Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Winters Krakau

Al sinds een paar jaar staat de Poolse stad Krakau op mijn verlanglijstje. Nee, niet het lijstje voor de feestdagen, maar het lijstje van reisbestemmingen die ik graag wil bezoeken. Het is voor mij ook meteen de eerste kennismaking met Polen. Nog niet eerder heb ik Polen bezocht. Waarom juist Krakau mijn interesse heeft? Dat is vooral op basis van foto’s en verhalen die ik gezien en gelezen heb. Het zijn vooral de Wawelburcht, de Grote Markt en de Wielicka zoutmijn die mijn interesse hebben. Maar natuurlijk ook een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz. Niet omdat het een leuk dagje weg is, maar om met eigen ogen te zien wat de Joden hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben doorstaan.

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik afgelopen juni al naar Krakau had gereisd voor een paar dagen. Ik zou dan alle hoogtepunten gedaan hebben inclusief een halve dag naar de zoutmijn en een dag naar Auschwitch. Door drukte is het erbij ingeschoten afgelopen zomer. Een paar maanden later ontving ik van TUI een uitnodiging om in één dag heen en weer naar Krakau te vliegen om de stad te bezoeken. Ik hoefde niet snel na te denken om ‘ja’ te zeggen. Zeker na de ervaring vorig jaar toen ik met TUI naar Wenen gereisd ben (lees www.in12uur.nl/winters-wenen/ maar) wilde ik graag weer mee. Ik zal niet alles kunnen zien wat ik in 3 dagen had kunnen doen, maar één dag is ruim voldoende om een goede indruk te krijgen van deze compacte stad.Slechte weersverwachting

Het is 30 november. Een dag voor vertrek naar Krakau. De weergoden lijken deze trip niet goed gezind te zijn. Vorige week had Krakau nog lenteachtige temperaturen van 15/16 graden met een zonnetje. Voor morgen wordt er regen, wind en temperaturen van net iets boven het vriespunt verwacht. Het einde van de dag krijgt van Weeronline op dit moment zelfs het rapportcijfer 1. Of het werkelijk zo slecht zal zijn, zal ik morgen vanzelf wel merken. Het zal mijn programma ongetwijfeld wel wat beïnvloeden.

weersverwachting-krakau

03:50 uur – opstaan en weg naar Schiphol

TUI verwacht me om half zes in de ochtend op Schiphol. Omdat de reistijd ruim een uur bedraagt en ik mijn auto ook moet parkeren sta ik maar op tijd op. Op die manier ben ik zeker op tijd en hoef ik niet te stressen op de autosnelweg. Na een korte douche- en scheerbeurt stap ik zonder koffie gedronken te hebben in de auto op weg richting Amsterdam Schiphol Airport. De weersomstandigheden op de weg zijn gelukkig prima.

05:25 uur – aankomst op Schiphol

De auto staat veilig geparkeerd in parkeergarage P1 van Schiphol. Ik stort me in het ritme van de luchthaven en begeef me tussen de zakenreizigers, vakantiegangers en andere reizigers richting de vertrekhal. Voor TUI is dat voor zover ik weet altijd vertrekhal 3, dus ik begeef me eigenlijk automatisch richting deze vertrekhal. En ja hoor, bij balie 22/23 staan de mensen van TUI om ons welkom te heten en ons de informatie en coupons voor Krakau te overhandigen. Snel nog even inchecken en dan door naar de veiligheidscontrole.

krakau-0525-aankomst-schiphol

06:00 uur – koffie

Alles is voorspoedig verlopen onderweg en ik ben op de afgesproken tijd van half zes bij de incheckbalie van Tui. Daar ontvang ik niet alleen mijn boardingpasses voor de heen en terugreis, maar ook een boekje met informatie over Krakau en kortingsbonnen. Na het inchecken loop ik naar vertrekhal 2 waar ik door de veiligheidscontrole ga.

