Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

Highlights van Venetië

Venetië is één van de mooiste steden van Europa. Ieder jaar trekt de stad miljoenen toeristen. Onder al die bezoekers en de opkomende zeespiegel lijkt de stad bijna te verdrinken. Vooral in de zomermaanden is het er erg druk. Toch wilden we deze stad op onze rondreis door Europa niet overslaan. Een stedentrip naar Venetië was nog nooit eerder gelukt, maar nu reden we er langs. Venetië heeft een bijna mythische status. Met zijn vele kunstschatten, prachtige gebouwen en niet te vergeten vele kanalen en waterwegen is het een stad die je gewoon één keer gezien moet hebben in je leven. Dus doken we met 30 °C hartje zomer, op het hoogtepunt van de toeristenstroom, 12 uur Venetië in. Wat je in 12 uur in Venetië kunt doen en of dit genoeg is om de stad te ontdekken lees je hier.

09:00 uur – vertrek vanaf Mestre

We staan op het treinstation van Mestre. Om deze minibreak in onze rondreis wat betaalbaar te houden slapen we niet in Venetië zelf maar in een van de vele hotels in het stadje Mestre. Mestre ligt op het vaste land voor Venetië en was, uiteraard onder invloed van de grootmacht op het water, een belangrijke stop op de route naar Venetië. In Mestre zijn veel hotels te vinden voor toeristen. Je bent immers met de trein vanuit Mestre binnen een kwartiertje daar. Het is een beetje alsof je in een van de buitenwijken slaapt en je voorkomt het gesjouw met je koffers door hartje Venetië.

stationmestre

09:15 uur – station Venetië Santa Lucia

Binnen 15 minuten staan we op Station Venetië Santa Lucia. Wow! Wat een uitzicht als je hier het station uit komt lopen. De treinreis is op zichzelf al speciaal. Best bijzonder zo over het water met een trein een stad te benaderen. Maar als je het station uitstapt ben je er pas echt. Direct voor je ligt het Canal Grande, je ziet de gondeliers, de bootjes en de oude gebouwen. We laten de hoofdroute richting de Rialtobrug en San Marcoplein links liggen en kiezen ervoor om over de brug te lopen richting Santa Maria Gloriosa dei Frari.

uitzicht

09:30 uur – de stad in

Door de wirwar van kleine straatjes vinden we onze weg. Venetië bestaat uit een aantal eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Je kunt echter niet overal zomaar van het ene naar het andere eiland. Soms is het dus even zoeken naar je route. De grote bezienswaardigheden zijn aangegeven met bordjes of pijlen op de huizen en zo lukt het (samen met een plattegrond) om de weg te vinden. Het is nog vroeg in de ochtend en dus is het nog niet zo druk. Hoewel Venetië bekend staat om zijn stank in de zomermaanden merken we daar niets van. Behalve als de vuilnisboot komt langsvaren. Het is trouwens erg bijzonder om te zien hoe hier alles op het water zich afspeelt. We zien zelfs een begrafenisboot.

straatjes

09:50 uur – Santa Maria Gloriosa dei Frari

Bezoek Santa Maria Gloriosa dei Frari. Deze prachtige kerk staat vol bijzondere kunstschatten. Je vindt de kerk op het Campo dei Frari in het stadsdeel San Polo. De kerk werd in de 13e eeuw gesticht door Franciscaner monniken. Zij waren in de 12e eeuw al naar Venetië gekomen en hadden op het land dat hen geschonken werd een klooster en kerk gebouwd. Het aantal pelgrims dat de kerk bezocht werd echter steeds groter en er was behoefte aan een nieuwe kerk. Dat werd deze gotische Santa Maria Gliorioso Dei Frari. De kerk is nog steeds in gebruik. We doen een sjaal om onze blote schouders en gaan naar binnen. (bezoeksters wordt in de kerken van Venetië gevraagd de schouders te bedekken. Ga je meerdere kerken bezoeken in Venetië neem dan je eigen sjaal mee en vermijdt te korte broekjes of rokjes. Hiermee kom je de kerk niet binnen en je hebt kans dat je een sjaal of overgooier van de kerk zelf aan moet om naar binnen te mogen) het interieur van de kerk is overdadig en prachtig. Er zijn bijzondere werken te bewonderen van Titiaan en Bellini. De beeldhouwer Canova ligt er begraven en ook enkele Doges van Venetië. Het is een prachtige kerk waar je vooral voor de schilderijen ogen te kort komt. Nog onder de indruk gaan we naar buiten en vervolgen onze tocht richting de Rialtobrug.

santamariagloriosa

10:20 uur  – souvenirtje kopen

Overal op onze route beginnen nu de toeristenwinkeltjes te verschijnen. Wil je goedkoop een souvenirtje kopen dan doe je er goed aan dit te doen vóór je bij de Rialtobrug bent. Je ziet de prijzen stijgen per meter dat je dichterbij komt. In de winkels zijn vooral veel maskers te vinden. Grote, kleine, maskers die je zelf kunt versieren en maskers die op zichzelf al kunstwerkjes zijn. Onze dochter koopt een klein maskertje voor een euro en is dolgelukkig met het glitterveertjesding wat ook nog een magneet blijkt te zijn. Andere souvenirtjes die je onderweg kunt kopen zijn uiteraard glas uit Murano en de geijkte I Love Venetië prullen. Snel verder naar de Rialtobrug.

souvenier

10:30 uur – de Rialtobrug

Jammer genoeg wordt er hard gewerkt aan de brug en staat hij bijna helemaal ingepakt in de steigers voor restauratie. Het is hier erg druk. Tientallen toeristen verdringen zich om een selfie te maken met het Canal Grande op de achtergrond en overal om ons heen proberen de zonnebril en selfiestick verkopers hun handelswaren te slijten. Maar toch is het een mooie brug en kijken we onze ogen uit over het water van het grote kanaal en de paleizen die er aan te vinden zijn. Overal is wel iets moois te zien. De Rialtobrug is de oudste van de bruggen over het Canal Grande. Hij stamt uit 1591 en bestaat uit een boog overspanning met in het midden allerlei stalletjes waar men snuisterijen kan kopen. Bruggen die hiervoor op deze plaats het kanaal overspande, leverde of te veel hinder op voor het drukke vaarverkeer of stortte in, zoals gebeurde met de houten brug die over het kanaal hing.

rialtobrug

10:35 uur – richting San Marcoplein

Vanaf de Rialtobrug volgen we de mensenmassa door de kleine straatjes naar het San Marcoplein. Je merkt direct dat je hier dichter bij in de buurt komt. De winkels worden toeristische en de grote groepen die een rondleiding krijgen van een gids zijn talrijk. Vanaf Rialto staat het San Marcoplein goed aangegeven en je kunt via verschillende routes er naar toe lopen. Veel mensen hebben de neiging de massa achterna te lopen, maar dit is niet nodig. Bijna alle straatjes in dit stukje eindigen uiteindelijk bij San Marco. Het loopt een stuk relaxter zonder een groep flitsende Chinezen voor je.

chinezen

10.50 uur – Piazza San Marco

Dit is het kloppend hart van het oude Venetië en een van de drukste plaatsen in de stad. Op dit plein, dat voornamelijk in Venetiaanse renaissancestijl is gebouwd, vind je een Campanille die je kunt beklimmen. Deze geeft je een prachtig uitzicht over de stad. De beroemde San Marco Basiliek domineert het aanzicht en het Dogepaleis staat Daarnaast. Het plein was voor het oude Venetië het centrum van de macht en religie. Nu domineren de duiven en de toeristen het plein. Het San Marcoplein is een van de plaatsen in Venetië die veel last hebben van de stijgende waterspiegel. De San Marcobasiliek is ernstig aan het verzakken en het plein zelf staat bij hoogwater vaak onder water. Vandaag hebben we er op deze stralende dag geen last van. We gaan de diverse bezienswaardigheden op het plein eens van dichter bij bekijken.

sanmarco

11:00 uur – in de rij voor de basiliek

Omdat de rij voor de basiliek het grootst is beginnen we hier maar mee. We zoeken de ticketoffice, maar komen er achter dat de entree gratis is. Het enige wat je vooraf moet regelen is het inleveren van je rugzak. Kleine hand- en fototassen mogen mee naar binnen, maar grote rugzakken en koffers moeten even verderop in de garderobe worden opgeborgen. Er is een klein straatje links van de basiliek, Calle S. Basso, waar in een verlaten kerkje de garderobe van de basiliek is gevestigd. Hier kun je je rugzak gratis opbergen. De rij gaat, ondanks dat deze erg lang is, vrij vlot vooruit en met een kwartier zijn we binnen.

derij

11:20 uur – bezoek basiliek San Marco

De San Marco basiliek werd gebouwd rond 1060 om een passende verblijfplaats te bieden aan de overblijfselen van de heilige San Marco. Het bouwwerk is een duidelijke mengeling van bouwstijlen. De bogen en het interieur zijn erg Romaans. De kerk bestaat uit een middenstuk met diverse zijkapellen, marmeren vloeren en muren die bijna geheel gevuld zijn met mozaïeken. De buitenkant is typisch Venetiaanse renaissance. Met veel versieringen, torentjes en in de bogen allerlei afbeeldingen met verhalen uit de Bijbel. We bekijken de basiliek en klimmen naar boven naar het balkon en het kleine museum. Hier heb je een prachtig uitzicht over het plein en de stad. Bovendien kun je de paarden die er op staan van dichtbij bewonderen. De hele basiliek staat vol met geroofde kunst uit diverse kruistochten en andere plunderingen. De paarden zijn daar een voorbeeld van, maar ook in de schatkamer van de basiliek vind je diverse geplunderde voorwerpen.

basiliek-2

Om het evenwicht te herstellen heeft Napoleon Bonaparte hier vervolgens ook weer het een en ander aan kostbaarheden meegenomen. Het vierspan bovenop de grootste boog werd gestolen uit Alexandrië. Tegenwoordig staan de originelen niet meer op de basiliek zelf. Ze werden te veel aangetast door de zure regen. Binnen in het museum kun je ze bewonderen.

basiliek

12:15 uur – bezoek aan het Palazzo Ducale

Na de koelte van de basiliek gaan we de hoek om naar het dogepaleis. De rij is hier een stuk korter. Bij de entree komen we erachter dat we, omdat we onze dochter van 7 jaar bij ons hebben, goedkoper uit zijn dan als we alleen kaartjes voor ons twee hadden gekocht. Het dogepaleis was het bestuurlijke centrum van de stadstaat Venetië. Hier werd rechtgesproken, vergaderde de raad van tien, had de Doge zijn persoonlijke vertrekken en werden buitenlandse gasten ontvangen. Vooral de vertrekken die ook gebruikt werden als openbare ruimtes voor het bestuur waren duidelijk bedoelt om indruk te maken op de gasten. Grote open ruimtes met enorme wandschilderingen die je als bezoeker toch best een beetje klein doen voelen. In het paleis kun je ook de wapencollectie bekijken, de cellen en verhoorruimtes waar de criminelen werden vastgehouden. Je mag zelfs over de brug der zuchten lopen en ervaren hoe de ter dood veroordeelden hun laatste stappen zetten op deze aarde. Bijzonder zijn ook de cellen waar nog 13e-eeuwse graffiti te zien is. Via nauwe gangetjes kom je weer in de gewone vertrekken terecht en is het bezoek aan het paleis ten einde.

palacoducale

13:00 uur – waterbootje richting de Santa Maria della Salute

We nemen de waterbus naar de overkant om op die oever iets te gaan eten. Omdat het erg druk is bij de gondels slaan we die over, maar eigenlijk is het leuker om hier gebruik te maken van de gondelservice die je naar de oeverkant kan brengen. Zo kun je relatief goedkoop toch een klein stukje in een gondel varen over het Canal Grande. In het hoogseizoen zijn gondeltochtjes van een uur anders al snel zo’n 120 euro. De Santa Maria della Salute is een mooie barokkerk die precies op het punt staat waar de zee en het Canal Grande elkaar ontmoeten. De kerk is slechts één dag per jaar open, maar op de trappen zitten altijd veel toeristen van het uitzicht te genieten.

boottocht

13:15 uur – Dorsodurowijk

We duiken de Dorsoduro wijk in en lopen door de kleine straatjes richting de Galleria de ‘ll Accademica. In een klein restaurantje gaan we voor een lekkere Italiaanse lunch; pasta! Pasta Bolognaise, pasta carbonara en pasta met vongole. Na de enerverende ochtend gaat dat er wel in. Hoewel Venetië bekend staat als dure stad, eet je hier net even buiten de toeristische drukte toch wat goedkoper. Het restaurantje is gezellig sfeervol en de ober bijzonder vriendelijk. En hoewel we betere pasta gegeten hebben, gaan we toch voldaan weer op pad. Tijdens de lunch hebben we onze verdere route wat uitgezet. Aangezien we de grotere bezienswaardigheden nu wel gezien hebben willen we de laatste uurtjes wat door de stad slenteren. We besluiten nog een museum te doen en dan langzaam via de San Polo en Cannagerio richting het station.

vongole

14:30 uur – Galleria de’ll Accademia

In de Galleria de ‘ll Accademia hangen vele kunstschatten van Venetië. De eerste verdieping heeft een grote zaal met Byzantijnse altaarstukken en grote zalen met schilderijen uit de Venetiaanse renaissance en barok. Mooi is ook om te zien hoe het er in Venetië aan toe ging in de 13e en 14e eeuw. De stad dient bij de diverse schilderijen voortdurend als decor. Nu we al een flink stuk door de stad gewandeld hebben herken je ook gebouwen. Het is heerlijk rustig en koel in het museum en het is fijn hier even bij te komen van de drukte van de stad. In de zalen zijn diverse kaarten te vinden die je meer uitleg geven over de schilderijen die je aan het bekijken bent. Leuk voor onze dochter die geniet van de verhalen over moedige heiligen en knappe Venetiaanse prinsessen. In het museum hangen onder andere werken van Vasari, Tintoretto en Titiaan.

gallariadellacademica

15:30 uur – San Polo

Na een uurtje kunstschatten te hebben bekeken zijn we wel weer toe aan wat activiteit. We lopen over de Ponte della Accademia, die over het Canal Grande loopt de wijk San Polo in. We volgen de kleine straatjes weer richting de Rialtobrug. Deze wijk in Venetië is wellicht de meest toeristische. Het is er vol met souvenirwinkeltjes en restaurants. In plaats van dat we bij de Rialtobrug weer oversteken lopen we rechtdoor richting Cannaregio. Deze wijk werd gebouwd in de 11e eeuw en was bedoeld voor de ambachtslieden en arbeiders van de stad. Hoewel je hier wat minder grotere huizen ziet staan, zijn er ook wel paleizen te vinden aan het Canal Grande. Op de Campo Apostolli gaan we even zitten op een terrasje. Tijd voor een drankje. Dit is een leuk plekje in Venetië om vanaf het terras naar de voorbijkomende voetgangers te kijken.

sanpolo

16:15 uur – Strada Nova

Over de Strada Nova lopen we richting Joodse wijk. Als je graag wilt winkelen kun je hier je hart ophalen. De Strada Nova werd in de 19e eeuw aangelegd om een snellere route te maken door de stad richting het San Marcoplein. Op deze manier werd een tocht door de smalle straatjes bespaard. Een flink aantal huizen werd afgebroken om plaats te maken voor de brede weg. Tegenwoordig zijn er vooral veel winkels gevestigd aan de straat. Wie graag even wil winkelen in Venetië kan hier zijn hart ophalen. We vergapen ons aan de maskers en de vele winkeltjes met prachtige sieraden. Ook zijn er diverse winkels die prachtig glas uit Murano verkopen. We kopen niets maar nemen we halverwege de straat even een lekker ijsje.

stradanova

17:30 uur – Ghetto Nuovo

We lopen even het Joodse Ghetto in. Deze joodse wijk is een van de oudsten van Europa en naamgever aan alle andere ghetto’s die er in Europa te vinden zijn. De Venetianen waren een stuk toleranter ten op zichtte van Joden dan veel andere landen en dus vestigde zich hier vele Joodse families. Vanaf de 9e eeuw werd bepaald dat de Joodse families in Venetië op een plaats in de stad mochten wonen. De wijk was via drie bruggen met de rest van de stad verbonden en werd ’s nachts afgesloten. Omdat de bevolkingsdichtheid hier een stuk hoger was dan elders in Venetië is het ook een van de weinige plaatsen waar hoger dan drie verdiepingen werd gebouwd. Het maakt de straatjes nog kleiner en knusser en heerlijk koel zo aan het einde van de middag. De Joodse wijk werd in de Tweede Wereldoorlog ernstig getroffen en veel families werden weggevoerd zoals de vele “struikelstenen” in de straatjes duidelijk maken. Toch is er tegenwoordig nog een Joodse gemeenschap te vinden en zijn enkele van de Synagoges nog in gebruik. Op de Campa di Scuolo nemen we een drankje en genieten er van de koelte die er op het pleintje hangt.

ghetto

18:30 urr – terug richting het station

We gaan weer terug richting de Strada Nova en vervolgen onze route richting het station. Onderweg eten we nog wat op een van de vele terrasjes die we onderweg tegenkomen. Genietend van ons avondeten nemen we de dag nog even door. Wat is Venetië een prachtige stad. Overal waar je kijkt zijn mooie dingen te zien. Hoewel we verwacht hadden dat het er druk zou zijn is dit ons erg meegevallen. Natuurlijk hebben we in de rij moeten staan en zijn sommige straten drukker dan andere, maar het viel ons al met al erg mee. Venetië is vooral erg mooi en op één dag eigenlijk best goed te doen. Natuurlijk hebben we niet alles gezien, maar we hebben wel een goede indruk van de stad gekregen en de hoogtepunten meegepakt.

terugnaarstation

20:30 uur zonsondergang

Na een drukke dag nemen we de trein terug naar Mestre. Langzaam zien we bij de ondergaande zon Venetië achter ons verdwijnen. Een prachtig plaatje om de stad in de zee bij het roze avondlicht te zien.

zonsondergang

Soortgelijke berichten