Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Milaan op de fiets

Milaan is vooral bekend als modehoofdstad van Italië. Alle bekende en minder bekende Italiaanse merken zijn hier te vinden. Voor velen is Milaan dan ook de shoppingbestemming bij uitstek. Winkelen kan hier uitstekend. Even binnenlopen bij Prada en Gucci in de Corso Vittorio Emanuele, of je te goed doen aan de prachtige merkkleding en tassen in het warenhuis van La Rinascente. Mocht je portemonnee hierna ver leeg zijn, in de Via Torino en Via Dante zijn tal van leuke betaalbare kledingzaken te vinden. Maar Milaan is meer dan een winkelstad. Hoe kun je dan je dag in Milaan leuke besteden en ook nog iets zien van de stad? In onze 12 uur leer je Milaan wat beter kennen.

We starten de dag rustig op met een ontbijtje in ons hotel. Om 10.00u hebben we afgesproken met onze gids die ons op de fiets de stad zal laten zien. Wil je in Milaan snel van A naar B dan is er een prima metro-en tramnetwerk om je snel en efficiënt door de stad te vervoeren. Bij veel kioskjes en in de metrostations kun je een dagkaart of een kaart voor een uur kopen waarmee je onbeperkt door de stad kunt reizen met metro en tram. Wij reizen naar metrostation Sondrio waar onze gids op ons wacht.

algemeen

10:00 uur – fietstocht

Via Bajabikes hebben we een 4 uur durende fietstocht geboekt met gids door de stad. Milaan heeft veel fietspaden en is op de fiets dus prima te veilig verkennen. Onze gids met charmant Italiaans accent staat keurig op ons te wachten en neemt ons mee naar de fietsen. We zijn met een groepje van 10 mensen en krijgen allemaal een mooie, nette, redelijk nieuwe stadsfiets met mandje voor de handtas. De gids legt ons kort wat uit over de tocht en weg zijn we. Het tempo ligt laag en op ons gemak peddelen we door het ochtendverkeer van Milaan. De eerste stop is het Palazzo Lombardia. We stoppen op het overdekte binnenplein van het gebouw. Door het vele glas, de lichtval en de vorm van de constructie is het net stromend water. We zijn hier in het moderne deel van Milaan. Iets wat we vanuit de trein al wat gezien hebben maar nog niet van dichtbij. Vanaf het centrum loop je hier niet zo maar naar toe en er is buiten de geweldige architectuur niet echt iets te beleven. Op de fiets is het echter een geweldige wijk om doorheen te rijden.

palozzo-lombardia

De volgende stop is het verticale bos. Deze twee flats zijn beplant met bomen en struiken waardoor er een bijzonder bos midden in de stad verreist. Het doel is om de leefomgeving van de mensen prettiger te maken , maar het mooie is dat de bomen en planten in de flat een eigen biosfeer hebben gekregen. Allerlei vogels en insecten hebben zich ook in de bomen en planten gevestigd en zo een geheel eigen wereldje gecreëerd. Door al deze mooie nieuwe gebouwen is een wijk die na de oorlog erg vervallen en verwaarloosd was ineens weer een van de meest gewilde plaatsen in de stad om te wonen. Vanaf het verticale bos fietsen we verder naar Piazza Gae e Dintomi.

verticale-bos

Deze moderne gebouwen herbergen naast enkele kantoren ook verschillende winkels, restaurants en barretjes. Met groene overkappingen en water is er getracht een natuurlijke omgeving na te bootsen. Ondanks dat je tussen grote glazen gebouwen staat heeft het plein ook iets knus. We rijden over het plein langs het kunstwerk wat nog het meest lijkt op een hele boel uitgerekte trompetten. Het leuke is dat deze hoorns de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden. Als je er iets in zegt kan een ander persoon op een lagere verdieping dit horen. We hebben een onverstaanbaar gesprek met een Italiaanse kindje op het parkeerdek en volgen onze gids weer verder. We gaan de helling af richting de Corso Como. Een leuke straat met enkele kleine winkels en veel terrassen die eindigt bij de grote Porta Garibaldi. Vanaf hier rijden we richting de wijk Brera.