Het vroege opstaan heeft ervoor gezorgd dat ik nog geen koffie op heb. Het is hoog tijd voor een lekker bakje koffie. Die haal ik bij Chocolat Coffee. Dat is op Europese vluchten eigenlijk mijn vaste koffiehoek op Schiphol. Dat de koffie hier niet goedkoop is accepteer je, want de koffie is in ieder geval wel goed. Behalve een medium espresso laat ik me ook verleiden tot een pistache triangel. Deze groot uitgevallen bonbon heeft een vulling van marsepein en pistache. Een lekker begin van de dag.

krakau-0600-koffie

07:25 uur – vertrek naar Krakau

Wat later dan gepland vertrekt vlucht OR 7391 richting Krakau. De geplande vertrektijd was 7:00 uur. Voor de aankomsttijd maakt het weinig uit. De verwachte vluchtduur van 1 uur en 33 minuten zal ervoor zorgen dat we rond de schema-aankomsttijd van 9:00 uur aan zullen komen.

Deze vlucht van TUI is geen reguliere vlucht. Deze dag is speciaal georganiseerd voor relaties van TUI. Zo zitten er naast mensen van TUI zelf mensen van reisbureau’s, pers, bloggers, winnaars van acties via social media en een paar goede klanten aan boord.

krakau-0725-vertrek

08:50 uur – sneeuw

Op het moment dat we tijdens de landing door de wolken heen zijn zien we ineens een wit landschap. Het is vannacht koud genoeg geweest om voor sneeuw in plaats van regen te zorgen. Het stemt mij best vrolijk. Sneeuw geeft immers toch andere foto’s dan regen en als ik eerlijk ben loop ik ook liever in de sneeuw dan in de regen.

krakau-0850-sneeuw

08:55 uur – geland

Vijf minuten voor de verwachte landtijd raken de wielen de grond van Polen. Vlucht OR 7391 is geland in Krakau. Vlak voor aankomst hebben we te horen gekregen dat de verwachting was dat we uit hadden moeten wijken naar het vliegveld van Katowice. Het schijnt dat het weer in Krakau eerder die ochtend dermate slecht was dat er slechts beperkt vliegverkeer mogelijk was. De kans dat het vliegtuig uit moest wijken was zelfs zo groot dat TUI besloten had om de bussen alvast richting Katowice te sturen. Op het moment dat bekend werd dat we toch op Krakau konden landen heeft TUI de bussen weer om laten draaien. Het zou waarschijnlijk wel een uur wachten zijn voordat de bussen weer in Krakau zouden zijn.

krakau-0855-geland

09:25 uur – vertrek met de bus

Het is allemaal toch wat voorspoediger gegaan dan verwacht. De bussen staan nog geen tien minuten nadat wij in de aankomsthal gearriveerd zijn ineens voor de deur. We stappen snel in om koers te zetten naar het centrum van Krakau. Ik zit in de eerste bus die ongeveer 25 minuten later arriveert bij de afzetplek voor het Sheraton hotel. Een deel van de mensen rijdt door naar de Schindlerfabriek. Dit is een museum over Krakau tijdens de periode dat het door de nazi’s bezet was (1939-1945). Ik kies ervoor om het centrum van Krakau te bezoeken.

krakau-0925-vertrek-met-de-bus

10:00 uur – de Wawel Draak

In Krakau leefde volgens de legende vroeger de bekendste draak van Polen. Hij leefde in een grot in de heuvel Wawel. Deze grot ligt aan de zuidwestelijke kant van de heuvel, met uitzicht op de Wisla rivier. Volgens de overlevering was het een angstaanjagende draak die onverslaanbaar was. Er gaan meerdere verhalen rond over de historie van het vuurspuwende en brullende beest. De meest vertelde variant is die waarbij de schoenmakersleerling Skuba de draak op listige wijze versloeg door het te laten ontploffen. Dat deed hij door een door schaap te vullen met zwavel en deze aan de draak te geven. Toen de draak het dode beest op wilde eten ontplofte het schaap door de vlammen uit de bek van de draak. Dit doodde de draak niet, maar door de brandwonden in zijn keel en mond dronk hij al het water uit de Wisla op. Dat was natuurlijk veel te veel voor de draak waardoor hij uiteenspatte. Sindsdien was Krakau verlost van de draak.

