Timisoara ligt in Roemenië. Sinds kort kun je hier voor een spotprijs met Wizz air naar toe vliegen. Eerlijk gezegd hadden we, voordat Wizz air het als bestemming toevoegde, nog nooit van deze stad gehoord. De naam klonk exotisch en maakte ons nieuwsgierig.  Dus toen we deze zomer op onze roadtrip door midden-Europa in de buurt waren moest deze stad uiteraard worden aangedaan. Daarnaast is Timisoara in 2021 culturele hoofdstad van Europa, dat wekt natuurlijk nogal wat verwachtingen. We hebben met behulp van tripadvisor en de nachtportier van ons hotel een leuke route door de stad bedacht.

Tijdens onze dag in Timisoara zien we dat de stad duidelijk aan het toewerken is naar 2021, in dat jaar moet de stad er perfect uitzien, dat betekend voor nu dat veel gebouwen in de steigers staan en een aantal musea een opknapbeurt krijgen. Ondanks dit kun je goed zien dat de stad een rijke historie heeft en in het verleden een rijke en welvarende stad is geweest overal komen we prachtige huizen, gebouwen en pleinen tegen.

08:30 uur – ontbijt

Onze dag begint in het hotel met de tropische naam Boavista, waarom het hotel vernoemd is naar één van de Kaapverdische eilanden is ons een raadsel. Aan de buitenkant ziet het hotel eruit als een blokkendoos uit de jaren tachtig, maar van binnen is het een mooi boetiek hotel. We nemen een stevig Roemeens ontbijt op het terras en gaan te voet op weg naar de stad. Vanuit het hotel is het ongeveer een kilometer lopen naar de rand van het centrum. Voor dat we vertrekken lopen we eerst naar de overzijde van de straat naar de pinautomaat. We gaan er van uit dat je op veel plaatsen niet met je pinpas kan betalen en nemen het zekere voor het onzekere. Naast ons hotel is een sportcentrum met op het parkeerterrein enkele gouden beelden van beroemde bodybuilders. Natuurlijk ontbreekt het beeld van Arnold Schwarzenegger er niet.

De weg naar het centrum is niet bepaald hoopgevend voor de rest van de dag. De drukke straat is links en recht omgeven door typische Oostblok flats. We lopen langs ietwat verwaarloosde parkjes. Gelukkig zon schijnt al voorzichtig door de bewolking en het lijkt een mooie dag te gaan worden. Als we bij de rotonde uitkomen, steken we schuin over en vinden het wandelpad dat langs het Begakanaal loopt. Op advies van onze nachtportier, die ons gisteravond van de nodige tips voorzien heeft, startten we onze dag in het park langs het kanaal.

09:30 uur – Begakanaal

We lopen via het Begakanaal richting de historische binnenstad van Timisoara. Het Begakanaal werd gegraven om de stad aan te sluiten op de rivier de Donau. Het loopt langs het centrum van de stad, op de oevers is aan beide kanten een wandel- en fietspad. De Roemenen komen hier graag de drukte van de stad ontvluchten. Het is een fijne plek om de dag te beginnen. Zo vroeg in de ochtend wordt er volop hardgelopen en gefietst. Ook zijn er kinderen op het kanaal aan het kanoën en wordt er veel gewandeld. Oudere inwoners zitten langs het kanaal op een krukje te kijken naar hun dobber. Langs de kades van het kanaal staat veel street art en graffiti op de muren. Vooral de murial van de rugbyers trok onze aandacht. Overal aan het kanaal vind je restaurants en bars waar het later op de dag waarschijnlijk erg gezellig is. Op het water zijn enkele boten ingericht als terras, deze zijn nu allemaal nog gesloten.

10:15 uur – Communist Consumer Museum/ Muzeul Consumatorului Comunist

Via de Bulevardul Mihai Viteazu lopen we naar het Communist Consumer Museum op de Strada Arhitect Laszlo Szekely 1. Net als we denken dat we voor derde keer verkeerd gelopen zijn, zien we ineens de ingang van het cafémuseum.  We lopen naar binnen waar de barman ons de weg naar de kelder wijst waar het “museum” gevestigd is. Dit minimuseum en café lijkt nog het meest op een hele rommelige vintagewinkel. Het Communist Consumer museum heeft een collectie alledaagse voorwerpen uit het communistisch tijdperk. Ze laten in vier zeer rommelige kamers zien welke spullen men gebruikte in het communistische Roemenië. We zien puzzel met de afbeelding van het voormalig Joegoslavië, hetzelfde poppetje in tien verschillende kleuren en meubilair dat zijn beste tijd heeft gehad. Grappig om te zien.