piazza-gae-e-dintomitoeterporta-garibaldi

De gebouwen in deze wijk zijn een stuk ouder. We rijden nu dan ook het historische centrum in van de stad. We passeren enkele mooie oude kerkjes, rijden door stille oude straatjes en stoppen even voor koffie bij een klein koffietentje. We rijden nu door het Parco Sempione naar het Castello Sforzesco. Dit park is bij lekker weer een gezellige plaats. Overal zitten families te picknicken, verliefde stelletjes kussen stiekem onder de bomen, kinderen rennen spelend achter een bal en op verschillende plekken wordt er muziek gemaakt. We stoppen voor wat uitleg over het kasteel voor de ophaalbrug en kijken van hier uit ook op de Arco Della Pace. Volgens onze gids staat deze laatste triomfboog op exact dezelfde lijn als de Arc de Triomf in Parijs. We stappen af en gaan lopend de binnenplaats van het kasteel binnen. Dit was het oude machtscentrum van de stad. Hier regeerde de Visconti-familie eeuwen lang over Milaan. Tegenwoordig zijn het vooral de toeristen die er komen. In het gebouw zijn diverse musea gevestigd en worden tentoonstellingen en concerten gegeven. Van hieruit is het door naar het oude Romeinse deel van de stad. Milaan was ten tijde van het Romeinse rijk een prachtige bloeiende stad. Her en der zijn hier nog oude resten van terug te vinden. Zo rijden we langs het Circo Romano op de Via Lanzone en de antieke bogen en zuilen op de Corso di porta Ticinese. Voor de enorme San Lorenzo basiliek staan prachtige oude zuilen opgesteld. Ze complementeren de oude stadspoort waar nog steeds de gele trammetjes onder door rijden. De gids laat ook de achterkant zien van de San lorenzo basiliek die in verschillende fases gebouwd is. Aan de achterzijde zie je prachtig de verschillende stijlen. We stappen de fiets weer op en gaan richting het belangrijkste monument van de stad de Duomo.

parco-sempione corso-di-porta-ticinese

Op het plein van de Duomo is het altijd een drukte van belang. Vandaag is er ook nog eens een belangrijk evenement in het kader van de Milaan Fashionweek in het Museo del Novecento wat rechts van de Duomo ligt. Pers, modellen en fashionistas buitelen over elkaar heen om binnen te komen. Ondertussen draaien we ons weer naar de Duomo. Nu bekijken we alleen de buitenkant, maar na de fietstocht gaan we even binnen kijken en het dak te beklimmen.

duomo

Op de fiets gaan we weer verder dwars door de drukke mensenmassa op het Duomoplein. We duiken rechts een zijstraat in en komen weer uit op het Piazza della Scala. Hier staat het beroemde opera gebouw en vind je Palazzo Marino. Dit paleis werd gebouwd in de 16e eeuw en is het stadhuis van Milaan. Wie wil kan het ook bezoeken en het prachtige interieur bewonderen. We gaan weer verder via de Via Giusepi Verdi. We komen nu in de wijk Brera met zijn beroemde Brera Museum. Overal in de wijk vind je galeries en kleine musea. Via de kleine straatjes van dit wijkje rijden we door naar een van de oude gemalen van de stad. Overal in de stad waren vroeger kanalen en er waren veel sluizen en gemalen die dit water allemaal moesten regelen. De meesten kanalen zijn weg ,maar de oude sluis is blijven staan. Vanaf hier komen we weer in het moderne deel van Milaan. We passeren in de verte weer het verticale bos en komen terug bij ons beginpunt. We hebben een superleuke rondrit gehad. Fijne gids die genoeg vertelde ,maar ons ook niet verveelde met allerlei saaie details. Het tempo was prima, voor iedereen goed te doen. Het was heerlijk al fietsend de stad van een hele andere kant te ontdekken.

brera-museum

14:00 uur – lunch

Voor Italiaanse begrippen is 14:00u natuurlijk een prima lunchtijd. We heb echter na al dat fietsen behoorlijke honger gekregen. We besluiten de metro terug te pakken naar een van de wijkjes waar we vandaag doorheen zijn gefietst. (uitstappen bij Metrostation Lanza) In de wijk Brera zitten meerdere leuke eettentjes in de via Fiori Chiari. Het is lekker weer dus kiezen we voor een tafeltje op het terras van Il Cestino. We worden blij verrast door een kaart met zeer veel verse vis specialiteiten. We nemen een schotel met fruit de mère en een lekker flesje wijn. Dat hebben we na die fietstocht wel verdiend.

lunch

15:00 uur – Scala museum

Na de lunch lopen we terug door de Via Fiori Chiari en slaan rechtsaf op de Via Brera richting de Via Giuseppe Verdi. We slaan het Brera museum met zijn Renaissance schilderkunst over, maar wie wil kan hier natuurlijk naar binnen en de prachtige collectie bekijken. Wij lopen door naar het theater Scala. Dit prachtige theater uit de 18e eeuw is een van de beroemdste theaters van de wereld. En hoewel het aan de buitenkant niet erg bijzonder is, is de binnenkant erg bijzonder. Rood pluche, gouden versierselen, aparte loges , een groot toneel en mega orkestbak. De zaal is erg bijzonder. Ook het bijbehorende museumpje is erg leuk. Je krijgt er middels een korte tentoonstelling een goed beeld van de geschiedenis van het theater. Wil je een voorstelling bijwonen in het theater dan dien je ruim op tijd kaartjes te bestellen via internet. Op het laatste moment zijn er vaak alleen nog maar erg dure plaatsen te verkrijgen. Driehonderd euro voor een kaartje is dan heel gewoon.

scala-museum

15:30 uur – Duomo Santa Maria Nascente

We zijn er vanmiddag al langsgefietst en gaan de Dom nu van dichtbij bekijken. Vooraf hebben we al kaartjes gekocht voor de Dom en het dak. En dat is maar goed ook. Er staat een flinke rij voor de kaartverkoop. Omdat wij ons kaartje al hebben zijn we binnen 5 minuten binnen. We bekijken eerst de binnenkant van de dom om vervolgens via een andere zij ingang met de lift naar het dak te gaan. Hoewel de binnenkant van deze gotische kathedraal erg mooi is, is vooral het dak erg bijzonder. Het is erg bijzonder op het dak te lopen tussen de steunberen en prachtige gotische beelden. Normaal gesproken kun je deze alleen van beneden af bewonderen. Daarnaast heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over Milaan.

duomo-dakduomo-dak-2

16:30 uur – Bibliotheca Pinacoteca Accademia Ambrosiana

We steken het plein van de Duomo over en gaan via de Via Orefici en de Via Victor Hugo richting de Bibliotheek en het Ambrosiana museum. In dit oude klooster zijn tegenwoordig veel mooie Renaissance schilderijen te zien. We komen echter om de mooie bibliotheek met de daarin tentoongestelde tekeningen van Leonardo da Vinci te bekijken. Leonardo Da Vinci woonde en werkte een tijdlang in Milaan. Zijn beroemde werk “Het Laatste Avondmaal” is ook in Milaan te bewonderen. In de prachtige oude bibliotheek staan een groot aantal schetsen opgesteld. Oorspronkelijk pagina’s uit een origineel boek van Leonardo Da Vinci.

pinoteca-accademia-ambrosiana

17:00 uur – cocktails op de Corso Sempione

We nemen de tram naar de Arca Della Pace en stappen uit op de Corso Sempione. Hier zitten een aantal leuke cocktailbars met terrasjes. Vanuit de terrassen heb je uitzicht op de mooie triomfboog en de vele trams die voorbij komen. Bij de meeste barretjes is vanaf een uur of vijf een klein buffetje geopend. Hier mag je na hartenlust van pakken. Met natuurlijk als bedoeling dat je wat langer blijft zitten en nog een cocktailtje neemt. Je vindt hier vooral veel locals die met vrienden een drankje doen. Na ons cocktailtje pakken we de tram terug naar het hotel. Even opfrissen en opdoffen voor de avond.

19:30 uur – diner in Navigli

We nemen de metro naar Porta Genova en lopen direct rechts de wijk Navigli in. Hier is ’s avonds gezellig druk. De wijk ligt rondom een van de oude kanalen van de stad. Een van de weinige kanalen die nog in tact zijn. Langs het kanaal en in de zijstraatjes vind je tal van kroegjes en leuke restaurantjes. Zo lang het weer buiten lekker is zijn er ook tal van terrasjes. Straatartiesten vermaken het publiek wat langs loopt. Een mimespeler doet hard zijn best om de dame aan de tafel naast ons te “ versieren” terwijl haar man niet kijkt. Dit terwijl aan de overkant Johhny Cash op weergaloze wijze muzikaal verkracht wordt. We nemen eerst een lekker cocktailtje bij Ral8022 op de Via Corsico. Hierna lopen we naar de Osteria dei Formagi aan het Alzaia Naviglio Grande. Dit is een fijne Osteria met veel Italiaanse specialiteiten. Vriendelijke bediening en een degelijke keuken. Weinig verrassends, met erg grote porties, maar wel heerlijk gegeten.

osteria

straatartiesten

22:00 uur – einde van een mooie dag

We lopen nog een rondje langs het kanaal en wandelen dan rustig terug naar de metro. Milaan heeft ons vandaag erg verrast. Wie alleen maar rond de Dom blijft hangen zal de stad wellicht wat saai vinden. Milaan heeft erg veel leuke plekjes maar je moet ze wel echt weten te vinden. Onze fietstocht van vandaag heeft daar zeker bij geholpen. Milaan is een erg leuke stad voor een korte city-trip wie zowel wil winkelen als een beetje Italiaanse cultuur snuiven.

navigli

Mocht je nu niks hebben met musea en schilderijen dan kun je er ook voor kiezen om na de Duomo de Galleria Vittorio Emanuele II te bezoeken. Vanaf het dak van de Duomo zie je de galerie al liggen. Hoewel de winkels die hier te vinden zijn ver boven het gemiddelde budget liggen is het toch leuk even te gaan kijken. Het leuke van Milaan is dat de drempel om bij Prada, Gucci en andere dure modehuizen, binnen te stappen een stuk lager ligt. Hier geen enge beveiliger aan de deur, maar gewoon een vriendelijke verkoopster die het ook best ok vindt als je alleen maar komt kijken. De Galleria Vittorio Emanuele II is een van de mooiste winkelgalerijen van de wereld.

galleria-vittorio-emanuele

 

 

Soortgelijke berichten