De grot is nog steeds te zien en voor de grot staat een bronzen beeld ter herinnering aan de draak. Dit beeld spuwt nog steeds van tijd tot tijd vuur. Het verhaal is vooral populair onder kinderen. Je zult dan ook regelmatig groepjes met kinderen onder begeleiding van een gids het verhaal doen aanhoren van de Wawel Draak die door slimheid toch verslagen is.

krakau-1000-wawel-draak

10:10 uur – Zamek Królewski

Bovenop de heuvel Wawel staat een koninklijk paleis. Dit slot is het belangrijkste bouwwerk op de heuvel. Het is eigenlijk het begin van Krakau als stad. De heuvel was goed te verdedigen waardoor Krakau gestaag kon groeien tot een belangrijke marktstad. Gedurende meerdere eeuwen werd de heuvel bewoond door koningen. In de tweede helft van de zeventiende eeuw kwam er een eind aan het slot als koninklijke residentie toen de Zweden Krakau bezetten. Hierop volgde de Poolse delingen waarbij Krakau aan Oostenrijk toegewezen werd. Het kasteel werd vervolgens als kazerne gebruikt. In de achttiende en negentiende eeuw raakte het slot in verval, waarna in de twintigste eeuw in meerdere fases er restauratie plaatsvond. Nu doet het slot dienst als museum.

krakau-1010-zamek-krolewski

10:25 uur – State rooms

Voor het Wawel kasteel moet je losse kaartjes kopen voor ieder onderdeel. In totaal kun je uit zeven verschillende onderdelen kiezen. In de zomer zelfs voor acht, want dan kun je ook een deel van de paleistuinen bezoeken. Ik vraag de dame achter de kassa wat het mooiste museum binnen het paleis is. Zonder enige twijfel meldt ze mij dat de State Rooms het mooiste stukje zijn. Ik koop een kaartje en ga naar de bagagekamer om mijn tas in te leveren. Die mag niet naar binnen.

De State Rooms bestaan vooral uit slaapkamers en ontvangstkamers. Ik mag er helaas niet fotograferen, maar doe dat stiekem toch. Een verhaal op deze site moet immers voorzien worden van foto’s. Er zijn verschillende dingen die me opvallen. Zo zijn de plafonds van donker houtsnijwerk waar vaak gouden elementen in verwerkt zijn. Ook valt het me op dat veel van de kamers vrij donker zijn. Dat komt mede door deze plafonds, maar ook door het gefilterde licht dat via de ramen naar binnen komt. Zeker op een sombere dag als vandaag merk je dat het binnen redelijk donker is. Een uitzondering is de ruimte die ik stiekem op de foto gezet heb.  Tijdens de wandeling door de ruimtes valt het me verder op dat je vooral veel wandtapijten ziet. Op veel van deze wandtapijten staan scenes uit de Poolse historie afgebeeld.

krakau-1025-state-rooms

10:55 uur – Popie Jopie

Voordat ik de Wawelkathedraal bezoek zie ik ineens een standbeeld van een bekend figuur. Het is een beeld van de voormalige paus Johannes Paulus II. Deze Poolse paus is van 1978 tot in 2005 de leider van de katholieke kerk geweest. Paus Johannes Paulus II is niet geboren in Krakau, maar in de Poolse stad Wadowice. Tijdens zijn kerkelijke loopbaan werd hij in 1958 echter aartsbisschop van Krakau; een rol die hij twintig jaar lang vervulde voordat hij paus werd. Tegenwoordig is hij als standbeeld vereeuwigd tegenover de ingang van de Wawelkathedraal.

Voor mij is Johannes Paulus II vooral ook een jeugdherinnering. Niet vanuit religieus opzicht, maar vanwege het satirische programma Pisa dat halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw uitgezonden werd. Naar aanloop van een bezoek van paus Johannes Paulus II startten Harry Vermeegen en Henk Spaan een aparte rubriek binnen het programma Pisa waarin Henk Spaan zich voordeed als de paus die alvast op verkenning was in Nederland.

krakau-1055-popiejopie

11:00 uur – de Wawelkathedraal

Als je foto’s van Krakau ziet dan springt de Wawelkathedraal er zeker uit. Dat komt vooral door de grote diversiteit aan torentjes en koepels aan de rechterzijde van de kathedraal. Voor goede foto’s gooit het weer roet in het eten. Ik koop een kaartje en bezoek de kathedraal die gezien wordt als één van de belangrijkste kerken van Polen. Ook hier geldt dat je binnen niet mag fotograferen, met uitzondering van de klokkentoren. Ik begin me langzamerhand al af te vragen wat voor probleem men in Polen heeft met foto’s. Ik geef natuurlijk gehoor aan het fotoverbod….

krakau-1100-wawelkathedraal

krakau-1100-wawelkathedraal2

krakau-1100-wawelkathedraal3

11:20 uur – de Sigismund Klok

Tijdens het rondje door de fraaie kathedraal kun je ook één van de klokkentorens beklimmen. Dit is de Sigismundtoren waar de vijf grootste klokken in hangen. Via een paar nauwe trappen kom ik boven uit en aanschouw de beroemdste Poolse klok: de Sigismund Klok.

krakau-1120-klok

Deze enorme klok heeft een gewicht van zo’n 12.000 kilo en een diameter van maar liefst 2,5 meter. Om de klok te luiden, wat alleen maar gebeurt tijdens speciale gelegenheden, zijn er zo’n acht tot twaalf mensen nodig om de klok in beweging te krijgen. Vanaf deze plek in de toren heb je ook een mooi uitzicht over het oude centrum van Krakau.

krakau-1120-uitzicht

11:40 uur – Sint-Petrus-en-Paulus-kerk

Ik loop door de Grodzkastraat. Deze straat mag je als hoofdstraat van historisch Krakau beschouwen. Naar het schijnt staan er maar liefst 7 kerken en 3 kloosters in deze straat, waarmee direct het katholieke karakter van de stad bevestigd is. Mijn aandacht woedt getrokken door een ingepakte gevel waarvoor standbeelden op zuilen staan. Mij lijkt het dat er een prachtige gevel onder schuil moet gaan. Research achteraf op internet leert mij dat er inderdaad sprake moet zijn van een prachtige barokke gevel.

Voor mij rest er niet meer dan het interieur van de kerk. Dat is absoluut geen teleurstelling. Van binnen is de kerk helemaal in topconditie. Hoewel het altaar zeker de moeite waard is, wordt mijn aandacht vooral getrokken door het kerkorgel. Wat een prachtstuk is dat, zeg! De combinatie van de stalen orgelpijpen en de gouden ornamenten maken het een feest om naar te kijken.

krakau-1140-sintpetrus-en-pauluskerk

12:00 uur – mix van gevels

Exact op het middaguur kom ik aan op Rynek Mály. Dit is niet het meest bekende plein van Krakau. Het ontbreekt hier immers aan echte publiekstrekkers. Wat mij betreft zijn de gevels aan de oostelijke zijde een attractie. Door het sombere weer komt het nu niet goed uit de verf, maar de verschillende gevels vormen een fraai geheel. Ik vraag me af hoe dit er in de zomer bij zonnig weer uitziet. Ongetwijfeld is het dan een mooi plaatje. Nu doet het donkergrijze weer het plein geen eer aan.

krakau-1200-mix-van-gevels

12:05 uur – lunch

Aan Rynek Mály zit de Bierhalle. Deze microbrouwerij annex restaurant lijkt me een goede plek om de lunch te nuttigen. Wat smeert de keel nou beter dan een goed glas bier? En als ik even de kans krijg stap ik in de bar of het restaurant van een lokale brouwerij binnen. De naam en de menukaart zijn misschien niet typisch Pools, maar wat doet dat er toe? Als het bier maar goed is. Ik bestel een ‘weizen’. Het is net middag, dus ik houd het bescheiden. Dat betekent hier een glas van 0,4 liter. Als je een groot glas bestelt dan krijg je een hele liter. Het bier smaakt heerlijk. Het is een van de betere bieren die ik op heb. Zoals je op de foto ziet is het ongefilterd bier. De smaak is vrij krachtig. Een element dat heel duidelijk naar voren komt is banaan. Ik besef dat dit wel iets is wat je persoonlijk aan moet spreken. Voor mij is dit echter een heerlijk glas bier.

