Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

New York met kinderen

Al jaren slepen wij onze dochter, ze is inmiddels 9 jaar, overal mee naar toe. Ze heeft daar over het algemeen weinig zelf over te zeggen en klaagt daar niet over. Één bestemming staat bovenaan haar verlanglijstje; New York. Aangezien ik er zelf ook al jarenlang naar toe wil en mijn man superenthousiast terugkwam van zijn New York reis, is onze bestemming voor de herfstvakantie snel bepaald. Via Tui komen we een hele mooie aanbieding tegen die ons over de streep trekt. NYC is niet bepaald goedkoop, maar de stad is het wel dubbel en dwars waard. We zijn 5 volle dagen in New York en hebben besloten dat onze dochter ook één dag mag bepalen waar we allemaal naar toe gaan. Ze heeft haar ideeën opgedaan via films, tips van vrienden en via de Capitoolgids van New York. Aan de hand hiervan hebben wij een route bepaald die we vandaag gaan lopen.

te-voet-nyc

Veel van de bezienswaardigheden die ze wil bekijken zijn te voet goed te bereiken, bovendien is niets zo leuk als gewoon door de stad New York te lopen. Je komt vanzelf allerlei leuke dingen tegen. Het voelt in New York altijd alsof je op een filmset rondloopt. We slapen op het eiland Manhattan vlak bij Times Square en kunnen dus de metro makkelijk ontwijken. Voor dat we vertrokken hebben we online een New York CityPASS gekocht. Deze pas kun je tijdens je verblijf in Ney York behoorlijk wat geld besparen.

8:00 uur – goodmorning New York!

Het tijdsverschil tussen New York en Nederland is 6 uur waardoor we allemaal lekker op tijd wakker zijn. Hoewel we normaal gesproken op vakantie graag wat langer uitslapen is vroeg uit bed komen door de jetlag ineens geen probleem meer. Vanaf ons hotel hebben we echt een fantastisch uitzicht op Hell’s Kitchen. Je krijgt hier echt een beetje Gotham gevoel met alle oude wolkenkrabbers, bakstenen huizen met noodtrappen aan de zijkant en watertorens op de daken. Batman kan ieder moment voorbijvliegen. Bovendien ligt het hotel op steenworp afstand van Times Square. Hoewel we rustig de hele dag van het uitzicht zouden kunnen genieten, gaan we de stad in, op naar het ontbijt.

9:00 uur – Dunkin’ Donuts

Op 8th Avenue gaan we eerst even langs Dunkin’ Donuts. We hebben ook een ontbijtbuffet in het hotel, we hebben onze dochter beloofd dat het haar dag is en dus starten we die met donuts bij het ontbijt. “Want dat doen ze in de films ook”, aldus dochterlief. Dunkin’ Donuts heeft alleen al in onze buurt een kleine 20 filialen, verblijf je op Manhattan, dan zit er altijd wel eentje in je buurt.
new-york-3

9:30 uur – Top of the Rock

Het is vandaag zondag en dus is het lekker rustig op straat. Buiten wat hardlopers en toeristen zijn er nog weinig mensen te vinden op straat. We lopen naar Rockefeller Center om vanaf de Top of the Rock het uitzicht over New York te bekijken. Voordat we het Rockefeller Center ingaan zeggen we eerst even gedag tegen het beeld van Bart Simpson op 6th avenue en lopen we langs de wereldberoemde lichtreclame van Radio City Musichall.
new-york

Omdat we zo vroeg zijn is het lekker rustig bij Top of the Rock. Er wordt ons gezegd dat door de bewolking het uitzicht wat minder is. We wagen het er toch op en gaan naar boven. Voordat je de lift pakt loop je eerst langs een expositie die wat meer verteld over de bouw van het Rockefeller Center en Rockefeller zelf. Uiteraard gaan we op de foto alsof we zelf in de jaren 30 de wolkenkrabber gebouwd hebben. We nemen de lift, die razendsnel gaat, en stappen uit op het observatiedek. Hoewel je inderdaad niet heel erg ver kunt kijken, Empire state verdwijnt gedeeltelijk in de wolken, is het uitzicht nog steeds erg tof. Aan de ene kant kijk je op de stad en het Empire state Building. Aan de andere kant kijk je uit over Central Park, waar we later op de dag naartoe zullen gaan. We klimmen nog wat hoger voor we weer met de lift terug naar beneden gaan. We lopen nog even door het Rockefeller Center heen en verlaten weer aan de voorkant bij Rockefeller Square, het pand.top-of-the-rock

10:30 uur – Lego Store

Inmiddels zijn alle winkels in de buurt ook open en dat betekent: op naar de Lego Store aan de overkant van het plein. De grote kerstboom op het Rockefeller Square is er nog niet, maar er wordt al wel volop geschaatst op de schaatsbaan bij het Rockefeller Center. Wij slaan het schaatsen over en duiken de Legowinkel binnen. De legowinkel is een voor de echte Legofan zeker een aanrader. Je kunt er je eigen legopoppetjes samenstellen met keuze uit diverse onderdelen. Via virtual reality kun je iedere Lego-set tot leven zien komen, er zijn bijzondere Lego-sets te koop en er staan levenshoge bouwwerken die de stad New York voorstellen. Je hoeft niet per se iets te kopen, alleen rondkijken is al leuk. Onze dochter scoort hier wel alvast een souvenirtje. Je kunt een poppetje samenstellen met een T-shirt met “I love New York” erop. Voor onze eigen Legofan een supersouvenir.lego-store

11:00 uur – koffie bij Trump

Via 5th avenue en Saint Patricks Cathedral gaan we richting Central Park en een snoepwinkel waar we over gehoord hebben. Onderweg komen we langs de Trump Tower. Uiteraard wil onze dochter, nieuwsgierig als ze is, wel even binnen kijken. We besluiten om bij de Starbucks in de toren even wat te drinken. Ondertussen vergapen we ons aan de absolute lelijkheid van het interieur van de toren. De Trumptoren is een afspiegeling van de man zelf. Groots, protserig, overdadig versierd en zonder enige inhoud. Alles afgewerkt met een glimmend laagje koper. Naast de Starbucks en de koffietent in de kelder is er een giftstore waar je allerlei souvenirs van de Trumpfamilie kunt kopen.trump-tower

11:20 uur – Dylan’s Candy Bar

We wijken even af naar rechts en komen via Madison Av., Park Av. en Lexington Av. op de hoek van 3th avenue en 60th street terecht. Hier zit Dylan’s Candy Bar een van de grootste snoepwinkels van New York. De winkel is een soort van moderne versie van de Willy Wonka snoepfabriek. Er is snoepjesbehang, de trap is van snoepjes en de pilaren van de winkel zijn gigantische lolly’s. Aan de muren kun je in alle kleuren van de regenboog jellybeans vinden en de meest fantastische snoepsoorten die je maar kunt bedenken. Onze dochter waant zich in de zevende hemel. Boven in de winkel kun je ook wat drinken en allerlei fantastische milkshakes bestellen. Uiteraard wordt er een zakje jellybeans in diverse kleuren en smaken gekocht voor de rest van de dag.dylans-candy-bar

12:05 uur – Central Park

Via de Eastdrive gaan we het park in. Central Park is vooral op zondag een leuke plek om rond te dwalen. De New Yorkers zelf zoeken op deze dag zelf ook vaak het park op om lekker te picknicken, wandelen of te sporten. Er varen bootjes op de vijvers en door het park rijden koetsen met toeristen. Onze dochter klimt en klautert even op de grote rotsblokken vlak bij de ingang voordat we verder lopen richting het Conservatory Water.
central-park-rotsblokken

Onderweg lunchen we op typisch New Yorkse wijze; met een hotdog van een van de karretjes in het park. Zittend op een bankje in het zonnetje is het goed toeven in het park.
lunch

We gaan weer verder richting het water.
Hier vlak bij staat namelijk het doel van onze wandeling door Central Park, het Alice in Wonderland standbeeld. Onze dochter is groot fan van de avonturen van Alice en wil graag het beeld zien. Er wordt even op het beeld geklommen en aan tafel gezeten bij de Gekke Hoedemaker en Alice. We blijven ook even staan kijken naar de bootjes die op de vijver heen en weer gestuurd worden. Op deze vijver mogen modelboten varen. Je kunt er eentje huren, maar er zijn ook enkele liefhebbers die hun eigen boot hebben meegenomen en er vaart een nogal uit de kluiten gewassen badeend rond. Naast de vijver staat ook nog een beeld van Hans Christiaan Anderson, waar in de zomer altijd verhalen worden voorgelezen. Dochterlief kruipt even op schoot en bekijkt het boek van het standbeeld.

eindfoto
Vanaf hier steken we het park dwars over richting het Museum of Natural History, maar niet voordat we onze dochter het monument voor John Lennon hebben laten zien. Hij werd hier vlak bij vermoord toen hij uit zijn appartement kwam. Er zit een muzikant bij het monument Beatlesliedjes te spelen, terwijl toeristen over elkaar heen buitelen om een foto te maken van het Strawberryfields monument. Ook komen we onderweg nog een groep straatartiesten tegen. Met veel bombarie en flauwe grappen betrekken ze het publiek bij hun act. Voornamelijk om het publiek en de deelnemers zo veel mogelijk geld af te troggelen. Uiteindelijk komt er van heel de spannende act weinig terecht, maar grappig waren ze wel.
alice
strawberry-fields

13:36 uur – Museum of Natural History

Op 81th street en Central Park avenue West zit het wereldberoemde Museum of Natural History. Dit was misschien wel hetgeen wat onze dochter het liefste wilde zien in New York. Natuurlijk geïnspireerd door de film “Night at the Museum” waarbij het hele museum ’s nachts tot leven kwam. Uiteraard hebben we wel even uitgelegd dat de beelden hier niet echt tot leven komen ’s avonds, maar toch moest dit op het programma. Eerlijk is eerlijk, het museum stelt absoluut niet teleur. Het is echt fantastisch en heel erg groot. We maken dus wel enkele keuzes. We starten bij de werelddelen. Afrika, Azië, en Amerika. We zeggen uiteraard even gedag tegen Dumdum, het Paaseiland standbeeld, wat helaas hartstikke nep is. Maar dit mag de pret niet drukken.

Echt indrukwekkend is de afdeling met dinosaurussen. Wat een gave skeletten hebben ze hier. Een enorme Tyrannosaurus rex steekt zijn hoofd om de deur van de zaal heen. Er staat een Triceratops klaar om ons met zijn hoofd te rammen en de Pterodactylus vliegt boven ons hoofd.
natural-history-dinos
Bij binnenkomst mochten we ook kiezen uit een van de shows die het museum aanbiedt. We kozen voor de show over het heelal. We nemen plaats in het Hyden planetarium Space Theatre voor een film over donkere materie. Ik heb eigenlijk niet zo veel met het heelal, maar deze film is werkelijk indrukwekkend. Het Engels is zelfs voor onze dochter van 9 goed te volgen. Alles wordt erg begrijpelijk uitgelegd en met fantastische beelden ondersteund. Na ongeveer 45 minuten is de show afgelopen en gaan we verder naar de zaal rondom Ocean life. In deze enorme ruimte vind je veel opgezette oceaandieren en leer je alles over het leven in de grote zeeën. De ruimte is grotendeels gevuld met een enorme grote walvis. We lopen nog even langs de zoogdieren en gaan richting de uitgang.

natural-history-oceaan

16:47 uur – terug richting Times Square

Na ongeveer drie uur museum zijn we wel uitgekeken. We merken dat ondanks dat het een supertof museum is de spanningsboog wel wat aan het afnemen is. Tijd voor een drankje. We lopen terug richting ons hotel in de buurt van Times Square. Vanaf hier nog best wel een flinke wandeling, maar niet vervelend om te doen. We volgen Central Park West tot aan Columbus Circle en lopen daarna Broadway op. Onderweg duiken op Broadway even een café in om wat te drinken. We willen eigenlijk bij Ellen Stardust Diner wat eten. Hier word je bediend door aankomende Broadway sterren die hun bestellingen al zingend bij je afleveren. Helaas staat er zo’n lange rij voor de deur dat we dit maar overslaan.
straatbeeld
stardust

 