Je bent wel zo uitgekeken in de kleine kelder en we besluiten om op het mooie terras een kopje koffie te drinken. Naast de kelder zijn ook overal in het café nog oude spullen uit het communistisch tijdperk te vinden. Het “museum” kan gratis bezocht worden, al wordt er wel van je verwacht dat je na een bezoek een drankje neemt in het café.

11:00 uur – orthodoxe kathedraal van Timisoara

We keren terug naar de oevers van het Begakanaal en steken het kanaal via een brug over naar het centrum van de stad. Vanaf de brug kun je het kleurrijke dak van de Orthodoxe kathedraal al zien. Door het parkje lopen we richting de kerk, dit soort kleine groene parkjes kom je overal in de stad tegen en geven Timisoara een zijn typische groene uitstraling. De orthodoxe kathedraal van Timisoara is nog niet zo oud en stamt uit 1937. De architectuur van de kathedraal is gedeeltelijk geïnspireerd op de Byzantijnse bouwstijlen, dit is uniek voor een geloofsgebouw in dit deel van de wereld. De kathedraal wist de Tweede Wereldoorlog en het communisme te overleven. Volgens goed orthodox gebruik is de kathedraal overdadig versierd met veel goud en iconen. De gelovigen in de kerk bidden bij de verschillende iconen en kussen de iconen. Op het moment dat wij de kathedraal willen bezoeken is een dienst gaande. We werpen een blik binnen en zien een volle kathedraal waar al zingend gebeden wordt. We besluiten daarom niet te lang te blijven en gaan door naar het Piata Victoriei.

11:15 uur – Piata Victoriei

Het Piata Victoriei was de plaats waar de revolutie in Roemenië in 1989 begon. Sinds de Tweede Wereldoorlog leefden de Roemenen onder het communistisch regime. Nicolae Ceaușescu was sinds 1967  de dictator van Roemenië. Hij was een van de wreedste dictators in het Oostblok. Zijn regering werd gekenmerkt door persoonsverheerlijking en een zeer strenge geheime dienst die het gehele land controleerde. In december 1989 begon echter hier in Timisoara protesten die het einde betekende van het communistisch regime. Het Piata Victoriei is een van de grootste pleinen van de stad. Aan de ene kant staat de Orthodoxe kathedraal en aan de andere kant de opera van Timisoara. Het plein wordt omzoomd door grote hoge gebouwen. Je ziet dat dit ooit prachtige gebouwen zijn geweest, maar er is helaas veel verval. Gelukkig wordt er momenteel hard gewerkt aan de  renovatie van de stad waardoor de stad over enkele jaren een compleet nieuw uiterlijk zal hebben. Het hart van het plein wordt gevormd door een groen gazon waar kleurrijke bloemen zijn geplant en een fontein waar de duiven gezellig een bad nemen.

11:30 uur – Alba Julia

Via de Strada Alba Julia lopen we naar het tweede mooie plein van de stad. De straat is leuk versierd met tientallen gekleurde paraplu’s. Een vrolijk zicht. We lopen in de straat de toeristische informatiedienst binnen, maar de dame achter de balie kan ons weinig meer vertellen dan we al te weten waren gekomen van de nachtwaker van het hotel. Wel verteld ze dat er nog enkele mooie plaatsen in de buurt van de stad liggen. Naast het bureau voor toerisme zit een Italiaanse ijssalon. Met dit warme weer gaat een ijsje er wel in. Halverwege de straat staan we even stil bij een fontein. Het is een kubus waarop alle namen staan van de slachtoffers van de revolutie in 1989.

11:45 uur – Piata Libertati

Het volgende plein is het Piata Libertati. Wederom mooie gebouwen, maar hier ook veel verval. Jaren van verwaarlozing hebben een zware tol geëist. Ondanks het feit dat Roemenië bij de Europese Unie hoort, is er van enige welvaart en vooruitgang op dit plein nog niet heel veel te merken. De trammetjes die ratelend over het plein gaan zijn nog uit het communistische tijdperk. Toch heeft het wel een bepaalde charme. Het heilig hart beeld, wat wel mooi gerestaureerd is, heeft gezelschap van weer veel duiven en op de achtergrond hoor je en orkest oefenen in het opera gebouw. Het is net een mooie oude film. Het plein zelf heeft pas een grootscheepse opknapbeurt gekregen. Alle bomen en plantsoenen zijn weggehaald en hebben plaats moeten maken voor straatwerk. Tegelijkertijd is het plein autovrij gemaakt.

De straatjes achter het Piata Libertati zijn erg gezellig. Hier heb je verschillende leuke restaurants en terrasjes. We ontdekken een leuk vintagewinkeltje, Ozz Vintage. We scoren er een gave pet en een mooie slangenleren clutch. Het winkeltje is een mix van oude en nieuwe spulletjes. Veel handgemaakte sieraden en een gedenkbordje van het huwelijk van Charles en Diana, als dat geen vintage is. We struinen nog wat door de straatjes en lopen uiteindelijk terug richting de terrassen.

12:45 uur- Grill en Chill

Inmiddels hebben we honger gekregen en het terras van Grill en Chill in de Strada Eugeniu de Savoya lijkt aanlokkelijk. Binnen staat echter de airco aan en op advies van de serveerster nemen we binnen plaats. Grill en Chill heeft zoals zijn naam doet vermoeden verscheidene grillspecialiteiten op de kaart staan. Op een grote Josper grill worden achterin de keuken door de chef alle gerechten klaargemaakt. Op de kaart staan verschillende lokale vleessoorten en grill klassiekers met vlees uit alle hoeken van de wereld. We bestellen een portie spareribs en een kalfskotelet. Beide zijn mooie simpele goed gebakken vleesgerechten. Uiteraard bestellen we er een lokaal biertje bij tegen de dorst. Na een kopje koffie vragen we de rekening en vervolgen we onze weg door de stad.  De prijzen in Timisoara liggen hoger dan de andere delen in Roemenië, maar zijn in vergelijking met Nederland nog steeds erg laag.

13:55 uur – Pita Unirii

Het volgende mooie plein is het Pita Unirii. Dit is prachtig. Hier zie je hoe hard Timisoara aan het werk is om de stad tot een cultureel hoogtepunt te maken. Het merendeel van de kerken en paleizen is prachtig opgeknapt en andere staan nog in de stellage. Het Bruck House is een prachtig gekleurd voorbeeld van de barokke stijl die je hier zoveel ziet. Het groen, rode huis steekt vrolijk af tegen de andere gebouwen.

Het plein zelf is groot met in het midden een groot omheind grasveld. Dit zorgt voor een chique uitstraling. Aan de randen van het plein zijn veel terrasjes te vinden.  We bezoeken eerst de Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timișoara aan de linkerzijde van het plein, de ingang van deze kerk is in een andere straat.  Vervolgens steken we het plein en bezoeken we de Catedrala romano-catolică „Sfântul Gheorghe”. Vanaf deze kathedraal lopen we naar het museum van de revolutie.

14:30 uur – museum van de revolutie

Op kleine afstand van het plein zit het Museum van de Revolutie van 1989. Voor de ingang van het museum staat een stukje van de Berlijnse Muur en op de zijmuur is een murial aangebracht. In een tentoonstelling en film wordt uitgelegd wat er gebeurd is in die dagen van december 1989. Het is helaas een grote brei van foto’s en tekst die het geheel nogal saai maakt, de film geeft wel een goed beeld van de revolutie, maar is erg langdradig. Op de foto’s zien we de groepen demonstranten staan op het Piata Victoriei voor de orthodoxe kathedraal. Dankzij het gevecht dat de inwoners van de stad geleverd hebben kwam de revolutie op gang en werd het communisme uit Roemenië verbannen.

Jammer genoeg is het gebouw waar het museum in gehuisvest is langzaam aan het instorten en ruikt het er alsof er iemand in 1989 is doodgegaan en nog steeds daar ligt. Dit kan natuurlijk expres zijn gedaan om de bezoeker mee terug te nemen naar de tijd van het communisme, maar wij vermoeden dat het gewoon achterstallig onderhoud is. We vertrekken snel en gaan weer terug naar het Piata Unirii.

15:10 uur – Drunken Rat pub

Op de hoek van Piata Unirii, tegenover de Sfântul Gheorghe zit een bar met een leuke naam, de Drunken Rat Pub. Het kwik is ondertussen gestegen tot ruim boven de dertig graden en we zijn wel toe aan een drankje. De Drunken Rat pub heeft een eigen biertje, de Drunken Rat unfilterd wat we uiteraard proberen. Het bier is op meerdere plaatsen in de stad te verkrijgen, maar alleen in deze bar vind je het van de tap. De dame die ons bediend vind het behoorlijk spannend dat ze toeristen moet bedienen. Zenuwachtig probeert zo ons in haar beste Engels te helpen.

15:45 uur – winkelen

We hebben, denken we, inmiddels alle bezienswaardigheden in het centrum gehad (later blijkt trouwens van niet) en besluiten op zoek te gaan naar andere leuke winkels. We vinden een foute souvenirwinkel waar je allerlei toeristische rommel kunt kopen en scoren een mok voor een vriendin van ons, die mokken uit alle landen spaart. Hoe fouter hoe beter en dan ben je in dit winkeltje aan het goede adres. We hebben via tripadvisor een leuke bar en platenzaak gevonden net buiten het centrum die redelijk op de route ligt naar ons hotel en we besluiten daarnaartoe te lopen.

16:30 uur – Vinolotec

Vinolotec zit op de Strada General Henri Berthelot 6. Dit is een leuk café/winkel waar ze tweedehands en nieuw vinyl verkopen en unieke lokale bieren hebben. De bardame weet je alles te vertellen over de verschillende bieren die ze verkoopt. Ze vindt het bovendien erg leuk om West Europeanen te ontvangen in het café. In de bar worden verschillende craftbieren verkocht van lokale brouwerijen die bijzondere dingen maken. Op het moment dat we er zijn, het aanbod wisselt, heeft ze een groot aantal bieren van brouwerij Hop Hooligans in de koelkast staan. Na een lekker biertje en wat toffe vinylvondsten gaan we terug naar ons hotel. We hebben op deze warme dag dringend behoefte aan een frisse douche en de verkoeling van de airco in de hotelkamer.

19:30 uur – Sabres

We eten vanavond in een van de mooiste restaurants van de stad, restaurant Sabres aan de Strada Craiova. Sabres is een Italiaans visrestaurant. Het restaurants ligt op ongeveer tien minuten lopen vanaf ons hotel. Na een korte wandeling worden we vriendelijk ontvangen door een van de obers die een beetje paniekerig kijkt als we zeggen dat we niet gereserveerd hebben. Na overleg met wat collega’s vertelt hij ons dat er buiten geen plaats meer is, maar als we willen binnen kunnen gaan zitten. Binnen in het restaurant zijn verschillende prachtige ruimtes gecreëerd waardoor je niet het gevoel hebt in een groot restaurant te zitten.

We krijgen de menu’s bestellen wat te drinken en krijgen bij de drankjes een amuse aangeboden. Als voorgerecht bestel ik de gegrilde inktvis en als hoofdgerecht nemen we een hele gegrilde zeebaars om te delen. Het voorgerecht komt vrij snel en ik geniet van een perfect gegaarde inktvis op een bedje van aardappelen en wat salade. Terwijl we wachten op het hoofdgerecht begint er op het terras een jazz-trio livemuziek te maken. Na iets langer wachten dan normaal krijgen we met veel excuses de zeebaars geserveerd. Het is een heerlijke vis die we met zijn drieën in mum van tijd soldaat maken. Als wij vertellen dat we geen nagerecht willen, maar slechts een kopje koffie vertelt de ober ons dat het restaurants ons graag een nagerecht willen aanbieden. Dit, omdat het hoofdgerecht zolang heeft geduurd. Natuurlijk slaan we dit niet af, maar zolang duurde het niet en het was zeker niet nodig ons iets aan te bieden. We krijgen alle drie een vers gemaakte tiramisu. Na een kopje koffie vragen we de rekening en lopen terug naar ons hotel.

Timisoara is een bijzonder leuke bestemming voor een korte stedentrip. In een of twee dagen heb je zo goed als alle bezienswaardigheden van de stad wel gezien zonder dat daarvoor je benen onder je komt moet uitlopen. Wij hebben op één dag een groot deel van de bekendste bezienswaardigheden in de stad gezien, maar nog niet alles. Wil je nog meer uit je dag halen als dat wij hebben gedaan zijn er nog enkele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De bekendste zijn:

  • Het bastion van Timisoara
  • Poligon MAG Technia
  • De synagoge van Timisoara
  • Kledingwinkels en boetieks vind je in de Lulius Mall