krakau-1205-lunch-bier

Het eten zelf is aardig. Niet meer dan dat. Als voorafje krijg ik warm brood met een soort van aardappelsmeersel met stukjes erin die ik niet direct kan thuisbrengen. Daar wordt een reep augurk bij geserveerd. Als lunchgerecht heb ik de goulashsoep besteld. Geen typisch Poolse soep, ik weet het. Heb echter weinig zin in aardappelsoep of borsjt. De soep is goed gevuld. De smaak is echter vrij vlak. Wat mij betreft is meer ‘byte’ zeker gewenst. Hetzelfde geldt voor de schnitzel die daarna als hoofdgerecht eet. Pezig, matig gepaneerd en weinig smaak. De aardappelsalade die erbij geserveerd wordt is wel lekker.

krakau-1205-lunch

12:50 uur – Rynek Glówny

Ik ben gearriveerd in hetv hart van Krakau. Ik sta op Rynek Glówny, wat niet alleen het grootste plein van Krakau is, maar tevens één van de grootste pleinen van Europa schijnt te zijn. De Nederlandse vertaling voor Rynek Glówny is Grote Markt. Het is een vierkant plein van 200 bij 200 meter. De totale oppervlakte is dus maar liefst 40.000 vierkante meter. Er moet wel gezegd worden dat het plein deels bebouwd is. Vooral de centraal gelegen lakenhal zorgt ervoor dat het plein minder groot lijkt dan het is. Op dit moment zijn ze rondom het plein wat winterterrassen aan het bouwen. In de zomer moet het hier echt druk zijn met terrassen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

krakau-1250-rynek-glowny

13:00 uur – Sukiennice

Al eeuwenlang is Sukiennice het belangrijkste handelsgebouw op de Grote Markt van Krakau. Ooit was deze lakenhal de plek waar laken opgeslagen en verhandeld werd. Deze wollen stofsoort was in de late middeleeuwen erg populair. Steden die sterk waren in de lakenhandel en lakenindustrie genoten in die periode dan ook van een enorme welvaart. De eerste lakenhal van Krakau werd in 1358 gebouwd. Deze lakenhal brandde echter in 1555 deels af, waarna er tussen 1556 en 1559 een nieuwe lakenhal gebouwd werd. Dit bouwwerk werd uitgevoerd in een renaissancestijl en is grotendeels het gebouw wat je tegenwoordig nog kunt bewonderen. In de negentiende eeuw hebben er wel ingrijpende verbouwingen plaatsgevonden.

krakau-1300-sukiennice

Op het moment dat de handel in laken afnam werden er andere producten verhandeld zoals specerijen, zijde, lood, zout en was. Tegenwoordig vind je vooral winkeltjes in Sukiennice die zich richten op toeristen. Er worden nu vooral handnijverheidsproducten, sieraden en souvenirs verkocht.

krakau-1300-sukiennice2

13:15 uur – kerstmarkt

Eigenlijk had ik gehoopt er een beetje aan te ontlopen, maar ook in Krakau kennen ze een kerstmarkt. Deze staat natuurlijk opgesteld aan de Rynek Glówny. Omdat het plein zo immens groot is, wordt er slechts een deel van deze markt gebruikt voor de jaarlijkse kerstmarkt. Wat betreft aanbod van producten en lekkernijen verschilt deze Poolse kerstmarkt niet veel van de Duitse, Tsjechische en Oostenrijkse varianten. Het enige verschil zit hem in de locale producten die hier natuurlijk ook verkocht worden. Ik wandel tien minuten over de kerstmarkt en heb het dan eigenlijk al wel weer gezien hier. Dat ligt niet aan de kwaliteit van de kerstmarkt, maar in mijn desinteresse voor dit soort winterse evenementen.

krakau-1315-kerstmarkt

13:25 uur – Maria-Hemelvaartkerk

Als je de bezienswaardigheden van Krakau wilt bezoeken dan kom je op een dag vaker in de kerk dan een gemiddelde katholiek die heel serieus met zijn of haar geloof bezig is. Ik ontkom er in Krakau niet aan om een bezoek te brengen aan de Mariakerk die ook wel de Mariabasiliek of Maria-Hemelvaartkerk genoemd wordt. In deze gotische kerk kun je één van de meest indrukwekkende altaren van Europa bewonderen. Het tussen 1477 en 1489 gemaakte hoogaltaar van Veit Stoss is binnen Europa het grootste in haar soort en wordt als een waar meesterwerk beschouwd. Dat moet ik toch even met eigen ogen gezien hebben. Vandaag wordt er volop aan het altaarstuk gewerkt, waardoor het bovenste stuk tijdelijk niet te zien is.