17:47 uur – Disneystore en M&M Store

Wat is er nu leuker dan een winkel vol chocolade en een winkel vol Disneyspulletjes? We moeten eraan geloven, het is Dochters Dag dus op naar de Disneywinkel op Times Square. De winkel is gigantisch en je wordt begroet met welgemeend Hakuna Matata. Alle poppen, speeltjes, knuffels en outfits worden uitgebreid gekeurd en bekeken. Hier zal deze week het vakantiegeld nog wel besteed gaan worden. Daarna naar de M&M winkel. Hier staat alles in het teken van de kleine chocolade snoepjes. Je kunt er allerlei merchandise kopen rondom de cartoon figuurtjes uit de reclames en ze hebben er verschillende M&M in andere kleuren en smaken dan normaal. Natuurlijk kun je ook gewoon je favoriete M&M kleur kopen. De hele winkel ruikt naar chocolade.
m&m

 

18:50 uur – lichtjes op Times Square

We eindigen onze dag op Times Square. We nemen plaats tussen de toeristen op het grote platform en genieten van de mensen en de lichtjes. Al die reclames en al die mensen, het verkeer, de drukte. Het is overweldigend en het is wel fijn om hier gewoon even relaxed te zitten en rustig te kijken. Wat een fantastisch gekkenhuis. Ik had niet gedacht dat ik New York zo tof zou vinden. De stad voelt alsof je een oude bekende ziet. Ieder straathoek, elke beeld, iedere avenue heb je al zo vaak gezien op in series en films dat de stad vreemd genoeg erg vertrouwd voelt.
lichtjes-time-square

 

19:30 uur – diner

Uit eten gaan in New York met kinderen is niet moeilijk. Er is aanbod genoeg. Uiteraard vind je erg veel fastfood ketens, maar er zijn ook genoeg restaurants waar je wat uitgebreider kunt dineren. We besluiten ergens snel een hamburger te eten en gaan dan weer terug naar ons hotel. Moe en voldaan rollen we na deze dag ons bed in.
new-york-2

 

Naast onze dag zijn ook de volgende dingen leuk om te doen met kinderen:

Uitzicht vanaf One Worldtrade Center. Erg indrukwekkend, supermooi uitzicht en de lift naar boven is al een belevenis.

Koreaans BBQ, in Nederland nog niet zo bekend, maar Koreaans BBQ’en is heerlijk en de kinderen vinden het ook lekker. Op 32 Street tussen Broadway en 5th Avenue vind je veel van dit soort tentjes.

Central Park Zoo, wij waren er te kort voor, maar de Zoo in Central park is ook erg leuk. Zo kun je van Central Park ook een hele dag maken.

Boottocht rondom Manhattan, Circle Line. Bekijk vanaf de boot het eiland Manhattan en zie alle uitzichten die je kent van de films met natuurlijk het Vrijheidsbeeld.

Uitzicht vanaf het Empire State building in de nacht. Empire State is al lang niet meer het hoogste gebouw, maar wel een met een fantastisch uitzicht. Vooral ’s avonds kun je hier erg goed alle lichtjes van New York bekijken en is het ook niet zo druk.

Musical bezoeken. Er zijn iedere avond vele musicals om uit te kiezen. Het niveau is erg hoog en ze zijn zonder uitzondering allemaal goed. Bij het ticketoffice op Times Square kun je vanaf 16.00u goedkopere tickets scoren voor een musical die avond. Neem je eigen eten en drinken mee, dat mag allemaal. Bovendien zijn de pauze drankjes in New York erg duur.

New York met kinderen is fantastisch. Er is hier zo veel leuks te doen en te beleven voor kinderen. Je zou er weken mee kunnen vullen. Bovendien is New York zo bekend dat het ook bij kinderen al echt tot de verbeelding spreekt. Onze dochter heeft 5 dagen lang fluitend door New York gehuppeld. Het personeel in restaurants is reuze vriendelijk voor kinderen en omdat “the city never sleeps” kun je ook op ieder moment van de dag ontbijten, lunchen, dineren waar je, maar behoefte aan hebt. Ze staan hier nergens raar van te kijken. En dat is met kleine kinderen wel handig. Is het slecht weer dan duik je een van de vele musea in, bij lekker weer ga je naar de vele gezellige parken. De stad heeft zo veel gezichten, hier kan iedereen zich vermaken.
new-york-4

Soortgelijke berichten