Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Dublin met de mannen

Een stad waar ik al heel lang nieuwsgierig naar ben is Dublin, de hoofdstad van Ierland. Nou ben ik sowieso nog nooit in Ierland geweest. Dat terwijl ik zo vaak hoor dat Ierland en met name Dublin echt de moeite waard moet zijn. Mijn ervaringen met Londen en vorig jaar met Edinburgh hebben de nieuwsgierigheid naar Dublin alleen maar aangewakkerd.

Wat ik weet over Dublin is dat het vooral een bestemming is waar je voor de gezelligheid naartoe gaat. Vooral het uitgaansleven in deze stad moet uniek en heel erg goed zijn. Ik heb daarom besloten om niet alleen te gaan, maar met twee goede vrienden waar ik al jarenlang mee op stap ga. Vaak is Antwerpen dan de bestemming en bij uitzondering hebben we twee jaar geleden Ibiza gedaan. Toen ik een weekendje Dublin voorstelde aan Mark en Paul toen reageerden beiden meteen enthousiast. Omdat we alledrie altijd een drukke agenda hebben, hebben we al in maart de data vastgelegd voor een half jaar later. Eind oktober is het daarom tijd voor Dublin met de mannen.

Niet lang nadat we onze vliegtickets naar Dublin geboekt hebben leg ik ook alvast een appartement vast. Ik heb bij booking.com dit geweldige appartement gevonden. Het is betaalbaar, gezellig ingericht, gunstig gelegen en van alle gemakken voorzien. Wat wil je nog meer?

Een weekendje Dublin met de mannen betekent wel dat we wat minder aandacht besteden aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Dublin en dat het drankgehalte wat hoger ligt dan gemiddeld. Mijn excuses daarvoor!

8:00 uur opstaan

Gisteravond zijn we al op stap geweest in Dublin. Nadat we aan het einde van de middag onze intrek hebben genomen in onze tijdelijke woning aan North Great George Street zijn we meteen op pad gegaan. Uiteindelijk waren we tegen twee uur terug. Voor de zekerheid hebben we daarom de wekker maar gezet om op tijd op te staan. De planning is dat we om tien uur bij de Trinity College Library willen staan. Voordat we alledrie gegeten en gedoucht hebben zijn we toch wel een uur tot anderhalf uur verder.

8:30 uur – ontbijt

We ontbijten in het appartement. Dit is inbegrepen in de boeking. De eigenaars hebben de koelkast gevuld met ham, kaas, eieren, drie soorten jam, boter en melk. Op tafel liggen brood en bagels klaar. Paul bakt eieren terwijl ik het brood voor ons rooster. Dankzij het aanwezige Nespresso-apparaat starten we onze dag met een redelijke kop koffie.

Afwassen is niet nodig. Nadat we klaar zijn zetten we onze vuile vaat in de vaatwasser die daarna deze klus voor ons machinaal afwerkt. Na het ontbijt springen we om de beurt de douche in, poetsen we onze tanden en kleden ons aan voor de dag.

09:30 uur – op pad

Klokslag half tien stappen we naar buiten. Het is zonnig. De lucht is strakblauw en vertoont op dit moment geen enkel wolkje. Dit is niet het weer dat je in Dublin verwacht. We hebben daarom dan ook geen zonnebrillen bij, terwijl die nu uitstekend van pas zouden komen. Het is wel fris, erg fris. Met drie graden Celsius en een gevoelstemperatuur die door de vrij aanwezige koude wind op dit tijdstip op min één graad ligt is het eigenlijk gewoon koud voor deze tijd van het jaar. Wie de klimaatstatistieken van Dublin bekijkt die ziet dat de temperatuur een paar graden onder normaal ligt. Ons hoor je niet klagen, want dit weer is veel beter dan regen en wolken.

09:40 uur – The Spire

Lopend door O’Connell Street zien we ineens een opvallend monument de lucht in steken. Het is de Spire of Dublin. Dit roestvrijstalen monument heeft een hoogte van maar liefst 120 meter, terwijl de diameter slechts maximaal 3 meter bedraagt. Naar boven toe wordt de Spire steeds smaller om uiteindelijk met een spitse punt richting de atmosfeer te wijzen. De reden om dit vier miljoen euro kostende monument hier weg te zetten was om onderdeel te zijn van de transformatie van de straat. O’Connell Street was zijn elan verloren en moest dat weer terug zien te krijgen. Dat is inmiddels prima gelukt, zoals wij al wandelend door de straat ervaren.

09:50 uur – Trinity College Library

Tijd voor onze eerste geplande bezienswaardigheid van vandaag: de Trinity College Library. Deze bibliotheek heeft de grootste collectie van boeken en manuscripten in heel Ierland. Om deze populaire bezienswaardigheid te bezoeken moet je entree betalen. Dankzij mijn vooraf via internet gekochte kaarten kunnen we de wachtrij passeren en vrijwel meteen naar binnen.

Toeristen kunnen de zogenaamde Long Room bezoeken en het Book of Kells bewonderen. Dit ruim twaalfhonderd jaar oude manuscript is één van de beste voorbeelden van westerse kalligrafie in insulaire stijl. Het manuscript bestaat uit vier delen. In Trinity College Library kun je twee delen van het Book of Kells bewonderen. Er worden altijd maar twee delen tegelijkertijd geëxposeerd. Voor we bij het werkelijke manuscript komen, lopen we eerst door een kleine tentoonstelling over het Book of Kells.

We vervolgen ons bezoek via een trap die ons naar de Long Room leidt. Dit is het hoofdvertrek van de Old Library. Hier wordt op prachtige wijze onderdak geboden aan ongeveer tweehonderdduizend van de oudste boeken die in het bezit zijn van de bibliotheek. Deze gewelfde ruimte is de reden dat de Trinity College Library tot één van de mooiste bibliotheken ter wereld gezien wordt. We bewonderen de ruimte, de standbeelden en de laat-middeleeuwse harp die mogelijk de oudste harp ter wereld is. Het is één van de laatste drie overgebleven Gaelische harpen. Deze harp staat afgebeeld op het wapen van Ierland, op Ierse euromunten, op Ierse paspoorten en op officiële staatsdocumenten. Het Dubliner biermerk Guinness gebruikt de harp in spiegelbeeld in het logo.

10:40 uur – Coffeeangel

Na het bezoek aan de Trinity College Library hebben we zin in een goede kop koffie. Via internet kijken we even wat voor koffiezaken er onze directe omgeving zitten. We komen terecht bij Coffeeangel. Helaas hebben ze hier geen zitplaatsen, maar er zijn wel voldoende plekken om je koffie staand te nuttigen. We bestellen een dubbele espresso, een flat white en een caffè latte. Omdat ze er zo lekker uitzien neem ik er ook nog een verse ‘custard tart’ bij.

11:00 uur – Molly Malone Statue

Nadat we genoten hebben van onze koffiespecialiteiten is het tijd om nog wat meer van Dublin te zien. We lopen wat rond in het zuidelijke deel van het centrum van Dublin. Al vrij snel zien we een standbeeld dat nogal de aandacht trekt van voorbijgangers. Zij poseren om de beurt met het standbeeld, waarbij sommigen de nogal prominent aanwezige borsten van het beeld betasten.

Het standbeeld is een monument van Molly Malone. De dame is de hoofdpersoon in het gelijknamige liedje ‘Molly Malone’. Dit lied wordt als het officieuze volkslied van Dublin beschouwd en is onder andere door beroemde Ierse artiesten zoals U2, The Dubliners en Johnny Logan gezongen. Het lied gaat over een fictieve visverkoopster die haar handel in de straten van Dublin verkocht. Molly zou al op jonge leeftijd door koorts overleden zijn. Het nummer zou stammen uit de zeventiende eeuw, maar werd voor het eerst vastgelegd in 1876.

11:15 uur – George’s Street Arcade

We zien ineens een ingang tot een overdekte markt: George’s Street Arcade. Dit is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Dublin. Het Victoriaanse winkelcentrum is in 1881 geopend en brandde elf jaar later af. Twee jaar later heropende de herbouwde overdekte markt. De uitstraling bleef behouden, maar de bouwkwaliteit was verbeterd. We lopen een rondje door het gebouw waarin de stalletjes vooral leuke souvenirs en wat lokale lekkernijen aanbieden. Wie graag wil winkelen in Dublin die moet hier zeker eens een kijkje gaan nemen. Wij hebben andere doelen vandaag en laten de koopwaar onaangetast in de stallen achter.

11:35 uur – St. Patrick’s Cathedral

Omdat we er toch vrijwel voorbijkomen lopen we eventjes naar Saint Patrick’s Cathedral. Deze kathedraal is de grootste van de twee kathedralen van de Church of Ireland die Dublin rijk is. Het huidige gebouw is ruim achthonderd jaar oud. Voor de toegangsprijs van 7 euro per persoon kunnen we ook ieder een pint nemen later die dag. Zo dringend hoef ik de kathedraal niet van binnen te zien. Ik zie immers jaarlijks al genoeg geloofsgebouwen tijdens mijn reizen. Deze zal daar weinig aan toevoegen. Omdat ik zelf Patrick heet maken ik wel even een selfie met de kathedraal op de achtergrond. Die is voor mijn Instagram stories.

12:00 uur – Arthur’s Pub

Onderweg naar het Guinness Storehouse moeten we nog wel even lunchen. Dat kun je in Dublin op verschillende manieren doen. Er zijn de afgelopen jaren veel leuke tentjes geopend in Dublin waar je leuk kunt lunchen. Wil je het echt op zijn Iers doen dan ga je eten in een pub. Wij lopen Arthur’s Pub binnen, waar ze nog een traditionele menukaart hebben met gerechten zoals Fish & Chips, Irish Stew en Shephard’s Pie. Wij gaan alledrie voor Beef & Guinness Casserole. Omdat de dag nog lang is, drinken we water en frisdrank in plaats van bier.

Er is maar één manier om onze lunch te beschrijven: heerlijk. Ik was vooraf gewaarschuwd dat ik van eten in de Ierse pubs niet teveel moet verwachten, maar het tegendeel is waar. Het is een heerlijk stoofgerecht dat rijkelijk gevuld is met mooie stukken zacht gegaard rundvlees. Via internet hadden we inmiddels al gezien dat Arthur’s Pub het goed doet bij de beoordelingssites. Wij sluiten ons helemaal aan bij deze beoordelingen.

13:30 uur – Guinness Storehouse

De eerste attractie van de middag is een bezoek aan het bekendste brouwerij van de Britse eilanden: Guinness. Deze brouwerij is vooral bekend vanwege het gelijknamige Guinness bier. Deze stout is de meest verkochte stout ter wereld. Voor bierliefhebbers is een bezoek aan de Guinness Storehouse dan natuurlijk ook een absolute must als je in Dublin bent. Aan de enorme drukte te zien moet dit ook wel de best bezochte bezienswaardigheid van de stad zijn.

Wij hebben vooraf onze entreetickets voor het Guinness Storehouse geboekt. Via een aparte rij kunnen we binnen twee minuten onze tickets uit een automaat halen door onze reserveringsgegevens in te voeren. De rij bij de normale kassa’s, voor wie niet vooraf gereserveerd heeft, is aanzienlijk langer. Wij zijn uiteindelijk ongeveer vier minuten kwijt voor het stuk vanaf de ingang tot aan het begin van de tour. De zelfrondleiding is mooi opgezet en duidelijk. Het productieproces en de historie van Guinness worden op een heldere manier uitgelegd, waardoor er eigenlijk geen vragen meer overblijven aan het einde van de tour. Erg bijzonder is de derde verdieping die aan Guinness reclame gewijd is. Zo worden we geconfronteerd met een zingende oester en een fietsende vis.

14:15 uur – eindelijk aan het bier

De dag is al half voorbij op het moment dat we voor het eerst aan het bier gaan. Dat klinkt alcoholistisch, maar vergeet niet dat dit een mannenweekend is en geen schoolreisje. We stappen The Arrol binnen. Dit is één van de plekken waar je het bij het entreeticket inbegrepen voucher in kunt wisselen voor bier. Je kunt gaan voor een pint (568 ml), maar hier behoort een proeverijtje van drie bieren ook tot de mogelijkheden. Wij kiezen daarvoor, want we weten uit ervaring dat Guinness niet ons bier is. Natuurlijk is Guinness Stout wel één van de drie bieren die we kiezen. Je kunt het immers niet maken om de Guinness brouwerij te bezoeken en vervolgens geen Guinness te drinken. We vullen onze selectie aan met Hophouse 13 Ale en Summer Ale Lager. Paul vindt de hoppige Hophouse 13 het lekkerste, Mark en ik kiezen voor de Summer Ale die op de wisseltap staat als favoriete bier van dit trio.

14:50 uur – genieten van het uitzicht

Het laatste onderdeel dat we in de Guinness Storehouse doen is een bezoek brengen aan de Gravity Bar. Het gaat ons niet om de bar zelf, maar om de glazen toren waarin deze bar gevestigd is. Deze zevende verdieping van het Guinness Storehouse biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Dublin. Het weer wil nog weleens een storende factor zijn, maar vandaag niet. Het zonnetje schijnt nog steeds volop, waardoor wij kunnen van een prachtige blik over de hoofdstad van Ierland.

15:25 uur – St. Paul’s Church

Niet alleen ik kom een kerkgebouw tegen die mijn naam draagt, ook Paul heeft geluk vandaag. Aan Arran Quay komen we St. Paul’s Church tegen. Door de ligging aan het water valt de voorkant met de enorme zuilen en de drie grote beelden op. Deze kerk is een stuk jonger dan St. Patrick’s Cathedral. De door Patrick Byrne ontworpen kerk is gebouwd tussen 1835 en 1837. Vorig jaar sloot de kerk de deuren vanwege een afname van het aantal kerkgangers in de laatste decennia. De toekomstige rol van dit fraaie stukje architectuur is nog niet bekend.

15:45 uur – Bow Street Collins

We zijn iets te vroeg voor onze vooraf gereserveerde tour door de Jameson Distillery aan Bow Street. Dan eerst maar even een drankje. We bestellen een Bow Street Collins. Dit is cocktail met o.a. Jameson whisky, limoensap, vlierbessenbloesemsiroop en soda. We betalen 36 euro voor de drie drankjes.

16:00 uur – Bow Street Experience

Om vier uur start onze tour. We beginnen met tien minuten die je vrij mag spenderen in een expositie over de historie van de distilleerderij. Daarna worden we door een gids meegenomen op een rondleiding. Onze gids heet Cillian, wat een klassieke Ierse naam is. Cillian blijkt een perfecte gids. Hij is vriendelijk, duidelijk verstaanbaar, heeft humor en weet waar hij het over heeft. Hij neemt ons mee op een leerzame tocht door de geschiedenis van Jameson en laat ons vooral kennismaken met het product Jameson.

De tour wordt afgesloten met een smaaktest. Cillian laat ons een Schotse whisky (dan schrijf je het zonder de ‘e’ ertussen), een Amerikaanse bourbon en hun eigen Jameson proeven. Hij vertelt ons de eigenschappen van de drie drankjes en laat ons vooral de verschillen ontdekken. Wat ik na deze proeverij wel weet is dat ik Johnnie Walker Black Label ineens helemaal zo lekker niet meer vindt als ik die vergelijk met Jameson. De bourbon blijkt achteraf een Jack Daniels te zijn. Deze duidelijk zoetere drank is lekker, maar mist het zachte karakter van de Jameson.

16:55 uur – Jameson Ginger & Lime

Na afloop van de tour kunnen we een gratis drankje halen bij de bar. We zijn weer eensgezind: het wordt een Jameson Ginger & Lime. Dit is een simpel maar heerlijk drankje waarbij Jameson gemengd wordt met ginger ale. Een partje limoen en voldoende ijsblokjes maken het feest compleet. Dit drankje is gevaarlijk lekker. Het drinkt bijna weg als limonade als je niet oppast. De whiskey is subtiel aanwezig, waardoor ook mensen die geen liefhebbers van whiskey dit drankje waarschijnlijk wel kunnen appreciëren.

17:25 uur – nog een drankje

Op dit tijdstip sluiten de musea en andere attracties al een beetje hun deuren. We hadden graag nog iets cultureels gedaan, maar de klok werkt ons een beetje tegen. Vanuit de bar van de Jameson Distillery hebben we een tafel voor vanavond gereserveerd voor het diner. Omdat we daar pas om 18:45 uur terecht kunnen, nemen we nog een drankje. We gaan dit keer voor drie verschillende ‘whiskey sours’. Ik heb de JJ Strawberry Sour genomen. Ook deze cocktail smaakt weer fantastisch. Ik denk dat dit mijn stamkroeg zou worden als ik in Dublin zou wonen. Ze hebben zoveel lekkers te bieden. Ik had geen idee dat whisky zo veelzijdig kon zijn.

18:00 uur – Thief of Thieves

Tijd voor nog een laatste aperitief voordat we aan de Ierse steak gaan. Paul die had net een heel lekker drankje dat de bijzondere naam Thief of Thieves heeft. Deze cocktail heeft een special blend van Jameson als basis: Jameson Distiller’s Safe. Andere ingrediënten zijn Manzanilla sherry, macademia siroop, limoensap en appelsap. Samen vormt deze combinatie een streling van je tong. We genieten nog even van dit hemelse drankje voordat we weer op pad gaan.

18:40 uur – Dublin Castle

Per ongeluk komen we terecht op het grote binnenplein van Dublin Castle. Op weg naar het restaurant zijn we hier naartoe gelopen en komen er ter plaatse achter dat er geen doorgang is in de richting waar wij naartoe moeten. Nadat dit kasteel ruim zeven eeuwen lang het hoofdkwartier van het Engelse bestuur in Ierland is geweest, is het nu in gebruik door de Ierse overheid. Delen van Dublin Castle zijn te bezoeken tijdens een rondleiding. Op dit tijdstip zijn we daar te laat voor. We hebben er eerlijk gezegd ook geen tijd voor. Nadat we een paar foto’s gemaakt hebben lopen we weer langs dezelfde kant terug als waar we vandaan kwamen. We moeten even een stukje omlopen om bij het restaurant te komen. We hebben inmiddels al gebeld dat we iets later zijn. Het zou jammer zijn als de door ons gereserveerde tafel aan anderen gegeven wordt.

19:00 uur – diner

Voor het avondeten gaan we voor een restaurant in plaats van een pub. We hebben gisteren al besloten dat we vandaag een Ierse steak willen eten. Onze nummer één keuze FX Buckley zit helemaal vol deze avond, dus we gaan voor onze tweede keuze: Darwin’s. Dit restaurant heeft goede reviews op internet en daar vertrouwen we dit keer op. Een kwartier na de gereserveerde tijd stappen we binnen. Dit is een goede plek om ‘Irish Black Angus beef’ te eten. We kiezen dan ook alledrie ons favoriete stuk koe van de menukaart en laten die medium rare en medium aan tafel serveren. We beginnen overigens met een voorafje. Mark en ik gaan voor de garnalen piri piri en Paul gaat voor een hartig taartje met knapperige sjalot en geitenkaas.

Het is genieten zo. Ik had al gehoord dat je in de restaurants van Dublin over het algemeen prima kunt eten. Het diner bij Darwin’s bevestigt dit.

20:45 uur – Temple Bar District

Na het eten lopen we naar hét uitgaansgebied van Dublin: het Temple Bar District. Het is absoluut niet de enige plek in Dublin waar je uit kunt gaan, maar wel veruit de bekendste. De pubs hier voldoen aan het typische beeld dat toeristen van Ierse pubs in Dublin hebben voordat ze hier naartoe reizen. In veel van de pubs wordt live muziek ten gehore gebracht. Denk hierbij niet aan grote bands, maar vooral aan solo zangers of zangeressen, duo’s en kleine bands. Het aantal instrumenten dat gebruikt wordt is minimaal. Vaak is het beperkt tot een gitaar of een banjo. Meer heb je vaak niet nodig om een god optreden te verzorgen. De liedjes zijn vaak een mix van Ierse, Britse en internationale songs uit allerlei periodes. Zo kan er van U2 overgeschakeld worden naar Bryan Adams, waarna het tijd kan zijn voor een typisch Ierse folksong.

We stappen binnen bij Fitzsimmons waar op dit moment de live muziek tot aan buiten hoorbaar is. Het is er gezellig druk. Hier in Dublin hoef je niet tot laat in de avond te wachten tot het uitgaansleven begint, zeker niet op een zaterdagavond. De muziek wordt hier verzorgd door twee heren die ieder ook een gitaar bespelen. Het volume van de muziek staat eigenlijk net wat te hard. Een goed gesprek is daardoor wat lastiger. Dan maar bier drinken en meeschreeuwen op de liedjes die we kennen.