krakau-1325-mariakerk

14:00 uur – oude stadsmuur

Terwijl het langzaamaan steeds slechter weer begint te worden loop ik via de Florianskastraat richting de noordelijke kant van het centrum. Daar kom ik uit bij de Florianuspoort. Deze stadspoort stamt uit het jaar 1300 en is in prima staat. Dit is één van de meest bouwwerken die zonder enige twijfel uit de middeleeuwen stamt.  Aan de poort staan de laatste overgebleven stukken stadsmuur. De rest van de stadsmuur is vervangen door het park Planty.

krakau-1400-oude-stadsmuur

14:15 uur – Barbakan

Als je door de Florianuspoort loopt kom je vanzelf uit bij het Barbakan. Dit ronde bouwwerk was ooit een belangrijk onderdeel van de verdedigingswerken van Krakau. Tegenwoordig is dit gebouw onderdeel van het Stedelijk Historisch Museum. Ik heb echter pech, want het Barbakan is in de wintermaanden gesloten.

krakau-1415-barbakan

14:40 uur – koffie met lekkers

Het weer begint steeds guurder te worden. Daardoor krijg ik wel zin in wat warmte. Gelukkig zit er bij het bonnenboekje van TUI een voucher voor een gratis kop koffie met wat lekkers. Dat is te nuttigen bij J. Noworolski. Deze zit al sinds 1910 in de Lakenhal, maar ik heb eerst het hele plein rondgelopen voordat ik dit café/restaurant gevonden heb. Eenmaal binnen komen de tonen van een vrij aangenaam pianospel mij tegemoet. De zaak is klassiek ingericht. Het doet me denken aan de koffiehuizen in Wenen en Boedapest. Tegen inlevering van de bon krijg ik een goede bak koffie en een soort van cheesecake. Deze lekkernij is niet te zoet en smaakt prima bij de koffie.

krakau-1440-koffiemetlekkers

Door de TUI-bonnen is er een vrij hoog gehalte aan Nederlandse gasten. Vaak in koppeltjes en veelal vrouwelijk. Het vliegtuig was vanochtend immers vooral gevuld met dames van reisbureaus. Je ziet daardoor ook in het centrum van de stad redelijk wat Nederlandse duo’s rondlopen.

15:20 uur – Plac Szczepanski

Op ‘google maps’ had ik Plac Szczepanski gezien. Van bovenaf gezien lijkt het me een mooi plein. Ik vind het wel merkwaardig dat ik op internet weinig terug kan vinden over Plac Szczepanski. Ik besluit daarom zelf even een kijkje te gaan nemen. In het echt valt het plein me wat tegen. Dat komt mogelijk vooral door het fout gekozen gekleurde LED-licht in de fontein. Ik maak mijn foto en zet weer koers richting Rynek Glówny.

krakau-1520-plac-szscepanski

15:40 uur – Rynek Underground

Het is tijd voor nog een museum. Buiten begint het donker te worden en het lijkt ook steeds kouder te worden. Tijd om naar binnen te gaan, dus. Ik kies voor het vrij recent geopende Rynek Underground museum. Dit museum ligt onder de grond. Het is een archeologisch museum waar vooral veel multimedia gebruikt wordt om de geschiedenis van Krakau in beeld te brengen. Ik breng een uur door in dit boeiende museum. Je kunt hier gerust een hele dag doorbrengen als je veel video’s bekijkt, maar ik heb het na een uur wel gezien. Ik spendeer nooit teveel tijd in één museum.

krakau-underground

16:40 uur – nog een keer Bierhalle

Tegelijkertijd met mij is ook Jeroen, mijn compagnon, naar Krakau gereisd. Hij is hier om materiaal te verzamelen voor zijn nieuwe site ‘Krakau voor beginners‘. Op het moment dat ik hem bel blijkt dat we allebei wel klaar zijn voor vandaag. Ik vertel hem over de lekkere biertjes bij Bierhalle en natuurlijk wil hij die ook proeven. We besluiten om samen nog even een biertje te gaan drinken bij Bierhalle. Dit keer bestel ik de Marcowe. Een heerlijk hoppig biertje dat een mooie amberkleur heeft. Jeroen is het met me eens dat dit een uitstekende microbrouwerij is.

krakau-1640-bierhalle

17:05 uur – eten bij Enoteka Pergamin

Jeroen en ik wandelen samen door Grodzka richting het Sheraton hotel waar de bussen om 18 uur naar de luchthaven zullen vertrekken. We willen wel eerst nog wat eten. De luchthaven van Krakau is immers niet zo groot en zal daarom waarschijnlijk weinig keuze hebben in wat je er kunt eten.

Onze aandacht wordt getrokken door een klein restaurant / vinotheek. De uitstraling van de zaak en het feit dat ze diverse Poolse gerechten op de kaart hebben staan lokt ons naar binnen. We hebben niet veel tijd, maar ook niet veel honger. We bestellen beiden iets typisch Pools van de menukaart. Vooraf krijgen we een amuse op basis van roomkaas. Jeroen krijgt als hoofdgerecht een soort van broodje met langzaam gegaarde varkenskotelet ertussen. Het vlees is aangenaam vol van smaak. Ik heb een stoofpotje met quinoa, gestoofde groenten en stukjes wild zwijn. daar bovenop zit een flinke schep zure room. Ook mijn gerecht smaakt heerlijk.

krakau-1705-eten

We zitten in een wijnbar/restaurant. Dat vraagt natuurlijk om een wijntje bij het eten. We bestellen allebei een glas lokale rode wijn. Het is een Plochockich Remare uit 2015. Voor een jonge wijn is hij mooi vol van smaak. Nadat we het magistrale bedrag van ongeveer 30 euro afgerekend hebben lopen we snel richting de bus die op ons wacht.

krakau-1705-wijn

18:15 uur – vertrek naar de luchthaven

De vertrektijd van de bussen zou 18 uur zijn. Er was vanochtend al verteld dat er uiterlijk om 18:15 uur weggereden zou worden. Wij komen achteraf gezien als laatsten bij de bus aan. Een paar minuten over zes zitten we in de bus, die inderdaad om 18:15 uur koers zet richting het vliegveld. Het dagje Krakau zit er op. Ons rest nog wat wachttijd op de luchthaven voordat we rond 20:45 uur met vlucht OR7392 weer naar Amsterdam zullen vertrekken.

krakau-1815-vertrek-naar-luchthaven

20:00 uur – Arkefly?

Rond acht uur kunnen we gaan boarden. Dat geschiedt vanaf gate 10. Opvallend is het informatiebord bij de gate. Die heeft het over de Arkefly vlucht OR 7392 naar Amsterdam. Het is kennelijk nog niet tot de mensen in Krakau doorgedrongen dat de naam Arke(fly) net als Holland International verdwenen is en plaatsgemaakt heeft voor de globale naam TUI. Grappig feit is dat deze trip naar Krakau mede bedoeld is ter afsluiting van een periode waarin de transformatie plaatsgevonden heeft van Arke en Holland International naar TUI. Het zal ons verder (Poolse) worst wezen. Wij gaan lekker weer aan boord om rond half elf ’s avonds te landen op Schiphol.

krakau-2000-arkefly

Nog een keer naar Krakau

Het was ondanks het slechte weer een geslaagde dag. Ik heb een goed beeld gekregen van Krakau en vind dat het absoluut naar meer smaakt. Niet alleen om Krakau een keer bij zomerse omstandigheden te zien, maar ook om concentratiekamp Auschwitz en de Wieliczka-zoutmijn alsnog te bezoeken. Ook wil ik de Joodse wijk Kazimierz graag een keer ontdekken. Nu ik weet dat TUI ook een leuk aanbod heeft van stedentrips naar Krakau zal ik over een tijdje eens gaan kijken of er een leuke deal voor mij tussen zit.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden