgerekend slechts 25 cent. Hiervoor krijg je behalve de overtocht ook een prachtig zicht op de Dubai Creek. Het station van waaruit de abra’s vertrekken licht direct naast het restaurant. Na een oversteek van zo’n vijf minuten lopen we in enkele minuten tijd naar de souks.

dubai-in12uur-abra

15:30 uur – de souks van Deira

Deira kent verschillende souks. Een souk is een Arabisch woord voor markt. Van oudsher worden kruiden, levensmiddelen en andere handelswaren via souks aan de man gebracht. De souks van Deira hebben tegenwoordig vooral een toeristische functie. Locals komen hier eigenlijk vrijwel niet meer om hun inkopen te doen. Dat men zich op toeristen richt zie je aan bordjes zoals ‘Aldi-Süd’ op de kruidenmarkt. Hoewel de authenticiteit steeds verder te zoeken is op de souks heb ik toch een bezoek ingelast. Simpelweg omdat de abra-overtocht op de Dubai Creek een must-do in Dubai is en omdat je dan toch vrijwel direct bij de Deira General Souk en de Deira Spice Souk uitkomt. Het kost je weinig extra tijd en het is leuk om ook deze kant van Dubai eventjes te zien. In de tussentijd kun je genieten van de vele geuren die op je af komen door de kruiden en de specerijen. De gold souk hebben we overgeslagen dit keer, maar die zou je in principe ook nog kunnen bezoeken.

dubai-in12uur-souks

16:05 uur – terug in Bur Dubai

Na een kort bezoek aan de souks gaan we met de abra weer terug naar de overkant. Na aankomst in Bur Dubai, zoals dit deel heet, lopen we via de Old Souq naar het Dubai Museum. Dit is een wandeling die normaal gesproken zo’n tien minuten duurt, maar we worden hier zoveel aangesproken door de verkopers dat het ons bijna twintig minuten kost. Jeroen laat zich ertoe verleiden om een ghutra en agal op zijn hoofd te laten aanbrengen. “Leuk voor op de website” zegt hij, waar hij volkomen gelijk in heeft. De combinatie van een ghutra en agal vormt de traditionele hoofdbedekking voor mannen in de Verenigde Arabische Emiraten.

dubai-in12uur-jeroen

16:25 uur – het Dubai Museum

Dubai is (nog) niet erg rijk aan musea. Een museum dat echter zeker de moeite waard is, is het Dubai Museum. Dit museum vertelt je alles over de historie en cultuur van Dubai. Het museum is gevestigd in het Al Fahidi Fort, wat het oudste nog bestaande bouwwerk van Dubai is. Voordat ik over het museum ga vertellen, wil ik eerst nog kwijt wat dit museumbezoek je kost. Je mag het astronomische bedrag van maar liefst 3 dirham afrekenen, wat tegen de momenteel vrij ongunstige koers zo’n 75 eurocent betekent. Dat is nog eens andere koek dan de entreeprijzen in Europa!

Het Dubai Museum kent een expositie binnen en een buitendeel dat zich op de binnenplaats van het oude fort bevindt. In het buitendeel zie je oude kanonnen, vissersboten, een watertank en een voorbeeld van hoe men vroeger hier woonde in de tijd dat er nog geen stenen huizen in Dubai stonden. Binnen wordt de geschiedenis van Dubai uitgelegd, onder andere door middel van foto’s en maquettes, en kun je in nagebouwde scenes zien hoe men woonde en werkte in Dubai.

Het Dubai Museum is een absolute aanrader voor wie meer over Dubai te weten wil komen. Het is een vrij compact museum, waardoor je niet meer dan 30 tot 60 minuten nodig hebt om het museum te bezoeken.

dubai-in12uur-museum-kaart

17:25 uur – klassieke auto’s kijken

We boffen, want op het moment dat wij in Dubai zijn is de 2015-editie van het Emirates Classic Car Festival bezig. Na een rit van een kwartier parkeren we de auto weer in de parkeergarage van de Dubai Mall om vervolgens naar buiten te lopen richting de Mohammed Bin Rashid Boulevard te lopen. Hier kun je van honderden klassieke auto’s genieten die uit alle hoeken van de Emiraten hier weggezet zijn. De auto’s zijn zeer verschillend in afkomst en tijdperk. De grote overeenkomst is dat ze stuk voor stuk in prima conditie en een lust voor het oog zijn.

dubai-in12uur-klassiekeautos

18:15 uur – Downtown Dubai

Het is bijna tijd voor zonsondergang. Dit is mijn favoriete moment om foto’s te maken in Downtown Dubai. Op het moment dat de zon ondergegaan is krijgt de lucht een mooie diepblauwe kleur voordat het echt donker is. Tijdens dit ‘blauwe uurtje’ kun je mooie avondfoto’s maken. Dit keer maken we de avondfoto’s vanaf de binnenplaats van hotel The Palace Downtown Dubai met daarachter Burj Khalifa op de achtergrond. Daarna maken we nog snel wat foto’s van de Burj Khalifa die fraai verlicht een mooi middelpunt van het nieuwe centrum van Dubai vormt.

dubai-in12uur-blauweuurtje

19:00 uur – fonteinshow

Tegen zeven uur staan we klaar aan Waterfront Promenade om te genieten van de fonteinshow die op Burj Khalifa Lake getoond wordt. Dit is de grootste fonteinshow ter wereld en is helemaal gratis te bewonderen. ’s Avonds wordt er om het half uur een andere show getoond. Zo’n vijf tot tien minuten voor aanvang stromen Waterfront Promenade en de brug naar Souk Al Bahar al vol met belangstellenden die allemaal een goed zicht op de fonteinshow willen hebben. Na de bijna vier minuten durende show keren we terug naar de auto.

dubai-in12uur-fonteinshow

Onze 12 uur in Dubai zit er op. We rijden hierna naar het Sofitel The Palm hotel om te genieten van een heerlijk diner in restaurant Moana.

Soortgelijke berichten

Dubai tijdens UAE National Day
06 december 2015
Abu Dhabi met de toeristenbus
08 december 2015
Highlights van Al Ain
07 december 2015