Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Abu Dhabi met de toeristenbus

Abu Dhabi is zowel in grootte als in toeristische populariteit de tweede stad van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai blijft Abu Dhabi op dit gebied voor. Wat je echter wel steeds meer ziet is dat mensen die een vakantie in Dubai vieren, ook een uitstapje maken naar Abu Dhabi. Dat gebeurt onder andere door toeristen die al eerder in Dubai geweest zijn en een keertje ook die andere stad willen zien. Ook ik heb zo mijn eerste kennismaking met Abu Dhabi gehad. Op 1 december, op de dag voor UAE National Day, heb ik Abu Dhabi weer een keer bezocht. Dit keer op de manier zoals veel toeristen Abu Dhabi in één dag beleven: met een hop on, hop off bus.

Omdat het gros van de toeristen Abu Dhabi met een toeristenbus ontdekt, besluit ik mijn dag in Abu Dhabi ook op die manier te beleven. Ik boek online via Ticketbar een hop-on-hop-off ticket en laat die bij de receptie van mijn hotel afdrukken. Hop-on-hop-off bussen zijn toeristische bussen die een speciale route rijden waarbij er zoveel mogelijk bezienswaardigheden en attracties aangedaan worden. Langs de route(s) kun je op verschillende plekken in- en uitstappen. Je kunt dit onbeperkt doen binnen de geldigheid van je ticket (meestal 24 of 48 uur).Het bedrijf waar ik vandaag mee door Abu Dhabi mag toeren is Big Bus Abu Dhabi. De dubbeldekkerbussen van Big Bus zijn al jarenlang een begrip in Abu Dhabi. Zij bieden hier twee routes aan: de City Tour en de Yas Island Drive. Daarnaast kun je vanaf de Abu Dhabi Marina nog aan een boottocht met een dhow deelnemen. Ik kies er vandaag voor om alle drie de tochten in één dag te doen. dat betekent dat ik relatief veel in de bus zal zitten en minder tijd over houd om uit te stappen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je te beperken tot één tocht of om een tweedaags ticket te kopen en alles over twee dagen uit te smeren. Gezien de geringe meerprijs zou ik dat wel aan willen bevelen als je sowieso van plan bent om twee dagen of langer in Abu Dhabi te spenderen.

Omdat het 1 december is moet ik rekenen op een ‘rare dag’. Een dag later is het immers UAE National Day; de nationale feestdag van de Verenigde Arabische Emiraten. En op 30 november (gisteren) was het de Dag van de Martelaren. Deze herdenkingsdag in combinatie met National Day zorgen voor een periode van een paar dagen waarin sommige bezienswaardigheden gesloten zijn of andere openingstijden kennen. Het jammere is dat de exacte situatie niet op internet terug te vinden is. Althans, niet in het Engels of Nederlands.

abudhabi-0820-hotel

08:20 uur – vertrek uit hotel

Omdat het mij zo beter uitkwam heb ik ervoor gekozen om ook twee nachten in Abu Dhabi te verblijven. Ik begin de dag dus vanuit mijn hotel in Abu Dhabi. Dat is in dit geval het Hyatt Capital Gate hotel. Dit hotel is gevestigd in Capital Gate. Dit gebouw wordt alom geroemd vanwege de bijzondere architectuur. Er is sprake van een vallend effect: de toren staat maar liefst 18 graden uit het lood. Ter vergelijking: de hellingshoek van de Toren van Pisa bedraagt ongeveer tien graden.

Omdat Big Bus geen halte heeft in de buurt van mijn hotel, kies ik ervoor om eerst met mijn auto naar de Marina Mall te gaan. Van daaruit begint de eerste bus om 9 uur ’s morgens te rijden. Ik had ook voor de Sheikh Zayed Moskee kunnen kiezen. Het is echter wel handig als ik aan het einde van de dag meteen ergens wat kan eten. In dat geval is de Marina Mall gunstiger.

abudhabi-0820-parkeren

Als je vanuit Dubai ’s morgens naar Abu Dhabi komt om vervolgens direct de Big Bus op te stappen, dan is het handiger om voor de Sheikh Zayed Moskee te kiezen als beginpunt. Dan zou je zelfs eerst de moskee kunnen bezoeken om vervolgens de bustour te starten.

08:45 uur – snel ontbijt

Vanwege haast en de kosten voor een ontbijt in het hotel (ongeveer 30 euro) kies ik ervoor om snel wat te pakken in de Marina Mall. Starbucks is al open op dit tijdstip. Hoewel ik geen fan ben van deze keten bestel ik hier een dubbele espresso, een flesje water en een vanilledonut. Door de haast (en de hoeveelheid zoetigheid) eet ik die maar voor de helft op.

abudhabi-0845-ontbijt

09:00 uur – vertrek Big Bus

Klokslag negen uur vertrekt de bus vanaf de parkeerplaats voor de Marina Mall. Vanwege mijn korte stop bij Starbucks lijken alle plekken op het (semi)open bovendek al weg te zijn. Ik neem het eerste stukje van de rit dan maar plaats in de airconditioned onderste deel van de bus. Na vijf minuten passeren we het Emirates Palace hotel. Dit luxe hotel wordt gezien als het meest luxe hotel van Abu Dhabi. Het is onderdeel van de Kempinski hotelketen en is in maart 2005 geopend. De bouw van het hotel dat lijkt op een Arabisch paleis heeft meer liefst bijna drie miljard euro gekost. Hiermee is Emirates Palace wat betreft bouwkosten het op één na duurste hotel ter wereld.

abudhabi-0900-vertrekbus

09:05 uur – Etihad Towers

Na Emirates Palace rijden we door naar de eerste halte. Dat is bij Etihad Towers. Dit opvallende complex bestaat uit vijf fraai vormgegeven torens. De reden dat Big Bus hier een halte heeft is het observatiedek dat zich op de 75e verdieping van Tower 2 bevindt. De buschauffeur meldt echter dat je pas vanaf 10 uur ’s morgens van het uitzicht vanaf zo’n driehonderd meter over Abu Dhabi kunt genieten. Ik heb geen zin om te blijven wachten op dat moment en besluit te blijven zitten. Wel maak ik van de gelegenheid gebruik om naar boven te verhuizen omdat er twee passagiers van het bovenste dek uitgestapt zijn. Ik neem plaats op de middelste stoel van de achterste rij.

abudhabi-0905-etihadtowers

09:15 uur – twee gesloten bezienswaardigheden

Halte nummers 3 en 4 van de Big Bus Abu Dhabi City Tour zijn Sheikh Zayed Centre en het Etihad Antiques Museum. Beiden waren (nog) gesloten. Ik blijf daarom maar wederom zitten. Als ik een meerdaags ticket had gehad dan was ik bij het museum wel uitgestapt. Van het Sheikh Zayed Centre wist men niet zeker of die überhaupt nog open zou gaan die dag. Om geen risico te nemen dat ik kostbare tijd verlies, blijf ik wederom lekker zitten in de bus.

abudhabi-0915-geslotenbezienswaardigheden

09:40 uur – passeren Hyatt Grand Capital Gate

Via de zuidelijke hoofdweg van Abu Dhabi rijden we richting de Sheikh Zayed Moskee. We passeren hierbij het eerder genoemde Hyatt Capital Gate hotel waarin ik verblijf. Vanaf de bus probeer ik zo goed en kwaad als het kan om een goede foto van de schuine toren te maken.

abudhabi-0940-passerenhyattgrandcapital

09:45 uur – Sheikh Zayed Moskee

Drie kwartier na vertrek komen we aan bij de Sjeikh Zayed Grand Mosque. Deze enorme moskee is geïnspireerd op de Indiase tempel Taj Mahal. Hierdoor ontstaat de buitengewone mix van Arabische minaretten en koepels die je eerder bij tempels verwacht. Voor Big Bus Abu Dhabi is de moskee echter ook de plek om over te stappen op de andere route: de Yas Island Drive. Omdat deze route slechts één keer per uur gereden wordt kies ik ervoor om eerst over te stappen op de andere bus om straks bij terugkomst de moskee te bezoeken en de City Tour route te vervolgen.

abudhabi-0945-sheikhzayedmoskee

10:00 uur – Yas Island Drive

Ik ben inmiddels overgestapt op de andere bus die het rondje over Yas Island maakt. Yas Island is een kunstmatig eiland dat aan de noordoostkant van Abu Dhabi ligt en vooral gebruikt wordt voor vermaak. Op Yas Island liggen bijvoorbeeld Ferrari World, een racecircuit, een groot winkelcentrum en een groot waterpark. Onderweg passeren we eerst nog het hoofdkantoor van Aldar Properties. Het opvallende bouwwerk is rond van vorm en daarmee architectonisch een uniek stukje werk.

abudhabi-1000-yasislanddrive

10:25 uur – uitbreiding vliegveld

De bus neemt de afslag naar Yas Island. Vanaf de bus zie je de werkzaamheden die bezig zijn om het internationale vliegveld uit te breiden. Abu Dhabi International Airport wil in 2017 een capaciteit hebben van 27 miljoen passagiers en in 2030 moeten er maar liefst 40 miljoen mensen via dit vliegveld gaan reizen.

abudhabi-1025-uitbreidingvliegveld

10:30 uur – Yas Marina Circuit

Zodra we het Formule 1 van Abu Dhabi bereiken komt het geluid van brullende motoren ons al tegemoet. Zodra we het terrein bij het Yas Viceroy hotel oprijden zien we de auto’s over het circuit scheuren. Het is geen wedstrijd, maar de coureurs zijn met trainingsrondjes bezig. Voor een groot deel van de passagiers is dit een goede reden om hier uit te stappen. Ik kan me dat helemaal voorstellen, maar stap zelf niet uit. Reden is in dit geval dat ik hier al eens eerder geweest ben en dit schouwspel al eens mee heb mogen maken. Als dat niet het geval was geweest dan had dit een prima halte geweest om een uurtje de bus te verlaten.

abudhabi-1030-yasmarinacircuit

10:50 uur – Ferrari World

Ferrari World is een themapark dat geheel gewijd is aan het sportieve Italiaanse automerk Ferrari. Dit grotendeels overdekte pretpark is sinds de opening in 2010 een groot succes. Het is echter geen park dat voor iedereen geschikt is. Je merkt toch dat veel binnenactiviteiten vooral leuker zijn voor jongere kinderen (tot pakweg een jaar of twaalf) en dat de attracties voor volwassenen zich vooral beperken tot bloedsnelle achtbanen. Ik vind het daarom prachtig om deze constructie van buitenaf te bewonderen, maar kies er niet voor om uit te stappen.

abudhabi-1050-ferrariworldabudhabi

11:30 uur – met moeite langs een Ferrari

Bij een verder voor mij weinig interessante halte (Masdar City) is er nog een spannend momentje. De aardig lange bus moet zichzelf langs een beetje onhandig geparkeerde Ferrari manoeuvreren. Dat doet de chauffeur echter behendig genoeg, waardoor een beetje extra sensatie op deze zonnige dag geen doorgang heeft.

abudhabi-1130-metmoeitelangseenferrari

11:55 uur – de moskee bezoeken

Bijna twee uur na vertrek vanaf de Sheikh Zayed Grand Mosque sta ik weer terug bij dit immense bouwwerk. Ik weet dat over ongeveer een half uur de volgende bus van de Abu Dhabi City Tour weer vertrekt, dus is er iets minder dan een half uur om de moskee te bezoeken. In tegenstelling tot veel andere moskeeën in de emiraten is deze moskee wel geopend voor niet-islamitische bezoekers. Sterker nog, er worden zelfs gratis rondleidingen gegeven. Ik ga echter op eigen houtje de moskee binnen. Ook hier moet ik eerlijk toegeven dat ik al twee keer eerder deze moskee bezocht heb.

abudhabi-1155-moskee-buiten

Toch is een half uur net voldoende om een goede indruk te krijgen van hoe de moskee er van binnen en van buiten uitziet. Aan de binnenkant vallen behalve de enorme inhoud en het immense tapijt vooral ook de prachtige kroonluchters op die hier hangen.

O ja, als je dit bezoek in een half uur af wilt leggen dan moet je kleding al wel aangepast zijn aan de eisen die er hier gesteld worden: geen blote schouder of knieën, geen blote buiken, geen decolleté en voor de dames geldt dat het haar door middel van een hoofddoek (of sjaal) bedekt moeten zijn. Mocht het nodig zijn dan kun je lokale spullen lenen. Dat kost echter kostbare tijd waardoor je het niet meer redt in een half uur.

abudhabi-1155-moskee-binnen

12:25 uur – vervolg rode route

Ik stap net op tijd in de bus om de rode route (de City Tour) van Big Bus te vervolgen. Wat mij opvalt in de bus is dat er een aantal stelletjes uit elkaar zitten en dat deze allemaal Duits spreken, Het inspireert mij tot een blogartikel dat ik elders publiceer.

12:50 uur – opvallend gebouw

In de verte zie ik en opvallend bouwwerk. Het zijn drie torens die op Reem Island staan, die door middel van een horizontaal deel met elkaar verbonden zijn. Het doet me meteen denken aan Marina Bay Sands in Singapore. Dit resort in Marina Bay is met een kostprijs van van zo’n 7 miljard euro één van de allerduurste onroerend goed projecten ter wereld. Helaas komen we niet dichtbij genoeg om te zien in hoeverre de gelijkenis klopt.

abudhabi-1250-opvallendgebouw

13:00 uur – lunchstop

Bij halte 8 stap ik uit. Dit is bij de Abu Dhabi, wat het eerste moderne winkelcentrum in Abu Dhabi is. Het ruim tweehonderd winkels tellende winkelcentrum stamt inmiddels al weer uit 2001. De reden dat ik hier uitstap is dat ik nu toch wel serieus trek begin te krijgen in een lunch. Ik ga zitten bij het drukbezochte ‘Zataar w Zeit’. Daar bestel ik een ‘mighty kafta’ zonder tomaat. Het is een warme wrap met gekruid gehakt en gesmolten kaas ertssen. De kaas maakt het een best machtig gerecht, waardoor ik niet alles op krijg. Maar lekker was hij zeker!

abudhabi-1300-lunch

Tegen kwart voor twee sta ik weer buiten om de bus te pakken. De volgende Big Bus komt pas om twee uur, dus ik moet even wachten in het zonnetje.

14:15 uur – Saadiyat Island

De bus heeft Saadiyat Island bereikt. Op dit moment is dit eiland vooral nog een grote bouwput. In 2020 moet Saadiyat Island echter vrij ver klaar zijn en zal dan een mooie mix moeten zijn van ontspanning, wonen, zaken en cultuur. Op het eiland komen een aantal indrukwekkende musea te staan zoals het Guggenheim en het Louvre. Het gebouw van het Louvre Abu Dhabi is al duidelijk te zien. Eigenlijk had het Louvre deze maand open moeten gaan, maar in oktober werd bekend gemaakt dat dit niet gehaald zou worden. De opening is nu ergens in 2016 voorzien. Jammer, want ik had er graag een bezoek aan gebracht.

abudhabi-1415-saadiyatisland

14:35 uur – Al Hosn Fort

We passeren Qasr al-Hosn. Dit is het oudste stenen gebouw in Abu Dhabi. In het jaar 1761 is hier alleen een verdedigingstoren weggezet. Dit was om de enige natuurlijke waterbron op het eiland Abu Dhabi te beschermen. Zo’n 32 jaar later is het uitgebreid tot een klein fort en in de jaren dertig van de vorige eeuw is de grootste uitbreiding geweest. Normaalgesproken is het fort deels open voor het publiek. Op dit moment zijn er restauratiewerkzaamheden bezig waardoor ik helaas ook deze bezienswaardigheid aan me voorbij moet laten gaan.

abudhabi-1435-alhosnfort

14:55 uur – Heritage Village

Bij stop nummer 15 stap ik uit. Dat is bij Abu Dhabi Heritage Village. Hier kun je zien hoe men vroeger in Abu Dhabi gewoond heeft. Behalve nu, want vanwege de feestdagen heeft men besloten dat Heritage Village vandaag om 15 uur sluit. Ik draai me bij de entreepoort daarom snel om en spring de bus weer in waar ik net uitgestapt was.

abudhabi-1455-heritagevillage

15:05 uur – aankomst bij dhow cruise

Bij de tickets van Big Bus Abu Dhabi zit een boottocht met een dhow inbegrepen. Een dhow is een houten boot die specifiek in de Golfregio gebruikt wordt. Eigenlijk zijn het vrachtboten die men inzet om goederen die vanaf grotere schepen komen weer door te vervoeren naar havens in de regio. Een aantal van deze boten zijn omgebouwd als passagiersboot en wordt ingezet voor zogenaamde dhow cruises. Voor het vertrek van de boot raak ik in gesprek met twee Britten die de dagen daarvoor bij de Grand Prix van Abu Dhabi hebben doorgebracht. Deze Formule 1 wedstrijd was voor mij de reden om juist iets later naar Abu Dhabi te gaan, want de hotelprijzen in Abu Dhabi lagen tijdens dit event beduidend hoger dan normaal.

abudhabi-1505-aankomst-dhowcruise

15:35 uur – dhow cruise

Vijf minuten later dan voorzien vertrekt de boot. We varen een rondje tussen Abu Dhabi Island en Lulu Island. Dit geeft een geweldig zicht op de skyline van Abu Dhabi. Op zo’n moment besef je in hoeverre de stad uitgegroeid is tot een grootse stad op het Arabisch schiereiland. Het aanzicht van de stad is de afgelopen decennia enorm veranderd.

abudhabi-1535-dhowcruise1

abudhabi-1535-dhowcruise2

16:20 uur – luchtshow

Vandaag wordt er net als gisteren in Abu Dhabi een luchtshow gehouden door de piloten van Al Fursan. Met een zevental straaljagers lieten ze allerlei prachtige patronen in de lucht zien. Het mooiste moment is dat de zeven straaljagers de skyline van Abu Dhabi door middel van rook van de nationale kleuren voorzien. Vanaf de boot weet je op een gegeven moment niet meer waar je moet kijken. Het ene moment zitten ze aan bakboord van de dhow, terwijl ze een paar seconden later ineens aan stuurboordzijde opduiken.

abudhabi-1620-luchtshow

abudhabi-1620-luchtshow2

16:35 uur – wandelen

Om vijf minuten over half vijf stappen we van de dhow af. Er staat geen Big Bus klaar, maar dat is eigenlijk ook niet nodig want ik heb zin om wat te wandelen. Ik besluit een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer te maken richting Etihad Towers met als doel om alsnog het observatiedek te bezoeken. Ik ben dan mooi op tijd om ook nog eventjes de zonsondergang vanaf driehonderd meter hoogte mee te pakken. Onderweg fotografeer ik wat auto’s die speciaal voor National Day versierd zijn.

abudhabi-1635-wandelen

17:05 uur – observatiedek gesloten

Het woord ‘gesloten’ gebruik ik vandaag meer in mijn verhaal dan ik had gewild. Op het moment dat ik aankom bij de lift naar ‘Observation Deck at 300’, krijg ik te horen dat ze net dicht gegaan zijn. Wat blijkt: vanwege National Day sluiten ze een uur eerder dan gebruikelijk. Mijn bezoek aan net observatiedek valt nu voor de tweede keer vandaag in duigen. Erg jammer, want het lijkt me een prachtige plek om over Abu Dhabi uit te kijken.

abudhabi-1705-observatiedekgesloten

17:25 uur – praten als Brugman

Ik schakel over naar ‘plan B’. Het blauwe uur komt er aan en daar wil ik natuurlijk optimaal gebruik van maken. Ik kies ervoor om het Emirates Palace als foto-object te gebruiken. De eerste entree, wat de hoofdentree lijkt, is niet toegankelijk. Ik loop vervolgens door naar de andere hoek waar tegenwoordig de gebruikelijk entree zit. Ik mag echter het terrein niet op. De reden is dat ik een korte broek aan heb. Weliswaar eentje die de knieën bedekt, maar men hanteert duidelijke regels omtrent de kleding van bezoekers. Ik heb daar zeker begrip voor en geef ze zelfs gelijk. In mijn planning stond vooraf niet om dit luxe hotel te bezoeken, dus ik liep nog in mijn ‘overdagse toeristenoutfit’ rond.

Het was tijd voor een list. Je hebt maar één kans en dat moet je goed doen. Nou ben ik toevallig lid van het vaste gastenprogramma van Kempinski hotels en heb daar de Gold Status. Nou zegt dat in dit geval helemaal niets, want het is bij Kempinski de laagste trede in hun programma. Ik doe echter alsof ik heel belangrijk ben en vertel de bewaker dat ik speciaal om te fotograferen naar het hotel gekomen ben én dat ik maar liefst Gold Member van Kempinksi ben. De bewaker weet niet zo goed wat hij hiermee aanmoet. Ik laat hem de die ochtend ontvangen e-mail van Kempinski zien waarin mijn gouden status staat. Ik gok erop dat de bewaker denkt dat ik toch een serieuze vaste gast van Kempinski bent. Hij belt zijn chef in het hotel, die vervolgens mij aan de telefoon vraagt.

Ik overtuig de beste man aan de andere kant van de lijn dat ik het hotel zelf niet zal betreden en dat ik alleen maar buiten wat foto’s zal maken. Na wat aarzeling besluit hij toch mij toegang te verlenen. Het blufspelletje is gelukkig geslaagd en ik ga wachten op het goede moment om de foto’s te maken.

abudhabi-1730-emiratespalace1

abudhabi-1730-emiratespalace2

abudhabi-1730-emiratespalace3

17:45 uur – Emirates Palace in de nationale kleuren

De zon is inmiddels verdwenen en de lucht kleurt langzaamaan donkerder. De buitenverlichting van Emirates Palace hotel is inmiddels aangegaan. Tot mijn verrassing is hij niet op de normale wijze verlicht, maar kleurt hij achtereenvolgens rood, wit en groen. Dit zijn de drie kleuren van de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten (zwart is immers geen kleur). Het bijzondere gebouw is dus speciaal voor National Day feestelijk verlicht. De palmbomen bij de entree doen hier ook aan mee.

Vanaf het terrein van Emirates Palace heb ik ook de kans om mooie foto’s te maken van Etihad Towers. Deze zijn van hieraf prima vast te leggen op het moment dat de duisternis nog niet helemaal toegeslagen heeft. Op de bovenste verdiepingen van de torens is de verlichting ook aangepast in de nationale kleuren.

abudhabi-1800-etihadtowers

18:35 uur – Marina Eye in de nationale kleuren

Na een wandeling van een klein half uurtje ben ik weer terug bij de Marina Mall. Bij dit winkelcentrum staat het Marina Eye, dat ook wel bekend staat als Abu Dhabi Eye. Dit reuzenrad bestaat uit 42 capsules en je raadt het nooit…. is nu ook gekleurd in de nationale kleuren.

abudhabi-1835-marina-eye

18:55 uur – gillend weg bij het foodcourt

Omdat het eten in mijn hotel ronduit duur is en kwalitatief de middelmaat niet ontstijgt, had ik vooraf besloten om in de Marina Mall te eten. De meeste restaurants zitten hier geconcentreerd in winkelcentra en hotels. Dan lijkt de deze shopping mall mij een goede optie. Na een rondje gemaakt te hebben kom ik al snel terecht bij het foodcourt. Ik zie Burger King, Sbarro en nog een paar van dit soort tentjes. Ik heb weinig zin om zo het avondeten te nuttigen, dus ik loop gillend weg.

abudhabi-1855-gillendweg

19:10 uur – avondeten

Het aanbod blijkt mager in de Marina Mall als het aankomt op restaurants. Ik kom terecht bij Fuddruckers. Dit is geen plek waar mijn voorkeur naar uitgaat, maar alles is beter dan Burger King. Bij Fuddruckers staan vooral hamburgers, kipfilet en verschillende steakgerechten op de kaart. Ik bestel een tacosalade vooraf (wat bijna op een complete maaltijd lijkt) en als hoofdgerecht ossenhaas met gestoomde groenten en friet. Het smaak niet slecht, maar daarmee is alles gezegd. Zodra ik klaar ben mag ik 152 dirham afrekenen inclusief drank. Tegen de huidige wisselkoers is dat ongeveer veertig euro. Ik vind het wat teveel voor het gebodene.

abudhabi-1910-avondeten

20:20 uur – aankomst in het hotel

Iets tegen achten vertrek ik vanaf de Marina Mall richting het Hyatt Capital Gate hotel waar ik verblijf. Ik heb behoefte aan een verkwikkende douche, dus spring ik direct na aankomst de douche in. Heerlijk om het zweet en stof van die dag even van je af te spoelen. Mocht je in Dubai verblijven dan zou je naar schatting nog zo’n anderhalf uur moeten rijden naar Dubai. Dit hangt helemaal af van de drukte op de snelweg naar Dubai en de exacte locatie waar je in Dubai verblijft.

abudhabi-2050-terras

20:50 uur – cocktail op de 18e verdieping

Aan het einde van de dag gaat een cocktail er wel in. Op het buitenterras van Lounge 18 kijk ik onder het genot van een lekkere mojito terug op een aparte dag in Abu Dhabi. De dag voor National Day loopt alles toch net wat anders dan op een normale dag hier. Al met al kijk ik toch terug op een geslaagde dag waarin ik stiekemweg toch meer gezien heb dan ik dacht.

abudhabi-2050-mojito

Big Bus Abu Dhabi

Mochten jullie trouwens overwegen om met Big Bus Abu Dhabi één of twee dagen rond te willen gaan reizen, dan zou ik adviseren om een tweedaags ticket te kopen. De meerprijs is minimaal en je hebt meer tijd om dingen te bezichtigen. Je kunt dan bijvoorbeeld een paar uur in Ferrari World doorbrengen, lekker even het strand bezoeken of een paar uur uittrekken om te gaan shoppen. Mocht je een eendaags ticket overwegen, weet dan dat je keuzes moet maken. Beperk je tot één route (de ‘red route’ voor de meeste highlights) en kies vooraf goed waar je uit wilt stappen. Elke stop kost je tenminste een half uur, maar in de realiteit ben je vaak alweer twee bussen (= 1 uur) verder. Wat mij betreft is er één bezienswaardigheid die je absoluut niet over mag slaan en dat is de Sheikh Zayed Moskee. Die is zo indrukwekkend!

Als je je afvraagt of een hop on, hop off bus de meest geschikte manier is om Abu Dhabi te verkennen? Ik denk voor de meeste mensen wel. Als je geen huurauto hebt dan is dit de beste manier om zoveel mogelijk  an Abu Dhabi te zien. Met de taxi zou ook kunnen, maar je ziet dan toch minder van de stad. Te voet is amper te doen. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden en de attracties zijn simpelweg te groot. Zo duurt het met de auto al 25 tot 30 minuten om vanaf de Marina Mall naar de grote moskee te rijden.

Bij Ticketbar kun je Big Bus Abu Dhabi tickets kopen die niet aan een datum vastzitten, maar waarbij je één jaar de tijd hebt om het voucher in te leveren voor een ticket.

abudhabi-bigbusabudhabi

Soortgelijke berichten

Dubai tijdens UAE National Day
06 december 2015
Highlights van Al Ain
07 december 2015
Highlights van Dubai
29 mei 2015