Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Bratislava

Bratislava is de grootste stad en de hoofdstad van Slowakije. De stad, die vroeger bekend stond als Prešporok, is na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije voor de derde maal gekroond tot hoofdstad, ditmaal van Slowakije. De stad heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het toenmalige Hongaarse Rijk, met name in de jaren dat Boeda in handen was van de Ottomanen. Mede door deze feiten heeft Bratislava een prachtig centrum dat de tand des tijds bijzonder goed heeft weten te doorstaan. Het historische centrum van Bratislava is niet heel groot, maar nog wel bijna helemaal in tact. De mooiste en bekendste bezienswaardigheden en musea van Bratislava liggen in dit deel van de stad of op loopafstand ervan.

Wij bezoeken Bratislava als onderdeel van onze rondreis door Midden-Europa. Na Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en het oosten van Slowakije is Bratislava onze laatste stop. Wij, Mayke mijn vrouw, onze dochter van tien en ik hebben een hotel midden in het historische centrum geboekt, zodat alle bezienswaardigheden die we vandaag willen bezoeken op loopafstand liggen. We zijn de avond ervoor aangekomen en hebben stiekem al wat delen van het historische centrum verkend. We kunnen niet wachten om meer van Bratislava te ontdekken. Op voorhand hadden we wat mensen gesproken die minder enthousiast waren, maar wat wij tot nu toe gezien hebben stemt ons positief. We beginnen de dag iets later dan anders. Dit heeft als belangrijkste rede dat de meeste musea en bezienswaardigheden pas om 10:00 hun deuren openen.

09:00 – ontbijt bij Skaritz Hotel en Residence

Na een goede nacht slapen in een suite van het Skaritz Hotel en Residence vinden we ons een weg naar beneden naar de ontbijtzaal. Het is een redelijk uitgebreid ontbijtbuffet, met vers fruit, gebakken eitjes en koffie.  Tijdens het ontbijt maken we met behulp van een kaart en een app, die we kregen toen we gisteren bij de toeristische informatie een Bratislava card kochten, een route. Deze kaart geeft korting op veel bezienswaardigheden en musea. Daarnaast kun je met de kaart gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Iets wat we vandaag waarschijnlijk niet gaan doen. De kosten van de Bratislava card liggen lager dan van de meeste stadspassen waardoor je de kaart snel terugverdiend hebt. Wil je niet, net als wij al een dag eerder je card bij het bureau voor toerisme kopen, dan kun je deze, zonder extra kosten van tevoren online bestellen. Bij het bureau voor toerisme adviseerde men ons om de kaart niet aan te schaffen voor onze dochter. Achteraf waren we iets goedkoper uit geweest als we dat wel hadden gedaan.

09:40 – wandeling naar Bratislavsky Hrad

Op het moment dat we buiten stappen begint de zon voorzichtig over de stad te schijnen. Het heeft alle voortekenen dat het een prachtige dag gaat worden. We slaan linksaf op de Michalska en volgen de borden richting het kasteel. Onderweg lopen we langs een oude kerk en verlaten oude straatjes om uiteindelijk bij de Sint-Martinuskathedraal uit te komen. We lopen onder het viaduct door naar de andere zijde van de doorgaande weg.

Als we iets beter hadden opgelet, hadden we gezien dat de kortste en makkelijkste route via de oude stadsmuren liep. We volgen een weg naar boven die via enkele oude trappen uitkomt bij de orthodoxe kerk. We komen uiteindelijk uit op een pleintje waar een prachtig bronzen beeld staat. Na wat googelen blijkt het een Bosorka te zijn, een Slowaakse heks.

Na nog meer trappen, lopen we via een achteringang het terrein op van Bratislavsky Hrad. Normaal gesproken zou je via deze zijde de tuinen van het kasteel moeten kunnen bezoeken. Helaas voor ons worden deze momenteel gerenoveerd en zijn ze niet opengesteld voor het publiek. We lopen naar de voorzijde van het kasteel, genieten even van het uitzicht over de Donau en de rest van Bratislava voordat we onze entreekaartjes gaan kopen voor het Slowaaks Nationaal Museum dat gevestigd is in het kasteel.