21:40 uur – Temple Bar

Op het moment dat de artiesten in Fitzsimons pauze nemen staan we toevallig net met lege glazen. We kunnen hier blijven, maar kiezen ervoor om naar de volgende pub te gaan. Dat wordt de Temple Bar. Dit is de kroeg waar het uitgaansgebied naar vernoemd is. De kenmerkende rode gevel wordt dan ook veelvuldig op de foto gelegd en de pub wordt druk bezocht. Dat merken ook wij als we binnenstappen. Buiten is de gevoelstemperatuur onder het vriespunt gedaald, maar daar is in de Temple Bar niets van te merken. Ondanks de drukte is het heel erg gezellig. De muziek is uitstekend, de drank smaakt prima en iedereen heeft plezier. Dit is uitgaan in Dublin zoals ik het me vooraf helemaal voorgesteld had. We hebben een prima tijd in de Temple Bar.

22:30 uur – Auld Dubliner

Hoewel de Temple Bar ons prima bevalt, willen we toch ook nog een derde pub bezoeken vanavond. Dit in het kader van vergelijkend warenonderzoek. We stappen de Auld Dubliner binnen. Ook hier is het weer “kei gezellig” zoals we in Brabant zeggen. Opvallend is hoe gemengd het publiek is. Het is een mooie mix van nationaliteiten, leeftijden en zo te zien ook sociale afkomst (voor zover je dat kunt beoordelen). We hebben allemaal één overeenkomst: we zijn hier om het gezellig te hebben met elkaar. Wat een verademing met het uitgaan zoals je dat tegenwoordig steeds vaker ziet in mijn woonplaats in Nederland. De optredende artiest vanavond is Adrian Sullivan, die zichzelf op gitaar begeleid. Er spelen meerdere artiesten achtereenvolgens op dezelfde dag in deze pub, maar zover ik weet hebben wij van Adrian’s muziek genoten vanaf het moment dat we binnenkwamen. We blijven tot ruim na middernacht hangen in de Auld Dubliner, waarna we weer richting ons tijdelijke huis in Dublin lopen om van de nachtrust te gaan genieten.

Wat kost dat nou, zo’n weekendje Dublin?

Een weekend Dublin is prima te betalen. Wij vlogen met KLM naar Dublin omdat Ryanair niet tot onze favoriete luchtvaartmaatschappijen behoort. Wie een beetje goed zoekt die kan voor rond de honderd euro of zelfs minder retour vliegen tussen Nederland (of België) en Dublin. Accommodaties zijn op zich niet zo goedkoop, maar ook hier geldt dat goed zoeken tot goede resultaten kan leiden. Zo hebben we voor het appartement iets meer dan 420 euro betaald. Dat is voor 2 nachten voor 3 personen. Per persoon per nacht kom je dan op 70 euro uit. Daar is het ontbijt bij inbegrepen. Voor dat geld kun je amper een fatsoenlijk hotel in Dublin vinden. Uitgaan lijkt door de prijzen voor bier aan de dure kant te zijn. Vergeet echter niet dat een pint bier dan wel zeven tot acht euro kost, maar dat je daar ruim een halve liter lekker bier voor krijgt. Dat is ruim het dubbele van een gemiddeld glas pils in Nederland. Voor speciaalbieren betaal je bij ons vaak ook al iets van vier euro voor een gemiddeld glas. Wat dat betreft is Dublin dus eigenlijk amper of niet duurder dan een doorsnee Nederlandse stad. daar komt bij dat je vrijwel nergens entree hoeft te betalen als er live muziek gespeeld wordt.

De prijzen voor eten zijn vergelijkbaar met wat je in Nederland betaalt. In vergelijking tot Amsterdam betaal je in Dublin zo’n tien tot twintig procent minder dan voor vergelijkbare maaltijden in onze hoofdstad. De entreeprijzen voor Guinness en Jameson zijn misschien wat aan de hoge kant, maar staan wel in verhouding tot de algehele belevenis. Al met al is Dublin is qua prijzen alleszins meegevallen.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden