Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Birmingham

Op zoek naar goedkope tickets voor een leuke weekendbestemming kwamen we uit bij Birmingham. Al enige tijd zijn we fan van de Netflix serie Peaky Blinders die zich daar afspeelt. Op naar Tommy Shelby!
De Brummies, zoals de inwoners van Birmingham zichzelf noemen, snappen niet wat je in de stad komt doen. Voor ons was Birmingham echter een van de leukste bestemmingen die we bezochten dit jaar. Een supertoffe plek voor een korte city-trip. Het is slechts één uur vliegen vanaf Nederland. Vanaf Birmingham International ben je binnen 10 min in het hart van de stad. De tickets zijn goedkoop en de vliegtijden ideaal.

Birmingham heeft wel wat weg van Rotterdam en Eindhoven. De stad heeft net zulke heftige bombardementen gekend als Rotterdam, waardoor er veel oude panden verloren zijn gegaan. Dit heeft echter ook gezorgd voor veel ruimte is voor nieuwe moderne architectuur. Net als in Eindhoven heeft men het oude industrieel erfgoed omarmt en in een nieuw jasje gestoken. Met hele leuke hippe buurten als gevolg. Een stad die dus niet heel idyllisch of pittoresk is, maar wel bruist van het leven en de gezelligheid.

Wie bereid is verder te kijken dan de winkels in de Bullring en Newstreet wordt verrast door een hippe, bruisende stad.

09:00 uur – Full English Breakfast please!

We slapen in de Mailbox. Dit is een van die vernieuwende gebouwen die steeds meer in Birmingham verrijzen. Het hotel is gelegen aan een van de vele kanalen van de stad. Overal er omheen zijn barretjes en restaurants te vinden. In de avonduren is het er gezellig druk. Zo in de vroege ochtend is het nog rustig. We hebben een drukke dag voor de boeg en kiezen dus voor een stevig Engels ontbijt.

10:05 uur- langs het kanaal richting Gasstreet Basin

Wat veel mensen niet weten is dat Birmingham meer kanalen heeft dan Venetië. Birmingham was één van de grootste industriesteden van de 19e eeuw. Alle grondstoffen en eindproducten die van en naar de stad vervoerd werden kwamen over het water.  Via het kanaal waar ons hotel aan ligt, starten we vandaag onze tocht naar het Gasstreet Basin.

Lopend langs het water komen we al langs enkele Longboats. Dit zijn boten die speciaal gemaakt zijn voor de smalle Engelse kanalen. Op sommige plaatsen zijn deze kanalen maar een kleine meter breed. Je kunt, als je zou willen, zo naar de overkant springen. De bootjes zijn hier speciaal op ingericht en hebben een hele specifieke langgerekte vorm. Tegenwoordig worden ze bijna niet mee gebruikt om goederen mee te vervoeren, maar functioneren ze als plezierjacht, rondvaartboot, woonboot of zelfs hotel. We kennen de boten uit de Peaky Blinders serie waar ze vooral worden gebruikt om smokkelwaar en incidenteel een lijk mee te vervoeren.

10:20 uur – Gasstreet Basin

Het Gastreet Basin is een groot bassin waar veel van de longboats voor anker liggen. Vroeger waren de kanalen allemaal in particuliere handen en mocht niet iedereen in elkaars kanalen varen. Er was dus een groot bassin nodig waar de boten voor anker konden liggen zodat de goederen konden worden overgeladen. Tegenwoordig is dit een van de leukste plekken van Birmingham. Het oude boothuis waar vroeger tol werd betaald, is mooi opgeknapt. Het is nu een hele gezellige kroeg. Het kleine Canal Side café langs het water heeft nog dezelfde charme als 100 jaar geleden en serveert prima pub food. We lopen over de brug en steken het Basin over om aan de overkant verder te lopen. Alle felgekleurde bootjes vormen een mooi plaatje. Alsof je eeuwen terug gaat in de tijd.

10:30 uur – Brindley Place

Brindley Place is zo’n plek in Birmingham waar ze het oude industriële karakter hebben omarmd. Hoewel het hele complex volledig bestaat uit nieuwbouw ziet het eruit als of ze oude fabrieken en werkplaatsen een nieuwe functie hebben gegeven. Met details als grote buizen en hijskranen, heeft het complex een geheel eigen karakter. Brindley Place is een groot project bestaande uit verschillende gebouwen en pleinen rondom het kanaal. Een aantal grote bedrijven hebben er hun kantoren. Daarnaast zijn er vele gezellige cafés, bars en restaurants te vinden. Het is een plek waar het ‘s avonds erg gezellig is, maar ook overdag al van alles te beleven valt.

10:45 uur – cappuccino bij Nero

We drinken een cappuccino op Brindleyplace square. Dit is een mooi groen plein tussen alle architectonische hoogstandjes in de buurt. Het zonnetje schijnt en het beloofd een heerlijke dag te worden. Op het plein worden regelmatig openluchtvoorstellingen gehouden en allerlei andere activiteiten. Kleine kinderen spelen op het plein met de fontein terwijl de stad langzaam ontwaakt. Vlakbij ons zit ook het aquarium van Birmingham. Wij slaan dit over, maar zou het een regenachtige dag zijn geweest dan is het zeker een aanrader. We zijn er, via wat googelen, immers wel achter dat we weinig Peaky Blinders locaties zullen tegenkomen. De serie wordt namelijk niet in Birmingham opgenomen, maar in Liverpool.

We vervolgen onze weg langs het water. Bij de rotonde in het water staat het oude Malt house, een van de mooie oude kroegen van Birmingham. We steken over naar de andere kant van het water. We lopen even naar de grote lego giraf die er is gebouwd. In het najaar van 2018 opent hier een groot legocentrum. Erg leuk om te bezoeken als je met de kinderen naar Birmingham gaat. We draaien weer terug en vervolgen de weg langs het water met nu het kanaal en de Malthouse aan onze rechterhand.

Via de eerste brug waar ook auto’s mogen rijden gaan we naar rechts Cambridgestreet in. We zijn onderweg naar de mooie groene City-center Gardens. We zien de bibliotheek van Birmingham in de verte staan. Dit is één van die mooie moderne architectonische hoogstandjes. De bibliotheek staat op het Centenary square naast de Birmingham Rap en het Baskerville house.

11:25 uur – bibliotheek van Birmingham

De bibliotheek van Birmingham zit vol verrassingen. Niet alleen de buitenkant is erg tof, ook de binnenkant is bijzonder mooi. We hebben gelezen dat er helemaal bovenin de bibliotheek een uitzicht is en dus nemen de roltrappen naar boven. Deze leiden je door prachtige ronde ruimtes gevuld met oude boeken. De oude edities in combinatie met het moderne licht en de moderne vormen van het gebouw geven een erg gaaf effect. We stoppen even op het grote terras halverwege en worden al getrakteerd op een mooi zicht op  Birmingham. Er is op dit terras een soort tuin aangelegd waar je rustig een boek kunt lezen of gewoon kunt genieten van het uitzicht. Een beetje hoger is zo’n zelfde terras. Dit wordt the Secret garden genoemd. Vanaf het punt waar we nu staan kunnen we ons startpunt, the Mailbox, zien.

We vervolgen onze weg naar boven en komen uit in de Shakespeare Memorial Room. Deze kamer is totaal anders dan de rest van de bibliotheek. Oude houten lambrisering, wollige tapijten en vitrinekasten. De complete kamer is nagebouwd naar de Shakespeare room van de oude bibliotheek die helaas is afgebrand. De collectie van verschillende Shakespeare werken in verschillende versies en uitvoeringen werd gelukkig wel gered en is nu in deze bijzondere ruimte te vinden.

De Shakespeare Memorial Room is op de hoogste verdieping van het gebouw en je hebt er een fantastisch uitzicht. Vanaf boven is goed te zien hoe hard Birmingham aan het werk is om de stad mooier te maken.  Overal staan gebouwen in de steigers of worden nieuwe moderne gebouwen weggezet. Het zal zeker de moeite waard zijn om over een paar jaar nog eens terug te komen.

Weer beneden willen we langs het oorlogsmonument lopen, maar dit staat helemaal ingepakt om te worden opgeknapt. We gaan linksaf Summer Row in en dan richting Fleet street.

12:10 uur – jewelry quarter

Via Fleetstreet komen we aan bij Newmanbrothers Coffin Works. Dit is een oude fabriek die helemaal in originele staat is hersteld.  We werpen even een blik naar binnen, maar slaan de rondleiding over. Deze duurt een uur en vindt ook pas over een uur plaats. We hebben geen zin om te wachten en lopen door richting het Jewelry Quarter. Dit is ongeveer een kwartiertje lopen vanaf de bibliotheek. Het Jewelry Quartrer heet zo vanwege de grote hoeveelheid juweliers en zilversmeden die hier hun winkel en werkplaats hebben. Wij houden wel van wat bling bling! Onderweg komen we langs een Sikh Tempel. Birmingham trekt, als tweede stad van Engeland, arbeiders uit alle windstreken. De wijk waar we doorheen lopen is een oude arbeiderswijk. Overal zijn oude werkplaatsen en arbeidershuisjes te zien. In de 19e eeuw bruiste deze stad van de groeiende industrie. Een groot deel van de Engelse bevolking trok van het platteland naar de stad. Al die arbeiders bij elkaar zorgde voor veel armoede en geweld van bendes. De Peaky Blinders bestonden echt en waren een van de ergste bendes uit die tijd. Veel van de acties in de serie zijn gebaseerd op waargebeurde feiten.

Onderweg komen we langs werkplaatsen en fabrieken. Het Jewelry Quarter valt wat tegen. Het is gewoon een hele lange rij van juwelenwinkels die toch grotendeels hetzelfde verkopen. Het is zeker wat goedkoper dan op andere plaatsen, maar we laten ons niet verleiden.

We strijken neer op het terras van Urban Café bar en drinken een lekkere cappuccino in de zon. Het weer is heerlijk. In Engeland verwacht je eigenlijk regen, maar we hebben geluk en zitten in de stralende zon.

14:05 uur – lunch St. Pauls square

Via Caroline street komen we terecht op een prachtig pleintje met een oud kerkje. St. Pauls Church staat op een groen plein met veel mooie oude statige huizen eromheen. Hier hebben vroeger de rijkeren van Birmingham gewoond. In het gras en op de bankjes rondom de kerk zijn mensen aan het genieten van de zon. We besluiten te lunchen bij The Rectory. Dit zit in een pand dat vroeger een fabriek was. Nu zit er een restaurant, Barbershop en verzekeringsagent.  Met het mooie weer nemen we plaats op de binnenplaats en bestellen een heerlijke club sandwich.

Na de lunch lopen we via het mooie Ludgate hill, Churchstreet en Edmundstreet terug naar het centrum van de stad. In dit deel van de stad wordt het straatbeeld bepaald door prachtige statige victoriaanse bouwwerken in rode baksteen. We zijn onderweg naar het Birmingham museum.

15:15 uur – Birmingham museum

Overal in de stad kwamen we al posters tegen met “Meet Dippy”. Dippy blijkt een enorm Diplodocusskelet te zijn wat wordt tentoongesteld in de grote hal van het Birmingham museum. Dippy hoort eigenlijk in het natuurhistorisch museum in Londen thuis, maar maakt een toertje door Engeland. Eromheen is een leuke tentoonstelling over dino’s gemaakt. Zoals in Engeland gebruikelijk is, is het museum volledig gratis.

Toegegeven het Birmingham museum is geen Britisch museum, maar het gebouw is zeker net zo mooi en de collectie zeer divers en uitgebreid. Je zou hier ook makkelijk een dag door kunnen brengen. Er zijn mummies, prehistorische potten, werken van Birmingham kunstenaars, moderne kunst en er zijn enkele prachtige hallen met oude sierraden. Heb je geen zin in een museumbezoek, ga hier dan een kopje thee drinken. De tearoom is prachtig! Ook voor kinderen is er van alles te doen. In ieder zaal zijn speciale opdrachten voor de kinderen.

We komen na een uurtje het museum uit aan de kant van de Chamberlain Fountain. Ook hier wordt hard gewerkt om de stad mooier te maken. We zien het monument nog net boven de hekken uitsteken.

16:30 uur – Back to Backs

Via het pompeuze stadhuis lopen we via Hillstreet en Hurststreet naar de Chinese wijk om uiteindelijk uit te komen bij Back to Backs. De Back to Backs zijn een project van de National Trust. Dit is een Engelse organisatie die het historisch erfgoed van Engeland beschermd. Hier zijn ouderwetse rijtjeshuizen uit de 19e eeuw in originele staat hersteld. De Back to Backs waren rijtjeshuizen met een gezamenlijke binnenplaats. Aan de buitenkant van de huizen waren winkels gevestigd. Deze Back to Back heeft nog een ouderwetse snoepwinkel en is aan de binnenkant te bezichtigen met gids. Het interieur is helemaal in originele staat hersteld. Zo krijg je een goed beeld van het leven van de arbeiders in de 19e eeuw. We hebben pech, want de laatste toer is net begonnen en zonder gids mag je de huizen niet in. Gelukkig heeft de suppoost medelijden met deze onhandige Hollanders en mogen we toch een blik werpen op de binnenplaats. We hebben mazzel, want bij een aantal huizen staat de deur nog open zodat we toch even binnen kunnen kijken. De snoepwinkel aan de buitenkant is wel zonder gids te bezoeken. Hoewel het geen filmlocatie is, waan je jezelf hier wel even in de tijd van Peaky Blinders. De kleine huisjes en de binnenplaats zouden zo in een filmset passen.

Om de teleurstelling van de gemiste rondleiding te verwerken, zakken we neer op het terras van de pub aan de overkant voor een biertje.

17:40 uur – New Street Station

Via het centrum van de stad gaan we op de weg terug naar The Mailbox waar ons hotel zit. Onderweg komen langs het futuristische New Street Station. Dit spiegelende gebouw ligt als een organische vorm tussen verschillende gebouwen heen gedrapeerd en is het centrale treinstation van de stad. Vanaf hier kun je de trein nemen naar verschillende Engelse steden en het vliegveld van Birmingham. We gaan even terug naar ons hotel om ons wat op te frissen. Voor vanavond hebben we gereserveerd bij Bistro Pierre.

19:00 uur – eten bij bistro Pierre

Deze leuke Franse Bistro ligt vlakbij ons hotel aan het kanaal. Het is gevestigd in een van de oude panden en heeft daardoor een prettige knusse uitstraling. We nemen een lekker flesje Franse wijn en bestellen de schaal met verschillende hapjes vooraf. Als hoofdgerecht nemen we een lekker zacht gegaard stukje varken en zeebaars. Alles is heerlijk en de bediening aan tafel is erg prettig. Na een heerlijk toetje en een kopje koffie gaan we op weg naar een mooi uitzicht met een cocktailtje.

20:55 uur – cocktails @theCube

Naast the Mailbox staat een ander modern gebouw genaamd The Cube. Helemaal bovenin zit een cocktailbar met groot dakterras. De perfecte plek om de dag af te sluiten bij ondergaande zon. Ondanks de gezellige drukte vinden we een zitje met uitzicht op de zonsondergang en Birmingham. Terwijl de Brummies om ons heen het weekend vieren, genieten wij van het uitzicht met een heerlijk gin-tonic in de hand. We hebben een ontzettend leuke en verrassende dag gehad. We hadden geen idee wat ons te wachten stond en zijn beide blij verrast door de afwisselende stad die Birmingham is.

Birmingham is echt een verrassend leuke bestemming voor een korte city-trip. De stad is groot genoeg om één dag te kunnen zien, maar er is ook genoeg te beleven om een heel weekend te vullen. Birmingham is levendig en vol gezelligheid. Met alle stadsvernieuwingen die gaande zijn ziet het er naar uit dat de stad er alleen maar mooier op wordt.

Nog meer tips in Birmingham:

Longboats
Bij lekker weer is een boottocht met een van de Longboats een aanrader. Wij namen de boot bij Brindleyplace. De tocht duurt ongeveer een uur en de gids weet je allerlei mooie verhalen over Birmingham te vertellen.

The Wellington pub
Er zijn meer dan genoeg leuke pubs in Birmingham. The Wellington op 37 Bennets Hill, op steenworp afstand van de Birmingham Cathedral, heeft en fijn dakterras en heel veel leuke lokale bieren op de tap.

Moor Street Station
Dit prachtige station neemt je mee terug in de tijd. Je krijgt er een beetje een Harry Potter gevoel van. Het is met veel zorg gerestaureerd en vol met mooie oude details.

Shop till you drop
Wie wil winkelen kan in Birmingham echt zijn lol op! Tal van winkelstraten en een even groot aantal grote winkelcentra. Je kunt jezelf hier een dag prima bezighouden met alle winkels in en uit hollen. De belangrijkste winkelstraat is de New Street. Een van de beroemdste winkelcentra is de Bull Ring.

Apple store
Mocht je hier voorbijkomen, loop dan zeker even binnen. Dit is een van de mooiste winkels van New Street. De winkel is gevestigd in een oude bank en heeft en prachtig plafond. Het personeel is gewend aan fotograferende toeristen en vindt het prima als je hier alleen voor binnen wandelt.

Great Western Arcade
Deze oude overdekte winkelstraat is in oude luister hersteld en heeft hele leuke bijzondere winkels. Zeker de moeite waard om even doorheen te slenteren.

Lost and Found
The Lost and Found op Bennets Hill is een prachtig restaurant, café gevestigd in een prachtig oud pand. Het interieur is net zo mooi als de buitenkant.

BBC studios
Fans van de BBC kunnen in het pand van The Mailbox een kijkje nemen achter de schermen bij de British Broadcasting Corporation. Er worden tours gegeven en er is de mogelijkheid om shows bij te wonen. Zoals bijvoorbeeld Strictly Come Dancing.

Soortgelijke berichten