10:00 – Bratislavsky Hrad, musea, de kroonjuwelen en een uitzicht

In het Bratislavsky Hrad was op het moment dat wij het bezochten geen permanente expositie, maar meerdere tijdelijk exposities die soms al enkele jaren in het museum te zien waren.
Voordat we het kasteel binnengaan, bezoeken we eerst een kleine expositie met allerlei zilveren kunstnijverheid. In futuristische vitrines worden zilveren bakjes, messen en andere gebruiksvoorwerpen getoond. Na een kort bezoek lopen we door naar de entree van het kasteel. De eerste ruimtes van het museum zijn gewijd aan de geschiedenis van het kasteel en de verschillende bouwstijlen die er te vinden zijn. Voor ons is dit wat saai en we lopen er snel doorheen. Uiteindelijk komen we uit bij de prachtige barokke trappen van het kasteel.

Op de volgende verdieping bekijken we wat prenten van Bratislava en gaan door naar de volgende verdieping. Net op het moment dat we beginnen te denken dat we de uitgang maar eens moeten opzoeken, komen we in deel dat de geschiedenis van Tsjechoslowakije vertelt. Dit is op een ludieke manier gedaan. Door de vele dagelijkse voorwerpen en kledingstukken krijg je een goede indruk van het leven achter het ijzeren gordijn. Dit is een erg leuk deel van het museum!

Op de volgende verdieping komen we uit bij een tijdelijke expositie over reclamemateriaal en de handel van 1918 tot 1948. Prachtige emaille borden, oude winkeltjes en een heuse brandweerfiets maken het geheel tot een toffe expositie. We zien zelfs enkele emaille borden van uit Nederland (Phillips) en België (Agfa). Uiteindelijk komen we uit in een ruimte waar een draaitrap naar beneden is en een houten trap naar boven. We nemen eerst de trappen naar boven, het is een stevige klim en komen uiteindelijk in een van de torens van het kasteel. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over alle delen van Bratislava.

Eenmaal terug beneden dalen we verder af via een smalle draaitrap die uitkomt bij de Hongaarse kroon. Deze kroon werd oorspronkelijk in Bratislavsky Hrad bewaard, maar ligt tegenwoordig in het Hongaarse parlement. Wat wij nu zien is een replica van deze kroon, die sinds enkele jaren in de oude kroontoren te zien is. Na de kroonjuwelen brengen we nog een bliksembezoek aan de archeologische expositie en vinden onze weg weer terug naar de uitgang.

Bratislavsky Hrad is een prachtig kasteel, waar meerdere interessante exposities te vinden zijn. Je kunt er zonder problemen enkele uren tot een dag doorbrengen, zeker als de restauratie van de tuinen af is. Wij houden het na bijna twee uur voor gezien en gaan de andere kant van het historisch centrum verkennen.

12:10 – Niemand (Picus)

We nemen een andere weg terug naar beneden, genieten onderweg nog van het uitzicht en komen langs gezellige straatjes waar de cafés langzaamaan hun deuren openen. We belanden uiteindelijk uit in de Beblavého waar we Niemand ontmoeten. Dit bijzonder grappige beeld van een klein bloot mannetje met een enorm hoofd, is gemaakt door Viktor Freso. Later vandaag zullen we Niemand nog een keertje tegenkomen.

12:15 – de stadsmuren van Bratislava

We nemen nu wel de goede brug over de snelweg en komen uit bij de oude stadsmuren van Bratislava. Heel veel is er niet bewaard gebleven van de stadsmuren en poorten van de stad. Ooit was de gehele oude binnenstad van Bratislava omringd door muren en poorten. Tegenwoordig zijn er enkele honderden meters bewaard gebleven inclusief de resten van een oude poort en twee torens.
De oudste delen van de stadsmuren zijn gebouwd in de veertiende eeuw. In de vijftiende en zestiende eeuw werden de stadsmuren uitgebreid en versterkt. Dit met name vanwege de angst voor de Ottomanen. Later verloren de muren hun belang. In de achttiende eeuw werden de slotgrachten gedempt en een grootste deel van de muren gesloopt. De nu nog bestaande delen zijn in de jaren zeventig en tachtig gerenoveerd.

12:30 – Sint-Martinuskathedraal en de synagoge

Via de stadsmuren lopen we recht op de Sint-Martinuskathedraal af. Deze prachtige gotische kathedraal is gebouwd in de vijftiende eeuw. Tussen de zestiende en negentiende eeuw werd de kathedraal gebruikt als kroningskerk van de Hongaarse koningen. Op de top van de toren is nog steeds een replica te zien van de Hongaarse kroon.
Op het moment dat wij de kathedraal willen bezoeken is er precies een mis bezig. Tijdens de mis is het niet toegestaan om als toerist de Sint-Martinuskathedraal te bezoeken. We werpen een blik naar binnen en lopen langs de kerk terug richting het centrum. Op het plein achter de kerk zien we het holocaust memorial van Bratislava. Dit herinneringsmonument is geplaats op de plek waar eens de grote synagoge van Bratislava te vinden was. Het moment is opgericht in 1996 om de 105.000 Slowaakse Joden te herdenken die zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog, op de zwarte muur achter het monument is het silhouet van de oude synagoge te zien.

12:45 – antiek en souvenirwinkeltjes in Panksa

Na het monument slaan we linksaf en komen uit in op de Panska. In deze winkelstraat komen we enkele leuke antiekwinkeltjes tegen en bezoeken we wat souvenirwinkels. Ten hoogte van nummer 29 zien we een grappig standbeeldje dat verborgen is in de gevel van een winkel. Volgens sommige bronnen zou dit beeld er geplaatst zijn om een oude eigenaar van het pand belachelijk te maken. Deze zat achter het raam alle voorbijgangers in de gaten hebben gehouden. We slaan de eerste straat linksaf drinken wat uit het fonteintje en lopen onder de poort naar het vintagewinkeltje Nox voor wat thrift shopping.

13:10 – componisten zoeken

Na het shoppen lopen we verder de Ventúriska af. Daar zien we op de Universiteitsbibliotheek van Bratislava een plaquette van Franz Liszt tegen. Deze plaquettes zijn op meerdere gebouwen in de stad te vinden en markeren plaatsen waar beroemde componisten ooit gespeeld, gewoond of gewerkt hebben. Er zijn nog plaquettes van Mozart, Haydn, Hummel en anderen te zien op verschillende gebouwen in Bratislava.

13:15 – lunch bij Konditorei Kormuth

We slaan rechtsaf naar de Hlavné námestie en komen uit bij de Konditorei Kormuth. We waren er gisteren al een keertje langs gelopen en wisten toen al dat een taartje bij de Konditorei Kormuth onze lunch zou worden. Aan de buitenzijde lijkt het pand nog het meest op een antiekzaak. Eenmaal binnen word je tegengehouden door de ober die je vriendelijk vertelt dat je de zaak alleen mag betreden als je er bent om er wat te eten en te drinken. We zoeken een taartje uit in de vitrine en krijgen een plaatsje toegewezen bij het raam. We kijken onze ogen uit; alle muren en de plafonds zijn rijkelijk beschilderd en we komen er later achter dat zelfs de toiletten dezelfde uitstraling hebben. Bij de taartjes bestellen we wat potjes thee en een huisgemaakte limonade van viooltjes.  Alles wordt geserveerd in en op kitscherige kopjes, kannen en borden, geheel in stijl met de rest van de konditorei. De gebakjes zijn heerlijk. We proeven een gebakje met chocolade, een met walnoten crème en een prachtig gebakje in de vorm van een zwaan. Zelfs als de zaak niet zo mooi zou zijn, moet je er langsgaan voor de heerlijke gebakjes.

Na de lunch nemen we nog een kijkje aan de overkant bij de snoepwinkel Bon Manufaktur. In deze snoepwinkel worden alle snoepjes voor je neus met de hand gemaakt. Met name de lolly’s in alle vormen en kleuren zien er prachtig uit.

13:55 – het wapenmuseum en beklimming van de Michaeltoren

We lopen een klein stukje terug en komen weer uit op de Michalska slaan rechtsaf, komen langs ons hotel en lopen richting de Michaeltoren. In de toren is het wapenmuseum van Bratislava gevestigd. Alleen dit museum hadden we niet zo snel bezocht maar de combinatie van het museum, de beklimming van de toren en het daarbij behorende uitzicht zien we wel zitten. De toren en poort maakten ooit deel uit van de stadsmuren van Bratislava. De oudste delen van de poort stammen uit de dertiende eeuw, maar kreeg zijn huidige barokke uiterlijk in de achttiende eeuw. Op iedere verdieping zijn een paar vitrines te zien met daarin wapens uit verschillende tijdperken, soms aangevuld met uniformen en andere spullen die tijdens de oorlogen werden gebruikt. Onderweg komen we hellebaarden, zwaarden, prachtig bewerkte geweren en pistolen tegen. Eenmaal boven lopen we een rondje rondom de klokkentoren en genieten van de verschillende uitzichten over de stad.

14:15 – apotheekmuseum

We verlaten de toren en lopen verder de Michalska af. Na ongeveer vijftig meter zien we het apotheekmuseum van Bratislava. Aangezien dit een van de musea is die met de Bratislavacard bezocht kan worden, stappen we even naar binnen. Een streng ogende dame vertelt ons dat het verboden is om binnen foto’s dat maken we nergens aan mogen komen. Het museumpje stelt niet al te veel voor. Er staan enkele oude apothekerskasten, sommige nog gevuld met potjes.  Op de potjes staan alle namen van de ingrediënten in het Slowaaks, we proberen ze te ontcijferen zonder al te veel succes. Enkele minuten nadat we het museum zijn binnengelopen vervolgen we onze weg.

14:25 – Synagoge, streetart en de blauwe kerk

We verlaten het historische centrum van Bratislava heel even om enkele bekende bezienswaardigheden te bekijken die net buiten dit deel van de stad liggen. Als eerste lopen we richting de synagoge. Deze is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw in de kubistische stijl. Hij is ontworpen door Artur Szalatnai – Slatinsky. Op de bovenste verdieping van de synagoge zou een tentoonstelling zijn over de Joodse gemeenschap in Bratislava. We hadden ergens gelezen dat de Synagoge in de zomermaanden geopend was voor het publiek. Jammer genoeg blijkt dit vandaag niet zo te zijn en staan we voor een gesloten deur.

We lopen verder richting de St. Elisabethkerk. Deze kerk staat bij de meeste mensen beter bekend als de blauwe kerk. De St. Elisabethkerk is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw in de szecesszió stijl, deze stijl is het beste te omschrijven als de Hongaarse jugendstil. Voordat we bij de kerk zijn komen we nog twee prachtige street art kunstwerken tegen. Als eerste een slapende vos. Deze enorme murial is gemaakt door “Fat Heat” voor het Bratislava Street art Festival. Iets verderop zien we op de zijkant van een huis een ander kunstwerk van de “Street art Corp”.

Niet veel later komen we aan bij de St. Elisabethkerk in de Bezručova straat. Het is een bijzonder gebouw dat soms nog het meest lijkt op een creatie van Spanjaard Antoni Gaudí. De kerk is gebouwd door de architect Ödön Lechner die ook verantwoordelijk is voor enkele van de mooiste gebouwen in Boedapest. De kerk kan alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden, wel is het mogelijk om vanuit het voorportaal een blik in de kerk te werpen. De blauwe kleur is ook binnen overal terug te vinden. Ondanks het feit dat je de kerk niet kunt bezoeken, is het toch de moeite waard om de wandeling richting de kerk te maken. Als je er toch bent neem dan ook een kijkje bij de middelbare school aan de overzijde. Deze is in dezelfde stijl gebouwd als de kerk.

15:40 – Galéria NEDBALKA

We lopen terug richting het historische deel van het centrum van Bratislava naar de Galéria NEDBALKA. Het museum is te vinden in een van de oudste straatjes van de stad die gebouwd is op de resten van de stadsmuren van Bratislava. In het museum zijn enkele van de bekendste kunstenaars uit de Slowaakse geschiedenis terug te vinden. Een bezoek aan het museum begint op de bovenste verdieping. Je maakt een reis door de Slowaakse kunstgeschiedenis, op iedere verdieping zijn kunstwerken uit een bepaalde periode te zien. Het verhaal van het museum wordt verteld in ongeveer vijfhonderd kunstwerken in alle soorten en maten. We sluiten een bezoek aan het museum af met een kopje koffie op de eerste verdieping, dit kopje koffie zit inbegrepen in de entree. Op de begane grond is er een tijdelijke expositie te zien, in hal komen we Niemand (Picus) nogmaals tegen.

16:20 – Primaciálny palác

We lopen een klein stukje verder en komen uit bij het Primaciálny palác oftewel het primatiaal paleis van Bratislava. Het gebouw heeft een prachtige neoclassicistische façade, op het binnenplein staat een fontein van “Sint-Joris en de Draak”. In het paleis dat ooit gebouwd is als de woning van de aartsbisschop is vandaag de dag de werkkamer van de burgemeester te vinden. De beroemdste kamer van het paleis is de spiegelkamer. Nadat we uiteindelijke entree gevonden hebben lopen we een trap op, kopen een entreeticket en brengen een kort bezoek aan de stijlkamers van het paleis. De verschillende ruimtes zijn mooi ingericht. We lopen door de verschillende ruimtes, komen uiteindelijk uit bij de kapel, draaien om en zoeken rustig de uitgang. De spiegelkamer was niet toegankelijk voor het publiek, wel konden we van voor de deuren naar binnen kijken.

In een van de ruimtes op de begane grond was nog een kleine tentoonstelling van kunstwerken gemaakt van ijzerdraad. We lopen even langs de “kunstwerken”, kopen een souvenirtje en gaan richting het stadsmuseum van Bratislava

16:50 – stadsmuseum van Bratislava

We maken ons op voor het volgende museum, maar om eerlijk te zijn is onze spanningsboog voor musea niet heel groot meer. We brengen een kort bezoek aan de kelders van het museum, waar voornamelijk kerkelijke kunst te zien is uit de middeleeuwen en wat bodemvondsten. Daarna beklimmen we de toren, onze derde toren van de dag, genieten wederom van het uitzicht, slaan de rest van het museum over en gaan richting de uitgang.

17:10 – de beelden van Bratislava

Op het plein voor het stadsmuseum lopen we een klein rondje over de toeristische markt om vervolgens op zoek te gaan naar de beroemde beelden van Bratislava. De Napoleon soldaat zien we staan op het plein voor het museum. Lachend leunend over een bankje kijk hij je uitnodigend aan om bij hem te komen zitten. Dit wordt door behoorlijk wat mensen gedaan waardoor er soms zelfs een rij bij het beeld te vinden is. Tegenover de Napoleon soldaat staat het beeld strazna buka in zijn huisje de wacht te houden. Op de hoek van het plein staat Schöne Náci en neemt zijn hoed af voor de voorbijlopende toeristen. Het is een van de weinige standbeelden in dit deel die op een echt persoon is gebaseerd. Schöne Náci was de kleinzoon van een beroemde clown, die probeerde weer wat geluk in het straatbeeld van Bratislava te brengen. We lopen iets verder de Rybárska brána op en zien het beroemdste beeld van Bratislava, Cumil de schrijnwerker. Hangend uit een riool kijk hij relaxed de straat in terwijl de ene na de andere toerist bij hem plaatsneemt. Wij volgen dat voorbeeld en lopen door naar het stadspark van Bratislava.

In dit park zien we nog een beeld van Hviezdoslavov Pomnik en als laatst zien we Hans Christan Anderson staan. Onderweg kopen we een ijsje bij Luculus, misschien wel de beste ijssalon van Bratislava en op de terugweg doen we een drankje bij 17’s bar. We proeven er een lokaal biertje van de tap, Matuška Apollo Galaxy. Na het drankje gaan we terug richting het hotel om ons even op te frissen.

Tijdens deze wandeling langs de bekendste beelden van Bratislava zochten we tevergeefs naar het beeld Paparazzi. Deze fotograaf zou ergens op een hoek moeten staan terwijl hij stiekem foto’s van voorbijgangers maakt. Later kwamen we erachter dat het beeld tegenwoordig in de ufo bovenop de brug te vinden is

19:30 – diner bij Gatto Matto

We hebben om 19:30 gereserveerd bij het restaurant en als je in de zomermaanden op het terras wilt zitten dan kun je het beste tijdig reserveren. Kijk wel goed waar je reserveert, Gatto Matto heeft drie filialen in de stad, een bistro een trattoria en een restaurant. Wij hebben gekozen voor de laatste.
Naast de gewone kaart werken ze in het restaurant met dag- en weekspecialiteiten. Als voorgerecht neemt Mayke de bruschetta met gegrilde courgette en verse kruiden en ik de gegrilde octopus. Onze dochter kiest ervoor om alleen een om pizza te nemen. Als hoofdgerecht bestelt Mayke de ravioli en ik de kalfsbiefstuk op bedje van zwarte risotto. De obers zijn er vriendelijk en het eten is met veel liefde en passie bereid. Een perfecte afsluiting van onze dag in Bratislava.

Na het dessert genieten we na van een heerlijk diner terwijl we door de straten van het historische centrum terug naar ons hotel slenteren. Het is een drukke dag geweest waarin we behoorlijk wat kilometers en trappen bedwongen hebben. Toch hebben we het gevoel dat de stad nog behoorlijk wat geheimen voor ons heeft en dit bezoek zal zeker niet het laatste zijn.

Bratislava is een stad waar je gemakkelijk enkele dagen kunt doorbrengen. Wij hebben tijdens onze dag in de stad ervoor gekozen om min of meer binnen het historische centrum van de stad te blijven. Hierdoor hebben we wel een aantal bekende bezienswaardigheden in Bratislava gemist. De bekendste zijn:

  • Het kasteel van Devin
  • Het Slowaaks nationaal museum
  • Ufo-observatiedek op de burg
  • Het Grassalkovichpaleis
  • De omgekeerde piramide van de Slowaakse radio

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden